Lokari

Venäjäkö myrkyt lykkäsi? Vakavan konfliktin uhka Lähi-idässä

Tuskin maailma on toipumassa Salisburyn myrkkyiskun jälkipyykistä, kun Syyriassa tehtiin tuhoisaksi kuvattu myrkkyhyökkäys, jossa kuoli useita siviilejä, muun muassa lapsia.  Molemmille iskuille on yhteistä, että Venäjä näyttää tavalla tai toisella sotkeutuneen niihin.

Salisburyn myrkytykset kohdistuivat entiseen Venäjän agenttiin ja tämän tyttäreen. Myrkyn valmistuspaikaksi jäljitettiin venäläinen tuotantolaitos. Venäjä kieltää osallisuutensa iskuun ja  selittää, että vastaavaa myrkkyä on  monen valtion hallussa.

Muitakin aihetodisteita Venäjän syyllisyydestä iskuun on esitetty. Putin sanoi muutama vuosi sitten julkisessa puheessaan, että "nämä petturit tulevat kuolemaan, uskokaa minua". Venäjällä on siis selvä motiivi: kosto isänmaan petturille.

Venäjää (ja Neuvostoliittoa) on ennenkin epäilty loikanneiden salaisten agenttien murhista. Näin ollen tämä kuuluisi siellä valtion toimintatapoihin. Toki muutkin valtiot ovat saaneet osakseen vastaavia epäilyjä, mutta näillä ei ole tässä tapauksessa vastaavaa motiivia.

Jonkun muun tahon kuin Venäjän syyllisyyden konstruoimiseen tarvitaan monimutkainen salaliittoteoria: että esimerkiksi Ukraina on halunnut iskulla mustata Venäjän mainetta. Hyvin usein kuitenkin yksinkertaiset selitykset ovat osoittautuneet oikeiksi.

Syyrian kaasuiskuista syytetään yleisesti Syyrian hallituksen armeijaa ja presidentti al-Assadia, joka on Syyrian sodassa Venäjän liittolainen. Venäjä on estänyt myrkkyiskun kansainvälisen tutkinnan ja väittää iskua keksityksi. Näiden väitteiden logiikka ontuu. Jos iskua ei ole tehty, eikö liittolaisen - tai Venäjän oman – maineen puhdistaminen tutkimuksin olisi eduksi? Heti mieleen tuleva selitys tässä on se, että Venäjä yrittää suojella kaasuiskun tekijöitä – Syyrian armeijaa, tai itseään.

Näin Venäjä on lyhyessä ajassa sotkeutunut – tai ainakin vahvasti yhdistetty – kahteen rikolliseen toimeen. Se kieltää osuutensa kumpaankin, ja on estänyt jälkimmäisen tutkinnan. Salisburyn iskun selvittelyyn Venäjä olisi halunnut lähettää omat tutkijansa, mutta Britannia torjui tarjouksen, epäillen Venäjän motiiveja.

Sallisburyn iskun seurauksena Venäjän ja länsimaiden välit kiristyivät kylmän sodan asteelle, ja talouspakotteita on asetettu puolin ja toisin. Presidentti Trump on luvannut Syyrian iskun johdosta Syyrialle ankaraa rangaistusta – ilmeisesti ohjusiskua sen armeijan asemiin. Venäjä on puolestaan uhannut ampua ohjukset alas ja iskeä myös niiden lähetysalustoihin, mukaan lukien tukialukset. Trump ei ole halunnut paljastaa, miten pian isku tapahtuisi.

Isku merkitsisi suoranaista sotatilaa Venäjän ja Yhdysvaltojen välille. Siihen yhtyisivät todennäköisesti Iran, Turkki ja Israel. Näin myrkynkylvö on aiheuttamassa laajan aseellisen konfliktin uhkan Lähi-idässä.

Tämä vaaratilanne johtuu pohjimmiltaan paljolti siitä, että sekä Venäjän että Yhdysvaltojen johdossa on aggressiivinen ja arvaamaton johtaja. Kummankin vallassa pysyminen edellyttää jämäkkyyttä, jolla he saavat kansalaisensa unohtamaan maan sisäiset ongelmat. Rauhankyyhkysellä ei näyttäisi näissä olosuhteissa olevan jalansijaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kun puhumme Lähi-Idästä, Syyria siihen mukaan lukien, emme saa unohtaa Kiinaa.
Kiina no sitoutunut voimakkaasti ja ohjelmallisesti Syyrian tilanteeseen, rauhanprosessiin ja jälleenrakennukseen. Sillä on aikeita monimuotoisesta yhteistyötä yleensä maailman kanssa, arabimaiden kanssa, ja tässä yhteydessä merkittävällä tavalla al Assadin Syyrian kanssa.

ks. http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/25373...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kiina on mukana vain ja ainoastaan vain kasvavilla kehittyvillä markkinoilla, joihin kuuluvat kieltämättä Afrikka ja Lähi-Itä.

Kiinan kiinnostus mm. Venäjälle tehtäviin investointeihin on olematonta, koska Kiinan pelimiehet eivät luota maan uskottavuuteen jatkossa talouden osin.

Kiinalaiset yhtiöt ovat siirtäneet tuotantoaan viimeaikoina mm. Etiopiaan, jossa voidaan valmistaa brändituotteita länsimarkkinoille tilauksesta murto-osalla siitä hinnasta, mitä työ itse Kiinassa maksaisi. Kiinan oma työn hinta on noussut jo 650 dollariin / kk, mutta Etiopiasta löytyy ahkeria käsipareja alta sadan dollarin kuukausipalkoin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

#1
Kiinasta ei olekaan tässä yhteydessä puhuttu julkisuudessa juuri mitään. Jos Kiina on tosiaan sitoutunut Syyrian (toistaiseksi olemattomaan)rauhanprosessiin ja jälleenrakannukseen, niiin sillä on totisesti melkoinen työmaa edessään. Jälleenrakennettavaa tulee joka päivä lisää...

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Lienee vihdoin aika katsoa totuutta silmiin: Venäjästä on tullut terroristivaltio.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Suurvalloilla on tämäkin puolensa. Aina ei valita päivänvalon kestäviä keinoja tavoitteisiin pääsemiseksi. Toki juhlapuheissa motiivit ovat puhtaat...

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Tuolla on tietoa Syyrian kemiallisten aseiden riisunnasta ja uusien tuonnista Pohjois-Koreasta.

Huom. kirjoitus on julkaistu 1.3.2018 - reilusti ennen viimeisintä kaasuhyökkäystä.

https://www.the-american-interest.com/2018/03/01/s...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kiitos linkistä! Pohjois-Koreasta tuotiin siis Syyriaan kaikessa hiljaisuudessa uusia ja tehokkaampia kemiallisia aseita samanaikaisesti kuin luovuttiin näyttävästi vanhemmista ja tehottomammista myrkyistä. Ja Obaman hallinto oli tyytyväinen...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Isku merkitsisi suoranaista sotatilaa Venäjän ja Yhdysvaltojen välille."

En usko, että "suoranaista". Ei ainakaan täysimittaista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset