Lokari

Yliopisto ilmoitti valeuutisen suurelle joukolle hakijoita

Itä-Suomen yliopisto ilmoitti virheellisesti 71:lle hakijalle heidän päässeen opettajankoulutukseen Joensuuhun. Syyksi ilmoitettiin inhimillinen tallennustekninen virhe.

Sellaista sattuu, mutta onko yliopiston jotenkin korvattava hakijoille pettymys ja suoranaiset taloudelliset vahingot? Joku on voinut tiedon saatuaan irtisanoutua työpaikastaan ja mahdollisesti myös asunnostaan toisella paikkakunnalla. Ymmärtääkseni yliopistolle syntyi velvollisuus korvata väärästä  tiedosta aiheutuneet taloudelliset vahingot, mutta vahingon kärsineen on tietenkin haettava yliopistolta korvauksia – ellei muu auta, niin oikeusteitse.

Herää myös kysymys, pitäisikö yliopiston ottaa sisään nämä hakijat, joille virheellinen tieto on lähetetty. Pitäisihän kansalaisten voida luottaa tiedon ja viisauden parissa askartelevan laitoksen viralliseen sanaan. Tosin virhetiedon saaneiden määrä on niin suuri, että yliopistolla tuskin olisi mahdollisuuksia hoitaa tätä hakijajoukkoa. Onhan tähän koulutukseen sisään otettavien määrä vain 32. Rahallahan tästä yli satapäisestäkin opiskelijamäärästä kaiketi selvittäisiin – mutta rahaahan yliopistoilla ei tosin tunnetusti liiemmälti ole. Lisäksi ei olisi mielekästä kouluttaa tällaista määrää opettajia suoraan työttömyyskortistoon. Siten tämä  ajatus on pakko hylätä.

Yliopistojen taloudellisista vaikeuksista huolimatta pettyneille ja taloudellisia menetyksiä kärsineille hakijoille yliopiston olisi kuitenkin nähdäkseni maksettava sille esitettävien vaatimusten mukaisesti kohtuulliset korvaukset.

Vastuuta ei voida sälyttää tietokoneelle, sillä digiloikista ja tekoälypuheista huolimatta kone on edelleen se "äärimmäisen nopea idiootti", josta puhuttiin tietokoneiden varhaislapsuudessa.

 

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

''Yliopisto ilmoitti valeuutisen suurelle joukolle hakijoita''

Yliopistot ovat jääneet vihko ja lyijykynäaikaan.

Silloin pitää ymmärtää, että tietokonetietämys ei voi olla kovin korkea.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Jos näin on asia, yliopistojen työntekijöiden pitäisi ymmärtää käyttää niitä työkaluja joita he osaavat käyttää, siis kyniä ja vihkoja. Monelta riesalta säästyttäisiin.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Pääsykokeet vuosina 2018 ja 2019 perutaan , koska opiskelijat kyseisille vuosille on jo valittu vuonna 2017.

Ei tämä mitään rakettitiedettä ole.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset