Lokari

Posti lykkää jakelun heikennyssuunnitelmiaan saaristossa

Posti ilmoitti viime viikolla, että kirjeitä ja lehtiä jaetaan jatkossa yhteysalusreittien varrella oleville saarille kerran viikossa, pääsääntöisesti perjantaisin. Muutos koskee Turun saaristossa Velkuaa (Palvaa ja Velkuanmaata) sekä eräitä ruotsinkielisiä saaristoalueita (Korpoström, Utö, Iniö, Hiittinen, Rosala ja Högsåra). Myös paketit ja mainokset jaetaan kerran viikossa.

Nyt posti lykkää muutossuunnitelmansa toteuttamista. Eräs syy siihen on liikenne- ja viestintävirasto Traficomissa käynnistetty selvitys, jonka tarkoituksena on tutkia, onko muutos postilain mukainen. Traficom sai asiassa useita yhteydenottoja (Turun Sanomat 9.5.).

Muutoksella siirryttäisiin näiden saaristopaikkojen postipalveluissa yli sata vuotta taaksepäin. Posti yrittää perustella päätöstään viittaamalla postilakiin, jonka mukaan "vaikeakulkuisella saaristo- ja erämaa-alueella --- kirjeet ja postikortit on jaettava vähintään kerran viikossa". Saariston vaikeakulkuisuudesta voidaan olla perustellusti aivan toistakin mieltä, ja myöskään mistään erämaa-alueesta ei tietenkään ole kysymys.

Kaikkein ontuvin postin selitys on Velkuan alueen osalta, sillä mantereelta on Palvaan seitsemän minuutin lossiyhteys ja Palvasta suunnilleen saman kestoinen lossiyhteys Velkuanmaahan. Koko jakelureitin voi hoitaa autolla hyviä teitä pitkin niin kuin missä muualla tahansa. Siten vaikeakulkuisuus ja erämaa sijaitsevat lähinnä postin päättäjien mielikuvituksessa. Luultavasti sota-ajan kenttäpostikin toimi nopeammin kuin saaristossa tämän muutoksen jälkeen.

Jatkoselityksistä käy ilmi, mistä postin kenkä puristaa: "Ulkosaaristossa jakelukustannus yhtä kirjettä tai postikorttia kohden voi olla jopa satoja euroja. Lähetysmäärien vähenemisen takia Postilla on tarve alentaa jakelun kustannuksia".

Tietenkin on kyse tarpeesta säästää rahaa – ja esimerkiksi valitaan harhaanjohtava ääritapaus postilähetyksen jakelukustannuksista, jota ei voi taatusti yleistää. Posti on Itella-imagonsa myötä mieltänyt itsensä liikeyritykseksi eikä yhteiskunnallista tehtävää suorittavaksi valtion liikelaitokseksi, joka tukisi maan kaikkien osien asuttuna pitämistä. Eurooppalaisissa sivistysmaissa – esimerkiksi Saksassa ja Englannissa – posti jaetaan joka arkipäivä kaksi kertaa, myös lauantaisin.

Muutoksesta ilmoitettiin sopivasti vasta vaalien jälkeen niin, että kansalaiset eivät päässeet esittämään postinjakeluongelmiaan ennen vaaleja valppaassa tilassa oleville kansanedustajaehdokkailleen. Varsinkin keskustaan murskatappio näytti tarjoavan hyvän tilaisuuden tehdä tällainen uudistus – olihan keskusta, joka on profiloitunut usein syrjäseutujen ymmärtäjänä, nyt voimaton. Mutta jos keskusta – ja RKP tulevat hallitukseen, tilanne onkin toinen.

Huomiota herättää, että  postin kohdeluettelossa on nimenomaan Velkua, joka kulkuyhteyksiensä suhteen voidaan rinnastaa täysin mantereeseen. Onko se mukana häivyttämässä vaikutelmaa, joka luettelosta muuten väkisinkin syntyisi: posti haluaa vaikeuttaa erityisesti ruotsinkielisten saaristokuntien palveluja? Sellainen kuva tosin nytkin jää.

Keskeinen kysymys tässä on, miten postin päätös sopii yhteen paitsi postilain, myös perustuslain ja kansalaisten yhdenvertaisuuden kanssa. Trafin selvityspäätös viittaa toivottavasti siihen, että asiassa ei ole vielä sanottu viimeistä sanaa. On huomattava, että jos posti onnistuu tässä hankkeessaan, se voi seuraavaksi kohdistaa huomionsa muualla Suomessa sijaitsevien "erämaa-alueiden" jakelun rajoittamiseen. Näillä kriteereillä niiitä tulee riittämään.

(Teksti perustuu Vakka-Suomen Sanomissa (6.5). julkaistuun kirjoitukseeni: "Postin palvelut saaristossa palautetaan 1800-luvun tasolle").

https://www.vakka.fi/a/ns002412190

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Valkonen Java

Eduskunnan ensimmäinen kirjallinen kysymys liittyi juuri postin toimintaan saaristossa ja sen teki Vilhelm Junnila:
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kysymys/Sivut/KK...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Asiallinen kysymys kolmelta eri puolueiden kansanedustajalta:

Vilhelm
Junnila
ps

Sandra
Bergqvist
r

Hanna
Kosonen
kesk

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

En tiedä postilaista mutta jakelu kerran viikossa riittää ihan hyvin joka paikassa. Meille tulee nyt kolme kertaa viikossa ja kaksi siitä on täysin turhaa, olenkin omalta osaltani hoitanut asian niin että tyhjennän laatikon vain lauantaina. Laskut ovat kerenneet hyvin maksuun ja mainoksista ei niin ole väliäkään, sanomalehdet ostan tarvittaessa kylillä käydessäni. Pitää osata sopeutua vallitsevaan tilanteeseen eikä haihatella turhanpäiväisiä.

PS. Maailma ei ole tasapuolinen enkä oikein ymmärrä miksi pitäisi ollakaan, ennen jaettiin muistaakseni Stasissa kaksi kertaa päivässä eikä silloinkaan täällä "erämaassa" oltu samanarvoisessa asemassa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Sanomalehtien on tultava kerran päivässä. Kukaan ei ole vaatinut maailman tasapuolisuutta, mutta sivistysvaltion peruspalveluja voi kyllä edelleen edellyttää - jos niitä tarvitsee - niitä on ollut tarjolla ennenkin.

Maassamme ei ole ollut koskaan taloudellisesti näin hyvää aikaa, ja silti peruspalveluista aletaan tinkiä. Siihen ei pidä sopeutua.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Keskeinen kysymys tässä on, miten postin päätös sopii yhteen paitsi postilain, myös perustuslain ja kansalaisten yhdenvertaisuuden kanssa. …………………………………………………………………………."

Kyllä tuossa tasapuolisuutta kai tuolla yhdenvertaisuudella tarkoitetaan ja ehkä ollaan vielä huolissaan ruotsikielisten erityisasemasta.

Tärkeintä postin toiminnassa tulisi olla postin kuljettaminen sovitusti, nythän kuulee juttuja että esim. paketteja viedään viikkotolkulla Heljalasta Peljalaan ja digitaalisten laitteiden takia pakettiin ei päästä käsiksi vaan heiluriliike jatkuu kunnes laite päättää sylkäistä paketin ulos. Tuollaiseen toimintaan tulisi niitä parannuksia saada eikä olla huolissaan siitä jos joku ei aamukahvilleen saakkaan sanomalehteä rypisteltäväksi.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #5

Kyllä pitäisi pystyä hoitamaan molemmat asiat: kohtuullinen toimitusaika ja päivittäinen jakelu - kerran viikossa on liian harvoin. Postin kompurointi on samassa linjassa hoitoalan espericarejen kanssa, eli asiakaspalvelu/hoito kärsii, kun tuijotetaan ensisijaisesti voittoja ja kustannuksia.

Tiedoksi vaan, että saaristoon ei posti ole ehtinyt koskaan aamukahvin aikaan (ellei herää aamukahville vasta lounasaikaan).

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

En tiedä kuinka paljon on mahdollista heikentää palvelua nykyisestä. Ei voi todellakaan luottaa mihinkään perillemenoaikaan.

Sain juuri viranomaiskirjeen 6 Toukokuuta, joka oli lähetetty 26 Huhtikuuta. Onneksi oli jäljellä toimittaa vastine kokonaiset 5 arkipäivää. Jos olisin sattunut olemaan töissä tai muuten poissa, olisi hukka syönyt.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Postin perillemenoajat ovat selvästi pidentyneet ja toimitus yleensäkin käynyt epävarmemmaksi. Tärkeäysjärjestykset ovat ilmeisesti Itellassa muuttuneet. Itellan nimeä perusteltiin aikoinaan kansainvälisillä asiakkailla. Posti/Itellla ei tunnu pärjäävän kilpailussa: se on menettänyt toimintoja kilpailijoille. Saattaa olla, että se häviää ennen pitkää markkinoilta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset