Lokari

Venäjän trauma

Venäjää pidetään "erilaisena" ja vaikeana ymmärtää. Arvoitukseen antaa valaistusta Helsingin kirjamessuilla vierailevan amerikkalaisen kirjailijan Masha Gessenin haastattelu (Saska Saarikoski HS 24.10.). Venäjä hautasi menneisyytensä ja hukkasi näin tulevaisuutensa, kirjailija arvioi.

Gessen  on joutunut lähtemään Venäjältä pakolaiseksi kahteen otteeseen. Hänen kirjansa entisestä asuinmaastaan on suomennettu nimellä: Venäjä vailla tulevaisuutta yksinvaltiuden paluu.

Venäläiset eivät kaivanneet Neuvostoliiton hajoaminen jälkeen niinkään vapautta kuin turvallisuutta  – ja odottivat johtajaa, lataa kirjailija. Vladimir Putin vastasi huutoon. Hänen oli helppo omaksua itsevaltainen johtamistapa tilanteessa, jossa Venäjällä demokratia koettiin synonyymiksi sekasorrolle. Itsenäinen ajattelu kävi Putinin otteen kiristyessä yhä vaikeammaksi ja vaarallisemmaksi. 

Neuvostoliiton synnyttämä neuvostoihminen oli mukautuvainen, varautunut ja kyyninen. Tämä Homo Sovieticus, voi Venäjällä edelleen hyvin. Sen tärkein ominaisuus on Gessenin mukaan kaksoisajattelu. Tämä tarkoittaa kykyä omaksua samanaikaisesti kaksi täysin ristiriitaista asiaa. Se on välttämätöntä tässä yhteiskunnassa.

Eräs kirjailijan esittämistä kaksoisajattelua koskevista esimerkeistä liittyy Salisburyn myrkkyiskuun. Jokainen katsoja tajusi, että Venäjän tv:ssä haastatellut miehet eivät olleet mitään turisteja, mutta juuri kaksoisajattelu sai ihmiset epäilemään samanaikaisesti sekä venäläisiä että brittejä. Toinen esimerkki kertoo neuvostoajan naisesta, jolla oli elämässään kaksi suurta rakkautta: hänen ilmiannostaan teloitettu miehensä – ja kommunistinen puolue.

Totalitaristinen  kaksoisajattelu ja valtion propaganda ovat kirjailijan mukaan luoneet tilanteen,  jossa mikä tahansa on mahdollista, eikä millään ole suurta väliä. Suomessa on pitkään luonnehdittu tyypillistä venäläistä suhtautumista sanalla "soromnoo" (väännös venäjänkielen sanoista, jotka tarkoittavat "kaikki yhdentekevää", "samapa tuo").

Myös Saksa joutui taistelemaan totalitarismin taakan kanssa, mutta vapautui siitä, toisin kuin Venäjä. Kirjailija selittää, miksi. Natsivaltaa kesti 12 vuotta, ja sen päättyessä jokainen aikuinen muisti, minkälaista oli aika sitä ennen. Venäjällä kärsittiin totalitarismista 73 vuotta, joten kenelläkään ei ollut enää muistikuvaa sitä edeltäneestä ajasta. Eikä siitä olisi paljon apua ollutkaan, sillä kansa eli itsevaltaisen tsaarin alamaisena. Venäjältä siis puuttuu demokratian perintö.

Lisäksi Saksassa uhrit olivat ulkopuolisia, juutalaisia, mutta Neuvostoliitossa uhrit olivat omaa kansaa, keitä tahansa. Joka tapauksessa saksalaiset ovat katuneet ja käsitelleet menneisyytensä – ja tekevät sitä edelleen. Sen sijaan Venäjä hautasi menneisyytensä, eikä katunut. Itse asiassa Venäjällä eletään vielä sopivasti väritetyssä historiassa, eikä kyetä irtautumaan siitä kohti uutta. Stalin on siellä sankari. 

Saksalla on selkeä tarina menneisyydestään. Kansa vapautui natsien vallasta ja on vapaa. Samoin Viron synkkä aika johtui vieraasta miehittäjävallasta, ja maa vapautui siitä. Venäjällä tällaista vapauttavaa tarinaa ei ole, ja siksi se tarvitsee sisäisiä ja ulkoisia vihollisia, sanoo Gessen. Tämän voi jokainen nähdä  todeksi.

Kirjailija ei tiedä, löytyykö Venäjän traumaan ratkaisua, ainakaan tämän sukupolven aikana. Hän ei ole optimistinen. Hän haluaisi uskoa, että asiat voisivat muuttua paremmiksi, mutta eivät kuitenkaan niin hyviksi, että hän haluaisi muuttaa sinne vielä kerran.   

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (48 kommenttia)

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

"Sen sijaan Venäjä hautasi menneisyytensä, eikä katunut. Itse asiassa Venäjällä eletään vielä sopivasti väritetyssä historiassa, eikä kyetä irtautumaan siitä kohti uutta. Stalin on siellä sankari."

Glasnostin aikana oli hetkellinen aikaikkuna, jolloin länsimaisilla tutkijoilla oli pääsy tiettyihin Venäjän arkistoihin tutkimaan neuvostoaikaista materiaalia, kunnes se tilaisuus lopetettiin Putinin hallinnon päätöksin ja historia saa palvella ainoastaan virallista propagandaa.

Venäjällä on varsinainen dokumenttiaarre: NL otti haltuunsa Berliinistä Saksan arkistot, joka puolestaan oli kaapannut miehittämiensä Euroopan maiden tärkeitä asiakirjoja omiensa tallettamisen lisäksi.

Toivottavasti jonakin päivänä nämä arkistot ja etenkin ne korkeimman tason päättäjien materiaalia sisältävät, joihin vielä ei ole ollut ulkomaisilla tutkijoilla pääsyä, avataan kansainvälisen tiedeyhteisön käyttöön. Se selkiyttäisi paljon edelleen vain arvailujen varassa olevaa sekä II maailmansodan että kylmän sodan ajalta.

Tämä voi tietenkin tulla mahdolliseksi vasta Putinin hallinnon väistymisen jälkeen.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Glasnost oli länsimaistumisen aikaa, ja se johti kaaokseen, joten venäläisillä ei ole korkeaa kuvaa demokratiasta.

Ehkä joskus nämä arkistot avautuvat - tietyiltä osin. Kestää kauan, ennen kuin Venäjä kestää oman historiansa puolueettoman tutkimisen.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

#1
Eiköhän Venäjä hoida tämänkin vähemmistön omien sääntöjensä pohjalta niin, ettei isompia hippasia synny.

Pekka Iiskonmaki

Suomalaiset eivät itse huomaa, mutta yhtäläisyys venäläisten kanssa on suorastaan liikuttavaa.

Valtio tuhosi Suomessa 66.000 yrittäjää. Heistä arviolta 10.000-12000 teki itsemurhan.

Jälkipyykki hoidettiin julistamalla asiakirjat 100 -vuodeksi salaisiksi.

Aivan samoin toimittiin Neuvostoliitossa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Toki suomalaiset ovat omaksuneet naapuriltaan aikojen kuluessa yhtä ja toista. Suomettumisen aikaan omaksuminen oli suorastaan hyve.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Kun ottaa huomioon, miten 90-luvun lama hoidettiin Suomessa, ja kuinka härskisti vaikeuksiin joutuneita yrittäjiä kohdeltiin ja tuhottiin, on suoranainen ihme, miten rauhallista maassa on ollut. Suomalainen hiipii mieluummin venevajaan hirttämään itsensä, kuin lähtee kostamaan kohtelunsa pankinjohtajille tai poliitikoille.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Tällainen alistuja suomalainen monesti on. Homo Sovietuksen kaikujako?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

"Jälkipyykki hoidettiin julistamalla asiakirjat 100 -vuodeksi salaisiksi."

Mitkä asiakirjat?

Pekka Iiskonmaki

#9
Ne on julistettu salaisiksi 100 -vuodeksi. Putinin kaveri presidentti Tarja Halosen toimesta.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #14

Mitä "ne" koskevat? Mikä toimivalta, minkä lainkohdan nojalla, istuvalla presidentillä on päättää asiakirjojen julkisuudesta tai salassa pidettävyydestä? (En kiistä sitä aivan kokonaan: vrt. "Tiitisen lista")

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Gessenin ajatukset Venäjästä ja "homo sovieticuksesta" ovat erittäin osuvia! Olen aina pitänyt Venäjän ja venäläisyyden suurena tragediana sitä, ettei siellä ole koskaan päässyt kehittymään kansalaisyhteiskuntaa kuten muualla Euroopassa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Se on suuri tragedia - myös naapurimaille.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Venäjän erikoisuus on jotain, mitä me filandeerot emme aina muista, tai emme halua muistaa. Oli Venöjä, oli Neuvostoliitto ja nyt on taas Venäjä. Laskekaas montako kansallisuuta, montako uskontoa ja montako ihmisrotua sieltä löytyy. Maa-alue on niin laaja, että sitäkin on vaikea ymmärtää.

Mites nyt on asetelmat muuttuneet niissä satelliittivaltioissa, jotka aikoinaan imaistiin EU:n piiriin. On alkanut esiintyä kaipuuta sinne vanhaan isien maan kulttuuriin.

Me emme täällä Suomessa, omassa pienessä demokratiassamme aina tahdo millään saada asioitamme rotiin. MIten kävisi, jos naapurissa olisi vallalla länsimainen demokratia. Saattaa olla, jotta itärajalla olis ylipääsemättömät ongelmat idän pakolaisten rynnistyksessä.

Olen eloni polulla tutustunut moniin venäläisiin ihmisiin. ei yhtään hassumpia, tottakai poikkeuksia löytyi, kuten meistäkin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #26

Kyllä Venäjä on ollut aina suomalaisille erilainen ja pelottavakin.
Kaikilla mailla on omat ongelmansa, mutta meillä ja muuallakin lännessä vallitsee demokratia.

Uskon, että meillä olisi helpompaa toimia naapurin kanssa, jos siellä vallitsisi demokratia. Pelinsäännöt olisivat samat.

Joka valtiossa on yksilöitä, joiden kanssa voi tulla hyvinkin toimeen. Nyt puhutaankin valtioista ja niiden järjestelmistä.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen Vastaus kommenttiin #27

Ihmettelen "piireissä" esiintyvää erinomaista länsidemokratiaa. Toimiihan sekin, ellei vaivaa ajatuksiaan jostakin, joka voisi olla parempaa. Tyytymällä yhteen ja mollaamalla toista, on varmaa, ettei sitä kolmatta parempaa koskaan löydälkään.

Pistäkää boltsi duuniin, ehkä sitten....

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Osmo Jussilan Venäjän historian cum laude -kurssilla käytiin läpi Pipesin Russia under the Old Regime. Hänen mukaansa ero länteen on siinä, että Venäjällä ei koskaan ollut läänityslaitosta, mistä syntyi sopimuskulttuuri - kuninkaankin piti kunnioittaa asiakirjoja. Venäjällä tsaari voi huomenna tehdä sinulle mitä tahansa.
Bumaga bumaga, vot praktika praktika.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Sanoisin, että toinen tärkeä tekijä oli valistuksen aika 1700-luvulla. Läänityslaitoksen kaltaisia järjestelmiä oli mm. Kiinassa, Intiassa ja Japanissa, mutta missään niistä se ei johtanut sopimuskulttuuriin. Sen sijaan länsimaat; Ranska ja Britannia etunenässä, suoraan kokivat valistuksen ajan ja sen tuomat uudet ajatukset. Esimerkiksi Yhdysvaltain perustuslaki 1787 ja Ranskan vallankumous 1789 ovat sen tuotteita, joiden seurauksena alkoi 1800-luvun ja 1900-luvun ensimmäisen puoliskon kestänyt hidas demokratisointiprosessi läntisessä Euroopassa.

Venäjän historia taas on eliittien historiaa. Siellä tsaarinvallan eliitti vaihtui sangen nopeasti 1917 bolshevikien eliittiin, joka turvasi asemansa sotavoimien ja salaisen poliisin avulla.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

#13
Toistan: perussyy oli yksinvaltaisuus. Traarin yksinvallasta boshekikkien yksinvaltaan, diktatuuriin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Hänen mukaansa ero länteen on siinä, että Venäjällä ei koskaan ollut läänityslaitosta, mistä syntyi sopimuskulttuuri - kuninkaankin piti kunnioittaa asiakirjoja. Venäjällä tsaari voi huomenna tehdä sinulle mitä tahansa."

Yksinvaltaisuus oli se perussyy. Yksnvaltiaalle ei sopinut läänityslaitoskaan.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Venäläiset ovat ikiaikaisesti luottaneet ja tukeutuneet lähiomaisiin ja sukuun.
Näin oli tsaarien aikaan, sosialismissa ja nykyään kapitalismissa.

Hyväksyttävä johto on sellainen, joka turvaa perustoimeentulon edes jollain tavoin, ja muutoin johto jätetään rauhaan. Kahmiipa johto millaisia omaisuuksia hyvänsä, kun vallitsevan käsityksen mukaan yksi johtaja ei yhtä ihmistä enempää syö.
Yksi hyväksyttävän johdon ominaisuus on kansallistunnon kohottaminen, jossa Putin on onnistunut varsin hyvin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Nevostoaikana johto piti huolta siitä, että leipä ja vodka olivat halpoja ja niiitä oli aina saatavissa. Näin neuvostoihminen pysyi tyytyväisenä.

Veikko Anttila

Eräs yksityiskohta venäläisten ja suomalaisten suhteesta on ollut minulle kysymysmerkki. Joku varmaan tietää siihen vastauksen. Venäläiset käyttivät suomalaisista aikaisemmin (lähinnä kai 1800-luvulla, mutta myös 1900-luvun sotien aikaan) sanaa tshuhna. Olin työni puolesta venäläisten kanssa paljon tekemisissä erityisesti 1970-luvulla ja olen jotenkin saanut käsityksen, että kyseisellä sanalla tarkoitetaan ihmistä, joka on niin tosikko, ettei se osaa edes valehdella.
Kuten olemme nähneet Putin ja Lavrov valehtelevat täysin tolkuttomasti ja samalla heidän suosionsa maan sisällä kasvaa. Tämä kuvastaa sitä, että venäläiseen menttaliteettiin kuuluu suhtautua valheeseen aivan toisella tavalla kuin mihin suomalaiset ovat tottuneet.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Wikipedia määrittelee termin näin:

"Tšuhna tai suhna (ven. чухна) on venäläisten käyttämä haukkumasana suomalaisesta, virolaisesta, karjalaisesta sekä inkeriläisestä. Se on peräisin venäläisten suomalaisille antamasta haukkumanimestä "tšuhonets" tai "tšuhonka", jota käytettiin eritoten suomalaisista, jotka toivat kaupunkeihin maataloustuotteita, esimerkiksi maitoa, voita tai munia."

Kaiketi tsuhna oli lähinnä maalaistollo?

Gessenin esittämä ilmiö "kaksoisajattelu" ilmeisesti johtaa valehteluun. Kun totuuden kanssa ei voida elää, täytyy sen rinnalle ja eteen nostaa valhe.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#23

Hyvä.
Tuohan selittää paljon. Enpä ole osannut katsoa Wikipediasta miten sanaa selitetään. Venäläisiä täytyy kuunnella aina pää vähän kallellaan.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #30

"Venäläisiä täytyy kuunnella aina pää vähän kallellaan."

Voisiko sanoa, että siinä vastuu siirtyy kuulijoille?

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #33
Käyttäjän JuhaDubbe kuva
Juha Dubbe

Lisäsävyä tähän tsuhnitteluun antaa huomio, että venäläiset itse ovat monessa tapauksessa alkuperältään suomensukuisia- ts. uralilaisia kieliä puhuneita kansoja. Lienevätkö slaavit ja slaavilaistuneet tahot tsuhnitelleet heitä siinä vaiheessa, josta tapa on ulkoistunut muihin, jotka edelleenkin puhuvat omaa vanhaa kieltään ja elävät sen myötä omassa vanhassa kulttuurissaan? Siinä olisi oivallinen esimerkki siitä, miten hajalla ihmiset ovat; jonkinlainen ala-arvostaminen suuntatutuu ihmisiin, jotka ovat oman minuuden ja kulttuurin perustana olleiden esi-isien kaltaisia. Ihminen tulee mitätöineeksi samalla itsensä, kun rakentaa itselleen uutta unelmatodellisuutta, joka ei ehkä koskaan kykene realisoitumaan kunnolla arkitodellisuudessa. Yhteiskunta voittaa paljon sieluja omalle tarinalleen, mutta saattaa olla, että sen hinta on kammottavan suuri. Yksilöiden hyvä saattaisi olla enemmän yhteiskunnan hyvä tässä suhteessa, sillä yhteiskunta koostuu yksilöistä. Ehkäpä se toisi vakautta yhteiskuntaankin?!

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #39

Voi se näinkin olla. On myös muistettava, että suomalaiset ja venäläiset ovat rajanaapureita, ja se ei ole aina ollut rauhan raja...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Joku väitti, että Idiootin tyhmän rehellisen päähenkilön esikuva on...arvaa ?

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Tekee kyllä mieli vastustaa sanaparia ”tyhmän rehellinen”, tai sitten en oikein ymmärrä.
Tyhmä on kielteinen sana, rehellinen on myönteinen sana.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Rehelisyys voi tuottaa itselle vahinkoa, ja se nyt vaan on tyhmää. Hyödyllinen idiootti?

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

"...Saksassa uhrit olivat ulkopuolisia, juutalaisia, mutta Neuvostoliitossa uhrit olivat omaa kansaa"

Stalin tappoi leireillä kymmeniä miljoonia (35? miljoonaa) VENÄLÄISTÄ kun taas Hitler oli tässä homassa oppipoika, ainoastaan n 6 miljoonaa juutalaista ja muutaman satatuhatta etnisesti "epätoivottua" henkilöä. Siis Hitler ei tappanut omiaan kuten bolseviikit tekivät. Natsi-Saksan synnit on tarkkaan syynätty ja julkaistu, mutta Neuvostoliitto ei ole vieläkään avannut arkistojaan, että näitä voisi edes tutkia.

Poliittisten murhien lisäksi 2. maailmansodassa kuoli n 6 miljoonaa saksalaista sotilasta ja yli 20 miljoonaa puna-armeijan sotilasta.

Kaiken kaikkiaan n. 40 miljoonaa ihmistä kuoli 1. maailmansodassa ja 50-80 miljoonaa 2. maailmansodassa. Siis on syytä onnitella itseään, että on syntynyt oikeaan aikaan ja oikeaan paikkaan. (Riitely irtisanomissuojasta on lasten leikkiä!!)

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Karmeita lukuja. Luulisi, että ne pelottaisivat, mutta mitä vielä, aseita kalistelllaan ja uhotaan edelleen. Toisaalta, ehkä asevarustelu ja viholliskuvien rakentaminen perustuu osittain pelkoon.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

"Maantieteelle emme voi mitään!" Me suomalaiset emme voi vaikuttaa mitenkään Venäjän politiikkaan ja hallintoon, joten meidän on vain tultava toimeen sen kanssa, oli siellä millainen hallinto tahansa. Viime aikoina voimistunut uhoaminen mediassa Naton selän takana alkaa muistuttaa huolestuttavasti 30-lukua.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Maantiede on realiteetti.

Natosta ei pitäisi elämöidä, eikä uhota, mutta meidän on huolehdittava puolustuksestamme. Yksin emme siihen kykene.

Ei ole mielekästä asettua pelkästään naapurin hyväntahtoisuuden varaan, mutta on säilytettävä puhevälit ja hyvät suhteet naapurin kanssa. Kyllä siellä järjenkäyttöä arvostetaan - hyödyllisiä idiootteja ei niinkään.

Käyttäjän JuhaDubbe kuva
Juha Dubbe

Jos venäläinen kulttuuri ei kykene jäsentämään omaa historiaansa, on todella olemassa pelko siitä, että siitä tulee jollakin tavoin psykoottinen; todellisuuden taju katoaa kokonaan ja yhteiskuntaa ohjataan kuvitelmien varassa. Silloin on myös pelko siitä, että menneestä ei kyetä oppimaan ja edetään kehityksessä eteenpäin. Venäjä on kaatunut viimeisen vuosisadan aikana jo kaksi kertaa 1917 ja 1991, mikä antaa kyllä pohjaa Gessenin synkille ennusteille venäjän tulevaisuutta ajatellen. Pienen naapurimaan ihmisenä suuri romahdus suurvallassa hirvittää, sen mahdollisten lieveilmiöiden takia; voi esimerkiksi syttyä sisällissota, mikä saattaisi tuottaa valtavan pakolaisten virran maahan; Pietarissa on yhtä paljon ihmisiä kuin koko Suomessa. Miten huolehtia suurista ihmismääristä? Entä voiko Suomen ja Venäjän välinen suhde ja ilmapiiri tulehtua pahastikin kehityksen edetessä kohti suurta finaalia? Suomi on nykyään selvästi osa länttä, vaikka yrittääkin elää vielä toinen jalka idässä. Entä onko meillä suomalaisilla ihan oikea ja terve käsitys menneisyydestä, jotta osaisimme arvioida nykyisyyttä realistisista lähtökohdista? Senkin arvo ja merkitys kasvaa, jos maailma alkaa sukeltaa kohti synkempiä aikoja.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Nämä dystopiat ovat mahdollisia. Uskon kuitenkin, että Suomi valtiona osaa arvioida nämä tilanteet, ja varautuu sikäli kun niihin on mahdollista varautua. Niistä ei kuitenkaan kannata liiemmälti elämöidä julkisuudessa. Paniikkitunnelmaa ei kaivata.

Nikolai Holopainen

Lenin oli Saksan miljardilla tukema agentti. Äidin puolelta juutalainen. Aleksandr Solženitsyns kertoo ja nimeää juutalaisia, jotka olivat Gulagien johdossa. Masha Gessen on onnistunut kirjoittamaan kirjan Gulageista mainitsematta juutalaisten osuutta. Venäjällä on varmaan tili tekemättä menneisyyden kanssa, mutta muiden valtioiden tai pitäisikö sanoa Lännen valtaeliitin pakonomainen tarve sotkeutua muiden maiden asioihin (myös Venäjän) tulisi tuoda myös esiin. Venäjän pistäminen lihoiksi, sopivan pieniksi paloiksi on lännen haave. Se on osa suunnitelmaa kontrolloida Euraasian aluetta. Tämä Mashan kannattama näkemys oikeasta Venäjästä sopii Lännelle erinomaisesti. NATOn suorittamat Jugoslavian pommitukset herättivät Mashan mukaan Venäjän näkemään kohtalonsa ja tämä nosti Putinin valtaan. Nyt se on kovempi luu pilkottavaksi, mutta toivoa ei saa heittää.
Jukka Kemppinen blogeissaan kertoo usein kustannustyön kannattamattomuudesta. Tämä oli mielessä, kun näin kaverin pöydällä Mashan kirjan Kasvoton mies ja uteliaisuus heräsi. Kuka on Masha ja miten kirjan kääntämiseen ja kustantamiseen on päädytty? Sieltähän löytyi lätisiä arvoja edustava julkilepso juutalainen, jonka näkemyksiä muut venäjän asiantuntijat pitivät omintakeisina. Mutta mutta kuten nyt voimme lukea laajasta rummutuksesta, että uudessa kirjassa on kysymys avainteoksesta siihen kuinka Venäjään tulee suhtautua. Kyseessä ei ole mielipiteen muokkaus - eihän?
Udo Ulfkotten kirja: Gekaufte journalisten on puolestaan vaiettu, eikä puhettakaan, että se käännettäisiin suomeksi. Tulikohan syyllistyttyä ajatusrikokseen?
http://www.unz.com/article/the-literatis-scourge-o...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Venäjän pistäminen lihoiksi, sopivan pieniksi paloiksi on lännen haave."

Tähän on vaikea uskoa. Sen sijaan Gessenin ja monien muiden mainitsema Putinin tarve luoda viholliskuvaa pysyäkseen vallassa, on uskottava. Miksi muuten Putin olisi valinnut tällaisen vastakkainasettelun politiikan, myrkytysmurhineen ja naapurimaihin kohdistuvine aggressioineen(Ukraina, Krim)? Nyt Trump pistää lisää pökköä pesään. Ei hyvältä näytä.

Kuka on syyllistynyt ajatusrikokseen, ja mikä sellainen on - demokratiassa?

Nikolai Holopainen

Luoko Putin viholliskuvaa vai vain reagoi? Linkissä venäläistyneen Sevastopolissa asuvan amerikkalaisen näkemys maailman menosta. Suosittelen. Jos on samaa mieltä Krimin tapahtumista Auslanderin kanssa tai jos epäilee, että Londongradin rosvojen pelossa, että heidät salamurhataan paikallisen tiedustelupalvelun toimesta ja syyllinen on highly likely Venäjä, niin ajatusrikos on lähellä.

http://thesaker.is/on-the-election-of-0-trump-by-a...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #44

Linkki ei avautunut.

Kuitenkin maailman uutisvirrasta valtaosan antama vastaus aluksi esittämääsi kysymykseen - Venäjän tiedotusvälineitä tietenkin lukuunottamatta - on yksiselitteinen.

Nikolai Holopainen

Juuri näin. Vapaa lehdistö on harvinaisen yksimielinen näkemyksessään.
Totta, linkki ei auennut. Kopioin sen Google hauksi ja linkkasin ensimmäisen hakutuloksen. Se aukesi. Goog luck!

Nikolai Holopainen

Auslanderin tuntemukset paikanpäällä Krimillä poikkeavat lehdistön meille välittämästä näkemyksestä. Krimin asukkaat olivat toimijoita toki Venäjä otti kopin.
Tässä linkki vielä kerran. Toivottavasti se on nyt oikein.

http://thesaker.is/on-the-election-of-mr-trump-by-...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kiitos, nyt avautui.

Kirjoitus on parin vuoden takainen, kirjoittajana "Auslander", nimimerkki? Hän on henkilö, joka on Venäjälle muuttanut amerikkalainen. Kirjoitus sivuaa jossakin määrin Gessenin artikkelissaan esittämiä asioita.

Nikolai Holopainen

Kyllä Auslander.
Palataan aiheeseen Gessen. Vuodelta 2014 on havaintoja, että faktat saavat väistyä Gessenin oientavan totuuden tieltä. Olisiko mikään muuttunut tällä välillä?

https://www.moonofalabama.org/2014/11/masha-gessen...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset