Lokari

Pimeää työvoimaa Brysselin simpukkaravintoloissa

Hesarin mielipidesivulla (18.4.) eräs nimimerkkikirjoittaja arvostelee  – aivan oikein – brysseliläisiä ravintolatyönantajia. Nämä pitävät maahanmuuttajia töissä muutaman euron tuntipalkalla ja teettävät näillä epäinhimillisen pitkiä työpäiviä. Mitään lomia ei tunneta. Tämä luo työntekijöissä ymmärrettävää katkeruutta, ja näin muodostuu kasvualusta terrorismille.

Kirjoittaja varoittaa suomalaisia vastaavasta ilmiöstä. Tähän ongelmaan viranomaisten on syytä puuttua niin Brysselissä kuin Suomessakin.

On kuitenkin myös muistettava, että osa kyseisistä hyväksikäytetyistä henkilöistä on laittomasti maassa. Heillä ei siis ole mahdollisuuksia vedota viranomaisiin, koska heidät palautettaisiin kotimaahan.

Kirjoittaja puhuu maahan muuttaneiden työntekijöiden unelmista, jotka koskevat eurooppalaisia oikeusvaltioita ja niiden tarjoamia työpaikkoja. Unelmia saa ja täytyy ihmisillä tietysti olla, mutta toisaalta on muistettava, että Euroopan resurssit ovat rajalliset, jos ajatellaan niitä satoja miljoonia ihmisiä, joiden unelmat  maanosaamme kohdistuvat.

Juuri siksi maahantulolle on säännöt, joita on noudatettava. Lakien mukaan on toimittava kaikissa tilanteissa, ei poimien rusinat pullasta. Siten laittomasti maassa olevat ihmiset on palautettava kotimaihinsa, sillä heidän osaltaan maahantulon kriteerit eivät ole toteutuneet.

Kirjoittaja viittasi Brysselin tapauksista puhuessaan Suomen ammattiyhdistysliikkeen käymiin taisteluihin, joilla maamme työehdot ja olot saatiin aikojen kuluessa inhimilliselle kannalle. Esimerkki ontuu laittomasti maassa olevien osalta, sillä ammattiyhdistysliikkeen perustivat ja sitä kehittivät lailliset Suomen kansalaiset. Kansalaisilla ja oleskeluluvan saaneilla on oikeuksia, joita muilla ei ole.

Kaikilla ovat ihmisoikeudet, mutta niiden perusteella ei voida vaatia maan kansalaisille kuuluvia oikeuksia laittomasti maassa oleskeleville. Muinaispohjoismaisen sanonnan mukaan "lailla on maata rakennettava". Tämän ei soisi unohtuvan tänäkään päivänä, vaikka se tuntuu olevan outo ajatus jopa joillekin papeille ja piispoille.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Monien mielestä tämä työntekijöiden hyväksikäyttö on oikein ja jopa kannatettavaa. Yllättävää. Mutta näin on. Heikommassa asemassa olevien ihmisten syrjintää se on.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Syrjintää se tietenkin on ja samalla ahneutta.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Maassa maan tavalla, tai maasta pois.

Jk. Halpatyövoimahan on Suomessakin hallituksen mielestä ihan ok ja vaan asennekysymys.

- 0 sopimukset
- Ilmainen työharjoittelu
- Pätkäduunit

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Eivät aivan vertailukelpoisia esimerkkejä.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Eivät sinänsä. Ihan totta. Nostin nuo esille, koska suhtautuminen halpatyövoimaan ja siihen liittyviin ongelmaan yleisellä sekä hallituksen tasolla on olematonta.

Kyllä muuten Suomestakin orjatyövoimaa löytyy. Kukapa esim. noita kaikkia pizza-yrittäjiä tarkkaan valvoisi. Noissa pikkupaikoissa kun työskentelee kielitaidottomia sukulaisia ja tuttavia jne. Siinä on työaikalainsäädäntö, työturvallisuus ja myös hygieniapassi monella aika hukassa. Palkkauksesta puhumattakaan.

5 € tarjouspitsat eivät päivänvalossa maksettavia palkkoja kestä.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero Vastaus kommenttiin #7

" Kyllä muuten Suomestakin orjatyövoimaa löytyy. Kukapa esim. noita kaikkia pizza-yrittäjiä tarkkaan valvoisi. Noissa pikkupaikoissa kun työskentelee kielitaidottomia sukulaisia ja tuttavia jne. Siinä on työaikalainsäädäntö, työturvallisuus ja myös hygieniapassi monella aika hukassa. Palkkauksesta puhumattakaan."

Entisenä Grilli-pitzzeri yrittänä voin yhtyä kaikken Jouko Revon sanomaan. Suomalaista ja maahanmuuttaja taustaista eivät kosketa samat lait.

Yksikään näistä maahanmuuttajien pizzerioista ei menestyisi jos vaatimukset olisivat samat kuin kantasuomalaisilla. Miksi viranomaiset sulkevat silmänsä tältä kaikelta?.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #8

"Miksi viranomaiset sulkevat silmänsä tältä kaikelta?"

Viranomaisten raukkamaisuutta, sanoisin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #7

Näin on. Harrastavat vielä veronkiertoakin - se ja alhaiset palkat selittävät halvat hinnat.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Belgiassa on lakisääteinen 9,28e vähimmäispalkka.Se kuuluu viranomaisvalvonnan piiriin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto
Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Toimi ja tiedetään, mutta siihen ei uskalleta puuttua.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #9

Aika mahdoton yhtälö olla puuttumatta,kun tehdään ilmianto vaikka nimettömänäkin?

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero Vastaus kommenttiin #10
Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo Vastaus kommenttiin #11

Niin pitkään on tyyntä, kunnes paska oikeasti osuu tuulettimeen ja esimerkiksi muutama sairastuu vakavasti vaikkapa lavantautiin, tai sattuu pikkuinen tapaturma kuumien pannujen ja rasvan kanssa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Asiakkaan näkökulma :

Pääasia, että palvelu pelaa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Tapio Rautavaara lauloi aikoinaan: "On oma nahka lähinnä..." - Niinhä se on.
Halpa hinta tarkoittaa usein myös huonoa laatua - esimerkiksi raaka-aineiden osalta.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Ravintola-alalle miljoonan taalan paikka, maanantaista perjantaihin alkuperäinen henkilökunta ja viikonloppuisin ja arkipyhin alalle mahdollisuus pitää ovet auki maahanmuuttajien avulla vähintään minimipalkalla plus tipeillä. Ensinmainitut saisivat ladata akkujaan viikonlopuin vaikkapa käymällä kirkossa ja joulut ja pääsiäiset sitten perheenparissa ruokaa ja juomaa mussuttaen. Kebab- ja pizzapaikkoihin suomalaiskiintiö ( ay.aktivisteja) pakolliseksi opettamaan ayagendaa.
Siitä Suomi nousuun....

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Mitähän tästä seuraisi käytännön tasolla?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Nauttikaamme edullisista ravintoloista ja hyvästä palvelusta.
Viranomaiset hoitavat kyllä jossain vaiheessa oman leiviskänsä varmistaakseen, ettei asiaintila jatku sellaisena.

Maailmaa on ihmismäärään suhteutettuna Euroopan ulkopuolella yli 90% ja miltei koko sillä ulkopuolisella alueella vastaavien ravintolatyöntekijöiden palkkataso ja työolosuhteet ovat heikommat. Silti maailma elää ja syö ravintoloissa niin Kiinassa, Intiassa Brasiliassa Meksikossa, Abidjanissa kuin muuallakin.

Sinänsä kuvaavaa, että nuo Brysselin simpukkakuppilat sijaitsevat kivenheiton päässä Europarlamentista eikä valvonta ole lähestulkoonkaan yhtä tiukkapipoista kuin Kainuussa lehmien korvamerkinnät.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Sinänsä kuvaavaa, että nuo Brysselin simpukkakuppilat sijaitsevat kivenheiton päässä Europarlamentista eikä valvonta ole lähestulkoonkaan yhtä tiukkapipoista kuin Kainuussa lehmien korvamerkinnät."

Tämä kuvastaa EU-hallinnon mädännäisyyttä...

Hannu Rautomäki

Kuvastaa EU:n rappiotilaa.
EU-parlamentin jättipalkkaiset lainsäätäjät nautiskelemassa ravintoloissa orjatyövoiman valmistamia simpukoita.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Orjatyövoimataivastelua yleisempää vaikuttaa kuitenkin jostain syystä olevan siunailu siitä, että ne ulkomaanelävät tulevat tänne loisimaan mahtavilla sosiaalietuuksilla.

Hannu Rautomäki

Johtunee siitä, että Suomessa noin puolet maahanmuuttajista elää sosiaalietuuksilla.
Viite:
http://www.kdlehti.fi/2015/03/16/maahanmuuttajien-...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #19

Eli on syytä olla tyytyväinen siitä, että niitä maahanmuuttajia toimii erilaisissa ammateissa, muun muassa ravintoloissa. Lisää vaan samaa!

Hannu Rautomäki Vastaus kommenttiin #21

Missä on logiikkasi?
Kun maahanmuuttajista on työllisinä vain noin noin puolet, se tarkoittaa, että maahanmuutolla lisätään kokonaistyöttömyyttä.
Sitäkö lisää?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #25

Lieneekö maahanmuuttaneiden työllisyysaste edes tuota (noin puolet) tasoa?

Työttömyyys lisäntyy maahanmuuuton myötä, sillä täällä on paljon ammattitaitoisempaakin väkeä työttömänä. Vain pimeästi ja pienellä palkalla voidaan työllistää heikon kieli- ja ammattitaidon omaavia ihmisiä.

Hannu Rautomäki Vastaus kommenttiin #27

Mitä todennäköisimmin maahanmuuttajien nykyinen työllisyysaste on vieläkin heikompi.
Asia tuntuu olevan mediassa ja etenkin poliitikkojen keskuudessa eräänlainen tabu, mikä on ymmärrettävää siinä mielessä, että yli 150 000 työtöntä lisää Suomeen ei ole positiivinen saavutus.
Maahanmuutto ja siten Suomen kokonaistyöttömyyden lisääminen kuitenkin jatkuu.

Surkuhupaisinta tässä on se, että vapaa liikkuvuus uitettiin EU:n perusasiakirjoihin Euroopan teollisuuden omistajapiirien toimesta ilman mitään parlamentaarista käsittelyä missään elimessä.

Tavoitteena oli saada työvoima liikkumaan halvan työvoiman jäsenmaista.
EU:ssa työvoima ei kuitenkaan juuri liiku, kun kaikissa jäsenmaissa on suurtyöttömyys, joten liikkuvuus muuttui elintasoshoppailuksi.

Tähän tultiin sen vuoksi, että väliin tuli globalisaatio, joka avasi kehitysmaiden, lähinnä Kaukoidän halpatyövoimamarkkinat, jonne Euroopasta on uitettu miljoonittain teollisia työpaikkoja yrityksien omistajien voittojen maksimoimiseksi.
Vapaa liikkuvuus jäi EU:ssa kuitenkin voimaan, ja se rappeuttaa Suomen kuten muidenkin jäsenmaiden yhteiskuntarakenteita jatkossakin.

EU:n sisäsyntyinen rappio täydentyy sen itsensä leväperäisyyden vuoksi, kun vapaassa liikkuvuudessa ikään kuin unohtui EU:n ulkorajojenkin valvonta, ja näin EU:hun rynnisti ulkopuolelta useampi miljoona laittomia elintasomatkailijoita, ja ryntäys tulee todennäköisesti jatkumaan.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #29

Näinkö se vapaa liikkuvuus siis uitettiin sisään. Ja nyt se on niin rikkumaton periaate, että sitä ei mikään järkiperäinen harkinta muuta.

Myös ulkorajat vuotavat tosiaan kuin seula - kaiketi juuuri sen takia, että esim. Kreikka ja Italia tiesivät voivansa Schengenin periaatteen perusteella antaa pakolaisjoukkojen valua maansa läpi muihin jäsenmaihin. Ja mahtaako tällainen rajan ylitysmarssi on Schengenin mukainen? Eihän ole edes kysymys työvoimasta kuin teoriassa.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

EU n alueella tapahtuu muuallakin. Ruotsissakin on jälleen kerran herätty orjatyövoiman käytön yleisyyteen. Yllätysyllätys.

Orjina ja nälkäpalkalla maahantulleet, turvapaikkaa hakevat.

https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/papperslo...

Elintarvikkeiden jm. päiväyksien muuttaminen ja hengenvaarallisen paskan myyminen kuluttajille.

https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/video-avs...

Hyödyn tästä nappaa yrittäjä, tai mafia. Kuluttaja maksaa toiminnasta ehkä terveydellään. Taidan muuten jättää väliin lounaat nk. kiinalaisissa mestoissa toistaiseksi.

Mutta joo, joku tuossa kehotti nauttimaan hyvistä ruuista. Tehdään siis niin ja nautitaan, kunnes toisin todistetaan. :)

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Ahneus teettää kaikenlaista. Sen tuloksia ovat mm. finanssikriisitkin - näiden pienempien kuprujen ohella.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset