Lokari

Katainen ja Trump napit vastakkain

Yhdysvaltojen asetettua teräkselle ja alumiinille suojatullit Jyrki Katainen on ärähtänyt – kerrankin. Hänen mukaansa Trumpin esittämät kansalliseen turvallisuuteen liittyvät perustelut eivät ole tullien todellinen syy, sillä eurooppalainen teräs ei muodosta uhkaa Yhdysvaltojen turvallisuudelle. Kysymys on siten  puhtaasti kauppapolitiikasta (Yle.fi 12.3.). Suoraan sanoen Trump on taas kerran jaellut vaihtoehtoista totuutta, jota jossakin päin maailmaa vielä myös valheeksi kutsutaan.

Eräät maat ovat saamassa vapautuksen tulleista, ja EU yrittääkin ennen muita toimenpiteitä saada itselleen samanlaisen. Jos sitä ei myönnetä, EU on valmis valittamaan Yhdysvaltain toimista kansainväliselle kauppajärjestö WTO:lle.

Kataisen mielestä on päivänselvää, että Yhdysvallat häviää tämän casen, ja joutuu tarvittaessa maksamaan sakkoja EU:lle ja muille kauppakumppaneille. Trumpin tuntien sakot voivat jäädä maksamatta. Ties vaikka hän yrittäisi maksattaa kulunsa eurooppalaisilla – kuten Meksikon muurin meksikolaisilla.

EU:lla on myös takataskussaan vastatoimenpiteitä: se on valmistellut omat vastatullinsa tietyille amerikkalaistuotteille, joiden hinnankorotuksista olisi mahdollisimman vähän haittaa eurooppalaisille. Vastatoimiin ryhdytään jos neuvottelut eivät etene.

Mikäli neuvottelut epäonnistuvat, edessä on kauppasota EU:n ja Yhdysvaltojen välillä. Siitä ei hyödy kumpikaan. Suomi ei ole tässä ulkopuolinen, vaan Yhdysvaltain tullit haittaavat maamme alumiinin ja teräksen vientiä – ja viime kädessä seurauksina tästä ovat työttömyyden kasvu ja sen heijastumat valtiontalouteemme.

Kiinan ja Venäjän johtajat varmasti kilistelevät ylimääräisiä votka- ja riisiviinalasillisia, kun lännen yhteisrintama uhkaa näin lupaavasti rakoilla kaupankäynnissäkin. Taannoin Trumpin tylyt lausunnot Nato-maiden kitsaudesta puolustusmenoissaan saivat idässä ja Kaukoidässä aikaan vastaavanlaisia reaktioita.

Trump-härkä törmäilee maailmanpolitiikan posliinikaupassa järkeä vailla. Hän ei ymmärrä edes oman maansa etua, sillä suojatullit aiheuttavat Yhdysvalloissa niiden tuotteiden hinnannousua, joiden valmistuksessa käytetään eurooppalaista terästä ja alumiinia. Tämä  puolestaan aiheuttaa työttömyyden kasvua – vaikka päinvastoin piti käydä. Lisäksi uhkana ovat vastatullien vaikutukset amerikkalaisten tuotteiden menekkiin Euroopassa.

Ainoa valopilkku tässä jupakassa on se, että Trump on aikaisemminkin kääntänyt takkinsa ennennäkemättömän vikkelästi. Hän ei ole pelännyt kasvojensa menetystä, vaan luottanut suureen suuhunsa ja kannattajiensa hyväuskoisuuteen. Selitys kuin selitys yllättäville pirueteille on tähänkin mennessä näyttänyt menevän läpi, ja miksei siis menisi jatkossakin?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (67 kommenttia)

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kataiselle on nostettava hattua siitä, että hän varsin ymmärrettävästi Yle:n aamu-tv:a kertoi mistä tästä tullien asettamisesta on kysymys ja mihin se voi pahimmillaan johtaa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kai hän puhuu lähinnä virkansa velvoittamana.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

Mitä laajempaa julistamistarpeen vaikutinvaatimusta oikein odotit? Komissaari yleensä puhuu komissaarina siitä asiasta, josta hänen tuleekin puhua. Jos hän taas ryhtyisi "säveltämään" omasta päästään, siitä se vasta äläkkä nousisikin.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #41

En tiedä Jyrki Kataisen sävellyksistä mutta kirjailijan taidoista puhutaan.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #41

#41
En mitään. Pointtini oli se, että ei hänen esiintymisessään mitään erityisen luovaa ja omintakeista ollut. Kertoi vain sen, mitä pitikin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kyseisen linkin artikkelin otsikko kuuluu:

"Kiinalaisen korroosionkestävän teräksen lopullinen polkumyyntitulli voimaan 9.2.2018".

Syytä olisi viedä, mutta kaiketi hänen reaktonsa riippuu Junckerista?

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Oleellinen tieto on se, että EU käy kauppasotaa myös itse. EU myös suojelee teollisuuttaan, yrittää saada myös teollisuuttaan palamaan jne. Se mistä EU syyttää Yhdysvaltoja, on silkkaa poliittista jargoniaa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #25

"Oleellinen tieto on se, että EU käy kauppasotaa myös itse."

Käsittääkseni kauppasodalla tarkoitetaan yleensä sellaista tilannetta, jossa kaksi ulkomaankaupan osapuolta asettaa kilvan tulleja toistensa tuotteille. Esimerkiksi EU:n ja USA:n välilllä ei katsota nyt vallitsevan kauppasotaa, mutta se on uhkaamassa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #33

Eli kun EU asettaa tulleja jenkkituotteille, se ei vielä ole kauppasotaa mutta jos jenkitkin lattavat tulleja EU:n tuotteille se täyttää kauppasodan määritelmän?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #36

#36
Näin se käsittääkseni on. Media uutisoi nykyistä jupakkaa niin, että jos EU:n harkitsema valitus ei tehoa, EU asettaa vastatulleja USA:lle - ja vasta silloin syntyisi kauppasota.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #37

Voisiko sitä ikään kuin katsoa USA:n osalta puolustautumiseksi EU:n tulleja vastaan?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #40

Sellaisesta ei Trumpkaan ole tietääkseni puhunut. Hän haluaa suojella omaa teollisuuttaan. Ja tietämättömyyttään tulee aiheuttaneeksi maansa taloudelle vahinkoa.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #53

Eikö Donald Trump ole juuri sanonut että EU perii korkeita tulleja?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #57

Saattoi sanoakin. Hän puhuu niin paljon...

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio Vastaus kommenttiin #37

On myös kysymys EU:n ja USA:n välisistä kauppaneuvotteluista, jotka Trump itse katkaisi, jonka jälkeen hän uhkasi nostaa tulleja rajusti. Ei noin yleensä toimita, vaan tullit/tullittomuus ovat yleensä neuvotteluiden lopputulema.
Suurin osa saksalaisista autoista, jotka myydään USA:ssa on myös valmistettu siellä. Trump ei ole lainkaan kartalla.
EU:n terästä ei dumpata USA:ssa - siis alle tuotantokustannusten vaan aivan käypään hintaan. Jos USA:n terästeollisuus on vanhanaikaista, se ei tulleilla tule paremmaksi vaan taantuu entisestään.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #43

Vain 28 % myydyistä saksalaisten valmistajien autoista on tehty USA:ssa.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio Vastaus kommenttiin #46

SS: "Trump mainitsi puheessaan Mercedes-Benzin ja BMW:n. Kumpikin saksalaisyritys valmistaa kuitenkin merkittävän määrä autoistaan Yhdysvalloissa. CNN kertoo, että BMW:n suurin tehdas on Pohjois-Carolinassa, ja Mercedes-Benz valmistaa Yhdysvalloissa lähes yhtä paljon autoja kuin myy."

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #48

Usassa myytiin v. 2017 hieman yli miljoona Bemaria, Mersua, Audia, Volkkaria ja Porchea. Niistä n. 281.000 oli valmistettu Yhdysvalloissa. Se ei nyt nillittämisellä miksikään muutu, että yli 700.000 autoa tuotiin maahan USA:n ulkopuolelta. Tämä on arvoltaan reilut 20 miljardia USD.

Tuo saksalaimerkkien valmistus ja myynti USA:sssa on vain 2 % luokaa kaikista USA:ssa myydyistä autoista ja kaikkien saksalaismerkkien myynti USA:ssa oli kokonaisuudessaan n. vain n. 7 % kaikista maassa myydyistä autoista.

Se suuri mörkö on koko EU:n ja USA:n kaupan suuri 151 miljardin USD:n alijäämäinen kauppa muun EU:n kanssa, josta Saksan osuus on tavaton n. 75 miljardia euroa.

Tätä ajatellen on hyvä muistaa myös Britannia, joka osta EU:n aleelta n. 100 miljardilla eurolla enemmän, kuin sinne vie. Brititkin ostavat saksalaisia autoja yli 20 miljardin punnan arvosta.

Täytyy olla jo varsinainen hamsteri, jos kuvittelee, että USA:n ja Britannian suuret kaupan alijäämät EU:n ja varsinkin Saksan suuntaan olisivat " ikuisia ". Näinhän ei voi olla.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #50

Mistähän nuo luvut ovat, linkki?

saksalainen talouslehti Handelsblatt aiemmin Trumpille osoittamassaan Twitter-viestissä.

– Psssst! Presidentti Trump: viime vuonna Yhdysvalloissa myydyistä 1,3 miljoonasta saksalaisesta autosta yli 800 000 oli tehty Amerikassa, lehti kirjoitti julkaisten samalla tilannetta kuvaavan graafin.

https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/243845-trump-uhk...

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio Vastaus kommenttiin #50

Riippuu havainnoistsijasta, kenen mielestä toinen nillittää. Kysymyshän on siitä, että saksalainen laatu se on sitä mikä USA:ssa myy ja on haluttua! Pastalaatua et pysty myymään kuin alle dollarilla/kpl... kuten on laita suuren osan kiinalaistuotteita USA:ssa. Samaa tadea myydään myös Suomessa useissa halpahalleissa, mutta se on tuottava bisnes. Sen myyjät ovat liki kaikki miljonäärejä mm. eräs nykyinen taiteen keräilijä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #43

#43
"EU:n terästä ei dumpata USA:ssa - siis alle tuotantokustannusten vaan aivan käypään hintaan. Jos USA:n terästeollisuus on vanhanaikaista, se ei tulleilla tule paremmaksi vaan taantuu entisestään."

Tämä on tilanne. Trump yrittää suojella vanhanaikaista teollisuutta ja aiheuttaa vahinkoa maansa taloudelle. Hän on paitsi tietämätön, myös tyhmä.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #55

Itse lajittelen ihmiset sen mukaan mitä he ovat saavuttaneet. En myöskään katso olevani kyvykäs luokittelemaan ketään tyhmäksi. Juuri sen verran sentään ymmärrän.
Väitän että tyhmä mies ei pääse USA:n presidentiksi. Ei edes Suomen.

Ja mitä vahinkoon tulee niin hän on tainnut saada pyörät pyörimään siellä.

Saattaa olla että Pohjois-Korea-ongelmakin saadaan kuntoon hänen avullaan. Sitähän ovat viisaat, mm. mm Barak Obama ratkoneet vuosia. Ainoa mitä on seurannut on ongelman paheneminen.
Iranin suhteen sama asia. Obama salli Iranin kehittää ydinasettaan josta tulle varsinainen uhka koko Läntiselle maailmalle.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #59

Saavutusten mukaanpa hyvinkin - ja myös puheiden. Tyhjästä löpinästä ei "pisteitä" heru. Hänen erästä puhettaan oli analysoitu ja todettu, että hän aloitti virkkeitä, mutta ei päättänyt niitä, vaan hyppäsi toiseen asiaan. Mitään johdonmukaista kuvaa ei tekstin pohjalta lukijalle syntynyt.

Tyhmyyden suhteen luotan pitkälti amerikkalaisten asiantuntijoiden ja poliitikkojenkin lausuntoihin. Mies jota kuvataan sanalla "moron" ei tyhmyys-viisaus -akselillä oikein menesty.

Älyä hänellä kyllä on, mutta moraalin ja harkintakyvyn suhteen asia on niin ja näin.

Mitä tulee tuloksiin - vaikkapa tullien osalta, taloustieteilijät ovat todenneet, että protektionismin aloittava maa kärsii lopulta itse tappioita, koska muut vastaavat siihen.

Veronalennusten on sanottu osuneen aivan väärään suhdannevaiheeseen, jne.
Mitä tule P-Korean neuvotteluihin, tuloksia ei vielä ole. Avustajat ovat pelänneet Trumpin menevän Kimin lankaan. - Mitä mahtaa tapahtua Meksikon muurin suhteen? Avoimia kysymyksiä on, vähemmän tuloksia. Puhetta ja twiittiä tulee, ja takki kääntyy alta aikayksikön.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #36

EU ja USA suojaavat kaikista vähiten maailmanlaajuisesti.Kummankin tullien ka on alle 5%.Keskimääräinen pääluokkien ero on prosentin luokkaa.Erot löytyvät WTO-sivujen interaktiivisesta kartasta.Ei ole Euroopan vika, kun jenkit lainaavat voidakseen kuluttaa hullun lailla eurooppalaisia tuotteita.Halpoja ne eivät ole.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Avaappa tuosta ne luettelot voimassa olevista ja käynnissä olevista polkumyyntitulleista.
Aikalailla erilaisia tuotteita ja lueteltuna myös erikseen yhtiöt joita ne koskevat. Suurin osa taitaa olla kiinalaisia mutta myös muita.

Juha Hämäläinen

Koirat haukkuu ja karavaani kulkee. Sama se vaikka Trump tappaisi Euroopan terästeollisuuden, kun EU sen tekee kuitenkin päästöpolitiikallaan.

Tässä casessa saattaa EU päästä voittajana, kun teräteollisuuden siirtyminen Kiinaan ei mene omaan pussiin......

Eli Jykä voittaa joka tapauksessa!

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Noinkohan siinä kävisi? Tuskinpa Euroopan terästeollisuus päästöpolitiikkaan kompastuisi. En myöskään usko tuohon Kiinan voittoon, jota povaat. Trumpin tullit eivät ole vielä lopullisesti niin sanotusti kirkossa kuulutettuja.

Juha Hämäläinen

Minä olen lukenut oikein professoorimiehen analyysin siitä mitä Saksan metalliteollisuudessa tapahtuu, kun EU-direktiivit ajetaan läpi. Kustannusrakenne ei kestä jos Saksan teollisuudelleen jakamat "vapaudut vankilasta"-kortit otetaan pois ja sitä odotellessa herran analyysin mukaan Saksan metalliteollisuus on jäädyttänyt investoinnit jo aikoja sitten...... Valmistutuvat katoamaan EUsta, joka ei ole hiilipolitiikkansa kanssa metallimehen ystävä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #16

Voitko laittaa näkyviin linkin artikkelista, jossa esitetään kyseisen professoorimiehen viisaudet.

Juha Hämäläinen

Saku tehtaat ovat vapautettuja uudistuvan energian hullutuksesta (Erneuerbaren-Energien-Gesetz (EEG)) ja tuon purkaminen tuo asiantuntijoiden mukaan noin 28 euroa lisähintaa tonnille terästä. Tässä puhutaan romuraudan kierrätyksestä valokaariuunilla (suomeksi noin?).

Uuden teräksen tekemiseen on sakutehtaat saaneet co2 sertifikaatteja ilman edestä, siis tähän mennessä. Nyt kun tilanne menee mihin menee EU-direktiivien mukaan nämä ilmaiset tuhomisluvat katoavat. Tämä tekee asiantuntijoiden mukaan noin 10 prosentin hinnankorotuspianeet, jos teräksen hinta heiluu 400 ja 500 euron tonnihinnassa.

Tämä sama ongelma lienee finneilläkin edessä, mutta sakut miettii pari viikkoa eteen päin. Mitä tekee finnit?

EDIT: Analyysin teki: Prof. Dr. Ing. Hans-Günter Appel – Pressesprecher NAEB e.V. Stromverbraucherschutz

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #19

Kiitokset! Sulatellaanpa tätä tietoa.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #21

Minulla ei ole tuota linkkiä tallessa, mutta olen kerännyt siitä tiedot talteen omaan energiapolitiikkakarttaani. Uskoisin, että artikkelin löytää googgelilla herran nimellä, jos sen haluaa lukea itse.

KAivoin tuon linkin sinulle ja vähän muillekin: https://www.dzig.de/Die-Energiewende-vertreibt-die...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #22
Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio Vastaus kommenttiin #19

EU-lakien mukaan on oikein, että esim. Suomi maksaa yritys A:lle kompensaatiota itse säätämästään sähköverosta, jos se vero vaikeuttaa ao. yrityksen kilpailukykyä EU:ssa. (Tuore keissi)
Hölmölöisten täkinjatkotalkoiden sovellus # 1234?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Katainen EU:n edustajana ei suostu poistamaan tulleja jenkkiautoilta eli sitä saa mitä tilaa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Nyt puhutaan siitä, että tietyistä USA:sta tuoduista tuotteista aletaan periä tullia.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Eikö se ole niin että jo nyt peritään "tietyistä" USA:sta tuoduista tuotteista tullia?
Ainakin itse olen maksanut.
Jos EU vie autot tullitta UA:n ja USA:sta tuoduilla henkilöautoilla on tulli niin sekö on tasapuolista?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #39

Jos näin on, se ei se tietenkään ole tasapuolista. Harva tietää mikä on tilanne - ja mikä pahinta, Trumpkaan ei tunnu tietävän.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Kyllä Jyrkiboyn pitää olla äänesää, kun hakusessa on EU:n vakanssien vakanssi, ja hyvä niin.

Maailma tuntuu tällä hetkellä olevan täydellinen missio impossible. Millään matemaattisella kaavalla ei kyetä pureutumaan oikeisiin kipupisteisiin. Kaikkia mahtivaltioita hallinnoi ihminen, joka hakeutuu ikuisesti elävien joukkoon ja omaavat jopa varmuuden ikuisesta elämästään. Kuitenkin kullakin on ääretön pelko siitä, että joku tulee ja ottaa sen ikuisen elämän pois. Ketkä sitten ovat syypäitä mtähän tilanteeseen. Me, sinä ja minä. Siellä ja myös täällä. Olisko millään muotoa mahdollista liittyä niihin, jotka taistelevat tuulimyllyjä vastaan. Kyllä, aivan varmasti on, mutta onko sitten joskus huomenna jo liian myöhäistä.

Minä aloitan omalta kohdaltani nyt. Vaimo kutsuu kahville ja nöyränä kansalaisena noudatan pyyntöä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Päivän selvää, että USA häviää casen. Sallikaa minun nauraa, tälle Kataisen viisaudelle.

USA tuo EU:n alueelta 150 miljardin USD:n edestä enemmän, kuin mitä sinne vie.

Brexit Britanniakin tuo EU:n alueelta liki sadalla miljardilla eurolla enemmän, mitä sinne vie.

Vanha kyläkauppiaskin tiesi aiemmin, että asiakas on aina oikeassa - jos ei nyt aivan, niin asiakkaalle ei nyt kuitenkaan kannata kohtuuttomasti isotella.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Mutta,kun se asiakas on amerikkalainen teräksestä kiinnikkeitä tekevä yrittäjä.Hän tulee häviämään hintakilpailun koko muulle maailmalle.Kauppasodan suurimmat voittajat ja häviäjät löytyvät saman valtion sisältä.Kurki ihan vaan nyt pistää silmänsä kiinni ja kuvittelee itsensä texasilaiseksi rautakauppiaaksi.2002 rankaisutullit aiheutti rajun hinnannousun ja 300000 työpaikan mentyksen.Lopuksi häviäjänä kaiken jälkeen oli myös terästeollisuus kun muu maailma oli pakotettu tehostumaan ja itseltä loppui lottovoiton maksatus.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Teräksestä voi tehdä mm. autoja tuontiautojen Bemareiden, Mersujen, Audien ja Volskien sijaan - ja niitäpä voi myydä vaikkapa Britanniaankin. Autoala on nyt muutoinkin muutoksien kourissa.

Kataisen leveilyn sijaan Kiina ja USA taitavat selvitä voittajina ja eurooppalainen terästeollisuus se suurin häviäjä - se Pariisin ilmastosopimus rasitteenaan.

USA on tuskin unohtanut yltiöpihien saksalaisten NATO-rahoitustakaan.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #8

Ostaisiko europpalainen enemmän kalliimmalla?Krugman ei siihen usko,ei liioin Katainen.Kiinalaiset varastavat itseltään myymällä alle kustannusten.Eurooppa säätelee ja kuormittaa kaikkea mitä tekee.Ylivoimaisesti eniten.Näinhän se itku on mennyt tähän saakka.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #9

Älä nyt höpsi, että kiinalsiset myyvät alta kustannusten. Tästä saa selkoa tutustumalla Kiinan talouslukuihin ja ylijäämiin. Ne vain tekevät vaikka mitä, tehokkaasti ja vielä niin pirun halvalla. Teknisellä puolellakin huristelevat kohta EU:n tasolla osaten hyödyntää myös länsimaiden tietotaidon hyödyntämisen Japanin tapaan.

Kiinalainen teräs kelpaa kyllä halpana Eurooppaan, mutta kuinka käy eurooppalaisen teräksen ilman näkyvää omaa protektionismia ?

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio Vastaus kommenttiin #10

Kysymys on myös valuuttojen vaihtosuhteesta, joka suosii Kiinaa ja hylkii dollaria. Kun tuote tehdään renminbeissä ja myydään dollareilla - ei voi juuri koskaan hävitä. Kiinan en ole koskaan kuullut tekevän mitään "tehokkaasti" vaan aina vain halvalla. Se, miksi Kiinassa jää aina voittoa viivan alle - on muutamien asioiden ansiota; ei kuitenkaan kaiken sen sanojen paljouden, jolla yleensä tuotantotalouden gurut kannattavuutta ja kilpailukykyä selittävät. Jos se, että suuri tehdas voi päästää kaiken pastansa käsittelemättömänä vieressä virtaavaan jokeen, on sen ihailemasi ihmejonglöörin "voittoa", mutta se on samalla ympärillä asuvien ihmisten ja koko Kiinan tappiota.
Kiina porskuttaa vielä aika monella alalla myös kuppaamalla toisten keksintöjä häikäilemättömästi eikä maksa aineettomasta edusta kellekään - ei ainakaan sen keksijälle killinkiäkään. Tällaista voi hyvällä mielin kutsua rosvotaloudeksi, ketä termi viehättää.
Lukuja en tunne, mutta on väitetty, että Kiinassa terästä tehdään tappiolla ja liikaa; ja se liika dumpataan maailmanmarkkinoille; sitä on se kuuluisa ylistetty suunnitelmatalous, planned economy without any plan at all...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

#7
Näin minäkin olen taipuvainen asian näkemään.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kataisen esiintyminen olo kyllä asiallinen, vaikkei Kataisesta pitäisikään.

Nythän se Trump uhkasi laittaa bemareille ja mersuille tullit, jos EU laittaa tulleja heidän tuotteilleen.

No eipä taida Trumppeloinen ymmärtää, että moni eurooppalainen autonvalmistaja toimii myös jenkeissä.

Bushin toimesta heille tuli 200000 uutta työtöntä, saas nähdä voittaako Trump tuon taiston.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kyllä, Kataisen esiintyminen oli asiallinen. Hän esitti epäilemättä aivan oikein EU:n kannan.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Jenkeissä koottiin autoja km. viime vuonna 2017. Kannustimet 3.850 $ ja työpalkat 2.500 $ per valmistettu auto.

USA:ssa valmistettiin ja myytiin saksalaisvalmistajien autoja n. 600.000, joten valmistamisesta suoranaisesti tulevia palkkatuloja tehtaat maksavat amerikkalaisille tuöntekijille eläke ym. Kulyineen n. 3,8 miljardia $. Valmistuksessa tarvittavien osien ja komponenttien alkuperä lienee pääosin Euroopassa.

Vain n. 5 % USA:ssa myydyistä autoista on saksalaisia automerkkejä.

Mitättömiä lukuja siihen nähden, että USA:n tuonti on n. 150 miljardia $ suurempaa EU:n alueelta verraten sen vientiin EU:n alueelle. Niin, ja pelkästään Saksan suhteen USA:n kaupan alijäämä on n. puolet tuosta summasta eli n. 75 miljardia $, josta valtaosa on autojen tuontia Saksasta jenkkilään.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Porschen kannustin oli 2017 9111 euroa.Dollareiksi muunnettuna pitkän matkaa viisinumeroisen puolella.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"No eipä taida Trumppeloinen ymmärtää, että moni eurooppalainen autonvalmistaja toimii myös jenkeissä."

Ei varmaan ole kuullutkaan tai sitten tietää. Kiinnostaisi tietää missä ne jenkeissä kasattavien mersujen ja bemarien osavalmistus tapahtuu, ettei vaan olisi tuontitavaraa ja jenkkiläisyys olisi yhtä suurta kuin Suomen mersuilla.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

Autojen kokoaminen ulkomailla voi olla paitsi kauppapolitiikkaa, myös kustannustehokasta, koska alihankkijalta voi vaatia enemmän kuin omilta autotyöläisiltä, jotka ovat vielä sangen kärkästä ay-joukkoa, joille ei mennä huuteleen ihan mitä sylky suuhun tuo.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Trumpin tämänkertainen uho aiheutti Saksassa hilpeydensekaista ihmettelyä, kun valtaosa USA:ssa myydyistä mersuista ja bemareista on siellä valmistettuja.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Sattuuhan siitä. Trumpille ei tuota vaikeuksia tarkistaa kantaansa jo seuraavana päivänä. Syy mielenmuuutokseen on tietysti aina jonkun muun kuin hänen.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Saksassa on tuskin hilpeydensekaista ihmettelyä ajatellen n. 75 miljardin dollarin arvoista vientiylijäämää Yhdysvaltoihin. Vain 28 % USA:ssa myydyistä " saksalaismerkeistä " on valmistettu USA:ssa, 72 % on tuontiautoja.

Autoteollisuuden puolella Saksa on jo muutoinkin aivan kusessa globaalisti.

https://www.economist.com/news/business/21737534-c...

Saksan tilannehan on kestämätön pitkällä tähtäimellä. EU:n ja muun maailman välien kauppa on n. 300 miljardia euroa ylijäämäinen EU:n hyväksi, mutta se on todellisuudessa liki kokonaan vain SAKSAN ylijäämää. Tämän rahantekokoneen on toistaiseksi mahdollistanut euro.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kiitän blogistia vaivannäöstään valistaessaan myös meitä taloudesta täyttä ymmärrystä vailla olevia. Ymmärrykset laittaisin tässä aiheessa tähän järjestykseen: blogisti, vakaa nero, kutosen lyhyt matikka ja minä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kiitokset, mutta kuka sanoikaan: joka itsensä alentaa, se ylennetäään. :-)

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Trumpilla on, kuten Krugman tämänpäivän blogissa ties monennenko kerran osoittaa,pahemman luokan tahallinen tai tahaton faktavirhe.Trumpin mielestä EU kohtelee USAaa epäoikeudenmukaisesti koska sillä on käytössä VAT (alv) ja jenkeillä ei sitä ole.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

Kiitos mainiosta kolumnista "Springtime for Sycophants"! Navarro onkin siis se näytelmän konna! Miksi sitä ei ole kerrottu meille aiemmin! Mies pitää paljastaa!

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

#47
Faktat eivät tunnetusti ole Trumpin vahvinta aluetta.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

Jep, vahvasti intuitiolla "poeka" potkii eteenpäin - eli tunteella (kouratuntumalla). Hän on ottanut ihanteekseen Playboy -lehden perustajan ja olettaa, että hyvällä tarinalla pärjää aina, jopa naismaailmassa.
Eittämättömästi menestynyt amerikkalainen sijoitusguru Warren Buffett ei pidä Trumpia lainkaan "menestyneenä sijoittajana" vaikka tuo sellaista kuvaa itsestään hanakasti luokin. WB on muistaakseni joskus sanonut, että jos DT olisi sijoittanut perimänsä omaisuuden summanmutikassa mihin tahansa pörssiosakkeisiin, hän olisi samassa ajassa netonnut paljon paremmin kuin yrittänyt tehdä omaa pilevnpiirtäjä/hotellibisnestään. Mene ja tiedä. Korjatkaa jos olen väärässä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #63

"Eittämättömästi menestynyt amerikkalainen sijoitusguru Warren Buffett ei pidä Trumpia lainkaan "menestyneenä sijoittajana" vaikka tuo sellaista kuvaa itsestään hanakasti luokin. WB on muistaakseni joskus sanonut, että jos DT olisi sijoittanut perimänsä omaisuuden summanmutikassa mihin tahansa pörssiosakkeisiin, hän olisi samassa ajassa netonnut paljon paremmin kuin yrittänyt tehdä omaa pilevnpiirtäjä/hotellibisnestään. Mene ja tiedä. Korjatkaa jos olen väärässä."

En osaa sanoa, mutta eiköhän W.Buffett tiedä mistä puhuu. Olenkin ihmetellyt, miten noilla lahjoilla, jotka ovat tulleet esiin presidentin viran hoidossa, on voinut pärjätä bisneksessä. W.B.:n lausunto osoittaa, että ei Trump mikään erityislahjakkuus ole myöskään liiketoiminnassa.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

No mitenkäs olisi Trumpille Suomessa käynyt? Helsingin pörssin kokonaistuotto kymmeneltä viimeiseltä vuodelta 2008-2017 on ollut 6,2 % per vuosi. Viimeisen viiden vuoden aikana keskimääräinen tuotto on ollut 16,3 % p.a. Suomalaisiin osakkeisiin sijoittavat rahastot ovat tuottaneet 10 vuoden aikana keskimäärin 5,6 % ja viiden vuoden aikana 14,2 %.
Pellervon Taloustutkimus on tehnyt Suomen Vuokranantajien toimeksiannosta vuodesta 2013 lähtien sijoitusasuntojen tuottoennustetta. Ennusteen mukaan yksiöiden kokonaistuotto on hieman alle 7 % ja kaksioiden hieman yli 5 %. Kokonaistuotossa arvonnousun osuus on noin 60 % ja vuokratuoton osuus 40 %. Jopa Suomessa hän olisi siis rikastunut.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Tuo tuotto pitää sisällään osakkeiden arvonnousun absoluuttisina lukuina. Kun siitä poistetaan inflaatio eli rahan arvon aleneminen niin tuotto putoaa jonnekin 4% tasolle. Vastaavasti 14% tasolle. Osinkotuotot yrityskohtaisesti ovat olleet n. 4-7% markkina-arvosta.
Asuntojen tuoton suhteen asia on sikäli OK että ne eivät tule hirveästi halpenemaan pitemmällä aikavälillä.

Osakkeet sitävastoin heiluvat paljonkin.
Osakkeiden suhteen lasken tuotoksi vain osinkotuoton. Mahdollinen kallistuminen on tuottoa vain kun realisoi osakkeen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset