Lokari

Trump käänsi selkänsä kaatuneille - sateen takia

Presidentti Trump osoitti huonoa julkisuuden hallintaa, kun hän peruutti perinteisen Yhdysvaltain presidenttien kunniakäynnin ensimmäisessä maailmansodassa kaatuneiden amerikkalaisten sotilaiden haudalla Ranskassa.

Peruutuksen syynä oli sateinen sää, minkä johdosta helikopterimatka olisi ollut vaarallinen. Sotilaat joutuivat rypemään sateessa ja liejussa kuukausikaupalla, ja osa menetti henkensä, osa terveytensä. Vähäiseltä tuntuu tähän verrattuna Tumpin uhrautumiskyky.

Trumpin sijasta Valkoisen talon kansliapäällikkö ja asevoimien komentaja matkustivat paikalle autolla. Itse hän ei vaivautunut istumaan autossa yhteensä noin kolmen-neljän tunnin matkaa.

Trump joutui asian johdosta ansaitusti arvosteluryöpyn kohteeksi. Winston Churchillin pojanpoika kutsui Trumpia "pateettiseksi mitättömyydeksi".  Trumpin teko osoittaa taas  kerran, että hänen politiikkansa todellinen ydin on: "Trump first!".

Amerikkalaisten muistissa on varmaankin vielä Trumpin halventava suhtautuminen sotaveteraaniin. Ranskan tapaus sopii hyvin samaan sarjaan. Aseita hän kalistelee mielellään, mutta kaatuneet ja vangiksi joutuneet eivät hänen arvostustaan saa. Samanlainen suhtautuminen on ollut monissa diktatuureissa.

On mielenkiintoista nähdä, miten Trump selittää tämän mokansa. Tuskinpa hän pääsee siitä eroon vakiokeinollaan eli valheella. Viisainta hänen olisi kuitata asia hiljaisuudella, mutta arvostelu ärsyttää häntä yleensä niin, että kipakka vastaus löytyy. Toistaiseksi en ole nyt sellaista nähnyt raportoitavan suomalaisessa mediassa.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (50 kommenttia)

Toni Rintala

Kun helikopterilla ei päässyt, olisi auto ollut liian hidas. Tämähän ei ollut ensi kerta, kun sää esti Trumpin liikkeet.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Lienee mahdollista, että helikopterin käytön peruuntuminen ilmoitettiin Trumpille niin myöhään, että hän ei olisi autokyydillä enää ehtinyt kyseiseen aikataulutettuun tilaisuuteen edes kohtuullisesti myöhässä.

P.S. Itse asiassa Putin tunnetaan tavastaan myöhästyä ja odotuttaa itseään näissä kansainvälisissä tapaamisissa ja tilaisuuksissa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

#3
Tästä ei ole näkynyt tietoja mediassa. Valkoisen talo kansliapäällikön ja asevoimien komentajan sanottiin menneen hänen sijastaan. Siiis ilmeisesti ehtivät.

Veikkaan, että Putin ei jätä menemättä Venäjän sotaveteraanien ja sankarivainajien muistotilaisuuksiin. Ja vaikka jättäisikin, sekö olisi Trumpin kannalta lieventävä asianhaara?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Onko näin käynyt? Tämä oli sen tason tilaisuus, että ei olisi ollut varaa jäädä pois.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Poliittinen muisti on lyhyt.

Tasavallan presidentti Tarja Halonen lähti Chilen sosialistisen presidentin virkaanastujaisiin heti ensimmäisen virkakautensa alussa kun Suomessa järjestettiin talvisodan päättymisen 60-vuotisjuhlatilaisuus 13.3.2000

Osataan sitä siis meilläkin.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Voisitko ystävällisesti lisätä tämän tiedon Wikipediaan.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Pitää paikkansa.
Halonen lähti mieluummin toiselle puolelle maapalloa hengenheimolaisen Ricardo Lagosin virkaanastujaisiin, kuin olisi muistellut talvisodassa kaatuneita Suomessa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Tämä Halosen tempaus kyllä muistetaan. Sillä oli lausumaton ideologinen syynsä. Halonen oli luultavasti maamme tähän asti maanpuolustusvastaisin presidentti. Jalkaväkimiinojen kieltäminen muistetaan myös...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Vapaussodan päättymisen 90-vuotisjuhlassa Finlandia-talolla vuonna 2008 tasavallan presidentti Tarja Halonen loisti myös poissaolollaan.

Syyksi kerrottiin samanaikainen kaksituntinen neuvottelu kansanedustajista koostuvan turvallisuuspoliittisen työryhmän kanssa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

OK. Ei pystynyt vielä unohtamaan sisällissodan luomaa kuilua.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #8

Trump sentään teki kunniakäynnin eilen Pariisin lähellä sijaitsevalle amerikkalaisten sotilaiden hautausmaalle.

Onko tämä hautausmaa jäänyt aikaisemmilta USA:n presidenteiltä vierailematta ?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #10

Niin teki. Tämä oli mukavamman matkan päässä.

Ei tietoa muiden vierailuista.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Jos olisi vietetty kansalaissodan/sisällisodan muistojuhlaa niin varmasti Halonen olisi osallistunut, mutta hyvä kun pysyi pois lahtareiden juhlasta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #33

Sisällissodan muistovuoden juhlallisuudet jatkuvat lauantaina punavankileirin joukkohaudalla Tammisaaressa Uudellamaalla. Kello 13 alkavassa juhlassa puhuu presidentti Tarja Halonen. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Ylen Uutiset.

Tilaisuuden suojelijana toimiva Halonen ei osallistunut sisällissodan voittaneiden valkoisten muistojuhliin toukokuussa.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/26825-halonen-pit...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #33

#33
Punikkien juhlat kelpasivat tälle "koko kansan" presidentille.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En sivumennen sanoen usko lainkaan, että helikopterilla ei olisi lennetty vesisateessa tai että vesisade olisi juurikaan lentoturvallisuuteen vaikuttanut. Olen itse lennellyt helikopterin kyydissä useita kertoja jopa ukkosmyrskyssä, koska asuessani Helsingborgissa sinne lennettiin Kastrupin lentokentältä siihen aikaa aina helikopterilla. Lentoja ei peruttu koskaan sään vuoksi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Et ollut kuitenkaan tuolloin USA:n presidentti, jonka liikkumiselle yleensäkin on asetettu tiukat turvallisuusnormit.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund
Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #14

#14
Linkissä on kuva Trumpista menossa helikopteriin sateenvarjo avattuna. Hän on lähdössä Texasiin. Ehkä euroooppalainen sade on vaarallisempaa... :-))

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #14

Tiukat turvallisuusnormit USA:n presidentin liikkuessa niin kotimaassaan kuin muualla maailmalla käsittänevät myös muut uhat kuin huonon sään.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #19

Tämä ei ole estänyt aikaisempia USA:n presidenttejä vierailemasta kyseisellä hautausmaalla.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

#9
Sade oli siis Trumpin tapauksessa tekosyy. Löysi parempaa tekemistä. Tai pelättiinkö murhayritystä - esimerkiksi kannettavalla ohjuksella? Sitä ei tietenkään paljastettaisi.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

No kun väitetään että helikopterin saa ammuttua alas rynnäkkökiväärillä.
Joku tietää tarkemmin.

Trump temppuilee ja pyörittelee "maailmantelevisiota" mielensä mukaan. Kyllä sopuli perässä tulee....

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #17

Kyllähän helikopterin voi saada ammutuksi alas kiväärilläkin, jos saa kunnon osuman. Olkapäältä laukaistava ohjus on varmempi tuhoase.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ei kaisitä nyt satteella, tupee olis voinu mennä pilalle.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

En muista silloisen tasavallan presidentti Urho Kekkosen käyneen kertaakaan Neuvostoliiton matkojensa aikana kunniakäynnillä yhdelläkään lukemattomista hautausmaista tai hautapaikoista, joissa suomalaisia sankarivainajia rajan takana on haudattuina.

Kekkonen käänsi selkänsä kaatuneille.

P.S. Säävarauskin olisi ollut tarpeeton kaljun pään vuoksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Keitäs ne ovat ne Venäjän puolella pramein hautakivin kunnioitetut suomalaiset sankarivainajat? Mistä niitä hautoja löytyy? Otto-Wille Kuusinen tosin lienee Kremlissä Stalinin vierellä...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #24

Itse asiassa itärajamme takaa löytyy 60 suomalaisten sankarivainajien kenttähautausmaata eli sankarihautausmaata, joiden hoidosta vastaavat paikalliset Karjalan Liiton edustajat, suomalaiset maanpuolustusjärjestöt ja nykyään maanomistuksen suhteen usein Venäjän valtio.

Esimerkiksi Sortavalan sankarihautausmaalle haudattujen 452 sankarivainajan nimet tiedetään ja paikalle on pystytetty muistoristi.

Summan kenttähautausmaa on erityisen tuttu kaikille sotahistoriamme harrastajille.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #25

Ei niillä kuitenkaan ollut Kekkosen aikaan muistomerkkejä.

Suomalaiset sotavainajat Karjalassa ja Venäjällä

lokakuussa 1995 tehdyllä matkalla pystytettiin muistopatsaat Summan kenttähautausmaalle ja Säkkijärven hautausmaalle. Säkkijärven kenttähautausmaa sijaitsi Säkkijärven hautausmaan yhteydessä.

Seuraavana kesänä 1996 kuumassa elokuussa teimme lähes viikon mittaisen retken Viipuriin ja edelleen Kannaksen poikki ja Laato-kan ympäri, jolloin matkan aikana vihittiin kuusi muistomerkkiä. Niistä kaksi tuli Viipuriin, toinen Viipurin vanhan maaseurakunnan sankarihaudoille Viipurin sataman taakse, toinen edellä kuvatulle paikalle Viipurin vanhan tuomiokirkon raunioiden äärelle. Äyräpään muistomerkki pystytettiin Äyräpään kirkonmäelle. Taipaleenjoelle muistomerkki tuli vanhalle kenttähaudalle koivuja kasvavaan metsikköön. Kollaanjoen muistopatsas taas pystytettiin jonkin matkaa maantiestä männikkömetsään. Tuuloksen muistomerkki nousi keskelle kylää aunukselaisasutuksen keskellä. Kaikki muistomerkit suunnitteli kuvanveistäjä Heikki Häiväoja avustajanaan taiteilija Ari Laitala.

http://www.mikaelagricolaseura.fi/?p=387

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #26

Totta toinen puoli.

Useimmilla kenttähautausmailla oli jo Kekkosen aikana muistomerkkinsä, jotka joutuivat kuitenkin toistuvasti vandalismin kohteiksi. Maantieteellisesti useimpien kenttähautausmaiden sijainti oli suomalaisille luonnollisesti selvillä.

Viipurin hautausmaa ja sankarihautojen paikka olisi ainakin ollut helposti löydettävissä ja usein meno - ja paluumatkan varrella.

P.S. Mahdollinen muistomerkin puuttuminen Viipurissa Kekkosen aikana oli sekin suomettumista.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #26
Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

#20
Miten Kekkonen Trumpin tapaukseen liittyy? Olisiko Trump saanut vinkin Helsingissä käydessään?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #30

Varsinkin, kun kukaan Kremlin isännistä ei konsanaan olisi ehdottanut Kekkoselle vierailua "suomalaisten sankarihaudoilla". (Ei tosin kyllä Gyllinginkään haudalla ...)

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #39

#39
Se nyt vain ei kuulunut rituaaleihin, toisin kuin tuo käynti Trumpin väliin jättämällä hautausnaalla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #40

Ei rituaaleihin, arvoihin eikä ideologiaan, joten vertaus kokonaisuudessaan on ohi maalin ampuva tyystin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #41

Juuri niin. Viittaus Kekkoseen pyrkii tekemään Trumpin mokasta yleistä (tyyliin: cosi fan tutte) ja siten vähemmän tuomitttavaa.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Th Rooseveltin pojista kaatui Euroopassa yksi kummassakin sodassa.He tekivät sen puolustaessaan niitä arvoja, mitkä ovat täysin vastakkaisia Trumpin pojille.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Tuossa iässä keuhkokuume on todellinen riski.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Presidentti Trump tuli Ranskaan asti perumaan osallistumisensa.
Aika tehotonta ajankäyttöä?

Pöyristymiselle näköjään löytyy rajaton määrä ulottuvuuksia.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Oli Trumpilla muuutakin asiaa Pariisiin.

Kuka on pöyristynyt?

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

OK. Asiasta pöyristynyt Suomen roskalehdistö sis oletusarvoisesti piti ko. seremoniaa tärkeämpänä, kuin mitään muuta asiaa, minkä vuoksi Trump Pariisissa vieraili. Epäilen, että lehdistöllä ei, kuten ei arvon blogistillakaan, ole kattavaa tietoa Trumpin vierailuohjelmasta, mutta silti kantti kestää asettaa asioita Yhdysvaltain presidentin puolesta tärkeysjärjestykseen.

Erityisen pöyristyneitä näyttää olevan ne tahot, jotka toisessa yhteydessä ovat itse valmiita virtsaamaan veteraanien haudoille.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #43

Kuka nyt pöyristyy mistäkin - jos tätä uudissanaa halutaan käyttää. Joku jopa Trumpin arvostelusta.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen Vastaus kommenttiin #44

"Pöyristyminen" sanalla taitaa olla aika pitkä etymologinen historia.

Arvostelu on OK. Lapsellinen länkytys ei.
Professori Vihavainen kirjoittaa asiasta hyvin: https://www.oikeamedia.com/o1-82409

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Tämä menee vähän ohi aiheen, mutta mitähän tuumasivat nuo urhoolliset amerikkalaiset sotilaat siellä haudoissaan, kun saivat tietää, ettei presidenttinsä helikopteri noussut tuona päivänä.

Olisiko presidentti Trumpista sellainen hyöty, että joku voimakkaasti kyseenalaistaisi ja Trump voisi vedota, ettei niillä sankarihaudoilla käynneistä kostu kukaan. Oikeassahan Trump: Ei ne vainajat oikeasti kunnioittamisesta välitä. Ne kun ovat ihan aikuisten oikeasti kuolleita ja kokonaan poissa.

Sankarihaudoilla käymisestä voi olla johtajille sellainen hyöty, että ymmärtäisivät, millaista tuhoa saavat huonoilla päätöksillä aikaan. Valokuvien katsominen eri hautuumailta riittää siihen.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Ei haudoilla kuolleiden takia käydä. Kyseessä on kansallinen traditio, joiden laisia kaikki yhteisöt käyttävät vahvistaakseen yhtenäisyyden tunnetta.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Helikopterilla säätilan vuoksi lentokielto eikä turvallisuutta voitu taata maanteitse.

Aika yksinkertaista, mutta tietysti jos lukee vain Suomen mediaa voi päätyä kirjoittamaan tällaisen puheenvuoron.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kyllä selityksiä löytyy...

Suomen media on varsin luotettava. Yhdysvalloista löytyy kahtiajakautunut media - samaan tapaan kuin maan poliittinen kenttä. Trumpin twiitit ovat meilläkin luettavissa sellaisinaan, ja ne kertovat tarpeeksi kirjoittajastaan.

Mitähän mediaa Chuchillin pojanpoika oli lukenut arvioidessaan Trumpin pateettiseksi mitättömyydeksi?

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

"Suomen media on varsin luotettava"...
LOL.

Lasketaanko yhdessä huvikseen kuinka monessa USAta/Trumpia koskevassa uutisessa HS, IL, IS, US, MTV, YLE jne. lähteenä on NYT, WP, CNN tai "Valkoista taloa lähellä oleva nimetön lähde"? Karkea arvaus on, että 95% ja kuten itse tuossa totesit, media on USAssa varsin jakautunut.

Miten se "tieto" muuttuu sitten ihan yllättäen puolueettomaksi ja luotettavaksi tuossa matkalla?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #48

Eivät nämä lähteet epäluotettavia ole - muutoin kuin Trumpin väitteissä. Ja syynä siihen on se, että ne eivät kerro hänen omaa "totuuttaan". Siksi ne edustavat valhemediaa.

Trump on tunnettu valehtelija, joka valehtelee sellaisetkin asiat, joiden oikeellisuus voidaan todentaa. Kuten esimerkiksi yleisön määrä Obaman ja Trumpin vaalitilaisuuksissa.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Okei. Kun nyt olet tehnyt selväksi oman kantasi ja tason, jolle sen muodostat, niin ei kannata jatkaa enempää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset