Lokari

Kim Jong-un saanee ydinpelotteensa

Pohjois-Korea laukaisi jälleen ohjuksen, joka lensi Japanin yli Tyyneen valtamereen. Amerikkalainen asiantuntija myös vahvisti jokin aika sitten pohjois-korealaisten väitteen, että he ovat laukaisseet vetypommin. Presidentti Trump on joka kokeen jälkeen uhkaillut Pohjois-Koreaa twiiteissään. Pohjois-Korea on puolestaan uhonnut upottaa Japanin mereen.

Mihin tämä johtaa? Pohjois-Korea on hermostunut uusista taloudellisista pakotteista, joita maalle on asetettu sen ydinase- ja ohjuskokeiden hillitsemiseksi. USA vaatii Venäjää ja Kiinaa puuttumaan kumppaninsa tekemisiin. Toistaiseksi nämä ovat tyytyneet vain tuomitsemaan kokeet. Kiina ei katso olevansa tämän konfliktin osapuoli. Tosin sillä on suuri intressi asiassa, sillä jos Pohjois-Koreassa tapahtuisi vallankeikaus tai muu katastrofi vaarana olisi, että Kiinaan pyrkisi miljoonia nälkäisiä pakolaisia.

Toki Kiinassa ei päde eurooppalaistyylinen avointen rajojen politiikka, joka sallii taikasanan lausumisen jälkeen vapaan kävelyn rajan yli. Kuitenkin Kiinan tapainen diktatuurikin haluaa välttää humanistisen katastrofin rajoillaan, vaikka se ei olekaan kovin herkkä ulkomaiden paheksumiselle.

Vaikka Trump uhkaili Pohjois-Koreaa tulella ja raivolla, Kim Jong-un on jatkanut ydinaseohjelmaansa puheista piittaamatta. Eräs seuraus on ollut  se, että Trump on alkanut paljastua lähinnä suurisuiseksi tyhjänpuhujaksi – arvovaltatappio sekä hänelle että USA:lle. Ilmeisesti Trump ymmärtää, että järjettömyydelläkin on teoista puheen ollen rajansa, tai sitten maan hallinnossa on jokin jarru presidentille, jos tämä uhkaa maailmanrauhaa. Tosin täytyy muistaa, että konflikti on käynnissä edelleen, ja mitä tahansa voi tapahtua.

Etelä-Korea on väläytellyt jopa Kim Jong-unin murhaamista. Diktaattorin tappaminen ei ole helppoa, ellei tekijä tule lähipiiristä. On kuitenkin vaikea uskoa, että diktaattorin varjossa kasvaisi itsenäisiä toimijoita, jotka ryhtyisivät tällaiseen tekoon. Diktaattorin jatkaminen virassaan on lähipiirinkin etu.

Etelä-Korean ja kumppaneiden on huomattava, että Kim Jong-unin kaataminen johtaisi arvaamattomaan tilanteeseen, jopa kostoiskuun. Onhan nähty, että diktaattorin suistaminen vallasta voi johtaa kaaokseen ja sisällissotaan. Juuri tällaista Kiina kammoaa. Ja tuskinpa se on Etelä-Korean, Japanin tai USA:nkaan etu.

Kim Jong-un on ilmaissut tavoitteekseen pyrkimyksen "voiman tasapainoon” Yhdysvaltojen kanssa. "Lopullinen tavoitteemme on saada aikaan tilanne, jossa Yhdysvaltain johtajat eivät uskalla puhua sotilaallisesta vaihtoehdosta Pohjois-Korean suhteen, Kim kommentoi" (IS 16.9.).

Nyt näyttääkin siltä, että Kim Jong-un saa ydinpelotteensa USA:n ja muidenkaan maiden voimatta sitä estää. Tähän meidän on tyytyminen – ellei Trump toisin päätä. Silloin maailma saisi pahimmassa tapauksessa riesakseen ydinsodan.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Ihan hyvä esimerkki että mikäli haluat elää ilman uhkaa hyökkäyksistä, varusta itsesi ydinasein. Sellainen hauska maailma meillä on.

Se ongelmahan on lähinnä kehittelyvaihe, jonka aikana voi käydä hassusti. Kun on edes tusinan verran ydinpommeja valmiina ja laukaisukykyisiä, niin ei kukaan tule enää kokeilemaan. Ydinaseettomasta maapallosta haaveilevat elävät ihan kuvitteellisessa maailmassa. Ihmiskunnan pitkäaikaisempi mahdollisuus säilyä hengissä on levittäytyminen yhdestä planeetasta useammalle, jolloin kertatuho ei vie kaikkia.

Irak, Libya, Afganistan, jne. .... esimerkkejä kun ei ole ydinasetta. Ukraina yksi tampio myös... olisi heillä vielä Krim ja itäiset alueetkin elleivät olisi tehneet idioottimaista sopimusta ydinaseiden luovutuksesta. Sopimus, jonka olivat laatineet niin totaalisen typerästi, ettei se edes turvannut heitä mikäli joku neljästä sopimusmaasta (tässä tapauksessa Venäjä) olisikin hyökkääjä. Muita vastaan olisi (ehkä) toiminutkin. Kannattaisi vähän katsoa minkälaisia sopimuksia tekee ja mikä taho onkaan todennäköinen hyökkääjä mikäli sellainen tulee kohdalle....

**********************************************

"Kim Jong-un on ilmaissut tavoitteekseen pyrkimyksen "voiman tasapainoon” Yhdysvaltojen kanssa. "Lopullinen tavoitteemme on saada aikaan tilanne, jossa Yhdysvaltain johtajat eivät uskalla puhua sotilaallisesta vaihtoehdosta Pohjois-Korean suhteen, Kim kommentoi""

Sama kuin kaikilla muilla ydinasemailla. Puheet Kimillä vain sekopäisiä; liittyykö sitten kulttuuriin vai mihin propaganda-sekoiluun. Tuntuu kuitenkin toimivan. Hulluimmatkaan puheet eivät muuta sitä että kohta ovat täysin turvassa muiden hyökkäykseltä... jenkeillä kai pieni mahdollisuus vielä puuttua tilanteeseen (mikäli Kiinan kanssa sopivat... tuskin niistä sopimisista tosin mitään tulee). Eiköhän peli ole kuitenkin viittä vaille menetetty ja Kim vetää itselleen kunnolla dynastiaa.. voi sitä nähtävästi noinkin elämässä pärjätä.

Onko siis mikään ihme jos/kun muutkin maat haluavat ydinaseita jatkossa.. ostavat sitten vaikka Pohjois-Korealta jos eivät itse jaksa/kehtaa kehittää niitä.

Eihän kukaan täysjärkevä hyökkää myöskään USA:n, Venäjän tai Kiinan kimppuun. Ydinasevaltiot ovat käytännössä lähes täysin immuuneja hyökkäyksille oman maansa sisällä. Kunnes tietenkin joku tarpeeksi hullu sattuu astumaan johtopaikalle tai pahanlainen vahinko tapahtuu ja hups-keikkaa. Vain ajan kysymyshän tuo on.. En silti usko että edes pienimuotoinen ydinsota pistäisi muut ydinasemaat luopumaan ydinaseistaan. Miksi ihmeessä? Suurempi ydinsota taas, eikä sillä olisi enää kauheasti merkitystä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Si vis pacem, para bellum eli Jos haluat rauhaa, varaudu sotaan, kirjoitti eräs roomalainen sotateoreetikko aikoinaan.

Kuten totesit, ydinaseettomasta maapallosta haaveilevat elävät kuvitteellisessa maailmassa. Ydinasevaltiot eivät voisi luottaa siihen, että muut todella hävittävät ydinaseensa.

Kuten totesin vastauksessani Pasi Majurille en usko, että USA uskaltaa tehdä iskua. Kiina ei varmasti suostu siihen, että aloitetaan/aiheutetaan ydinsota sen naapurissa. Tosin Trumpista ei voi olla täysin varma, mutta on USA:n valtionhallinnossa täysijärkisiäkin.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Ilkka Remes on kirjoittanut loistavan fiktiivisen kuvauksen siitä, mitä kaikkea olemassa olevalla ydinpelotteella voi saada aikaan.

https://fi.wikipedia.org/wiki/P%C3%A4%C3%A4kalloke...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Niinpä - kyse on Suomen ja Neuvostoliiton välisestä kahinasta.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Pohjois-Korea on pitkään kerjännyt verta nenästään ja saa kohta, mitä pyytää. Kimin hallinto tullaan lähitulevaisuudessa pyyhkäisemään maan päältä tavalla tai toisella.

On erittäin vaikea uskoa, että USA jättää maan rauhaan kehittämään ydinaseita, joilla se voisi iskeä USAan milloin haluaa. Kukaan presidentti ei halua tulla muistetuksi päämiehenä, jonka laiminlyöntien takia maahan päästiin iskemään ydinaseilla. Trumpin paineet iskeä kasvavat päivä päivältä ja on helppo uskoa, että jonain aamuna heräämme aamu-uutisiin, joissa kerrotaan USA:n ja Etelä-Korean tehneen massiivisen ennaltaehkäisevän iskun Pohjois-Koreaan.

Pohjois-Korea saattaa olla ensinäyttämö taktisille ydinaseille ja niiden käyttämiselle ennaltaehkäisyyn. Mikäli on olemassa uhka, että Pohjois-Korea aikoo iskeä ydinaseella tai se yrittää ampua tykistöllä Söuliin, taktisten ydinaseiden käyttäminen sotilaskohteita vastaan voi olla sotilaallisesti järkevin vaihtoehto.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kuten totesin, emme tiedä, mitä Trump tekee. Iskussa on kuitenkin valtavat riskit. Kaikkia ydinaseita ei todennäköisesti saada tuhotuksi ensi iskussa, ja Kim voi suorittaa kostoiskun, sillä USA:n hyökkäys merkitsisi joka tapauksessa hänen omaa tuhoaan. Vaikka Kim saataisiin ensi iskulla hengiltä, hän on voinut antaa ennalta käskyn kostoiskusta, joka toteutettaisiin hänen jälkeensäkin.

USA:n on otettava huomioon Kiinan ja Venäjän kielteinen kanta Pohjois-Korean tuhoamiseen. Kiinalle Pohjois-Korean tuho aiheuttaisi suuria ongelmia.

Mutta näkkyypähän, sanoi Päätalo.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Pohjois-Korealla todennäköisesti ei vielä ole ydinaseita valmiina, saati että se pystyisi niitä muualla kuin koeolosuhteissa räjäyttelemään. Kyse on kuitenkin siitä että jos se saa niitä kaikessa rauhassa kehittää, kohta sillä on.

Kyse on Pohjois-Koreankin osalta riskilaskennasta. Jossain vaiheessa riski kasvaa liian suureksi ja silloin alkaa tapahtua. Jos Pohjois-Korea olisi suunnannut viimeisen ohjuksensa Guamiin, Trump ei olisi jäänyt odottelemaan. Kim Jong un tuskin on mikään älykkö vaan pelkkä typerys, joka USAn puolelta lietsotaan tekemään se ratkaiseva virhe. Kuten tiedetään, typeryksiä on helppo manipuloida eikä korpraaleista tai vuohipaimenista yleensä ole tullut loistavia sotastrategikkoja, heitä muuten yhtään aliarvioimatta.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #8

Varmuutta ei kuitenkaan ole, miten pitkällä P-Korean ydinase on. Siinäpä Trumpilla miettimistä, ottaako riskin. Ainakin E-Korealle ja Japanillle Kim ehtisi USA:n hyökkäyksen sattuessa tekemäään suurta vahinkoa.

Miltään älyköltä Kim ei ainakaan valokuvissa ja elokuvissa näytä, mutta määrätietoisesti hän on korttinsa asetellut tähän mennessä.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Pohjois-Korean ,Pakistanin ja Israelin ydinase ei ole hankittu hyökkäykseen vaan puolustukseen.
USA on ylläpitänyt politiikkaa jolla Kim dynastia on pystynyt motivoimaan kansaa hyökkäysuhalla.

Kohtalokkaan aliarviodusti osaamattomasti hoidettu asia.
Aasialaiset ovat tehokkaita ja ovat jo näyttämässä taivaan merkit maailmantaloudessa.
Toisin hoidettuna teillämme olisi uusi aasialainen automerkki lisää ja rahat siitä Aasiaan.
Venäjä europpalaisena valtiona ei tule koskaan pystymään siihen

Onneksi Suomi ei ole Etelä-Korean paikalla.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Omalla turvallisuudellaan kaikki valtiot aseitaan perustelevat.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Olen Majurin kanssa samaa mieltä. USA ei voi elä pitkään sen uhan kanssa, että sen alueelle voidaan iskeä ydinaseella. Heidän on tehtävä jotain. Tuntien USA:n militaristisen kulttuurin, se jotain on sotilaallinen isku. USA:n olisi pitänyt toimia aikaisemmin kuten Israel teki aikanaan eliminoidessaan kahdella sotilaskoneella Saddam Hussein ydinasemateriaalin valmisteluyritykset.

USA:lla on nyt jäljellä vain huonoja vaihtoehtoja ja arvelen, että ratkaisu on sotilaallinen.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Voihan tuokin olla mahdollista, mutta arvelen kuitenkin edelleen, että kukaan täysijärkinen ei ryhtyisi nyt hyökkäämään Pohjois-Koreaan, sillä maalla voi olla toimiva ydinase, jolla se voisi tuhota vaikkapa Etelä-Korean pääkaupungin - ja koska Kiina ja Venäjä vastustavat jyrkästi tällaista liikettä.

Trumpista ei ehkä voi olla täysin varma, mutta arvelen, että USA:n sotilas- ja siviilijohdosta löytyisi presidentille vastavoima, joka estäisi uhkayrityksen.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Minusta ei ole täysin pois laskuista, että joku ulkopuolinen taho olisi mukana Kimin leikissä. Olikos se Ukraina, joka oli myynyt ohjustekniikkaa? Tämän voisi vielä ajatella "vain" liiketoimena, mutta joku muu maa saattaisi haluta itselleen samanlaisen lelun kuin Kimilläkin on jne. Vaikka mikseipä Ukrainakin parantaisi neuvotteluasemiaan ydinohjuksilla?

Sitten on maita, joilla ei ole erityistä kiinnostusta Pohjois-Koreaan tai sen aseisiin, vaan haluvat tehdä kiusaa joko Etelä-Korealle tai USA:lle. Mikä parempi, jos molemmille.

Uhkana siis on ydinaseiden leviäminen muiden uhkien lisäksi. Tätä ainakin pelkään. Itse en osaa kuvitella, mitä Trumpina tekisin tai mitä Trumpin kannattaisi tehdä. Vanhenevien atomipommien varastotyhjennys ei ole kovin hyvä idea sekään, koska saasteethan leviävät atomiallergiseen Japaniin asti. Ehkä alkuunsa voisi yrittää salamurhaa lennokilla. Ei kovin kristillistä, mutta ...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Ulkopuolinen taho on hyvinkin voinut auttaa Pohjois-Koreaa ydinaseen kehittämisessä, joskaan sillä seikalla ei tässä kriisissä ole enää suurtakaan merkitystä - ellei ydinaseen kehittäminen vaadi edelleen apua maan ulkopuolelta.

Ydinaseet voivat tosiaan Pohjois-Korean tapaisesta valtiosta levitä muuallekin.

Kuten kirjoitin, Kim Jong-unin murhasta voisi aiheutua melkoinen katastrofi, joten tuskin se olisi järkevä ratkaisu kriisiin.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Itse kuvittelen, että nyt jäljellä on vain huonoja vaihtoehtoja. Niistä kun Trump tai kuka vain osaisi valita sen vähiten huonon.
Janne Kejo kylläkin väitti, että Pohjois-Korea on valmis neuvottelemaan. Ei mainittu ennakkoehdoista, että olisiko esin USA:n lähdettävä Etelä-Koreasta ja koko Korea saatava Kimin johdettavaksi jne. Voihan se olla, että Kimin tavoite on neuvottelupöytä, mutta edukkaammista asemista kuin ennen. Tätä vain on vaikea jäädä odottelemaan.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Pohjois-Korean neuvotteluhalukkuudesta ei silmiini ole osunut yhtään uutista. Luultavasti sitten kun maa on saanut ydinaseensa valmiiksi, katse kääntyy neuvottelupöytään. Tuskin sitä ennen.

Kejon näkemyksiin en usko, sillä hän näkee Pohjois-Korean sosialistisena valtiona, joka tarjoaisi vastapainon kapitalistiselle maailmalle. Tällainen valtio, joka uhkaa avoimesti maailmanrauhaa ja pitää kansalaisiaan nälässä, ei tarjoa kummoistakaan vastapainoa läsimaiselle talousjärjestelmälle. Globaali finanssitalous kaipaa kyllä kritiikkiä ja sääntelyä, mutta Pohjois-Korean malli ei ole mikään ratkaisu. Sosialismia on kokeiltu ja se on köykäiseksi havaittu.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Pohjois-Korealla on tiettävästi nyt vetypommi ja kommunistidiktatuuri voi tästä lähtien määrätä tanssin askelet uhmaamalla ydiniskulla Etelä-Koreaa ja Japania. Muut ovat tässä suhteessa aseettomia - sekä Pohjois-Koreassa, että sen ulkopuolella.

Diktatuurikommunismin johtajia hyssyteltiin liiallisin ymmärryksin vuosikymmenten ajan ja lopputulos on siitä nyt nähtävillä. Jos et ole kiva meidän porukoille ja maksa suojelurahaa, niin vetypommia pistetään tulemaan ballistisin ohjuksin.

Kiina ja Venäjä kai tästä ovat nyt sitten mielissään.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Jälkiviisaasti voi nyt sanoa, että USA:n aikaisempien presidenttien olisi pitänyt tuhota Pohjois-Korean ydinlaboratoriot alkuunsa. Toisaalta Kiina ja Venäjä olivat silloinkin kantona kaskessa. Sota olisi voinut eskaloitua, joskaan ei todennäköisesti ydinsodaksi. Nykytilanne ei ilahduta Kiinaa eikä Venäjääkään.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Tässä suhteessa Bush I ja Bill Clinton olivat avainasemassa, mutta ensimmäinen keskittyi Persianlahdelle ja toinen Monica Levinskyn avuihin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #17

Suurvaltakaan ei voi hoitaa kahta sotilaallista konfliktia samanaikaisesti. Mutta Clinton olisi voinut hoidella Levinskynsä vapaa-ajallaan ja virka-aikana P-Korean.

Käyttäjän JussiRuntti kuva
Jussi Runtti

semmoinen on kutina, että muilla mailla on pa..a jo housussa ja nyt on liian myöhäistä rykiä?. olisi pitänyt toimia aikoja sitten. silloinkin oli uhka tavallisilla aseilla käydystä sodasta. kyllä siinä seoul/soul hajoitetaan ainakin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Samanlainen kutina on minullakin, kuten edellä esitetystä ilmenee. Se juna meni jo...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset