Lokari

Suuri ja mahtava Eurostoliitto?

Perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari rinnasti sensaatiohakuisesti Neuvostoliiton ja Euroopan unionin: EU on alkanut pahasti muistuttaa Neuvostoliittoa. Neuvostoliitossa oli ideologia, dogmi, jossa ei ollut mitään väärää. Piti pitää suu kiinni. "Vaihtakaa sanan sosialismi tilalle esimerkiksi monikulttuurisuus", Huhtasaari ironisoi (IL 3.12.).

Euroopan investointipankin varapääjohtaja, ex-pääministeri Alexander Stubb kritisoi väitettä: "Tuo vertaus on oikeasti sairas, mauttomuudessaan vastenmielinen, historiattomuudessaan käsittämätön".

En jaksa innostua Huhtasaaren presidenttiehdokkuudesta, sillä Sauli Niinistö on ylivoimaisesti paras mahdollinen ehdokas. Kuitenkin Huhtasaaren väitteessä on jotakin perääkin, joskin EU:n ja Neuvostoliiton välillä on tietenkin perustavaa laatua olevia eroavuuksia vielä paljon enemmän kuin yhtäläisyyksiä.

Moni muukin on havainnut, että EU muistuttaa huolestuttavassa määrin Neuvostoliittoa. Esimerkiksi: Moskovan tilalla on Bryssel johon Suomessa ollaan samalla tavalla rähmällään. EU:lla on Neuvostoliiton tapaan paisuva keskushallinto, joka lähettää ultimaatumeja eli direktiivejä alamaisille.

Nämä ohjeet eivät aina ota huomioon ”valtakunnan” eri osien olosuhteita. Suomi on saanut esimerkiksi todistella, että vilja kasvaa täällä sääolosuhteiden johdosta huonommin kuin Keski-Euroopassa. Maamme on joutunut hyväksymään itselleen epäedullisen tulkinnan metsien hiilinieluvaikutuksista ja olemme joutuneet tukemaan Kreikan horjuvaa taloutta suurilla rahasummilla, jne.

EU:lla on oma hallintoeliittinsä, joka saa korkeaa palkkaa ja nauttii muita etuisuuksia samaan tapaan kuin puolue-eliitti NL:ssa. EU-eliitinkin riippuvuus äänestävistä kansalaisista on hyvin ohut verrattuna demokraattiseen valtioon. Europarlamentaarikot kuuntelevat EU:n johtajien aivoituksia tarkemmin kuin omien äänestäjiensä, ja he tulevat neuvomaan näille, miten pitäisi toimia ja ajatella.

Samoin kuin Neuvostoliiton johto, EU:n johtajat voivat tehdä kansalaisten kannalta hyvinkin haitallisia päätöksiä ilman, että heillä olisi vaaraa joutua niistä vastuuseen. EU:n mahtavimmat maat voivat myös rikkoa sääntöjä ilman rangaistuksen pelkoa, sillä kunnolla toimivaa oikeusjärjestelmää ei ole – niin kuin ei ollut Neuvostoliitossakaan.

Eräs perusongelma Neuvostoliitossa oli moraalin ohuus tai peräti puuttuminen. Viimeistään finanssi- ja velkakriisi ovat paljastaneet samaa EU:n osalta. Mitä etelämmäksi EU:ssa mennään, sen heikommaksi osoittautuu yleinen moraali. Liian moni petkuttaa EU:ta parhaansa mukaan. Neuvostoliitossa oli ankarat rangaistukset talousrikoksista, mutta se ei näyttänyt estävän valtiolta varastamista. EU:ssa ei vastaavaa pelotetta ole, joten voi ennustaa ongelman pahenevan.

Toki näillä kahdella yhteisöllä on aivan ratkaisevat eroavuutensakin. Neuvostoliitosta ei voinut erota. Tosin Britannian eroaminen EU:sta näyttää varsin vaivalloiselta – Suomen kaltaisen pienen maan ei kannata vastaavasta haaveillakaan. Kansalaiset  pääsevät kyllä EU:ssa liikkumaan maasta toiseen vapaasti ja yhteisöstä poiskin. Rajat ovat siis auki toisi kuin Neuvostoliitossa – mutta kuka tahansa näyttää myös marssivan sisään ulkorajan yli.

Neuvostoliitto  suoritti kansalaisiaan kohtaan julmaa terroria: sosialismin kuolonuhrit on laskettavissa kymmenissä miljoonissa. EU on sen sijaan rauhanprojekti. Tosin NL:kin puhui propagandassaan jatkuvasti rauhasta.

Selkeä ideologinen ero on se, että Neuvostoliitto oli sosialistinen, mutta EU markkinatalouden nimiin vannova kapitalistinen valtioliitto. Kuitenkin myös EU:ssa suhtaudutaan yhteisön perusajatukseen vakavan ideologisesti. EU-johtajien juhlapuheissa kaikuu sama järkkymätön usko oman ideologian ylivoimaisuuteen kuin aikoinaan Neuvostoliitossa: järjestelmässä ei ole puutteita, eikä sellaisista saa puhua. Eri mieltä olevat pienet maat palautetaan ruotuun nopeasti, samoin yksilöt. Stubbin tuohtunut reaktio Huhtasaaren väitteeseen puhuu selvää kieltään.

EU:sta on maallemme kiistämättömät hyötynsäkin, eikä siis ole syytä toivoa sen hajoamista. Silti on tarpeen tunnustaa EU:n heikkoudet sekä pyrkiä mahdollisuuksien mukaan korjaamaan niitä. Velkakriisien ratkaisuksi tarjottu liittovaltiokehitys ei kuitenkaan vakuuta. Mitä enemmän valtaa siirretään Brysseliin, sen vaikeampaa tulee elämä ”suuren ja mahtavan” reuna-alueilla olemaan.

On paradoksaalista puhua demokratiasta ja parlamentarismista kansallisten parlamenttien kohdalla, jos ollaan siirtämässä näiltä valtaa yhä epädemokraattisemmaksi käyvälle valtioliitolle. Kansalaiset eivät halunne samanlaista tilannetta kuin maassamme aikoinaan vallitsi: valtioneuvoston sijasta ylin tosiasiallinen päättävä elin oli neuvostovaltio.

Lähde: http://lokari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/219767-eu-muistuttaa-melkoisesti-...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (42 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Suositukset blogistasi!

Stubbin lausahduksesta voinee päätellä paljonkin. Koska Laura Huhtasaari edustaa populistipuoluettamme, niin hänen ei kannata paljonkaan hehkutella sellaista, millä ei olisi kohtalaista vastakaikua kansan syvissä riveissä. Stubb näyttäisi kokonaan ohittavan tämän ja herättää sanomisellaan epäilyn, ettei EU-eliitti missään tapauksessa kuuntelisi kansan ääntä ja itkua. Tästähän voi sitten kehitellä siltaa Neuvostoliittoon, jossa sielläkään kansan palaute ei paljoa puoluetta hetkauttanut.

Eli eihän EU vielä ole valmis Eurostoliitto, mutta varoitukset tulisi huomioida ajoissa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kiitokset! - Stubb ärähti omassa asiassaan: nauttii korkeaa palkkaa Euroopan investointipankissa. Sen lauluja laulat, kenen leipää syöt.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kaikkihan me tosiaan muistamme Neuvostoliiton jännittävät vaalitaistelut ja hallitusneuvottelut, joihin verraten nämä nykyiset saksat, itävallat, ranskat ja belgiat ovat silkkaa pakkoyksimielisyyden totalitarismia.

Eikä Euroopan nykyinen oikeusjärjestelmäkään ole hääppöinen, ellemme satu vertaamaan sitä kaikkiin muihin, joita ihmiskunta on tähän asti kokeillut.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Huhtasaaren aivopieruista nyt ei kannattaisi edes blogin vertaa kiinnostua.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Yleisohje Ritalalle, voisit hieman raottaa omaa ikkunaasi ja vetää raitista. Liiat kaasut voivat olla terveydelle haitallisia.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Petteri Ritala on esimerkillinen EU-kansalainen, joten hänen arvostelemisensa tai ohjeistamisensa voidaan Brysselissä helposti tulkita vihapuheeksi EU:ta kohtaan.

Sama koskeee entistä tikkataulua, nykyistä EU-pankinjohtajaa Alexander Stubbia.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

#4
"Huhtasaaren aivopieruista nyt ei kannattaisi edes blogin vertaa kiinnostua"

Jos luet huolella blogini ehkä näet, että kyseisestä aiheesta kannatti kirjoittaa. Huhtasaaren rooli on tässä aivan marginaalinen.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Mielenkiintoinen, hauskakin rinnastus alustajalta.

Ihmettelen, kuinka dokmaattisesti eräät, joskus runsasta tietoa kirjoituksissaan esittelevät kommentoijat lukevat selkeää tekstiä.

Selkeää sikäli, että alustajan kantahan tuli selväksi, ja rinnastuksella on toki paikkansa EU-auringon (tai kaamoksen) alla.

Joku ymmärtämättömyksissään kirjoittaa Huhtasaaren "aivopieruista". "Pieruistahan" toki ei liene kysymys, vaan laskelmoiduista kärjistyksistä, joista kansa pitää. Kapeakatseinen viha jotain kohtaan joskus sumentaa ajatuksen. Joten ymmärrän.

Presidenttiehdokkaiden keskusteluihin tottamaar tarvittaisiin kyllä jytyä jostain, että nukahtamatta jaksaisi katsoa. Huhtasaari yksin ei kyenne haastetta luomaan. Mutta yritys hyvä...

Paavoa odotellessa((((

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Hyvin analysoitu plogikirjoitus peepee. EU/EMU/EKP eli €urostoliitto on modernisoitu, rauhanomaisempi, uussosialistis-kapitalistinen versio Neuvostoliitosta kaikkine kommervenkteineen,kriiseineen, valuvirheineen ja epädemokraattisine, vastuuttomine ja epäparlamentarisine hallintoelimineen. Jäsenmaat - etenkin EMU:ssa - ovat nyt alistetusti eliitin ja banstereiden lypsylehminä. Naiivi-Suomi sinisilmäisenä mallilypsymaana ja ajopuuna EU/EMU:n valtavirran pyörteissä.

Edelleen pitää sanonta: "missä EU, siellä ongelma" hyvin paikkansa.

Ennen täysin itsenäinen Suomi menetti EU/EMU-jäsenyyden mukana itsemääräämisoikeutensa, suvereniteettinsa ja oman valuuttansa. EU-perustuslakisopimus on Suomen lainsäädännön yläpuolella. Suomen Pankki on vain Euroopan keskuspankin (EKP) sivukonttori. - En kannata yhteisvastuuta, en yhteisverotusta, enkä yhteisbudjetointia enkä yhteissosiaalipoltiikka. Kannatan että jokainen jäsenmaa on vastuussa vain omista veloistaan eikä muiden valtioiden. (Ns. no bailout-sääntö). Ja sijoittajat ja osakkeiden omistajat ovat vastuussa riskeistä. (Ns. bail-in sääntö)

EU/EMU-maiden integrointi on vaikeaa, koska siinä on niin monen tasoista -heterogeenista - maata ja poliittistakin kulttuuria.
Ehkä EU tarvitsee oman armeijansa. NATO olisi mörkö Venäjän suuntaan.

Edelleen olen samaa mieltä kuin viisas ja oraakkelimainen Otto von Habsburg:

- "Euroopalla ei ole kansaa, ei yhteistä poliittista kulttuuria, ei riittävän voimakasta kohtalonyhteyttä eikä yhteisvastuun tunnetta, jotta sen kansalaiset voisivat hyväksyä EU:n perustuslakisopimuksen omien kansallisten lakiensa yläpuolelle."

"Kansallinen etu kärkeen EU:ta uudistettaessa", kirjoitti 28.11. 2017 HS:n vieraskynässä Raimo Sailas mallikkaasti:
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005466661.html

"€uromaiden vastuuta tähdennettävä" (Olavi Ala-Nissilä).
http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/240625-...

"Petkustushuijausta", kirjoitti aikoinaan HS:n pääkirjoitustoimittaja:
http://archive.li/TjWaV

"Kansallisvaltiot ja niiden keskinäinen kunnioittava yhteistyö on mielestäni tie, jota Suomen tulisi ottaa johtavaksi aatteekseen edelleen."

MUTTA miloinkahan EKP todellakin irroittaa letkut tilastoväärentäjä-Kreikalta?
http://susijumala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/186183-...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Euroopalla ei ole kansaa, ei yhteistä poliittista kulttuuria, ei riittävän voimakasta kohtalonyhteyttä eikä yhteisvastuun tunnetta, jotta sen kansalaiset voisivat hyväksyä EU:n perustuslakisopimuksen omien kansallisten lakiensa yläpuolelle."

Otto von Habsburg (1912-2011) tajusi asian oikean laidan jo varhain.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Tällaiset julkilausumat eivät vakuuta ja anna EU/EMU/€urostoliiton hallinnosta ja toiminnasta uskottavaa ja luotettavaa kuvaa:

"EU-komissiolle murska-arviot Kreikan kriisin hoidosta"

http://jukkaleppalahti.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24...

http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/246204-...

Olisiko koko EU/EMU:n mätä nomenklatuuri vaihdettava eli annattava potkut?

Bryssel on EU/EMU/€uro-Suomen Kreml. Olemmeko liian €uromaanisia ja EUforisia uuden Ison Veljen hikisessä kainalossa ja niskalenkissä? Mutta ei Lipposen haluamassa ytimessä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Niin, Lipposen haluamaan ytimeen ei näin pieni valtio todellisuudessa pääse, vaikka istuukin muodollisesti "siinä pöydässä, missä päätöksiä tehdään".

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

"Isoset" eli Saksa, Ranska, Italia ja Espanja päättävät EU/EMU:ssa missä mennään ja miten, ja piskuinen Suomi tulee perästähiihtäjänä ja sopulina perässä. Integraatio ei onnistu, koska EU/EMU:ssa on monen kehän ja kerroksen moraalitonta sekä siipeilevääkin ja vain omaa etua ajavaa, vastuutonta väkeä.

SYY: alusta lähtien otettiin EU:n "pakkopullayritykseen" siihen täysin kelvottomia maita. Miksi kiirehdittiin ja hosuttiin?

Viidellä EU-presidentillä on myös omat suunnitelmat euroalueen kehittämiseksi (22.6.2015 ja KK/US 12.5.2017)

http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/236919-... (OTA GOOGLE)

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #35

Niin se menee: isoset vievät ja pieni 100-vuotias vikisee.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #35

Ikinä enää ei pidä päästää stadilaispoliitikkoja päättämään niin suurista asioista kuin pankkikriisin aikaan. Sotesotku on osoitus siitä, mihin suvereeni suomalaisuus johtaa. Enemmän valtaa Ranskan ja Saksan johdolle ja europarlamentille.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #37

Stadilaispoliitikkojen tekemisiin ei Suomi kaadu. Kyllä me muutaman arhinmäen ja vapaavuoren varsin hyvin kestämme.

Pahinta on tuo 'hanskat tiskiin' mentaliteetti, jota ikämies Vuorela kommentillaan edustaa. Toki leikki sijansa saakoon hänenkin lausunnoissaan. Eihän koskaan tiedä, kuka on vakavissaan ja kuka ei.

Ranskan, Saksan ja europarlamentin avuksi huutaminen on kuitenkin raukkamaista quislingiä etenkin tällaisena Suomi-100 juhlapäivän aattona. Olipa sitten huumoria tai ei. Menepä nyt viemään kukkia Marskin patsaalle, niin saat tökerön ilmauksesi kuitattua. :) Ja oikein hyvää Itsenäisyyspäivää Tampereelle!

https://fi.wikipedia.org/wiki/Mannerheimin_patsas_(Tampere)

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #37

#37
"Enemmän valtaa Ranskan ja Saksan johdolle ja europarlamentille."

Suomen ja stadilaisten valta EU:ssa on aivan olematonta. Ranska, Saksa ja europarlamentti eivät kyllä Suomen asiaa aja. Ranska ja Saksa hoitelivat Kreikan velkakriisiä niin, että jouduimme maksamaan näiden maiden pankeille isot rahat.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #37

Minua ei mikään estä puhumasta totta, kun en ole ehdolla mihinkään elimeen, enkä ole haksahtanut talvivaarojen ja pankkien osakkeisiin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #41

Kukapa meistä olisi näihin haksahtanut?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Voisin ottaa esille kaksi mitä tahansa asiaa ja löytää niiden väliltä leegion yhtäläisyyksiä. Banaanilla ja dinosauruksella on yhtä paljon lueteltavissa olevia yhtäläisyyksiä kuin EU:lla ja Neuvostoliitolla. Mutta niiden luetteleminen on yhtä epärelevanttia.

Neuvostoliitto oli maaorjuuden jatke, tosin maaorjuus toteutettiin siellä vielä julmemmin ja ehdottomammin kuin tsaarin aikana. Lisäksi siellä oli oikeatakin työorjuutta, jonka voimalla rakennettiin suurin osa Stalinin ajan teollisista investoinneista ja infrastruktuurista. Kirjoituskoneen omistaminen oli luvanvaraista ja sitä lupaa ei kelle tahansa herunut. Kuolemanrangaistus oli voimassa poliittisista "rikoksista", jotka valtaosin olivat tekaistuja. Alusmaat pidettiin ruodussa asevoimin, tarpeen tullen väkivaltaisesti. Kaikkinainen taloudellinen toiminta oli kiellettyä ja rikollinen mustan pörssin kauppa oli elinehto jokaiselle kansalaiselle. "Vaaleissa" oli ehdokkaita täsmälleen yhtä paljon kuin valituksi tulevia ja äänestäminen oli silti pakollista.

Juu, saa Huhtasaari verrata EU:hun kaikessa rauhassa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

On myös vaikea kuvitella Jean-Claude Junckerin tapaista öykkäriä ja juoppoa entisen Neuvostoliiton johdossa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#12. Rappion tie EU/EMU:ssa onkin erilainen hengeltään.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

#12
Olihan NL:nkin johdossa juoppoja, esimerkiksi Jeltsin.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #18

Halpa votka jopa houkutteli suomalaisiakin turisteja N-liittoon: votkaturismiin! Sillä mahdollisesti taunnutettiin alistetun kansan kritiikkiäkin: "ooppiumia kansalle."

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #20

#20
N-liiton runsas votkankulutus oli kaikkien tiedossa. Gorbatsov sitten pisti kansan raittiuskuurille.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #18

Juncker ei ole varsinainen juoppo, vaan keskieurooppalaiseen tapaan omaa "kynnyksettömän" asenteen alkoholin nauttimiseen. Brezhnev oli kyllä samaa kaliberia, Jeltsin ei sen sijaan ollut Neuvostoliiton johdossa, ainoastaan Moskovan kaupunginjohtajana.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #21

Juha Kuikka huumorin pilkkeellä: "ainoastaan Moskovan kaupunginjohtajana". Siis Jeltsin.

Boris Nikolajevitš Jeltsin oli Venäjän ensimmäinen presidentti vuosina 1991–1999. https://fi.wikipedia.org/wiki/Boris_Jeltsin

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #23

Hän ei milloinkaan ollut Neuvostoliiton johdossa!

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #24

Ei todellakaan. Olihan Boris kuten muistamme Neuvostoliiton kaatamisen suurin sankari.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #21

No, mikä on varsinainen juoppo, se on määrittelykysymys, mutta kyllä Junckerin yhteydessä on alkoholin käyttö mainittu, eikä suinkaan kohtuukäyttömielessä.

OK, Jeltsin oli politbyroon jäsen ja Venäjän presidentti. Mutta kuten hyvin tiedetään, neuvostoliittolaisten viranomaisten kanssa seurusteltaessaa votka virtasi.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #31

Ko. linkin otsikko on: "Jean-Claude Juncker drunk and bitch slaps leaders".
Tarkoittaa suunnilleen, että Juncker juovuksissa ja läimäyttelee johtajia.

Eräs tämän linkin kommentoija lausahtaa näin:

"So the destiny of Greece is dictated among others, by an alcoholic (Juncker),a guy with a fake degree (Jeroen Dijsselbloem),and a bitch who earns half a million euros a year and is involved in finacial scandals in France (Lagarde).Fuck this Europe I say!"

Tällaisia EU-johtajia meillä on.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #18

Venäjä ei ole entinen Neuvostoliitto.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #26

Ei ole, eikä Putin ole nykyinen tsaari - vaikka tältä joskus vaikuttaa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #29

Tarkoitan, että ei Huhtasaari EU:ta Venäjään verrannut vaan entiseen Neuvostoliittoon.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #30

Niinpä. N-liittoon minäkin sitä vertasin. Hyvä, että faktantarkistus pelaa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #32

Onneksi faktojen tarkistaminen avoimen ja läpinäkyvän EU:n kaikista toimista ja tavoitteista on helppoa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Hyvä idea muistuttaa osittain vanhasta blogista!
"Liian moni petkuttaa EU:ta parhaansa mukaan." -- Aivan, mutta liian moni petkuttaa EU:ssa ja EU petkuttaa myös liian monia.
---
Muuan piirre EU:ssa on jäänyt kovin vähälle huomiolle. Nimittäin "puhunta" EU:ssa ja EU:sta. Ylen (intended pun) kärkkäästi puhutaan halventavaan sävyyn - siis jos joku ajatteee asioista eri tavoin tai yksilöllisesti - "euroskeptikoista", "eurokriitikoista", erityshaluisista "luukut kiinni-tyypeistä" tai "nationalisteista", vaikka kyse on yhtä lailla kansainvälisistä ja fiksuista eurooppalaisista, jotka rauhanunionin arvojen mukaisesti muistuttavat tehdyistä virheistä, syntyneistä epäkohdista, pysyvistä valuvioista tai monesti todetusta demokratiavajeesta.

Hyvin lähellä on jo ajatus "toisinajattelijoista", joita pitäisi joko vaientaa tai kollektiivisesti bannata nurkkaan tms.
Liikkuvat äänestäjät, jotka ajattelevat toisin, ovat Europan vahvuus ja demokratian ritareita. Heitä tulisi kuunnella ja heistä ottaa tarvittaessa oppia kuten muistakin.

Myös Eurostoliitosta varoittaminen tulisi pikemminkin kuulua EU:n omiin arvoihin: Emme halua luoda kopiota vanhasta itäblokista, jossa eri jäsenmaiden eriyiset kulttuuri- ja talouspiirteet poljetaan yhdenmukaisuuden, sensuurin ja vaientamisen kautta demokratian irvikuviksi.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

#11
"Muuan piirre EU:ssa on jäänyt kovin vähälle huomiolle. Nimittäin "puhunta" EU:ssa ja EU:sta. Ylen (intended pun) kärkkäästi puhutaan halventavaan sävyyn - siis jos joku ajatteee asioista eri tavoin tai yksilöllisesti - "euroskeptikoista", "eurokriitikoista", erityshaluisista "luukut kiinni-tyypeistä" tai "nationalisteista"."

Juuri näin koetetaan toisinajattelijat vaientaa ja marginalisoida. Jälleen yksi yhtymäkohta: Neuvostovastaisuus ja EU-vastaisuuus - samanlaisia poltinmerkkejä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#11. SS. Asiaa puhut. Kyseenlaistaminen ja avoimuus ovat kehityksen ja toimivan demokratian elinehtoja eikä yhdenmukaistaminen, sensuuri ja epäkohtien salaileminen. Jälkimmäinen järjestelmä ei elä pitkään, koska se perustuu valheeseen.

Neuvostoliitto varoittavana esimerkkinä itseääntuhoavasta järjestelmästä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

UUTTA EU/EMU:ssa. €uroryhmän (EMUn) puheenjohtajaksi portugalilainen Mario Centeno, joka on keskustavasemmistosta ja pyrkii edistämään "osallistuvaa kasvua ja vaurautta". - Edellinen pj. ajoi Saksan mukaista tiukkaa talouspolitiikka, joka oli myrkkyä Kreikalle.

Edellisen pj:n Dijsselbloemin merkittävin perintö oli ns.bail-in-periaatteen käyttöönotto (=sijoittajat ja osakkeenomistajat kantavat yksin vastuun riskeistä, ei jäsenvaltiot).

Mitä Centenon valinta merkinnee Suomen kannalta EMU:ssa ja EU:ssa? Orpo vastaa.

https://yle.fi/uutiset/3-9962263

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Tuossa linkissä sanotaan mm.:

"Centeno edustaa keskustavasemmistoa ja sanoi pyrkivänsä edistämään 'osallistavaa kasvua ja vaurautta'. Orpon mukaan Centenon valinta voi edesauttaa pyrkimyksiä saada suomalaisvirkamies nimitettyä euroryhmän korkeimpaan virkamiestehtävään."

Mahtaako Orpo syyllistyä perusteettomaan toiveajatteluun? Että keskustavasemmiston eduustaja tulisi meille avuksi...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset