Lokari

Timo Soini ajoi puolueensa karille

Vai ajoiko? Viime kädessä sen tekivät Halla-aho mielipiteineen ja hänen äänestäjänsä. Puolue ei mahdu enää hallitukseen ja oppositio odottaa. Tähän johtanut prosessi alkoi kuitenkin jo aikaisemmin. Soini viihtyi liian hyvin ulkoministerinä ja sopeutui päähallituspuolueiden näkemyksiin. Vaatiihan hallituksessa oleminen kompromisseja.

Halla-ahoa äänestäneet puoluekokousedustajat – ja epäilemättä huomattava osa riviäänestäjistäkin – ilmeisesti katsovat kuitenkin Soinin politiikan poikenneen liian kauas puolueen maahanmuuttokriittisestä ja EU-vastaisesta linjasta. Soini maksoi siis ministerin urastaan kovan hinnan. Sanotaanhan, että vallankeikaus puolueessa tärveli Soinin elämäntyön. Soinia onkin tämän johdosta surkuteltu julkisuudessa marttyyriksi.

Mitä tästä eteenpäin? Soini siirtynee eläkkeelle katkeroituneena miehenä (mitä hän ei toki myönnä), tai hän odottaa lohdutukseksi sopivaa valtionvirkaa eli "hillotolppaa". Eri asia on, tuleeko sitä.

Puolueen on ennustettu SMP:n malliin hajoavan, mikä merkitsisi lopun alkua. Halla-ahon valintaan pettyneet varmaankin muistavat historian opetuksen ja yrittävät välttää viimeiseen asti hajaannusta ja uuden puolueen perustamista. Kaksi tynkäpuoluetta on vielä heikompi tekijä politiikassa kuin nykyinen kannatukseltaan kutistunut varjo entisestä. Pettymykseen ei voine kuolla (vaikka Paavo Väyrynen sitä pähkäilikin), mutta se tuottaa huonoja päätöksiä.

On myös veikattu – ja pelätty muiden kuin perussuomalaisten taholta – että oppositioon ohjattu puolue tulee pulskistumaan uuden jytkyn ansiosta. Ennen perussuomalaisten lähdettämistä hallituksesta varoitettiin tekemästä Halla-ahosta marttyyria, sillä se muodostaisi liian hyvän lähtöalustan uudelle jytkylle.

Marttyyrin kruunu saattaa hänelle kuitenkin tulla. Konkreettisesti perussuomalaisten saamat rukkaset johtuivat pääministeri Sipilän mukaan paljolti siitä, että hallitusohjelmaa ei ryhdytä vastoin Halla-ahon ehdotusta tulkitsemaan tiukemmin kuin tähänkään asti. Unohdetun kansan lienee helppo yhtyä Halla-ahon selitykseen, jonka mukaan hän vain halusi, että hallitus noudattaisi omaa ohjelmaansa maahanmuuton kriteerien tiukentamisen osalta. Siinä on aineksia kaltoin kohdellun marttyyrin rooliin.

Tosin eräs syy perussuomalaisten hylkäämiseen oli puheenjohtajan etätyöpaikka Brysselissä. Tämän johdosta Sipilä ja Orpo olisivat joutuneet työskentelemään päivittäin muun muassa löysäpuheisen varapuheenjohtaja Teuvo Hakkaraisen kanssa.

Hallitusohjelmassa mainitaan Halla-ahon mukaan muun muassa perheiden yhdistämisen tiukentaminen, mikä merkitsisi tietyn vetovoimatekijän eliminoimista. Maahanmuuton tiukentamista monien muiden EU-maiden tasolle kannatetaan laajemminkin kuin perussuomalaisissa. Siten jytkyn paikka voi olla olemassa, elleivät perussuomalaiset jatkossa syyllisty johonkin sellaiseen tolkuttomuuteen, jota Sipilä ja Orpo tuntuivat arvopuheistaan päätellen epäilevän.

On varmasti hallitustyöskentelyn kannalta eduksi, että Halla-ahon joukko marssii oppositioon. Eräs seuraus koko tästä Halla-ahon episodista saattaa kuitenkin olla maahanmuuttopolitiikka-nimisen lapsen heittäminen pesuveden mukana pois. Maahanmuuton saaminen hallintaan ja esimerkiksi paperittomien ongelman ratkaiseminen saattavat tulla mahdottomiksi, koska kaikki tähän viittaavat toimenpiteet leimataan helposti halla-aholaisuudeksi. Tähän suuntaan viittaavat Sipilän ja Orpon ylevät puheet arvoista, joita he ovat yksissä tuumin puolustamassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Halla-aho laittoi itsensä asemaan jossa vaaditaan muutakin kuin somesaivartelua ja huomasimme että muuhun eivät rahkeensa riittäneet.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Missä se Halla-ahon paljon puhuttu älykkyys?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Älykkyyttä riittää, viisautta ei löytynyt.

Tai mistä näitä tietää, Halla-aho itse sanoi televisiokameran edessä, että päässä on paljonkin ajatuksia mutta ei hän kaikkia kerro. Saattoi hän viisaasti hoitaa asiat juuri sille tolalle kuin halusikin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #4

Viisautta eivät ainakaan osoita hänen puheensa "Afrikan sarven ihmissaastasta" ja muut vastaavat, joita media nyt kiitettävällä innolla kaivelee päivänvaloon.

Eri asia on, että oppositioon joutumiskuvio saattoi olla suunniteltu - tai hän ainakin osasi sen ennakoida. Tosin hän halusi omien puheidensa mukaan vain sitä, että hallitussopimusta noudatetaan täydellisesti, eikä siis kiristänyt jousta äärimmilleen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #9

Viisaudella tarkoitin juuri sitä, että toiminta ehkä palvelee juuri niitä tavoitteitä jotka hän on asettanut. Tässä tapauksessa että savustettiin hallituksesta ja voi teeskennellä syytöntä.

Solvaavat puheet voivat olla merkki viisaudestakin. Ilman niitä hän taitaisi edelleen tutkia kirkkoslaavin kiemuroita yliopiston kellarissa alle 16 €/päivä tuloilla.

Henkilökohtaista käsitystäni edusti kuitenkin kommenttini ensimmäinen virke. Muu on salaliittoteoriaa.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Älykkyys on suhteellista. Halla-Aho taisi saada aika paljon ansaitsematonta nostetta siitä, että pyöri pääasiassa keskimääräistä tyhmemmissä somepiireissä. Siellä oli helppo näyttää fiksulta. Sitten kun se pistää nenänsä ulkoilmaan ja joutuu toimimaan yhdessä älykkäiden ihmisten kanssa, niin kyvyt eivät vain riitä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #15

Tietynlaiset lahjakkuudet saavat helposti somessa aseman. Nyt häneltä vaaditaan tavanomaista tiimityöskentelyä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Onko PS siis puolue sinänsä vai jotakin täysin muuta ?

Ovat kuitenkin Jytkyn jälkeen olleet vieläkin toisella kaudella näyttävästi esillä, huolimatta siitä, että kannatus on tullut varmasti pääosin vain maahanmuuttokritiikin ja muukalaisfobioiden kautta.

Jyväskylän kokouksen jälkeen oppositioon passitettu uusi puolue ei ole toivottu hallituskumppani enää mihinkään koalitioon, ja äänestäjät aivan varmasti sen seuraavissa vaaleissa tulevat huomioimaan harvoja protestiäänestäjiä lukuunottamatta.

Kaikesta huolimaatta EU:n ulkorajat on laitettava kiinni ja siirryttävä siihen viisaiden miesten ja naisten opin toteuttajaksi, jolloin hallitsematon maahanmuutto laitetaan kuriin leirein EU:n alueen ulkopuolisesti YK:n kustantaen viulut ja näiltä leireiltä sitten valikoiden ottaen hädänalaisimmat sisämarkkinoiden suojaan.

EU tyri todella pahoin v. 2015 tapahtumien ennakoinnin ja hoidon, jolloin taas kerran sopimuksilla pyyhittiin takalistoa todellisen paikan tullen.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Olet oikeassa: maahanmuutto on saatava hallintaan. Jopa presidentti kiinnitti huomiota siihen (ennen kuin aloitti vaalikampanjansa).

Kuten blogissani totean, tässä moraalisessa Halla-aho -närkästyksessä saattaa lapsi lentää pesuveden mukana pois. Eli maahanmuuttoasiat ovat tabu, koska maahanmuuttovastaisuus (ja samalla -realismi)on monopolisoitu Halla-aholle.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

On lievästi sanottuna huvittavaa pitää maahanmuuttoasioita tabuna. Nehän saavat julkisessa keskustelussa painoarvoonsa nähden moninkertaisesti huomiota. Miksi ihmeessä pitäisi muuten olla maahanmuuttovastainen ollakseen maahanmuuton osalta realisti?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #11

Kyllähän ne olivat Sipilällekin tabuja, kun hän ei suostunut niiden osalta toteuttamaan itse sopimaansa hallitusohjelmaa kokonaisuudessaan.

Painoarvo suhteessa julkiseen keskusteluun on subjektiivisesti harkittava asia.

Jos ei itse tajua jotakin ongelmaa, ei kykene sen vaatimia ratkaisuja realistisesti arvoimaan.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Kun tekee pirun kanssa sopimuksen, ennemmin tai myöhemmin piru ottaa itselleen kuuluvaksi kokemansa osuuden. Se tuppaa olemaan ennakoitua suurempi.

Timo Soini tiedosti takuuvarmasti ottamansa riskin, kun avasi puolueensa ovet Halla-aholaisille. Vaihtoehtona realistisesti nähden oli kuitenkin ikuisen takiaispuolueen asema. Pitää vain osata nauttia matkasta, niin kauan kuin sitä kestää. Nyt tuli maksun aika, Soinille matka maksoi elämäntyön verran.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kävisiköhän tässä niin, että hetken asiaa harmiteltuaan Timo tulee siihen tulokseen, että olo ilman stressiä on paljon mukavampaa. Nyt on aika nauttia elämästä vaimon kanssa. (Tai sitten vaihtoehtoisesti todeta, että politiikka olikin tekosyy olla poissa kotoa... Uskon kuitenkin myönteisesti ajattelevana ihmisenä ensimmäiseen vaihtoehtoon.)

Vaikeampaa asia voi olla monelle Timon mukaan politiikkaan tulleelle, joille politiikka on henki ja elämä. Naiset taas ovat tyypilllisesti selviytyjiä, joten luulenpa näiden fiksujen PS-naisten löytävän itselleen mielekkään vaihtoehdon tulevaisuudessa. Ei välttämättä politiikassa vaan jossain ihan muualla.

Soini voi kuitenkin onnitella itseään siitä, että hän teki jotain sellaista, johon kukaan ei alkujaan uskonut hänen kykenevän. Joskus asiat ovat pienestä kiinni. 2015 hallitusneuvotteluissa Soini pesi Rinteen 100-0 uskottavuudessa.

Taisi jälleen kerran Sipilä osoittaa, että hän on nopea käänteissään, jos vaihtoehto on pään seinään lyöminen.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Viimeisin kuuma vihje kulisseista kertoo, että Timo Soini olisi perustamassa oman eduskuntaryhmän, kirjoittaa Iltalehden Juha Ristamäki". (IL 13.6.)

Jos näin käy, Soini ei ollutkaan vielä valmis lepäilemän laakereillaan. Eikä ihme, sillä laakerit ovat vähän nuutuneita.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #13

Siitä se vasta näytelmä syntyisi, kun nämä kaksi politiikan kehäkettua,peluria, kohtalotoveria ja marttyyria yhdistäisivät voimansa, ja näyttäisivät miten oikein politikoidaan.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #17

#17
Niinpä. Mutta kuten on nähty, Soini ja Halla-aho ovat kuin tuli ja vesi.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #24

Entäs tämä jota tarkoitin, mutta en ehtinyt linkittää: (#17).

http://paavovayrynen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2384...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #31

Tosiaan, tarkoitit Väyrysen "Timo ja minä" -blogia. Nyt molemmilla konkareilla on oma ryhmänsä - kumpikin hajoitti omaa puoluettaan - Soini tehokkaammmin kuin Väyrynen.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #13

Inhimillisesti katsoen Soini tekee virheen, jos on niin addiktoitunut politiikkaan, ettei malta sitä lopettaa vietyään uransa jo kerran päätökseen. Nyt hänellä olisi tilaisuus myös yksityiselämään ja muuhunkin kiinnostavaan, mutta hukkaako hän sen vallankipeyttään?

Millään vennamolaisuuden perinnöllä Soini ei ikinä olisi nostanut Perussuomalaisia siihen kannatukseen, johon se pääsi nimen omaan maahanmuuttokriittisten kannattajiensa tuella. Jytkyjä ei olisi koskaan nähty ja kulloinenkin eduskuntaryhmä olisi hyvin mahtunut henkilöautoon, ellei sitten kuihtunut pois itsestään.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #20

Niin tekee, mutta politiikka on sellainen intohimo tällaisille vanhoille konkareille, että he vain yksinkertaisesti eivät viihdy ilman sen tuomaa jännitystä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Varmasti Soinin tasoinen poliitikko tajusi hyvin varhaisessa vaiheessa, mitä hallituksen politiikkaan sitoutuminen puolueen kannatukselle merkitsi. Ministeriauton takapenkki vaan oli liian houkutteleva. Hän kyllä saattoi uskoa, että Sampoo Terho voittaisi hänen ja muun puolue-eliitin tuella. Siinä meni veikkaus vikaan.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#10. YLE/UUTTA JYTKYÄ PUKKAA: Perussuomalaisten ryhmä hajosi - Timo Soini ja ministerit sekä yhteensä 20 lähtijää perustavat oman eduskuntaryhmänsä ja tukevat hallitusta: Ryhmä nimi on Uusi Vaihtoehto.

https://yle.fi/uutiset/3-9666763

Mitenkäs nyt suu pannaan julkisuudessa? MYÖS halla-aholaisilla!

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #21

Olipa uutinen. Soini hajoitti oman puolueensa hallituskipeydessään. Moni iloitsee.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #26

#26. Politiikan teko on dynaamista ja hektistä todellakin näin globaaliaikana!
Kuten pääministeri sanoi TV:ssä. Toivotaan yhä, ettei sitä muutenkaan johdeta Brysselistä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #26

#26. Sipilä ei jätä em. syistä hallituksen eronpyyntöä presidentille:

https://yle.fi/uutiset/3-9667104

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #29

Tässä kävi nyt niin, että blogini otsikko "Timo Soini ajoi puolueensa karille" on entistä osuvampi. Soini pääsee kuin pääseekin edelleen ministeriauton takapenkille.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #30

Konstit on monet, sano akka, kun kissalla lattiaa luuttus!

Tässä tapauksessa kokenut Soini pyyhki noviisi Halla-aholla pöytää.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #32

Niin se akka teki. Ja pyyhki vielä pöytääkin sillä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Hyvinvointivaltion pelastaminen vaati hallituskumppaneiden mukaan halla-aholaisen maahanmuuttokriittisyyden ( hallitusohjelman noudattaminen) hylkäämisen.

Kunpa Sipilä vielä vääntäisi tämän autotallissaan rautalangasta. Kakkara ei anna vastausta.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Luulenpa, että Sipilän (ja Orpon) ratkaisu tässä oli enenmmänkin tunnepohjainen ja vaikutelmiin perustuva kuin hyvinvointivaltioon tai muuhun konkreettiseen asiaan perustuva. Ovathan arvot varsin kiistanalainen ja subjektiivinenkin asia (ks. alla oleva Wikipedian näkemys).

------------------------------------------
Wikipedia:

"Yksi keskeinen arvoja koskeva kysymys on, onko olemassa objektiivisia eli ihmisestä riippumattomia arvoja. Toisten mukaan tällaisia arvoja on olemassa. Tällöin arvoja koskevat väittämät voisivat olla samalla tapaa tosia kuin vaikkapa säätiloja tai materiaalien koostumusta koskevat väittämät. Sen sijaan, jos objektiivisia arvoja ei ole, ovat arvot viime kädessä aina makuasioiden kaltaisia ihmisistä itsestään riippuvaisia seikkoja. Näin ollen myöskään perimmäisiä arvoja koskevia arvoristiriitoja on vaikea ratkaista."

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Mitä hyötyä on perustaa puolue ja osallistua hallitukseen jos ei saa tavoitteitaan, siis puolueen tavoitteita läpi? Nämä tavoitteet neuvoteltiin hallitussopimukseen mutta ensiksi niitä viivyteltiin ja nyt paperi revittiin.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Perussuomalaisten EK-ryhmä hajosi - lue edellä Ylen linkki asiasta.KOMMENTTI 21.

Käyttäjän JuhaniIivari kuva
Juhani Iivari

Analyysini Timo Soinin virhearvionneista kyllä poikkeaa Pihlannon tulkinnasta. En usko, että että Soinin tekemät kompromissit koskien maahanmuuttoa ja EU-politiikkaa olivat syy hänen edustaman linjan tappioon Jyväskylän puoluekokouksessa, vaan se, että hän hallitusneuvotteluissa hylkäsi peruskannattajansa - tavalliset pienet ihmiset ja duunarikannattajat. Talouspolitiikassahan Sipilän hallitus omaksui täysin EK:n agendan toteuttaen leikkauksia, jotka koskettivat erityisesti pienituloisia, ja pyrki vastakkainasetteluun ammattiyhdistysliikkeen kanssa, mikä oli jo johtaa yleislakkoon. Rikkaiden osallistumisen taloustalkoisiin Sipilän hallitus jätti hurskaan toiveen varaan.

Tämä talouslinja passivoi huomattavan osan persujen soinilaisista äänestäjistä karkoittaen heitä muihin puolueisiin. Se näkyi gallupeissa. Näin halla-aholaisten suhteellinen osuus persujen jäsenistössä kasvoi. Siitä huolimatta he eivät välttämättä edes Jyväskylän puoluekokouksen aikana edustaneet enemmistöä persujen rivinjäsenkunnasta. He ilmeisesti hyvin systemaattisesti mobilisoivat jäseniään Jyväskylän puoluekokoukseen, kun taas soinilaisia ei vastaavalla tavalla värvätty tai heitä ei muuten saatu liikkeelle. Niinpä halla-aholaisilla on selvä enemmistö paikalla Jyväskylässä.

Soinin onneksi halla-aholaiset kahmivat kaiken vallan puoluekokouksessa, polkien muut täysin maanrakoon. Teuvo Hakkaraisen valinta varapuheenjohtajaksi symboloi sitä - että he voivat tehdä mitä haluavat. Niinpä soinilaisille kansanedustajille tarjottiin helposti perusteltavissa oleva motiivi erota omaksi ryhmäksi.

Tämä merkitsee perussuomalaisten puolueena jakaantumista kahtia. Soinilaiset jatkavat mitä todennäköisimmin hallituksessa ja halla-aholaiset oppositiossa. Seuraavissa eduskuntavaaleissa soinilaiset lienee kuihtuvat pois, kun taas halla-aholaisten kannatus osittain riippuu siitä, että kuinka Suomen pakolaisongelma lieveilmiöineen onnistutaan hoitamaan.

Lopuksi on kuitenkin muistettava, että ilman halla-aholaisia äänestäjiä persut eivät olisi nousseet Suomen toiseksi suurimmaksi puolueeksi vuoden 2015 eduskuntavaaleissa eikä Soini sitä kautta ministeriksi. Siitä Timo Soini ja kumppanit saavat ikuisesti kiittää halla-aholaisia.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"En usko, että että Soinin tekemät kompromissit koskien maahanmuuttoa ja EU-politiikkaa olivat syy hänen edustaman linjan tappioon Jyväskylän puoluekokouksessa, vaan se, että hän hallitusneuvotteluissa hylkäsi peruskannattajansa - tavalliset pienet ihmiset ja duunarikannattajat. Talouspolitiikassahan Sipilän hallitus omaksui täysin EK:n agendan toteuttaen leikkauksia, jotka koskettivat erityisesti pienituloisia, ja pyrki vastakkainasetteluun ammattiyhdistysliikkeen kanssa, mikä oli jo johtaa yleislakkoon. Rikkaiden osallistumisen taloustalkoisiin Sipilän hallitus jätti hurskaan toiveen varaan."

Ilman muuta myös tämä pienen ihmisen unohtaminen oli keskeinen syy Soinin linjan tappioon. Mutta nämä syyt vaikuttivat kaikki tavalla, josta ei ilman kyselytutkimuksia saada tarkempaa tietoa. Koska nimen omaan halla-aholainen linja voitti, täytyy taustalla olla myös tyytymättömyyttä maahanmuuttokysymyksen hoitoon. Sampo Terho profiloitui erityiesti EU-vastaisenaa (ja Soinin linjan miehenä) ja hävisi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset