Lokari

Onko presidentti Niinistön muotokuva onnistunut?

Presidentti Sauli Niinistöstä on maalattu sadan taiteilijan voimin tilkkutäkkimäinen muotokuva. Moni on kehunut sitä onnistuneeksi, jopa melkein täydelliseksi taideteokseksi, mutta  myös moitetta on tullut.

Esimerkiksi taidekriitikko Otso Kantokorpi ei innostu lopputuloksesta. "Se on minun mielestäni huono, yksinkertaisesti ruma. Ymmärrän lajityyppien rikkomista nykytaiteessa, mutta sellaisena muotokuva ei ole hyvä, vaan liian helppo ja ilmeinen. Taustalla vaikuttaa voimakkaasti fotorealismi ja se valokuva, joka on työn pohjalla." (Yle.fi 4.5.).

Kuvataiteilija Camilla Vuorenmaa puolestaan pitää lopputulosta lämminhenkisenä. "Muotokuva on sympaattinen ja sinällään onnistunut. Se on hyvin uskollinen perinteelle, koska se on esittävä, eikä liian radikaali. --- Muotokuvia pitää vertailla aina keskenään. Kun katson tätä teosta ja vertaan muihin virallisiin muotokuviin, tämä on raikas ja nykyaikainen." (Yle.fi 4.5.).

Presidentti itse on sanonut, että joku voi pitää sitä jonkinlaisena Dorian Grayn muotokuvanakin. Tässä tarinassa nimihenkilö säilyy nuoren näköisenä, mutta kuvan Dorian vanhenee ja heijastaa mallinsa lisääntyviä paheita sekä muuttuu kammottavan näköiseksi. Ei tätä tilkkutäkkiäkään kauniiksi voi sanoa.

Niinistön muotokuva saattaa olla taideteoksena hyvä, sillä taiteenahan voidaan esittää lähes mitä tahansa, jonka taideyhteisö hyväksyy. Mutta muotokuvana ja erityisesti valtionpäämiehen virallisena muotokuvana se ei vastaa tarkoitustaan. Se edustaa erikoisuuden tavoittelua, jossa on kaikenlaista mallin elämälle ja uralle vieraita elementtejä sikin sokin räikeine väreineen ja yhteen sopimattomine muotoineen.

Mallin otsassakin on epämääräinen tahra, joka näyttää pahalta ihottumalta. Presidentin raskaat silmäpussit varmaankin heijastelevat hänen työnsä raskautta. Ehkä muutaman vuoden kuluttua Aaro-poika saa huvia isäpapan kuvasta – löytyyhän siitä satuhahmo My Little Ponykin.

Presidentin muotokuva on virallinen symboli, ja sen tulisi mielestäni heijastella viran arvokkuutta. Juuri siitä syystä ei sitä pitäisi näin asettaa taiteellisten kokeilujen koekaniiniksi. On myös muistettava, että muotokuvassa sen kohde on päähenkilö, eivät taiteilijat ja taide.

Taiteella on vapautensa, mutta kun taiteilija ottaa tällaisen tehtävän vastaan, hänen olisi tajuttava vastuunsa ja tehtävälle asetettavat – paljolti näkymättömät – reunaehdot, vaikka tehtävänantaja ei hienotunteisuudessaan niitä mainitsisikaan. On selvää, että Niinistö ei halua jäädä historiaan presidenttinä, joka rupesi riitelemään muotokuvastaan ja asettamaan pakkopaitaa vapaille taiteilijoille. On vain hymyiltävä ja etsittävä työstä hyviä puolia. Hyvä vain, että  taiteilijat eivät saaneet päähänsä valita kubistista tyyliä – ja vaikkapa sijoittaneet molemmat silmät samalle puolelle nenää. Taidetta sekin olisi ollut.

Taiteella ja taiteilijoilla on vapautensa, mutta niin on teoksen katsojillakin. Mielipiteitä tulee tästäkin muotokuvasta lisää laidasta laitaan, enkä tarkoita, että omani olisi yhtään sen oikeampi kuin muidenkaan. Oleellista on vapaassa maassa, että jos kansalainen ei näe keisarilla – siis vaikkapa presidentin kuvalla – vaatteita, hän sivussa seisovan lapsen tavoin saa sen ääneen sanoa.

https://yle.fi/uutiset/3-10191230

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

On, siinä on kunnon juopon nenä keskellä taulua, itse en tiedä onko hän juoppo vai ei, mutta on niitä paremmissakin piireissä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Ei nenä minua niinkään vaivaa, vaan otsa. Ja taulun kokonaisuus. Siitä saisi lapsille palapelin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

En pidä sitä taiteellisen kokeilun koekaniinina. Pidän sitä hutaisuna.
Jos taiteilijaryhmä olisi alistaneet työn kauneuden vaatimukselle he olisivat jatkaneet palapeliään kunnes se on kaunis.
Itseäni häiritsee kasvojen keskiosan liila sävy. Se assosioituu sairauteen. Liila myös vahvistuu koska alaoikealla on käsittämätön muovinen vaaleahko vihreä "kortti", liilan vastaväri.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Hutaisu se on ilman muuta. Kauneus ja presidentillinen arvokkuus siitä puuttuvat. Ei ole muuten Tarja Halosenkaan muotokuva kaunis, eikä arvokas - kaikkea muuta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

On se ihan kelpo. Sehän on maalaus.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #18

Makuasia. - Maalaus tietenkin, mutta presidentillinen arvokkuus ja tyyli puuttuvat. Vaikka onkin Wardin tekemä.

https://www.sttinfo.fi/tiedote/presidentti-tarja-h...

Juhani Vehmaskangas

Mielestäni kuva on ok. Ei se hyvä ole, kummallinen se on, mutta kuvan kohde itse oli tyytyväinen, ja kuva oli varmasti jotain sellaista mitä hän halusi: ajan kuva.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Ei Niinistö välttämättä tällaista halunnut, mutta kuten oletin blogissani, hän ei ehkä halunnut laimautua presidentiksi, joka riitauttaa muotokuvansa.

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Lastentarhassa kuulemani mukaan askarrellaan tämän tyyppisiä Parane pian-kortteja sairaalle tarhalaiselle.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Jotain perin lapsellista tässä taulussa tosiaan on - satuhahmoineen.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 9/PP: "..satuhahmoineen.."
Tulee mieleen, ’onko keisarilla vaatteet?’

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #11

Niinpä niin. Jos keisari on tämä muotokuva.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Ns. muotokuva ajankuvana kertoo siitä kuinka rikki suomi on, tai kuinka rikki ehkä myös presidenttimme on... pieninä, satana palasina. Eheää kokonaiskuvaa suomesta ei saa kukaan, ja sen huomaa jokainen päivittäin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Sekö näiden taiteilijoiden sanoma siis olisi? Ei Suomi ainakana minun silmissäni mitenkään rikki ole - Niinistöstä nyt puhumattakaan. Mutta taiteilijat - tai osa heistä - saattoivat olla jonkun muun presidenttiehdokkaan kuin Niinistön kannattajia, ja maksoivat nyt potut pottuina?

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Minusta se on ihan Niinistön näköinen. Niinistö on ruutumainen ja kuutiomainen, yllätyksetön ja matemaattinen kuvio.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto
Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Ja toisaalta se muistuttaa erehdyttävästi Fazerin parhaiden Laktaa, mikä on taasen miellyttävä ja pehmeä mielleyhtymä.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Jostain syystä pidän, sopivan ristiriitainen.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

No, pikkusiuluisesta ihmisestä, sellainenhan Niinistö luonteeltaan on, on maalattu taidetos hänestä on oikein onnistunut.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Taitaa myös näiden taiteilijoiden joukossa olla demareita.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Miksi miehestä, joka Lipposen kera vei suomen ilman KANSANÄÄNESTYSTÄ mätävaluutta euroon pitää ylipäätään tehdä taulu . Hänen kuuluisi istua tuollaisesta maanpetoksesta linnassa, sellaisessa oikeassa, ei presidentinlinnassa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Siksi, että muotokuva ei ole mikään presidentin lukukausitodistus, vaan vakiintunut perinne.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset