Lokari

Tyyntä myrskyn edellä, sanoo Trump

Yhdysvalloissa ja muuallakin kummastellaan presidentti Donald Trumpin kommenttia, jonka tämä lausui torstai-iltana tavatessaan maan sotilasjohtoa Valkoisessa talossa (IS 7.10.). Presidentti ja sotilasjohtajat keskustelivat maan ja maailman turvallisuuskysymyksistä liittyen Iraniin, Pohjois-Koreaan, Afganistaniin ja Isis-järjestön vastaiseen taisteluun.

Trump antoi ymmärtää, että nykyhetki voisi muuttua tulevaisuudessa vähemmän rauhaisaksi: Tiedättekö mistä tässä on kyse? Ehkä se on tyyntä myrskyn edellä, Trump sanoi. Toimittajat yrittivät udella presidentiltä, mihin hän kommentillaan viittasi, saaden vielä arvoituksellisemman vastauksen: Se selviää vielä teille.

Ellei tämä ole vain twiittimiehen tyhjää retoriikkaa, jotakin saattaa olla tekeillä kulissien takana juuri Pohjois-Korean suhteen. Tosin kukaan täysijärkinen valtionjohtaja ei alkaisi vihjailla valmisteilla olevista sotilaallisista operaatioista, mutta Trump on Trump.

Pohjois-Koreassa vierailulla ollut Venäjän parlamentin ulkoasiainvaliokunnan jäsen kuvailee tunnelmaa maassa riidanhaluiseksi. Hänen mukaansa maa valmistelee uutta pitkänmatkan ohjuskoetta, joka on tarkoitus tehdä lähitulevaisuudessa. Isännät esittivät vierailleen matemaattisia laskelmia, joiden oli määrä todistaa, että Pohjois-Korean ohjukset pystyvät iskemään Yhdysvaltain länsirannikolle asti (Yle 6.10.).

Olisiko tässä ohjuskokeessa se viimeinen pisara, joka valuttaa Trumpin ja kenraalien maljan yli? Tähän asti USA:n ja Pohjois-Korean välinen kiista on ollut jonkin aikaa lepotilassa. Monet asiantuntijat ovat ajatelleet, että Trump ja hänen kenraalinsa kavahtavat iskua Pohjois-Koreaan, sillä se saattaisi eskaloitua ydinsodaksi, jolla olisi arvaamattomat seuraukset koko maapallon kannalta.

Voisiko Kim Jong-un olla niin järjetön, että vastaisi konventionaaliseen iskuun ydinaseella? Trump on leimannut hänet hulluksi, mutta monet länsimaiset asiantuntijat ovat nähneet hänen toimissaan järkevää logiikkaa. Kim Jong-un tietää, että USA:n konventionaalinenkin ohjusisku lopettaisi hänen valtakautensa ja elämänsäkin, mutta olisiko hän niin kostonhimoinen, että antaisi lähes koko  kansansa ja naapurivaltioiden ehkä miljoonien kansalaisten tuhoutua samalla?

Näitä asioita maailman johtavien valtioiden johtajat ja sotilasviranomaiset joutuvat nyt arvioimaan. Siinä siis pohditaan myös psykologian ja mielenterveyden alaan kuuluvia näkökohtia. Samalla osapuolten on pakko  ottaa huomioon Kiinan ja Venäjän reaktiot. Vaikuttaisi järkevältä, että Trump pyytäisi jonkinlaista vihreää valoa näiltä, ennen kuin ryhtyy tositoimiin. Vihreän valon saaminen vaikuttaa tosin epätodennäköiseltä. Mutta Trumpista ei voi olla varma, kaipaako hän sitä...

Ei voi kuin toivoa, että Trumpin höläytys oli vain tyhjää retoriikkaa - ja jos se ei sitä ollut, että USA:n hallintojärjestelmä pystyy asettamaan jarrun presidentin liian riskipitoisille hankkeille.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Trump ilmoitti vaalikampanjansa aikana, että USA ei ole tarpeeksi arvaamaton. Varmaankin hänen lausuntonsa ovat tulkittavissa tuota taustaa vasten.

Toisaalta ydinsota Pohjois-Korean kanssa olisi aika helppo pala, koska Pohjois-Korealla lienee kiikun kaakun mahdollisuus kerran yrittää vastata ydinaseiskuun omalla kömpelösti mahdollisesti jonnekin osuvalla ydinaseellaan, mutta resurssit loppuvat siihen. Ja kyllä maan sisällä on hiljainen oppositio kyttäämässä kaiken aikaa, vaikka siitä ei hiiskuta.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Pohjois-Korean kömpelökin vastaisku voisi tappaa Etelä-Koreasta ja Japanista miljoonia ihmisiä. Uskaltaako Trump ottaa tämän riskin? Lisäksi hänen huolenaan ovat vielä Kiinan ja Venäjän reaktiot. Kiina pelkää suurta pakolaistulvaa P-Koreasta, jos sota alkaa.

Mikäli USA jotakin tekee, se suorittanee ehkäisevän iskun konventionaalisilla aseilla, mutta Kimin kostoisku ydinaseilla on silti mahdollinen.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Jos USA aikoo iskeä sotilaallisesti Pohjois-Koreaan, niin sitä on vaikea pitää salassa. Ongelmana on tuhota rajalla oleva P-Korean tykistö, jotta Soulia ei ammuta maan tasalle. Sellainen operaatio vaatii valmistelua ja se kyllä tulee tietoon. Katselin kesällä ja syksyllä 2002 aitiopaikalta Muscatin reunamalla, miten USA siirsi sotatarvikkeita Persian lahdelle. Iltaisin USA:n rahtikoneita tuli yhtenä nauhana Muscatin kentälle. Arvioin, että sota Husseinia vastaan alkaa helmikuussa . Erehdyin muistaakseni kuukaudella.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Käsittääkseni pommikoneilla ja tukialuksista lähetettävillä ohjuksilla suoritettava isku ei jättäisi Pohjois-Korealle kovin pitkää torjunta-aikaa. Silti Pohjois-Korealle jäisi todennäköisesti jäljelle riittävästi ohjuksia, jotka se voisi ampua Etelä-Koreaan, Japaniin ja Guamin tukikohtaan.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Pohjois-Korean nuoren johtajan vallassa pysyminen nojaa pitkälti ärhentelyyn ohjus- ja ydinkokeineen USA:lle. Siihen kuuluu oleellisena osana tämä maassa noudatettava propaganda ja kovat otteet. Pohjois- Korealla ei ole kuin yksi tie tästä selviämiseen ja se on ”lusikan ottaminen kauniiseen käteen.”
Yhdysvallat ei tule elämään toisen Pearl Harbourin uhan alla kovin pitkään. Kim Jong-unin ”tinasotaleikit” ovat loppumassa. Uskon, että tarpeelliset suunnitelmat on jo tehty ja sotilaallinen isku on edessä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Jää nähtäväksi, miten tässä käy. Jos isku on edessä, Trump teki virheen vihjaisemalla siitä. Nyt Trumpin tiedottajat yrittävät korjailla tätä möläytystä.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Vaikeaksihan tuo Pohjois-Korean tilanne on muodostunut ja ystävien vähenemisen myötä entisestään vaikeutuu.
Toivoa sopii, että Trump toimii myös käytännön tasolla tehokkaasti ja poistaa tämän Kim-Jon Ungin muonavahvuudesta. Kaikki muu sotaisa toiminta P-Koreaa vastaan saattaa tulla aivan liian kalliiksi kansalaisille koko Korean niemimaalla.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Toivottavaahan se monessa mielessä olisi, mutta miten suuuri riski siinä piilee - siitä on kysymys.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset