Lokari

Eduskunnassa tonttuillaan

Eduskuntaryhmien pikkujoulut ovat herättäneet mediassa suurta huomiota. On raportoitu muun muassa seksuaalisesta häirinnästä, joka johtaa oikeustoimiin, sekä alkoholimyrkytyksestä juhlinnan tuloksena.

Meno on joinakin aikaisempina vuosinakin ollut eduskunnan entisen pääsihteeri Seppo Tiitisen mukaan niin railakasta, että jytinä on kuulunut yläkerroksista istuntosaliin saakka. Eduskunnan käytävillä on nähty vuosien saatossa sellainenkin kummajainen kuin neliveto-kansanedustaja.  Mitään tämänvuotista vastaavaa Tiitinen ei kuitenkaan ole kertomansa mukaan nähnyt.

Tonttuilu sattui nyt erityisen irvokkaaseen saumaan, kun salissa oltiin samaan aikaan käsittelemässä ja hyväksymässä alkoholin saatavuuden helpottamiseen johtavaa lakiesitystä. Eräät kansanedustajat antoivat käytöksellään konkreettisen näytön siitä, että Suomen kansa ei ainakaan kauttaaltaan edusta vielä sellaista hillittyä "keski-eurooppalaista" alkoholinnautiskelijaa jollaisiksi suomalaisia ollaan nyt on lakia puolustaneiden mukaan opettamassa. Humalahakuinen nuppi sekaisin -juomakulttuuri on meillä edelleen yleinen.

Eduskunnan itselleen hyväksymien käyttäytymissääntöjen mukaan kansanedustajilta edellytetään vakaata ja arvokasta käytöstä. Mutta kansa tiesi jo 1600-luvulla, että wiina wiisaan villitse, ja teke hullun wielä hullummaxi.

On puhuttu eduskunnan arvovallasta ja sen kohottamisesta. Tehtävä on tällaisten tapahtumien valossa vaikea. Puhemies Maria Lohela on ilmoittanut tutkivansa mahdollisuutta lopettaa eduskuntaryhmien pikkujoulut eduskuntatalolla. Ehkä jokin vähemmän arvokas ja syrjäisempi paikka kuin eduskunta olisikin paikallaan. Myös jokin muu ajankohta olisi pikkujouluille sopivampi kuin istunnon aika. Nykyinen käytäntö viestittää huonosta työmoraalista.

Mitä tästä eduskunnan arvovaltaa horjuttavasta tonttuilusta  opitaan? Tuskin mitään. Kansalaiset joutuvat kuitenkin aprikoimaan, lienevätkö ruokakauppojen asiakkaat – erityisesti nuoret – ensi vuonna kypsempiä vahvan oluen ja limuviinojen nauttijoita kuin tonttuilevat kansanedustajat. Enemmistö kansanedustajista näyttää olevan tämän suhteen optimisteja. Monet asiantuntijat tosin ennustavat alkoholihaittojen uuden lain myötä lisääntyvän. Mutta tämä olikin ilmeisesti niin sanottu poliittinen päätös, jollaisissa asiantuntijoiden käsityksellä ei ole juurikaan merkitystä.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Varmaan humalahakuinen juomakulttuuri on meillä valitettavan yleinen mutta en usko että alkoholilain uudistuksella on mitään tekemistä tämän pahan kansallisen tapamme kanssa.
Ken nuppinsa sekaisin haluaa juoda tekee sen joka tapauksessa vallitsevien lakien puitteissa tai jos lait tekevät juomisen liian vaikeaksi tai kalliiksi niin kyllä viinanhimoinen keinot aina on keksinyt.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Jostakin syystä vain tilastot osoittavat asiantuntijoiden mukaan jonkin ajan kuluttua alkoholin saatavuuden helpottamisen jälkeen nousua alkoholihaitoissa.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Niinpä saattaa nousta mutta se on vähän eri juttu kuin tämä humalahkuinen tapamme juoda. Onneksi sentään tilastot taitavat kertoa että nuorten alkoholinkäyttö olisi sekä laadultaan ja määrältään menossa parempaan päin. Eli ja jos näin on, pikku hiljaa parannamme tapojamme voitaisiin jatkossa suunnitella viinejä ruokakauppoihin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #3

Eri juttu? Mielestäni humalahakuinen juomakulttuuri ja alkoholin kulutuksen ja haittojen kasvu saatavuuden helpotttamisen seurauksena liittyvät yhteen.

Katsotaan nyt, vaikuttaako limuviinojen ruokakauppoihin tulo jotakin nuorison alkoholinkäyttöön vai ei.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä Vastaus kommenttiin #4

Kyllä minun mielestäni alkoholin saatavuus ja humalahakuinen tapa juoda alkoholia ovat kaksi eri asiaa.

Limuviinojen kauppoihin tuloa en hyväksy enkä ymmärrä miksi niiden saatavuuden pitäisi kulkea yhtäjalkaa oluiden kanssa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #5

Näen yhteyden niin, että humalahakuinen juominen helpottuu kun vahvempaa tavaraa saa lähikaupan hyllyltä. Humalahakuisuudessa on aina parempi, mitä enemmän ja vahvempaa saa käsiinsä.

Jossakin viinimaassa, jossa juodaan ruuan kanssa se vakioannos, saatavuuden helpottaminen ei todennäköisesti vaikuta määrään sitä eikä tätä.

Limuviinat ovat nimenomaan nuorten juoma. Siksi tämä päätös on nuorison edun vastainen.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #3

Pitää paikansa, tuon voi käydä tarkistamassa terveys-ja sosiaaliministeriön sivuilta.
Ongelma on suuret ikäluokat.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #15

Nuorten alhoholinkäyttö on vähentynyt, hienoa! Ja nyt hallitus siis päätti palkita heidät tuomalla limuviinat ja vahvemmat oluet ruokakauppoihin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

No jos ei kansanedustajat välitä edes perustuslaista tai jakaa valtion miljardiomistuksia ilmaiseksi niin ei sitä arvovaltaa pyhäkoulukäytöksellä ansaita.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Eipä niin. Tämä pikkujoulutörttöily on ikään kuin piste i:n päällä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Pihanto, ei se maailmaa kaada,jos eduskunnasssa on viitasaarelainen rapajuoppo.

Onhan näitä ilmiötä nähty jo aiemminkin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Ei kaada ei. Onko joku sellaista väittänyt? Täytyyhän tälläkin kansalaisryhmällä olla edustajansa talossa.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

...... mutta tuhatlukuinen äänestäjäjoukkohan tämän viitasaarelaisen sahurin toi pääkaupunkiin riesaksi. Muutoin hän kompastelisi Viitasaaren kirkonkylän raitilla.

Tietenkään ei pidä suhtautua ylimielisesti eikä halveksien Hakkaraiseen.
Jos on alkoholismista kyse se on itsensä kieltävä sairaus.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Ei kiinnitetä huomiota yksilöön - media kyllä tekee sen - vaan keskitytään itse ilmiöön: minkälaista on meno kansanedustuslaitoksessamme pikkujoulujen aikaan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Eduskunnan hyväksyminen puolueiden pikkujouluorgioiden pitopaikaksi työpäivänä täysistunnon aikana kuvaa erinomaisesti moraalin tasoa eduskunnan puhemiehistön ja kansanedustajien keskuudessa.

Teuvo Hakkaraisesta ( ps.) tuli kerralla työmaajuopon ja naisten ahdistelijan malli muille kansanedustajille. Malli, jota on syytä välttää myös eduskunnan ulkopuolella.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Krjailija Mauri Sariola kirjoitti kriittisen romaanin "Isänmaan parturit" 1950-luvun poliitikoista. Aineksia uuteen vastaavaan löytyisi varmasti tämän päivän Arkadianmäeltä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Miten merkittävästi alkoholin saatavuus nyt oikeasti lisääntyy? Muutama pienpanimo saa myydä [kalliita] tuotteitaan esittämättä elintarvikekioskia.

Luulisi niiden jotka haluavat nupin sekaisin edelleen osaavan laskea, millä sen annoksensa saa edullisimmin. Vai epäiletkö koulujärjestelmämme olevan niin huono, etteivät osaa?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos arvioi, että uuden lain myötä alkoholin myynti kasvaisi 5%. Sama laitos arvioi:

"Kustannukset lisääntyisivät – maksajat vähenisivät

- Kestävyysvajetta koskeviin tavoitteisiin pääsy vaikeutuisi

– Maksajien väheneminen: runsaan alkoholinkäytön on osoitettu lisäävän iskiä
sairauspoissaoloihin, työkyvyttömyyseläkkeisiin, tuottavuuden laskuun, työttömyyteen ja kuolleisuuteen

- Alkoholin aiheuttamien kuolemien määrä lisääntyisi n. 150:llä.

- Alkoholisairaudet ja tapaturmat aiheuttaisivat n. 1500 sairaalahoitoa vuodessa nykyistä enemmän.

- Kulutuksen kasvu uhkaisi erityisesti haavoittuvimpia väestöryhmiä

– Tavoitteet terveyserojen supistamisesta olisi entistä vaikeampi saavuttaa.

- Alkoholihaitat eivät vähene myymällä lisää alkoholia!"

https://www.thl.fi/documents/605763/2664602/Tietop...

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#18

niin..... numeroina katsottaessa suomalaisen alkoholinkäytön ydinongelma on se, että 10% juojista juo 50 % alkoholista.

Seuraava ongelma on se että liian monet hankkivat elantonsa siitä, että kansa juo mahdollisimman paljon.

Jos minulta kysyttäisiin jättäisin normaalikäyttäjät oman onnensa nojaan. He kykenevät aina hankkimaan ja säilyttämään omat alkoholijuomansa juomiseen tarkoitettuun hetkeen. Aika harva heistä _tarvitsee_ ryypyn klo 2:35 maanantaiyönä.

’’’’’’’’’’’’’

Nuorena miehenä kun alettiin pyöriä vähän siellä sun täällä, on jäänyt isän sanat mieleen: "Tuskin siellä mitään hyvää klo 24:n jälkeen tapahtuu. Kotiin vaan! "
Hänellä oli kokemus myös kieltolain ajalta.
Alkoholia ei pidä demonisoida, mutta tosiasiat on hyvä muistaa:
Alkoholi on keskushermostoa lamauttava myrkky, joka ei saisi myyntilupaa edes reseptipakon alaisena, jos se uutena aineena tuotaisiin Suomeen nyt.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #21

"Seuraava ongelma on se että liian monet hankkivat elantonsa siitä, että kansa juo mahdollisimman paljon.
Jos minulta kysyttäisiin jättäisin normaalikäyttäjät oman onnensa nojaan."

Niin, panimot ja ruokakauppaketjut ovat lobanneet innolla elinkeinonsa parhaaksi. - Lainsäädännössä ei voida tehdä eroa normaalikäyttäjien ja ongelmakäyttäjien välillä. Nuorison osalta voidaan tehdä jotakin ikärajasäännöksillä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Minulta meni nyt täysin ohi, miten tuo vastasi kysymykseen siitä lisääntyykä alkoholin saatavuus? Halusitko ehkä vain väistää kysymyksen?

Myynti lisääntyy takuuvarmasti, kun matkustajatuonnin "kannattavuus" laskee, sekä pienenevän hintasäästön, että kasvavan marginaaliponnistuksen osalta. Kulutuksen osalta en osaa arvioida asiaa. Vähentyvä matkustajatuonti pienentää kotivarastoja, mikä saattaa vähentää myös kulutusta. Mikäli saatavuusteoria toimii, sen luulisi toimivan sitä tehokkaammin mitä lähempänä kulutustilannetta saatavuus lisääntyy tai vähenee. Niiltä osin kun yhden tai kahden oluen kulutus siirtyy vahvempaan, kulutus tietysti vuorostaan lisääntyy. Humaltumistarkoituksessa juotu määrä lienee puolestaan vakio, koska vain etyylialkoholin määrällä on silloin merkitystä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #23

Lisääntyykö alkoholin saatavuus? Lisääntyy toki kun väkevämpää saa kätevästi marketista. Myynnin kasvu kertoo lisääntyneen saatavuuden hyväksikäytöstä. Eivät panimot olisi lobanneet lakia, ellei se lisäisi heidän myyntiään.

Mutta oleellisin pointti tässä on alkoholihaittojen ennakoitu lisääntyminen, ja niistä kertoo em. hyvinvoinnin ja terveyden laitoksen raportti. Siinä on myös huomioitu matkustajatuonnin vaikutus.

"Humaltumistarkoituksessa juotu määrä lienee puolestaan vakio, koska vain etyylialkoholin määrällä on silloin merkitystä."

Tämä on pelkkä arvaus. On melko yhtä todennäköistä, että jos ongelmajuoja osti ennen marketista mäyräkoiran keskiolutta, hän ostaa ensi vuonna vastaavan määrän vahvaa olutta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #24

Onko siis ongelmajuojan tuloihin odotettavissa merkittävä lisäys, vai ovatko he niin hyvätuloisia ettei kaden- tai kolmenkymmenen prosentin kustannusnousu vaikuta? Vai onko niin että ongelmajuojan juomista on rajoittanut se, miten paljon hän jaksaa kantaa. Kustannus ja alkoholin määrä ehkä ovat irrelevantteja muuttujia?

Mielenkiintoista muuten miten luokittelet ”vain arvaukseksi”. Sanoisit rehellisesti, että uskot THL:n arvauksia, mutta et minun. Tuollainen näennäinen jaottelu on lähinnä ylimielisyyttä, varsinkin kun tiedämme THL:n historiallisen ennustustarkkuuden.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #25

Luotan ammattitaitoisten viranomaisten, kuten THL:n, tilastollisiin analyyseihin, samoin kuin lukuisten lääketieteen asiantuntijoiden arvioihin, jotka kaikki ovat samansuuntaisia puheena olevien alkoholihaittojen kasvun osalta. Ne eivät ole mitäään hatusta vedettyjä arvauksia vaan asiantuntijoiden perusteltuja arvioita.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Puheenjohtaja Lohela voisi erota tehtävästään.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Siis puhemies Lohela - miksi pitäisi erota?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset