Lokari

Kaikki blogit puheenaiheesta Ruuan hinta

Onko maito kallista ?

Prisman maitomainos on suututtanut maidon tuottajat, eikä syyttä. Mainos antaa ymmärtää, että maito on ollut tosi kallista, mutta S-ryhmä on hyvästä sydämestään ja kuluttajia sääliessään, omasta katteestaan tinkien alentanut hintaa.

Mainos on kieltämättä melkoinen paradoksi kun sitä katsoo tuottajan näkökulmasta. Tuottajan saama hinta on  niin alhainen, että tavallinen kuluttaja ei edes miellä sitä oikein. Usko siihen ei riitä.

Ruuan hinta

Nyt kun Lidl painosti S ja K ryhmän laskemaan hintojaan niin joka tuutista tulee ihmettelyä kuinka paljon sitä kauppiaan katetta on ollutkin. Henkilökohtaisesti en ole yllättynyt, onhan kuitenkin koko ajan saatu lukea kuinka paljon tulosta esim. S ryhmä on tehnyt vaikka investoinninkin on ollut esim. ABC ketjun takia suuret. 

Hinnasta kuitenkin on kauppiaan osuus usein n. 70%. Nythän tosiaan kauppias joutuu ruuan hinnan alennuksen kaivamaan omasta katteestaan, kun tuottaja hinnat on jo valmiiksi niin alhaalla ettei niistä juurikaan tingitä.

Muutos osuuskauppojen hinnoittelussa oli pakko tulla

Osuuskauppojen hinnoittelu on ollut pielessä jo noin 30 vuotta, ellei enemmänkin. Muutoksen oli pakko tulla ennen pitkää, muuten kilpailijat, lähinnä Lidl, olisivat saaneet muutaman vuoden sisällä yliotteen suomalaisesta ruokamyynnistä.

Osuuskauppa oli kokonaan unohtanut miksi osuustoiminta aikoinaan aloitettiin. Tarkoituksena oli saada jäsenistölle tarjolle edullisia tuotteita, jotka mahdollisuuksien mukaan oli hankittu alueen omilta tuottajilta. Myös tuottajien saama etu katsottiin tärkeäksi. Mahdollinen ylijäämä palautettiin asikkaille vuosittain.

Euron muovisankot kelpaavat, ruuan hinnanalennus ei

Suomalainen on vallan erikoinen jukuripää kun niikseen tulee. Hän saattaa jonottaa tuntikausia saadakseen muovisankon eurolla ja on sen saatuaan kuin lottovoittaja ikään. Sitten kun yksi kaupparyhmittymä, tässä tapauksessa S-ketju ilmoittaa satojen ruokatuotteiden hinnanalennuksista niin heti löytyy äänekäs joukko jonka mielestä on tehty kauhea vääryys.

Ruuan ALV:n korotusko valtion kassan täyttää ?

Taloussanomat uutisoi eilen 13.1-15 talouspolitiikan arviointineuvoston (mikähän lie) todenneen ja lähes vaatineen ruuan ALV:n korottamista yleiselle tasolle( ruuan ALV tällä hetkellä 14%, joka on koko EU:n toiseksi korkein jo nyt), eli 24%:n suuruiseksi.
Perusteluna arviointineuvosto korotukselle kertoo sen, että valtio menettää nyt miljardeja, kenties, mutta olisikohan jo aika aloittaa miettimään myös heikoimpiosaisten kansalaisten miettimistä ? 
Kyllä olisi ja pikaisesti !

Kansalaisten suoranaista huijaamista jälleen.

Kauppalehti otsikoi ja Iltalehti jakaa suurilla otsikoilla kyseistä juttua, eli siis "Ruuan hinta laskenut ja laskee edelleen"
Hieman kun purkaa juttua, niin sisältö onkin jo aivan eri, eli ruuan hinta on noussut nelisen vuotta erittäin paljon täällä Suomessa, kuten me kaikki olemme huomanneetkin, mutta hintojen nousu on hidastunut viime huhtikuun jälkeen, eli tuossa se "lasku" johon lehdet otsikoillaan viittaavat  (puhutaan siis vain parista kuukaudesta)

Maatalouden tuottajahinnat laskevat, silti ruuan hinta nousee

Tilastokeskuksen laskelmien mukaan maatalouden tuottajahinnat laskivat tammikuussa 2014 kokonaista 8,1 %.

http://tilastokeskus.fi/til/mthi/2014/01/mthi_2014_01_2014-03-17_tie_001...

Hyvin hämmästyttävää on, että samanaikaisesti kuluttajahinnat nousivat 6,1%. Nousuun olivat suurimpia syyllisiä jälleen samat maataloustuotteet, lähinnä maitotaloustuotteet ja kasvikset.

http://tilastokeskus.fi/til/khi/2014/01/khi_2014_01_2014-02-19_tie_001_f...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä