Lokari

Kaikki blogit puheenaiheesta Berliinin muuri

Oodi Euroopalle

Eurooppalaisuus on enemmän kuin Euroopan unioni. EU on 28 eurooppalaisen jäsenvaltion muodostama taloudellinen ja poliittinen liitto. Kun puhutaan EU:sta monelle tulee mieleen Brysselin harmaat rakennukset, komission virkamiehet tai EU-neuvoston päätöslauselmat. Ne ovat olennaisia rattaita EU-koneistossa, mutta eurooppalaisuus on paljon enemmän.

Muuri toimii aina. Paitsi että ei toimi.

“Muuri toimii aina.”  Donald Trumpin vastaansanomaton perustelu Meksikon ja USA:n erottavasta rajamuurista. Asia, jota hän vie eteenpäin jopa hätätilan julistamisen voimin.

Muurari muurasi muuria… kivestä, sähköstä ja piikkilangasta

Muurari muurasi muuria… kivestä, sähköstä ja piikkilangasta

Berliinin muurin murtuminen 1989 ei lopettanut maailmasta muureja eikä muurinrakentajia; The Economist kartoitti jo rakennetut ja suunnitteilla olevat muurit ja raja-aidat.

*

EUROOPALLA on piakkoin kansallisilla rajoilleen enemmän fyysisiä esteitä – muureja ja aitoja – kuin konsanaan kylmän sodan aikana.

Trumpin muuri

Trump aikoo näköjään tosissaan rakentaa muurin Meksikon rajalla, kuten vaalipuheissaan lupasi. Vielähän se ei ole mitenkään varmaa että muuri tosiaan rakennetaan, mutta ainakin Trump näyttää yrittävän vakuuttaa että se todella tulee.

Mikä on muurin tarkoitus?

Sehän on tavallaan kuten Berliinin muuri, mutta jotenkin päinvastaisessa merkityksessä. Berliinin muurin tarkoitushan oli pitää asukkaat maan rajojen sisällä, Trumpin muurin tarkoitus taitaa olla pitää muunmaalaiset pois maasta.

Marraskuun alku täynnä Venäjän ja lännen yhteentörmäyksiä

# Miten voisimme päästä eroon nationalismista, jonka silmälasien läpi katsottuna samat ilmiöt näyttävät joko punaisilta tai vihreiltä, jopa joko mustilta tai valkoisilta? Parhaana etten sanoisi pahimpana esimerkkinä on se, miten Putinin Venäjällä ja lännessä nähdään Neuvostoliiton ja sen vasallivaltioiden blokin hajoaminen.

Palvelijalla on aina suuri valta hallitsijaansa

Palvelijalla on aina suuri valta hallitsijaansa, mutta tämä ei läheskään aina tiedä tai tajua sitä. Viimeisessä kädessä kaikki hallinto perustuu siihen yksinkertaiseen parasiittimaiseen perusajatukseen kerätätä ahkerien ihmisten tuottamassa työssä ja muussa toiminnassa syntynyt ylijäämä joidenkin harvojen tuhlattavaksi ja kulutettavaksi. Poikkeuksen tästä tekee vain hyvinvointiyhteiskunta, joka ainakin periaatteessa toimii vapaan sopimisen pohjalta. Suurinkaan herra ei ole jokaisessa asiassa lainkaan mahtavampi kuin vähäarvoisin palvelijansa.

Gunter Schabowski - Euroopan yhdistäjä

Sanat muuttavat maailmaa. Eilen kuoli mies, jonka muutamalla sanalla on ollut suuri merkitys Euroopan ja koko maailman lähihistoriaan. Itä-Berliinissä 9. päivä marraskuuta 1989 lehdistön eteen käveli Itä-Saksaa hallitsevan kommunistipuolueen SED politbyroonjäsen Gunter Schabowski. Politbyroo oli päättänyt kokouksessaan hetkeä aikaisemmin höllentää tiukkoja matkustusrajoituksia, hillitäkseen levottomuuksia ja alati kiihtyvää maastapakoa, jotka olivat vaivanneet jo muutaman vuoden ajan Itä-Saksaa.

 

Mietteitä kun muuri murtui ja kulissit romahtivat muuallakin kuin Berliinissä

Tanskalaisohjaajan kuvaus tapahtumien kulusta, politiikan suljetuista kammioista ja rajan ylittäneiden  kohtaloista. Eilen  illalla Ylen ykköseltä tuli  Berliinin muurin murtumisen alkusyistä kertova ohjelma, joka meni ainakin minulle suoraan iholle. Voin melkein pahoin, kun ajattelin tuota surun ja ahdistuksen aikaa, jota miljoonat ihmiset elivät vain 25 vuotta sitten.

Gorbatshov pelasti Euroopan suursodalta 9.11.1989

On kulunut neljännesvuosisata Berliinin muurin murtumisesta. On luojan lykky, että Kremliä hallitsi silloin rauhan mies nimeltä Mihail Gorbatshov eikä esimerkiksi Vladimir Putin, joka taisi tuolloin hoidella vakoiluhommia Saksan ”demokraattisessa” tasavallassa.

Berliinin muurin murtumisesta 25 vuotta

Toisen maailmansodan jälkeen Saksa jaettiin voittajavaltioiden kesken miehitysvyöhykkeisiin, joista muutaman vuoden kuluttua muodostui kaksi erillistä Saksan valtiota. Yhdysvaltain, Iso-Britanian ja Ranskan miehitysvyöhykkeistä muodostui Länsi-Saksa kun taas NL:n miehitysvyöhykkeestä puolestaan DDR. Berliini, keskellä NL:n miehitysvyöhykttä, jaettiin samalla perusteilla miehitysvyöhykkeisiin, joista läntisten voittajavaltioiden vyöhykkeistä syntyi Länsi-Berliini ja NL:n vyöhykkeestä tuli DDR:n pääkaupunki.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä