Lokari

Mallioppilas Suomi sai suunsa auki EU:ssa

Suomi ja seitsemän muuta EU-maata heittävät kapuloita komission ja Ranskan rattaisiin: Ei tulonsiirtoja EU-maiden välille  ja enemmän vastuuta jäsenmaille (Yle.fi 6.3.). Suomen, Ruotsin, Tanskan, Viron, Latvian, Liettuan, Irlannin ja Hollannin valtiovarainministerit julkaisivat kantansa EU:n talous- ja rahaliiton uudistamiseen.

Kahdeksikon mukaan euroalueen suunnittelutyössä pitää keskittyä olennaiseen ja unohtaa kaavailut esimerkiksi yhteisestä valtiovarainministeristä. Jäsenmaiden on vastattava omasta taloudestaan, kun esimerkiksi komissio on esittänyt jäsenmaiden yhteisvastuun lisäämistä.

On ilahduttavaa, että aikaisemmin lähinnä mallioppilaana profiloitunut maamme on nyt ilmaissut oman, komission tahdosta poikkeavan kantansa EU:n kehittämisestä. Pienten maitten ääni voi tosin hukkua isoisten vastalauseisiin tai hiljaiseen ylenkatseeseen – vaikka Petteri Orpo korostaakin julkilausuman merkitystä.

Varovaisemmat voivat olla sitä mieltä, että ei olisi kannattanut mennä ärsyttämään isoja jäsenmaita. Kosto kyllä tulisi muodossa tai toisessa. Julkilausuma on kyllä laadittu varsin diplomaattisin sanakääntein, mutta sen piikkejä ei mikään retoriikka peitä.

Mitä Suomi on hyötynyt tähän mennessä päännyökytyksestä mallioppilaan roolissa – esimerkiksi kiintiöpakolaisten täysimääräisestä vastaanottamisesta, kun muut maat ovat olleet vastahakoisia? Ei nähdäkseni mitään. Aina samaa mieltä oleva pikkuvaltio sulautuu helposti tapettiin ja unohtuu, koska sitä ei tarvitse ottaa huomioon. 

Orpo saattaa siis olla oikeassa korostaessaan julkilausuman merkitystä. Jäsenvaltioista neljäsosan yhteinen näkemys voi parhaimmillaan saada Saksan ja Ranskan ainakin harkitsemaan uudelleen yhteisvastuuta ja EU:n tiivistämistä koskevia kantojaan – voivathan ne tarvita näiden maiden tukea jossakin muussa asiassa.

Tunnetusti erityisesti Ranska on ollut halukas puolustamaan taloutensa huonosti hoitaneiden Välimeren maiden etuja. Kreikan taloskupru on muun muassa meillä edelleen hyvässä muistissa. Silloin pelastettiin muiden rahoilla Kreikka – sekä Saksan ja Ranskan pankit. Saksassa kuitenkin uusi hallitus näyttää olevan lähestymässä Ranskan näkemyksiä.

Nyt tapahtunut kahdeksikon ulostulo saa toivottavasti jatkoa. Jos näin tapahtuu, taloudeltaan suurilla jäsenmailla on yhä enemmän syytä ottaa huomioon pienempien valtioiden näkemykset ja hillitä komission valtapyrkimyksiä. Se merkitsisi edistystä jäsenmaademokratialle ja takaiskua eurobyrokratialle.

Nähtäväksi jää, mitä brexit vaikuttaa tähän kuvioon. Suomi menetti Britanniassa hyvän liittolaisen. Jos kahdeksikko löytää toisensa jatkossakin, se voi korvata jossakin määrin tätä tappiota.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Tässä linkki asiaa koskevaan Ylen uutiseen:
https://yle.fi/uutiset/3-10103196

"Yle 6.3.2018 klo 07:31
Suomi ja 7 muuta EU-maata laittavat kapuloita komission ja Ranskan rattaisiin: Ei tulonsiirtoja EU-maiden välille, enemmän vastuuta jäsenmaille

Valtiovarainministeri Petteri Orpon mukaan kahdeksan maan tiistaiaamuna julkaisema yhteislinjaus on vahva viesti pieniltä pohjoisen mailta sekä Brysseliin että Saksalle ja Ranskalle euroalueen kehittämiseen.

Suomen, Ruotsin, Tanskan, Viron, Latvian, Liettuan, Irlannin ja Hollannin valtiovarainministerit julkaisivat tiistaiaamuna....
Lausunnon mukaan euroalueen suunnittelutyössä pitää keskittyä olennaiseen ja unohtaa kaavailut esimerkiksi euroalueen yhteisestä valtiovarainministeristä. Kannanotossa korostetaan jäsenmaiden vastuuta omasta taloudestaan, kun EU-komissio on esittänyt jäsenmaiden yhteisvastuun lisäämistä. Myös Ranskan presidentti Macron on visioinut asiasta komission kanssa samansuuntaisesti.".

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"On ilahduttavaa, että aikaisemmin lähinnä mallioppilaana profiloitunut maamme on nyt ilmaissut oman, komission tahdosta poikkeavan kantansa EU:n kehittämisestä."

Ihme on tapahtunut. Tähän mennessä olemme kyllä jo pudonneet pois pohjoismaisesta viiteryhmästämme, mutta mukava silti että kelpuuttivat mukaan protestoimaan.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Ettei Suomi nyt vaan torpedoisi Jyrki Kataisen urahaaveita Brysselissä?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

#3
Tulikin heti mieleeni, että mahtoiko Kataiselta mennä aamumaito väärään kurkkuun. Eihän näin sopisi kiukutella. Mitä Junckerin setäkin sanoo.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Ihme tosiaan! Kukahan tämän kahdeksikon julkilausuman oikein junaili? Toivotaan, että sarja jatkuu...

Pekka Iiskonmaki

Suomen, Ruotsin, Tanskan, Viron, Latvian, Liettuan, Irlannin ja Hollannin.

Tuohon muutama lisämaa ja pohjoinen EU -olisi syntynyt.

Nykyinen EU ei noudata omia sääntöjään.

Toki se on parempi vaihtoehto kuin Suomi ilman holhoojaa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Tuossa olisi (ollut) ideaa. Ovatkohan nämä maat liian tasavahvoja muodostaakseen Pohjois-Euroopan Unionin (PEU)?

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Hollannin fiksu, uusi valtionvarainministeri Wopke Hoekstra kertoi, että hän teki näille ministereille aloitteen tammikuun EU-illallisen yhteydessä. Hyvä Suomi ja Orpo! Hyvä Hollanti!

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Hyvä Hoekstra! Oliko Orpon ansio se, että hän toi illallisilta terveiset hallituskumppaneille?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #10

Kiitos! Valitettavasti en osaa hollantia. :-)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kyllä tällaisesta häiriökäyttäytymisestä jokin sanktio Suomelle seuraa.

Toivottavasti selvitään rahalla.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Epäilemättä jokin mielenilmaus tulee - toki lähinnä taloudellinen. Saattaa myös käydä niin, että EU-virkojen kynnys nousee "kapinallismaiden" osalta. Mistähän Timo Soini odottaa hillotolppaansa? Jos EU:sta, siinä ehkä ongelma (kuten hän kaukaa viisaana aikoinaan ennusti).

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Ellei rahalla, niin sitten haliitus suoraan vankilaan ( kulkematta lähtöruudun kautta )

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Miten EU:n kaltainen keskusvaltainen byrokratiahimmeli voidaan pelastaa, vai ansaitseeko se pelastamista ollenkaan?
http://hami.puheenvuoro.uusisuomi.fi/109116-euroop...
http://hami.puheenvuoro.uusisuomi.fi/170355-euroop...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

EU muistuttaa todellakin huolestuttavan paljon edesmennyttä Neuvostoliittoa. Tulevaisuuus ei vaikuta tässä valossa ruusuiselta - varsinkaan, jos keskusjohtoisuutta ja samalla demokratiavajetta vain lisätään.

http://lokari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/247085-suur...

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Mitähän Tanskan ja Ruotsin ministerit tekevät rahaliittoasioissa? Rusinoiden poimijat.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

En ole kuullut, että Ruotsi tai Tanska lopettaisivat rusinoiden poimimisen pullasta. Ja sehän on jokaisen maan hallituksen tehtävä: huolehtia oman maansa ja kansalaistensa eduista. Siksi onkin ilahduttavaa, että Suomi lopulta ryhdistäytyi - kahdeksikon osana - valvomaan omia etujaan EU:ssa.

Käyttäjän JaakkoPKarki kuva
Jaakko Karki

Vihdoinkin tolkkua EU asiaan ja järkevää kannanottoa Suomelta ja seitsemältä muulta maalta. On aika panna jarrut sekä Saksan hegemonia että Ranskan velkojen yhteisvastuupyrkimyksilla, ja sen sijaan ruveta aitoon "kypsien ja sopivien kirsikoiden poimintaan" (Cherry picking) joka sinänsä on jokaisen maan velvollisuus kansalaisiaan kohtaan.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Pitäisi vain saada enemmän jäenmaita tähän porukkaan. Entisistä itäryhmän maista ei taida olla näihin talkoisiin, sillä ne ovat pikemminkin saajaosapuolia EU:n "taahankannossa".

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Eihän tämä EU kiveen hakattu 1000 vuotinen valtakunta ole.

Ellei EU n hallinto kuuntele herkällä korvalla pienempien maiden varsin maltillisia ja järkeviä ehdotuksia, saattaa seurauksena olla esimerkiksi uuden kauppaliitouman synty. Em. maat yhdessä olisivat varsin hyvä ja myös taloudellisesti vahva liittouma ja voisivat keskustella tasapäisesti maailman markkinoilla kaupankäynnistä ja ilman liittovaltiohöpsötystä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Tällainen EU:n hapertuminen voi olla seurausta EU-hallinnon ja suurten jäsenvaltioiden muista piittaamattomasta omien ideoidensa ajamisesta. Myös suurilta on edellytettävä sovittelukykyä ja neuvotteluhalua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset