Keskusta saa maakuntamallinsa – ja kansa maksaa

Hallituksen muodostaja Antti Rinne on ilmoittanut neuvottelijoiden päässeen sopuun kahdeksantoista maakunnan sote -uudistuksesta. Näin keskusta saa sille tärkeän tavoitteensa hallitusohjelmaan. Ne asiantuntijat, jotka pitävät maakuntamallia yleensä sopivana ratkaisuna, ovat katsoneet  parhaaksi määräksi 5-12 maakuntaa.

Keskusta on hallitusneuvotteluissa avainasemassa, sillä Rinne ei halua, että tilalle astuisi paljon hankalampi kokoomus. Vaalitappion kärsineen keskustan piirissä tiedetään olevan vahva hallitukseen menoa vastustava oppositio, joten sen neuvottelijoiden on voitava osoittaa, että puolueen tavoitteet saadaan neuvotteluissa täysimääräisesti läpi. Siinä on kiristysruuvi, jolla Rinne ja muutkin neuvotteluosapuolet saadaan myöntyviksi keskustan vaatimuksiin.

Pienet maakunnat ovat liian pieniä selviytyäkseen tehtävistään, joten myöhemmin maakuntia jouduttaneen yhdistämään. Monet asiantuntijat ovat katsoneet, että kuntiin ja kuntayhtymiin perustuva malli olisi maakuntamallia parempi ratkaisu. Maakuntien mukanaan tuoma uusi hallintotaso merkitsee toimintaa haittaavaa tarpeetonta ja samalla kalliiksi tulevaa byrokratiaa. Kun aivan uusi organisaatio alkaa paneutua sote-tehtäviin, edessä on vaivalloinen perehtymisprosessi, jossa ei sähläämistä ja sen tuomaa tehottomuutta voida välttää.

Maakuntamalli onkin selvästi puoluepoliittinen hanke: sen avulla keskusta voi sementoida hupenevia valta-asemiaan maakunnissa. Se myös toisi poliitikoille runsaasti hyväpalkkaisia hallintovirkoja jäähdyttelypaikoiksi uran päätteeksi.

Maakuntavaalit merkitsisivät kansalaisille lisäriesaa ja tietenkin kustannuksia. Hyvin arveluttava piirre maakuntamallissa on mahdollinen maakuntien verotusoikeus. Miten se suhtautuisi nykyiseen kunnallisveroon?  On todennäköistä, että verorasitus nousisi, sillä maakuntamalli tulee kalliiksi.

Kun maakuntahallinnolle avataan pääsy kuntalaisten kukkarolle, säästämisajatukset eivät ole päällimmäisiä mielessä, vaan tulolähdettä tullaan hyödyntämään suruttomasti: kun on vapaa pääsy rahan lähteille, yllättävästi löytyy aina uusia rahanreikiä. Valtion rahoitus toimisi epäilemättä säästeliäämmin.

Keskustan poliittinen hanke, jossa luodaan mittavaa byrokratiaa merkitsee sitä, että etualalla on muu kuin pääasia: potilas ja hoito. Eli kansa maksaa tämän seikkailun viulut niin veronmaksajana kuin apua tarvitsevana potilaanakin.

 

Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu