Lokari

Niinistelijät, mielensäpahoittajat ja muut

Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen ja vihreiden kansanedustaja, entinen puheenjohtaja Ville Niinistö ovat ajautuneet Twitterissä napit vastakkain siitä, missä yhteydessä ”jeesustelu”-termiä voi käyttää ja voiko sitä ylipäätään käyttää.  Piispan mielestä on sivistymätöntä puhua "jeesustelusta" kaksinaismoralismin synonyyminä. Niinistön mielestä sanaa voi käyttää, kun puhutaan itseään hurskaampana esiintymisestä ja itsensä ylentämisestä (IL 4.11.). Sivistyneisyyden vaatimus voi olla poliitikon kohdalla hiukan liian tiukka...

Me elämme eräänlaista mielensäpahoittajien luvattua aikaa, sillä kovin mielellään puututaan  sellaisiin sanontoihin ja sanoihin, jotka ennen olivat aivan jokapäiväistä leipää. Varotaan, ettei joku vain missään tapauksessa pahoittaisi mieltänsä. Vihainen ei tietenkään saa enää olla muuta kuin riittävän suurta kotimaista junttien enemmistöä kohtaan.

Mutta jospa unohdetaan hetkeksi mielensäpahoittajat ja laajennetaan hiukan tätä nimittelykäytäntöä eli harrastetaan niinistelyä. Vanhan presidentin oppien soveltamista nykyhetkessä voisi sanoa kekkosteluksi. Väyrystelyhän on jo tuttua toimintaa vuosien takaa. Neuvostoajan juoksuhautoihin jääminen on selvää neuvostelua tai marksistelua – leninistelykin kävisi.

"Kepu pettää aina" -tyylinen politiikka on tietenkin kepustelua. Ja kokoomuksen talouselämää myötäilevä politiikka vaikkapa sote-kuvioissa lähinnä rahastelua. Demarit sen sijaan haksahtavat mieluusti ainakin laulutuulelle tultuaan köyhistelyyn ja nälistelyyn, jos myöskin punasteluun.

Nykyhallituksen tyylinen yritys- ja insinöörimäinen johtaminen on selvää sipistelyä. Ville Niinistön oma puolue harrastaa mieluusti vihristelyä  ja luonnostelua. Poliittisesta värikentästä löytyy myös persustelua ja sinistelyä.

Jos mennään merta edemmäs kalaan, löydetään merkkejä trumpistelusta, joka on vahvasti sukua valehtelulle ja sen-itsensäpuhumiselle. Lähiulkomailla harjoitetaan putistelua ja toisessa ilmansuunnassa svetistelyä. Ikävä kyllä kaikille Euroopan maille nykyinen eustelu ei riitä, vaan ollaan menossa breksistelyyn.

Kyllä maailmaan sanoja riittää – suuriakin. Ne eivät tunnetusti suuta halkaise.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Minun olisi huomattavasti helpompi olla Niinistön kanssa samaa mieltä, jos ei Niinistöllä lakeijoineen olisi merkittävää kontribuutiota mielensäpahoittajien esiinmarssiin Suomessa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"... jos ei Niinistöllä lakeijoineen olisi merkittävää kontribuutiota mielensäpahoittajien esiinmarssiin Suomessa."

Sehän tässä niin huvittaakin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Jos Niinistö itse ei olisi se suurin jeesustelija, niin jotakin sisältöä tässäkin voisi olla. Piispa tosin totesi, että jeesusteluun ei Niinistöltä löydy pienintäkään myötätuntoa tai ymmärrystä, joka jo raamatunaikaisella prostituoiduilla jo tuolloin oli yksittäistä ihmistä tai luontoa kohtaan.

Vihreillä ei taida moukkamaisuus ollut villasukan sisään käännettyä haittatekijänä.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Jeesustelu on uudissana jota ei ole joka paikassa viellä kunnolla sisäistetty. Sama koskee mm. uudissanoja Russioottia, Kremlioottia, Putinoosia, Putleristia, Trumpioottia, Natoiittia ja yms ;D Jotkut sanat jäävät puhekieleen hyvinkin pitkäksi ajaksi elämään, monet katoavat heti kohta. Hyvät meemit jatkaa sukua.

Jeesustella=
Olla tekopyhä, hurskastella. Jeesusteluun menee myös aikaa paljon. Mietitään, pohditaan ja ajatellaan aivan liikaa semmosesta asiasta joka on epäolennainen tekijä. > https://www.urbaanisanakirja.com/word/jeesustella/

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Minulla on sellainen muistikuva, että jeesustelu-termiä olisi käytetty jo varsin pitkään. Niin kuin jeesusteippiäkin.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Tuolla voi tutustua historiaan, varsin varhain on tullut käyttöön..

https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/saatana-tata-jee...

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala Vastaus kommenttiin #6

Jep, pitkään jo elänyt, mutta sisäistäminen kesken vielä joillain. Ehkä se ei edelleenkään ole kuitenkaan ihan arkipäiväinen, ainakaan tietyissä piireissä / yli tietyn ikäisten keskuudessa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #7

Sitä käytetään tietyissä piireissä, jotka piispa leimasi sivistymättömiksi.
Myös v-alkuinen sana on näiden piirien kielenkäytössä hyvin "sisäistetty".

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Jeesustelun syvemmästä olemuksesta kirkko ja kaupunki -lehdessä:
https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/jeesustelua

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Siinä on päätoimittaja Seppo Simolan puolustuspuhe.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset