Lokari

Toimittaja maalaa piruja seinälle

Toimittaja Saska Saarikoski maalailee piruja seinälle (HS 29.3.) näkemällä Yhdysvaltojen politiikassa sodan enteitä. Eräs oire on hänen mukaansa "haukkojen saapuminen" presidentti Trumpin lähipiiriin.

Trump korvasi maltillisen ulkoministerin Rex Tillersonin Mike Pompeolla ja nosti John Boltonin turvallisuuspoliittiseksi neuvonantajakseen. Molemmat tunnetaan haukkoina, Bolton "haukkojen haukkana", kirjoittaa toimittaja He ovat kannattaneet aseellista toimintaa niin Irania kuin Pohjois-Koreaakin vastaan.

Bolton katsoo edelleen Irakin sodan olleen viisas ratkaisu, ja hän myös väitti aikoinaan valheellisesti, että  Saddam Hussein yritti hankkia ydinaseita ja että Kuuballa on bioaseita. Toimittaja arvioi hyökkäyksen Pohjois-Koreaan sulaksi hulluudeksi – mutta onko Trump täysijärkinen? Todennäköisemmäksi toimittaja näkee hyökkäyksen Iraniin. Se vaatisi kuitenkin jonkinlaisen diilin Putinin kanssa. Venäjähän on Iranin rajanaapuri.

Putin ei ehkä kuitenkaan hyväksy Yhdysvaltojen sotilaallista huseeraamista naapurissa, vaikka toimittaja arvelee kysymyksen olevan vain hinnasta, jonka Putin vaatii. Hyökkäys Iraniin sytyttäisi mahdollisesti koko Lähi-idän, sillä Saudi-Arabian nuori kruununprinssi saattaisi mieluusti käydä maansa vanhan kiistakumppanin kimppuun. Israelkin voisi olla halukas heittämään omat kirpeät mausteensa Iranin kuohuvaan keittoon.

Toimittaja mainitsee perustellusti sodanuhkaa lisäävänä tekijänä myös Trumpin luonteen. Psykologit ovat kiinnittäneet huomiota Trumpin taipumukseen vastata uhkiin väkivallalla, mikä on tyypillisesti narsistisen luonteen itsesuojelua. Tämä saattaa tosin olla vain uhoamista – hän vältteli kaikin keinoin joutumasta Vietnamin sotaan, mikä osoittaa, että hän ei ollut valmis tosipaikan tullen panemaan itseään peliin.

Hyvin usein historiassa maan johtaja on peittänyt ja ratkaisut maan sisäiset ongelmat korostamalla ulkoista uhkaa ja jopa viemällä maansa sotaan. Trumpilla olisi kyllä klassinen motiivi aloittaa sota, sillä hänellä on toden totta ongelmia kotimaassaan. Hän on joutumassa yhä ahtaammalle Venäjän suhteidensa tutkinnassa ja seksiskandaalista hän ei ehkä enää selviä suunsoitolla ja twiittauksilla – eikä myöskään rahalla. Ja syksyllä ovat välivaalit...

Trump nostaa todellakin uhkaavia pilviä maailmanpolitiikan taivaanrannalle. Mikään tähänastinen tieto ei viittaa siihen, että hänestä löytyisi maltillinen ja järkevä puoli – aivan päinvastoin. Maailmantilanteen vakavuutta lisää vielä se, että myöskään Venäjän johtaja ei ole tullut tunnetuksi minään rauhanaktivistina.

Toivottavaa olisi, että jos Trump alkaa hamuilla käsiinsä ydinasenappia, muutama isänmaan ja maailmanrauhan ystävä puuttuu asiaan – vaikkapa perustuslakia rikkoen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (44 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Trumpilta puuttuu vielä "oma" sota, hän on joutunut vain jatkamaan inhoamansa edeltäjän aloittamia, jatkamia ja eskaloimia sotatoimia.

DJT tahtoo ikioman sotansa.

He'll got it!

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Siltä se vähän näyttää. Obama oli nynny, mutta Trump haluaa näyttää olevansa tosimies?

Juha Hämäläinen

Obama kävi mielellään lennokkisotia roboteilla.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #10

Niin kävi. Maanpuolustuskorkeakoulun sivulta löytyi tämä tieto:

"Yhdysvallat on 2000-luvun alusta lähtien käynyt salaista lennokkisotaa terrorismia vastaan hyödyntämällä aseistettujen miehittämättömien ilma-alusten tarjoamia uusia suorituskykyjä. Presidentti Barack Obaman aikana Yhdysvaltojen toteuttamien lennokki-iskujen määrä on moninkertaistunut ja samalla kansainvälinen kritiikki lennokki-iskuja kohtaan on lisääntynyt. Obama on puolustanut lennokki-iskuja tehokkaina ja laillisina, mutta myöntänyt, että ne eivät välttämättä ole aina tarkoituksenmukaisia tai moraalisesti oikein. Obaman mukaan Yhdysval-lat tarvitsee käyttöönsä kuitenkin kaikki vallan elementit voittaakseen taistelun terrorismia vastaan. Vaakakupissa painavat toisella puolella operaatioluonteiden vaatimukset ja kansalli-nen valta sekä toisella puolella valtaa rajoittavat tekijät, kuten lainsäädäntö ja moraali."
http://www.doria.fi/handle/10024/98648

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Toimittaja maalaa piruja seinälle" kuten ristiriidoista aina ja kaikkialla elävän median pitää toki tehdäkin.

"Sodan kannattaminen" on omituinen käsite. Eikö "vastustajan kukistaminen" olisi tavoitteena mielekkäämpi kuin sotiminen sotimisen vuoksi? Voiko sotaa kannattaa ilman että samalla tsemppaa vihollistaan taistelemaan rajusti?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Toimittaja Saarikoski mainitsi, että kyseiset haukat ovat "kannattaneet sotavoimaa" niin Irania kuin Pohjois-Koreaakin vastaan - siis neuvotteluissa kannattaneet sotaa. Tietenkin sotavoiman käytöllä/sotimisella on tavoitteensa, esimerkiksi vihollisen lyöminen, alueen valloittaminen/rauhoittaminen, jne.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Saarikoski jatkaa edelleen omalla tunnetulla linjallaan.

Kaiken pahan alku ja loppu ovat Yhdysvallat, varsinkin jos vallassa ovat norsut.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Hän on siellä kirjeenvaihtajana ja kirjoittaa tietenkin tehtävänsä mukaisesti asemamaastaan, jossa vallassa ovat nyt republikaanit. Moskovan kirjeenvaihtaja kirjoittaa Putinin tekemisistä. Kysymys on työnjaosta.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 3/LK: ”Kaiken pahan alku ja loppu ovat Yhdysvallat”

Eräs amerikkalainen tuttavani (demokraatti) ilmaisi asian seuraavasti: USA ykkösmahtina ei ole mikään maailman hyväntekijä ja mallimaa, mutta tällä hetkellä kaikki muut vaihtoehdot ovat huonompia.
Kyynikkona luen kohtuullisen tarkkaan Saarikosken jutut hesarista. Mielestäni hän osaa analysoida ja perustella näkökulmansa hyvin.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Hesarin Saskan kolumnin hyvä puoli on siinä, että se on vain tilaajille joten kukaan muu ei sitä onneksi voi lukea edes vahingossa. Saska on kai näitten nuorempien huomiohuoraaja journalistien emiritus jota nyt kukaan tuskin vakavissaan ottaa.

Wikin mukaan journalistiliitossa on 15 000 jäsentä. Valtaosa journalisteista siis tekee työtään näkymättömissä kun taas kourallinen maanikkoja on vallannut ilmatilan päästäkseen lööppeihin ja niihin pääsee provoamalla mahdollisimman paljon odottaen vastareaktiota ja vainoharhaista uhriutumista. Miten nyt on mahdollista ettei joku Härkönen ole aikapäivää sitten saanut Turkkarista kenkää vaikka on törkeä äm...?

@RebekkaHarkonen
Mar 28

Miten voi olla mahdollista, että tän kroonisen vihapuhujan ja vainoajan, oululaisen kaupunginvaltuutetun (!!!) Junes Lokan tilit twitterissä ja youtubessa pysyvät ilmiannoista huolimatta aina vaan auki??

Joo, on henkilökohtainen ja akuutti kysymys.

#vihapuhe #vaino

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

On Saarikosken kolumnissa muutakin hyvää kuin mainitsemasi. Se on suhteellisen realistinen, jopa inho- sellainen.

Voitko kumota hänen esittämänsä argumentit asiaperustein? Toivon, että hän ei ole oikeassa, mutta ikävä kyllä, voi olla. Trump on arvaamaton.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Se että Trump nostaa toimittaja Saskan mielikuvituksessa uhkia ei kiinnosta ketään. Jospas tarkastellaan ihan vain Trumpin tekoja. Ei ole ainakaan vielä hyökännnyt minnekään minkään nimeen. Tähän asti suurin ero on kai siinä, että Trump antaa potkuja hallinnossaan sinne tänne mutta siitäkään nyt ei voi sanoa onko moinen huono tai hyvä juttu. jne.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #17

Minua ainakin kiinnostaa. Moni noteeraa Trumpin puheet ja twiititkin - vaikka hän ei ole niistä montaakaan (vielä?)toteuttanut. Järjettömiä hankkkeita on käynnistetty mm. ulkomaankaupan alalla. Epävarmuuden tunteen herättäminen on jo virhe sekin. Asioita voidaan ennakoida ns. heikkojen signaalien pohjalta ennen kuin mitään konkreettista on tapahtunut - silloin ei tule yllätetyksi housut kintuissa.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #17

Vuosikymmeniin pelko maan ajautumisesta uuteen maailmansotaan ei ole ollut lähelläkään kärkeä mielipidemittauksissa.Nyt se on jo ohittanut terrori-iskun pelon reippaasti.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #26

Kyllä nykyinen aseidenkalistelu ja sotiminen huolestuttaa ajattelevia ihmisiä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #17

Itseasiassa Trump hyökkäsi Syyriassa hallituksen joukkoja vastaan väitetyn sariinihyökkäyksen johdosta. Mihin on jenkit jo todennut ettei näyttöäb moisesta ole löytynyt.

Pekka Iiskonmaki

Hesari on muuttumassa Tiedonantajaksi.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Tietoahan tässä tosiaan annetaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Totta sen täytyy olla:

US Training European Military to Use Nuclear Weapons Against Russia - Russian FM

https://sputniknews.com/world/201802281062067691-l...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Ymmärrän ironiasi, mutta totean, että monenlaista propagandaa liikkuu maailmalla. Ja toisaalta, kaikki suurvallat harjoittelevat hypoteettisia tilanteita varten. Miksi Venäjä muuten kokeilee ohjuksiaan Ruotsin edustalla Bornholmin lähellä?
https://yle.fi/uutiset/3-10140263

Eräs syy Venäjän harjoitteluun on se, että Putinilla on tarvetta luoda ulkoista uhkaa, saadakseen kansan unohtamaan maan sisäiset talous-ja muut ongelmat. Trumpilla on sama tarve, kuten blogistani käy ilmi.

Pekka Iiskonmaki

#13
Moskova hukkuu paskaan, kun kaikki rahat menevät aseisiin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #20

Siinä yksi esimerkki Venäjän sisäisistä ongelmista - sieltä pienemmästä päästä tosin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #24

Tuskin niin pienikään, Medvedev mainitsi vuosia sitten miten suuri osa Venäjän maaperästä on saastunutta ja vaatisi nopeita toimenpiteitä. En valitettavasti löydä sitä artikkelia, joten ei ole antaa prosenttimäärää kun en luota siinä muistiini.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #27

Tarkoitin verratttuna nähin sadan ja rauhan kysymyksiin.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #27

#27
Suurimat tuhot ovat öljyvuodot.

Ne oli joskus samaa luokkaa kuin kuin koko maailman vuoden kulutus.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #20

Sinne päin, jätteenkäsittely on alkutekijöissään:

Protests Over a Noxious Landfill Outside Moscow Are Turning Into a Political Time Bomb

https://themoscowtimes.com/articles/protests-over-...

Juha Hämäläinen

Sotahulluus on merkittävä teollisuudenhaara kaikissa suurvalloissa. USA on toki etunenässä. Teollisuudenhaara ei menesty ilman jatkuvaa menekkiä. Aseet ovatkin kulutustavaraa ja niiden myynti edellyttää sotia. USAssa on tunnetusti pidetty huoli sotien riittävyydestä.

Monet somen kirjoittajat eivät pidä militaristien moittimisesta. Mutta USAn presidentti Eisenhower varoitti virkansa päättyessä maansa armeijan ja hallinnon sotahulluista, joita ohjaa aseteollisuus. Eisenhower tiesi mistä puhui.

Meillä täällä Suomessa ei tätä viestiä vieläkään ymmärretä, ei äly yllä ymmärtämään. Eisenhowerkin on näiden sotahaukkojen mielestä kommunistiputinisti.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Aseteollisuudella on tunnetusti Yhdysvalloissa (ja miksei monessa muuussakin maassa) vahva intressi edesauttaa maansa ryhtymistä aseellisiin selkkauksiin. Näin kauppa käy ja uusilla tuotteilla on kysyntää vanhojen lisäksi.

Sotahulluus on sinänsä terminä tunnepitoinen, joten jos haluaa tulla vakavasti otetuksi, ei kannata sellaista viljellä kuin korkeintaan samanmielisten parissa. Militaristi on asiallisempi vaihtoehto.

Juha Hämäläinen

Minulle militarismi on kyllä täysin synonyymi sotahulluudelle. Mutta en ole sanakirjasta tarkastsnut.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #19

Samaa se tarkoittaakin. Kyse on tyylieroista.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Donald Trump on maailman kovin peluri ja media on hampaatonta hänen käsittelyssään, koska kukaan ei ole joitakin harvoja päätöksiä lukuunottamatta osoittaa Trumpin toimineen moraalittomasti. Itselleni mieleeni tulee lähinnä aselakiin suhtautuminen ja ilmastonmuutoksen kieltäminen.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Tyhmästi hän on toiminut mm. tullipäätöksissään - oman maansakin vahingoksi. Ja mitä tulee moraaliin, siitä käydään käräjiä nuorten kauniiden naisten kanssa... Myös valehtelulla on jotakin tekemistä moraalin kanssa.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Pidän niitä pelaamisena, enkä merkkinä huonosta moraalista. Ja halut ne hiirilläkin on.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #28

Pelaamista hyvinkin, mutta tyhmää sellaista. Hiirten moraalisäännöt ovat luullakseni eriaiset kuin ihmisten.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #34

Onhan Trumpin kannatus pudonnut mielipidekyselyiden mukaan, mutta silti moni on edelleen kritiikittömästi hänen puolellaan Yhdysvaltojen kansan piirissä. Jos Trumpin moraali olisi täysin pimeydestä, niin minun on vaikeaa uskoa sitä todeksi kahdesta syystä:

1. Donald Trump on USA:n presidentti.

2. Media tai mikään muu taho ei ole kyennyt osoittamaan selvästi pimeästä moraalista johtuneita tekoja Trumpin osalla.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Trump oli ainoa järkimies joka totesi että Pariisin ilmastosopimus on roskaa, nyt kyllä monet muutkin saman tunnustavat. Trump ei ole diplomaatti mutta on tehnyt järkeviä päätöksiä, mm, siirtolaisuuteen liittyen.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Voi hänkin joskus jyvän löytää. Siirtolaisasioissa hän on joutunut ongelmiin.

https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/226950-chicago-h...

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Valitettavasti Saarikoski tulee olemaan oikeassa. Trump haluaa sodan ja takuuvarmasti tulee aloittamaan sen.

Itseäni enemmän huolettaa kuitenkin Putinin uhon nousu. Hän tulee aloittamaan uuden sodan jopa ennen Trumpia. Kun jalkapallokisat on käyty, alkaa tapahtua. Hitlerin tyyliin Putin haluaa suurkisoilla nostattaa kansallistunteen ja -uhon tappiin ennen hyökkäystä. Krimille pääsee kohta siltaa pitkin ja Ruotsi saa Nato-myönteisen hallituksen. Joko Putin laajentaa reviiriä Ukrainassa tai sitten lähialueilla helähtää.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Olen samaa mieltä. Sekä Yhdysvalloilla että Venäjällä on ollut luvattoman huono herraonni, mistä kärsii koko maailma.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Olen aidosti ihan helvetin huolissani John Boltonista, ja olen ollut jo kauan:

http://jpvuorela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/191016-h...

Yhdysvallat on ajautumassa hyökkäyssotaan Iranissa:

https://www.nytimes.com/2018/03/27/world/middleeas...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Tosiaan, esitit huolesi jo kolme vuotta sitten ja osuit oikeaan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Olisi tärkeää tässä kiristyvässä maailmanpoliittisessa tilanteessa, että Suomella ja Venäjällä olisi pysyvästi täysi diplomaattiedustus maittensa lähetystöissä.

Vai onko USA suurempi uhka Suomelle ja sen vuoksi kiinteä ja pysyvä diplomaattikunta Washingtonissa on arvioitu turvallisuuspoliittisesti tärkeämmäksi kuin Moskovan päässä ?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Epäilemättä nykyviestinnän oloissa Suomen ja Venäjän kommunikaatio romahtaa, kun kummastakin lähetystö poistuu yksi jatkuvalla sairauslomalla oleva juoppo.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

#41&42
Tietenkin yhden virkailijan palauttaminen on vain symbolinen ele, jolla ei ole mitään vaikutusta lähetystön toimintaan. Jos on kyse juoposta/sairauslomalaisesta, niin vielä vähemmän. Useat näistä virkailijoista on tiedusteluväkeä eli vakoilijoita. Niistä ei ole täällä pulaa.

Mitä tulee Yhdysvaltojen lähetystön henkilöstövahvuuteen ja virkailijoiden palauttamiseen, palataan sitten asiaan kun Trump ryhtyy myrkytyspuuhiin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset