Lokari

Trumpin tyylillä ei pärjäisi Suomen politiikassa

Suomalaisissa some-keskusteluissa esiintyy silloin tällöin presidentti Trumpin ymmärtäjiä, vaikka suuri enemmistö pitänee häntä täysin sopimattomana virkaansa. Viimeisimmässä heitossaan presidentti osoitti jälleen kerran laatutasonsa.

Trump oli kysynyt kongressin lainsäätäjäryhmän tapaamisessa, miksi kaikki nämä ihmiset tulevat heille p-läpimaista (shithole countries) viitaten tällä köyhiin Afrikan maihin, Haitiin ja El Salvadoriin. Hän sanoi myös, että Yhdysvaltojen pitäisi ottaa lisää ihmisistä Norjasta ja sen kaltaisista maista (IS 12.1.).

Selvää lienee, että Suomessa tällaisen kommentin esittänyt poliitikko tai muu kansalainen istuisi oikeudessa vastaamassa tiettyihin kansanryhmiin kohdistuvasta vihapuheesta, ja saisi sakkotuomion. On mahdotonta kuvitella, että Suomen – tai minkään muun eurooppalaisen maan – valtionpäämies esittäisi vastaavan lausunnon. Edes presidentinvaaliehdokas ei voisi meillä päästää suustaan sellaista sammakkoa. Rivipoliitikoista ei sen sijaan voi olla aivan varma.

Trumpkaan ei käyttänyt sentään tällaista kieltä vaalikampanjassaan, mutta toisaalta hän julisti monesti sen yhteydessä: "Let's make America great again!". Sitä käytti myös Ronald Reagan vuoden 1980 kampanjassaan.

Miltä vastaava kuulostaisi suomalaisen poliitikon, vaikkapa presidenttiehdokkaan sanomana: Tehdään Suomi suureksi jälleen! Taitaisi syntyä ulkopoliittinen skandaali ja kriisi, sillä suur-Suomella on historiallisesti kolkko kaiku suomalaisten – ja venäläistenkin korvissa. Meillä ollaan jopa niin herkkiä suomalaisuuden suhteen, että Suomen lippu hihamerkkinä tulkitaan provokaatioksi.

Trumpin muuripuheet olisivat yhtälailla herkkää räjähdysainetta Suomen politiikassa. Ja onhan vastaavaa meillä kuultukin "rajat kiinni" -muodossa, mutta ei sentään presidentin linnan suunnasta.

Vanhat roomalaiset sanoivat: mikä sopii Juppiterille, ei sovi härälle, eli joillekin sallitaan sellaista, mitä ei sallita kaikille. Yhdysvallat ja Suomi ovat tietenkin kulttuureiltaan ja lainsäädännöiltään kovin erilaisia maita. Trumpin puheita kyllä kauhistellaan hänen kotimaassaankin, mutta mediassa ei ole näkynyt tietoja siitä, että häntä oltaisiin vetämässä niistä juridiseen vastuuseen. Mahdollista vehkeilyä venäläisten kanssa tosin tutkitaan.

Eurooppalaisesta näkökulmasta katsoen voidaan kuitenkin sanoa, että Yhdysvaltojen presidentiksi on lipsahtanut sivistymätön ja tietämätön moukka. On vaikea nähdä hänessä "tasapainoista neroa", jollaiseksi hän on itseään luonnehtinut.

Amerikan kilpailuyhteiskunnassa minkä tahansa kisan voittaminen on niin perusluonteinen asia, että se korvaa yksilön monet puutteet. Samoin rikkauksien haalimisessa onnistuminen on amerikkalaisille todistus ihmisen paremmuudesta, jopa nerokkuudesta. Yhdysvalloista on maailmalle tullut paljon hyvää, jos pahaakin, mutta kuten Trumpin tarjoama esimerkki osoittaa, amerikkalaisuudessa on omat eurooppalaiselle käsittämättömiksi jäävät ulottuvuutensa.  

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (63 kommenttia)

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Suomi ei ole koskaan ollut sillä tavalla suuri joten sitä ei luonnollisesti voi käyttää. Sen sijaan voidaan kyllä käyttää sloganeita "tehdään Suomesta jälleen turvallinen" tai "Suomi suomalaisille" jne.

On ihan totta, että joistain kommenteista Trump saattaisi olla Suomessa syytteessä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Esim. kun hän kutsui kampanjassaan meksikolaisia raiskaajiksi ja murhaajiksi. Enemmän se kuitenkin kertoo siitä, että Suomessa on rajoitettu liikaa sananvapautta. Yhdysvalloissa oikeasti arvostetaan sananvapautta eikä esim. Halla-ahon tuomiot olisi tullut kuuloonkaan.

Itse en oikein tiedä mitä mieltä Trumpista olen, mutta eipä hänen valintansa maailmaa tai yhdysvaltoja mihinkään kaaokseen ole saanut. Lähtökohtaisesti kuitenkin toivon menestystä poliitikoille tai liikkeille joita toimittajat ja hyvät ihmiset vihaavat. Yleensä se kertoo siitä, että jotain on tehty oikein.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Wikipedia kertoo Suur-Suomesta:

"Suur-Suomi-aate oli itämerensuomalaisten kansojen yhteenkuuluvuutta korostaneen heimoaatteen radikaali muoto. Sen tavoitteena oli liittää Suomeen Neuvostoliitolle kuulunut Itä-Karjala ja mahdollisesti myös muita Suomen naapurivaltioiden osia, kuten Inkeri tai Pohjois-Norjan ja -Ruotsin suomenkielisen väestön asuinalueita. Suur-Suomi-aatetta edustaneista järjestöistä Akateeminen Karjala-Seura puhui Suur-Suomesta sekä tavoitellun suursuomalaisen valtion että suomalais-karjalaisen ei-valtiollisen kieli- ja kulttuuriyhteisön merkityksessä."

Suuruutta on monenlaista, joten aivan hyvin joku voisi sen sloganikseen valita. On sitä vieläkin hullumpaakin kuultu.

Yhdysvaltain poliittinen järjestelmä on Trumpin jäljiltä melkoisessa kaaoksessa. Maailmanpolitiikassa ei ole pitkään aikaan ollut ydinsodan vaaraa - ennen Trumpin uhittelua.

"Lähtökohtaisesti kuitenkin toivon menestystä poliitikoille tai liikkeille joita toimittajat ja hyvät ihmiset vihaavat. Yleensä se kertoo siitä, että jotain on tehty oikein."

Itse arvioin poliitikon suoraan hänen puheidensa ja tekojensa perusteella, enkä toimittajien reaktioiden vastakohdan perusteella.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kyse ei ole pelkästään Suomen ja Amerikan kulttuurieroista, vaan vimeisten vuosikymmenten aikana länsimaissa tapahtuneesta "kulttuurivallankumouksesta", jonka seurauksena julkisuudessa hyväksyttävät käytösnormit ovat tyystin muuttuneet.

Olisiko joku voinut kuvitella 60-luvun Suomessa, kun iskelmiä laitettiin esityskieltoon radiossa ja Hannu Salama tuomittiin vankilaan kuvattuaan humalaisen nuorison kielenkäyttöä romaanissaan, että sellaisia radio-ohjelmia voisi tulla aamusta alkaen, joissa puhutaan tuntitolkulla puolityperiä alapään vitsejä "oikeine nimityksineen" ja naureskellaan päälle niin nais- kuin miesjuontajienkin toimesta?

Ei nimittäin tuollaista lausuntoa Amerikassakaan olisi tullut Kennedyltä, Eisenhowerilta, Trumannilta ... (Eikä varmaan Lincolnilta).

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

60- luvullakaan olisi tuskin kukaan suomalainen presidentti käyttänyt noin karkeaa ilmaisua kuin Trump. Nykyisin jo kuulee ainakin julkisen viihteen puolella veetä ja peetä - toisin kuin 60-luvulla.

Käyttäjän JukkaPaljarvi kuva
Jukka Paljarvi

Lyndon Johnsonilta tuli kyllä päivittäin. Niihin aikoihin raportointi oli vain toisenlaista.

Käyttäjän JukkaPaljarvi kuva
Jukka Paljarvi Vastaus kommenttiin #6

Kuten sanoin, raportointi oli silloin erilaista eikä googlaus tänään onnistu pikaisesti. Seuraava esimerkki tulee heti mieleen. Johnsonin arvio silloisesta edustajanhuoneen Republikaanien johtajasta Gerald Fordista: Gerry on muuten hyvä mies, mutta pelasi vain aikoinaan liikaa (amerikkalaista) jalkapalloa ilman kypärää.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #10

Tuo letkautus ei ole mitenkään verrattavissa näihin Trumpin sammakoihin. Oli siis huono esimerkki.

Ja itse asiassa koko blogin ideahan on juurikin siinä, että nykyinen viestintä on julkisuudessa erilaista. Ei kukaan kiistä sitä, etteikö aiemminkin olisi monet poliitikot tykönään ja piuenissä piireissä vastaavaa ilmaisseet kuin Trump nyt koko maailnan edessä.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen Vastaus kommenttiin #12

Wikipedia: "vanhemmat lähettivät hänet New York Military Academy -nimiseen sisäoppilaitokseen 13-vuotiaana tarkoituksenaan kanavoida lapsensa energia positiivisempaan suuntaan. Trump valmistui kadettikoulusta vuonna 1964...".

Minkälainen lienee tuo kadetin koulutus? Tulisiko karkea puhetapa sieltä?

Kokemukseni mukaan suomalaiset sotilashenkilöt käyttävät joskus melko suorasukaisia ilmaisuja.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #15

Kyllähän Suomen armeijassakin kuultiin yhtä ja toista. Useimmilla meistä on kuitenkin mielessään filtteri, joka siivilöi kuonan pois. Trumpilta se puuttuu.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen Vastaus kommenttiin #22

Ilmaisin itseäni huonosti. En tarkoittanut asevelvollisuusaikaa, vaan myöhempiä vaiheita työelämässä, joissa oli mukana mm. evp. upseereita.

Joskus neuvottelutaktiikkana käytetään sitä, että ärsytetään vastapuolta. Se puoli, joka menettää malttinsa, on hävinnyt.

Luen parhaillaan Lasse Laatusen muistelmia. Hän kertoo siinä mm. palaverista silloin kun muodostettiin Holkerin hallitusta. Palaveriin osallistui muutama henkilö mm. STK:n toimitusjohtaja Pentti Somerto. Palaverin aluksi Somerto haukkui pahanpäiväisesti pääministeriehdokas Holkerin. Hieman olivat Holkerin otsasuonet pullistuneet. Holkeri oli puheessaan sanonut puuttuvansa työmarkkinajärjestöjen asiohin, jos ne eivät pääse yksimieliseen ratkaisuun. Kyllä sitä joskus käytetään suoria ilmaisuja Suomessakin ja julkisuuden henkilöiden kesken.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #39

"Kyllä sitä joskus käytetään suoria ilmaisuja Suomessakin ja julkisuuden henkilöiden kesken."

Niin varmasti käytetään, muutta jostakin syystä ne eivät yleensä leviä julkisuuteen.

Mauno Koivisto totesi aikoinaan, että ei pidä provosoitua, vaikka provosoidaan.

Käyttäjän JukkaPaljarvi kuva
Jukka Paljarvi Vastaus kommenttiin #12

Johnson itse asiassa väitti julkisessa kommentissa poliittista vastustajaansa typeräksi. Menettelisikö moinen Suomen politiikassa?

Trumpin kyseinen kommentti ei tapahtunut "koko maailman edessä", vaan kokouksessa, jossa oli vain Trump, muutama senaattori ja avustajia. Paikalla ei ollut reporttereita, kameroita eikä avoimia mikrofoneja. Ainoat tiedot keskuteluista ovat paikalla olleiden julkisuuteen vuodattamia, joten ehkä tulkinnan varaa lauseiden tarkasta merityksestä löytyy. Tuskin moisen toditusaineiston perusteella Suomessakaan vietäisiin ketään oikeuteen.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #24

Löytyipä lieventäviä asiahaaroja. Trump kuitenkin sanoi sanottavansa virkatehtävissään. Fiksumpi henkilö olisi tajunnnut, että puheet leviävät demokraattiedustajien kautta julkisuuteen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #24

"Johnson itse asiassa väitti julkisessa kommentissa poliittista vastustajaansa typeräksi. Menettelisikö moinen Suomen politiikassa?"

Kyllä tuollaista tai sen suuntaista on Suomenkin politiikassa sanottu, mutta nyt yrität jotenkin vesittää Trumpin paska-aukko kommentin rajuutta. Sellaista ei voisi suomalainen poliitikko käyttää maahanmuuttajien kotimaasta.

Käyttäjän AleksiSaarinen kuva
Aleksi Saarinen Vastaus kommenttiin #34

Tuo paska-aukko ei ole hyvä käännös, vaikka sanasta sanaan se noin meneekin.

Sanakirjan selitys shithole:

an extremely dirty, shabby, or otherwise unpleasant place.
"this place is a shithole, I hope you know that"

Suomalainen sana läävä on merkitykseltään pitkälti samankaltainen, mutta sitä toki ei voi käyttää maasta, vaan suomessa se viittaa pelkästään asuntoon.

Vertaa käännöksiä:

"Tämä paikka on paska-aukko/persläpi, toivottavasti ymmärrät sen"

"Tämä paikka on läävä, toivottavasti ymmärrät sen"

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #10

Mielestäni ei kovin paha herja. Ford olisi tietysti voinut nostaa kanteen kunnianloukkauksesta.

Juha Hämäläinen

Terveiset Hannulta. Tuossa äsken istuttiin kahvilassa. Ei hän muistele menneitä ainakaan ääneen.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Tervetuloa,Mr.Chance!
Peter Sellers pääosassa.Löytyy Netflixistä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Muistaakseni Mr. Chance oli aivan sympaattinen henkilö - joskin tietämätön politiikasta.

Juha Hämäläinen

Valtioiden haukkuminen on vapaata Suomessakin. Valtio ei ole kansanryhmä. Tällä kertaa olen Trumpin puolella. Olen työni takia joutunut näkemään niin monta kakkakoloa tällä pallolla, jotka kutsuvat itseään valtioiksi ja Suomikin mennyt ne tunnustamaan typerien poliitikkojen päätöksillä.

Muistetaan, että Suomikin oli pari sataa vuotta sitten onneton kakkakolo ja sen sanoivat varhaiset matkailijatkin ääneen. Kommentit dokumentoitu matkakirjoituksiin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

#8
Ei Trump valtioita haukkunut vaan ihmisiä, jotka näistä lävistä tulivat. Tulijat - siis maahanmuuttajat - edustavat kansanryhmiä. Jos suomalainen poliitikko tai muu kansalainen sanoisi julkisesti saman suomeksi kuin Trump, syyte ja tuomio rapsahtaisivat.

Käyttäjän AleksiSaarinen kuva
Aleksi Saarinen

Ainakin Ylen:n mukaan hän nimenomaan haukkui valtioita:

"Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kerrottiin kommentoineen alatyylisesti maahanmuuttajien lähtömaita. Trump kiistää käyttäneensä väitettyjä ilmauksia."

https://yle.fi/uutiset/3-10020159

LähtöMAITA, ei siis itse maahanmuuttajia.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #53

Hän sanoi: "miksi kaikki nämä ihmiset tulevat heille p-läpimaista (shithole countries) viitaten tällä köyhiin Afrikan maihin, Haitiin ja El Salvadoriin."

Siis: nämä ihmiset. Onko mielestäsi oleellinen ero lauseilla: "Saksa on paska maa" ja "Saksalaiset ovat paska kansa"?

Käyttäjän AleksiSaarinen kuva
Aleksi Saarinen Vastaus kommenttiin #57

Juu, sillä on hyvin suuri ero.

Monet näkevät esim Venäjän tai Pohjois-Korean tällä hetkellä "paskana maana", johtuen sen harjoittamasta politiikasta. En kuitenkaan ajattele, että venäläisiä tai pohjois-korealaisia ihmisiä pidettäisiin tämän johdosta "paskoina".

Nyt tosin ilmeisesti on epäselvää, onko mies edes sanonut noin.

Se on kuitenkin sinänäsä suhteellisen irrelevanttia, onko hän käyttänyt enemmän tai vähemmän raflaavaa sanaa. Tämä nykypäivän trendi, että puheessa takerrutaan varsinaisen sanoman sijasta yksittäisiin termivalintoihin, on raflaavasti sanoen VITUN PERSEESTÄ.

Jos tarkastellaan varsinaista asiaa, niin tuo väite ei edes pidä paikkansa. Jenkkeihin ei tule ihmisiä vain kehitysmaista, vaan se vetää puoleensa, ehkä enemmän kuin mikään muu maa, osaajia ja korkeasti koulutettua porukkaa ympäri maailmaa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #59

Sen kokonaiskuvan perusteella, joka Trumpista on aikaisemmin muodostunut, hän on hyvin todennäköisesti sanonut juuri näin, kuten paikallla ollet ovat kertoneet. Hänen aikaisemmatkin puheensa osoittavat rasistisia asenteita, joten tässä hänen lausunnossaan ei ole juuri mitään uutta.

Se, minkälaisia sanoja ihminen käyttää, ei ole suinkaan irrelevanttia, sillä ne osoittavat hänen ajattelutapansa ja henkisen tasonsa.

Käyttäjän AleksiSaarinen kuva
Aleksi Saarinen Vastaus kommenttiin #60

Ok. Sovitaan, että Trump on persoonallisuushäiriöinen narsisti, rasisti, hänen henkinen tasonsa on nolla, ajattelutapansa on kehittymätön ja kaikin puolin muutenkin epäonnistunut ihmisenä.

Mitä sitte?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #61

Kuvauksesi on käsittääkseni aika lähellä totuutta.

Jotain hyvää hänessäkin sentään on: hän on ehtymätön juttulähde medialle ja blogisteille.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suomessa joutuisi median paitsioon jos vaatisi lopettamaan verovarojen tuhlaamisen tuulimyllyihin tai haittamaahanmuuton lopettamista.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Alkaa vaikuttamaan siltä, että Trumpin tyylillä ei myöskään pärjää USA:n politiikassa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Näkkyypähän. Siellä hän vielä keikkuu...

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Kauhea äläkkä syntyisi todella jos suomalainen poliitikko käyttäisi räväkkiä ja mauttomia kielikuvia Trumpin tapaan. Mutta kyllä toisaalta jokus toivoisi että jotain värikkäämpää kieltä, pajon olisi mahdollisuuksia vanhasharmaan ja trumppilaisuuden välissä. Uskoisin että paljon viljelty pyhäkoulumaisen varovainen kielenkäyttö osaltaan vähentää kansalaisten mielenkiintoa politiikkaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Uskoisin että paljon viljelty pyhäkoulumaisen varovainen kielenkäyttö osaltaan vähentää kansalaisten mielenkiintoa politiikkaan."

Näinpä, tässä mietin miten Niinistö vastaisi jos joku toimittaja uskaltaisi kysyä Euroopan liittovaltiokehityksestä, emme takuulla saisi mitään tolkullista vastausta. Sama vika pääministerissäkin, kiertelee ja kaartelee varsinaista kysymystä ja vastaa johonkin muuhun kannattaen kuitenkin jokaista askelta lisäintegraatioon.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Aikaisemmin uskallettiin sanoa värikkäämmin. Nyt pelätäään, että loukataan jonkun tunteita.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Onhan meillä oma trumppimme. Kyllä Juhana Vartiaiselta tulee ihan samanlaisia päästöjä. Hänelle emme naureskele, koska hän on Kokoomuksen suuri ajattelija.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén
Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

- Jos alisuorittajien – joita monissa organisaatioissa on vaikka heitä ei juhlapuheissa mainita – palkkaa ei tarvitsisi yleiskorotuksilla nostaa, heistä päästäisiin helpommin eroon

- Jos rakenteellinen työttömyys on 6 prosenttia ja todellinen noin 8, ’ylimääräistä’ työttömyyttä eli työvoimareserviä on vain 2 prosentin eli noin 50 000 ihmisen verran.

Juhana Vartiainen kertoo HS:n Lauantaivieras-haastattelussa, että Suomen yli 270 000:sta työttömästä työnhakijasta vain noin 40 000:lla on mahdollisuus työllistyä,

Tämän viikon Peter Nyman ohjelmassa puhui punakaarteista ja kansalaisaloitteen tekijän velkaongelmista.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #31

No, eipä nämä nyt esimerkeistä käy.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #35

Loistava vastaus sinulta. Vahvistaa alkuperäisen kommenttisi.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Vartiaisen päästöjä en muista kuulleenikaan.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

- Suomi tarvitsee lisää työvoimaa."Mutta meillähän on työttömiä!"<=>Tila tarvitsee lisää peltoalaa. "Mutta nykypellossakin on rikkaruohoja!"

- Varsinkin kyselytunti on paikoin aivotonta hölynpölyä

- Vartiaisen mukaan viljelijät ovat yhteiskunnalle kalliimpia kuin työttömät, joita hän on aiemmin verrannut muun muassa rikkaruohoihin.

Tuossa noita twiittejä sulle aluksi.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #30

Vähän vaisuja ne sentään ovat Trumpin möläyksiin verrattuna. Mutta en toki näitä Vartiaisenkaan hengentuotteita korrekteina pidä.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #32

Siis sinusta on vaisua se, että kansanedustaja nimittää osaa omasta kansasta rikkaruohoksi tai tuo yksityishenkilön velkatilanteen esiin televisiossa!

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #43

Miten se liittyy Trumpin sanomisiin, mitä Vartiainen on sanonut?

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #47

Sinun blogisihan väittää, ettei suomalaisessa politiikassa pärjäisi Trumpin päästöillä.

Juhana Vartiainen näkyy pärjäävän.

Katso blogisi otsikko.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #48

Eivät Vartiaisen lausumat Trumpin heittoja vastaa.

Ei minun tarvitse blogini otsikkoa enää vilkaista - kas kirjoitin sen itse.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #30

Eivät nämäkään ole vertailukelpoisia Trumpin" Per_läpimaa" lausuntoon.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #38

Siis ei tarvitse ottaa malkaa omasta silmästä, jos Trumpilla on isompi omassaan.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Vartiaisella on pokkaa, muina miehinä aivan pokkana latelee viisauksiaan. Niitä pitäisi kuunnella, siis kuunnella ilman kuvitelmaa ja ennakkoasennetta että on olemassa vain kahdenlinen totuus, oikeistolainen tai vasemmistolainen, ihan oikea tavallisten ihmisten maailma on muualla.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Nyt Trump on Twitterissä kiistänyt käyttäneensä rasistista ja sopimatonta kieltä:

"The language used by me at the DACA meeting was tough, but this was not the language used. What was really tough was the outlandish proposal made - a big setback for DACA!"

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Eipä ole yllätys, että hän kiistää.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Eikä kukaan edes epäile että taas olisi kyse pahansuopaisuudesta presidentti Trumpia kohtaan? Olisiko edes mahdollista että joku olisi voinut vääristellä presidentin sanomisia halutessaan esittää hänet huonossa valossa?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Ettäkö Trump ei olisi sanonut niin kuin julkisuudessa väitetään? Paikallahan oli lukuisia ihmisiä molemmista puolueista. Tietääkseni kukaan muu ei ole kyseenalaistanut uutista kuin Trump (ja hänen palkatut avustajansa). Ja sehän ei ole mikäään uutinen, että Trump kiistää. Totuuden jälkeisen ajan arkkitehti.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ettäkö Trump ei olisi sanonut niin kuin julkisuudessa väitetään?"

Suomen media on yli vuoden tahkonnut pelkästään negatiivisia uutisia Trumpista, siksi suhtaudun vahvalla epäilyksellä kaikkiin tämänkaltaisiin uutisiin. Trump on ollut internationalismin este vastustaessaan globalisaatiota ja kulttuurimarxismia, genderfilosofiaa ja valtioiden itsemääräämisoikeutta jota hajota ja hallitse porukka haluaa lisätä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #42

Suomen media tietenkin lainaa tietonsa USA:n mediasta. Ei kannata moittia peiliä, jos kuva ei miellytä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #46

"Suomen media tietenkin lainaa tietonsa USA:n mediasta."

Suomen media on yhtä yksimielinen kuin Pohjois-Koreassa, mutta USAssa ollaan toistakin mieltä politiikasta koska sananvapaus.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #51

Ontuva vertaus diktatuuriin, jossa kansa kärsii nälkää. Mediakritiikkiin on aina aihetta - Suomessakin - mutta yliampuva kritiikki menee viihteen puolelle ja hukkaa pointtinsa sekä uskottavuutensa.

Mitä mieltä muuten olet Ylen uutisesta:

"Presidentti Donald Trumpin henkilökohtaisen asianajajan kerrotaan maksaneen 130 000 dollarin (n. 107000 euroa) arvoisen summan pornonäyttelijälle, jotta tämä ei toisi julkisuuteen seksuaalista kohtaamistaan Trumpin kanssa. Asiasta kertoi Wall Street Journal".

https://yle.fi/uutiset/3-10021279

Toni Rintala

Tänne takapajulaan on toi sivistys, tai joskus sivistymättömyys, tullu yleensä vuosia myöhässä..

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

En ole mikään Trump-fani, mutta ymmärrän hyvin, miksi Trumpin vahva ja helposti ymmärrettävä retoriikka vetoaa amerikkalaisiin äänestäjiin.

Suomessa suuri osa poliitikoista on nuorisojärjestöjen kautta nousseita broilereita, jotka on opetettu puhumaan paljon sanomatta mitään. En ole vielä keksinyt, miksi kukaan äänestäisi tällaisia. Silti ihmeen moni niin tekee.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Sen ymmärrän minäkin. Yhdysvalloissa on yleisesti ottaen suhteellisen alhainen sivistystaso.

Broilereita äänestetään, koska parempiakaan ei ole tarjolla. Suurin osa kansasta on meilläkin suhteellisen helposti johdateltavissa retoriikan ja mainonnan keinoin.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Maiden välillä on eroja. Parhaiten se käy ilmi mm. tästä listasta:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_sovereign_st...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Elinajan odotus (life expectancy) on tosiaan eräs paljon puhuva maiden välisen eron mittari.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

IL Sunnuntai 14.1.2018 klo 17.14:

Uusnatsijohtajat kiittelevät Trumpin persläpikommenttia

Valkoisen ylivallan kannattajat ovat ottaneet Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin kommentit "persläpimaista" ilolla vastaan. Tunnettu amerikkalainen uusnatsi Andrew Anglin kirjoitti Daily Stormer -verkkosivustollaan, että Trump on "enemmän tai vähemmän samalla sivulla kanssamme, mitä tulee rotuun ja maahanmuuttoon".

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset