Lokari

Soten ongelmat yhä ilmeisempiä – raakile pitäisi hylätä

"Suunniteltu sote-rahoitus ei riitä – kansalaisten perusoikeudet vaarassa", otsikoi Ilta-Sanomat nettiversiossaan (26.5.)  Lehden käsiinsä saaman perustuslakivaliokunnan lausuntoluonnoksen mukaan erityisesti maakuntien valtiolta saama sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoitus on riittämätön, ja tämä muodostaa uhkan kansalaisten perusoikeuksien turvaamiselle.

Valiokunta toteaakin pitävänsä sote-palveluja koskevaa maakuntien rahoitussääntelyä perustuslain vastaisena. Sen mukaan olisi perustuslain vastaista säätää maakuntien rahoitus tasolle, jolla ”ne tiedetään etukäteen suurella todennäköisyydellä selvästi riittämättömiksi”. On vaarana, että tiukassa taloudellisessa tilanteessa maakunnat joutuvat tinkimään palvelujen saatavuudesta tai laadusta: Kustannuksia voitaisiin pyrkiä karsimaan vaikkapa leikkaamalla erikoissairaanhoidosta ja sosiaalipalveluista tai korottamalla asiakasmaksuja, arvelee valiokunta.

Maakuntien riittävän rahoituksen turvaaminen on valiokunnan mukaan edellytys myös soten valinnanvapauden toteutumiselle. Edelleen luonnoksessa todetaan, että laajamittainen tehtävien siirto yksityisille ei ole yhteensopiva perustuslain kannalta, ennen kuin uudistuksen voimaantuloa ja rahoitusta koskevaa sääntelyä muutetaan.

Paljon on siis sote-suunnitelmassa sananlaskua siteeraten 'silkkoa sisällä' – mutta maaliin se pitäisi saada, kuten pääministeri vielä jokin aika sitten uhosi. Nyt ei ole enää kuulunut häneltä lausuntoja.

Jos kiireellä ajetaan arvovaltasyistä läpi aivan raakile – vakuutellen, että sitä korjaillaan myöhemmin – toimitaan todella vastuuttomasti kansan ja potilaiden kustannuksella. Tämä ei voi olla hallituspuolueidenkaan etu, sillä äänestäjien muisti ei ole sentään niin lyhyt, etteivät he vielä vaaliuurnilla muistaisi ketkä olivat vastuussa sosiaali- ja terveysjärjestelmämme raunioittamisesta.

Asiantuntijat ovat tästä varotelleet, mutta Sipilän hallituksen politiikka on ollut asiantuntijakielteinen – jos nämä ovat olleet eri mieltä hallituksen kanssa. Kuten ovat monesti olleet ja varsin yksimielisesti.

Juuri on saatu arvostetun Lancet-lehden lausunto, että maamme terveydenhuolto on viidenneksi paras vertailluista (Yle.fi 26.5.). Onko maallamme ja hallituksella varaa tuhota ylimielisyydessään tämä toimiva järjestelmä?

Vaikka kaiken järjen mukaan sote-raakile pitäisi hylätä ja siirtää vaalien jälkeiselle hallitukselle, valitettava veikkaukseni on, että joidenkin kosmeettisten muutosten jälkeen koko roska ajetaan läpi hiukan venytetyssä aikataulussa.

Veronmaksajien ja potilaiden ainoa toivo on, että hallituspuolueiden riveistä lipeää yhä enemmän omin aivoin ajattelevia kansanedustajia, jotka saavat eduskunnassa hallituspuolueiden niukan enemmistön muutetuksi vähemmistöksi. Puolue ei "loikkareitaan" kiitä, mutta äänestäjät ja asianomaisten omatunto kyllä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Tämän sanon jälleen: http://juhanivehmaskangas.puheenvuoro.uusisuomi.fi...

Kerropa siis lyhyesti:
Soten;
-plussat
-miinukset

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Linkkisi blogilla ei taida juurikaan olla tekemistä soten kanssa.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Eikö? Teetkö virhepäätelmiä? Ellet - niin luotatko siihen?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #8
Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Ilta-Sanomat 26.5.:

"Yksi asia on jo selvä: Maakuntavaaleja ei järjestetä lokakuussa. Toinen asia on hiukan epäselvempi: Kaatuuko hallitus kesäkuussa? Siltä alkaa näyttää, arvioi Ilta-Sanomien politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala."

https://www.is.fi/politiikka/art-2000005695830.html

Näin siinä voi käydä.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Saapa nähdä. Nyt Kepu ja kokoomus johto käy lehmänkauppaa urakalla ja siniset ottaa vastaan lahjoja, sekä palkintovirat pyörii ruletissa

Jos kaupat ja lahjat tyydyttää Sote sullotaan maaliin

Jos .....

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Näin voi todellakin tapahtua. Tosin Orpo väläytteli, että kokoomus voi vetää tukensa sote-suunnitelmalta, jos se ei muotoudu puolueen kannalta suotuisaan suuntaan.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Mitä blogisti veikkaa, aikooko Juha Sipilä kaataa tänään Radio Suomen järjestämällä pääministerin haastattelutunnilla hallituksen?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

No, kun kysyt vastaan, että en usko kaatavan. Pääministerin paikka on poliitikon uran huippukohtia. Ei siitä niin vain luovuta. Sipilälle ei tarjoudu ainakaan vähään aikaan, jos koskaan, uutta pääministerin postia.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Ennenaikaisiin vaaleihin ei mennä. Sote-vaalit siirtyvät.
Sote tulee, hyvä niin!

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Sote voi tulla, paha niin, sillä suunnitelma on aivan keskeneräinen. Näin suurta organisaatiomuutosta ei ole Suomessa koskaan tehty. Sotkua siitä tulisi ja kustannukset kasvaisivat.

Tietojärjestelmmät ovat vielä täysin levällään - ilman niitä näin suuri kokonaisuuus ei yksinkertaisesti toimi. Uudistus pitäisi tehdä kaikessa rauhassa seuraavalla hallituskaudella.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset