Lokari

Pitäisikö meidän luopua sotilaallisesta yhteistyöstä terrrorismin takia?

Jotkut ajattelevat, että Turun terrori-iskun johdosta Suomen pitäisi lopettaa sotilaallinen yhteistyö muiden länsimaiden kanssa muslimimaissa, koska yhteistyö olisi ollut iskun syy. Poliisin esitutkintamateriaalin mukaan mies on todellakin kertonut luulleensa, että Suomi on lähettänyt sotilaita Syyriaan (mikä ei tosin pidä paikkaansa). Lisäksi hän on kuitenkin sanonut, että isku kohdistui suomalaisiin, koska hän oleskeli Suomessa (HS.fi 20.3).

Lienee selvää, että Suomi ei lopeta terroriteon johdosta sotilaallista yhteistyötä muiden maiden kanssa. Terroritekojen jälkeen on meillä ja muualla  korostettu, että pelolle ei tule antaa valtaa, sillä silloin tekisimme juuri niin kuin terroristi haluaa. Onkin mahdollista, että jos terroristin tahtoa näin noudatettaisiin, se vain innostaisi yhä useampia radikaali-islamisteja pyrkimään vaikuttamaan terrori-iskuin maamme politiikkaan.

Terroristien todellisista motiiveista on tosin vaikeaa saada selkoa. Tietenkin ne perustuvat pohjimmiltaan islamin äärimmäiseen tulkintaan, mutta teon varsinainen syy saattaa olla hyvin henkilökohtainen: esimerkiksi halu päästä välittömästi paratiisiin siellä odottavien neitsyiden pariin tai yleinen turhautuminen omaan tilanteeseensa.

Puukottaja on myös kertonut kuulusteluissa, että puukotukset olivat kosto Yhdysvalloille iskusta Syyriaan. Ja kuten todettiin, hän sanoi myös iskun kohdistuneen suomalaisiin siitä syystä, että hän nyt sattui olemaan Suomessa. Maamme harjoittama sotilaallinen yhteistyö ulkomailla ei siis ollut ainakaan ainoa motiivi teoille.

Jos ajatellaan, mitä opittiin Turun puukotuksista, eräs toimenpide, jonka valtiovalta voisi tehdä heti, olisi lisätä maahanmuuttajille suunnattavaa informaatiota ja kertoa, että suomalaiset sotilaat eivät osallistu missään maassa taistelutoimiin. Mutta vaikka nämä väärinkäsitykset saataisiin karsituksi ja lisäksi luovuttaisiin myös kaikesta muusta sotilaallisesta yhteistyöstä muslimimaissa, silti riittää motiiveja uskonnollispohjaiseen terrorismiin Suomessakin.

Tulevien terroritekojen estäminen Suomen toimintapolitiikan muutoksin on siten lähinnä toiveajattelua. Terroriteot näyttävät olevan pohjimmiltaan uskonnollisperäisen fanatismin tuotoksia. Kuten Turun tapaus osoittaa terroristien jälkikäteiset selitykset teoille ovat monitahoisia ja ristiriitaisiakin.

Yhtenä selkeänä motiivina teoille on tietenkin länsimaiden sotilaallinen toiminta muslimimaissa. Suomi ei kuitenkaan voi, eikä haluaisikaan hillitä tätä muiden suorittamaa toimintaa, vaan osallistuu itsekin siihen – mutta lähinnä vain neuvonantajien tarjoaman avun muodossa. Yhteistyöllä maamme pyrkii luomaan mahdollisuuksia itseään hyödyttävään sotilaalliseen yhteistyöhön maamme oman turvallisuuden parantamiseksi.

Näillä näkymin terroritekojen mahdollisuus on vain otettava jatkossakin huomioon teimmepä mitä tahansa, ja pyrittävä tehokkaan tiedustelun avulla paljastamaan sekä torjumaan mahdolliset terrorihankkeet ennakolta.

Lähde: http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/252667-pelatty-terroriennuste...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>.... Poliisin esitutkintamateriaalin mukaan mies on todellakin kertonut luulleensa, että Suomi on lähettänyt sotilaita Syyriaan....

Ooo

…… mutta kuka kertoisi, puhuiko mies totta.

Varmaankin puhui, mutta pitäisikö silti ottaa huomioon se että kun mies poliisivankilassa ojensi itsensä illalla putkan patjalle hän hihitteli itsekseen.

¨¨¨¨¨¨¨

Suomalaiset maanpuolustajat ovat auttamassa ulkomailla. Monille on jäänyt epäselväksi, mitä maata he puolustavat siellä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Mistä sen tietää, puhuiko hän totta. Puheiden ristiriitaisuus johtunee mm. siitä, että asianajaja on hänelle tarjonnut tarinaa, joka osoittaisi tekojen olleen tappoja, eikä harkittuja murhia. Itse hän ei ole ymmärtänyt tätä eroa.

Suomi osallistuu ulkomaisiin operaatioihin vastavuoroisuusperiaatteen mukaisesti eli toivoo saavansa itse kumppanimailta apua tarvitessaan. Toinen asia on, miten realistinen tämä toive on ilman Nato-jäsenyyttä.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

> ……pelolle ei tule antaa valtaa,….

ooo
……. Noinhan sen pitäisi olla. Hyvä ajatus. Helposti sanottu, mutta vaikea tehdä.
Nykyään kourallinen terroristeja saa tarvittaessa vaikkapa miljoonakaupungin sekaisin.
Käytetyimpiä pelonkarkoituskeinoja ovat rauhoittavat lääkkeet. Länsimaissa niiden menekki on taattua lääketehtaiden iloksi.

Monet sanovat, terrorismia ei voi lannistaa, koska se nousee lannistamisesta.

Hyvinvointimme keskellä olemme aikamoisessa hädässä, tai ainakin henkisessä ahdingossa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Hirvittää ajatellakin, milloin terroristit saavat käsiinsä reppuun mahtuvan ydinlatauksen.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>Terroristien todellisista motiiveista on tosin vaikeaa saada selkoa.

Ooo

Juuri niin. Välillä tuntuu, että ovatko he itsekään selvillä motiivista. Joukossa on varmasti selviä mielenterveysongelmaisia (jos hienosti sanotaan)

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Vaikka Turun puukottajan todettiin olevan täydessä ymmärryksessä, ei tämä täysjärkisen toiminnalta vaikuta.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#8

Hänelle taidettiin tehdä mielentilatutkimus. Luulisi että sen toteuttamisessa on melkoisia vaikeuksia, jos siinä joudutaan käyttämään arabian kieltä tms.
Mielentilatutkimuksessahan on tarkoitus selvittää tutkittavan tausta aivan varhaislapsuudesta nykyhetkeen asti kaikkine ihmissuhteineen.

¨¨¨¨¨¨

Tulee mieleen taannoinen norjalainen joukkomurhaaja jolle tehtiin mielentilatutkimus kahteen kertaan. (Käytän suoria sanoja). Jos oikein muistan ensin hänen todettiin olevan hullu, sitten normaali. Nyt hän istuu vankilassa ja opiskelee yliopistossa. Tämä kaikki voitiin sentään tehdä norjan kielellä.

Yhteiskunnat ovat äärimmäisen vaikeiden päätösten edessä, eteenkin, jos tähän vielä liitetään se että Puolustusvoimista on palkattu ihmisiä kaukomaille aseiden kanssa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #11

Vaikeaahan se on, mutta onhan meillä tulkkeja.

Vaikeita nämä päätökset ovat, mutta ne on tehtävä. Vielä vaikeampaa oli viime sotien aikana, sillä silloin kansakunnan olemassaolo oli todella tikun nokassa.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

> Kuten Turun tapaus osoittaa terroristien jälkikäteiset selitykset teoille ovat monitahoisia ja ristiriitaisiakin.

Ooo

Niin...... ja sekavia ovat meidän suomalaistenkin selitykset; oliko kyseessä Suomen Valtiota vastaan tehty rikos, vai jotakin muuta, kovin vahvaa yksimielisyyttä ei taida löytyä.

(Tuli monta kommenttia, ehkä se ei haittaa)

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Ihmisyyttä vastaan tehtyjä rikoksia ne olivat ennen kaikkea. Juridisesti ottaen kyse näyttää olevan murhista ja murhayrityksistä, kuten syyttäjä esittääkin. Saa nähdä miten suomalainen tuomioistuin teot tulkitsee. Veikkaan, että viimeistään hovioikeudessa aletaan nähdä lieventäviä asianhaaroja.

Kommenttien määrä on pelkästään positiivinen asia.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Pihannon tulisi ehkä kyseenalaistaa syyttäjän tapaan murhamiehen omaksi puolustukseksi kehittelemiä ajatuskuvioita.

Näytöt viittaavat selvästi jihadistisin ihantein tehtyyn joukkomurhaan ja syytetty herrahan on kotoisin Marokosta.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Varsinaisesti murhamiehen ajatuskuvioiden kyseenalaistaminen ei kuulu tämän blogikirjoituksen ytimeen. Toki se tulee esiin vähintään rivien välissä.

Todettakoon nyt täydennykseksi, että ei jihadistinen joukkomurha mikään jäätelökioskilla keksitty päähänpisto ole. Puukkokin oli sopivasti mukana ja vihaa uhkuva manifesti kirjoitettu etukäteen. Toisin sanoen harkittujen murhien tunnusmerkistön luulisi täyttyvän, vaikka uhrit poimittiinkin satunnaiseti.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset