Lokari

Valittu kansa ampuu kovilla

Presidentti Trump avasi Pandoran lippaan – tai pikemminkin kauhukabinetin oven – toteuttamalla Yhdysvaltojen suurlähetystön siirron Jerusalemiin, israelilaisten ja palestiinalaisten pyhään kaupunkiin. Palestiinalaiset järjestivät tämän johdosta odotetusti mielenosoituksia Gazan alueella.

Israelilaiset tarkka-ampujat avasivat tulen kiviä ja palopommeja heitteleviä palestiinalaisnuorukaisia vastaan. Tähän mennessä kuolleita on yli viisikymmentä ja haavoittuneita melkein kolmetuhatta. Joukossa on myös lapsia. Samaan aikaan presidentti Trumpin vävy ja tytär juhlivat Jerusalemissa Israelin valtion seitsemänkymmenvuotista taivalta. Asetelmassa on tiettyä irvokkuutta.

YK:n edustaja ja moni valtio ovat tuominneet ampumiset sekä kehottaneet maltillisuuteen voimatoimissa. Yhdysvallat on puolustanut Israelin toimia ja estänyt turvallisuusneuvostossa esitetyn lausunnon, jossa vaadittiin Israelin toimien riippumatonta tutkimusta. Israelin pääministerin Netanjahun mukaan jokaisella valtiolla on velvollisuus puolustaa rajojaan (Yle.fi 15.5.).

Valtiolla on tietenkin oikeus puolustaa rajojaan, mutta siviilien tappaminen on hätävarjelun liioittelua, jollaista sivistysvaltioissa ei suvaittaisi. Aseistamattomat siviilit saataisiin torjutuksi kumiluodeilla, vesitykeillä ja etälamauttimilla. Mutta tuossa maailmankolkassa pehmeys tulkitaan heikkoudeksi.

Israelilla on selvästi tarkoitus luoda kovilla otteillaan tilanne sellaiseksi, että rauhanneuvottelut ja palestiinalaisten oman valtion perustaminen siirtyvät kauas horisontin taakse. Israelin ei tarvitse välittää kansainvälisen yhteisön mielipiteestä – Yhdysvaltojen tuki riittää.

Jos halutaan etsiä syyllisiä siviilien tappamiseen, se on tietysti Israel, sen poliitikot ja armeijan johto. Myös Trumpilla on tapahtumiin oma osuutensa, sillä hänen suurlähetystön siirtopäätöksensä aloitti levottomuudet, joita voitiin odottaa ottaen huomioon palestiinalaisten pitkäaikaisen turhautuneisuuden tilanteeseensa miehitettynä kansana.

Toisaalta myös mielenosittajilla on oma vastuunsa kohtalostaan, sillä heidän ei ole pakko juosta raja-aidalle kiviä ja palopommeja heitellen. Israelin tyly reaktio ei voinut olla kenellekään yllätys. Palestiinalaisten haastattelulausunnoissa vilahtaa sana marttyyrikuolema, joten ainakin osa mielenosoittajista on ottanut tahallisen riskin.

Edellytykset tilanteen kehittymiselle tähän pisteeseen loivat aikoinaan Britannia ja muut länsimaat, jotka tarjosivat mahdollisuuden perustaa Israelin valtio palestiinalaisten asuttamalle maalle. Oma vaikutuksensa nykytilanteeseen on ollut Euroopassa jo 1800-luvulla ja aikaisemminkin vallinneella juutalaisvastaisuudella, joka huipentui kammottaviin mittoihin Hitlerin natsi-komennossa. Jos juutalaisten olisi annettu rauhassa sopeutua, he olisivat tuskin kaivanneet omaa valtiota.

Israelin ongelmat liittyvät tällä hetkellä tietenkin myös kiistoihin naapurivaltioiden, erityisesti Iranin ja Syyrian kanssa. Nykyisen konfliktin juuret ovat siis syvällä, eikä näytä siltä, että tämä ikuinen konfliktipesäke rauhoittuisi. Israelin ja palestiinalaisten myrkkykeitto ei kaipaisi yhtään Trumpin vastuuttoman päätöksen tapaista kohentamista – se kiehuu vaarallisen kiivaasti ilman sitäkin.


 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (132 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Missä viipyy kansainyhteisön risteilyohjusisku, vaikkapa neljälläkymmenellä ohjuksella, valittuihin Israelin sotilaskohteisiin?

Yhdeksän kuollutta siviiliä ja 490 haavoittunutta, eikä kukaan korvaansa lotkauta.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005632348.html

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Israel nauttii suojaa niiden kärsimysten johdosta, mitä juutalaiset kokivat mm. Hitlerin ja Stalinin vainoissa. Se saa tehdä ihan mitä vaan se haluaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Missä viipyy kansainyhteisön risteilyohjusisku"

Kansainyhteisöllä ei ole risteilyohjuksia. Ja vain turvallisuusneuvosto voi antaa siunauksensa kansainyhteisön yksittäisten valtioiden tai liittoutumien sotilaalliseen toimintaan.

Juha Hämäläinen

#1. Emme todella noudata millään tavoin hienoja länsimaisia arvojamme Israelin kohdalla.

Häpeäksi koen sen, että olemme menneet mukaan Israelin manipulaatioon ja luvattu maa- tarinaan, jotka he ovat itse aikanaan kirjoittaneet kaukoviisaasti.

Juutalaisille olisi pitänyt antaa Saksasta joukkomurhakorvauksena Baijerin osavaltio juutalaisvaltioksi eikä muiden maita Palestiinassa.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

"Toisaalta myös mielenosittajilla on oma vastuunsa kohtalostaan, sillä heidän ei ole pakko juosta raja-aidalle kiviä ja palopommeja heitellen. Israelin tyly reaktio ei voinut olla kenellekään yllätys."

Tämä argumentti on mielestäni vain meidän länsimaalaisten vastuunpakoilua. Emmehän me ole Israelin ihmisoikeusrikoksiin kuten ne palestiinalaiset sinne ajaneeseen etniseen puhdistukseen reagoineet tavalla, joka vastaisi väitettyjä arvojamme. Kun sitten palestiinalaiset protestoivat, koemme asiasta syyllisyydentuntoa ihan syystäkin. Meidän itsesuojelureaktio on sitten syyllistää palestiinalaisia siitä, että kehtaavat tuoda esiin kokemansa vääryydet ja jatkuvan miehityksen ja alistamisen. Me vain toivoisimme, että mätänisivät hiljaa ja poissa silmistä siellä Ghetossaan, niin meidän ei tarvitsisi kohdata oman moraalittomuutemme seurauksia. Poissa silmistä, poissa mielestä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Eurooppalaiset kokevat tietynlaista huonoa omaatuntoa juutalaisten kohtaloista. En kuitenkaan käyttäisi sanaa "me", sillä meillä suomalaisilla ei pitäisi olla mitään vastuuta tai aihetta huonoon omatuntoon.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Pekka Pihlanto, kiitos maltillisesta ja asioita monipuolisesti tarkastelevasta kannanotosta.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Pekka Pihlanto; onhan meillä ihan pikkainen piikki tuolta jatkosodan osalta, ei ainoastaan juutalaisten kohdalta.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Lähinnä juutalaisten luovuttaminen saksalaisille 40-luvulla. Samaan vuosikymmeneen osuvat Itä-Karjalan keskitysleirit ja olihan niitä Suomenkin puolella. Samassa yhteydessä selkeät etniset puhdistukset. Onhan näitä, joskin mittasuhteet eivät kovin suuret.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #13

OK. Kahdeksan henkilöä luovutettiin oheisen Wikipediasta lainatun katkelman mukaan. Yleisesti ottaen Suomen juutalaiset taistelivat rintamalla kuten muutkin suomalaiset.

"Heikki Ylikangas arvioi, että syy juutalaispakolaisten luovuttamiseen oli Saksan esittämä painostus. Saksa asetti juutalaisten luovutuksen edellytykseksi viljan toimittamiselle Suomeen. Juutalaisia Suomen kansalaisia Suomi ei missään vaiheessa sotaa luovuttanut. Saksan suurlähettiläs Wipert von Blücher ilmoitti myöhemmässä vaiheessa sotaa raportissaan Adolf Hitlerille, että Suomi ei tule vaarantamaan sen juutalaisia kansalaisia missään tapauksessa. Historioitsija Henrik Meinanderin mukaan Hitler hyväksyi tämän realistisesti.

Max Jakobsonin mukaan Saksa ei missään vaiheessa esittänyt Suomelle – ainakaan virallisesti – vaatimuksia juutalaisten luovuttamiseksi sen enempää kuin pakottanut Suomea omaksumaan kansallissosialistista ideologiaa. Jakobson katsoo Suomen olleen Saksalle sen verran arvokas myötäsotija, että Saksa ei halunnut rasittaa maiden välejä nostamalla esille sellaisia kysymyksiä, joiden se tiesi olevan Suomelle vastenmielisiä. Jukka Tarkan mielestä luovutusten perusteena eivät olleet sen enempää poliittiset kuin rodullisetkaan syyt, vaan ainoastaan pikkusieluisten suomalaisten poliisivirkamiesten halu mielistellä saksalaisia virkaveljiään. Toisaalta tapaus osoitti myös, että lehdistö pystyi sensuurista huolimatta toimimaan valtiollisena vahtikoirana ja katkaisemaan tapahtumaketjun, josta olisi muutoin tullut Suomelle haitallinen moraalinen riippakivi. Paasikiven hallituksen vuonna 1945 asettaman Hornborgin komitean mietinnössä todettiin, että karkotusten keskeyttämisellä ”Suomi pelastettiin lähtemättömästä häpeätahrasta”. ”Ei kuitenkaan täydellisesti – kahdeksan henkilöä joutui tämän mielettömän epäinhimillisyyden uhreiksi."

https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_juutalaisluov...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #18

Mitäpä tuo kahdeksan henkeä on verrattuna 60.000 luovutettuun inkeriläiseen.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #20

#20
En vertailisi ihmismääriä - jokainen yksilö on arvokas.

Presidentti Koivisto sitten korjasi tilanteen ilmoittamalla, että inkeriläiset ovat paluumuuttajia.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #18

"Saksan suurlähettiläs Wipert von Blücher ilmoitti myöhemmässä vaiheessa sotaa raportissaan Adolf Hitlerille, että Suomi ei tule vaarantamaan sen juutalaisia kansalaisia missään tapauksessa. Historioitsija Henrik Meinanderin mukaan Hitler hyväksyi tämän realistisesti."

Sodan jälkeen Hitler olisi tämän varmasti suomalaisille kostanut, mikäli olisi selvinnyt sodasta voittajana.

Onni Suomelle oli siinä että Saksa hävisi, vaikka Suomikin hävisi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #25

Tuskin olisi moista edes muistanut voiton huumassa. Suomessa on aina ollut niin perin vähän juutalaisia ja he ovat olleet sellaisessa asemassa pääosin, että kyllä Hitler tilanteen olisi ymmärtänyt. Ja olisiko mikään "kosto" entiselle aseveljelle ollut rankempi kuin se lopputulos, johon Suomi hävityn sodan johdosta päätyi? En usko.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #33

"Ja olisiko mikään "kosto" entiselle aseveljelle ollut rankempi kuin se lopputulos, johon Suomi hävityn sodan johdosta päätyi? En usko."

Ilmeisesti et usko saksalaisten kykyyn tehdä kansanmurhia ja muita hirmutekoja.

Hitlerin johdolla saksalaiset olivat valmiit mihin tahansa.

Saksalaiset olivat täydellisesti Hitlerin manipuloimia ja hänen talutusnuorassaan menivät minne käskettiin ja tekivät mitä käskettiin.

Saattaa tietenkin olla että Hitler olisi unohtnut, mutta voi se toisinkin olla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #35

Hitler on vain niin tehokkaasti demonisoitu Staliniin nähden, että jopa tuolle maailman hirmuisimmalle pyövelille hävinneen tahon joukosta löytyy kaltaisiasi, jotka pitävät sellaiselle häviötä parempana kuin oman aseveljen kanssa saavutettua voittoa.

Tämä jos mikä on Tukholman syndromaa. Tutki nyt ensin kuinka paljon kansanmurhia Neuvostoliitossa tehtiin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #36

"Tämä jos mikä on Tukholman syndromaa. Tutki nyt ensin kuinka paljon kansanmurhia Neuvostoliitossa tehtiin."

Minusta lähtökohtasi on väärä jos vertaat Hitleriä Staliniin. Saat väärän lopputuloksen kun julistat Hitlerin sillä perusteella pyhimykseksi.

Molemmat saavuttivat manipulaation avulla kansojensa kannatuksen, mikä antoi sitten mahdollisuuden tehdä niitä mielipuolisia kansanmurhia.

Se nyt ei vaan tee Hitleristä mitään pyhimystä ettei saanut hengiltä yhtä paljon oman maansa kansalaisia kuin Stalin.

Stalinilla oli sitäpaitsi enemmän väkeä tapettevaksi kuin Hitlerillä ja Suomen lahtareilla, mikä ei tee pahuden suoraa vertailua edes mahdolliseksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #37

"Molemmat saavuttivat manipulaation avulla kansojensa kannatuksen"

Höpöti. Hitler kyllä valittiin ensimmäisen kerran virkaansa demokraattisilla vaaleilla, mutta Stalinille oli aivan saman tekevää mitä kansa ajatteli. Hänen ei tarvinnut alentua manipuloimaan mitään kansan, tuon arvottoman rupusakin, vuoksi.

Stalin saavutti vallan luomalla puolueessa vaivihkaa Tshekan omaksi tukiryhmäkseen aiheuttamaan pelkoa kaikkia vastustajiaan kohtaan. Sen jälkeen hänen valtansa perustui sille, että kommunistinen puolue, armeija ja Tsheka (välillä KGB, nykyään FSB) pantiin vahtimaan toisiaan ja jokaisen pomo tapettiin kiertävässä järjestyksessä aina sopivan ilmiannon jälkeen.

Kansa oli Stalinille tykinruokaa, orjalaumaa Siperian pakkaseen ja yleinen halveksunnan kohde omaksi viihteeksi. Hitlerin kohdalla Saksassa asia ei ollut lainkaan sama. Hitler arvosti omaa kansaansa ja vaino kohdistui vain tarkkaan valittuihin vähemmistöihin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #36

#36
Sanoisin, että oli ihmiskunnan kannalta onni, että natsit hävisivät. Näin siitä huolimatta, että Stalin oli Hitlerin veroinen hirmuhallitsija.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kun 8 kk ikäinen palestiinalaisvauva- mielenosoittaja menehtyy kyynelkaasuun, jota perinteisesti on käytetty väkivaltaisen mielenosoittajajoukon hajoittamiseksi niin tunnen syvää halveksuntaa kyseistä lapsensa tapattanutta palestiinalaista kohtaan.

Vaikka palestiinalaisten mielestä nuorena vitsa on väännettävä vihanpidossa juutalaisia kohtaan niin vauvat ja lapset on syytä jättää kotiin turvaan vaikka islam takaisikin näille marttyyrikuoleman kautta paikan paratiisissa.

Vanhempien vastuu omista lapsistaan ei saa unohtua edes uskonnollisessa ja nationalistisessa kiihkossa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Olen samaa mieltä. Täysin vastuutonta.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

#7
Vanhempien vastuu omista lapsistaan ei saa unohtua edes uskonnollisessa ja nationalistisessa kiihkossa.
..........

Kysymyksessä ei ollut kumpikaan näistä. Vapauksien ja oikeuksien puolesta osoitettin mieltä.

Ja lapsen kuolemasta saa ottaa vastuun niin Israelin hallitus kuin lapsen vanhemmat.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Kyllä Hamas ja muut äärimuslimit ovat tämän koko sotkun takana. Katsoin joskus dokumentin "marttyyreista" ja oksetti se partakiihkoilijoiden toiminta. He värväsivät köyhien perheiden yksinkertaisia lapsia ja kiihottivat ne valtavaan kiihkoon Israelin kansaa vastaan. Itse partapellet eivät tietenkään osallistuneet operatiiviseen toimintaan muuta kuin yllyttämällä toisia. Raukkoja. Todelliset johtajat johtavat edestä eivätkä käytä lapsia ja siviilejä ihmiskilpinä.

Nyt tuonne raja-alueelle tuodaan vartavasten lapsia jotta heistä saadaan marttyreja ja sitten voidaan ulista länsimaisissa lehdissä "miten kaltoin meitä kohdellaan". Aivan, ketkä muuten ampuu jatkuvasti niitä raketteja siviilien niskaan?

Israelilla on kovat otteet, mutta niin tuleekin olla. Heidän silmille ei hypitä. EU-mailla on paljon opittavaa Israelilta asennepuolella.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #12

"Kyllä Hamas ja muut äärimuslimit ovat tämän koko sotkun takana."

Toki näillä on oma osuutensa konfliktissa, ja he aloittivat nyt käynnissä olevat mellakat. Pitemmällä aikavälillä muutkin osapuolet - länsimaat ja Israel - ovat aikansaaneet palestiinalaisteen ahdingon, kuten yritän blogissani esittää.

Kysymys on tiivistäen nyt siitä, mitkä ovat hyväksyttäviä keinoja, joilla palestiinalaiset voivat tuoda esiin alistetun asemansa, ja miten jyrkät Israelin vastatoimet mellakoinnille hyväksytään.

Väkivaltaa ei pidä hyväksyä kummaltakaan puolelta, mutta väkivaltaan on voitava vastata väkivallalla - pysytellen kohtuuden rajoissa.

EU on epäilmättä liiaan pehmo monissa toimissaan, mutta Israel puolestaan ylireagoi.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #21

Ja Israel kyllä keksii niitä kohtuullisia keinoja, jos vain haluaa.
https://www.jpost.com/Israel-News/Shoko-drone-read...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #53

Epäilemättä keksii, mutta ei kuitenkaan niitä tässä mellakassa käyttänyt.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #56
Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon Vastaus kommenttiin #12

Hamas sai oppinsa mossadilta ja likud eli Israelin nykyinen pitkäaikainen pääministeripuolue käytönnössä loi hamasin.

Oppipoika kääntyi isäntää vastaan, mutta nykyinen tilanne on win-win sekä hamasille että likudille - vallassapysyminen on varmaa.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #12

sraelilla on kovat otteet, mutta niin tuleekin olla. Heidän silmille ei hypitä. EU-mailla on paljon opittavaa Israelilta asennepuolella.
............

EU ei miehitä ei murhaile yhtään kansaa eikä ryöstämuiden maa-alueita.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #61

Siinäpä tulikin mainittua muuutama olennainen ero verrattuna EU:hun.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #12

"Israelilla on kovat otteet, mutta niin tuleekin olla. Heidän silmille ei hypitä. EU-mailla on paljon opittavaa Israelilta asennepuolella."

Oletko sitä mieltä että EU:n pitäisi vallata alueita, karkoittaa sieltä ihmiset terrorin ja pelottelun keinoin, perustaa siirtokuntia valloitetuille alueille ja eristää alkuperäisasukkaat gettoihin ja aitojen taakse.

Minä toivon ettei EU tällaisiin toimiin ryhtyisi ja tuomitsisi myös Israelin vastaavat toimet.

Minä ihmettelen todella miten Israelin väkivaltakoneisto saa täällä Suomessa niin paljon ihailua ja kannatusta.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Israelilla on kyky suojella omia kansalaisiaan. Mitä olisi tapahtunut, jos Gazan mielenosoittajien olisi annettu vapaasti tunkeutua Israeliin? Siinähän olisi mitä todennäköisemmin kuollut Israelin kansalaisia. Nyt ei kuollut yhtään.
Jos Suomessa olisi yhtä hyvä rajavalvonta, olisimme säästyneet jo useammalta kuolemantapaukselta parin viime vuoden aikana. Suomelta puuttuu kykyä suojella omia kansalaisiaan.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

On selvää, että israelilaisten on voitava torjua raja-aidan yli ja läpi yrittävät. Pääsikö yksikään mielenosoittaja aidalle saakka - tai sen toiselle puolelle? Edellleen jää kuitenkin voimaan kysymys väkivallan määrän kohtuullisuudesta.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Nyt jopa Hesari uutisoi, että kuolonuhreista isoin osa oli terroristiorjganisaation jäseniä, siis terroristeja:
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005682852.html

Otsikkoon sopisi lisäys:
...mutta tarkasti

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon Vastaus kommenttiin #69

"Nyt jopa Hesari uutisoi, että kuolonuhreista isoin osa oli terroristiorjganisaation jäseniä, siis terroristeja:"

Oikaiset taas turhan innokkaasti. Kannattaa lukea sitä mitä uutisessa lukee.

Hamasin jäsenyys ei vielä tee terroristiksi, sinänsähän hamas on laillinen organisaatio Palestiinassa ja kannattajat ovat olleet Palestiinan puolella. Selvästi terroristiset aikeet ja sellaiset teot kyllä tekevät terroristiksi, mutta sekin edellyttää tutkintaa ennen kuin ammutaan hengiltä jos kyse on kiistanalaisesta asiasta. Kivilingon hallussapito tai muut vastaavat eivät ole vielä mitään rikoksia tai ainakaan edes vakavia sellaisia. Ei Suomessakaan puukon hallussapito tai ritsan hallussapito tee terroristiksi tai sitten lainsäädäntö on muuttunut sitten viime näkemäni.

Israel taas on ampunut ihmisiä toisella puolella rajaa profiloimatta heitä. Vasta jälkikäteen on selvitelty henkilöllisyyksiä.

Hamas on saanut oppinsa Israelista joten sitä niittää mitä kylvää.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #87

Käytin EU:n terroristiorganisaatiolistausta:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_designated_t...

Käyttämäni terroristin määritelmähän tulikin jo edellä selväksi.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon Vastaus kommenttiin #109

Se mikä on EU:ssa laitonta, ei tarkoita automaattisesti sitä, että se olisi joka paikassa muuallakin maailmassa laitonta.

Hamas ei ole laiton eikä terrorijärjestö Palestiinassa eikä esim. Saudi-Arabiassa. Israelilla vaan ei ole oikeutta ampua ketään eikä mitään omien rajojensa ulkopuolella.

Onko se niin vaikeaa käsittää?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #69

#69
Jos tämä tieto pitää paikkansa, se hivenen kohentaa Israelin asemaa keskusteltaessa sen vastatoimenpiteiden liioittelusta. Mutta silti kylmäverinen tappaminen on tuomittavaa, ellei ole kysymys vakavan terroriteon ehkäisemisestä. Ja sellaisesta ei ole tietääkseni näyttöä.

Heh. Lisäys otsikkoon ("...mutta tarkasti") muuttaisi otsikon merkitystä Israelin toimia kritisoivasta sitä ihailevaan suuntaan, mikäei ei vastaa tekstin sisältöä. Jo koulussa opimme, että otsikon on vastattava kirjoituksen sisältöä.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Lähi-Idän arabivaltiot tulivat tietoisiksi 6 päivän sodan jälkeen, Israel ei käännä toista poskea kohdatessaan aggressiota naapureidensa osalta. Se vastaa yhtä kovaa tai vielä kovemmin. Panttivankitilanteessa israelilaiset tietävät olevansa sotilaisiin rinnastettavia kansalaisia, neuvotteluja ei käydä, mutta vangit yritetään kyllä vapauttaa kuten Entebbessä tapahtui. Lentokonekaappausten huippuvuosina EL ASlin koneita ei edes yrittetty kaapata tietoisina koneissa olevista turvallisuusmiehistä erikoisaseineen.

Kylmä totuus on, Lähi-Idässä ei munaton pärjää, niin se vain on nyt ja tästä maailman tappiin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Siellä epäröinti ja liian vaisut reaktiot tulkitaan heikkoudeksi, jota käytetään heti hyväksi. Näyttää kuitenkin siltä, että israelilaisten sotilaiden liipasinsormi on yhtä herkkä kuin amerikkalaisten poliisien.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Tappamista ja myös terroria on jatkunut läpi historian. - 76 käydessäni Tel Avivissa telkkari varoitti päivittäin busseihin jätetyistä mahdollisista pommikasseista. Kyriat Shmona oli jatkuvien Katjuscha raketti-iskujen kohteena ja Eilatissa ammuskeltiin kovilla. Mikään ei siis ole käytännössä noista päivistä muuttunut ja rauhanneuvotteluitakaan ei ole näköpiirissä.

Kuka tällaisesta sotaisasta toiminnasta sitten hyötyy ? Israelko vai palestiinaliset vai joku muu. Rauhaan tuo toiminta ei ainakaan johda, se on jo nähty.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Itse aiassa siellä vallitsee sotatila Israelin ja palestiinalaisten välillä. Toisinaan se on "asemasotavaiheessa" ja välillä taas kiihtyy suoraksi väkivallaksi.

Israel hyötyy tästä tilanteesta sikäli, että palestiinalaisvaltion idea jää haaveeksi. Se olisi toteutuessaan uhka Israelille, sillä itsenäinen valtio hankkisi armeijan, alkaisi havitella ydinasetta, jne.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Palestiinalla on valtiona varmasti tärkeämpiäkin investointikohteita kuin ydinase (jos nyt resurssit ylipäätään voisivat moiseen riittää), eivätkä muutkaan Israelin rajanaapurit tiettävästi sellaista yritä rakentaa.

Toisaalta kahden valtion mallin ideana on nimenomaan rauhanomainen rinnakkaiselo eikä uhka mihinkään suuntaan.
https://web.archive.org/web/20110728142758/http://...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #26

#26
Miten se Palestiinalaisvaltio muista poikkeaisi tässä suhteessa?

Rauhanomainen rinnakkaiselo, ilman muuta. Mutta se on valitettavasti siellä täyttä utopiaa. Israelin toiminta osoittaa, mistä on kysymys.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #28

Poikkeaisi missä suhteessa?

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #30
Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Sotatilan ylläpito on Israelin tietoinen valinta, sillä rauhantila merkitsisi sotavarustelun alasajoa ja myös USA:n aseavun ja muun avun merkittävää heikkenemistä.

Se taas johtaisi sotilaallisen ylivoiman menettämiseen ja häviöön, kun arabien uskonnolliset ja isänmaalliset tunteet taas kerran ajaisivat ne sotajalalle.

Hampaisiin asti aseistautunut Israel on puolestaan uhka ympäristölleen, johon ympäristön pitää varautua, joten rauhantilan saavuttaminen näillä näkymin ei liene realistinen vaihtoehto.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #27

Tämä on minunkin arvioni tilanteesta.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

PP: "Itse aiassa siellä vallitsee sotatila Israelin ja palestiinalaisten välillä."

Mielestäni siellä ei ole ollut sotatilaa pitkiin aikoihin - ehkä Libanonissa aikoinaan näin oli. Länsirannalla terroriteot ovat laskeneet 90% ns turvamuurin ja israelilais-palestiinalaisen turvallisuusyhteistyön myötä eikä ole olemassa. mainittav Siinain aitaa on parannettu ja taitaa olla jo useampi vuosi kun Eilatiin ammuttiin raketti Jordanian puolelta. Edelleen Egyptin kanssa vihollinen on yhteinen (Siinain ISIS ym) ja yhteistyö pelaa, Jordanian kanssa välit ok, Syyrian osalta koordinointi venäläisten kanssa toimii ja maltilliset arabimaat saudien johdolla pitävät välejä Israeliin tärkeämpinä kuin palestiinalaiskysymystä.

Käsittääkseni Israelin uusi sotilasdoktriini ei luokittele Gazan tapahtumia - aiempaa Protective Edgeä tai nykyista "Paluumarssia" - edes sodaksi vaan jonkinlaiseksi järjestyshäiriöksi. Sota voisi olla Hizbollahia vastaan koska sen asearsenaalin määrä ja laatu mahdollistaa tappioiden aiheuttamisen myös israelilaisille. Myös Irania vastaan sota on mahdollinen.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #76

Käytin tätä tietenkin havainnollistamaan näiden osapuolten välistä tosiasiallista suhdetta. Koko ajan puhutaankin toiveista saada aikaan rauhanprosessi. Ei sellaista tarvita, jos ei vallitse sodanomaista tilaa.

Se miten Israel määrittelee tilanteen, on politiikkaa.

Nico Nyman

Siis koko olemassaolonsa aika israelin valtiota ollaan näiden arabimuslimien toimesta yritetty tuhota ja yritetään edelleen, suurin syy siihen on että nää muslimit vihaa israelia ja juutalaisia ihan vaan sen takia koska ne on juutalaisia jolla on heidän (muslimien) pyhillä maillaan oma valtio, jos israelilta vietäisiin esim usa:n aseellinen tuki ja ydinase ni ei menisi viikkoakaan kun sen naapurimaat jordania, syyria, iran ja egypti alottais hyökkäyksen tuhotakseen israelin ja juutalaiset ja luultavasti onnistuisivat...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Näin se on. Israelilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin ylläpitää tehokkaita puolustusvoimia ja tarvittaessa käyttää niitä. USA:n apu on tässä elintärkeä. Rauhanprosessi ei tarjoa pysyvää ratkaisua, sillä kumpikaan osapuoli ei voi luottaa toiseen.

Silti olen sitä mieltä, että ei ole edes Israelin etu tappaa käytännöllisesti katsoen aseistamattomia mellakoitsijoita. Näin se vain kerää antipatiaa kansainvälisen yhteisön piirissä - kuten on valtioiden ja YK:n reaktioista nähty - ja samalla palestiinalaiset saavat osakseen myötätuntoa.

Käyttäjän MKujala kuva
Markus Kujala

Mieltään osoittavista siviileitä tulee terroristejä siinä vaiheessa, kun arabi siviilien tavanomaisesti käyttämien kivilinkojen lisäksi mukana on Molotovinkoktaileja, räjähteitä ja kranaatteja.
Ja lisäksi raja-aidalle tehdyissä rynnäköissä ”siviilien” joukosta on ammuttu Israelin sotilaita kohden.

Ja kun terroristi järjestö Hamas on ilmoittanut suunnitelman oleva murtaa raja-aita ”siviilien” asettamilla räjähteillä, jotta he voisivat ”siviilien” seassa iskeä Israelin puolelle vallatakseen maa-alueita. Niin kyllä tässä on kyseessä selkeästi sotatoimi johon ei vesitykit ja kumiluodit auta.
Ja ”siviilien” kuolemasta ja haavoittumisesta ei voi syyttää ketään muuta, kun heidät hyökkäykseen organisoinutta tahoa.
PA:n lupaama 500USD palkkio haavoittumisesta on osaltaan varmasti iso houkutus köyhille nuorille. Ja marttyyrin omaisille tietysti vielä enemmän neitsyiden lisäksi.

Meidän länsimaissakin olisi osattava nähdä nämä ”siviilien” mielenosoitukset osana hybridisodankäyniä jonka taustalla ja rahoittajana mm. Iran toimii tavoitteena tuhota Israel.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Ja kun terroristi järjestö Hamas on ilmoittanut suunnitelman oleva murtaa raja-aita ”siviilien” asettamilla räjähteillä, jotta he voisivat ”siviilien” seassa iskeä Israelin puolelle vallatakseen maa-alueita. Niin kyllä tässä on kyseessä selkeästi sotatoimi johon ei vesitykit ja kumiluodit auta."

Näin Hamas on todennut, mutta puheena olevassa mellakassa ei vielä tietääkseni näkynyt raja-aidan murtoyrityksiä, eikä välineitäkään siihen. Jos mellakoitsijat olisivat mennet näin pitkälle, silloin ampuminen suoraan kohti tappamisen tarkoituksessa olisi ollut selvästi perustellumpaa.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Montako palestiinalaista sai surmansa Israelin puolella rajaa?

Käyttäjän MKujala kuva
Markus Kujala

Vaikea sanoa, onko aita just rajalla vai kuinka pitkällä Israelin puolella. Mutta yleensä raja-alueelle meneminen taitaa olla Suomessakin kielletty.

Mutta jos ajatellaan, että hyökkääjät onnistuisivat saamaan aitaan aukon ja lähtisivät rynnäköimään tuhansien ihmisten laumana erinäköisen räjähteet ja palopommit käsissään Israelin puolelle.
Ja joukossa raskaasti aseistettuja Hamas iskujoukkoja.
Olisko Israelin Armeijalla muuta vaihtoehtoja, kun tulittaa rynnäköivää vihollista suojellakseen itseään ja kansalaisiaan.
Tämmöisen verilöylyn estämiseksi on parempi estää yksittäisten pommiryhmien pääsy aidalle.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Olisko Israelin Armeijalla muuta vaihtoehtoja, kun tulittaa rynnäköivää vihollista suojellakseen itseään ja kansalaisiaan.
...........

On.

Lopettaa miehitys ja suostua rauhaan.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Suomessa raja-alueelle meno on kielletty mutta onkohan Gaza säätänyt vastaavaa kieltoa omilleen kun maa on niin kapea.
Iltalehdessä oli aikaisemmin video miten sotilas ampui rajan yli ja palestiinalainen kaatui ja sotilas riemuitsi kovaan ääneen.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #128

Suomessa ei kuitenkaan raja-alueelle meneviä, edes rajan ylittäviä, ei ammuta. Taatusti Gazassa ei kieltoa ole - päin vastoin, mielenosoittajia yllytetään menemään rajalle, ja haavoittuneille ja kuolleiden omaisille maksetaan marttyyrikorvaus.

Peli on raakaa molemmin puolin. Tunnetusti sota raaistaa.

Käyttäjän HeikkiRosti kuva
Heikki Rosti

Ystävämme Donald Trump ei avannut Pandoran lipasta,vaan neuvonantajiensa pyynnöstä erään luvun vanhasta kirjasta.Laskentatoimen ja liiketaloustieteen professoria toivon ,että et kommentoisi aiheesta,josta et mitään tiedä.Toivon kyllä ,että alkaisit kiivaasti luoda laskenta-ja liiketoimintamallia ,millä v.2021 Suomeenkin rajusti iskevää talousromahdusta voitaisiin lieventää.Nyt ovat hyvät keinot ja mallit kysyttyjä.Leppoisaa kesää.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Hauska nähdä, että Trumpilla on ystävä Suomessa, jolla on sisäpiirin tietoa Trumpin ja hänen neuvonantajiensa välisistä suhteista. Toivomuksia voi esittää, mutta en aio niitä omalta osaltani toteuttaa, vaan valitsen edelleenkin aiheet, joita käsittelen.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Jokainen rajakahakka,intifada tai täysmittainen sota,-Israelin tulee voittaa joka kerta,muutoin ei ole enää Israelia !
-viesti täytyy lähettää joka kerta erikseen,niin uppiniskaisia ovat hamas,plo,al-fatah etc !

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Jokainen rajakahakka,intifada tai täysmittainen sota,-Israelin tulee voittaa joka kerta,muutoin ei ole enää Israelia !"

Tulee päivä jolloin Israel ei voita ja se voi sitten jäädä viimeiseksi kahakaksi.
Jokaisen Israelin voittaman kahakan seuraus on uusio kahakka jossain vaiheessa.

Joku päivä se tappio tulee, niinkuin USA hävisi Suomelle jääkiekossa, vaikka ei ollut sitä ennen hävinnyt kenellekkään näissä kisoissa.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Israelille ei voi tulla tappiota,tai voi,mutta vastapuolen tappio on niin suuri,ettei sitä voitoksi lasketa,koko alue on silloin ydinlaskeuman saastuttama aika pitkän aikaa,kuten myös suuri osa irania ja jopa eurooppaa !

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #48

"Israelille ei voi tulla tappiota,tai voi,mutta vastapuolen tappio on niin suuri,ettei sitä voitoksi lasketa,koko alue on silloin ydinlaskeuman saastuttama aika pitkän aikaa,kuten myös suuri osa irania ja jopa eurooppaa !"

Ydinaseen omistaminen ja käyttäminen ovat eri asioita.

Jos kukaan ei tiedä miten Israel sai ydinaseensa, tai onko sillä sitä, kukaan ei voi myöskään tietää miten paljon alueella on ydinaseita.

Ydinaseen voi saada tekemällä tai ostamalla, jos on rahaa.

Pohjois-Korealla on ydinase ja se on rupuvaltio.
Ydinaseita voi olla paikoissa missä kukaan ei tiedä niitä olevan.

Israel on pieni alue jonka voisi tuhota muutamalla pommilla, jos se ei olisi palestiinalaisten kotimaa, joka tuhoutuisi siinä samalla.

Israelilla pitäisi olla valtava ydinasearsenaali jos se yrittäisi niillä tuhota kaikki vihollisensa. Samalla se tuhoaisi myös itsensä ja osan Aasiaa, Eurooppaa ja Afrikkaa.

Käyttäjän ToniMikaelKurola kuva
Toni Kurola Vastaus kommenttiin #48

"pirppu" sulla kannattaa myös ottaa huomioon seki mahdollisuus et mahdollinen ydiniskun tekijänä saattaa yhtähyvin olla jopa iran. kun vastaikään on selevinny et iran on tehnyt yhteistyötä P-korean kanssa ydinaseiden kehittelyn ja testaamisen suhteen. joten luojaa tietää kuin monta ydinlatausta iranilla on tällä hetkellä salaisissa varastoissaan ja jossain salaisessa laitoksessa IAEAN ja länsimaiden silmiltä suojissa puskee toisen ja ehkä kolmannen sukupolven centrifugit ainesta uusien ydinlatausten valmistamiseen.

Käyttäjän JaakkoMuranen kuva
Jaakko Muranen

Komppaan Vihavaista. Oma ennustukseni on ollut jo vuosia, että alueelle palautuu rauha sinä päivänä kun viimeinen juutalainen lähtee Israelista uimalla kohti kyprosta.

Käyttäjän MKujala kuva
Markus Kujala

Joo..
Arabi-muslimit onkin niin sopuisaa ja rauhaa rakastavaa porukkaa.
Ei äkkiä tuu montaa maata mieleen missä ei jotain kahakointia olis menossa.

Käyttäjän JaakkoMuranen kuva
Jaakko Muranen

kun tunnet hyvin histiriaa, niin monenko tarkoittamasi maan rajat veti viivottimella brittiläinen imperiumi??? Muistat vissin jugoslavian kohdalta, että mitä pidempään väkisin pidätellään sitä kovempi on purkaus.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

En tiedä, mutta viivottimella vedetyt rajat, jotka eivät välitä seuduilla asuvien ihmisen oikeuksista, eivät ole kestäviä.

Käyttäjän MKujala kuva
Markus Kujala

Kyllä Juutalaiset puolensa tulevat pitämään.
Joskus se vaatii kovia otteita.

Minun mielestä rauha lähtis siitä, että palestiinalaiset lopettaisivat agressiot ja lapsiensa kasvattamisen vihaan.
Ja Israel vastineeksi rauhasta luovuttaisi alueita ja osaltaan parantaisi elinoloja pa-alueilla. Ja kansainvälinen yhteisö vastineeksi rauhasta rakentaisi parempia elinoloja.
Tyyliin 5 vuotta rauhaa, niin saatte tämän ja tämän.
10 vuotta rauhaa saatte tämän.
Kai näitä on yritettykin huonoin tuloksin. Gazan luovuttamisesta seurasi vaan ongelmia ja syntyi getto ja terroristien pesäke.
Se että Israel tekee yksipuolisia alueluovutuksia ei ratkaise ongelmaa mitenkään.

Mutta rauhaa tuskin tulee tulemaan. Palestiinalaisia käytetään vain muiden arabi valtioiden pelinappulana käydä Israelin kimppuun.
Terroristi järjestöillä ja on niin vankka ote alueesta ja rahoitus kunnossa.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Ei Israelin pilkkominen ole mikään ratkaisu, eikä tietysti kahden valtion mallikaan. Gazasta ja länsirannasta ei edes saisi elinkelpoista valtiota.

Ainut oikea ratkaisu on koko historiallisen Israelin valtion luovuttaminen Israelille ja arabien asuttaminen Jordaniaan mikä olisi heille etnisestikkin paras paikka asua. Täytyisi joskus nähdä asiat oikessa realistisessa kuvassa ja uskoa ettei mitään palestiinaa koskan tule.

Millanenhan olisi siirtokarjalaisten tilanne tällä hetkellä jos olisimme rakentaneet rajan tuntumaan pakolaisleirejä ja tekemään iskuja venäjän puolelle ja vaatineet karjalaa takaisin. Kyllä tosiasioiden tunnustaminen todellakin on viisauden alku.

Kv. yhteisö tekee vain hallaa näille palestiinalaisille pakolaisille pitämällä yllä tällaista epätoivoista toivoa omasta valtiosta Israelin mailla. Se on julmaa heitä kohtaan.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Palestiinalaiset ovat geneettisesti lähempänä juutalaisia kuin arabeja, ovat eläneet yhdessä pitkän historian.
Suku on pahin.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Se että Israel tekee yksipuolisia alueluovutuksia ei ratkaise ongelmaa mitenkään.
..........

Israelilta ei edes vaadita mitään alueluovutuksia vaan miehityksen lopettamista.

Olet täysin tietämätön konfliktin luonteesta. Ota selvää ennne kuin otat kantaa.

Käyttäjän MKujala kuva
Markus Kujala Vastaus kommenttiin #68

Ja mitäs Israel siitä hyötyisi, jos luovuttaisi valtaamiaan alueita?
Mitä hyötyä oli Gazan luovuttamisesta?
Ja mihin rajoille mielestäsi Israelin tulisi vetäytyä?
Luottaisitko Hamasin ja Palestiinalaisten hyvään tahtoon, jos rajat siirtyisi paikkoihin mistä maan puolustaminen olisi lähes mahdotonta?

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #70

Ja mitäs Israel siitä hyötyisi, jos luovuttaisi valtaamisen alueita?
..........

Saisi rauhan ja moraalisesti puhtaan omantunnon kun lopettaa rikosen tekemisen toisia ihmisiä kohtaan.

ja tiedoksesi, Gaza on edelleen Israelin saartama.

Käyttäjän MKujala kuva
Markus Kujala Vastaus kommenttiin #71

Aika huonosti tunnet tilanteen taustoja, jos kuvittelet että Israelin vetäytyminen toisi alueelle rauhan.

Ja mitä muuta Gaza voisi olla, kun Israelin saartama?
Vai pitäiskö Gazan ja Israelin raja olla mielestäsi valvomaton?
Taitaa Egyptikin harrastaa ikävää saartamista, kun valvoo rajaansa.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #72

#72
No miehityksen jatkaminen ei ainakaan tuo rauhaa. Sitä paitsi, mikä oikeus Israelilla on miehittää, tappaa ja alistaa toisia ihmisiä?

Ja edelleen. Israel saartaa Gazaa joka puolelta, myös mereltä.

Miksi sinä puolustat rikollista ja moraalitonta toimintaa?

Käyttäjän MKujala kuva
Markus Kujala Vastaus kommenttiin #73

No en näe siinä suurta moraalista ongelmaa, jos Israel on ottanut alueita haltuun mailta, jotka ovat hyökänneet ensin Israeliin tarkoituksena tuhota koko maa.

Ja jokaisella maalla on oikeus puolustaa rajojaan ja kansalaisiaan.
Ketään ei tässäkään konfliktissa ole pakotettu hyökkäämään raja-aidoille ja sotilaita vastaan. Vaan nimenomaan Israel on erityisesti varoittanut jakamalla lentolehtisiä Gazaan tekemästä näin.

Ja mielestäsikö Israel saartaa Gazaa myös Egyptin rajalta?

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #74

#74
No en näe siinä suurta moraalista ongelmaa, jos Israel on ottanut alueita haltuun mailta, jotka ovat hyökänneet ensin Israeliin tarkoituksena tuhota koko maa.
........

Heh, taidat olla vain trolli tai muuten vaan hörhö kun heittelet aivan päättömiä juttuja :)

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #74

Kannattaa muuten huomata se, että Palestiina-niminen valtio ei vuonna 1967 hyökännyt Israeliin vuonna 1967. Alueen asukkaat tuskin ovat panneet pahakseen itse sotatoimia, mutta heidän kannaltaan vain alueen miehittäjä vaihtui.

Tuoreessa oikeustieteellisessä blogissa pohditaan voiko pitkitetystä miehityksestä lopulta tulla laiton (sotilaallinen miehitys ei sinänsä ole kansainvälisen oikeuden vastainen). Johtopäätös on kyllä ja Israelia pidetään esimerkkinä laittomasta miehittäjästä.
https://www.ejiltalk.org/prolonged-occupation-or-i...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän MKujala kuva
Markus Kujala Vastaus kommenttiin #78

Sehän siinä on, kun ei ole mitään Palestiinan valtiota tai yksiselitteisiä olemassa olevia rajoja. Vain jotain aselepolinjoja joiden perusteella piti neuvotella varsinaiset rajat. Mutta neuvottelutulokseen ei vieläkään ole päästy.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #80

Onkin jo aika päästä.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #70

"Ja mitäs Israel siitä hyötyisi, jos luovuttaisi valtaamiaan alueita?"

Koko Israelin valtio sijaitsee vallatulla alueella.
Jos valtio siirrettäisiin jonnekin muualle, (sellaiseen paikkaan jonka asukkaat vapaaehtoisesti luopuvat maastaan), silloin sota loppuisi.

Silloin kun raamatun mukaan, Mooseksen ja Aaronin johdolla, juutalaiset tulivat edellisen kerran israeliin, maan asuttaminen tapahtui kaupunki kerrallaan ja siten että kaikki alkuperäiset asukkaat surmattiin ja heidän maansa ja omaisuutensa ryöstettiin. Sen jälkeen ei luonnollisesti väkivaltaa jälkeenpäin esiintynyt.

Tämä viimeinen palestiinan valtaus ei siis tapahtunut aivan raamatullisella tavalla ja kenties siitä johtuvat Israelin valtion nykyiset vaikeudet.

Mutta ei ISrael ennenkään vaikeuksitta selvinnyt, sitä hallitsivat vuoroin Egypriläiset, nykyisen Irakin alueella asuneet assyyrit eli Syyrialaiset, muinaiset persialaiset, muinaiset kreikkalaiset ja muinaiset romalaiset.

Kun Israel pullikoi Roomaa vastaan, niin tuli sitten lopulta lähtö, kun roomalaiset päättivät hajottaa juutalaiset, etteivät aiheuta lisää hankaluuksia.

Juutalaisia siirtokuntia oli kuitenkin jo ennestään ympäri välimerta, kuten raamatusta ilmenee, niin ettei se diaspora ihan kokonaan pakkotoimista johtunut, vaan juutalaiset olivat luonnostaan hakeutuneet muualle telemään kauppaa ja liiketoimintaa.

Koko Välimeren alua näyttää siihen akaan, Rooman valtakunnan aikaan, olleen monikulttuurinen ja monikansallinen alua.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Se on julmaa heitä kohtaan."

Julmaa se tosiaan on.

Ainut tasapuolinen ja kohtuullinen ratkaisu olisi purkaa Israelin valtio ja asuttaa sen asukkaat jonnekin Teksasin seudulle tai vastaavaan paikkaan ja toivoa että jenkit olisivat suopeampia juutalaisia kohtaan kuin arabit.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Unohdat, että koko USA:n valtio sijaitsee vallatulla alueella, joten jenkit pitää "tasapuolisuuden" nimessä karkottaa sieltä pois. Kun jäljelle jää vain inkkarit, tulee juutalaisille paljon tilaa.

Hetkonen, mutta arabithan ovat vallanneet vaikka kuinka paljon alueita esim. Pohjois-Afrikasta esim. berbereiltä ja kopteilta. Minnekäs heidät siirretään?

Ennen Israelin perustamista (joka muuten seurasi YK:n päätöstä asiasta) alue kuului viimeksi ottomaaneille, joten historiallisen vääryyden korjaamiseksi se pitäisi palauttaa Turkille. Toisaalta Istanbulista eli Konstantinopolista pitää siirtää pois sen vallanneet turkkilaiset ja palauttaa Bysantin valta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Unohdat, että koko USA:n valtio sijaitsee vallatulla alueella, joten jenkit pitää "tasapuolisuuden" nimessä karkottaa sieltä pois. Kun jäljelle jää vain inkkarit, tulee juutalaisille paljon tilaa."

Juu, ennen inkkareita siellä ei tiettävästi ole ollut ketään, ei edes mistään neanderilaisista taida olla tietoa.

Minne ihmeeseen ne Ameriikan siirtolaiset sitten sijoitettaisiin?

Siihen ameriikan valtaukseen syyllisiä lienevät Espanja, Englanti ja Portugali, mutta niillä ei enää ole valtaa eikä voimaa tyhjätä mantereita valtaajista.

Israelin alueen miehitykseen syypää taitaa olla YK, mutta se toimi voitaisiin vielä peruuttaa YK:n toimesta, jos YK pystyisi toimimaan itsenäisesti.

------------------

Amerikkalaiset siirtolaiset taitavat suhtautua juutalaisiin kaikkein myönteisimmin, sillä mantereella monet ovat jopa Israel- faneja, eli he tykkäävät juutalaisista kovasti, toisin kuin palestiinalaiset.

Sen takia ajattelen että Pohjois Amerikan Yhdysvallat olisivat sopivampi paikka juutalaisvaltiolle kuin Palestina, jonka asukkaat suhtautuvat jutskuihin melkein yhtä ikävästi kuin ae Saksan Aatu toisen maailmansodan aikoihin,

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #82

Israel on kansainvälisoikeudellisesti tunnustettu valtio, joten varsin harhaista on vaatia valtion oman alueen "miehityksen" lopettamista. Tapahtumaketju on alkanut myös ennen YK:n perustamista, vaikka toki järjestö on ollut myöhemmissä vaiheissa mukana. Ja se on varmaa, ettei YK "peruuta" minkään jäsenvaltionsa itsenäisyyttä.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #84

"Ja se on varmaa, ettei YK "peruuta" minkään jäsenvaltionsa itsenäisyyttä."

Ja sekin on varmaa että sota senkun jatkuu, niin kauan kuin viimeinenkin palestiinalainen on hengissä, kunnes täydellinnen palestiinalaisiin kohdistunut pogromi, eli kansanmurha, on YK:n ja myös sinun, Kalevi Kämäräinen, siunauksellasi toteutunut.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #85

Varsin harhaista on myös väittää, että kansanmurha tapahtuisi minun saati YK:n siunauksella. YK:ssa (sekä turvallisuusneuvostossa että yleiskokouksessa) on tehty hyvin lukuinen määrä Israelin toimet tuomitsevia päätöksiä, mutta "maailmanpoliisin" toimintamahdollisuudet ovat tunnetusti rajalliset.
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #85

Se, mitä Vihavainen kirjoittaa Kämäräisestä, on kyllä harvinaisen törkeää. Olen seurannut Kämäräisen kommenentteja aiheesta, ja pidän häntä yhtenä asiallisimmista ja tasapuolisimmista kommentoijista.

Vihavaista en voi ottaa enää vakavasti.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

#67
"Ainut tasapuolinen ja kohtuullinen ratkaisu olisi purkaa Israelin valtio ja asuttaa sen asukkaat jonnekin Teksasin seudulle tai vastaavaan paikkaan."

Ei nykyisin enää kansoja siirretä mihinkään. Keskustelu on siirtynyt fantasian puolelle.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Ei nykyisin enää kansoja siirretä mihinkään."

Israelin kansa siirrettiin varsin hiljattain Palestiinaan. Tai, eihän sitä oikeastaan silloin voinut sanoa miksikään kansaksi. Israelin kansa koostuu useista kansallisuuksista, joita yhdistää yhteinen uskonto ja uudelleen henkiin herätetty heprean kieli, joka sitten opetettiin kaikille, koska kukaan ei sitä alunperin osannut.

Muistaakseni Intian suunnassa on juuri tapahtunut jonkilainen kansainvaellus maasta toiseen.

Myös Lähi-Idästä pohjoiseen Eurooppaan suuntautuvaa muuttovirtaa on virheellisesti kutsuttu kannsainvaellukseksi.

Toisen maailmansodan jälkeen karjalain "kansa" siirrettiin Suomen alueelle ja jonkin verran myöhemmin saman verran suomalaisia siirtyi vapaaehtoisesti Ruotsiin.

Jos puhutaan Amerikoista ja Austraaliasta, ne asutettiin väestönsiirron seurauksena aivan uudella väestöllä alkaen non 500 vuotta sitten.

Juutalaiset voitaisiin siis aivan hyvin siirtää Amerikkaan, vaikkapa niille uskovaisten asuttamille alueille, koska amerikkalaiset uskovaiset niin kovasti ihannoivat näitä juutalaisia, "palestiinalaisten tappajia".

-------------

Muistaakseni sellainen suunnitelma oli olemassa jossain vaiheessa että jos Stalin hyökkää Suomeen, suomalaiset pelastetaan siirtämällä suomalaiset Alaskaan, missä on suomalaisille sopiva ilmasto ja sopivasti tilaa.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #94

"Israelin kansaa" ei "siirretty" Palestiinaan. Juutalaisväestöä sinne kyllä siirtyi, mutta ei pakolla.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #94

Kansainvaellukset ja muut vapaaehtoiset siirtymiset maasta toiseen ovat eri asia kuin "siirtäminen". Esimerkiksi viime sotiemme aikana puhuttiin siitä, että jos Suomi häviää totaalisesti sodan, suomalaiset siirretään Siperiaan.

Eri asia on, jos USA perustaisi juutalaisvaltion vaikkapa Texasiin ja israelilaiset alkaisivat siirtyä sinne. Kumpikaan vaihe - valtion perustaminen USA:n alueelle tai mihinkään muuallekaan ja israelilaisten siirtyminen sinne - ei vaikuta realistiselta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #100

"Kumpikaan vaihe - valtion perustaminen USA:n alueelle tai mihinkään muuallekaan ja israelilaisten siirtyminen sinne - ei vaikuta realistiselta."

En minä sitä realistiseksi vaihtoehdoksi väittänytkään, se on vain vaihtoehto, ei mikään realistinen vaihtoehto.

Realismia on vain umpikuja ja sodan jatkuminen.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #103

#103
Vain realistiset vaihtoehdot ovat toteutuskelpoisia. Muut ovat puhtaasti teoreettisia.

Umpikuja ja sodan jatkuminen ovat nyt tosiasioita, eikä näköpiirissä ole muuta toimivaa vaihtoehtoa. Varsinkaan nyt kun Trump ilmaisi vahvan tukensa Israelille, sitä ei kukaan voi pakottaa neuvottelemaan ja myönnytyksiin. Näin se vain valitettavasti on. Israelin itsevarmuus näkyy tässä siviilien kylmäverisessä tappamisessakin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #118

"Israelin itsevarmuus näkyy tässä siviilien kylmäverisessä tappamisessakin."

Israelin ai kannattaisi olla niin itsevarma.
Heillä on nyt Trumpin tuki,
mutta Trump voi tehdä diilin
millaisen diilin tahansa
joka hyödyttää häntä itseään, siis Trumppia
tai ainakin Trump uskoo siitä hyötyvänsä.

Israelin kohtalo riippuu nyt siitä
kenen kanssa Trump saa aikaan itsensä kannalta parhaan diilin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #121

Luullakseni Israel pärjäisi ilman Trumpin tukeakin. Sillä on tehokas sotakone ja myös ydinase. Mikäpä valtio(-liitto) sen voittaisi konventionaalisessa sodassa, ja kauhun tasapaino estää ydinaseen käytön sitä vastaan. Se taistelisi katkeraan loppuun saakka, sillä naapureilta ei ole odotettavissa armoa, jos ne pääsevät niskan päälle.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

"Hamasin johtohenkilö: ”50 marttyyria oli Hamasista ja 12 muita ihmisiä”. HS 16.5.2018

Näinhän se taas meni, kun aivan viattomia ihmisiä kuoli tässä konfliktissa.

Ulkoministeri Soinin viisaus oli, että myös "kokoontumisvapautta tulee kunnioittaa". https://www.verkkouutiset.fi/timo-soini-vakivalta-...

Laki lähetystön siirrosta Jerusalemiin tuli Yhdysvalloissa voimaan jo 1995, mutta presidentit ennen Trumpia käyttivät valtaoikeuksiaan ja lykkäsivät lain täytäntöönpanoa aina kuusi kuukautta kerrallaan. Nyt senaatti vaati yksimielisesti presidenttiiä saattamaan lain voimaan.

Kyseessä oli terroristijärjestö Hamasin provosoima hyökkäily raja-aidoille. Marttyyreita haettiin ja saatiin. Media sai herkkupalan, vaikka vasemmistolaisen Jaana Haapasalon mielestä terrorismista kirjoittelu vain lisää terrorismia. Näinhän ei ole tietenkään tässä tapauksessa, palestiinalaiset kun edustavat ikuista "hyvää" ja israelilaiset ikuista "pahaa".

Jos Israel jonakin päivänä luopuisi aseista ja kovista otteistaan, sitä ei enää seuraavana päivänä olisi. Joitakin kommentoijia tämä vaihtoehto näyttää miellyttävän. He kuuluvat siihen porukkaan, joille juutalaiset kelpaavat vain kuolleina.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Jos Israel jonakin päivänä luopuisi aseista ja kovista otteistaan, sitä ei enää seuraavana päivänä olisi. Joitakin kommentoijia tämä vaihtoehto näyttää miellyttävän. He kuuluvat siihen porukkaan, joille juutalaiset kelpaavat vain kuolleina."

Juutalaiset ovat itse omaan kohtaloonsa syypäitä perustamalla valtionsa sellaiseen paikkaan joka oli jo muiden ihmisten asuttama. YK:n, Englannin ja muiden osapuolten syyllisyyttä ei toki voi kieltää.

Kaikki Israelin valtion puolustajat ovat syyllisiä tähän konfliktiin.

Palestiinalaiset ovat samanlaisia kansallismielisiä idealisteja kuin israelilaiset, suomalaiset, katalonialaiset, Pohjois-irlannin katoliset, Jugoslaviasta irronneet valtiot ja muut jotka jaksavat taistella itsenäisyytensä puolesta.

Minun käsitykseni mukaan kansallismielinen idealismi on hulluutta ja aina olisi parempi koettaa sopeutua vallitsevaan tilanteeseen, kuin taistella ja kuolla jonkin idealismin puolesta.

Palestiinalaiset ovat idealistisia hölmöjä, joiden olisi parasta yrittää sopeutua tilanteeseen, mutta toisaalta heillä on ihan yhtä hyvä oikeus olla idealistisia hölmöjä kuin israelilaisilla ja heidän kannattajillaan.

Katalonialaisilla, skoteilla, ahvenanmaalaisilla, pohjois-korealaisilla ja kaikilla muillakin on samanlainen loukkaamaton oikeus toteuttaa kansallismielistä idealistista hölmöilyä. Miksei siis palestiinalaisilla olisi tätä oikeutta?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

"Kansallismielinen idealistinen hölmöily" ei enää nykyään oikeuta naapurin "tontin" valtaamista, mutta omalla saa pysyä. Ja Palestiinan valtion äärirajat ovat kohtalaisen hyvin selvillä, ellei niitä neuvotteluissa muuteta.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #93

"Kansallismielinen idealistinen hölmöily" ei enää nykyään oikeuta naapurin "tontin" valtaamista"

Kyllä se vaan oikeuttaa,
jos valtausta ei pystytä vastustamaan,
tai jos sitä ei haluta vastustaa.

Katso vaikka mitä Krimillä juuri tapahtui.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #95

Vihavainen siis hyväksyy kansainvälisen oikeuden loukkaukset, minä en.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #96

"Vihavainen siis hyväksyy kansainvälisen oikeuden loukkaukset, minä en."

Jos ns. kansainvälinen oikeus on vääryys, vääryys vaikkapa palestiinalaisia kohtaan, minä en hyväksy sitä, mutta sinua ei vääryys näytä haittaavan.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #95

#95
Vahvemman oikeus ei tietenkään ole mitään oikeutta juridisessa mielessä vaan mielivaltaa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

"Kaikki Israelin valtion puolustajat ovat syyllisiä tähän konfliktiin."

Vihavainen ei ole syyllinen mihinkään muuhun kuin yksinkertaisena syntymiseen.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #97

Alan olla samaa mieltä.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #101

#97 ja #101.
Ei ole syytä mennä henkilökohtaisuuksiin. Ks. alla olevaa blogietikettiä.
Asia-argumentit taitavat olla lopussa...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #120

Hyvä Pekka
kerrankin blogisti on tehtäviensä tasalla.

Minua eivät näiden herrojen henkilökohtaisuuksiin menemiset kyllä mitenkään haittaa, joten siitä ei tarvitse huolissaan olla. :)

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #122

"Kaikki Israelin valtion puolustajat ovat syyllisiä tähän konfliktiin."

Hyvin unohdettu tuo henkilökohtaisuuksiin meno!

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #123

Joo, ei tuo ollut henkilökohtainen, siis sinuun kohdistuva, kommentti.

Minähän en sille mitään mahda jos sen sellaisena haluat kokea.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #122

OK. Mutta blogin kirjoittajana toivon, että kommentoijat pysyisivät asiassa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #97

"Vihavainen ei ole syyllinen mihinkään muuhun kuin yksinkertaisena syntymiseen."

Se ei ole minun syyni.

Mutta olen iloinen siitä jos yksinkertaisuuten auttaa minua erottamaan oikean väärästä. Siihen oivallukseen ei näköjään näytä auttavan viisaus eikä älykkyys, eikä järki, eikä edes Max Jussilan koeteltu kokemus lakiasioissa näytä auttavan asiaa.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #102

Kannattaisi Vihavaisen ymmärtää myös se, että palestiinalaiset ovat vuoden 1988 itsenäisyysjulistuksessaan hyväksyneet Jordan-joen länsipuolisen entisen mandaattialueen jaon Israelin ja Palestiinan kesken (ilmenee tekstistä, jos on ymmärrystä). Vihavainen reuhaa täällä siis itse asiassa ihan omiaan "päämiehistään" välittämättä.
http://www.declarationproject.org/?p=397

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #102

Tuollaista se on, tunnepohjalta mölyäminen. Onko sellaista "safe space" -tarvetta, nyt kun olet lukenut Kämäräisen linkin ja olet ilmeisesti edelleen eri mieltä vähän kaikesta?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #105

"Tuollaista se on, tunnepohjalta mölyäminen. Onko sellaista "safe space" -tarvetta, nyt kun olet lukenut Kämäräisen linkin ja olet ilmeisesti edelleen eri mieltä vähän kaikesta?"

Voiman käytöllä ja aseilla uhkaamalla ei saada aikaan oikeudenmukaisia sopimuksia. Ainut oikeus asiassa olisi jos ns. israelilaiset lähtisivät alueelta sinne mistä ovat tulleet, tai minne tahansa, tai sitten alistuisivat elämään siirtolaisina palestiinalaisvaltiossa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #107

Kuten todettu, sinulla on melko omalaatuinen käsitys kansainvälisestä oikeudesta ja sen nojalla jo tehdyistä päätöksistä. Toisaalta aivan sama mitä sinun eteesi tuo, mikään ei muutu.

Vihavainen, Egypti on laajentanut suoja-aluettaan (teräsmuuri, Yhdysvallat avusti rakentamisessa) palestiinalaisten terrorihyökkäyksen jälkeen 2014. Siinä kuoli 31 egyptiläissotilasta.

Egypti ei pidä rajaansa auki palestiinalaisille, joten siltäkään puolelta ei juuri sympatiaa enempää heru. Egypti tuhoaa myös aktiivisesti palestiinalaisten salakuljetustunneleita. Luuletko, että Jordania olisi mielissään, jos palestiinalaisten hallussa olisi rajalinja Jordaniaan?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #108

"Toisaalta aivan sama mitä sinun eteesi tuo, mikään ei muutu."

Minä voisin sanoa samat sanat sinusta.

Omalta osaltani kiistän syytteesi ja puolustaudun, vaikka tapoihini ei kuulu puolustautuminen, koska en erityisemmin piittaa minuun kohdistuneista syytöksistä.

Nyt siis poikkeuksellisesti puolustaudun syytöstäsi vastaan, vaikka en näe siihen nyt mitään sen erityisempää syytä kuin muihinkaan syytöksiin, mihin en yleensä vastaa. :)

Minuun ei vaikuta ideologinen ja idealistinen retoriikka, sen käyttö on aivan turhaa, kuten olet huomannutkin.

Tosiasioiden, siis todeksi todettujen asioiden, edessä olen nöyrä kuin pajunvitsa. En koskaan pullikoi tosiasioita vastaan.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #110

Turha sinun on tuollaisia puhua, kun et näytä tuntevan niitä tosiasioita. Miehittäjä noilla alueilla vaihtui 1967 ja sen jälkeen tähänkin konfliktiin on annettu lukematon joukko kansainvälisen oikeuden alaisia päätöksiä.

Koska esittämäsi on vastoin noita päätöksiä, vastustat erittäin selkeästi nimenomaan kansainvälistä oikeutta, ja siis tosiaioita.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #111

"Koska esittämäsi on vastoin noita päätöksiä, vastustat erittäin selkeästi nimenomaan kansainvälistä oikeutta, ja siis tosiaioita."

Kunnioitan kyllä oikeutta ja lakeja, mutta vastustan vääriä lakeja ja kieroa oikeutta. Sellainen laki ja oikeus on väärä joka sallii miehittää joidenkin ihmisten asuttama maa ja oikeuttaa ajamaan nämä ihmiset mierontielle.

Sellaisen vääryyden oikeutukseksi ei riitä se että joku toinenkin on joskus aikaisemmin samaa vääryyttä harjoittanut.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #112

En missään ole väittänyt, että miehitysvallan vaihtuminen olisi jotenkin "oikeutettua", en ymmärrä, mistä tuollaisenkin keksit. Kirjoitin sen sen takia, että olisit ymmärtänyt, että miehitys ei ole palestiinalaisille mikään uusi ilmiö.

Kv. oikeuden säännösten perusteella Israelin toimet on usein tuomittu. On sinulla kova pää: nämä päätökset perustuvat siis vääriin lakeihin ja kierouteen, samoin rauhanturvaajien lähettäminen alueelle.

Ideologia nyt ensimmäisenä sinun kommenteistasi paistaa, samoin jankuttava tosiasioiden kielto.

Lisätään nyt vielä, että mielenkiintoista olisi nähdä, kuka tai mikä Israelin pakottaa noudattamaan yhtäkään YK:n julkilausumaa...

Käyttäjän JaakkoMuranen kuva
Jaakko Muranen

Vihavainen: Ottamalla jutalaiset Usaan yhysvallat kantaisi vastuunsa koko konfliktin ratkaisusta. Ilman usan sotilaallista ja taloudellista tukea israelille ongelma olisi poistunut jo aikoja sitten.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Kirjoitin sen sen takia, että olisit ymmärtänyt, että miehitys ei ole palestiinalaisille mikään uusi ilmiö."

Tunnen kyllä palestiinalaisten historian aina Abrahamin ajoista asti. Raamatun ansiosta siitä on harvinaisen paljon tietoa. Vaikka en ole mikään uskovainen, näyttää siltä että raamatussa on varsin paljon historiallista tietoa talletettu ja sen historiallinen melko hyvä paikkansapitävyys on todettu eri lähteisiin vertailemalla.

Tämän todistusaineiston perusteella Israel on ollut miehitysvalta palestiinassa Mooseksen ajan jälkeen, sen jälkeen se on jonkin aikaa ollut itsenäinen, tai lähes itsenäinen, suurempien mahtien suojeluksessa, kuten Suomi oli Venäjän vallan aikana.

Vuosisatojen ajan ennen diasporaa israel oli Egyptin, Hittien, syyrialaisten, persialaisten, kreikkalaisten ja roomalaisten vasallivaltio.

Tyhmyyttään juutalaiset ryhtyivät kapinoimaan roomalaisia vastaan, kuten monet muut alueen valtiot ja juutelaisille kävi kuten muillekin, eli sotilasvoima ja taito eivät riittäneet.

Mitä siihen diasporaan tulee, niin liekö se tarua vai totta.

Juutalaiset asustelivat melko hajallaan Välimeren ympäristössä jo ennen diasporaa, olivat kai kauppiaskansaa, kuten naapurinsa ja lähisukulaisensa foinikkialaiset. Luultavasti he purjehtivat foinikkialaisten laivoissa ja muodostivat siirtokuntia eri puolille Välimerta jo kauan ennen diasporaa.

Sitäpaitsi juutalaiset eivät koskaan kokonaan jättäneet Palestiinaa, vaikka arabit valloittivat alueen bysantilta 600 luvulla ja alueelle asettui asumaan muslimeita ja asukkaita kääntyi muslimeiksi, todennäköisesti myös juutalaisia kääntyi muslimeiksi, koska hallinto tarjosi muslimiksi kääntyneille etuja.

Jokatapauksessa, silloin kun ristiretkeläiset saapuivat Jerusalemiin ja valloittivat sen ja tappoivat sen kaikki asukkaat, v. 1099. Tapettujen asukkaiden joukossa oli muslimeita ja juutalaisia.

Juutalaisia ei siis ollut kaikkia karkoitettu, tai he olivat palanneet takaisin. Mutta juutalaiset asuttivat silloin koko Välimeren ympäristöä, heitä oli sekä krisittyjen hallitsemalla pohjoisrannalla, että kaikilla muilla rannoilla, joita hallitsivat muslimihallitsijat.

Ristiretkeläisten Palestiinasta karkoituksen jälkeen tilanne jatkui kuin ennenkin. Ennen ristiretkeläisiä Palestiina oli turkkilaisten seldzukien hallussa, sen jälkeen turkkilaisperäisten Egyptiä hallitsevien mamelukkien hallussa. Sitten tulivat turkkilaiset osmanit, myöhemmin englantilaiset siirtomaaisännät.

Käyttäjän JaakkoMuranen kuva
Jaakko Muranen

Juuri niin, postauksesi viimeinen sana onkin avain koko kriisiin: englantilaiset siirtomaaisännät. ensin piirrettyään mielivaltaisia rajoja poistuivat ja jättivät jälkeensä ruutitynnyrin, joka edelleen savuaa ja odottaa räjähdystä. Mitä tulee vanhan testamentin sisältämiin tietoihin, löytyy euroopasta historiallista tietoa alueiden kansoista ihan vastaavasti. Ei ole onneksi esim lappalaisten mieleen juolahtanut muuttaa vaikkapa helsinkiin vanhoille asuinsijoilleen harrastamaan pyhien kirjojen oikeuttamaa valtioterrorismia!!! kuten juutalaiset nyt tekevät.

Käyttäjän JaakkoNiskasaari kuva
Jaakko Niskasaari

Ei mitään uutta roistovaltio Israelin toimissa, harva maa saa ampua siviilejä kuoliaiksi ihan miten huvittaa, tai pommittaa naapurivaltioita ja niiden infrastruktuuria ja ennen kaikkea ihmisiä, valloittaa laittomasti Palestiinan siirtokuntia eli heidän kotejaan ja jolleivat siirry niin ammutaan. Ehkäpä tämän hetken pahin fasisti-valtio on Israel, holokausti-verukkeella voi ilmeisesti ikuisesti oikeuttaa kidutukset, etnisen puhdistuksen ja summittaiset hyökkäykset ja provokaatiot naapurimaihin sekä ison innon aloittaa sota Irania vastaan koska pitäähän sitä pyssyille käyttöä löytyä että saadaan tehtaat tuottamaan lisää sotakalustoa ja näin osakkeidenomistajat ja pankkiirit ovat tyytyväisiä kun sota ja kaaos lisääntyy.
"money makes the world go around" kuten typerä biisikin asian ilmaisee.

Rauhaa ja rakkautta

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kuten edellä on jo tullut todetuksikin, Israelille suodaan sellaista, mitä ei muille valtioille suoda. Eräänä syynä lienee huono omatunto Natsi-Saksan ja muidenkin valtioiden harjoittaman holokaustin johdosta. Ehkä myös siksi, että Britannia ja muutkin länsimaat ovat vastuussa Israelin valtion perustamisesta, jolloin rajat vedettiin kartalle viivoittimella palestiinalaisten asuttamista alueista piittaamatta - ja luotiin näin ilmeisesti ikuisen konfliktin ainekset.

Lopuksi myös palestiinalaisten ääriainesten puheet Israelin valtion pyyhkäisemisestä mereen, ovat lisänneet sympatioita ja sallivuutta juutalaisvaltiota kohtaan. Viimeisin mellakka ihmisuhreineen tosin vähensi tätä sympatiaa merkittävästi - ainakin joksikin aikaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Lopuksi myös palestiinalaisten ääriainesten puheet Israelin valtion pyyhkäisemisestä mereen, ovat lisänneet sympatioita ja sallivuutta juutalaisvaltiota kohtaan."

Väärää taktiikkaa ja huonoa diplomatiaa palestiinalaisilta tämä uhkailu.
Se on ihan kuin mailaan syöttö Israelin puolustajille.

Mikäli palestiinalaiset olisivat osanneet käyttää oikeanlaista diplomatiaa ja mediahallinta olisi ollut hyvää, voi olla että israelilaiset olisi ajettu mereen jo kauan sitten. :)

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #131

"Väärää taktiikkaa ja huonoa diplomatiaa palestiinalaisilta tämä uhkailu.
Se on ihan kuin mailaan syöttö Israelin puolustajille."

Juuri näin. Väärä taktiikka vain jatkuu. Viimeksi Hamas tiedotti, että suuri osa ammutuista oli sen - siis terroristijärjestön jäseniä. Tämä lisäsi Israelin oikeutusta jyrkkään reagointiin.

SVäärää taktiikkaa ja huonoa diplomatiaa palestiinalaisilta tämä uhkailu.
Se on ihan kuin mailaan syöttö Israelin puolustajille.

Sinänsä palestiinalaisten diplomatian parempi tasokaan ei olisi käsittääkseni juurikaan vaikuttanut Israelin puolustuskykyyn, joten mereen sen ajajille olisi tullut hätä käteen ennen tehtävänsä loppuunsaattamista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset