Lokari

Sote-intoilijoille jäitä hattuun: terveydenhuoltomme on jo nyt huippuluokkaa

Suomen terveydenhuolto on kuluttajan näkökulmasta edelleen Euroopan huippua. Näin toteaa ruotsalainen Health Powerhouse julkaisemassaan Euroopan terveydenhuollon kuluttajaindeksissä, jossa on mukana 35 Euroopan maata. Viime vuotta koskevassa vertailussa Suomen terveydenhuolto todettiin Euroopan kuudenneksi parhaaksi.

Suomi pärjää erinomaisesti, kun mitataan hoidon tuloksia. Niistä maamme saa yhtä korkeat pisteet kuin Sveitsi, muiden vertailumaiden jäädessä taakse. Suomi tuottaa laajan palvelutarjonnan, ja se tapahtuu erittäin edullisesti. Järjestelmämme saa siis aikaan huipputuloksia varsin pienin kustannuksin (HS.fi 27.2.).

Näiden tietojen valossa  sote-hankkeen ylenmääräinen kiirehtiminen perustuslaillisista ja muista ongelmista piittaamatta, ja ylipäätään sen pikaisen tarpeellisuuden todistelu tuntuvat täysin perusteettomilta. Media on saatu lähes kauttaaltaan uskomaan, että jonkinlainen sosiaali- ja terveysalan kokonaisremontti on välttämätön.

Käsitys lähti kaiketi siitä, että maan hallitus alkoi puhua kestävyysvajeen tuottamasta ongelmasta, johon olisi vastattava nimenomaan sote-uudistuksella. Hankkeen perusteluksi kehiteltiin ajatus sen avulla saatavista kolmen miljardin euron säästöistä. Mitään uskottavia todisteita säästöjen syntymisestä ei kyetty esittämään. Monet asiantuntijat arvioivatkin, että säästöjen sijaan hankkeesta koituisi todennäköisesti lisämenoja, jopa kolmen miljardin euron verran. Lisäpanostus onkin tarpeen, ellei hoidon tasoa haluta nykyisestä heikentää.

Hanke on tunnetusti saanut vahvasti poliittisen kompromissin luonteen, ja samalla on  potilaat unohdettu valmistelussa jokseenkin täydellisesti. Poliittisen lehmänkaupan tulokset on leivottu hankkeeseen lähinnä kahden puolueen tavoitteita seuraten.

Keskusta on vaatinut niin sanotun maakuntamallin toteuttamista. Siinä sosiaali- ja terveydenhuolto organisoitaisiin 18 maakunnan vastuulle. Asiantuntijat ovat yleisesti pitäneet uutta hallintotasoa tarpeettomana ja jopa vahingollisena, sillä se tuo mukanaan kustannuksia ja jäykkyyttä aiheuttavaa byrokratiaa. Hyväpalkkaisia jäähdyttelyvirkoja se toki tarjoaisi poliitikoille.

Asiantuntijoiden mukaan 18 maakuntaa on aivan liikaa, ja jos maakuntamalliin olisi pakko mennä, kahdeksan tai kaksitoista olisi pienempi paha. Keskusta kuitenkin ajaa härkäpäisesti laajaa maakuntamallia, koska se arvelee näin vahvistavansa horjuvia valta-asemiaan maaseudulla.

Kokoomus puolestaan vaatii vastapainoksi "valinnanvapaudeksi" naamioitua yksityisten terveysyritysten laajamittaista osallistumismahdollisuutta kilpailemaan julkisten toimijoiden kanssa potilaista ja sote-miljardeista. On muun muassa pelätty, että suuret kansainväliset yritykset saisivat vahvan markkinaosuuden ja siirtäisivät voittonsa ulkomaisiin veroparatiiseihin verotuksen ulottumattomiin. Viimeaikoina paljastuneet hoivakotiskandaalit ovat omiaan muistuttamaan niistä vaaroista, jotka aiheutuvat hoidolle, kun toiminnan ensisijaisena tarkoituksena on voiton tuottaminen osakkeenomistajille, eikä yhteiskunnallisen tehtävän hoitaminen.

Näiden tavoitteiden – ja poliittisen kunnianhimon – siivittämänä Sipilän hallitus ajaa sote-hanketta kuin käärmettä pyssyyn, vaikka asiantuntijat varoittelevat lainsäädännöllisistä ongelmista, jotka kaatuisivat hankkeen hyväksymisen jälkeen sen toteuttajien ja veronmaksajien niskaan.

Puhumattakaan kaaoksesta, johon se suistaisi maamme terveydenhuollon. Hallitus onkin tullut tunnetuksi asiantuntijoiden lausuntojen sivuuttamisesta. Omat, puolueisiin sidoksissa olevat "asiantuntijat" ja ministerien oma poliittinen harkinta riittävät.

Hallituksen pintapuolista asennoitumista tähän vaikutuksiltaan merkittävään hankkeeseen kuvaa valitettavan hyvin hallituksen hankkeen hoitamisesta käyttämä pelimetafora: "Hanke on vietävä maaliin". Ikään kuin kyse olisi jääkiekko-ottelusta, jossa kiekko on runnottava keinolla millä hyvänsä ja erotuomareiden pillinvihellyksiä kuuntelematta maaliin. Mitä potilaat ja veronmaksajat tästä pelistä hyötyvät, on sivuseikka. Pääasia on, että päästään vaalikampanjoissa paistattelemaan voittomaalin nopeasti kalpenevassa hohteessa.  

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006017132.html

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

19Suosittele

19 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (55 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

"Keskusta kuitenkin ajaa härkäpäisesti laajaa maakuntamallia, koska se arvelee näin vahvistavansa horjuvia valta-asemiaan maaseudulla."

Maaseudun valta-asemat horjuvat erityisesti kiihkeän kaupungistumisen seurauksena, ja eipä maaseudulle juuri jää mitään vahvistettavaa - vain muutama mummo ja pappa rapistuvissa ja arvonsamenettäneissä mökeissään...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Tilanne on tuon suuntainen, mutta jää sinne sentään hiukan enemmän väkeä. Joka tapauksessa näistä sieluista tässä maakuntasekoilussa on kysymys.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Suomen perusterveudenhoito terveyskeskuksissa on kuraa. On aika kohtuutonta, että lääkäriaikaa joutuu jonottamaan 40 päivää ja edes hoidon tarpeen arviointia ei useinkaan saa edes samalle päivälle. Lähetteen saamminen erikoislääkärille saattaa kestää jopa 5 vuotta.

Jos ja kun pääsee jatkohoitoon, se on kylla useimmiten laadukasta.

Siis kiistän bloggarin väitteen, että terveydenhuoltomme on huippuluokkaa.

Käyttäjän aveollila kuva
Antero Ollila

Nimenomaan kansalaisen kokemus terveyskeskustoiminnasta on juuri tuo, että se on kuraa. Erikoislääkärien hoito on jo paljon parempaa. Alan ammattilaiset tietävät kyllä, miten terveyskeskustoiminta saataisiin paremmaksi, mutta sitä ei haluta. Päivysty terveyskeskukuksessa on alan lääkäreiden mukaan suolakaivoskomennus. Tähän toimintaan uusi sote ei tietääkseni tuo mitään parannusta. Eivät ole ainakaan pystyneet mitenkään kommunikoimaan tätä asiaa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

#3
"Tähän toimintaan uusi sote ei tietääkseni tuo mitään parannusta. Eivät ole ainakaan pystyneet mitenkään kommunikoimaan tätä asiaa."

Juuri niin.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela Vastaus kommenttiin #7

Pihlanto, " Tähän toimintaan uusi sote ei t i e t ä ä k s e n i tuo mitään parannusta". Ihmettelen suuresti, miksi vastustatte sote-uudistusta jos perusteenne on yllä kirjoittamani lainaus kommentistanne. Eikö peruusteenne
olekaan sote-uudistuksen kansalaisille mukanaan tuomat huononnukset.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #14

Perusteluni ovat blogissani. Kommenttiin kirjoittamani vastaus, jolla kumoan kommentissa esitetyn väitteen, ei suinkaan mitätöi aikaisempaa tekstiäni.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela Vastaus kommenttiin #19

Pihlanto, ovatko perustelut blogin kolmannessa kappaleessa vai sen jälkeisissä keskustaa ja kokoomusta käsittelevissä? Jos ovat, eivät ne kerro mitään faktoihin perustuvista tiedoista vaan luuloista ja olettamuksista. Tätä samaa jargonia te soten vastustajat olette toistaneet siitä lähtien, kun hallitus antoi lakiesityksen sote-uudistuksesta 2017. Ymmärrän, että toistamalla uudestaan ja uudestaan samaa jargonia päivästä toiseen, jotkut kansalaiset saadaan uskomaan sote-uudistuksen luultavasti aiheuttamat "hirveydet".

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #34

Jaaha, keskustan puolustus heräsi. Lue koko blogi, siellä ne perustelut ovat.
Viittaan asiantuntijoihin ja käytän järkeä. Katso Googlesta, löydät asiantuntijanäkemykset halutessasi. Mutta puolueen kellokkaan tehtävä on helppo - ei tarvita asia-argumentteja, kun kaikki on jo valmiiksi ajateltu puolue-elimissä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

#2
Ongelmia varmasti on yksittäistapauksissa.

Kyse ei kuitenkaan ole bloggarin väitteestä, vaan tutkimustuloksesta. Kuten ensimmäisessä kappaleessa totean:

"Suomen terveydenhuolto on kuluttajan näkökulmasta edelleen Euroopan huippua. Näin toteaa ruotsalainen Health Powerhouse julkaisemassaan Euroopan terveydenhuollon kuluttajaindeksissä, jossa on mukana 35 Euroopan maata. Viime vuotta koskevassa vertailussa Suomen terveydenhuolto todettiin Euroopan kuudenneksi parhaaksi."

Muualla on siis ilmeisesti vielä huonompaa. Uskotko, että sote-hanke toisi tähän parannuksen? Sama lääkärien ja hoitajien määärä kuin nytkin...

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Ainakaan meillä päin jonot eivät ole niin pitkiä, että niistä valitettaisiin. Hallitus voi tulla katsomaan mallia parhaista pikkukunnista, miten asiat pitää järjestää. Täällä päin pelätään, että sote-uudistus romuttaa hyvin toimivat paikalliset palvelut.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Pelko on valitettavan aiheellinen.

Pekka Pylkkönen

Kuten tuossa ylempänä jo mainittiinkin, erikoissairaanhoito on Suomessa se paremmin toimiva osa.

Sotelle on tehtävä jotakin. Sote-menot ovat kasvaneet kymmeniä vuosia bruttokansantuotetta nopeammin, ja jos mitään ei tehdä, reilun 20 vuoden päästä sote-menot ylittävät bruttokansantuotteen. Kuulostaa absurdilta mutta näin se tasaisen vauhdin taulukolla menee.

Se että vaikuttaako hallituksen esitys tähän mitenkään positiivisesti taitaa olla vähintäänkin epäselvää. Yksityisen sektorin roolia varmasti kannattaa kasvattaa hallitusti ja kilpailua lisäten etenkin perusterveydenhuollossa, jossa se on paljon julkista tuotantoa halvempaa. Erikoissairaanhoidon osalta pitäisi olla varovaisempi. Hoidon aiheista päättäminen pitäisi säilyttää julkisella puolella ihan jo siksi, että pystytään yhdenvertaisesti päättämään mitä hoitoa verovaroin ylipäätään saa. Kaikkea ei tule saamaan ellei ihmeitä tapahdu.

Viisi sote-aluetta ja perusterveydenhuollon vapautus markkinoille voisi olla hyvä lähtökohta.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"..jos mitään ei tehdä, reilun 20 vuoden päästä sote-menot ylittävät bruttokansantuotteen."

Tämänkin valossa hallituksen hätäily asiassa on aivan perusteetonta.

"Yksityisen sektorin roolia varmasti kannattaa kasvattaa hallitusti ja kilpailua lisäten etenkin perusterveydenhuollossa, jossa se on paljon julkista tuotantoa halvempaa."

Hallitusti kyllä, mutta siitä ei sote-hankkeessa ole kysymys. Voi perustellusti epäillä yksityisen sektorin halpuutta julkiseen verrattuna, sillä sen on saatava laskutetuksi oma voittosiivunsa, jolla on taipumusta kasvaa. Vrt. espericaret.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Jotenkin näyttää siltä, kun katsoo millä vauhdilla uudistuksia tehdään (sote), niin 20 vuotta ei ehkä riitä uudistuksen tekemiseen.

Tosin uskon vahvasti siihen että joissakin maakunnissa edetään sote asiassa eteenpäin maakuntamallin tai vastaavan suuntaan vaikka ylin päättävä elin ei eteenpäin pääse. Voin toki olla väärässäkin, mutta sen näyttää aika.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #12

Tuskinpa maakuntamallin suuntaan voidaan yksittäisessä "maakunnassa" kovin merkittävästi edetä, sillä maakuntamalli on keskeiseltä osaltaan koko maata kerralla koskeva rahoitusjärjestelmän muuutos.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

”Across the Baltic the traditional Swedish-Finnish duel has spread from ice-hockey to healthcare. The Finns set the example, running healthcare with better outcomes and better cost-efficiency than the Swedish big brother. Do Swedes travel east to learn? Hardly – maybe a bit embarrassing?”

Aika paljon sanottu entiseltä Ruotsin Moderaattien poliitikolta.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Niin on. Tosin hän vain tunnustaa tosiasian - ja myös sen hyvin todennäköisen seikan, että ruotsalaiset eivät tule täältä oppia hakemaan.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Sote-intoilijoille jäitä hattuun: terveydenhuoltomme on jo nyt huippuluokkaa"

Mistä näkökulmasta katsottuna? Liiketaloustieteen professorinkin tulisi ymmärtää, että se, mikä on menoa yhdelle taholle, on tuloa toiselle taholle. (Jos tämä kuulostaa kriittiseltä, niin älä välitä; ei tätä ymmärrä edes kaikki kansantaloustieteen professorit.)

Soteuudistus kohentaisi suurpääomien omistajien voitontuotantoa. Ja poliittiset päättäjät tottelevat niitä tahoja, jotka omistavat yhteiskunnan taloudellisen tuotannon.

Pahoittelen, jos tämä kuulostaa karkealta, mutta tällaisessa yhteiskunnassa elämme.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Potilaiden kannalta ja veronmaksajien - koska hoito on huippuluokkaa ja vielä kustannustehokastakin verrattuna muihin Euroopan maihin.

Simppelin tosiasian esitteleminen jonkinlaisena oivalluksena ei kuulosta kriittiseltä. Pikemminkin kritiikittömältä.

"Soteuudistus kohentaisi suurpääomien omistajien voitontuotantoa. Ja poliittiset päättäjät tottelevat niitä tahoja, jotka omistavat yhteiskunnan taloudellisen tuotannon."

Blogistani käy ilmi käsitykseni, että soteuudistus kohentaisi hoivayhtiöiden omistajien tuloja. - Luonnnollisesti raha tuo valtaa mm. poliitikkoihin nähden. Se on sitten eri asia, voidaanko sanoa, että poliittiset päättäjät suorastaan tottelevat rahavallan edustajia.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Terveydenhuoltomme on jo nyt huippuluokkaa niitä terveyskeskuksia lukuunottamatta, joiden asiakkaat eivät välttämättä saa laadultaan hyvää hoitoa tasapuolisesti muiden kanssa, kuten perustuslaki määrää.

Nuoret lääkärit ovat valinneet Siilinjärven maan parhaaksi terveyskeskukseksi, johon suorastaan on jonoja lääkäreiden suunnalta, mutta sitten on niitä terveyskeskuksia, jonne ei juuri kukaan halua töihin ilma n kaksinkertaista palkkausta.

Siis meillä on verrattain hyvä erikoissairaanhoito, erinomainen pääasiallisesti yksityisten tuottama työterveydenhuolto, paljon hyvin toimivia terveyskeskuksia, mutta sitten on terveyskeskuksia, joita vertailtaessa muihin voidaan puhua mädistä omenoista.

Ainkakaan Soten suhteen ei tarvitsisi kääntää koko järjestelmää mullin mallin, vaan korjata vain epäkohtia - siis niiden terveyspalveluiden laatua, joiden toiminta on ollut epämääräistä jo vuosikymmenien ajan.

Valinnanvapaus toisi varmasti parannusta asiaan, ainakin niistä huonoista palvelumahdollisuuksista kärsiville, kuten Pohjois-Savon valinnanvapauskokeilu on kiistämättä todistanut.

Mutta nythän on kyse siitä, ettei oppositio sallisi huonossa asemassa olevien terveyspalveluita parannettavan valinnanvapauden olosuhtein - ja varsinkin jos valinnan vapauden mahdollisuuden tarjoajana olisi tehokas yksityinen pieni lääkäripraktiikka.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

--Mutta nythän on kyse siitä, ettei oppositio sallisi huonossa asemassa olevien terveyspalveluita parannettavan valinnanvapauden olosuhtein - ja varsinkin jos valinnan vapauden mahdollisuuden tarjoajana olisi tehokas yksityinen pieni lääkäripraktiikka.

Sote on tarkoituksella tehty niin, että tämä ei ole mahdollista.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

1. Hallituksen sotessa ei ole valinnanvapautta vaan puolivuotinen valintapakko.

2. Siinä ei olisi tilaa pienille lääkäripraktiikoille. Isot veisivät kaiken.

3. Tuskinpa miltään osin on kyse siitä, ettei oppositio sallisi huonommassa asemassa olevien terveyspalveluja parannettavan. Sen sijaan taitaa olla kyse enemmänkin siitä, että hallituksen sote tekisi varakkaiden terveydenhuollosta entistä edullisempaa.

Kaikki kohdat korjautuisivat Pelkistetyn soten todellisella kokoaikaisella valinnanvapaudella maksuttomassa terveydenhuollossa.
https://sites.google.com/view/pelkistetty-sote/etu...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #33

Kirjoituksesi on täysin vailla järjen hiventä, mutta olkoot.

Rikkailla kaiketi tarkoitat jo ennestään täysin ilmaisista työterveyshuollon laadukkaista yksityisyritysten tarjoamista palveluista nauttivia, joita on valtaosa väestöstä ?

Köyhiä ovatkin sitten työterveyshuollon ulkopuolella olevat lapset, työttömät ja eläkeläiset ?

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen Vastaus kommenttiin #36

Uskot varmaan paremmin Kokoomuksen Lepomäkeä:

Markkinat keskittyvät muutaman suuren tuottajan ympärille, joilla on jatkossa kaikki valta. Pienillä tuottajilla ei ole tässä mallissa mitään jakoa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kertoisitko miksi ei olisi mahdollista ?

Työterveyspalveluntuottajakin on varsin viljalti ja kilpailu alalla vapaata ?

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

#11
Pienet toimijat on hallituksenkin esityksessä rajattu pois. Yksityiseltä sotekeskukselta edellytetään kaikkia terveyspalveluja. Tähän kykenee Suomessa vain joku 3 isointa toimijaa.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

"Hanke on tunnetusti saanut vahvasti poliittisen kompromissin luonteen, ja samalla on potilaat unohdettu valmistelussa jokseenkin täydellisesti. Poliittisen lehmänkaupan tulokset on leivottu hankkeeseen lähinnä kahden puolueen tavoitteita seuraten."

KYLLÄ.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Liiketalouden professoreiksikin on valittu tyyppejä pystymetsästä täysin poliittisin motiivein, kuten tämäkin hyväkäs.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Pistetäänpä Kiiskelle muistin virkistämiseksi katkelma kirjoittajille tarkoitetuista ohjeista:

- Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
- Älä esitä ... henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
- Älä levitä huhuja tai valheita.

Blogissani ei ole mitään poliittista. Herran sopii argumentoida asia-argumentein - jos pystyy.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Olen seurannut tämän kirjoituksia jo tovin ja kovin nykyhallitusta kritisoivia ne ovat naiivein argumentein.

Laskentatalouden taitaja ei ymmärrä edes työllisyyden tai talouskasvun merkitystä julkistaloudelle ja yleiselle hyvinvoinnille.

Kaikki on aina väninällä väärin tehty - kuten vasemmisto-oppositio antaa toistuvasti ymmärtää häpeilemättä omaa kyvyttömyyttä tarjota parempaa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #37

Kiisken tyhjäää louskutusta, ilman ensimmäistäkään asia-argumenttia. Ei annna aihetta enempään. Tyhjän saa pyytämättäkin, kuten kirjailija Kalle Päätalo onnistuneesti lohkaisi.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Alkaa tuntua siltä että kyseessä onkin sosialistisen ideologian ja ei sosialistisen ideologian historillinen taisto. Siis nyt punavihervasemmisto puolustaa kapitalistista järjestelmää eli nyky sotea.
Merkillisintä että sitä käydään vielä 2019 vuosiluvulla.

Kun uusi soteja maakuntalaki tarjoa yhdenvertaiset palvelut koko maahan niin vähempiosaiselle kuin parempiosaiselle. Nythän köyhässä kunnassa kuolet jonoihin ja varakkaass sinut hoidetaan.
Siis oikeammin ajatellen uusi sote ja maakuntalaki on sosialistinen ja meidän nykylaki on kapitalistinen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Kun uusi soteja maakuntalaki tarjoa yhdenvertaiset palvelut koko maahan niin vähempiosaiselle kuin parempiosaiselle."

Taidat olla huumorimiehiä tai muuten vaan koomikko.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

> Nythän köyhässä kunnassa kuolet jonoihin ja varakkaass sinut hoidetaan.

Tilanne on monissa kunnissa täysin toisen suuntainen. Ainakin helsinkiläiset ja muidenkin suurten varakkaiden kaupunkien asukkaat ovat valitelleet jonoja, kun taas ainakin täkäläisissä pikkukunnissa jonoasiat ovat ihan hyvässä kunnossa.

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

Aika lailla näin, mutta joissain pienissä kunnissa rekrytointiongelmat tai pari todella sairasta ihmistä voivat jumittaa lääkäriinpääsyä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

#17
"Siis nyt punavihervasemmisto puolustaa kapitalistista järjestelmää eli nyky sotea."

Nykyjärjestelmä ei ole missään mielessä kapitalistinen. Jos sote-hankkeessa on jotakin poliitttista ideologiaa, niin ns. valinnanvapauden toteutuksessa. Maakuntamallli on melko keskeisesti keskustan puoluetaktinen innovaatio.

Blogini perustuu asiaperusteluihin. Vaikka "punavihervasemmisto" vastustaakin sote-hanketta, se ei ole vaikuttanut minun tekstiini.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Suomessa on jo nyt täysi vapaus hakeutua hoitoon minne haluaa.

Sote on sota suomalaisia vastaan.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Roponen. Ei todellakaan ole ilman paksua lompakkoa, joka nähtävästi sinulla itselläsi on lääkärinä työterveyshuoltoineen helpottamassa hoitoonpääsyä.

On järkyttävää, että tämän tason tyypi väittää terveydenhoidon olavan tässä maassa täysin tasapuolista ja palveluiden saatavuuden olevan kaikille yhtäläinen.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #38

Suomalainen saa mennä hoitoon mihin keskussairaalaan tai terveyskeskukseen haluaa. Kun minä vaihdoin keskussairaalaa, pari potilasta tuli perässä HML:sta Lahteen, ja heillä oli siihen täysi oikeus.

Sote on sota suomalaisia vastaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kenen etuja eduskunnan pitäisi ajaa, äänestäjien vai bisnesmiesten?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Aiheellinen muistutus KANSANedustajille.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Täytyy kiittää itseäni kun sain ajatukseni kytemään veljien syviin uniin ja ehkä näkemys on jokupäivä myönteisempi.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Eipä taida muita kiittäjiä ilmaantua.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Siellä se kytee, kiitos tulee sitten viiveellä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Käsi sydämmelle, jos olet tarvinnut kiireellistä apua terveyteen, oletko sitä saanut, ainakin itse olen ja varmasti sinäkin, Suomessa ei ketään jätetä heitteille vaikka lompakko olisi tyhjää täynnä.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Suomessa hoito on todennäköisesti maailman parasta - sitten kun olet onnistunut pääsemään sisään. Julkisen terveydenhuollon suuri ongelma on se, että sisääntulo on viritetty pitämään mahdollisimman suuri osa tarvitsijoista pois hoidon piiristä, joko pitkittämällä hoitoon pääsyä (osa paranee itsestään, osa jää matkalle, mutta mitäs siitä kunhan eivät ole kuormittamassa resursseja), tai yksinkertaisesti vain epäämällä hoitoon pääsy (kato kaikki meni pykälän mukaan, kun triagessa todettiin että se sijoiltaan irronnut pää ei vaadi jatkotoimenpiteitä).

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Euroopan parhaimmissa ja arvostetuimmissa terveydenhoitojärjestelmissä ei ole olemassa työterveyshuoltoa tai terveyskeskuksia erikseen, vaan perusterveydenhoito on kokonaan yksityisten lääkäripraktiikoiden vastuulla ja erikoissairaanhoito julkisten sairaaloiden vastuulla.

Tähän kai sitä pitäisi pyrkiä, mikäli hyvillä esimerkeillä olisi mitään väliä ?

Valinnanvapaus toisi pääosin parannusta vain niille hoitoonpääsyssä, joiden julkinen terveydenhoito paikallisissa terveyskeskuksissa on laadutonta ja olematonta jonoineen vielä 2000-luvun hyvinvointivaltiossa.

https://healthpowerhouse.com/publications/

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Mistä rahat? Nuo järjestelmät ovat paljon suomalaista kalliimpia. Terveysekeskusten aliresursointi on Suomessa tietoinen päätös.

Sote vie rahat ja hengen.

Käyttäjän paiviruippo kuva
Päivi Ruippo

SOTE on YKSITYISTÄMISTÄ!

SOTE on tulonsiirtoa valtiolta, kunnilta ja veronmaksajilta terveys- ja sosiaalialan yksityisten jättiläisten taskuihin.

Omistajien joukossa on erityisen paljon kokoomuslaisia ja kepulaisia.

Älkää monimutkaistako asiaa!

------------------------------

Mitä MAAKUNTAUUDISTUS on?

En tiedä!

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Siinä on eräs soten keskeinen piirre rautalangasta väännettynä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset