Lokari

Britit kärsivät brexit-krapulasta

Britannian parlamentti hylkäsi neljä brexit-solmun avaamiseksi tarkoitettua vaihtoehtoa. Ei kelvannut Norjan-malli, jonka mukaan Britannia lähtisi EU:sta, mutta säilyisi osana Euroopan sisämarkkinoita, eikä myöskään tulliliitto EU:n kanssa. Samoin meni roskikseen ehdotus, jonka mukaan kansa äänestäisi parlamentin mahdollisesti hyväksymästä brexit-sopimuksesta ennen sen toteutumista. Lopuksi torjuttiin vielä sopimukseton ero ja brexitin peruuttaminen.

Kansa ja parlamentti näyttävät edelleen kärsivän krapulasta, jonka valheellisiin lupauksiin perustunut kansanäänestystulos aiheutti. Kuviteltiin, että brexit palauttaisi EU:lle luovutetut valtuudet täysimääräisesti omiin käsiin ja bonuksena tulisivat vielä miljardien rahasäästöt, jotka voitaisiin suunnata kansakunnan hyvinvoinnin tukemiseksi.

Tällaista brexit-vaihtoehtoa hakevat janoonsa brexit-krapulaiset parlamentaarikot äänestysvaihtoehtojen joukosta, mutta – kuten järkevät ihmiset tietävät – turhaan: sellaista ei ole eikä tule. Kaikki edustajat eivät usko tosiasioita, ja siksi he äänestävät toistuvasti: ei. Kuten laajat mielenosoitukset kertovat, huomattava osa kansalaista on jo alkanut tajuta, missä mennään. Mutta parlamentin enemmistö "kunnioittaa kansan tahtoa" eli aika päiviä sitten vanhentunutta kansanäänestyksen tulosta.

Oma lukunsa on jääräpäinen pääministeri May. Hän on tarjonnut parlamentille jo kolme kertaa käytännössä samaa erosopimusta, mutta se ei kelpaa. Hänen väsytystaktiikkansa ei ole purrut tähän mennessä. Sanooko mahdollinen neljäs kerta toden? Kukaan ei tiedä, mitä on tulossa, mutta yhä todennäköisemmäksi käy ero ovet paukkuen eli sopimukseton brexit. Osa parlamentaarikoista onkin tässä toivossa äänestänyt kaikkia ehdotuksia vastaan, ja näyttää siis siltä, että heidän toiveensa on käymässä toteen.

Moni toivoo lisäaikaa 12.4. häämöttävän eron uhatessa kaatua päälle, mutta toukokuun loppupuolen europarlamenttivaalit mutkistavat vielä tilannetta. EU:n piirissä on laajaa näkemystä, jonka mukaan lykkäyksen ehtona olisi Britannian osallistuminen vaaleihin. Minkälainen farssi siitä syntyisi, kun maa keikkuisi toinen jalka jäsenyyden jatkumisen ja toinen brexitin puolella?

Olisiko puolueilla ja ehdokkailla kummoistakaan motivaatiota panostaa mahdollisesti turhaan vaalityöhön rahaa ja tarmoa – tuskin. Ja kansalaisille tarjoutuisi vaaleissa mainio tilaisuus boikotoida EU:ta jättämällä äänestämättä tai piirtelemällä äänestyslippuihin Mikki Hiiren nimeä ja muiden suosikkien symboleja. Maassa matava äänestysprosentti olisi loukkaus koko EU:ta kohtaan.

Sumua on siis edelleen odotettavissa Brittein saarille. Suomalaisilla ja muillakin vakailla EU-kansalaisilla on syytä toivoa, että brittien brexit-kankkunen alkaisi hellittää, ja he löytäisivät tosiasioiden tunnustamisen valon. Kun ei taida krapularyyppyäkään tähän vaivaan löytyä.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Viileä pääneuvottelijamme Michel Barnier kertoo, miten asiat ovat. Hieno lausunto:

https://www.theguardian.com/politics/2019/apr/02/n...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tulliunionin tai Norjan mallin voisimme hyväksyä erosopimukseen liitettävään poliittiseen julistukseen vaikka heti tänään. Mutta mahdollisen pitemmän lykkäyksenkään aikana varsinaiseen erosopimukseen ei kosketa. Neuvotteluja uusista talous- ja muista suhteista ei aloiteta ennen kuin erosopimus on hyväksytty. Emme voi neuvotella sellaisista asioista jäsenmaan kanssa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

#2
Kiitokset linkistä! Tämä oli myös IltaSanomissa:

https://yle.fi/uutiset/3-10718428

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Antaa nyt vain brittien erota rauhassa Saksa- Ranska dupolin johtamasta Unionista.

Mitä luulette, ajaako routa porsaan kotia vai löytyykö jotakin parempaa neuvotellen kaikki uudet sopimukset aivan puhtaalta pöydältä ?

Eikö Britanniasta löydy muita aviiseja lainattaviksi, kuin pelkästän vasemmistolaiset Labour kannattajat The Guardian ja The Independent ?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Tietenkin tällaisia jos ja jos pähkäilyjä on hyvä esittää ja varmasti lukijatkin ovat niistä kiinnostuneita.

Fakta kuitenkin on, että jossittelu käy päivä päivältä yhä vähäisemmäksi kohti 12.04.2019 siirryttäessä.

Hieman vain ihmettelen sitä, että muutamat eivät ole vieläkään havahtuneet huomaamaan sitä tosiasiaa, että brittiparlamentin enemmistö on järjestelmällisesti ja ajatuksella hivuttantut päätöksillään eroa kohti sopimuksettoman eron suuntaan. Toki tämä teatteri saattaa hämätä monia, jotka eivät nyt edes ymmärrä brexitin lähtökohtia jo vuosia ennen 2015 kansanäänestystäkään, saati sitten brittipäätännän hienouksia myöhemmin.

Sikäli Pihantokin voisi odottaa vaikka 5 vuotta, ja olla sitten ennustajaeukon sijaan olla asialinjalla, kuin pelkkä arvailija tässäkin plogissa.

Britannian ero on Unionille varmasti ikävämpi asia, mitä se on itse Britannialle. Kiinalaiset, jenkit, venäläiset ja sun muut taloudentekijät eivät varmasti nuku 12.04.2019 jälkeen Lontoossa, kuten EU teki vuosikymmenet.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #9

"Hieman vain ihmettelen sitä, että muutamat eivät ole vieläkään havahtuneet huomaamaan sitä tosiasiaa, että brittiparlamentin enemmistö on järjestelmällisesti ja ajatuksella hivuttantut päätöksillään eroa kohti sopimuksettoman eron suuntaan. Toki tämä teatteri saattaa hämätä monia, jotka eivät nyt edes ymmärrä brexitin lähtökohtia jo vuosia ennen 2015 kansanäänestystäkään, saati sitten brittipäätännän hienouksia myöhemmin."

Kirjoitin blogissani: "...yhä todennäköisemmäksi käy ero ovet paukkuen eli sopimukseton brexit. Osa parlamentaarikoista onkin tässä toivossa äänestänyt kaikkia ehdotuksia vastaan, ja näyttää siis siltä, että heidän toiveensa on käymässä toteen." Eli kyllä jotkut muutkin kuin Kiiski ovat huomanneet tämän hivutuksen kohti sopimuksetonta brexitiä.

"Sikäli Pihantokin voisi odottaa vaikka 5 vuotta, ja olla sitten ennustajaeukon sijaan olla asialinjalla, kuin pelkkä arvailija tässäkin plogissa."

Kukaan ei tiedä, miten tämä prosessi tulee etenemään - Kiiskeä ehkä lukuunottamatta. Ketä tämä asia enäää viiden vuoden kuluttua kiinnostaa?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #9

"Kyllä parlamentti hyväksyy "huippudiilin" muutamia hard brexit-linjan hajahuutoja lukuunottamatta."

Lauri Kiiski 24.11.2018

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #13

Olisi varmasti pitänyt hyväksyä Mayn brexit sopimuksineen enemmän järjestelmällisesti ja sopia tarkemmista järjestelyistä myöhemmin yhä edelleen, mutta nyt on päätetty edetä näin. Toisaalta May on kosiskelemassa vielä nyt viimeistä kertaa oppositiota tai sen osaa oman sopimuksensa taakse ennen määräaikaa ja omaa eroaan sopimuksen taakse, vaikka edistyminen äänestykseen asti on varsin epätodennäköistä.

En ole päässyt lukemaan EU:n tarjoamaa aitoa sopimuspaperia backstoppeineen. Oletan kuitenkin sen sisältävän joitakin kieroja ja epäilyttäviä elementtejä, koska alahuone ei tälle vielä lämmennyt lainkaan opposition ja osin toryjenkaan tahoilla.

Pihannolle sen verran, että pääsiäinen on tulossa ja ennustajatrollit voivat lennellä vapaasti kristallipalloineen ja luutineen tuulissa jos toisissa.

Siitä, miten Britannia menestyy brexitin jälkeen, ei edes Pihanto tiedä mitään tai voi ennustaa yhtään mitään.

PS. Olenko oikeassa, jos olen huomioinut, että juuri suomalaiset vasemmistolaiset ovat enemmänkin huolissaan Brexitistä ? Itse en ole.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #14

Koko sopimuspaperihan on kyllä linkitetty jo ihan tuoreena ketjuihin, joihin olet osallistunut, mutta tässä taas. Vähän kuivaa luettavaahan se on, jos ei ole huolissaan:

https://www.gov.uk/government/publications/withdra...

Onnittelen alustajaa kärsivällisyydestä kommentoijaa kohtaan, joka ei vieläkään osaa lukea hänen nimeään kolmea kirjainta pitemmälle.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #15

Jaa... Luuletko, että kyseessä on täysin sama paperi, jota May tarjoaa taas seuraavaksi alahuoneessa ?

Barcow ei tietääkseni siedä, eikä laki salli äänestystä toistamiseen samoista asioista ilman merkittäviä muutoksia äänestyksen sisällössä.

EU taitaa kosiskella itselleen myötämielistä sopimusta Mayn paperin nimellä muutellen tarjoustaan viikottain. Muutoinhan tämä neljänteen äänestykseen meno ei olisi lainkaan mahdollista.

Silt Pihlannolla tuskin on olemassa kristallipalloa tulevaisuuteen, vaikka niin kovasti manaileekin kurjuutta tulevalle Brexit-Britannialle.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #16

Withdrawal Agreement backstoppeineen on sama ja pysyy. EU:n elimet hyväksyivät sen aikoja sitten.

Muutokset koskevat tuota Political Declarationia. Alkuperäisessä muodossahan ei sanota juuri mitään. Eiliseen asti May sanoi, että hän ajaa läpi sopimuksen ilman tulliliittoa ja sisämarkkinoita. Näin ei käy.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #17
Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #17
Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #14

#14
"Siitä, miten Britannia menestyy brexitin jälkeen, ei edes Pihanto tiedä mitään tai voi ennustaa yhtään mitään.
PS. Olenko oikeassa, jos olen huomioinut, että juuri suomalaiset vasemmistolaiset ovat enemmänkin huolissaan Brexitistä ? Itse en ole."

Miten Britannia menestyy brexitin jälkeen ei tiedä kukaan. Siksi on tyhmää edes puhua tietämisestä tai ei-tietämisestä brexitistä kirjoitettaessa. Kyse on käytettävissä olevaan mediatietoon ja arvostelukykyyn perustuvista valistuneista arvauksista.

En tiedä enkä ole kiinnostunutkaan siitä, mitä vasemmistolaiset ajattelevat brexitistä joukkona, mutta kuka tahansa hiukankin kansantaloudesta tietävä ymmärtää, että brexit lohkaisee melkoisen siivun viennistämme Britanniaan, ja myös tuontimme sieltä kangertelee ainakin alkuvaiheessa.

Myös EU:n heikentyminen Britannian eron myötä vaikuttaa monella tavalla Suomeenkin. Tavallinen tallaaja ei tällaisia ymmärrä murehtia.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

#3
Eipä tätä hölmöilyä voine mikään lehti järjen voitoksi kääntää.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Ei krapulaa voi ennakkoon sairastaa, mutta tulossa se briteille on. Britten parlamentin enemmistön pitäisi tietää, mitä haluaa. Tähän mennessä on lajasti kartoittunut vain se, mitä vaihteleva enemmistö ei halua.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

#5
Brexitiä kannattaneen kansanäänestyksen aiheuttaman humalan jälkeisestä krapulasta kirjoitin.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

C. Northcote Parkinssonilla oli aikoinaan mainio pakina "Kauhea ei-mies". Pelkistetysti sanottuna siinä kerrottiin organisaation keskikerroksessa olevista miehistä (pakina oli kirjoitettu kauan sitten) joilla ei ollut valtaa päättää minkään tekemisestä mutta joilla oli valtaa pysäyttää asian käsittely tai päättää, että jotakin asiaa ei tehdä. Ilmeisesti britit eivät vielä ole onnistuneet ratkaisemaan tästä syntyvää ongelmaa. Toisaalta, ei meilläkään taida olla varaa irvistellä, kun muistetaan miten soten valmistelu eteni. Ja organisaatioiden kasvua koskeva Parkinssonin lakikin on vielä täällä hyvissä voimissa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Toisaalta, ei meilläkään taida olla varaa irvistellä, kun muistetaan miten soten valmistelu eteni."

Monet meistä ovatkin tehneet niin, että olemme irvistelleet sekä sote-sotkulle että brexit-sekoilulle - tasapuolisesti.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

On täytynyt olla massiivinen ilonpäivä "leave" kannattajille, jos juhlinta on tähän asti jatkunut, krapuloineen. En sitä tosin ihmettele, onhan itsenäisyys äänestämällä saavutettuna huomattavasti parempi ,kuin sotimalla.Tästä totalitaristisesta tyranniasta eroon pääsemisen juhla jatkunee vielä pitkäänkin?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Eilen parlamentti äänesti brexitin lykkäämisestä - yhden äänen enemmistöllä. Näyttää siltä, että sopimuksettoman brexitin vastustajilla olisi nyt pieni enemmistö. Mikään tässä asiassa ei kuitenkaan ole varmaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset