Imaami tuomitsee: Te olette leimanneet koko muslimiyhteisön

Helsingin Sanomat julkaisi katkelmia Pohjois-Suomen islamilaisen imaamin puheesta, jossa hän tuomitsi vahvoin sanoin Oulun epäillyt seksuaalirikolliset (HS 17.1.): "Teidän rikoksenne ovat aiheuttaneet pahan leiman meidän koko yhteisöllemme — Nyt näiden rikollisten vuoksi [sotaa käyvistä maista tulevat] ihmiset eivät voikaan tuntea olevansa turvassa. Tekijöiden tulee ymmärtää, että he ovat aiheuttaneet tämän. Tällainen  toiminta ei ole sallittua islamissa".

Imaami Abdul Mannan sanoo useaan kertaan, että tällaisia rikollisia pitää rangaista. Tänne tulee hänen mukaansa myös ihmisiä, joilla on paha tausta ja ongelmia. Ihmisten taustat pitää tutkia tarkemmin, ennen kuin heidät päästetään maahan, hän sanoo.

Kovaa puhetta imaamilta – sellaista, jota kantasuomalaiset eivät olisi ilman leimaamissyytöksiä saaneet esittää ainakaan ennen Oulun tapahtumia, jotka muuttivat keskusteluilmapiiriä ja uutisointia selvästi avoimempaan suuntaan. Media paikkailee nyt laiminlyöntejään. Imaamin puhekin on pidetty jo ennen joulua, mutta se julkaistiin vasta nyt.

Presidentti Niinistö kiinnitti uudenvuoden puheessaan huomiota näihin rikoksiin ja huomautti: "jotkut meiltä turvaa hakeneet, ja saaneetkin, ovat itse luoneet tänne turvattomuutta epäinhimillisin teoin. Se on kestämätön tilanne". Presidentti korosti myös maahanmuuttajien omaa vastuuta: "Täällä oleville on annettava mahdollisuus osallisuuteen. Vastaavasti on oikeus edellyttää tahtoa sopeutua yhteiskuntaamme. Ja vastuun kantamista, myös omiaan ohjaamalla." (IS.fi 1.1.).

Presidentin sanoja on kritisoitu sanomalla, että maahanmuuttajat eivät ole yhteisö, jota voisi ohjailla. Mutta vaikka maahanmuuttajat ovat hyvin heterogeeninen joukko, sen sisällä on ryhmiä, jotka ovat muodostuneet esimerkiksi kansalaisuuden tai uskonnon mukaan. Itse asiassa imaami Mannani määritteli puheessaan yhden maahanmuuttajaryhmän, jonka maineen Oulun raiskauksista epäillyt ovat pilanneet: muslimit.

Turun puukotusmurhien jälkeen nimenomaan marokkolaisten sanottiin hävinneen joksikin aikaa Turun kahviloista – ilmeisesti siitä syystä, että marokkolaissyntyinen puukottaja oli pilannut maanmiestensä maineen, ja he pelkäsivät kansalaisten reaktioita.

Nämä esimerkit osoittavat, että maahanmuuttajien keskuudessa on todellakin presidentin tarkoittamia ryhmiä ja niiden piirissä toimivia vaikuttajia, jotka voisivat ohjata "omiaan". Vaikka suurikin joukko maahanmuuttajista jäisi uskonnollisten ryhmien ulkopuolelle, jokainen kuuluu johonkin kansallisuusryhmään, jonka jäsenet hakevat toistensa seuraa, ja voivat samalla yrittää vaikuttaa toistensa asenteisiin, jos haluavat.

Facebookissa on esimerkiksi arabiankieliset irakilaisille ja marokkolaisille tarkoitetut ryhmät, joissa on keskusteltu vilkkaasti Oulun tapauksista (IS.fi 18.1.). Tällaisissa keskusteluissa vastuulliset kirjoittajat voivat vaikuttaa yhteisönsä jäseniin presidentin tarkoittamalla tavalla.

Imaamin puhe oli erittäin tervetullut kannanotto, mutta eräs yksityiskohta sitä koskevassa uutisessa pistää silmään. Hän on huolissaan omaan ryhmäänsä kuuluvien ihmisten leimautumisesta, mutta raiskausten uhreihin ja heidän kärsimyksiinsä hän ei viittaa millään tavalla.

Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu