Lokari

Hyvänkin asian voi pilata liioittelulla

Yhä useammalle ihmiselle maailma näyttäytyy identiteettipoliittisten kamppailujen kenttänä, jossa yksilön sosioekonomista asemaa tärkeämpiä ovat etninen tausta, sukupuoli, seksuaalinen suuntautuminen, yms. tekijät, kirjoittaa Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä Turun Sanomissa 28.12.

Jokisipilä myöntää, että vähemmistöjen oikeuksien puolustaminen on tärkeää, mutta toisaalta tällaiset identiteettikysymykset tarjoavat myös tehokkaan poliittisen agendan, koska ne asemoivat käyttäjänsä automaattisesti hyvän puolelle kaikkea sortoa vastaan.

Hänen mukaansa ongelmia kuitenkin syntyy, jos ihmisten identiteetti kohotetaan kaiken yläpuolelle. Länsimaiden liberaali älymystö on koko 2010-luvun ajan potenut kasvavaa syyllisyyttä eurooppalaisesta menneisyydestä – maailmansodista, rotuopeista, totalitaarisista ideologioista, kolonialismista ja rasismista.

Jokisipilä korostaa, että sekä identiteettipolitiikan että monikulttuurisuusaatteen lähtökohtana on elintärkeä ihmisten tasavertaisen kohtelun periaate, mutta molemmat on kuitenkin mahdollista viedä myös liian pitkälle.

Niinpä jopa suomalaisilla, virolaisilla ja puolalaisilla koetaan nyt olevan  moraalinen velvollisuus asettua entisten siirtomaavaltojen rinnalle pyytämään anteeksi "pahoja tekojaan" Afrikalta ja Aasialta. Varsinkin pakolaiskriisin alettua täällä on antaumuksella ryvetty vähemmistöihin kohdistetun sorron syyllisyydessä.

Jokisipilä on nyt nostanut kissan pöydälle. Kiitosta hän ei tule saamaan kaikilta tahoilta rohkeudestaan ja maltillisuudestaan, jolla hän tässä arassa asiassa suoritettuja ylilyöntejä tarkastelee.

Ilmeistä kuitenkin on, että suuri enemmistö alkaa vähitellen kyllästyä jatkuvaan syyllisyyteen ja syntien tunnustamisen tarpeeseen sekä velvollisuuteen ylistää erilaisuutta. Kaikkien kyllästyneiden reaktiot eivät ole olleet, eivätkä tule jatkossakaan olemaan maltillisia.

Jokisipilä esittää esimerkkinä identiteettipolitiikan ylilyönnistä Hillary Clintonin vaalikampanjan, jossa tämä syytti Donald Trumpin kannattajia rasismista, seksismistä ja homofobiasta. Vaalin lopputulos oli vastareaktio, joka edustaa kaikkea muuta kuin Clintonin ajamia ihanteita.

Sananlasku neuvoo pysyttelemään kaikessa kohtuudessa, minkä voi myös ilmaista niin, että hyvätkin asiat voidaan pilata liioittelulla – puhumattakaan fanaattisuudesta.

Ennen pitkää voi käydä niin, että hyvät tarkoitukset toteutuvatkin vastakohtinaan. Ristiretkeilijät halusivat epäilemättä saada aikaan hyvää, mutta rikkoivat ajamiaan periaatteita ja saivat aikaan paljon pahaa. Maltti ja kohtuus ovat siis valttia, vaikka olisimme kuinka hyvällä asialla tahansa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Kirjoituksestasi puuttui linkki Jokisipilän kirjoitukseen (TS 28.12.2017).

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Nyt puute on näköjään korjattu.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Onhan näiden omassa kuplassaan paatostelevien "vihervasemmistolaisten" kulttuuri-ihmisten rinnalla vaikuttanut jo pitkään älymystöä, joka vastustaa sokean individualismin ylihistoriallista, ylikulttuurista, ylikansallista ja yliyhteisöllistä yli-ihmisihanteellisuutta.

Muistutetaan tässä yhteydessä vaikka niistä monista intellektuelleista, jotka on tämän Uuden Suomen palstoilta viime vuosien aikana sensuroitu pois, ja joiden tekstejä täytyy tätänykyä etsiä rinnakkaisilta nettipalstoilta. Niitähän, hyvinkin laadukkaita, näyttää nousevan koko ajan lisää.

Tai kansainvälisiä ympyröitä, joissa huntingtonilaiset lähtökohdat globaalin kulttuurikriisin käsittelemiseksi ovat tulleet yhä vahvemmin esille. Mainitsen tässä ääneen suositun elokuva-analyytikon, Zizekin, jonka kriittiset näkemykjset monikulttuurisuudesta vastaavat aika pitkälle omiani. Lueskelen parastaikaa hänen kirjaansa.

Jokisipilä hyvin varovaisine kannanottoineen ei suinkaan ole yksin. Koko Euroopassa on nousemassa Itävallasta ja saksankieliseltä alueelta lähtenyt nuorten niin sanottu "identitaariliike", jonka johdossa on akateemista prukkaa. Siitä tulemme varmaan lähivuosina kuulemaan yhä enemmän.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Onhan näitä erilaisia porukoita - ja hyvä on, muuten eläisimme ajatusdiktatuurissa.

Identitaariliikkeestä en ole ennen kuullutkaan. Mm. tällainen löytyi Ylen sivulta:

"Hipsterioikeiston pomo: ”Seuraava suuri nuorisoliike Euroopassa on Generation Identity tai jihadismi”. Jyrkän maahanmuuttovastainen Generation Identity –liike hakee kasvua Euroopassa. Liike toimii franchising –periaatteella: yhteinen brandi, paikallinen toteutus."
Yle 15.12.2017 klo 13:07 päivitetty 16.12.2017 klo 01:17.
https://yle.fi/uutiset/3-9976656

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Mainittakoon vielä, että identitaariliikkeestä dokumentin tehnyt veteraanijournalisti Jyrki Richt on entinen taistolainen, ja että tämä dokumentti on ohjelmapoliittisesti merkittävä sikäli, että se asiallisuudessaan poikkeaa YLE:n yleisesti omaksumasta tiukan asenteellisesta ja ahdasmielisestä monikulttuuripropagandistisesta linjasta. Mehän emme saa YLE:n ohjelmistossa nähdä oikeastaan ollenkaan maahanmuutto- tai monikulttuurikriittisiä puheenvuoroja.

Ohjelman erityisyyttä korostaa se, että Richt toimitti sen eräänlaisena testamenttinaan, esitettäväksi eläkkeellelähtöpäivänään. Näin ollen ko. dokumentti on tavallaan myös ikään kuin veteraanitoimittajan evästys niille jotka jäävät jäljelle -- tehkää te sitä mitä me emme saaneet tehdä.

Tässä suora linkki ko. dokumenttiin:

https://areena.yle.fi/1-4311711?autoplay=true

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #11

En ole vielä ehtinyt katsoa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Ilmeistä kuitenkin on, että suuri enemmistö alkaa vähitellen kyllästyä jatkuvaan syyllisyyteen ja syntien tunnustamisen tarpeeseen sekä velvollisuuteen ylistää erilaisuutta".

Melkoinen osa ihmisistä taitaa tiedostaa, että syyllistämisliiketoiminta on enemmän kuin vähän sukua keskiaikaiselle anekaupalle. Samasta asiastahan siinä oikeastaan on kysymys. Ensin pyritään synnyttämään syyllisyydentuntoa ja sitten siitä luvataan ainakin tilapäistä vapahdusta jos vastineeksi saadaan taloudellisia etuja ja poliittista valtaa. Nyt, kuten sillonkin, uskopnpuhdistus on siis tullut tarpeelliseksi.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Mielenkiintoinen vertaus. Aneiden ostaminen oli periaatteesat vapaaehtoista. Nyt pyritään pakottamaan "syntiset" oikealle tielle leimaamisen uhalla. Ehkä katolinen kirkko vastaavasti kannusti anekaupoille uhkaamalla helvetin tulella.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Voisi nähdä vielä niinkin, että aneiden ostaminen oli periaatteessa vapaaehtoista, mutta nyt ne kerätään merkittävältä osin verotuksen kautta.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #7

Niin, voi sanoa, että kirkollisvero vastaa anemaksua.

Käyttäjän SeppoKoski kuva
Seppo Koski Vastaus kommenttiin #8

Vai voisiko olla kyse vieläkin laajemmasta, globaalista veron keruusta:

"Globaalieliitin uskottu asioiden järjestelijä, 30 vuotta finanssimaailmassa eri toimeksiantajille työskennelleen, hollantilaisen Ronald Bernardin haastattelusarja vastamedia De Vrije Median toimittajalle Irma Schiffersille jatkuu toisella osalla."

https://www.youtube.com/watch?v=hioF3n_v1QQ

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #10

En tiedä, mitä haastattelussa sanotaan, mutta globaalia finanssimaailmaa ei ole saatu verotetuksi - Tobinin veroa ei ole vain saatu toteutetuksi. Jos/kun finanssimaailma kuppaa rahaa itselleen mm. maailman valtioilta, se on voittoa, ei veroa.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Kaikki muutokset ihmiskunnan ajassa ovat ovat ihmisten aikaansaannosta. Lähtien siitä, kun Aatami ja Eeva paratiisissaan kiistelivät omenasta.

Syvimmässä perimässään ihminen on laumaeläin. Ihminen ei ole koskaan selviytynyt yksinollen. Maapallolle levittäytyneet laumat käyttäytyvät opitulla, tai opittavalla menetelmällä selviytymään sukupolvi kerrallaan.

Laboratoriokokeilla on osoitettu, miten rottien käyttäytyminen muuttuu, kun populaation tiheys kasvaa yli tietyn mitan. Jälki ei ollut kaunista.
Ihmiskunta kesti pitkään fyysistä ahtautta siinä mitassa, kun sitä esiintyi. Nyt on tekniikan kehitys pikamedioineen ahtanut ihmisen henkisesti ahtaaseen kuplaan. Siihen ei ihminen kykene vastaamaan ilman menetyksiä. Jälki ei tule nytkään olemaan kaunista.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Laboratoriokokeilla on osoitettu, miten rottien käyttäytyminen muuttuu, kun populaation tiheys kasvaa yli tietyn mitan. Jälki ei ollut kaunista."

Esimerkiksi Japanissa asukastiheys on aivan toista kuin meillä, ja kuitenkin siellä pärjätään.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Olet varmaan havainnut Japanin ongelmoivan. Talous ja henkinen tila ovat joten kuten tolkullaan vain muutaman taikurin voimalla. Näennäishyvinvointia. Eikä menneisyydessäkään ole paljon kadehdittavaa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #24

Onhan Japanilla ongelmansa, mutta sen talous on maailman viidenneksi suurin.
Wikipedian mukaan:

"Japanin talous on vuoden 2013 lukujen mukaan maailman viidenneksi suurin. Maan ostovoimakorjattu bruttokansantuote (BKT) kyseisenä vuonna oli 4,729 biljoonaa Yhdysvaltain dollaria (USD).[8] BKT jakautui eri toimialojen välillä niin, että maatalous muodosti siitä 1,1 %, teollisuus 25,6 % ja palvelut 73,2 %. Japanin valuutta on jeni.[7] Japanin velka on sen bruttokansantuotteeseen suhteutettuna maailman suurin.[9] Vuoden 2011 Tōhokun maanjäristys ja tsunami aiheutti tuhoja myös talouselämälle. ---"

https://fi.wikipedia.org/wiki/Japanin_talous

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen Vastaus kommenttiin #25

Lainauksestasi voi selkeästi havaita, että Jaappanissa on jotain kenollaan. Tuolla kuviolla ei noin suuri populaatio kykene enää pitkään toimimaan rationaalisesti.

Pelko on ihmisen isä ja äiti kaikessa toiminnoissaan. Pelko ei ole jatkuva pelontila, vaan näkymättömissä toimiva taustakehittäjä ihmisen ratkaisuihin. Kaikilla normi-ihmisillä on omat henkinen ja fyysinen reviirinsä. Kun nille tunkeudutaan, tai ahtautetaan, niin käynnistyy vastareaktio. Kun se tapahtuu monen laumayksilön kohdalla samanaikaisesti, ei voi välttää agressivista puolustautumista.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #31

Onhan Japannissa ongelmansa, kuten meilläkin. Sitä en osaa sanoa, että Japanin talouden ongelmat juontaisivat juurensa populaation suuruudesta tai asukastiheydestä. Lieneekö siihen jossakin asiantuntijalähteessä viitattu?

Sinänsä pelko on merkittävä ihmisiä ja kansakuntia ohjaava tunne. Mutta jos pelkoa ei olisi, ihminen ei osaisi varoa vaaroja. Liiallinen pelko on tietysti ongelmien eräs lähde.

Käyttäjän janneaikio kuva
Janne Aikio

Hyvä juttu Pekka Pihlannolta nostaa esiin tämä Markku Jokisipilän kolumni.

Varmaan niinkin, että identiteettipolitiikka näyttelee keskeistä roolia nykyisessä monikulttuurisuuskeskustelussa. Itse näen taustalla laajemman historiallisen muutoksen maailmankatsomuksessa, tai paremminkin muutoksen läpikäyneen jatkumon. Nykyinen monikulttuurisuusaate on protesti, antiteesi perinteiselle monoteistiselle kristilliselle maailmankatsomukselle. Se on jatkumoa vallankumousaatteelle. Kommunistisessa aatteessa yhteiskunnalliset ongelmat selittyvät väärillä yhteiskunnallisilla rakenteilla. Pahuus voidaan paikallistaa tiettyihin sortoa harjoittaviin ihmisryhmiin ja luokkiin. Kun ongelman ytimessä nähdään sorto, siitä seuraa että kaikkialta yhteiskunnasta etsitään merkkejä sorrosta. Herkkyys nähdä signaaleja siitä on hyvin korkealla, aatteen mies löytää sitä mitä hän haluaa löytää ja uskoo näkevänsä. Suurimmat ongelmat johtuvat sorrosta, merkittävin yhteiskunnallinen paha on seurausta sorrosta.

Sorron tilalle nykyään voi asettaa rasismin. Proletariaatin tilalle vähemmistöt ja kansanvallan tilalle monikulttuurisuuden. Kysymys on taistelusta kristillistä maailmankatsomusta ja sen arvoja vastaan, sitä katsomusta vastaan joka on ollut aina viimeisiin vuosikymmeniin asti eurooppalaisuuden eräs peruskivi, kantava ja yhdistävä voima.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Keskitytäänpä mihin tahansa yksittäiseen ilmiöön tai asiaan - sortoon, rasismiiin, tms. - ajaudutaan lopulta umpikujaan, sillä yhteiskuntien ongelmat ovat moninaiset, eivät pelkistettävissä yhteen agendaan. Yhden asian liikkeet tarjoavat vai osittaisratkaisuja ja luovat uusia ongelmia, kuten Jokisipilä pyrkii osoittamaan.

Käyttäjän janneaikio kuva
Janne Aikio

Niin, kyllähän meillä on ongelmia. Aihettamme ajatellen eräs ongelma on erityisen kipeä, ja varmaan tämä ongelma kangastelee vaistonvaraisesti myös monikulttuurisuutta kannattavien tietoisuudessa kun hapuillaan oikeaa ratkaisua. Eurooppa on yhä vieläkin saman ongelman edessä kuin mitä se oli vuosisatoja sitten. Miten säilytetään eurooppalainen yhtenäisyys? Aikanamme yhtenäisyyttä koettelee paitsi kansallisvaltioaate mutta myös eri kansojen kulttuurien moninaisuus. Miten sovittaa yhteen toisilleen vastakkaiset arvot jne.?

Arvoliberaalien tahojen ratkaisu ongelmaan näyttää olevan monikulttuurisuuden ajaminen läpi yleiseurooppalaiseksi eri kulttuureja yhdistäväksi liima-aineeksi. Tässä he ovat kylläkin oman asiansa pahimpia vihollisia. Tämä käy perusteluksi väitteelle että kyseessä on protesti kristillistä maailmankatsomusta vastaan. Räikeimmillään protestihenkisyys näkyy siinä, että monikulttuurisuus hyväksyy, suvaitsee tai ainakin kieltäytyy kristisoimasta muslimiuskontoa. Asia käy sitäkin kummallasemmaksi kun tietää, että islaminuskon arvot ovat jyrkässä ristiriidassa keskeisten länsimaisten liberaalien arvojen kanssa.

Ymmärrän kyllä, että postmodernismiin kuuluu ristiriitaisten ja monien erilaisten totuuksien rinnakkaiselo, mutta on tietenkin aivan lapsellista olettaa kaikkien omaksuvan samanlaisen maailmankatsomuksen ja olevan yhtä hyväuskoinen utopian toteutumisen suhteen. Ja tietenkin on luonnollista, että toisilleen vastakkaisten perustavaaa latua olevien elämänarvojen kohtaaminen tietää ennen pitkää vääjäämättä konfliktia. On lapsellista kuvitella olevansa yhteiskunnallinen hyväntekijä osoittamalla suopeutta islaminuskolle samaan aikaan kun isalminuskoiset käyvät tosimielellä taistelua arvoliberaaleja vastaan, nimittäin juuri tätä monikulttuurisuusaatetta ja sen vapaamielisiä arvoja vastaan tuhotakseen sen täydellisesti pois maailmakartalta.

Eurooppalaisen yhtenäisyyden säilyminen monikulttuurisuuden voimalla on mitä suurimmassa määrin uskoon liittyvä kysymys. Eihän näin utopistisia visioita muuten voi elätellä mielessään.

Siihenkin voi kiinnitää huomiota, että sorron syyllisyys ei näytä tuoneen nöyryyttä monikulttuurisuusihanteen vaalijoille niin kuin yleensä tapahtuu katumuksessa. Länsimainen ylemmyydentunto on vain luonut nahkansa ja vaihtanut uuteen. Euroopalla ja Yhdysvalloilla on jälleen uusi vientituote maailmalle, tällä kertaa muihin maailman arvoihin verrattuna ylivertainen aate moniarvoisuudesta.

Ei kuulosta kovinkaan paljon syyllisyysongelmalta, paremminkin jonkin sortin projisoinnilta, omien ongelmien ja toiveiden heijastamiselta maailmaan.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #19

Kiitokset! Jaan näkemyksesi - se on maltillinen, pohdiskeleva ja realistinen analyysi Euroopan/EU:n nykytilanteesta.

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Lähtökohtaisesti kaikki ihmiset ajattelevat oman aatteensa olevan se kaikista paras ja luovan parhaimman mahdollisen yhteiskunnan. Se pätee kommunismiin ja kansallissosialismiin, kuin vaikkapa feminismiin ja antirasismiin. Kyllä PVL:n jäsenetkin kokevat aidosti oman aatteensa olevan se paras mahdollinen. Kaikenlaisilla ismeillä on vaan taipumus mennä yli ja aiheuttaa ennen pitkää vakavia yhteiskunnallisia ongelmia.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Näin on ollut ja on aina oleva - siteeratakseni Sinuhe Egyptiläistä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Aatteelliset periaatteet saattavat kieroontua yksipuolistuessaan, vanhetessaan ja raa'istuessaan. Kommunismista natsismiin ja jesuiittoihin sekä yltiökapitalismiin ja ääriliberalismiinkin jne...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Näin siinä tuntuu vääjäämättä käyvän. Kun aate vakiintuu, sitä seurataan kritiikittä, eikä ajatella enää omilla aivoilla. Koko ajan muuttuvassa maailmassa pitäisi kuitenkin miettiä, onko aate/ideologia ehkä käynyt joltakin osin vanhentuneeksi, eikä siten sovi uusiin olosuhteisiin, ja onko sitä siis korjattava - tai hylättävä kokonaan.

Dogmaattisesti sovellettava aate, oli se periaatteiltaan kuinka ylevä ja hyvä tahansa, alkaa jossakin vaiheessa olla rasitus ja haitta, ja kestää usein liian kauan, ennenkuin aatteen palon sokaisemat alkavat nähdä uudistuksen tarvetta. Usein se tapahtuu liian myöhäään.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#22. Ihmiskunta ja ihmiset eivät taida oppia mitään historiastaan. Jokainen sukupolvi tekee heikkouksissaan, intohimoissaan tai valtapeleissään omat virheensä. Mikä olisi dynaaminen,yleispätevä, kestävän kehityksen aate ja uskomusoppi? Siinä vasta pulma ratkaistavaksi ihmiskunnan, luomakunnan, ympäristön ja Telluksen hyväksi.

Homo homini lupus?? Pahimmillaan ihminen on ainut olento maailmassa, joka voi tuhota sukunsa ja elinympäristönsä lopullisesti. Sellainen on tämä luomakunnan kruunuksi nimitetty, homo sapiens tyhmimmillään.

Dogmaattisuus on henkinen kahle ja luovan kehityksen rajoitus. Putkinäkökulmaisuuttakin. - Ihmiset ja kansat tarvitsevat toisiaan ja ovat aina riippuvaisia toisistaan. Olisi vain opittava elämään ihmisiksi sanan positiivisessa eikä kielteisessä merkityksessä: altruistisesti ja empaattisesti.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Historia osoittaa, että paljonkaann ei opita. Jokainen sukupolvi tosiaan unohtaa suuren osan aikaisempien kokemuksista ja tekee taas samat mokat uudelleen - ehkä uusin variaatioin.

EU:n tapaiset yhteenliittymät pyrkivät rakentamaan yhteistyötä kansakuntien välille, mutta kuten tiedämme, siinäkin alkavat perusajatukset vähitellen unohtua, ja se vanha vaiva, vallanhimo nostaa päätään.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

EU/EMU/EKP:n ahnehtivat eliittivalta ja finanssiauervaarat toimivat kuin syöpä; imee parhaat mehut pois vasallimaista omiin kyltymättömiin tarpeisiinsa milloin milläkin verukkeilla ja säädöksillä ylivelkaannuttaen ja köyhdyttäen sinisilmäiset, naiivit ja alistetut sopulimaat ja broileripoliitikot.

Siihenkö pyrittiin? Sitä saa nyt kukkuramitoin, mitä ei ehkä haluttu tai tilattukaan! Ruotsi ja Tanska olivat viisaampia.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Näin voi suoraan puhuen asian ilmaista.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

En nyt ihan ymmärrä. Siis että onko ongelmaa syyttää Donald Trumpia seksismistä ja sovinismista kun hän on kymmeniä naisia käpälöinyt ja tämän myöntänytkin, siis sen äänitallenteen jossa kehuu suorituksillaan.

Clinton minusta hävisi sen takia, että oli liian stereotyyppisesti tai robottimaisesti perinteisen politikoinnin edustaja.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Jokisipilä sanoi Clintonin syyttäneen Trumpin kannattajia näistä asioista, ja seurauksena oli Clintonille kohtalokas vastareaktio. Tietenkin Clintonin häviöön oli monia muitakin syitä. Trumpin käpälöinnit tulivat muistaakseni julkisuuteen vasta vaalien jälkeen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset