Lokari

Sote ja hallitus kaatuivat - terve menoa

Juha Sipilä on saanut tasavallan presidentiltä hallitukselleen pyytämänsä eron. Syynä on se, että sote-hankkeen valmistelulta loppui aika, paljolti hankkeen perustuslakiongelmien takia.

Sote saikin mennä. Pitkään näytti siltä, että hallitus runnoo väkisin tämän epäkypsän poliittisen kompromissin "maaliin".  Hanke oli nimenomaan keskustan ja kokoomuksen poliittinen lehmänkauppa, jossa potilas ja terveydenhuolto jäivät valtapolitiikan jalkoihin. Perustuslaista ja asiantuntijoiden - kaiken maailman dosenttien -  näkemyksistä ei juurikaan piitattu.

Monella taholla soten kaatumista on tervehditty tyytyväisyydellä. Esimerkiksi Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen pitää sitä järkevänä päätöksenä. Hän vain ihmettelee, että tilanteen mahdottomuuden tunnustaminen on vienyt näin kauan (HS.fi 8.3.). Sitä voi tosiaan ihmetellä.

Tämä oli oikea ratkaisu myös Kansanterveyslaitoksen entisen pääjohtajan professori Jussi Huttusen mielestä. Hän on pitkin matkaa arvostellut valmistelussa olevaa sote-uudistusta sudenkuopista, joista syvimmät liittyvät valinnanvapauteen. "Aika rämpimistähän tämä on ollut", Huttunen sanoo.

Hänen mukaansa suomalaisella terveydenhuoltojärjestelmällä ei ole mitään hätää, koska se toimii kuitenkin kohtuullisen hyvin nytkin (HS.fi 8.3.). Äskettäin julkaistiinkin selvitys, jonka mukaan suomalainen terveydenhuolto on Euroopan huippuluokkaa ja lisäksi kohtuullisen hintaista.

Ks. esim.: http://lokari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/270627-sote-intoilijoille-jaita-h...

Sipilän päätös pyytää hallitukselleen ero oli ymmärrettävä paitsi suuren pettymyksen johdosta, myös keskustan katastrofaalisten kannatuslukemien johdosta. Hallituksessa kärvistely "löysässä hirressä" ei varmasti olisi vaalinäkymiä kirkastanut – pikemminkin päinvastoin. Hallituksen jatkaminen toimitusministeriönä ei ole luultavasti yhtä vahingollista hallituspuolueiden kannatukselle, kuin olisi ollut jatkaminen niin kuin mitään ei olisi tapahtunut. 

Soten kaatuminen on voitto demokratialle ja suomalaiselle kansanterveysjärjestelmälle: on ilahduttavaa, että suomalaisessa politiikassa ei sentään aivan mikä tahansa mene läpi, vaikka vahvaa yritystä hallituksen ja pääministerin taholla olikin. Kuten professori Jussi Huttunen edellä siteeratussa haastattelussaan totesikin, pieni lykkäys sote-uudistuksessa ei maailmaa kaada. – Vaikka se hallituksen kaatoikin.

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Mikä asia Pihantoa eniten ärsytti ex-hallituksen sote-mallissa ?

Valinnanvapausko ?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Ns. "valinnanvapaus" oli nätisti sanoen pelkkää kusetuksen yritystä - harvinaista, mutta positiivista, ettei sentään ihan kaikki huijaus onnistu edes Kokoomuksella.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Sittenhän liki kaikki länsimaat ovat pissineet veronmaksajia silmään vuosikymmenet.

Health consumer index kärkimaatkin Sveitsi ja Hollantikin huijanneet omia veronmaksajiaan ?

Enpä usko.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #4

#4
Pelkästä katteettomasta uskosta tässä hellituksen hankkeessa olikin kysymys.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

#1
Mitä tästä sote-tunkiosta nostaisi esiin? Kokonaisuus niin maakuntineen kuin mukatasa-arvoineenkin joutaa pellolle. Ja hallituksen/Sipilän tyhmyyyden siivittämä jääräpäisyys kuolleella hevosella ratsastamisesta.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Valinnanvapautta ei olisi tullut (kaksi kertaa vuodessa ei sellaista ole) eikä maakuntia tarvita, joten oli erinomaista, että hallituksen susi saatiin kaadettua.

Nyt jos puoluepolitiikka jätettäisiin sotesta syrjään, olisi erinomainen tilaisuus lähteä viemään eteenpäin hallituksen esitykseen nähden ylivoimaista suunnitelmaa, Pelkistettyä sotea. https://sites.google.com/view/pelkistetty-sote/etu...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Valinnanvapaus oli vain savuverho sille, että yksityiset terveysfirmat olisivat päässeet rohmuamaan valtion terveysmiljardeja. Espericaret - itse asiassa whocares - ovat valaiseva esimerkki seurauksista.

Maakunnat olisivat byrokratiaa ja kustannuksia lisäävä keskustan hanke hupenevan valtansa pönkittämiseksi. Potilaat ja terveydenhuollon substanssi jäivät hankkeessa jalkoihin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Health Consumer Index ?

Laskentatoimen asiantuntija ?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset