Lokari

Leimakirveet ja vihapuhesyytökset sinkoilevat - miten käy sananvapauden?

Viime aikoina on tullut tavaksi olla kovasti suvaitsevainen ja samalla leimata epäsuvaitsevasti toista mieltä olevat sopivalla luonnehdinnalla, joka leimaa kohteensa lähes lainsuojattomaksi. Esimerkiksi, jos on kyse maahanmuutosta, leima on tietenkin rasisti.

Tätä termiä on laajennettu koskemaan kovin erilaisia asioita. Maahanmuuton kielteisiä puolia ei saa tuoda esiin – se leimataan herkästi rasismiksi, silloinkin kun kysymys ei ole lainkaan rodusta. Mutta rasistia käytetään suurpiirteisesti, koska se on tehokas lyömäase.

Puhutaan myös ikärasismista, kun ihmisiä katsotaan syrjittävän iän perusteella. Sanomattakin on selvää, että ikäryhmään kuuluminen ei merkitse rodullista ominaisuutta. Kulttuurin arvostelu leimataan usein kulttuurirasismiksi, vaikka jälleen välitön rodullinen ulottuvuus puuttuu. Rasismin sijasta olisikin puhuttava syrjinnästä.

Leimaava nimittely ei ole meillä uutta. Jo neuvostoaikoina kutsuttiin Neuvostoliittoa tai vaikkapa kotimaan vasemmistolaisia kritisoivia ihmisiä herkästi neuvostovastaisiksi. Tämä saattoi merkitä poliitikolle jopa uran loppua tai ainakin melkoisia hankaluuksia.

Tällaista leimaavaa nimittelyä edustavat nykyisin myös usein varsin perusteettomasti heitetyt syytökset vihapuheesta. Epäselväksi näyttää kuitenkin usein jääneen, mitä vihapuhe todellisuudessa on. Euroopan neuvoston ministerikomitean suosituksessa vihapuheeksi on määritelty kaikki ilmaisumuodot, jotka levittävät, lietsovat, edistävät tai oikeuttavat etnistä vihaa, ulkomaalaisvastaisuutta, antisemitismiä tai muuta vihaa, joka pohjaa suvaitsemattomuuteen. Rangaistava vihapuhe on myös viharikos. (Poliisi.fi)

Tästä poiketen nykyisin voidaan leimata vihapuheeksi melkein mikä tahansa kriittinen tai naljaileva kielenkäyttö, jopa huumori. Eräs blogisti leimasi erään viime presidentinvaalin vaalilautakunnan puheenjohtajan lausunnon vihapuheeksi nuorisoa kohtaan, kun tämä ihmetteli ns. kirkkoveneen kuvien puuttumista vaalilipuista ja kyseli, onko nuorison anatomian tuntemus heikentynyt (IS  29.1.). Tähän tapaan huumori tulkitaan ryppyotsaisesti vihaksi,  ja unohdetaan, että kansalaisilla on edelleen sananvapaus.

Poliisi.fi -sivustolla todetaankin, että sananvapauden piiriin eivät kuulu ainoastaan sellaiset tiedot tai mielipiteet, jotka otetaan vastaan mielellään tai joita pidetään harmittomina tai yhdentekevinä, vaan myös sellaiset, jotka koetaan esimerkiksi järkyttävinä, häiritsevinä tai epämiellyttävinä.

Jos sananvapauden piiriä kavennetaan tarkoitushakuisesti, pian varmaankin esimerkiksi kriittinen taidearvostelu voidaan tulkita vihapuheeksi. Kaukana takanapäin ovat ne ajat, jolloin maassa ilmestyi Pahkasika -lehti, jossa lukijoita pyydettiin ilmoittamaan "mikä teille on pyhää, niin pilkkaamme sitä seuraavassa numerossa".

Kaikille suomalaisille ei siis selvästikään ole varsinkaan nykyisin kovin tyypillistä vivahteiden taju ja kohtuullisuus. Hyvin usein esiintyy taipumusta ajaa jotakin positiiviseksi koettua asiaa äärimmäisen tiukoin tulkinnoin. Silloin hyvä asia voidaan pilata liioittelulla ja etsiä "väärinajattelijoita" kissojen ja koirien kanssa. Vastaavaan liioitteluun voivat tietenkin syyllistyä myös kriittisiä näkemyksiä esittävät ihmiset, jolloin he saattavat syyllistyä oikeaan vihapuheeseen. Jäitä hattuun ja enemmän suhteellisuudentajua kaikille!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Kirjoitus oli erittäin tarpeellinen muistutus meille kaikille. Kiitos! :)

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto
Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Hyvä kirjoitus, kiitos siitä!

Maailma on täynnä puolestaluokkaantujia. Viimeisin kohu on Saksasta, jossa on muutamia "Mohren" -nimisiä apteekkeja, osa perustettu vähintään sata vuotta sitten. Nimihän on niin rasistinen, että korvat vinkuvat ja silmät säkenöivät tulta.

Kyseenalaiseksi tässä voidaan asettaa myös lainsäätäjän järki: rikoslain sotarikoksia koskevaan 11 lukuun on otettu säädös, jossa tiedon asettaminen yleisön saataville, sen "muutoin" levittäminen yleisön keskuuteen sekä sen yleisön saatavilla pitäminen on rangaistavaa. Tunnusmerkistö täyttyy, jos tiedolla uhataan, panetellaan tai solvataan jotain ryhmää. Pykälän otsikossa on "kansanryhmä", tunnusmerkistössä "ryhmä". Ensinnäkin pykälän sijoitus on vähintäänkin outo, ja toiseksi se ei ole edes kohtuullista lainvalmistelutyötä. Suomalaiset taisivat tässäkin ylittää oppi-isänsä. Muualla EU:ssa ei sentään tiedon levittäminen liene rangaistavaa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Mohr tarkoittaa tosiaan mauria, neekeriä, lakupekkaa, yms. Netistä löytyy Mohren -nimisiä hotelleja, ravintoloita ja olutmerkki. Meilläkin poistettiin lakritsipötkystä tyylitelty afrikkalaisen kuva ja Neekerinpusu-makeisesta tehtiin pelkkä pusu. Tietenkin nämä nimet saattavat loukata.

Tiedon levittämisestä: nyt pohditaan sitä, johtaako Helsingin Sanomissa julkaistu salaiseksi julistettua tietoa koskeva artikkeli syytetoimiin. Toimitttaja ei paljasta tiedon vuotajaa vedoten lähdesuojalakiin.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

HS:n tilanteessa ei onneksi ole kyse kiihottamisrikoksesta. Toimittaja on saattanut syyllistyä rikokseen, se sitten nähdään. Lähdesuoja ei ole tässä se pääasia, vaan tuo salassa pidettävän tiedon julkistaminen.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Tiedättekö kuka on sanonut näin "Emme tarvitse sensuuria, emme tarvitse ideologista poliisia, emme tarvitse uutta lehdistö- ja tiedotustoimistoa, jos haluamme jatkaa elämää vapaassa ja demokraattisessa yhteiskunnassa..."?

Vastaus kysymykseen on Tšekin presidentti Miloš Zeman. Hän on vasta valittu maansa johtoon. Zeman on 73-vuotias tunnettu EU- ja maahanmuuttovastaisuudestaan sekä Venäjä-myönteisyydestään.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Enpä tiennytkään tätä presidentin lausumaa.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

"Poliisi.fi -sivustolla todetaankin, että sananvapauden piiriin eivät kuulu ainoastaan sellaiset tiedot tai mielipiteet, jotka otetaan vastaan mielellään tai joita pidetään harmittomina tai yhdentekevinä, vaan myös sellaiset, jotka koetaan esimerkiksi järkyttävinä, häiritsevinä tai epämiellyttävinä."

Tiedetään. Kuitenkin on niin että meidän maahanmuuttajien lapsiin kohdistuvat tappouhkaukset ovat tosi epämiellyttäviä, vaikka ne sitten pitääkin sietää tämän sananvapauksen nimissä.

Onneksi jossain muissa maissa tappouhkaukset ovat kiellettyjä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Taas Salakari-kommentti, älytön. Mistä sinä niin päättelet, että laiton uhkaus ei olisi kriminalisoitu? Siellä se on 25 luvussa ihmiskaupan joukossa, niin että älä huoli. Ei tappouhkauksia tarvitse sietää.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Mistähän tuollaiset väärinkäsitykset oikein kumpuavat ja millä motiivilla niitä tehtaillaan? Jokaisenhan pitäisi tietää, että laiton uhkaus on meilläkin kriminalisoitu.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Höpsis taas. Kuten Pihlanto jo tuossa aiemmin totesi, ovat mielipiteet sallittuja. Kun tappouhkaus annetaan Suomessa muodossa "Haluaisin nähdä tyttäresi surmattuna", ei poliisilla ole asiaan mitään sanomista, vaikka minä ymmärränkin mitä tuolla "mielipiteellä" tarkoitetaan.

Et ole nähtävästi tutustunut asiaan; poliisin tulkinta oli ettei uhkaus ole näin muotoiltuna uskottava.

Onneksi Suomesta pääsee pois. Uhkauksia en ole enää saanut. Ja minun ei edelleenkään tarvitse olla lainkaan "älytön". Tai lääkkeiden väärinkäyttäjä, kuten viimeksi väitit.

Tappouhkauksia ei tosiaan tarvitse sietää kun muuttaa pois.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #10

En tiedä, kuka on väittänyt sinun käyttävän lääkkeitä väärin. Kommenttisi oli älytön. Jos poliisi ei vie asiaa syyttäjälle, sinulla on oikeus hoitaa asia ihan itse tuomioistuimessa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #10

Salakari, eikö tuo jatkuva uhriutuminen ja valitus ole raskasta? Joka ainoa kommenttisi koskee sitä, kuinka huonosti sinua ja perhettäsi on Suomessa kohdeltu maahanmuuttajina. Minäkin olen muuttanut kerran takaisin Suomeen perheeni kanssa, mutta ei minulla ollut lainkaan tuollaisia kokemuksia. Muutin kyllä sittemmin taas pois Suomesta.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #13

Lääkkeiden väärinkäytöstä syytit minua pari kuukautta sitten. Myönnän kyllä että joskus on verenpainelääkkeen kanssa ollut taukoja kun en muistanut tilata täydennystä ajoissa, mutta en tiennyt sen mitenkään liittyvän siihen mitä kirjoitan.

Ja minä olen kyllä ratkaissut tuon tappouhkaustapauksen omalla tavallani ja perheeni on nykyisin aivan turvassa. Mihinkään uhriutumiseen ei ole aihetta ja puolestani saa Suomi kohdella maahanmuuttajiaan jatkossa aivan kuten lystää. Kommenttini ovat yleensä tarkoitettu ystävällisiksi neuvoiksi siitä miten Suomen kannattaisi meitä maahanmuuttajia kohdella että veronmaksajat ja koulutetut ihmiset pysyisivät maassa. Jos se nyt tietenkään on tarkoitus, kun sitä sananvapautta pitää saada käyttää kuten tahtoo...

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #14

Vai sellaisia olen kirjoittanut...Kyllähän sinä koko ajan uhriudut ja vieläpä tyttäresi kustannuksella, et vain näytä sitä ymmärtävän. Suomessa rikoslaki kyllä asettaa rajat sananvapauden käytölle, ei sitä vapautta sentään ihan miten vain käytetä. Et sinä keskusteluun tuolla uhriutumisellasi mitään lisää tuo, mutta saahan sitä kirjoitella.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #16

Niinpä. Tyttäreni ei tuota uhkausta henkilökohtaisesti saanut, joten hänen kustannuksellaanhan minä tässä "uhriudun".

Suomen kielessä "uhriutuminen" nykyisin on sitä, että vastustaa tappouhkauksia tai vihapuheita yleensä. Kertoo vain siitä, että Suomen ilmapiiri on muuttunut kovemmaksi kuin mitä se silloin oli kun olin itse nuori. Ei tarvinnut pelätä henkensä puolesta vaikka puhui englantia. Nykyisin vain on toisin.

Minustakaan ei sinun solvauksesi minun lääkkeiden väärinkäytöstäni tai "älyttömyydestäni" tuo mitään lisää mihinkään keskusteluun. Jostain syystä olet kuitenkin aina innokkaana minun kommentteihini vastaamassa, vaikka niin kovasti niitä halveksitkin. Suomalaisten on vaikea pysyä asialinjalla ja olla puuttumatta henkilöön, mutta "saahan sitä kirjoitella", kuten sanoit.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #18

Älä valita ja vingu. Olen kirjoittanut että kommenttisi oli älytön kun kielsit Suomessa olevan sellaisen rikoksen kuin "laiton uhkaus", vaikka sellainen todellisuudessa on. Oikaisin väärinkäsityksesi jolloin kommenttini toi lisäarvoa kirjoitukseen.

En usko lainkaan tuota väitettäsi siitä, että pelkkä englannin puhuminen Suomessa johtaa uhkailuun. Olen puhunut ainakin ruotsia, englantia, saksaa ja kiinaa Suomessa, eikä minua tai ympärilläni olevia ole uhattu.

En myöskään muista kutsuneeni sinua lääkkeiden väärinkäyttäjäksi. Jos näin on tapahtunut, ja tunnet itsesi loukatuksi, tee rikosilmoitus. Älä siitä täällä vingu, tekee akkamaisen vaikutelman.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

#10
"Kun tappouhkaus annetaan Suomessa muodossa "Haluaisin nähdä tyttäresi surmattuna", ei poliisilla ole asiaan mitään sanomista, vaikka minä ymmärränkin mitä tuolla "mielipiteellä" tarkoitetaan."

Jos noin on tapahtunut, selitys voisi olla se, että sanoja esittää vain (sinänsä sopimattoman) toivomuksen, mutta ei uhkaa itse tehdä sitä?

Poliisi arvioi tietysti tilanteen, jossa uhkaus on esitetty. Esimerkiksi nuorten/lasten jalkapallo-otteluissa saattaa kuulla "tapa se" -kehotuksia ja ehkä suoranaisia uhkausiakin, mutta tuskin poliisi ryhtyy niiden perusteella toimenpiteisiin. Se suhteellisuudentaju...

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Niinpä. Minun tyttäreni hengen uhkaaminen on minulle tosiaan suhteellisesti järkyttävämpää kuin jonkun muun. Suomessa uhkailuun on vain totuttava, tai sitten mennä muualle. Suhteellisuudentajuaan voi käyttää niinkin että valitsee turvallisemman olinpaikan.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Tuollainen uhkailu on tietenkin paheksuttavaa ja lainvastaista vihapuhetta. En ymmärrä sellaista. Blogissani ei mitenkäään puolustella tällaista toimintaa. Blogini koskee sellaisten leimaavien nimittelyjen ja vihapuhesyytösten käyttöä, jotka ovat perusteettomia ja liioitttelevia.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #20

Trolli vei taas sivuraiteille.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #21

Väitätkö, että Salakari on trolli?

Useinhan blogikommenteissa mennään enemmän tai vähemmän asian viereen. Ei se välttämättä mitään trollausta ole.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset