Lokari

Hallituksessa tarvitaan tyypillisiä poliitikkoja

Hallitus ja ammattiyhdistysliike ovat törmäyskurssilla: liitot lakkoilevat vastalauseeksi hallituksen kaavailemalle työntekijän irtisanomista helpottavalle laille. Hallitus järjestää luottamusäänestyksen, jossa mitataan eduskunnan luottamus paitsi kyseistä lakiesitystä, myös koko hallitusta ja sen työllisyyspolitiikkaa kohtaan.

Äänestyksen lopputuloksesta  ei ole epäilystäkään, sillä hallituksella on eduskunnassa enemmistö, vaikka niukkakin. Hallituspuolueiden kansanedustajat eivät tietenkään halua katkaista eduskuntakauttaan kesken. Se merkitsisi uusia vaaleja, rahaa vievää kampanjaa ja leipäpuusta putoamisen riskiä. Ja kaiken sinetöi puoluekuri, jonka rikkojaa uhkaa rangaistus.

Luottamusäänestyksen avulla  hallitus saa äänestyksen kohteeksi yksittäisen lain sijasta koko hallituksen olemassaolon. Samalla ajatellaan saatavan hallituksen sijasta koko eduskunta ammattiyhdistysliikkeen mielenosoitusten kohteeksi ja vastapuoleksi.

Kyseessä on aivan samanlainen operaatio kuin taannoinen ulkoministeri Soinin luottamusäänestys, jonka taustalla oli hänen esiintymisensä virallisella valtiovierailulla aborttikiellon mannekiinina. Tämäkin äänestys laajennettiin koskemaan koko hallituksen luottamusta, ja näin varmistettiin että varsinkin Soinin maamme lainsäädännöstä poikkeavista näkemyksistä tuohtuneet naiskansanedustajat pysyisivät ruodussa vastoin vakaumustaan. Siinä onnistuttiinkin, sillä vain muutama soraääni esiintyi tyhjän äänen muodossa.

Tällainen temppuilu on osoitus pääministeri Sipilän haluttomuudesta kompromisseihin. Sipilä on ollut ennenkin  törmäyskurssilla ammattiyhdistysliikkeen kanssa, ja hän näyttää johtavan hallitusta kuin omistaja-johtaja yritystään. Pääministerin uraansa aloittaessaan Sipilä lupasi, että häntä "saa pot­kais­ta pol­vi­tai­pee­seen, jos hä­nes­tä tu­lee tyy­pil­li­nen po­lii­tik­ko". Hän piti lupauksensa.

Voidaan kuitenkin perustellusti kysyä, eikö hänen olisi ollut viisainta toimia kuin poliitikko, jopa tyypillinen poliitikko, sillä politiikka on tyypillisesti mahdollisuuksien taidetta, sovittelua ja kompromissien tekoa.

Tietenkin ammattiyhdistysliikettä voidaan moittia siitä, että se kärjistää tilannetta lakkoilulla ja jopa yleislakolla uhkailulla, vaikka tämä lakiehdotus ei ole kovin merkittävä työntekijöidenkään kannalta. Taustalla lienee myös hallituksen aikaisempien, työntekijöiden asemaa huonontavien päätösten aiheuttama turhautuminen ja uho.

Nyt on vastakkain kaksi itsepäistä osapuolta. Pääministeriltä asioiden jääräpäinen jyrääminen "maaliin" osoittaa ennen kaikkea heikkoa poliittisen prosessin tuntemusta – poliittisen kokemuksen puutetta ja jopa ammattitaidottomuutta. Ammattiyhdistysliike toimii niin kuin toimii, eikä sitä ole viisasta asettaa selkä seinää vasten.

Aikanaan saamme uuden hallituksen. Jokaisella on omat toivomuksensa sen kokoonpanon suhteen, mutta yleisesti toivottavaa on, että siinä istuisi varsinkin pääministerinä aivan tyypillinen poliitikko, joka taitaa politiikan teon ja hallitsee hermonsa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Pysyisit asiassa. Hallitus esitti irtisanomisen helpottamista vain pienille yrityksille. Asia ei vaikuttaisi suurten yritysten esim. kuntien 5-vuotta pitkään irtisanomisturvaan päivääkään lyhentävästi.

Vertailua voisit tehdä muihin maihin, jossa työelämää ja työmarkkinoiden toimivuutta on uudistettu lainsäädännöin jo aiemmin.

Tuolla äänestyksellä huomautetaan kansalaisia ja mediaa demokratian tilasta ja olemuksesta maassamme.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kirjoituksen asian kertoo otsikko ja siitä päättää kirjoittaja. Tämän blogin aiheena on Siplän ja hallituksen toiminta työntekijän irtisanomista koskevan lain käsittelyn yhteydessä. Lain sisältö ei ole tässä aiheena, vaan itse asian käsittelyprosessi. Kirjoituksen aiheena ei myöskäään ole kansainvälinen vertailu. Kiiski voi laatia mieleisensä jutun näistä teemoista.

Sipilä saattaa pyrkiä äänetyksellä "huomautttamaan kansalaisia ja mediaa", mutta monet politiikan asiantuntijat ovat pitäneet äänestystä poliittisena teatterina ja temppuiluna.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Pihannon yskä hallituksen tekemisistä on ollut ilmiselvä jo vuosien ajan. Pilkunviivaamisesta ja tyylipisteiden jakamisesta kuitenkin käytännön tekoihin ja koko kansan parhaaksi.

Opposition unelmat toteutunevat sitten seuraavalla vaalikaudella, joka on sekin käsillä jo puolen vuoden kuluttua.

Kolmikanta ei ole enää tätä päivää - eikä yleissitovuuskaan jäsenenä Unionissa ja rahaliitossa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Koeta pysyä asiassa ja hoitaa vain omat yskäsi.

Otan kantaa asiaperustein, en puoluenäkökohtien. En siis ole opposition asialla, joten opposition unelmat eivät kuulu tämän blogin aihepiiriin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

On suorastaan naiivia väittää äänestyksen olevan poliittista teatteria juurikin nyt, kun ay-liike uhkailee yleislakolla ja oppositio on tässä ilmiselvästi kannustaen toinen osapuoli.

Äänestys on muistutus parlamentarisen demokraattisen päätöksenteon olemuksesta oikeusvaltiossa. Valta on eduskunnalla, eikä missään muualla.

Pihanto, uusi eduskunta, hallitus ja vaalikausi alkaa vain puolen vuoden kuluttua - yritä pysyä housuissasi.

Kytkös ay-liikkeen ja päätöksenteon ytimen välillä ei ole demokratiaa ja johtaa poikkeuksetta huonoon lopputulokseen.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

HS 14.10.18:

"Ensi viikon tiedonannolla ei ole oikeudellista merkitystä, sanoo oikeustieteen professori Pauli Rautiainen. --- Käteen jää puhdasta teatteria ja poliittista sapelien kalistelua...".

Toimittajan kysymys:
"Pitäisikö ay-liikkeen nyt lopettaa lakihankkeen vastustaminen, kun ensi viikolla vastaan tuleekin hallituksen sijaan eduskunta?".
Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtajan Markku Jokisipilän vastaus:
"Tietenkään ei. Keskustelun käyminen ja vaikuttamaan pyrkiminen on normaalia toimintaa pluralistisessa yhteiskunnassa, jossa on muitakin toimijoita kuin poliittiset instituutiot. Ei käy, että suljetaan suut".

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Vaikuttaa siltä, että edustuksellisen demokratian sijaan kaivataan edelleen vanhaa epädemokraattista kolmikantaa, joka on puolestaan täysin kotimainen ja vasemmistolainen keksintö, eikä löydy "käytäntönä " nykyaikana mistään muusta OECD-maasta.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

En tiedä, mitä kukin kaipaa, mutta selvää on, että tässä on kaksi jääräpäätä vastakkain vailla kompromissihalua. Politiikassa sanelulla ei menesty. Ei sekään järin demokraattista ole - eikä ainakaan viisasta - vaikka onkin enemmistö eduskunnassa.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Eduskunta säätää lakeja hallituksen esityksestä ja jos lakiesitys saa eduskunnassa taakseen riittävän enemmistön, siitä tulee laki.

Ay-liike, muut järjestöt sekä kaikki kansalaiset saavat esittää hallituksen tekemistä lakiesityksistä ja hyväksytyistä laeista mielipiteensä erilaisilla mielenilmauksilla, joihin voivat kuulua myös lakot.

Tämä on ihan normimeininkiä.

Olen samaa mieltä kuin Pihlanto ja hänen siteeraamansa professorit, että luottamusäänestys on turhaa teatteria, eikä siitä ole hyötyä kenellekään. Sipilä näyttää mieltyneen suuriin eleisiin, kokoomuslaistenkin keskuudessa on taidettu jo kyllästyä tuohon pellepelottomaan.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Iltalehti 16.10.2018:

"Näkökulma: Sipilän hallituksen tiedonanto on poliittista propagandaa, ei juridiikkaa - Laki on piilotettu kuin sotilaat Troijan hevoseen".

https://www.iltalehti.fi/politiikka/47151d1e-e8ac-...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset