Lokari

Kaikki blogit puheenaiheesta Euro-ero

"Persut leikkaavat köyhiltä", mutta mikä olisikaan vaihtoehto?

Puolet suomenkielisestä internetistä on täyttynyt valituksella uuden hallituksen leikkauksista ja niiden kohdistumisesta köyhiin, sairaisiin, vanhuksiin ja kaikkiin muihin intressiryhmiin. Leikkaaminen on ikävää ja joidenkin yksilöiden kohdalla vaikutukset ovat dramaattisia. Toisaalta velanoton ja veronkorotusten tie alkaa olla kuljettu loppuun. Jotain täytyy tehdä. Tämänkin tosiasian myöntää valtaosa suomalaisista.

 

Vastauksia Kanniais-skeptikoille

Luku-urakkani Vesa Kanniaisen vetämän tutkijaryhmän kirjan Euron tulevaisuus – Suomen vaihtoehdot kanssa on vielä kesken. En siksi halua antaa lopullista tuomiotani teokselle, mutta jo tässä vaiheessa voin suositella sitä

Euroko liian vahva valuutta Suomele? Mikä neuvoksi?

Mepiksi aikova Toimi Kankaanniemi esitti eilisessä TV- lähetyksessä, missä hän edusti perussuomalaisia, yhdessä puolueensa puheenjohtajan, Timo Soinin kanssa, että Suomen tulisi erota eurosta. Tämä poikkeaa mm. Sampo Terhon edellispäiväisistä näkemyksistä, joiden mukaan eurossa voidaan kyllä sinnitellä. Myös puheenjohtaja Soinin näkemys tuntuu olevan samantapainen kuin Sampo Terhon näkemys, eli että näissä oloissa kannattaa pysyä yhteisvaluutassa.

EU:n uho ja tuho, eli länsimaiden perikato

 

Tahtoisin näin eurovaalien alla viedä keskustelua myös talousideologian syvemmälle tasolle. Aloitan näillä pohdiskeluilla Euroopan ja sen unionin taloudellisista,  ja ehkä koko olemassaolonsa, fundamentaalisista kilpailutekijöistä historian suurten linjojen valossa.

Ei rauhanprojekti, vaan Imperiumi

Hyvinvointivaltiota ei voida pelastaa eurossa

Osa väestä ajattelee, että hyvinvointivaltiota ei voi pelastaa, toiset, että se voidaan pelastaa vain eroamalla eurosta ja EU:sta, mutta on myös kolmas kanta: elvyttäminen EU:n sisällä. Tarkastellaan näitä vaihtoehtoja hieman.

 

Aloittakaamme EU:sta. Ensimmäinen asia joka on sanottava EU:sta on se, että kuten kaikki liittovaltiot (Venäjä, Kiina, Neuvostoliito, USA ja miksei Rooma) ovat kaikki olleen harvainvaltaisia oligarkioita. Tämä ei ole erityisen yllättävää, koska liian suuren alueen hallitseminen demokraattisesti on yksinkertaisesti mahdotonta.

Vaihtoehto Euroopalle

Kaivoinpa hyllystä Eero Taivalsaaren kirjan "Eurooppa 1992", jonka Tammi julkaisi vuonna 1991.

Sen kolmannesta luvusta löytyvät alaotsikot:

"Ensin kansanvalta, sitten itsenäisyys katoavat"
"Kulttuuri yksiulotteistuu"
"Hyvinvointivaltio rapautuu"
"Kuluttaja ei voita, vaan häviää"
"Maamme luonto tuhoutuu peruuttamattomasti"

Mutta ennen kuin kukaan innostuu Eeron ennustajankyvyistä, otetaanpa pääotsikko:

Useita tuhansia euroja lisää vuodessa??

British Capital Economics on tehnyt kattavan tutkimuksen siitä mitä tapahtuisi jos Hollanti päättäisi jättää EU:n js siirtyä ETA-sopimukseen niinkuin Norjassa on viisaasti tehty. Sveitsi ei ole edes ETA-maa vaan se on solminut 120 erillissopimusta EU:n kanssa, niinkuin se katsoo omien etujensa mukaisesti parhaaksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä