Lokari

Kekkosen oppipoika osaa konstit

Presidentti Urho Kekkonen osasi politiikan yllätykselliset kuviot. Puhuttiin Kekkosen konsteista ja Kekkosen polkasta, jonka kuviot menivät: yksi askel eteen-, kaksi taaksepäin. Paavo Väyrynen – näytelmän "Urho ja hänen kisällinsä" tekijä ja pääosan esittäjä – osaa roolinsa myös käytännön politiikassa.

Yllätys seuraa toistaan, median riemuksi. Ensimmäisiä temppuja taisi olla kuuluisa jalasmökkiepisodi. Helsingissä jo toistakymmentä vuotta asunut Väyrynen ilmoitti asunnokseen Keminmaalla sijaitsevan muutaman neliömetrin suuruisen jalasmökin, voidakseen nostaa päivärahaa.

Viimeisimmät kuviot ovat tuttuja kaikille: oman puolueen perustaminen, presidenttiehdokkuus ja nyt ilmoittautuminen Juha Sipilän haastajaksi keskustan puheenjohtajaäänestykseen. Mistä tässä on kysymys? Liian nuorena saavutettu menestys poliittisella uralla Kekkosen suojattina yhdistyneenä ylimitoitettuun kunnianhimoon ja sinnikkyyteen?

Näiden sisäisten syiden lisäksi voidaan spekuloida ulkoista syytä: pääministeri Sipilän arviointikyky petti, kun hän ei kelpuuttanut  kunniapuheenjohtajaa hallitukseensa. Yritysjohtajan ja diplomi-insinöörin tausta ei riittänyt arvioimaan, että hallituksessa Väyrynen olisi ollut kuitenkin jossakin määrin pienempi paha kuin sen ulkopuolella.

On kuitenkin myönnettävä, että kukapa olisi voinut uskoa, mihin Väyrynen pystyy: oma puolue ja rinnakkaisjäsenyys, keskustan oman presidentinvaaliehdokkaan haastaminen ja voittaminen – ja vielä Sipilän haastaminen. Miten puolue voi  selviytyä tästä hajoamatta? Ainakin syvä juopa jää puoluekenttään pitkiksi ajoiksi.

Mitkä ovat Sipilän optiot? Jälkiviisaasti voi todeta, että Väyrysen puolueosasto olisi ollut erotettava heti uuden puolueen perustamishankkeiden tultua julkisuuteen – Väyrysen johtama puolueosastohan ei suostu erottamaan häntä. Viimeistään tämä olisi ollut tehtävä Väyrysen presidenttiehdokkuuden johdosta. Olisihan se ollut täysin perusteltua. Toinen - tosin teoreettinen - mahdollisuus olisi ollut valita Väyrynen keskustan ehdokkaaksi sillä ehdolla, että hän luopuisi oman puolueen perustamisesta.

Sipilän maltillisuus on ymmärrettävää siltä kannalta, että Väyrysellä on keskustassa oma vankka kannattajakuntansa, joka ei tosin ole niin suuri, kuin presidentinvaalissa häntä äänestäneiden joukko. Keskustalla ei olisi varaa menettää näitä peruskannattajia, mutta onko sillä varaa alistua tähän puoluetta raastavaan tilanteeseen? Kertarytinä olisi monesti parempi vaihtoehto kuin jatkuva kitinä.

On täysin epätodennäköistä, että Väyrynen voittaisi puheenjohtajavaalin, mutta mitä suurempi on hänen kannatuksensa, sitä heikommalta näyttää Sipilän asema puolueessa ja sitä vahvemmalta Väyrysen imago tulevissa vaaleissa. Asialla on merkitystä myös hallituksen työskentelyn tehokkuuden kannalta. Tosin keskusta pääsisi vaalin jälkeen eroon Väyrysestä – jos hän todella pitää lupauksensa ja eroaa. Joka tapauksessa Väyrynen uusine puolueineen tulee olemaan jatkossakin piikkinä Sipilän ja keskustan lihassa.

Pääministeri ja puoluejohtaja Sipilän tilanne ei näytä kadehdittavalta. Väyrysen polkka määrää tahdin – Väyrynen vie ja Sipilä vikisee.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (45 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Mitkä ovat Sipilän optiot?"

Sipilän optiot ovat biotaloudessa johon aikoo pääministerinä sijoittaa valtion tukirahaa josta ei sopimusteknisesti helpolla irtipääse kuten ei tuulimyllyjen tuestakaan. Korruptoituneeseen Sipilään verrattuna Väyrynen on pyhäkoulupoika.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Seura-lehdessä oli paljastava artikkeli Sipilän rikastumisesta valtion suosiollisella avustuksella.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kyllä on kepulla hövelit säännöt, jos puolueen puheenjohtajavaaliin kelpaa ehdolle jopa kilpailevan poliittisen organisaation nokkamies! Teoriassa esimerkiksi Antti Rinne voisi käydä voittamassa äänestyksen Sotkamossa ja kaapata koko puolueen ajamaan sosialidemokraattista asiaa, vai?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

On se tosiaan hämmästyttävää, jos Sipilä/keskusta ei ryhdistäydy. Väyrysen kannatus on tietenkin se jarru, joka tässä vaikuttaa. Luulisi kuitenkin Sipilän yritysjohtajana osaavan tehdä välttämättömät päätökset. Mistään rehdistä kilpailusta ei puheenjohtajan vaalissa tulisi olemaan kysymys.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Suhtaudun skeptisesti tuohon Väyrysen mahdollisuuteen määrätä tahtia tai mitään muutakaan. Kyllä hänellä on puolueessa innokas kannattajakunta, mutta se on jokseenkin pieni. Väyrysen kannatus rajoittuu Lappiin ja sielläkin hän oli viime eduskuntavaaleissa vasta puolueensa kakkonen. Edellisissä vaaleissa ei Uudeltamaalta tullut kolmea tuhattakaan ääntä. Kun paljon touhuaa ja toimittajat innolla kirjoittelevat, voi näyttää itseään isommalta ja vakavasti otettavalta toimijalta, mutta eiköhän tämä ole sittenkin sellaista touhuilua, jota Väyrynen harjoitta pitääkseen mielensä virkeänä. Vakavasti otetettavia tuloksia siitä ei odota juuri kukaan, tuskinpa edes hän itse.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Suhtaudun skeptisesti tuohon Väyrysen mahdollisuuteen määrätä tahtia tai mitään muutakaan. Kyllä hänellä on puolueessa innokas kannattajakunta, mutta se on jokseenkin pieni."

Kyllä ainakin tähän asti on näyttänyt siltä, että Väyrynen tekee mitä haluaa. Mikä sitten Sipilän käsiä sitoo, jos hänen kannattajajoukkonsa olisi merkityksetön?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Väyrysen näkemykset ovat lähempänä keskustaväen yleistä linjaa mutta eihän tuossakaan puolueessa mikään demokratia toimi, äänestämään pääsevät harvat ja valitut joita on helppo painostaa yleisen hegemonian nimissä. Keskustalaisia vedätettiin pahasti EU:n suhteen ja byrokraattinen tukilinja on Suomessa pahasti epäonnistunut.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Olisivatko EU- ja maahanmuuttovastaisuus sekä venäjämyönteisyys lähellä keskustan yleistä linjaa? Pikemmminkin ne kuulostavat perussuomalaislta hyyveiltä.

Puoluedemokratiassa on epäilemättä puutteita - onhan talossa totuttu siihen, että isäntä määrää.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Olisivatko EU- ja maahanmuuttovastaisuus sekä venäjämyönteisyys lähellä keskustan yleistä linjaa?"

Olettaisin että haluavat lähinnä pitää maatilansa elinkelpoisina. EU on tuonut kilpailua ja kaiken pitää olla suurempaa ja tehokkaampaa joka on tarkoittanut velkavetoista laajentumista ja riskejä kannattavuudessa. Jostain keski-Euroopasta tuodaan massiivisesti tuettuja puolivalmisteita Suomeen eikä näille suomalaisella kustanusrakenteella mitään mahda.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #9

#9
Onhan EU:sta haittaakin ollut, mutta joka tapauksessa Sipilän keskusta vaikuttaa selvästi EU-myönteiseltä. Mitä isännät itse tykönänsä ajattelevat, on eri asia.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #12

#12. Sixten Korkmankin tunnusti äsken HS-kulttuurihaastettelussaan, että eurosta ja EMU:sta on ollut Suomelle enemmän haittaa kuin hyötyä.

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005545489.html

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015102220545902_u...

https://www.verkkouutiset.fi/sixten-korkman-toivea...

https://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/t... (=google)-> Korkman ja EMU

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Venäjämyönteisyyteen en osaa oikein ottaa kantaa. Minusta Väyrystä voisi myös pitää realistina. Silloin kun Väyrynen saa sanoa lauseensa loppuun toimittajan keskeyttämättä, hänen kantansa Krimin - ja Ukrainan tilanteeseen vaikuttavat joskus jopa realistiselta.

Tuo EU - ja maahanmuuttovastaisuus on jo toinen juttu. Jos kepulaiset - Kehä III:n ulkopuolella - saavat eli tohtivat sanoa aidon ja rehellisen mielipiteensä, EU - ja maahanmuuttovastaisuutta saatta löytyä enemmän kuin arvaamme. Noissa asioissa Suomi jakautuu aika vahvasti.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #10

Liiallisen venäjämyönteisyyyden ja länsikielteisyyden realismista voidaan olla montaa mieltä. Keskustalaisten EU-näkemykseen otin kantaa jo vastauksessani kommenttiin #9.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kekkosta kannatti parhaimmillaan 90% kansasta. 10% yritti sanoa vastaan mutta tyhjäksi heidän vikinänsä jäi.

Nyt oppipoikaa kannattaa 10% kansasta ja 90% seuraa huvittuneena suurta draamaa. Joten ajat ovat muuttuneet. Ei kannattaisi enää yrittää Kekkosen opeilla, jos oikeasti haluaa jotain vaikuttaa eikä vain olla esillä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kekkosen opit kuuluvat Kekkosen aikaan eli ovat vanhentuneita.

Siinäpä Väyrysen ongelma taitaa ollakin: päätavoite on olla esillä. Keinot ja sanottava valitaan sen mukaan.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Onko keskustan kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen mennyt kyltymättömässä vallanhimossaan ja revanssihengessän jo liian pitkälle, Hesari ja Etelä- Suomen Sanomat kysyvät pääkirjoituksissaan?

https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-200000555218...

https://www.ess.fi/Mielipide/paakirjoitukset/art24...

Paavo Väyrysen puheenjohtajahalu hämmentää ja turhauttaa keskustan puoluevaikuttajia:

1) Peräpohjolan piirin puheenjohtaja ja puoluehallituksen jäsenen Pekka Pelttarin mielestä Väyrynen yrittää keskustan johtoon "saranan puolelta".
- "Tällä ratkaisulla hän jollakin tavalla haluaa pitää vanhaa puoluetta panttivankinaan muutaman kuukauden."
- " Eihän tämä ole millään tavalla politiikan pöytätapojen mukaista."

2) Keskustan pitkäaikainen vaikuttaja, professori Kari Hokkasen mielestä:
- " Se on selvää, että kilpailijat ilakoivat tällä, ja medialle tämä on herkkupala, kun saadaan keskustaa arvostelevia otsikoita."

3) Puoluesihteeri Jouni Ovaska ei lähde ehdottelemaan puoluehallituksen ohi neuvoa-antavasta jäsenäänestyksen pitämisestä puheenjohtajasta.

P-ko keskustan kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen omaan pesäänsä karhunpalveluksillaan ja kostonhaluillaan? Tekeekö Keskusta "persut" valta-asemapeleillään? Jakautuuko keskusta nyt liberaaliin ja alkiolaiseen ryhmittymään? Tekikö Sipilä virheen, kun sorsi Väyrystä ministerivalinnoissaan? Vai oliko se demokraattisesti valitun pääministerin perustuslaillinen oikeus valita vain yhteistyökykyisimmät henkilöt puolueestaan ministerin palleille? Onko tämä taas yksi monista esimerkeistä, kuinka politiikka on pelkkää oman edun tavoittelua, eikä rakentavaa maan asioiden hoitoa?

MUTTA kuka on pystynyt osoittamaan Paavo Väyrysen ennakoivat taloustietämykset virheellisiksi EU/EMU/€uron:n suhteen jo 1980/90- luvulta alkaen? Onko Väyrynen kestopiikki muiden politiikkaa tekevien lihassa?

Ainakin Väyrynen on etevä politiikan kuvioiden ja pelien markkinoija ja median kestosuosikki. Mitä olisi media ilman "väyrystelyjä"?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Aiheellisia kysymyksiä. Saranapuolelta hän yrittää sisään.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#19. Väkisin ei kannata yrittää mitään, jos kannatus ja kapasiteetti eivät riitä. Olisi ymmärrettävä ajoissa omat edellytykset ja tajuttava, mihin ei pysty ja hyväksyttävä omat realiteetit "maallisessa vaelluksessa". Turha on tutkainta vastaan pyristellä. Huipulla ollessa kannattaa lopettaa - ei kehäraakkina... tai halveksittuna!

Huipulla tuulee!

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #22

Juuri näin. Pidänkin Väyrysen keskeisenä motiivina tässä vaiheessa kostonhimoa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #25

#25.PP. Hyvä kirjoitus pohdittavaksi valtapelin kiemuraisista ja itsekkäistä kuvioista! Jopa urautuneista pakkomielteistäkin. "Liian paljon liian varhain!"

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #25

#25.PP. Hyvä kirjoitus pohdittavaksi valtapelin kiemuraisista ja itsekkäistä kuvioista! Jopa urautuneista pakkomielteistäkin. "Liian paljon liian varhain!"

US: "Väyrysongelmaa ei ratkaise edes koko paikallisyhdistyksen erottaminen":

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/241054-hammentyny...

US/Väyrynen: Suurin ongelma on oikeiston ylivalta:
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/240826-vayrysen-r...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #33

Tuossa US-linkissä sanotaan mm.:

"...keskustan sääntöjen mukaan keskustan jäsen ei voi olla toisen puolueen jäsen. Kuitenkin keskustapuolue pystyy erottamaan Väyrysen jäsenyydestä käytännössä vain erottamalla koko Keminmaan Keskustaseuran, eli Väyrysen ohjaileman paikallisyhdistyksen, jossa hän on jäsenenä.
Ahti Tahkolan mukaan tämäkään ei välttämättä olisi kestävä ratkaisu.
– Sehän tuntuu äkikseltään siltä, että silloin päästäisiin eroon [Väyrysestä]. Mutta siinä on tilanne se, että hänethän voidaan kutsua jonkun toisen paikallisyhdistyksen jäseneksi samoin tein, niin ei se auta mitään, Tahkola katsoo."

Onpa tosiaan hankalat säännöt. Jäsenestä ei päästä koskaan erooon, jos jossakin paikallisyhdistyksessä on enemmistö, joka haluaa hänet jäseneksi. Täysin idioottimainen tilanne. Farssi.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Kiitos asiallisesta Väyrys-blogista. Harmittaa pelkästään henkilöön menevät kirjoitukset, joissa pari Väyrysen vihaajaa yrittää kommentti kommentilta pistää paremmaksi.

Kuunneltuani muutaman PV:n esityksen mietin, että keskustelu on mennyt hiukan harhaan; johdonmukaisempaa ja perusteltua katsausta politiikan nykytilanteesta kuulee harvoin politiikoilta – ulkoa opeteltua jargonia tulee kyllä. Toki hän on ... hmmm, pitkän perspektiivin omaava henkilö. Mutta oliko hän väärässä siinä että jos olisimme Ruotsin rinnalla omalla valuutalla.... Jos ja jos, mutta kuitenkin... Tosin mm. tuosta aiheesta Suomessa ei saa keskustella, vaan on myötäiltävä valtaa ja oltava EU myönteinen ollakseen hyväksytty.

Politiikka on peliä. Sipilä osaa omat pelinsä, mutta osaa – uskallanko? – Väyrystä huonommin poliittisen pelin. Sipilä pärjää kun saa koneiston taakseen. PV taas ei häviä mitään. Uskon hänen tasan tietävän missä mennään. Mutta politiikassa kosto – jos mahdollista, on suloista.

Luulen että PV nauraa ”partaansa”. Tekee kiusaa vielä sen minkä voi, koska tietää tietävänsä. Samalla karttuu aineistoa uusiin kirjoihin, joita voi kauppailla. Ja jos elonpäiviä riittää – miksi ei – eräänä kesänä Väyrysen teatterissa pyörii näytelmä nimeltä MINÄ, KEPU ja kenkku-Sipilä. Arvatkaa kuka on pääosassa?

Luvassa on poliittisia kiemuroita ja ihailtavaa suomalaista ikienergiaa (((

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#16. "Politiikka on peliä" ja taktikointiakin. Osin sairastakin asioiden hoitoa ja epätaloudellistakin peliä. Historia todistaa. Aatteellis-filosofis- uskonnolliset periaatteet voivat kieroontua.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

#16
Kiitokset! Toki Väyrysen teemat ovat aivan aiheellisia. Paitsi maahanmuutossa, myös EU:ssa on ongelmansa, mutta tässä vaiheessa lienee myöhäistä katua jäsenyyttä. Fixit olisi liian raju juttu - vrt. Brexitin ongelmat. Väyryseen kohdistuvan kritiikin ydin onkin siinä, että tyylipisteitä ei saa perustamalla kilpailevan puolueen ja pysyttelemällä edelleen jäsenenä vanhassa puolueessa, eikä myöskään kilpailevasta presidenttiehdokkaasta. Kysymys onkin liian selvästi kostosta ja kiusanteosta.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#20. Kyllä sekä politiikassa eettä joukkueurheilussa vaaditaan yhteispelitaitoa ja keskinäistä kunnioitusta menestyäkseen. Veneen keikuttelijoista ei ole joukkuepeliin eikä politiikan tekoon. Yhteispelillä ja yhteispetillä kaikki onnistuu!

Mutta onko Suomessa liikaa puolueita/etujärjestöjä valtaa kahmimassa ja valtiokakkua jakamassa?

Siksikö syntyy ns. sekametelisoppaa kuten nykyään? Kaikki pyrkivät saamaan suurimman palan "kakusta". Ja BKT määrää tuon jaettavan valtiokakun suuruuden. Mitään "saavutettuja etuja" ei voi siten olla, koska elämme dynaamisessa maailmassa. Ja valtakin edellyttää vastuuta ja velvollisuuksia maan hoidosta ja sen kansalaisista. Mutta ylittääkö egoismi altruismin - oma etu ylittää julkisen edun? Joillakin valta nousee päähän ja itseisarvoksi. Valtakin voi turmella ja turmeltua.

Platon: "Demokratian heikkous on riitelevät puolueet"... etujärjestöt ja valtapelurit. Onko EU/EMU/EKP liian plutokraattinen ja Saksa/Ranska-johtoinen?

Väyrysen tapauksessa on selvästi kyse kostosta ja kiusanteosta ja revanssista. Ei muusta. Tympäisee!

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #21

Yhteistyötaitoa tarvitaan myös politiikassa. Monipuoluejärjestelmä on melkoinen sekasotku varrattuna kaksipuoluejärjestemään.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #24

Monipuoluehallitus: "Mitä useampi kokki sitä huonompi soppa." - Ryhmätyönä tehdystä hevosesta tulee kirahvi, kameli tai parhaassa tapauksesa aasi/muuli.

Ainoa etu monipuoluehallituksessa on se, ettei vähemmistönä oleva oppositio saa sitä milloinkaan välikysymyksillään nurin, vaikka hallitus tekisi kuinka huonoa politiikkaa. Eikä valtaoikeutensa menettänyt presenttikään pysty sitä nyt kaatamaan - kuten ennen - ilman pääministerin eroanomusta.

Onko tässä porsaanreikä nykyisessä perustuslaissa?

Väyrysen keskustan ja hallituksen kaatoyrityksetkään eivät auta.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #26

"Ainoa etu monipuoluehallituksessa on se, ettei vähemmistönä oleva oppositio saa sitä milloinkaan välikysymyksillään nurin, vaikka hallitus tekisi kuinka huonoa politiikkaa. Eikä valtaoikeutensa menettänyt presidenttikään pysty sitä nyt kaatamaan - kuten ennen - ilman pääministerin eroanomusta.
Onko tässä porsaanreikä nykyisessä perustuslaissa?"

Presidentin valtaoikeudet saisivat olla vähän nykyistä laajemmat. Ainakin Niinistön kaltaisen luotettavan presidentin kohdalla. Tosin jatkossa voi tulla toisenlaisiakin...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #26

"Analyysi: Väyrynen voi pelata ehdokkuudellaan Sipilän pussiin:
Keskustan puheenjohtajavaaleissa löytyy ainakin yksi häviäjä ja se on keskusta, kirjoittaa politiikan toimittaja Hannu Tikkala.
Yle.fi 4.2.2018 klo 19:02".

https://yle.fi/uutiset/3-10058238

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

#20
Rajultahan tuo Fixit kuulostaa, ei käy kieltäminen, ja Brexitkin kyllä. Se on vaan niin, että jos valitsee väärän suunnan, on luettava karttaa tarkemmin, palattava ja valittava oikeaan suuntaan vievä tie, että pääsee ehjänä perille.

Ihmettelen aina, kun aikoinaan väitettiin ettei EU:sta voi erota - se oli kuulemma sillälailla täydelliseksi suunniteltu. Sitten kuitenkin, kun tilanne oli kyllin tiukka, Kreikalle jo oltiin keksimässä takatietä ulos. Olisi ehkä kannattanut. Sitten tuli Brexit. Miten se tuolleen? Tiukassa paikassa kaikki lutviutuu.

Kun EU:n tilannetta katsoo nyt Brexitin avaamin silmin ja vaikkapa mm. Puolaa ja Unkaria ajatellen, niin korjaamista taitaa riittää - puolin ja toisin. Miten se remontti sitten etenee ja toteutetaan, onkin jo toinen juttu.
Sitomalla tiukemmin yhteen ja sanelemalla??

Sorry, lipsahti hiukan ohi aiheen eli PV:n - mutta tuohon kommenttiisi vain. Ehkä Väyrynen haistelee Brysselissä EU:n ilmaa. Voisiko olla, että EU:n tilanne onkin vakavampi kuin uskallamme nähdä?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #23

Kreikan olisi pitänyt antaa mennä, mutta arvovaltasyistä tätä "sivistyksen kehtoa" ei haluttu erottaa. Kyllä EU:ssa on aina keinot keksitty ja jätetty tarpeen tullen sääntöjä noudattamatta. - Fixitistä: kun mahtavaa Britanniaa nöyryytetään Brexitissä näin, miten piskuisen Suomen kohdalla Fixitissä nähtäisikään? - sillä pyyhittäisiin pöytäää tai jotakin muuta...

"Ehkä Väyrynen haistelee Brysselissä EU:n ilmaa. Voisiko olla, että EU:n tilanne onkin vakavampi kuin uskallamme nähdä?"

EU:n kriisi voi olla vakavampi kuin poliitikot siellä ja meillä uskaltavat sanoakaan. Pakolaiskriisi osoitti, että toimintakykyä ei ole. Ajetaan "ihmisoikeudet edellä" ja itsesäilytysvaisto taka-alalla.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

YLE: Väyrysen erottamista pohditaan keskustassa:

https://yle.fi/uutiset/3-10058585

Saa nähdä kuinka äijän käy, ja mitä keskusta ja Väyrynen tekevät?

Timo Kalli: Väyrysen erottaminen voisi hajottaa keskustaa:

https://yle.fi/uutiset/3-10059207

YLE:Juhantalokin ottaa kantaa Väyrysen toimintaan:
https://yle.fi/uutiset/3-10059683

Pyrkiikö pakkomielteinen Väyrynen marttyyriksi?

Uhkaako keskustaakin perussuomalaisten jakaantumiskohtalo?

Puuttuuko vallanhimoiselta Väyryseltä terve itsekritiikki? Kukaan meistä kun ei ole korvaamaton.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Timo Kalli: Väyrysen erottaminen voisi hajottaa keskustaa."

Kyllä nykyinenkin meno hajottaa keskustaa koko ajan. Lopputulos kuitenkin on: pitkän ja kuluttavan puheenjohtajakampanjan jälkeen Väyrynen eroaa puolueesta ja jatkaa myrkynkylvöä oman puolueensa parista.

Marttyyri hänestä tulee, jos hänet nyt erotetaan ja estetään osallistumasta pj-vaaliin.

Itsekritiiikkiä Väyrysellä ei ole. Hän on aina oikeassa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#34. Kyllä nykyinen "väyrystely" hajottaa keskustaa koko ajan. "Lopputulos kuitenkin on: pitkän ja kuluttavan puheenjohtajakampanajan jälkeen Väyrynen eroaa puolueesta ja jatkaa myrkynkylvöä oman puolueensa parista." Näin ehkä tapahtuu.

Tuo "myrkynkylvö" on ominaista politiikalle ja poliitikoille... Olipa kyse valtioiden välisistä, puolueiden välisistä, niiden sisäisten linjojen välisistä, opposition ja hallituksen välisistä tai hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen välisistä suhteista, intresseistä ja ristiriidoista ja "mutapaineista" valtion kakkua jaettaessa tai populistisista vaalikamppaluista. Kauppaa käydään "kuka on suurin ja kaunein" valtakunnassa. Äänistä ja valtakirjoista taistellaan kiivaasti dynaamisilla, poliittisilla markkinoilla.

Narsistit, dogmaatikot ja besserwisserit levittävät aina ympäristöönsä pahoja tulehduspesäkkeitä "myrkynkylvöillään". Ja tietysti koko ympäristö kärsii ja voi pahoin. Mutta miksi valtiot valitsevat hitleristä ja stalineita ja trumppeja johtoonsa? Ovatko "viisaatkin" kansalaiset tyhmiä ja suggeroitavissa?

Mitä tulee Sipilän ja Väyrysen suhteisiin, on selvää, ettei EU/EMU-myönteinen Sipilä tahtonut eurovastaista Väyrystä hallituksensa kuvioita sotkemaan. Tuskinpa EU/EMU-vastainen Väyrynenkään pääministerin mmandaatilla olisi tahtonut Sipilää hallitukseensa. Valinta on siten aivan looginen ja realistinen sekä perustuslainkin mukainen. Valtion etu ja eheyttäminen vaatii yhteistyökykyä/-halua ja solidaarisuutta ja lojaalisuutta. Ei repien vaan rakentaen mottona. Eripurainen valtio on helppo valloittaa, eikä sillä mene muutenkaan hyvin. MUTTA onko niin, että vain isot kriisit- sota ja kansalliset hätätilat - yhdistävät puolueita ja päättäjiä saumattomaan yhteistointaan? Muulloin riidellään vallasta ja mammonasta:

Kun kissa on poissa hyppivät hiiret pöydällä! Missä on Suomen "kissa"?

MUTTA "itsekritiikkiä" Väyrysellä ei ole . "Hän on aina oikeassa" - ehkä silloinkin kun on väärässä. Silti ihminen on erehtyväinen...täydellistä ihmistä kun ei ole vielä syntynyt...vaikka jotkut nimityttävät itsensä jopa Neroksikin kuten Suurvalta-Roomassa tai Suureksi Johtajaksi kuten Pohjois-Koreassa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #36

"Mutta miksi valtiot valitsevat hitleristä ja stalineita ja trumppeja johtoonsa? Ovatko "viisaatkin" kansalaiset tyhmiä ja suggeroitavissa?"

Se on tuhannen taalan kysymys. Ihmiset ovat vaikutettavissa ja lietsottavissa joukkopsykoosiin varsinkin tilanteissa, joissa on paljon tyytymättömyyttä vallitseviin oloihin. Näin on aina ollut ja näköjään näin tulee olemaan jatkossakin.

"Mitä tulee Sipilän ja Väyrysen suhteisiin, on selvää, ettei EU/EMU-myönteinen Sipilä tahtonut eurovastaista Väyrystä hallituksensa kuvioita sotkemaan."

Ei tietenkään. Varsinkaan kun kukaan ei voinut ennustaa näitä Väyrysen vastatoimenpiteitä: oma puolue, oma presidenttiehdokkuus ja vielä pj-ehdokkuus.

Koska Sipilä ei ole kyennyt Väyrystä erottamaan, hänen täytyy katsoa Väyrysen peli katkeraan loppuun saakka. Yhteinen pj-kanmpanjakiertue ei kai sentään ole pakollinen? Jos Sipilä siihenkin taipuu, on keskustalla lammas puheenjohtajana - ehkä suden vaatteissa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #37

#37. Kyllä ns. linnarauha olisi keskustan ja Suomen politiikan kannalta paras ratkaisu. Esimerkkinä jopa lapset, "jotka sottii ja soppii". Aikuiset eivät ole sillä tasolla nähtävästi useinkaan. Ollaan periksiantamattomia ja pitkävihaisia omaksi ja muidenkin tappioksi ja kärsimykseksi. Niin siinä käy, kun negatiiviset tunteet ja reagoimiset johtavat tervettä järkeä.

MUTTA medialle nämä jähinät ovat vettä palstamyllyyn ja herkkupaloja reposteltaviksi ja myyviä lööppejä rustailtaviksi. Vahingonilo kun on monelle se suurin ilo poliittisestikin. Lehtilevikki vain kasvaa ja tuo leipää juorutoimittajille tai tyhjäntoimittajillekin monen humpuukin ja mustamaalauksen muodossa. Se on toki sitä avointa demokratiaakin...

Kun "enemmistön vähemmistöt ja vähemmistön enemmistöt" tai "kilpalaulajat" taikka hallitus ja oppositio ottavat yhteen...poliittisissa valtapeliskaboissa.
Eläppä sitten niiden kanssa kristillisesti tai eettisesti oikein tai yhteisymmärryksessä!

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #37

#37. Väyrynen vastaan Sipilä media/mutapainissa on pelkistetysti kyse Väyrysen alkiolaiset vastaan Sipilän liberaalit. Varmin häviäjä on keskusta.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #44

Tästä on tosiaan kysymys: vanhoilliset alkiolaiset ja liberaalit/bisneshenkiset Sipiläiset. Keskusta voi jopa hajota.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"MUTTA medialle nämä jähinät ovat vettä palstamyllyyn ja herkkupaloja reposteltaviksi ja myyviä lööppejä rustailtaviksi."

Tämä on keskeinen nykymenoa vauhdittava tekijä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Mutta mikä on se Kultainen Keskitie Suomen onneen ja menestykseen? Siinä sitä onkin puolueilla, poliitikoilla ja tässä blogissa Väyrysellä ja Sipilällä miettimistä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Tässä nokitttelussa ei taida löytyä kultaista keskitietä. Väyrynen ottaa pelistä irti kaiken mainosarvon tulevia eduskunta- ym. vaaleja varten.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#41.Kansalaispuolue ilmoittaa Ylellä, että "jatkamme omana puolueena, vaikkka Väyrynen valittaisiin keskustan puheenjohtajaksi:

https://yle.fi/uutiset/3-10060703

Onko Väyrysen kansalaispuolue suoraa jatkumoa taannoiselle liberaalille kansanpuolueelle vai täysin uusimuotoinen, alkiolainen keskustapuolue?

VERKKOUUTISET: Paavo Väyrysen kansalaispuolue tavoittelee 20:tä kansanedustajaa... Tavoitellahan saa vaikka kuuta taivaalta!

https://www.verkkouutiset.fi/hs-paavo-vayrysen-puo...

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#41. ESS/UUTISSUOMALAISEN KYSELY: "Väyrysen valittava puolueensa", sanovat Uutissuomalaisen tavoittamat 39 kansanedustajaa Keskustan 49 kansanedustajasta.

-" Väyrysen tulee erota kansalaispuolueesta, jos hän pyrkii keskustan johtoon." Kolme ei halunnut kommentoida asiaa.

Keskustan varapuheenjohtaja Juha Rehula sanoo, että puoluehallitus on koolla 15.helmikuuta. Siinä linjataan , miten menetellään eteenpäin. Rehulan mukaan puheenjohtajan valinnassa voidaan puoluehallituksen päätöksellä järjestää neuvoa-antava jäsenäänestys. Jäsenäänestykseen nimitettävällä ehdokkaalla tulee olla takanaan vähintään kymmenen perusjärjestön tai yhden piirijärjestön esitys. Ehdolle voi asettautua myös vasta puoluekokouksessa.

VIIME kädessä asian ratkaisee puoluekokouksen menettelytapavaliokunta.

NÄYTTÄÄ siltä, että Väyrysen päätarkoituksena ei olekaan nousta keskustan puheenjohtajaksi ja Suomen pääministeriksi ohi Sipilän, vaan kerätä kannatusta oman Kansalaispuolueensa eduskuntavaalikampanjalle.

Aika näyttää, millainen vaikutus Väyrysellä on keskustan kenttään laajemminkin: hajottaako se vai eheyttääkö se kenttää Sotkamon kesäkuista puoluekokousta ajatellen?

KYSELYYN vastanneet keskustan kansanedustajat pitivät puheenjohtaja Juha Sipilän asemaa vahvana. He eivät kaipaa Sipilälle haastajaa ja ihmettelivät, mistä sellainen edes löytyisi.

VERKKOUUTISET: Keskustan puoluehallitus käsittelee tapaus-Paavo Väyrystä
huomenna:

https://www.verkkouutiset.fi/keskustan-puoluehalli...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kansanedustajien enemmistön kanta osoittaa, etää Väyrynen on varsin heikoilla. Hajottavaan myyräntyöhön hän kyllä pystyy.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset