Lokari

Trump vetäytyi Iranin ydinasesopimuksesta kyseenalaisin motiivein

Presidentti Trump ilmoitti Yhdysvaltojen vetäytyvän Iranin kanssa solmitusta ydinasesopimuksesta. Sen tarkoituksena oli rajoittaa Iranin mahdollisuuksia rakentaa ydinase, ja vastineeksi siitä Yhdysvallat ja muut sopimukseen liittyneet länsimaat purkivat Iraniin kohdistuneita talouspakotteita.

Trump perusteli päätöstään virallisesti sillä, että sopimus oli huono ja että Iran oli sitä salaa rikkonut – vaikka näyttöjä rikkomuksista ei tiettävästi ole. Hän myös ilmoitti olevansa valmis neuvottelemaan uudesta ja paremmasta sopimuksesta, mikä on huomattavasti helpommin sanottu kuin tehty.

Yksi Trumpin tärkeimpiä todellisia motiiveja päätökselleen näyttää olevan se, että kyseessä on hänen vaalilupauksensa. Hän on vaalien jälkeenkin moittinut toistuvasti sopimusta. Kaikkein suurin vika sopimuksessa on kuitenkin ilmeisesti se, että sopimus on presidentti Obaman juhlittu aikaansaannos.

On nähty aikaisemminkin, että Obaman kädenjäljet ovat Trumpin silmissä luonnostaan kehnoja, ja ne täytyy mitätöidä: Pariisin ilmastosopimus ja Yhdysvaltain terveydenhuoltouudistus Obamacare etunenässä. Trumpille onkin muodostunut edeltäjänsä päätöksistä suoranainen pakkomielle, joka on esteenä järkevien päätösten tekemiselle. 

Iranin ydinsopimus ei tietenkään ole paras mahdollinen tae Iranin ydinaseettomuudelle, mutta se oli kuitenkin muiden osapuolten mielestä paras saavutettavissa oleva – sitä hiottiinkin kaksitoista vuotta. Iran ja myös EU ovat ilmoittaneet pitäytyvänsä sopimuksessa tästä eteenpäinkin. Yhdysvallat on Trumpin päätöksen johdosta menettämässä suuret autokaupat Iranin kanssa, joten päätös ei ainakaan kaikilta osin vastaa maan kansallista etua. Päätöksen on myös pelätty lisäävän sodan vaaraa alueella.

Myös EU:lle Trumpin päätös oli ikävä – nyt pohditaan muun muassa sitä, kumman kelkkaan Britannia menee, EU:n vai Yhdysvaltojen. Siinä on päätöksen yksi Euroopan yhtenäisyyttä hajottava elementti. Moskovassa ollaan kaikessa hiljaisuudessa tyytyväisiä tähän kehitykseen.

Trumpin päätöksen myös pelätään vaikeuttavan Pohjois-Korean kanssa suunniteltavan ydinasesopimuksen aikaansaamista. Osoittaahan Iranin tapaus Trumpin epäluotettavuuden sopimuskumppanina.

Kuten Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen kirjoittaa, Trump hajottaa, mutta ei hallitse (Yle.fi 9.5.). Trump hylkää Obaman diilejä tarjoamatta mitään tilalle. Ja kuten todettu, hänen motiivinsa ovat kovin kapeakatseisia, suorastaan henkilökohtaisia. Valtiomiehen otteista ei ole näkynyt pienintäkään merkkiä – hänessä ei yksinkertaisesti ole ainesta valtiomiessarjassa edellytettävään kaukonäköisyyteen eikä harkintakykyyn.

Trump jää siis pikkupoliitikoksi, joka puuhailee omalla hiekkalaatikollaan – mutta ikävä kyllä, asemansa johdosta vaikuttaa syvästi maailmanpolitiikkaan. Trumpin ironisena näyttäytyvä vaalilause Make America great again, jääkin kehotukseksi ja tehtävän määrittelyksi hänen seuraajilleen.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Kun Iran rakentelee ydinasettaan tuhotakseen esimerkiksi Israelin, on Israelin pommitettava nämä laitokset hajalle, mistä seuraa, että Lähi-idässä sota jatkuu ja jatkuu. Näin USA:n sotatarviketeollisuuden tilauskirjat pysyvät täytenä. Vajaan viiden miljardin dollarin vuosittainen aseapu Israelille on pieni bonus siitä, että sodan hiillos alueella hehkuu tasaisena leimahtamatta täyteen roihuun ja leviämästä rapakon taakse.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Voihan sen noinkin nähdä. Sodilla on usein taipumusta eskaloitua, eikä se olisi sen paremmin Israelin kuin Yhdysvaltojenkaan etu. Jos Trump joutuisi tulemaan Israelin avuksi, saattaisi olla Irakin toisinto edessä. No, Putinilla olisi hauskaa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Jouku voi pitää arvokkaana asiana, että Trump toteutti vaalilupauksensa. Presidentin pallilla istuessa maailma voi kuitenkin näytttää hiukan erilaiselta kuin vaalikampanjaa käydessä, joten on viisaampaa jättää huonoksi paljastuva lupaus toteuttamatta. Niin kuin esimerkiksi juuri tässä tapauksessa.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Jossain vaiheessa Hesari piti listaa Trumpin täyttämättä jääneistä vaalilupauksista. En tiedä vieläkö lista on voimissaan.

Politiikka on hieman erikoista. Jos Suomessa hallitus on tekemässä opposition mielestä huonoa päätöstä ja kuitenkin peruu aikeensa, niin opposito syyttää hallitusta takinkäännöstä ja pettämisestä. Mutta tietysti se on niin hallituksen kuin opposition puoleltakin pääasia, että pääsee syyttämään ja nälvimään toista puolta.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Tietysti oppositio haukkuu virkansa puolesta aina. Mutta huonon - esimerkiksi maalle vahingollisen - vaalilupauksen täyttämättä jättäminen on hyvä teko.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset