Lokari

Suurvaltojen yhteenoton vaara Syyriassa väistyi toistaiseksi

 Venäjä tuomitsi Yhdysvaltain, Britannian ja Ranskan iskun Syyrian myrkkytehtaisiin ja -varastoihin, ja yritti saada myös YK:n tuomitsemaan sen, mutta tuloksetta. Vain Kiina ja Bolivia yhtyivät sen kantaan.

Putin korosti erityisesti, että jos YK:n peruskirjan vastaiset toimet jatkuvat, se tulee johtamaan kaaokseen kansainvälisissä suhteissa. Merkille pantavaa on Putinin lauseen ehdollisuus: jos toimet jatkuvat… Tämä antaisi ymmärtää, että tilanne on myrkkytehtaisiin suunnatun iskun jälkeen toistaiseksi jotenkin kunnossa, mutta jos vielä jatketaan, sitten seuraa kaaos. Tiettävästi Trumpin ja Putinin välillä on ollut koko ajan keskusteluyhteys.

Venäjän etukäteisuhkausten perusteella olisi voinut jo pelätä suurvaltojen välistä yhteenottoa, sillä se uhkasi ampua Yhdysvaltojen ohjukset alas ja myöskin tuhota laukaisualustat, lentotukialukset mukaan lukien. Varoitus oli otettu huomioon, sillä iskut tapahtuivat etelän suunnasta, missä venäläisillä ei ole joukkoja, eikä myöskään torjuntaohjuksia. Iskuista ei tullut yhtään ihmisuhria, ja sen maltillisuus oli varmasti Putinille ja monelle muullekin helpotus.

Ranskan presidentti Macron paljasti, että hän oli saanut presidentti Trumpin vakuuttuneeksi siitä, että Yhdysvaltojen on pysyttävä Syyriassa vielä pitkään – olihan Trump  aikaisemmin ilmoittanut, että Yhdysvallat vetäytyy sieltä pian.

Macron myös kertoi onnistuneensa taivuttamaan Yhdysvallat rajoittamaan iskut ainoastaan kemiallisia aseita valmistaviin kohteisiin, huolimatta Trumpin Twitterissä esittämistä purkauksista. Näin Trumpin uho kuivui kokoon kumppaneiden vaikutuksesta. Ellei Trump olisi niin itseään täynnä, tällaista voisi pitää nöyryytyksenä, mutta hän riemuitsi iskusta kuin suurestakin voitosta.

Yhdysvallat sai paineita puretuksi – kuten eräs venäläinen diplomaatti asian ilmaisi – mutta mikään ei kuitenkaan Syyrian tilanteessa varsinaisesti muuttunut. Syyrian al-Assad on voittamassa Venäjän avustuksella kapinallisjoukot.

Maanpuolustuskorkeakoulun strategian pääopettaja, komentaja Jaakko Jäntti arvioikin Ilta-Sanomissa (16.4.), että seuraavaksi Syyriassa alkaa ”loppupeli” eli al-Assadin hallinnon ja sen vastustajien välinen loppukamppailu, jossa kapinallisjoukot ovat joutuneet ahtaalle.

Sekä komentaja Jäntti että Lähi-idän asiantuntija Mikko Patokallio  huomauttivat Ilta-Sanomissa, että Assadin hallinnon ja oppositiojoukkojen lisäksi Syyrian alueella on myös Turkin, Israelin ja Iranin operaatioita. Iran on Syyrian ja Venäjän liittolainen, Israel Yhdysvaltojen, ja Turkki on Nato-maa. Turkki taistelee Syyrian puolella kurdijoukkoja vastaan. Iran taas kannattaa sen intressejä tukevia ryhmittymiä, ja Israel pyrkii estämään näiden vahvistumista. Israelin ja Hizbollahin taistelut ovat muuttuneet yhä aggressiivisemmiksi. Patokallio toteaa että tässä on hyvin suuri eskalaation riski. Molemmat osapuolet ovat valmiita kokeilemaan rajoja ja miten vastapuoli niiden ylityksiin vastaa.

Jos suurvaltojen välittömän yhteenoton vaara ehkä Yhdysvaltain ja kumppaneiden rajoitetun iskun myötä väistyikin, tämä maailmankolkka ei siis asiantuntijoiden lausuntojen valossa ole vielä pitkään aikaan rauhoittumassa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

>>Putin korosti erityisesti, että jos YK:n peruskirjan vastaiset toimet jatkuvat, se tulee johtamaan kaaokseen kansainvälisissä suhteissa.<<

Voi hyvää päivää sentään.

Jos tuo pateettinen diktaattori olisi ollut vähänkään kiinnostuneempi kv-oikeudesta ja YK:n peruskirjasta tähänkään asti, niin maailma olisi parempi paikka kaikille.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Niinpä niin. Keitä hän luulee hämäävänsä? Omia kansalaisia varmaankin, jotka saavat vain yhdenlaista tietoa.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

Israel tuntee sympatiaa kurdeja kohtaan. Satuin joskus samoillessani oikeaan aikaan TV7- kanavalle, jossa analysoitiin kurdien historiaa. Paikalla oli fiksuja tiedemiehiä. Minulle jäi hatarasti mieleen, että muuan heistä väitti löytäneensä Tanakista mainintoja "kansoista" - joilla saattoi olla juutalainen alkuperä ja viittasi kurdeihin.
Sympatiat ovat myös molemminpuolisia jos olen oiken ymmärtänyt. Kurdit diggaavat Israelia! Jos siis Turkki ryhtyy voimakkaasti kurittamaan kurdeja, se saattaa olla ongelmallista, sillä samasta syystä ymmärrän myös USA:n sympatiat kurdeja kohtaan; ne ovat yhteneväiset Israelin ymmärryksen kanssa - aina. Turkki ajannee itsensä umpikujaan silloin.
Jos lähi-idän konflikti eskaloituu, yksi suunta on juuri Turkin ja kurdien välinen ottelu. Turkin armeija on pelottavan suuri ja moderni; äityessään se saisi paljon pahaa aikaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset