Lokari

Kaikki blogit puheenaiheesta Lidl

Kananmunakohu: kuluttajalla on yhä oikeus valita

Kun saksalainen päivittäistavarakauppa Lidl päätti siirtyä myymään tulevaisuudessa vain luomu- ja vapaiden kanojen munia, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila kiirehti vaatimaan hätähuutonaan suomalaisten virikehäkkikanaloiden puolesta, että ”kuluttajilla

Onko väärässä LIDL vai MTK?

LIDL, saksalainen monessa maassa toimiva yritys, teki päätöksen jatkossa olla myymättä virikeellisessä pienryhmäkanalassa tuottettuja kananmunia, eli niinsanottuja virikehäkkimunia.

 

Tästä suivaantuneena MTK haukkuu LIDLin

Hinnat halpenevat enää vain Lidlissä

S-liike aloitti alkuvuodesta hintojen halpuutuskampanjan, johon K-kaupat vastasivat lähes välittömästi. Asiakkaat tervehtivät halpuutuskampanjoita ilolla, yleisesti oltiin jo pitkään epäilty kauppojen hínnoittelevan tuotteita ylihintaisiksi. Myös kauppojen luksusrakentaminen ja kilpailun rajoittuminen todellisuudessa vain S ja K-ryhmien keskeiseksi, lisäsi epäilyä hinnoitteluun.

Halpuutus näytti ainakin jossain määrin tehoavan, koska ruokakorin hinta laski vertailussa helmikuusta 2015 kesäkuuhun 2015. Vertailussa näkyi S ja K-ryhmien halpuutuskampan vaikutukset.

Lidl senkun porskuttaa, lamasta huolimatta

 

Kauppaketju Lidlillä menee lamasta huolimatta hyvin Suomessa  Ketjun myynti kasvoi helmikuussa päättyneellä tilikaudella 14 prosenttia lähes 1,4 miljardiin euroon. Lidlin osuus Suomen päivittäistavarakaupasta nousi jo 9.2 prosenttiin.

Myynnin kasvu on erityisen huomattavaa, koska koko maan päivittäistavarakaupan arvo kasvoi vain 0,9 prosenttia.

Kapitalisti juonittelee,lahjoo, lyö. Puree kättä jolta kynttiläillallisensa syö!

Lidl on ollut Suomessa reilu kymmenen vuotta. Useat meistä muistaa monet kyseenalaiset ja kysymyksiä herättäneet asiat Lidlin tuloon liittyen. Voitaneen kuitenkin sanoa Lidlin vakiinnuttaneen paikkansa osana suomalaista vähittäistavarakaupan suppeaa kenttää.

Kiitoksia Lidl, kilpailu toimii sittenkin!

S-ryhmä on tiedottanut, että se ajattelee kuluttajan parasta ja alentaa siksi hintoja. Media on toistanut lähes kritiikittömästi ryhmän mainossanomaa. S-ryhmälle "onnittelut" taitavasti hoidetusta tiedotuksellisesta voitosta.

Tosiasiassa syynä on kilpailun kiristyminen. Lidl on saanut pikkuhiljaa lisää markkinaosuutta, ja nyt se on väkevä kilpailija sekä S-  että K-ryhmälle.

Osaava kauppias hyödyttää suomalaista kuluttajaa

”Suomalaiset rakastavat suuryhtiöitä…” kirjoitti Pohjalaisen lukija (Tekstaten 19.7.2014) ja esittää kansantaloudellisesti merkittävän kysymyksen: miksi elintarvikkeet Suomessa ovat kalliita? Kysymys kohdistuu erityisesti S- ja K-ryhmittymiin, jotka kollektiivisesti näyttävät määräävän päivittäistavaramarkkinoita.

Pian tämäkin kielletään

Olen ollut enemmän kuin onnellinen siitä hyvästä, että Lidl rantautui Suomeen takavuosina. Jokainen tuon lafkan palveluita käyttänyt on huomannut, että ketju on kuin suunniteltu sinkuille. Esimerkiksi juustoja ja lihatuotteita sun muita elintarvikkeita löytyy järjellisissä pakkauskoossa kilohintoja katsellen, eikä sinkun tarvitse aina ostaa kilohintoja ajatellen puolta kiloa pilaantumaan jotain tuotetta kaappeihin.

Kilpailu on pudottanut esim. S-ketjun hintoja aivan selvästi. K-ketjukin kamppailee perässä vaikkakin huonoimmin tarjouksin.

Keskusliikkeet ruotuun kuluttajien asennemuutoksella

(Julkaistu myös turunsanomien kolumnina 21.5.)

Lidl-kaupan ruokakori maksaa 100 euroa vähemmän kuin K- tai S-ketjun kaupoissa. Melko kylmää faktaa. Tosin kansalaiset, joilla Lidl on ollut lähellä, ovat tajunneet tämän jo kauan. Muutenhan tällainen ei olisi edes mahdollista.

Reilu kohtelu ja kotimaisuus tekevät uuden ajan ruokakaupan

Ylen eilinen ruokavertailu todensi taas sen, mistä olen tässä blogissanikin toistuvasti kirjoittanut. Duopoliksi kasvaneet S-ryhmä ja K-ryhmä ovat paitsi kasvattaneet reilusti osuuttaan ruokaeurosta, myös nostaneet ruoan hintaa. Halvin ruokakori tässä vertailussa oli saksalaisomisteisen Lidl-ketjun kori.

Lidl-ryhmä on kasvattanut markkinaosuuttaan reiluun kuuteen prosenttiin. Se on vielä vaatimaton toimija näiden suomalaisjättien rinnalla mutta sen rooli onkin muualla. Lidl haastaa vähittäiskaupan aitoon kilpailuun ja luo vaihtoehdon kuluttajille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä