Lokari

Keisari Sipilän hallituksella ei ole vaatteita

Varoitus sote-uskoville: Tämä kirjoitus sisältää voimakkaita kohtauksia

 

Hallituksen on todettu olevan kuin sadun keisari kalsareissaan kansan keskellä *). Ei tarvitse olla lapsi todetakseen, että sote -viitta on täysin läpinäkyvä. Suunnitelma on suureellinen, mutta sen sisällön ovat puolueettomat terveydenhoitoalan ja hallinnon asiantuntijat tyrmänneet.

Valinnanvapausmalli tarkoittaa koristelematta sanoen sitä, että terveysalan yrityksillä on vapaus kerätä veronmaksajien varoja osakkeenomistajilleen kaksin käsin. Tämä on johdonmukainen seuraus sen lobbareiden lauman työstä, joka on erityisesti kokoomusministereiden luona ravannut. Potilas on tässä jäänyt toissijaiseen asemaan. Kaikki toimii voitonmaksimoinnin ehdoin. Valtio ei näköjään pysty asettamaan tehokkaita jarruja saalistukselle.

Toivoa sopii, että lopulta törmätään perustuslakiin – tosin perustuslakivaliokunta on poliittinen, ei juridinen elin. Toinen veronmaksajien ja sairaiden toivo on EU:n kilpailulainsäädäntöelimissä, joiden kantaa ei tosin ole välitetty "ajanpuutteen" takia selvittää.

Keskusta on katsonut tätä näytelmää sivusta, tyytyen sen asemat maakunnissa turvaavan maakuntamallin toteutumiseen. Tässä on toinen naula kansanterveyden ja veronmaksajien varojen arkkuun. Ylimääräinen hallintoporras merkitsee terveydenhoidolle sotkuja, joita poliitikot tässä himmelissä saavat aikaan sekä tottumattomuudessaan että omia ja puolueidensa asemia turvatessaan.

Kahdeksantoista alueen hallintohimmeli tuottaa tehottomuutta eli kustannuksia yhteiskunnalle ja huonoa hoitoa potilaille. Keskusta haluaa valtapyyteissään herättää aikoinaan haudatut maakunnat eloon. Tällä hankkeella on hyvin vähän tekemistä terveydenhuollon tarpeiden kanssa.  

Sininen "tulevaisuus" nyökyttelee päätään hallituksessa pystymättä ajattelemaan edes omaa etuaan, puhumattakaan veronmaksajien tai potilaiden edusta. Hallitus on pidettävä pystyssä hinnalla millä hyvänsä, sillä tämän hallituksen mentyä edessä on poliittinen musta aukko.

Sote -farssi on vakuuttava esimerkki siitä, että hallitus on syönyt eväänsä loppuun. Se yrittää saada asiantuntijalausuntoja ja järkeä käyttämättä soten "maaliin" -ikään kuin kyseessä olisi jalkapallo-ottelu, jossa onton pallon potkaiseminen tolppien väliin riittää.

Hätäilyssä kunnostautunut insinööri- ja yrittäjävetoinen hallitus on tullut todistaneeksi, että politiikassa on vieläkin osattava politiikkaa. Se ei ole pelkkää johtamistekniikkaa.

----------------------

(Kirjoitin ensimmäisen sote-kriittisen kirjoitukseni vuonna 2014:

http://lokari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/180388-sote-sotku-kruunaa-hallitu...).

----------------------

*) http://veksi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251657-lepomaki-sanoo-vain-etta-ke...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Topi Kallinen

Olisin toivonut ja toivomassa lisää prof. Pihlantolta. Miksi ei puhkaista "purkin kantta" kokonaan ja vaadita julkisuuteen niitä "excel-taulukoita", joiden pohjalta nyt ollaan sitä tai tätä mieltä niistä miljardeista, mitä ollaan syöksemässä mustaan SOTE-aukkoon!? Lepomäkikin kertoi osanneensa käyttää Exceliä, muttei kerro minkälaista laskentamallia hän käytti. Oliko siinä miten monta muuttujaa ja minkälaisin funktionaalisin riippuvuuksin toisiinsa sidottuna? Entä laskennan aikajänteet tulevaisuuteen? Tai että edes, mistä data tuli?? Lepomäki voi hämätä hymyllään jonkin aikaa. Sinisetkin hymyilevät mutta niiden hymyn läpi paistavat ne neljä kovaa Teetä: Tyhmyys, tietämättömyys, taitamottomuus, tahallisuus (asioiden tilan opiskelun välttämisessä). - Dixi.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Ei tässä voida valitettavasti Exel-taulukoilla operoida. Tieto on arvionvaraista, mutta asiantuntijat osaavat arvioida tilanteen niin luotettavasti kuin se on mahdollista.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Tuo on kyllä ihan totta.

Vieläpä teknisesti ottaen, MSExcel taulukkolaskentaohnelma ei ole minkäänlainenkaan analytiikkatyökalu. Budjetoinnista tai BI stä puhumattakaan. Pahimmillaan ja muuten aika usein, Excel taulukoinnilla tehdään pelkkää sutta ja sekundaa, koska mm ssa käsin syötetyt virheet kumuloituvat, ja vaikka data nostettaisiin kannasta suoraan työkaluilla, niin datan käyttäjien käsittelymahdollisuus vie täysin pohjan pois luotettavuudelta.

Oikeasti usein hämmästyttää, minkälaisilla vehkeillä tosiaan analysoidaan talouteen liittyviä lukuja.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #10

Poliitikoilla ei ole aikaa juurikaan analysoida mitään konkreettisella tasolla. Miten lienee avustajien laita? Asiantuntijoiden analyyseista ei välitetä, elleivät ne tue poliitikon omaa, ideologiaan ja omiin etuharkintoihin perustuvaa mielipidettä.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo Vastaus kommenttiin #12

Poliitikoilla ei muuta olekaan kuin aikaa. Pelkkiä löysäpäisiä laiskottelijoita varsin moni tuosta laumasta. Avustajien asemasta poliitikkojen kannattais keskittyä olennaiseen ja tosiaan ristiinaplikoida dataa eri ulottuvuuksien kautta. Tulis pelottavaan nopeasti hyvinkin tuottavia ratkaisuja, kun päätösten tueksi kaivettaisiin faktaa ja survottais tieson tulos käytäntöön.

Esimerkkinä.

Tiedetään, että alkoholi on haitallinen ja aiheuttaa kuluja. Ok. Epäselvää on kuitenkin, mihin kaikkeen alkoholin kulutus vaikuttaa. ?

Mutta, olishan se hienoa kaivaa lennossa esille ulottuvuuksia, vaikkapa

- mikä alkoholi
- mikä juomatyyppi
- mikä vahvuus til %
- mikä pakkauskoko
- mikä aikajakso
- mikä kohderyhmä
- mikä veron osuus
- mikä maantieteellinen alue
- mitkä hoitomuodot käytössä

Samalla vois simuloida, mitä tapahtuu jos hinta + 5 %,tai jos kulutus -10 %

Jne.. ulottuvuuksia riittää tiedon pohjaksi.

Edellinen esimerkki on ihan arkipäivää, ja toimii käytännössä, koska datahan aiheista on jo olemassa.

Nuo tiedot kun sitten analysoidaan, omalla koneella, kuvaajiksi ja ristiirastiin, niin saadaan konkreettisia vastauksia alkoholin haitoista, mahdollisesta verotuotosta ja myös kulutuksen kerrannaisvaikutuksista. Ilman kalliita ja turhia 0 - päisiä työryhmiä, jotka viikkotolkulla pitävät sadetta keskenään ja pakenevat toistensa selkien taakse.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #16

Kyllä poliitikot luulevat itse, että heillä on aina kova kiire.

Noin voitaisiin tehdä analyyyseja, mutta ei politiikka sellaista ole. Tiedolla ei olisi käyttöä, sillä alkoholin saatavuutta vapautetaan, koska äänestäjät - ja panimot - tykkäävät vapaudesta. Ja koska on hienoa olla alkoholin parissa keski-eurooppalainen.

Poliitikkoja ei häiritse, että suomalaiset juomatavat ja koukkusorminen eurooppalainen viinilasin kallistelu eivät luonnu yhteen. Mitäpä siitä, veronmaksaja kuittaa sitten laskut kun hoitoa tarvitaan.

Topi Kallinen

Tarkennusta Sipilän "kuninkaallisiin vaatteisiin" vielä, jos sopii. Olisiko kaikkein ohuin ja läpinäkyvin silkkipuku silloin pseudokuninkaamme päällä, kun tämä ylistää hallituksensa "leikkaustekoja" Suomen pelastajana. Tosiasiassahan nyt on menossa talousjärjestelmän kansainvälinen noususykli, johon Sipilällä ei ole, sanoisiko vähäisintäkään osuutta!

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Kiitos Pihlanto. Koska teillä on erittäin hyvät ennustajan lahjat, toivon, että muistatte tarkasti mitä olette ennustanut tulevasta sotesta. Olette varmasti tehnyt varasuunnitelman sen varalta ettei ennustuksenne osunutkaan nappiin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

En ole tässä sellaisessa roolissa, että minun pitäisi tehdä vara- tai mitään muitakaan suunnitelmia. Varasuunnitelmia kaipaisi nyt nimenomaan Sipilä hallituksineen, jos he puskevat tämän hankkeen "maaliin". Taitavat tosin varasuunnitelmat olla ja jäädäkin heiltä laatimatta.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

"Valinnanvapausmalli tarkoittaa koristelematta sanoen sitä, että terveysalan yrityksillä on vapaus kerätä veronmaksajien varoja osakkeenomistajilleen kaksin käsin."

Heh, nehän tekevät sitä jo nyt varsinkin vanhusten palveluiden osalta. Tuosta huolimatta nykyistä mallia halutaan ylläpitää.

Maakuntia ei tarvittaisi, mutta kuten muistetaan perustuslaki estää kuntyhtymien käytön sotetoimijana. Toki voidaan maakuntia voidaan kutsua vaikka aluekunniksi jos niin halutaan.

Itselläni on sellaine tuntuma että maakunnat taitavat pyöräyttää toiminnan itse pystyyn tavalla tai toisella jos valtion tasolla homma kaatuu taas kerran.

Jos sote katuu niin silloin on vain yksi oikea ratkaisu ja se on päättäjien vaihtuminen joko vaalein tai ilman sitä mutta mieluimmin vaalein koska sote pitää viedä eteenpäin. Vain omaa etuaan ajavat vastustavat uusia vaaleja soten kaatuessa ja pelkäävät sitä että joutuvat itse toteuttamaan sen mitä nyt vastustavat. piste

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Jos sote katuu niin silloin on vain yksi oikea ratkaisu ja se on päättäjien vaihtuminen joko vaalein tai ilman sitä mutta mieluimmin vaalein koska sote pitää viedä eteenpäin. Vain omaa etuaan ajavat vastustavat uusia vaaleja soten kaatuessa ja pelkäävät sitä että joutuvat itse toteuttamaan sen mitä nyt vastustavat."

Näin minäkin tilanteen hahmotan.

Käyttäjän JarmoAhonen1 kuva
Jarmo Ahonen

Minusta tässä SOTE-himmelissä on kyse aivan puhtaasta lehmänkaupasta. Keskusta saa puolueen vallan maantieteellisesti suurimmassa osassa maata betonoivan maakuntamallin ja kokoomus saa ikuisen lypsylehmän. Lypsylehmä tarkoittaa tässä sitä, että veroparatiisitilit omaavat pörriäis-yhtiöt pääsevät rahastamaan suomalaista veronmaksajaa ilman minkään perälaudan asettamia rajoitteita.

Harmittavaa kyllä mallilla ei näyttäisi olevan mitään tekemistä markkinatalouden tai valinnanvapauden kanssa. Eikä järkevän hallinnon.

Valta sulle, rahat mulle.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Juuri tästä on kysymys. Poliittinen lehmänkaupppa kokoomuksen ja keskustan kesken.
Jos sote ajetaan tällaisena läpi, sotku kaatuu aivan muiden poliitikkojen ja hallitusten niskaan kuin nykyisten.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Näin se valitettavsti menee.

Hallitus tuskin nauttii kansanluottamusta, mutta ei sitä tietenkään millään mitatakkaan. Tämä sote ja maakuntahallinto tullaan ajamaan maaliin vaikka väkisin. Lahjomalla, kiristämällä jne. Sellaista on puoluekuri.

Olis muuten hauska tietää lopputulos, jos Sotesta ja maakuntahallinto tehtäis kansanäänestys.
Edustuksellinen demokratia näyttää muuten tässä casessa oikeat kasvonsa,

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Tämä Sipilän hallitukselle päähänpinttymäksi tullut sote-uudistus ajetaan "maaliin", vaikka vastalauseen nousisivat kuinka äänekkäiksi. Kansalta ei tietenkään kysytä, sillä sehän äänestäisi väärin. Vaalit joudutaan sentään pitämään edelleen - mutta ei yhtään ennen kuin on pakko.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

"Valinnanvapausmalli tarkoittaa koristelematta sanoen sitä, että terveysalan yrityksillä on vapaus kerätä veronmaksajien varoja osakkeenomistajilleen kaksin käsin."

Kyllä ne yksityiset jo nykyiselläänkin kahmivat veronmaksajien rahoja kun monella paikkakunnalla jonot yhteiskunnan tarjoamiin palveluihin ovat toivottoman pitkät. Näin eläkeläisenä ikävä tulee työssä olon aikoja kun työterveyslääkärin vastaanotolle sai käydä niiltä jalkojensijalta kun tarve ilmeni.

Ihan purematta en niele sitä että yritysmaailman tarjoamat palvelut terveydenhoidon saralla aina automaattisesti tulisivat kalliimmaksi kuin virkamiesten organisoimat ja pyörittämät. Näin ei ainakaan ole monella muulla elävän elämän toiminnan alueella. Tehokkuutta löytyy kummasti kun on vallalla kilpailutilannetta ja päättäjillä tarjolla porkkanat ja selän takana keppi viuhumassa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kahmivat toki nykyisinkin. Huomiota onkin kiinnitetty mm. siihen miten Pörriäiset siirtääät voittojaan veroparatiiseihin.

Tilanne on tällä hetkellä kohtuullisen tasapainoinen, mutta asiantuntijat ovat arvioineet, että pahimmissa skenaarioissa yksityiset terveysfirmat "kaappaavt potin".

Tehokkkuus on hyvä asia, mutta jos sitä tavoitellaan ensisijaisena tavoitteena voittojen maksimoimiseks) ja siis potilaiden ja hoidon laadun kustannuksella, silloin ollaan hakoteillä.

Täytyy muistaa, että yksityisen yrityksen keskeisimman sidosryhmän muodostavat aina omistajat - heidän etunsa menee muiden ryhmien etujen ohi. Kunnallinen yksikkö pyrkii tekemän oikein (ehkä tehottomastikin), mutta liikeyritys voittoa. Siinä on ratkaiseva ero. Tehokkuuden hedelmät menevät yrityksissä suurelta osin omistajille.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Alunalkaen hyvää tarkoittava soteuudistus, jossa palvelujen vapauttaminen ja kustannussäästöt (3 mrd. € ) on nyt täysin hävinnyt mediasta. Tilalle on tullut jutut härskeistä himaanvetävistä poliitikoista ja suuryhtiöistä, jotka näppärästi rahastavat julkisesta kassasta helppoa rahaa, Jatkossa päättäen ilmeisesti itse myös myyvänsä palvelun hinnan.

Ei kuulosta terveeltä markkinataloudelta tuo, vaan kuulostaa ihan Fortumin sähköverkon myymiseltä sijoittajille. Ei kai hallitus aja uudestaan samaan miinaan, samalla laivalla ?

Samaan aikaan kustannustehokkuuden parantamisen ja pikkukuntien järjettömän hallinnon alasajon asemasta on pääministeri Sipilä epätoivoisesti koittanut ajaa omilleen lisäbonuksena 18 hallintoalueen möhömahasysteemiä suojelemaan keskustapoliitikkojen asemaa. Pahimmillaan eroamisuhkailemalla ja jalkaa polkemalla, jos ei hänen tahtoonsa heti suostuta. Kova impsuilemaan tämä pääministeri. Ihan kuin pikkutytöt.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Ei kuulosta terveeltä markkinataloudelta tuo, vaan kuulostaa ihan Fortumin sähköverkon myymiseltä sijoittajille. Ei kai hallitus aja uudestaan samaan miinaan, samalla laivalla?".

Ei kuulosta, ei. Fortum-kupru oli eräs surullinen luku yksityistämisen historiassa. Sotesta uhkaa tulla vielä pahempi. Onhan näitä ollut ja tulossa. Hyvin toimiva taksi pilataan saattamalla taksimarkkinoilla voimaan villin lännen meininki.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset