Lokari

Trump tekee kaikkensa auttaakseen terroristeja – entä media?

Donald Trump tekee kriisin keskellä koko ajan juuri niin kuin terroristit haluavat, kirjoittaa Ilta-Sanomien toimittaja (6.6.). Hänen mukaansa terroristien yhteinen johtoajatus on usein sama: luoda vastakkainasettelua islamilaisen maailman ja länsimaiden välillä, jotta oma kieroutunut ideologia saisi lisää kannatusta ja äärijärjestöt vahvistuisivat.

Kieltämättä Trumpin kiihkeät twiitit ja niiden näyttävä uutisointi mediassa nostavat mitä ilmeisimmin vihaa terrorismille otollisissa piireissä, ja sieltä saatetaan lähteä kosto mielessä ISISin värväystoimistoihin. Toisaalta Trumpin puheissa on kiihkoilun takana myös ehdotuksia vastatoimenpiteistä: poliittinen korrektius on lopetettava, jotta ihmisten turvallisuuden parantamisessa päästään tositoimiin.

Mitä nämä tositoimet sitten ovat? Ne voi jokainen valtio miettiä itse oman poliittisen korrektiutensa rajoissa. Nämä rajat ovat tunnetusti Euroopassa erilaiset kuin Trumpin Amerikassa.

Toivottavasti täällä ei kuitenkaan ajatella, että mitään ei tarvitse tehdä – että odotellaan vain seuraavaa iskua antamatta pelolle valtaa, eikä provosoiduta senkään jälkeen, vaan toivotaan, että lopulta terroristit kyllästyvät. Kaksikymmentä vuotta siihen menee, arvioi eräs asiantuntija.

Britannian vaalikampanjassa on pääministeri Theresa Mayn  haastaja luvannut 10 000 poliisin lisäystä poliisivoimiin. Tämä on yksi keino. Myös tiedustelu- ja uhkien tunnistustoimintaa on syytä tehostaa – ja sitä varmasti kulissien takana tehdäänkin monissa maissa. Suomen lintukodon isäntien tositoimista en ole niin varma.

Ihmisten vapaata liikkumista rajojen yli on syytä tarkkailla potentiaalisten terroristien paljastamiseksi – niin vaikeaa kuin se esimerkiksi EU:ssa nykyisin onkin. Näin siitä huolimatta, että viime iskujen tekijät olivat maassa syntyneitä maahanmuuttajien jälkeläisiä. Eräät heistä olivat kuitenkin tehneet ennen iskuja matkoja terrorismin tukikohtina tunnettuihin maihin.

Turvatoimet ovat tehokkaimmillaan ja ne provosoivat vähiten, jos ne valmistellaan vailla jatkuvaa julkisuutta. Myös medialla on tässä ongelmakentässä raskas vastuu. Terrori-iskujen näyttävä revittely julkisuudessa vielä viikkokausia iskun jälkeen luo juuri sitä kiihkoa ja revanssin ilmapiiriä, jonka luomisesta Ilta-Sanomien kirjoituksessa Trumpia syytetään – aivan perustellusti kylläkin.

Näyttää siis siltä, että 'musta kylki kummallakin' –  ja myös syytä katsoa peiliin. Mutta molemmilla on oma agendansa: Trump kauppaa ideologiaansa, ja media tekee bisnestä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Olen itse yrittänyt tuoda esiin tätä median nälkää ja virittäytymistä kauheuksista uutisointiin, bisnesmielessä. Jossa määrä on tärkeää, ei laatu. Vaan minulle vastataan että "Ihmisten on saatava tietää". No, tiedonnälän sivutuotteena uusia ihmisiä kuolee.
https://guitarkonkari.vuodatus.net/lue/2017/05/kat...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Linkin takana on hyvä kirjoitus samasta aiheesta.

Media tosiaan puolustautuu sanomalla, että kansalaisten/lukijoiden täytyy tietää. Mutta miksi täytyy päiväkaupalla rypeä pelastuneiden ja uhrien omaisten tuskassa ja vatvoa paikalla olleiden näkemyksiä? Vastaus kuuluu: koska se myy.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Tähän myyvyyskilpaan yhtä täysillä ja samoilla työkaluilla lähtee verovaroin kustannettu YLE. Siinä mielessä arvostan Suomen Kuvalehden kaltaisia jutuntekijöitä yhä enemmän, että tekevät hyviä koosteita ja relevantteja johtopäätöksiä kun savu on laskeutunut. Jolloin merkityksettömät detaljit jäävät pois.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #9

YLE katsoo olevansa samalainen mediayritys kuin kaupallisetkin: katsojia ja kuulijoita tavoitellaan, koska niiden määrä on menestyksen mitta.

SK on vielä useissa tapauksissa laatulehti. Niitä harvoja - sen jälkeen kun Hesari lähti osittain sensaation ja hömpän linjoille.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Trumpilla on kovin vähän tekemistä sen kanssa, millaisia terroritekoja EU:n alueella tehdäänkään. Sormella voisi paremminkin osoittaa EU:n ja yksittäisten eurooppalaisten valtioiden aiempia tekemisiä tai tekemättä jättämisiään.

Näistä kutsuhuuto v. 2015 mm. Merkelin ja suomalaisen touhupeten Sipilän taholta ovat omaa luokkaansa, vaikkakin piti olla kyse empatiasta ja humanitäärisestä vastuusta.

EU tyri koko asian pahemmin, kuin edes voidaan nykytiedon valossa arvioida, vaikkakin maailman huipputiedelaitokset antoivat jo ajat sitten ymmärtää selvin kommentein, että rajat kiinni ja riittävästi apua sinne missä sitä tarvitaan EU:n ulkopuolella.

Trumpia on turha tästä moittia, jos edes rikas Saksakin haluaa kierrättää epätoivotut EU:n muille alueille kutsuhuutonsa vastikkeeksi tai omien onniensa kohtaloiksi.

Saksalainen on aina saksalainen, joiden kilpasilla juutalaisetkin aikoinaan kävivät kohtalokkain seurauksin.

Uskosin, että seuraavan vuosikymmenen target islamistein näkökannoin on Euroopassa Britanniasta poiketen Saksa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Olen melko tarkkaan samaa mieltä EU:n ja muidenkin mainittujen saamattomuudesta. Mutta en Trumpin roolin vähättelyn osalta. Hänen uhoamisensa ja pommi-iskunsa näkyvät ja kuuluvat kautta maailman - ja se herättää revanssin sekä koston halua terroristeissa ja terrorismiin taipuvissa.

Saksa voi hyvinkin olla tulilinjalla, mutta miksei myös Britannia? USA olisi vihollinen numero 1, mutta vaikeampi kohde. Myös Suomi voi olla kohteena hyväuskoisuutensa ja siten puutteellisen torjunnan takia.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

"ja se herättää revanssin sekä koston halua terroristeissa ja terrorismiin taipuvissa."
Tuossa näkyy se, että jos väkivaltaa käyttää, sitä pitää käyttää riittävästi, niin että kostonhalu kaikkoaa. Eivät ole natsit nousseet kostamaan eivätkä japanilaisetkaan. Islamilaisen valtion tapauksessa riittävä väkivalta = täydellinen hävittäminen, veikkaan.

Tähän riittävän väkivallan teemaan kytkisin Trumpin kyselyt, miksei atomipommeja käytetä. Eli vastapuolelle tulee antaa täydellisen tuhon näkökulma.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #7

Väkivalta on ongelmallinen ratkaisu vrsinkiin terrorismin kaltaisessa sissisodassa, jossa vastustajalla ei ole selvää valtiota. Ja se on tietysti poliittisesti epäkorrektikin ratkaisu.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Ehkä Trump on oikeassa matkustuskieltonsa kanssa, jos paikalliset ovat noin herkästi liittymässä terroristeihin.

Huvittaa miten tämmöisiä juttuja kirjoittavat journalistit lähinnä pelaavat itsensä pussiin. Hehän toteavat itsekkin että muslimeilla on matala kynnys alkaa tappamaan paikallisia jos heitä epäillään edes vähän.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Ehkä. Tosin matkustuskielto ei olisi EU:ssa mahdollinen.

Niin pelaavat. Kaksinaismoraali tuottaa epäjohdonmukaisuuksia. On paljon asioita, joita ei saa ääneen sanoa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset