Lokari

Kansanedustajan älynväläys: Ravintola-asiakkaat valvomaan itseään

Iltalehden (3.9.) mukaan eräs kokoomuksen kansanedustaja ehdottaa, että ravintola-alalla kokeiltaisiin "villiä länttä": asiakkaat huolehtisivat valvonnasta. "Tehtäisiin kokeilu: kunta tai alue jossa ravintoloita ei säädellä lainkaan ja katsottaisiin miten käy". Kansanedustajan mukaan ravintola-alan asiakkaat ovat nykyisin niin kriittisiä, että jos asiat eivät ole kunnossa, tieto siitä leviää nopeasti sosiaalisen median kautta. Asiakkaat toimivat siis ravintoloiden "tarkastajina".

Kansanedustaja viitta perusteluksi ravintolapäiviin, jotka ovat perustuneet siihen, että kuka tahansa on voinut myydä tekemäänsä ruokaa ilman lupia ja  korostaa, että ravintolayrittäjän intressissähän on saada asiakkaat tulemaan yhä uudelleen. Siksi yrittäjä ei halua "tehdä hallaa asiakkailleen".

Ravintola-alan sääntely on mahdollisesti joiltakin osin liian tiukkaa, kuten alan  yrittäjät silloin tällöin valittavat, mutta kaiken purkaminen kerralla edes kokeilun nimissä vaikuttaa vastuuttomalta. Nykyjärjestelmän hallittu korjailu kuulostaa järkevämmältä kuin sen runttaaminen kerralla.

Kyllähän ihmisluonto tiedetään: vaikka kukaan ei haluaisi tehdä hallaa asiakkailleen, niin jos mitään kontrollia ei ole, lipsutaan vähitellen sieltä ja täältä – haetaan rajoja sekä  työnnetään niitä  yhä kauemmaksi kohtuullisesta poispäin. Voitontavoittelu on se motiivi, joka tulee tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä, ja asiakkaan tyytyväisenä pitäminen on lopulta vain reunaehto. Jokainen arvaa, kumpi motiivi siinä lopulta joustaa.

Tuntuu suorastaan huvittavalta ajatella loppuillan asiakkaita "valvomassa" ruuan hygieniatasoa, anniskelun jatkamista ja sulkemisaikaa. Pukki ja kaalimaa tulevat hakematta mieleen. Luonnollisesti tämä "villi länsi" saa ravintoloitsijoilta ja kanta-asiakkailta osakseen hurraahuutoja:  onhan vapaus kivaa. Mutta entä sitten kun salmonellat ja muut villin lännen sivutuotteet alkavat mellastaa? Epäonnistunut kokeilu voisi jopa kaataa ravintolayrityksiä. Löytyykö maksajia ja vastuunkantajia? Tuskinpa ainakaan poliitikkopuolelta.

Nykyhallitus on häärinyt "norminpurkutalkoissa", mutta sitä on suoritettava harkiten ja ammattitaidolla. Tämän esimerkin tapaisissa ehdotuksissa on selvä populismin maku. Muinaispohjoismaisen näkemyksen mukaan "Maata on lailla rakennettava". Ei siis villin lännen meiningillä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (51 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kannatettava esitys. Muistan joskus nuoruudessani kun ravintolaillan jälkeen piti ehdottomasti saada viinaa. Ei auttanut muuta kuin lähteä taksilla Helsingin keskustasta ajelemaan kohti Käpylää. Sinisessä talossa aamuyölläkin palvelu pelasi, sai heti pimeän pullon.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

On sitä nuorena joskus tullut pimeäkin pullo hankitttu. Aikuisiällä anniskeluajat ja Alkon palvelut ovat hyvin riittäneet. Mutta ihmisillä on toki erilaisia tarpeita viinankin suhteen...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Mutta entä sitten kun salmonellat ja muut villin lännen sivutuotteet alkavat mellastaa?"

Ravintola on vastuussa moisesta ja saattaa joutua jopa sulkemisuhan alaiseksi, joten eiköhän tuota pyritä välttämään viimeiseen asti.

"Epäonnistunut kokeilu voisi jopa kaataa ravintolayrityksiä. Löytyykö maksajia ja vastuunkantajia? Tuskinpa ainakaan poliitikkopuolelta."

Tuo on tyyppiesimerkki sairaalloisesta holhoamismentaliteetista. "Me holhoajat tiedämme oman etusi paremmin." Antaa yrittäjän sössiä bisneksensä rauhassa, jos niin mielii. Ei hän kaipaa ulkopuolisia ohjestajia tai jos kaipaa, niin tilaa sitten itse konsultin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kyllä esimerkiksi ruokamyrkytystapaukset jäävät helposti asiakkaan omaksi vahingoksi. Pieni konkurssiin mennyt ravintola ei kykene mistään vastaamaan.

Täyden villin lännen meiningin myötä alalle tulisi kaikenlaista jobbaria. Esimerkiksi taksialaa ollaan pilaamassa ja Ruotsissa siinä on päästy melko pitkälle: voit joutua maksamaan kymmmenkertaisen hinnan matkasta.

Ravintola-alalla on kyse myös kuningas alkoholista - terveyshaitoista. Mutta vastuuttomat eivät näistä piittaa - ja juuri siksi yhteiskunnan on oltava vastuullinen.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Esimerkiksi taksialaa ollaan pilaamassa ja Ruotsissa siinä on päästy melko pitkälle: voit joutua maksamaan kymmmenkertaisen hinnan matkasta."

On se vain jännä juttu, miten käytännössä kaikissa muissa hyödykkeissä luotetaan siihen, että asiakas ennen ostopäätöstä osaa katsoa tuotteen hinnan hintalapusta, mutta taksialalla ainoaksi toimivaksi ratkaisuksi esitetään hintasääntelyä.

"Ravintola-alalla on kyse myös kuningas alkoholista - terveyshaitoista."

Tämäkin väite istuu aika huonosti siihen, että 90% alkoholista kulutetaan muualla kuin ravintolassa valvonnan alla. Joku voisi jo pelkästään tuosta luvusta vetää sellaisen johtopäätöksen, että alkoholihaitat ovat peräisin jostain ihan muualta kuin ravintoloista.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #10

On se jännää, että taksin ovessa ei ole hintalapppua. Mutta autossaä on taksamitttari - toivottavasti jatkossakin. Ja vielä sellaianen, jota kuski ei voi mielensä mukaan peukaloida.

Jos tuo sinun prosenttilukuisi sattuisi olemaan lähelläkään todellista, kyllä 10 prosenttiakin on suunnaton ihmismäärä. Noin leveällä pensselillä vedellen ei pidä yhteiskunnan asioita hoidella.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #13

"On se jännää, että taksin ovessa ei ole hintalapppua. Mutta autossaä on taksamitttari - toivottavasti jatkossakin."

Tietääkseni Suomessa on takseissa myös hintataulukko esillä. Hintalapun olemassaolo ei mitenkään tarkoita sitä, etteikö taksissa olisi taksamittaria. Kannattaisi varmaan joskus ajaa taksilla (myös ulkomailla), niin nämäkin asiat selkenisivät.

"Ja vielä sellaianen, jota kuski ei voi mielensä mukaan peukaloida."

Niin, sellaista kutsutaan kait nimellä petos. kuvitteleeko Pihlanto, että juuri taksien hintasääntely estää rikosten tekemisen?

"Jos tuo sinun prosenttilukuisi sattuisi olemaan lähelläkään todellista, kyllä 10 prosenttiakin on suunnaton ihmismäärä."

Ihanko tosissasi väität, että 10% alkoholinkulutuksesta = 10% alkoholihaitoista? Ja puhut muille pensselin leveydestä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #16

Taksiliikenteen "vapauttamisesta" puhuttaessa on myös esitetty, että taksamittari ei ole pakollinen. Ja vaikka sellainen autossa olisikin, jos tiedetään, että mitään valvontaa ei ole, on todennäköistä, että joillekin kuskeille tulee kiusaus sitä peukaloida. Aivan oikein, petoksestahan siinä on kysymys. Viitaten Ruotsin esimerkkiin: kymmenkertaisen maksun veloittaminen on petos sekin. Suomen nykyisen käytännön osalta harvoin kuulee puhuttavan taksipetoksista - lukuunottamatta pimeitä takseja.

Ihan itse omasta päästäsi väänsit yhtälön: "10% alkoholinkulutuksesta = 10% alkoholihaitoista".

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #22

"Taksiliikenteen "vapauttamisesta" puhuttaessa on myös esitetty, että taksamittari ei ole pakollinen."

Aivan, tosin sinulta jostain syystä unohtuu tuosta pois rajaus, missä tilanteessa.

"Ja vaikka sellainen autossa olisikin, jos tiedetään, että mitään valvontaa ei ole, on todennäköistä, että joillekin kuskeille tulee kiusaus sitä peukaloida."

Ja millä logiikalla hintasääntelystä luopuminen tarkoittaa sitä, ettei valvontaa ole? Koska maidon litrahintaa ei ole säädelty, kaupat peukaloivat kassakoneitaan rankaisematta?

"Viitaten Ruotsin esimerkkiin: kymmenkertaisen maksun veloittaminen on petos sekin."

Eikä muuten ole, jos sen kertoo asiakkaalle rehellisesti jo etukäteen. Siitä puhumattakaan, että hintaerot voivat olla ihan loogisesti tuotteesen perustuvia. Jännästi Ferrarista maksetaan monikymmenkertaisia tai jopa monisatakertaisia hintoja Daciaan verrattuna. Petos, koska auto on auto?

"Ihan itse omasta päästäsi väänsit yhtälön: "10% alkoholinkulutuksesta = 10% alkoholihaitoista"."

Niin, minä kirjoitin 10% alkoholinkulutuksesta, ja sinä väänsit sen jotenkin ihmismääräksi. Mitähän mahdoit tarkoittaa, jos et haittoja? On kauhia juttu jos 10% ihmisistä kehtaa käydä ravintolassa juomassa alkoholia?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #35

"Ja millä logiikalla hintasääntelystä luopuminen tarkoittaa sitä, ettei valvontaa ole?"

Sillä logiikalla, että kun lähdetään vapauttamaan, niin siinä mennään yhä pitemmälle. Niinhän varsinaisessa blogiteemassakin on kysymys siitä, että ehdotetaan ravintola-asiakkaiden suorittavan valvonnan.

"Eikä muuten ole, jos sen kertoo asiakkaalle rehellisesti jo etukäteen. Siitä puhumattakaan, että hintaerot voivat olla ihan loogisesti tuotteesen perustuvia."

Niin jos. Esimerkissä oli kyseessä tavallinen kymmenen kruunun matka, josta pääteasemalla veloitettiin satanen. Asiakas ei huomannut sopia etukäteen hintaa, ja heti kuski iski. Taksamittaria ei ollut. Tämä ei ollut ainoa tapausmuutoksen jälkeen.

"Niin, minä kirjoitin 10% alkoholinkulutuksesta, ja sinä väänsit sen jotenkin ihmismääräksi. Mitähän mahdoit tarkoittaa, jos et haittoja?"

Kyllä sen alkoholimäärän ovat juoneet ihan oikeat ihmiset. Haitoista tietenkinn oli kysymys. Asiantuntijat ovat todenneet tilastojen nojala, että aina kun alkoholin saatavuutta helpotetaan, terveyshaitat - kuolemat mukaan lukien - lisääntyvät.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #39

Koska Ruotsissa on päässyt taksilla 10 kruunun matkan ja kuinka pitkä se oli? En muista ajaneeni Ruotsissa taksilla niin, ettei lähtiessä olisi summa yli 10 kruunua. Jos mittaria ei ollut, oli kyseessä käsittääkseni pimeä taksi. Ruotsissa taksit pitää rekisteröidä (takseiksi) ja mittarit ovat pakollisia.

Millä ihmeen logiikalla oletat 10% kulutuksesta vastaavan 10% ihmisistä, kun tiedetään kulutuksen jakautuvan hyvin epätasaisesti?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #50

Summien suhde ratkaisee, eivät absoluuttiset luvut. Useista tällaisista tapahtumista raportortoitiin Ruotsin taksiuudistuksen jälkeen. Jos autossa oli mittari, sitä ei ilmeisesti kytkettty päälle tai sitä oli peukaloitu. Kun valvonta poistetaan/sitä vähennetään, väärinkäytökset lisääntyvät.

En ole tuollaista esittänyt - luetun ymmärtämisvaikeuksia? Kirjoitin, että myös tuon kymmenen prosentin takana on suuri määrä aivan oikeita ihmisiä, joista osa kärsii alkoholihaitoista. Ja nämä haitat todistettavasti lisääntyvät aina kun saatavuutta helpotetaan.

Tämä oli reaktioni erään kirjoittajan kommenttiin, jossa hän vähätteli tämän kymmenen prosentin alkoholimäärän merkitystä terveysongelmista puhuttaessa. Siis, että se alkoholimäärä, joka ravintoloissa myydään, olisi yhdentekevä muualla myytävän 90 prosentin rinnalla - eli ravintoloiden anniskelun sääntelyllä ei olisi mitään merkitystä. Mikä on kestämätön väite.

Tämän päivän (6.9.) Helsingin Sanomien mielipidesivulla oli paljon puhuva esimerkki seurauksista, joita asiakas sai kärsiä ammattitaidottoman taksikuskin käsissä. Taksiyrittämisen valvonta on siis jo nyt rapautunut eräiltä osin.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #22

Tyhmä on se joka maksaa!

Kreikassa ja Italiassa sovitaan ensin hinta ja sitten ajetaan.

Jos ei osaa kysyä hintaa on turha vinkua, että ryöstettiin!

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #37

Näissä maissa on jo totuttu tähän huijaukseen - joka alalla. Turistit ovat sitten eri asia. No, perässä tullaan, jos vapauden kaipuu johtaa käytännön toimenpiteisiin.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #40

Älkää Herra Pihlanto kuvitelko, että Suomi olisi yhtän parempi missään.

Se on vain puhuvien päiden luoma illuusio, johon uskoo vai valtamedian aivopesty kansalainen......

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #42

Kyllä Suomi ja muutkin pohjoismaiset hyvinvointivaltiot ovat edelleen monessa suhteessa parempia kuin monet muuut maat. Ei sen toteamiseen mitään puhuvia päitä tarvita.

Juha Hämäläinen

Minä pyöritin Saksassa ravintolaa kaiken muun ohessa. Ravintolan avasin viikon päästä siitä kun tein hakemuksen ja olin käynyt hygieniapassikoulutuksessa. Täydet anniskeluoikeudet heti alkuun ja puoti auki peruskoulupohjalta kirvemiehen virasta.

Ravintolaa ei valvottu muuten, kuin kerran vuodessa käyneen elintarvikevalvojan toimesta. Tämä herra oli hyvin asiallinen ja vaikka vuokraamasani ravintolassa oli puutteita ei sitä suljettu vaan annettiin kehoitus ja ohjeita puuteiden korjaamiseen.

Anniskeluaikoja oli myös Saksassa säädelt, mutta poliisin tullessa keskelle "yliaikaa" he kehoittivat hyvin kohteliaasti asiakkaita juoman lasinsa tyhjiksi ja minua sulkemaan ravintolan. Seuraamuksia ei ensi kerrasta tullut. Lupaus seuraavan kerran sanktioista jäi roikkumaan ilmaan, kun herrat poliisit poistuivat juotuaan kupposet kuumaa.....

Jotain tässä säntelyn luvatussa maassa on tehtävä tai voidaan kaikki laittaa lenkkikengät jalkaan ja juosta hiiteen.

Juha Hämäläinen

BTW. Ravintolassa jota pyöritin poltetaan edelleenkin sisällä ja siihen riittää kyltti, jossa lukee "K-18 ravintola, jossa tupakoidaan".

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Ravintoloiden olisi syytä saada päättää itse sulkemisajankohdasta. Hulluinta oli Päivi Räsäsen ehdotus, että kaikki ravintolat suljettaisiin yhtä aikaa, no ainakin poliisille riittäisi tekemistä jos tähän mentäisiin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Samaa mieltä.Viina vapaaksi kellonympäri.Kaikki rajoitukset pois. saa myydä viinaa myös alaikäisille.

Miksiköhän määrätyt puolueet "vakaamuksensa" takia on "tärpätille ja sen anniskelulle tehneet tiukat säännöt juottoiloihin ?
Avitetaan.THL ,Stvm,Kela=Alkoholihaittojen takia.
Niistähän raittiusseurojen "mummot" on paasannut näihin päiviin saakka.
PS,Krst,Kepu:Kaljamainokset piiloon rekoista-12.
Lakialoite:Ps Pirkko Lehder+krst,kesk eduskuntaryhmät.

PS Hallintarekisteriä ei tule jos alkoholi vapautetaan"!

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

JK. Nuo kaksi kepu,krst on aina tehnyt lehmäkauppaa hallituksessa juuri alkoholilla.Nyt siihen on liittynyt PS ja etenkin Soinin Ps.
"Emme tue sitä ja sitä hallituksessa Jos ei....

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Toisaalta esimerkiksi ELY.n ympäristövalvonta perustuu käytännössä kokonaan ns omavalvontaan. Esimerkiksi jätteenkäsittelylaitokset valvovat itse itseään ja noin kerren kolmessa vuodessa käydään tarkastuskäynnillä ennalta sovittuna päivänä juomassa kaffet. Nuo saavat paljon enemmän vahinkoa aikaan, mutta se ei ole mikään ongelma.

Vaikkpa turkistarhoilla toimii käytännössä sama malli, omavalvonta on ollut toimintatapa vuosikymmeniä..

Ravintoloihin sentään ihmiset pääsevät katsomaan mitä tapahtuu ja voivat raportoida asioista. Toisaalta mielensäpahoittajia riittää niin paljon, että lopulta voitaisiin joutua tekemään enemmän käyntejä tässä mallissa. Maa jossa joku kantelee verottajalle 12-vuotiaan pojan pullonkeräyksestä jenkkimatkaa varten, takaa sen että valituksia riittää. (ko poika oli muuten maksanut verot, heh)

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Eikö kansanedustaja ole tietoimen jo yli 10 vuotta voimassaolleista yhteieurooppalaisistä normeista niin viranomaisvalvonnan kuin itsekontrollin minimeiksi?Se,että Suomessa toisin kuin Euroopassa halutaan aukaista ja sulkea myöhään menee yli ymmärrykseni.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Se,että Suomessa toisin kuin Euroopassa halutaan aukaista ja sulkea myöhään menee yli ymmärrykseni."

Saksassa ja Hollannissa löytyy paljon kapakoita ja klubeja, jotka ovat auki aamuviiteen asti eikä niistä silloinkaan vielä uhoamalla ketään ulos heitetä. Puhumattakaan Espanjan aurinkorannikolla.

Mistä sait aiheen ylläolevaan kysymykseesi?

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Aukioloista en oikeasti kysynyt mitään.Suomessahan saa pitää auki aina niin halutessa klo kahteen.Moniko Munchenin traditionaalisesta olutkellarista on auki yli puolenyön?Vastaus on kokonaista 1 kymmenestä tunnetuimmasta ja sekin sulkee 01.00.Joku menee kiinni jo 22.00.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Englannista löytyy pubeja, jotka eivät ole koskaan sulkeneet oviaan. But so what?

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #24

Tuo on teoriassa mahdollista mikäli ne ovat aloittaneet toimintansa elokuussa 1995 tai myöhemmin.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

- "Kyllähän ihmisluonto tiedetään: vaikka kukaan ei haluaisi tehdä hallaa asiakkailleen, niin jos mitään kontrollia ei ole, lipsutaan vähitellen sieltä ja täältä"

Varmaan juuri tämän takia Lepomäki esittää, että asiaa kokeiltaisiin. Sittenpähän nähtäisiin, onko noissa peloissa perää vai ei.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Koska ihmisluonto tiedetään, ei kokeilu mitään uutta tietoa anna. Sitä paitsi tällaisten yhteiskunnallisten kokeilujen tuloksia voidaan tunnetusti tulkita kutakuinkin mielen ja tarjoituksen mukaan - eli siihen tyyliin kuin piru raamattua.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

"Koska ihmisluonto tiedetään..." Enpä ole pitkään aikaan, josko koskaan, kuullut ylimielisempää lausahdusta.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #33

Niinkö koit? Mielestäni käytin aivan tavallista asiatyyliä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kuten Paltamo-kokeilu-08-13 osoitti nyt tekee työttömät 30 milj/t ilmaiseksi yrityksille töitä.
Vaikka kokeilu tuli kalliiksi yhteiskunnalle selvisi sillä että hengissä pysyy 0 euron palkalla 487e/kk+9e/pv kuluihin. Veronmaksajien piikkiin.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi
Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kehoittaisin yrittäjää vaihtamaan alaa tai alkamaan palkansaajaksi.
Kukaan ei pakota yrittäjäksi. Mutta "palkka" on varmasti parempi kuin palkansaajana koska jo tuonkin ajan on "viitsinyt" yrittää.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@19. Nyt tiedän, ettet lukenut yhtään mitään.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #21

Niinkö. Tein työurani ravintolassa niin työntekijänä kuin yrittäjänä.
Ei olisi tullut mieleenkään porata valtiolta apuja .Itse valitsin ammattini.
Joka sääntöön on perustellut ohjeet .Niin ruuan valmistukseen kuin anniskelusta vastaavista henkilöistä.
Ne on tehnyt eduskunta,THL,Valvira ja alan asiantuntijat niin ruuan kuin Alkoholin osalta.
Eniten niihin kumpaankin on vaikuttanut THL ex-johtaja P.Puska (kesk).

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #25

"Joka sääntöön on perustellut ohjeet .Niin ruuan valmistukseen kuin anniskelusta vastaavista henkilöistä."

Juuri näin. On parempi asiakkaan kannalta, että ravintola-alaa valvovat asiantuntijat, eivätkä asiakkaat.

Elintarviketeollisuuttakin valvotaan Suomessa ainakin vielä tehokkaasti. Silloin tällöin ulkomailta lipsahtaa meille elintarvike tai muu tuote, jonka todetaan aiheuttavan terveyshaittoja. Pitäisikö ravintolakäynnistäkin tehdä asiakkaille terveydellinen venäläinen ruletti?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #27

100% samaa mieltä. Eläkkeellä nyt oleva ex-keittiömestarina sanoisin juuri noin.
Pystymettästä haalitut "kokit" ei tiedä edes alkeita ruoka-aineiden käsittelystä.Saati hygieniasta.
Ruokamyrkytys ei ole leikinasia lapsille ja vanhuksille.
Eikä "sekundakokit" tiedä eri allergioista mitään .Sekin on hengenvaarallista.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #31

Kokemattomat kommentoijat eivät tajua, mihin valvonnan poistaminen voi johtaa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #25

En sano että kaikki tekisi tätä jos rajoitukset poistettaisiin .
-Mutta oletko lukenut
Kuinka viinaa tuodaan Virosta ja myydään ravintolassa? Verot jää valtiolta saamatta.
Kuinka lihaa säilytettiin WC-tiloissa ja alkuperämaa oli kyseenalainen.
Kuinka ohi kassan pistetään rahaa sivuun ja ALV jää saamatta.
Kirjanpito on retuperällä .
Työvoimaa pidetään alle työehtosopimuksien palkoilla ja työaikoja ei noudateta.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #25

@25. Tässä on kymysys byrokratiasta eikä siitä sopiiko yrittäjäksi tai johonkin alaan.

Väinö Hirvelä

Pystytkö olemaan käymättä ravintola palveluita kokeilun ajan vai pitääkö valtion tulla sinua paapomaan?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Pystyn .Mutta vain kun tiedän kuka ravintola pitää ja kuka on keittiömestari joka vastaa keittiöstä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

#20
Kysymys osoittaa, että kysyjä pyrkii käsittelemään yhteiskunnallisia ongelmia omien tarpeidensa näkökulmasta. Kovin suppea näkövinkkeli.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Siltä tuntuu. Säännöt on tehty kuluttajien suojelemiseksi.Ei kiusanteon takia majoitus ja ravintola alalle.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Aukioloaikojen säätelyä en ymmärrä. Mutta kansallisen veronkierto- ja ruokamyrkytyspäivän yleistäminen kokovuotiseksi on ihan yksiselitteisesti vaarallista.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Aukioloaika?
Naisvaltainen ala jossa on paljon perheellisiä ja yksinhuoltajia.
Tarjoaako yhteiskunta lastenhoitopalveluja yöllä? Entä iltavuorolaisille 16:00-24:00? Sitten haetaan lapset tarhasta ja nukkumaan klo:01 yöllä.

Kapakit auki 24t/vrk? Laskuhumalassa/kännissä töihin klo:7:00 .
Minkähän takia on aukioloajat rajoitettu?

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Marja-Liisa Kalkela: - "Kapakit auki 24t/vrk? Laskuhumalassa/kännissä töihin klo:7:00 .
Minkähän takia on aukioloajat rajoitettu?"

Nykyään kapakit saavat olla auki aamuneljään. Se ei paljoa rajoita, jos pitäisi seitsemäksi töihin ehtiä. Vai olisikohan sittenkin niin, että vastuu siitä, ettei mene kännissä töihin, kuuluisi jollekulle muulle kuin kapakin omistajalle?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #44

Tarkoitatko kuten jokaisen aikuisen oma vastuu jos ostaa kaljaa,viinaa ja tupakkaa omilla rahoilla.Maksaa verot siitä.Tuotteita jota Suomessa myydään laillisesti.

Miksiköhän niihin on ne rajoitukset tehty? "raittusseurojen- tätit" ja THL tietää paremmin mikä on "vahingollista" aikuiselle ihmiselle.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Alkoholilaki uudistus:

16.3-17
Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän
-näkemyksen mukaan ehdotettu lakiesitys tulisi perua
sosiaali- ja terveyspoliittisten sekä turvallisuushaittojen vuoksi ja lasten suojelemiseksi. Esityksen nähtiin palvelevan elinkeinoelämän tarpeita ja vievän Suomen alkoholipolitiikkaa poispäin pohjoismaisesta
perinteestä.
4.2 Ministeriöt
Maa- ja metsätalousministeriön
-mukaan alkoholikeskustelussa tulisi asettaa tavoitteeksi alkoholin
kulutuksesta aiheutuvien haittojen minimoiminen.

Valtiovarainministeriö totesi,
- että esitetyt muutokset pääasiassa keventävät sääntelyä. Esitettyjen
muutosten toteutumisen jälkeenkin Suomessa olisivat käytössä
-Maailman terveysjärjestön,
OECD:n ja tiedeyhteisön suosittelemat keinot alkoholihaittojen vähentämiseksi.
Oikeusministeriö
ei ottanut kantaa alkoholilakiuudistuksen poliittisiin lähtökohtiin mutta totesi,
että ehdotetun sääntelyn on vaikea katsoa vastaavan
-uudistuksen pääasialliseen tavoitteeseen alkoholihaittojen vähentämisestä.
Opetus- ja kulttuuriministeriö totesi,
- että mikäli tavoitteena on lasten ja nuorten terveyden ja
elinolojen edistäminen, uudistuksessa ei tule lähteä alkoholin saatavuuden lisäämisestä.
Sisäministeriön poliisiosasto totesi,
- että luonnoksessa esitetyt muutokset toisaalta purkavat normeja,
toisaalta lisäävät alkoholihaittoja ja poliisin tehtäviä siinä määrin, että poliisi ei niistä selviä
ilman lisäresursointia.
4.3 Muut viranomaiset
Yleisarvion esittäneistä viranomaisista Kilpailu- ja kuluttajavirasto kannatti erityisesti elinkeinopoliittisten
tavoitteiden tuomista aikaisempaa
-painavammin sosiaali- ja terveyspoliittisten tavoitteiden
rinnalle.
Valviran,
aluehallintovirastojen, Ahvenanmaan valtionviraston, Tukesin, lapsiasiainvaltuutetun ja
tasa-arvovaltuutetun kanta uudistusesitykseen oli kielteinen.
Tukes
- totesi, että jos tavoitteena on minimoida alkoholin haittoja, ei vähittäismyynnin yksinoikeuden
muuttaminen esitetyllä tavalla ole perusteltua.

JK.Näillä näkymillä ja lausunnoilla yhden kok kansanedustajan,yhden PK-yrittäjän toive ei tule tapahtumaan .Sen tietää kansanedustaja itsekkin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kiitokset! Siinä rautaisannos tietoa alkoholin saatavuuden helpottamisen terveys- ym. vaikutuksista mutu-heittojen vastapainoksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset