Lokari

Rajat vuotavat – mutta vain sisäänpäin

Pakolaistulvaa selvitellessään viranomaiset ovat erotelleet turvapaikkaan oikeutetut ja palautettavat maahantulijat toisistaan. Saapuvien mutkattoman rajanylityksen vastapainona palautukset ovat muodostuneet ongelmaksi. Vapaaehtoiset paluumatkat ovat sujuneet, mutta muiden käännytyspäätöksen saaneiden osalta asia on kangerrellut. Monet näistä niin sanotuista paperittomista ovat kadonneet ja he piileskelevät maassa viranomaisten tavoittamattomissa. Osa paperittomista on palautettu pakkokeinoja käyttäen.

Paperittomista maahan jääneistä on muodostumassa turvallisuusongelma. Epätoivo ja katkeruus muodostavat potentiaalisen kasvualustan terrorismille. Viranomaisten työtä vaikeuttaa äänekkään kansanosan protestointi  lainmukaisia palautuspäätöksiä vastaan.  Tähän joukkoon on liittynyt pappeja, piispoja ja kirkon avustusjärjestöjen edustajia. Tällaista kansalaistottelemattomuutta ei odottaisi kirkon taholta, jonka pitäisi näyttää mallia kansalaisille siinä, miten "keisarille annetaan, mikä keisarille kuuluu". Kaikkein hämmästyttävintä on entisen presidentin asettuminen viranomaisten neuvojan rooliin. Presidentin jos jonkun luulisi hallitsevan kokonaisnäkemyksen siitä, mikä on valtakunnan etu.

Jos kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat saisivat halunsa mukaan jäädä maahan, se vesittäisi koko turvapaikkajärjestelmän. Turvan tarpeesta riippumatta rajat olisivat auki  ja oleskeluoikeus taattu kaikille tulijoille – se on yhtä epärealistinen vaihtoehto kuin "rajat kiinni" -vaatimus. Maailmalla riittää elintason perässä tulijoita miljoonakaupalla, ja viesti yksisuuntaisesta rajaliikenteestä kiirisi nopeasti. Suomen rajapolitiikka toimisi kuin rysä: sisään mennään liukkaasti, mutta takaisinpäin ei – ellei halua, ja kukapa haluaisi, jos tietää kuitenkin saavansa jäädä maahan.

Palautusten vastustajat viittaavat usein siihen, että viranomaiset ovat varoitelleet kansalaisia matkustamasta eräisiin palautusmaihin. Tällaisissa maissa erityisesti turistit ovat rikollisten huomion kohteina, koska heillä on rahaa ja arvoesineitä. Turistit eivät myöskään tunne olosuhteita, joten heidät on suhteellisen helppo ryöstää.

Maailmassa tulee aina olemaan turvallisuustasoltaan erilaisia maita. Vaikka haluaisimmekin, meillä ei ole resursseja taata näiden turvattomampien maiden kansalaisille samaa turvallisuustasoa kuin mihin omat kansalaisemme ovat tottuneet – emmekä myöskään samaa elintasoa. Jos emme pysty tehokkaasti erottelemaan todellisen turvan tarpeessa olevia elintasopakolaisista, mahdollisuutemme myös heidän vastaanottamiseensa heikkenevät. Siksi olisi keskityttävä näihin todellisiin pakolaisiin.

Palautuksia vastustavat eivät yleensä kiinnitä huomiota resursseihimme ja kustannuksiin. Asia on eräänkin mielenilmauksen mukaan "hoidettava muulla tavalla kuin palautuksilla". Mikähän se olisi? Maassa on omasta takaa vakavaa nuoriso- ja muuta työttömyyttä, ja valtion budjetissa on leikattu monista elintärkeinä pidettävistä kohteista. Samalla maamme velkaantuminen on huolestuttavalla tasolla ja velka kasvaa koko ajan, samoin korkomaksut. Rahaa ei siis ole.

Tämän valossa meillä ei ole varaa antaa maahanmuutto-ongelman kärjistyä sallimalla paperittomien jäädä maahan. Tilanne on nyt suhteellisen rauhallinen, mutta se voi huonontua nopeastikin – mm. Turkin toimenpiteiden johdosta. Siksi järjestelmän on oltava kunnossa ja toimittava. Viranomaisille pitää antaa työrauha.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (43 kommenttia)

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Näinhän se on - Pihlanto kirjoittaa paljon asiaa.

Tällä hetkellä jokaisella rajalle kykenevällä on itse asiassa subjektiivinen maahantulo-oikeus. Valtiovallan onkin varauduttava mahdollisen uuden ihmistulvan varalta nopeasti ainakin väliaikaisesti irrottautumaan niiistä kansainvälisistä sitoumuksista, joihin Suomi on turvapaikanhakijoiden osalta sitoutunut.

Venäjä saattaa uudelleen aloittaa ei-venäläisten henkilöiden maahantuonnin Suomeen samalla mitätöiden heidän oleskelulupansa Venäjällä. Nämäkin henkilöt on siis pakko torjua jo rajalla.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Venäjä saattaa uudelleen aloittaa ei-venäläisten henkilöiden maahantuonnin Suomeen samalla mitätöiden heidän oleskelulupansa Venäjällä. Nämäkin henkilöt on siis pakko torjua jo rajalla."

Tämä mahdollisuus on aina olemassa. Eri asia on, onko Suomella keinoja sen hoitamiseen. Viimeksi ei ollut.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#1
>Valtiovallan onkin varauduttava mahdollisen uuden ihmistulvan varalta ……

ooo

Ei hätää, onhan meillä sotilas- ja siviilitiedustelu. Tällä kertaa ehkä hereilläkin.

Vajaat pari vuotta sitten Tornion ym rajanylityspaikkojen läpi marssi, oliko se noin 30 000 varvastossuihmistä , tiedustelijoiden tietämättä.

Nukutaan yömme rauhassa. Uusia sotalennokkejakin on tulossa, samoin taistelulaivoja.
Ei Suomi rahojaan hukkaan pane, kyllä me sen tiedämme.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Näistähän vempeleistä on suurikin apu tällaisessa tilanteessa.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Nämäkin henkilöt on siis pakko torjua jo rajalla".
Milläs torjut ja kuka torjuu, kun itärajan valvonta on ulostettu venäläisille ?
Miksi Venäjä pukkaisi meille vain ei-venäläisiä ?
Kai se haluaa päästä eroon oppositiosta, narkomaaneista ja muista rikollisista ja järjestää heille väärennetyt paperit tai käskee sanomaan etteivät ole venäläisiä ?

Suomen raja"vartijat" seuraavat katseella ja auttavat kantamaan nyssyköitä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Presidentti Halonen olisi laitettava tarkkailuun , sillä hänen lausuntonsa vaikeuttavat Suomen viranomaisten työtä turvapaikanhakijoiden laillisen kohtelun suhteen.

P.S. Presidentin jättieläkkeestään Halonen ei maksa lainkaan veroa, joten irtautuminen suomalaisten (eläkeläisten) taloudellisista realiteeteista on tapahtunut tosiasia.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

PS. Ahtisaari ja Niinistö ovat tiettävästi myötämielisiä korvauksestaan hyväntekeväisyydelle, mutta Halonen on täysin toista maata.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Mihin "tarkkailuun"? Pitääkö siihen laittaa kaikki muutkin suomalaiset, jotka vähänkään arvostelevat viranomaisia?

Presidentin eläke perustuu eduskunnan päätökseen. Mitä ihmettä se tähän kuuluu? Ei se Halosen vika ole, että sitä lain perusteella hänellekin maksetaan.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

#2
Tarkkailusta en tiedä, mutta hän on heikentänyt maamme puolustusvalmiutta mm. ajamalla meidät miinakieltosopimukseen. Eikä tämä viimeisin kannaottokaan ole maamme edun mukainen.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Presidentti Halosen kommentti on todella outo. Niin kuin maahanmuuttoviranomaiset eivät asioita tietäisi ja toimisi suomalaisten parhaaksi ja maan lakien mukaan. Älkää vaan asianomaiset virkamiehet, ja varsinkin virkanainen, pistäkö lausumalle mitään painoa!

Onkohan muuten Halonen ottanut SDP:n jäsenkirjansa takaisin? Jos on, niin ei ole mielestäni oikeutettu presidentin titteliin.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

Sain presidentti Halosen kirjoituksesta kuvan, että hänestä olisi tarkemmin oltava perillä ja seurattava palautettavien kohdemaiden turvallisuudesta. Jopa niin, että niissä olisi virkamiesten hyvä käydä tutustumassa turvallisuustilanteeseen. Minun on vaikea olla eri mieltä.

Toisaalta persujen nuivan siiven läpiajama ulkomaalaispolitiikka on johtanut siihen, että on palautettu huonosti perusteltuja päätöksiä uudelleen käsittelyyn. Se ei ole kenenkään etu. Poliittinen paine ilmeisesti vaikuttaa harkintaan.

Eikös muuten raja vuoda toiseenkin suuntaan, ainakin olen ollut näkevinäni mainintoja tutkijoiden ja muiden koulutettujen ns. aivopaosta. Se johtunee hallituksen suhtautumisesta koulutukseen ja tutkimukseen.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Halonen ei ole mikään asiantuntija maiden turvallisuustilanteen osalta. Toimii tunnnepohjalta.

Aivovuoto ulkomaille on aivan eri asia kuin paperittomien palauttaminen kotimaahansa: Suomen kansalaisten muutto ulkomaille on aivan laillista puuhaa.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

Ei kai Halonen asiantuntijaksi tekeydykään, kirjoittaa vain mielipiteensä ja siihen hänellä on täysi oikeus. Kuitenkin hänellä lienee enemmän kokemusta virkamiestyöstä ja turvallisuusarvioiden tekemisestä, kuin tavan tallaajalla.

Onko muuten turvapaikan hakeminen laitonta? Viittasin kirjoituksen otsikkoon.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #11

En tiedä tekeytyyykö Halonen asiantuntijaksi, mutta ryhtyy neuvomaan viranomaisia olemattomin tiedoin. Entisen presidentin tulisi ymmärtää asemansa ja olla neuvomatta viranomaisia. Tämä on mielipiteeni, johon minulla on oikeus.

Kuka on väittänyt, että turvapaikan hakeminen olisi laitonta? Hylkäävän päätöksen saanut on maassa ilman oikeutta siihen, siis laittomasti.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen Vastaus kommenttiin #12

Ei kai sitten kukaan väittänyt niin. Ihmettelin vain "Suomen kansalaisten muutto ulkomaille on aivan laillista puuhaa." Mikä puuha sitten on se laiton puuha, vai oliko kyseessä vain retorinen heitto?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #14

Kuten totesin: "Hylkäävän päätöksen saanut on maassa ilman oikeutta siihen, siis laittomasti." Siten ns. aivovuodolla ei ole mitäään tekemistä paperittomien palautusongelman kanssa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #14

"Mikä puuha sitten on se laiton puuha, vai oliko kyseessä vain retorinen heitto?"

Laitonta on oleskella Suomessa ilman lupaa ja näitä on tuhansia.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #17

Seuraavaksi odotellaan presidentti Koiviston lausuntoa ?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #18

Koivistolta tulisi varmasti asiallisen realistinen näkemys, mutta Tellervo Koivisto ilmoitti jokin aika sitten, että M.K. ei anna enää haastatteluja.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #19

Toisaalta presidentti Koivisto on jo oman osansa tehnyt kutsuttuaan Suomeen 25000 inkerinsuomalaista paluumuuttajaa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #20

Sen hän taisi myöntää virheeksi itsekin? Eikö se ollut sen jälkeen kun hän sanoi, että hän luuli käyttävänsä vasaraa, mutta se osoittautuikin moukariksi?

Virkamiesten ei olisi pitänyt ottaa tätä presidentin lipsahdusta niin vakavasti kuin ottivat.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

en ihmettelisi jos venäjältä alkaisi metsiä pitkin tulemaan rajan ylittäjiä anomaan turvapaikkaa vedoten homouteen tai jehovien vainoamiseen... siinäpä työsarkaa

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto
Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Tällä hetkellä kannattaa olla erityisen huolissaan vain korkeakoulutettujen kiihtyvästä aivovuodosta rajalla ulospäin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Eivät erilaiset huolenaiheet sulje toisiaan pois.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Otsikkosi on totaalisen pielessä. Rajat vuotavat tällä hetkellä erittäin pahasti ulospäin ja se on hallituksen huonon koulutuspolitiikan vika.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #26

Rajojen vuotaminen ulospäin johtunee kai eniten korkeista veroista.

Todennäköisesti veroja jouduttanee vieläkin lisäämään, kun emme tule pärjäämään kaikista uusista velvoitteistamme näillä valtion uusilla ja jatkuvilla menoerillä..... Muualla maailmassa koulutettu väki voi nostaa elintasoaan enemmän kuin täällä kalliissa Suomessa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #26

Et ole ymmärtävinäsi, mistä on kysymys. Nyt on puhe maaahanmuutosta ja kielteisen päätöksen saaneista turvapaikanhakijoista. Rajojemme yli kulkee päivittäin tuhansia ihmisiä molempiin suuntiin - eikä näiden laillisesti rajan ylittäjien menemisiä ja tulemisia pidetä rajan vuotamisena.

Ymmärrän kyllä, mistä kenkä puristaa: et hyväksy näkemyksiäni, ja yrität siirtää keskustelun pois aiheesta. Eräät poliitikot ovat mestareita tämän strategian käytössä.

Hallituksen koulutuspolitiikan suhteen en ole eri mieltä, mutta se on taas kokonaan toinen tarina, kuten Kipling sanoisi.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #26

Ei Suomi ole mikään DDR; kyllä täältä saa lähteä.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

Olisiko entisessä sananvapauden mallimaassa jo korkea aika asettaa suukapula kaikille entisille viranhaltijoille? Vai olisiko se paikallaan vain väärin ajatteleville? Mihin raja vedettäisiin, kuinka korkea virka, kuinka paljon väärin ajatteleva?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Jokainen tolkun ihminen asettaa sen suukapulansa itse, tai pikemminkin filtterin.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Asiallinen näkemys Pekka Pihlannolta. Tällaisia toivoisi lisää selvästi muukalaisvihamielisten ja alatyyliin kirjoitettujen ja toisaalta maailmoja syleilevien ja epärealististen blogikirjoitusten oheen. Jos ei sana olisi jo niin kulunut, niin sanoisin tätä tolkun mielipiteeksi. Viranomaisilla on varmasti paras tieto siitä, mihin maihin ja alueille palautuksia voidaan suorittaa. Heidän toimintaansa voi ja saa toki kritisoida, ex-presidenttikin, mutta ei estää eikä vaikeuttaa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto
Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Vaikka Halosella onkin mielipiteenilmaisun vapaus kuten kenellä tahansa meistä, ei hänen ilmaisunvapautensa puitteissa esittämälleen mielipiteelle tulisi kuitenkaan antaa mattimeikäläisen mielipidettä enempää painoarvoa. Mikäli siinä taas katsotaan olevan ex-presidenttiyden mukanaan tuomaa arvovaltaa, hänen ilmaisunvapautensa muuttuisi mielestäni ongelmalliseksi. Siinähän näkyisi, ettei hän entisenä tasavallan presidenttinä luota ko. hallinnonhaaran virkamiesten (joista osa lienee hänen nimittämiään) kykyyn ja haluun tehdä harkittuja ja oikeudenmukaisia päätöksiä. Siinä mielessä ex-presidentin pitäisi ehkä harkita tavallista pulliaista tarkemmin sanomisiaan.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Entisellä presidentillä on tiettyä aseman tuomaa arvovaltaa. Tosin hän tällä lausunnollaan hukkasi suuren osan siitä. Idealistiselta teini-ikäiseltä voisi odottaa tällaista.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

Ei Halonen ole mikään ex-presidentti, hän on presidentti. Tasavallan presidentti hän ei enää ole. On näköjään tullut tavaksi vähätellä poliittisesti eri mieltä olevien asemaa, sillä tätä ilmiötä näkee muuallakin

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Menipä saivarteluksi. Pointti on se, että entinen Tasavallan presidentti munasi itsensä perusteellisesti.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen Vastaus kommenttiin #35

Ei tulisi itselleni mieleenkään nimittää sinua entiseksi professori emeritukseksi, sillä se olisi tarkoituksellisen vähättelevää. Pointti kuitenkin lienee, että nuivan maahanmuuttopolitiikan kannattajat katsovat presidentti Halosen munanneen itsensä, toiset taas katsovat hänen puolustaneen heikossa asemassa olevien oikeuksia.

On asiasta kumpaa mieltä tahansa, hänellä on ollut oikeus tuoda mielipiteensä esiin. Vain muutama vuosi sitten puhuttiin presidentin asemasta unilukkarina ja oikeuden ja tasa-arvon puolustajana. Sitten persut saivat tahtonsa läpi ja kaikki muuttui.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #36

Keskustelua unilukkarin roolista käytiin lähinnä virassa olevan Tasavallan presidentin asemasta puhuttaessa.

Eihän Suomessa keneltäkään julkisuuden henkilöltä suuta tukita. Halonen on munannut itsensä monesti ennenkin, mutta mikä pahinta, kahdeksan virkavuotensa aikana vahingoittanut Suomen etua monin tavoin.

Maailmanhistoriassa vertaansa vailla oli hänen toimintansa Puolustusvoimien ylipäällikkönä, jolloin hän tahallisesti heikensi maan puolustuskykyä yksipuolisella aseistariisunnalla, jotta maahan hyökkäävän vihollisen liike nopeutuisi ja suomalaisten puolustajien tappioista tulisi vastaavasti raskaammat. Lisäksi Halonen esti Suomea kehittämästä turvakseen tiedustelua muiden eurooppalaisten valtioiden tavoin. Näihin ei ulkoinen vihollinen pysty.

Aiheesta enemmän Ari Pesosen blogissa http://aripesonen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/235960...

Huomionkipeä Halonen lienee tavoitellut tällä kaikella sulkaa hattuunsa edustamiltaan vasemmistopiireiltä, mutta turhaan: kukaan maailmalla ei noteerannut hänen maalleen tekemää sabotaasia eikä sellaisia muitakaan kykyjä ole hänellä havaittu, joita olisi palkittu joillakin merkittävillä kansainvälisillä asemilla.

Mutta jos entiset merkit paikkansa pitävät, julkisuutta ei Haloselle vielä ole tullut niin paljon, etteikö hän epätoivoisesti tavoittelisi sitä jatkossakin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #37

Nyt meillä on onneksi maan etua ajatteleva presidentti.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola Vastaus kommenttiin #37

Edesmenneellä isälläni oli sanonta ” mihin suuntaan pallo alkaa pyöriä, siihen suuntaan se pyörii loppuun saakka.” Tämä pitää paikkansa Halosen suhteen. Hallitus on jo muutenkin ”puun ja kuoren välissä” näissä palautusasioissa ja siihen ei tarvittaisi mitään Halosen tölväisyjä.

Tämä on vielä pientä siihen, mitä tulee olemaan edessä. Vuoden päästä tulee kuluneeksi 100 vuotta Vapaussodasta, joka jälkeenpäin vääristeltiin sisällissodaksi. Uskon, että Halonen ei jää tämän suhteen ”sanattomaksi.” Vapaussodan vaiheisiin voi tutustua lukemalla sen ajan sanoma – ja aikakausilehtiä Kansalliskirjaston digitoidusta aineistosta.

http://digi.kansalliskirjasto.fi/

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #42

Tällä sodalla oli monta nimeä. Isoisäni (s. 1875) puhui punakapinasta ja kapinan ajasta. Halosella on varmasti oma nimityksensä sille.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #35

Nyt täytyy saivarrella:

Kyllä tasavallan presidentti kirjoitettiin pienin alkukirjaimin Tarja Halosenkin aikana kuten nykyäänkin Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön aikana.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset