Lokari

Pitäisikö terrorismiin vain tottua?

Turvallisuusasiantuntija sanoo, että terrori-iskuihin pitää vain tottua. Miten tämä olisi ymmärrettävä? Tuskin mitään muita rikoksia on pidetty tähän tapaan luonnonvoiman tapaisina ilmiöinä, joita on vain siedettävä, koska niitä jatkuvasti tapahtuu. Miltä kuulostaisi, että meidän pitäisi tottua murhiin, raiskauksiin, rasismiin, jne.? Lähinnä oudolta ja väärältä tämä hanskojen naulaan ripustaminen vaikuttaisi.

Kristillisessä etiikassa kehotetaan kääntämään toinenkin poski lyöjää kohti.  On kuitenkin tilanteita, joissa tämä ohje johtaisi jatkuvaan iskujen nöyrään vastaanottamiseen. Terrori-iskuihin ei pidä tottua, vaan niitä on pyrittävä torjumaan, ja niin viranomaiset epäilemättä pyrkivätkin tekemään.

On vahingollista levitellä alistumismentaliteettia. Päin vastoin, lainsäädäntöä on terästettävä niin että terroritekojen valmistelu tehdään rangaistavaksi. Lisäksi viranomaisten tiedusteluvaltuuksia on lisättävä tekojen paljastamiseksi etukäteen ja toteutuneiden iskujen selvittämiseksi. Myös kansalaisten matkustaminen terroristien joukkoihin taistelemaan on kriminalisoitava ja sieltä palaavia on voitava tehokkaasti tarkkailla ja saattaa vastuuseen mahdollisista ihmisoikeusrikkomuksista.

Jos otsikon kehotuksella tarkoitetaan samaa kuin yleisellä hokemalla "emme saa antaa pelolle valtaa", on sekin epäkäytännöllinen ja vaarallinenkin ohje. Kansalaisten on syytä pelätä ainakin sen verran, että he antavat tukensa viranomaisten toimenpiteille, jotka tähtäävät tällaisten tekojen tehokkaaseen ehkäisemiseen ja selvittämiseen. Jokaisen kansalaisen on myös viisasta toimia varovasti ja välttää mahdollisuuksiensa mukaan joukkotilaisuuksia, joissa terroritekoja saatetaan tehdä.

Suomi ei ole mikään erillinen saareke, jonne terroristit eivät koskaan iskisi. Vaikka Suomi ei ole osallistunut terrorijärjestöjen jahtiin, se ei suinkaan ole turvassa. Ei liene Ruotsillakaan tähän liittyvää taakkaa, mutta tämäkö oli palkka humaanista suhtautumisesta maahanmuuttoon?

"Vara on viisautta, eikä vahingon enne", sanoo vanha suomalainen sananlasku. Selvää pitäisikin olla, että mihinkään rikoksiin ei pidä tottua kuin väistämättömään kohtaloon, vaan niitä on varauduttava torjumaan ja välttämään kaikin laillisin keinoin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Hyvä kirjoitus!

Ei niin, etteikö terroristien aikeista olisi jo osa viranomaisten tiedossa. Näin oli Tukholman tapauksessakin:

"Ruotsin turvallisuuspoliisi: Tukholman iskusta epäilty oli noussut esille tiedustelussa aiemmin"
http://yle.fi/uutiset/3-9555229

Enemmän vain paukkuja tiedusteluun, ja lakiin selkeä syyttämis-, vangitsemis- ja tuomitsemismahdollisuus iskun valmistelusta, ja jopa äärijärjestöjen ihailusta.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Enemmän vain paukkuja tiedusteluun, ja lakiin selkeä syyttämis-, vangitsemis- ja tuomitsemismahdollisuus iskun valmistelusta, ja jopa äärijärjestöjen ihailusta."

Juuri näin pitäisi tehdä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tuo toisi Suomeen DDR:läisen ilmiantokulttuurin, jossa ihmiset yrittäisivät saada naapureitaan vankilaan esimerkiksi henkilökohtaisten riitojensa innoittamina. Ei kiitos.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #21

Ei siitä ole kysymys, vaan viranomaisten hallitusta tiedustelusta. Suomi on oikeusvaltio, eikä mikään DDR.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #23

Ei virkapukuisia poliiseja riitä kaikkiin kadunkulmiin ja facebook-sivuille. Tiedustelu perustuu pitkälti ilmiantoihin, näin olen asian ymmärtänyt. Oikeusvaltiossa ei mielipiteistään joudu vankilaan, rangaistavia ovat vain teot.

Kyllä minä väitän, että ihmiset ovat yhteiskunnassa tottuneet siihen, että murhia ja raiskauksiakin tapahtuu. Moralismia voi palstoilla harrastaa, mutta miten niitä voisi tavallinen ihminen estää? Mitä ei voi estää, se täytyy kestää, sanoi isoisäni. Ja mitä ei voi kestää, se täytyy estää.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #24

Tiedustelu on pääasiassa verkossa tapahtuvaa ja epäiltyjen tarkkailua.

Väittää aina voi. Tottuminen vain kuulostaa alistumiselta ja turtumiselta, ja se on väärä asenne. Terrori ei ole mikään luonnonvoima, jolle emme voi yhtään mitään.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"Kristillisessä etiikassa kehotetaan kääntämään toinenkin poski lyöjää kohti." -
Poskien lukumäärä vaan on yksilöllä kaksi ja pienellä kansallakin aika rajallinen, ellei sitä sitten lisätä todella merkittävästi yhtä kääntämishaluisilla tuontiposkilla.

"Pahaan ei pidä vastata pahalla", sanoi myös syvästi yhteisöllinen pääministerimme niin insinöörismies kuin onkin, ei-teknis-pragmaattisesta näkökulmasta. - Niinpä. Jos hyvällä on kaksi ihokasta, hän antaa toisen tarvitseville. Jos hyvällä on kaksi omakotitaloa, hän antaa toisen tarvitseville. Käytännön teknis-pragmaattisluonteinen kysymys: vastaako suomalainen ihokas kymmentä? Ja mitäs sitten tehdään, kun tulee se yhdestoista? Kaksi kalaa ja viisi leipää riittivät joskus, mutta... Ks. http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/sipila...

Kysymys ei tietenkään ole olennaisimmin lainkaan pelkistä uskonasioista, ihan konkreettinen muunlainen oheisilmenemistöhän tässä aihepiirissä eniten huolettaa. Ja maallisenkin vallan reagointi siihen. Asiaan liittyvä piilosokeus ja sinisilmäisyys eivät aina ole geneettistä laatua, mutteivät myöskään esimerkiksi kulttuuri- tai opiskelutaustan peruja, kuten Sipilän tapauksessa.

Mutta terrorismia on nykyisellään vaikeaa ennaltaehkäisevästi torjua, kun kerran ns. jihad-säkeitä ei ole mahdollista imaamien ja mullahien eikä edes meidän arkkipiispamme mukaan poistaa käytössä olevasta koraanista samaan tapaan kuin kristinuskoa vähän siivottiin saatanallisista muinaisjäännesäkeistä/tulkinnoista renessanssiaikana? Pyhän sodan oppi antaa islamistirekrytoijille oivan laillisen työkalun levittää syrjäytyville poloisille miekkalähetyksen ilosanomaa paratiisiinpääsyä nopeuttavine tappo- ja itsemurhayllytyksineen muka jumalan sanaan perustuen - ks. esim. islamintuntija Salehzadeh http://blogit.iltalehti.fi/alan-salehzadeh/2015/12...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Mutta terrorismia on nykyisellään vaikeaa ennaltaehkäisevästi torjua, kun kerran ns. jihad-säkeitä ei ole mahdollista imaamien ja mullahien eikä edes meidän arkkipiispamme mukaan poistaa käytössä olevasta koraanista samaan tapaan kuin kristinuskoa vähän siivottiin saatanallisista muinaisjäännesäkeistä/tulkinnoista renessanssiaikana?"

Vaikeaahan se on. Puhutaan liikaa uskonnonvapaudesta tällaisessa tapauksessa, jossa on kysymys irvokkaasta uskonnon tulkinnasta.

Pekka Iiskonmaki

''Pitäisikö terrorismiin vain tottua?''

Ei siihen juuri muita vaihtoehtoja ole. Syylliset kiinni ja sanktiot rankimman jälkeen.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Sieltäkös paratiisista asti sinä ne teossaan onnistuneet syylliset käräjille hilaat? Vai tarkoititko oikeita syyllisiä eli itsemurhaiskuihin yllyttäviä imaameja ja mullaheja ja jihadia opettavia koraanin muinaisjäännesäkeitä?

Pekka Iiskonmaki

#4
Eikös tämä Tukholman autoilija saatu hengissä kiinni?

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #5

Saatiin hengissä kiinni kai kun räjähdereppu ei räjähtänyt vaan vähän vain tussahti. Ajatteli sen jälkeen selkä palaneena ensin, että inshallah menenpä tästä lentoasemalle järjestämään pariisilaiset, mutta kääntyi takaisin ehkä kun joku kumppani soitti että ilman reppua et mene koska marttyyrikuolema ei ole varmaa ilman sitä. Pahan länsimaisen viranomaisen ja oikeuslaitoksen perinteisiin kun ei ole kuulunut armo kuolemantuomion muodossa, eli maallinen kärsimys ja kunniaton elämä ei-marttyyrinä jatkuisi... Oli miten oli, miten rankaiset tehokkaasti itsemurhaiskua yrittänyttä? Kerran eräs tuttu lääkäri kertoi että kun hullu potilas oli kolmannen kerran hypännyt ikkunasta ja uhkaili neljännellä, teki mieli sanoa, että enää en luitas korjaa. Nyt vaan on kyse fanaatikosta joka uskoo voittavansa paratiisinlipun jos poliisi tai muu vääräuskoinen tappaa ja muutamiakin menee mukana.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#4:
"Vai tarkoititko oikeita syyllisiä eli itsemurhaiskuihin yllyttäviä imaameja ja mullaheja"

Tuossa olet juuri oikeilla jäljillä. Järjestäytyneen rikollisuden torjunnassa pyritään löytämään ne pomot ja rahoittajat ja käymään heihin kiinni. Sama menetelmä on tässäkin oikea. Yksittäisten tekijöiden napsimisessa ollaan aina kierroksen verran jäljessä ja erityisesti silloin, jos tekijää ei edes onnistuta nappaamaan ennen tekoa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #10

On toimittava samanaikaisesti kaikilla rintamilla. Imaamien vihasaarnoihin on puututtava, mutta luonnollisesti myös henkiin jäänet tekijät on otettava kiinni.

Käyttäjän MikkoHuumonen kuva
Mikko Huumonen

Terrorismiin pitaa tottua, on helpompi kuolla. Samalla ajatuksella liikenteeseen ja kavelemaan suojtiella. Milloinkas sita tietaa.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Suomessa on totuttu siihen,että joka vuosi parikymmentä elämänmurjomaa törmää vastaantulevaan rekkaan. Kuka on syyllinen? Siinä olisi meille relevantti keskustelun aihe.
Terrorismiin meillä ei ole totuttu, viimeksi sitä esiintyi 1920-luvulla. Koko Euroopassa muutama kymmenen ihmistä kuolee yksittäisten sekopäiden "terrori-iskuissa", yhteensä vähemmän kuin joka päivä autokolareissa.
Suhteellisuuden taju on täysin hukassa. Media myy pelottelulla tyhjästä. Hullu ei ole joka myy vaan joka ostaa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Terrori-iskujen vertaaminen liikenneonnettomuuksiin ei ole kovin hyödyllistä. Liikenneonnettomuudet ovat suurelta osin tahattomia. Terrori-iskut ovat sen sijaan tahallisia, ja niiden tekijät pyrkivät löytämään yhä tehokkaampia keinoja uhrien määrien lisäämiseksi. Liikenteen uhrimääärä pysyy tietyissä jollakin tavalla ennakoitavissa olevissa rajoissa, mutta terrorin uhrien määrä on arvaamaton - ajatellaanpa vaikka kemiallisia ja ydinaseita.

On siis aivan perusteltua, että media kiinnittää suurempaa huomiota terrorismiin ja sen syihin sekä ehkäisyyn. Luonnollisesti median kaupallinen luonne johtaa siihen, että ylilyöntejäkin tapahtuu: mitä enemmän lukijoita, sitä enenmmän tuloja.

Petteri Hiienkoski

Niin. Lontoon ensimmäinen muslimipormestari riensi Lontoon terrori-iskujen jälkeen ilmoittamaan, että terrorismi kuuluu city-elämään! - Olen täysin eri mieltä. Terrorismiin ei pidä eikä saa tottua! Se on väärin ja sitä vastaan on toimittava tarmokkaasti.

Vuorisaarnaan sisältyvä kristillisen etiikan mukainen ohje kääntää lyöjälle toinenkin poski on tarkoitettu yksityiselle ihmiselle. Siinä kielletään yksityiskosto. Siinä EI kielletä Jumalan kostoa, jonka Jumala toteuttaa maallisen esivallan kautta. Kristillinen etiikka edellyttää kuuliaisuutta esivallalle ja toimimista sen järjestyksen mukaan.

Esivallan velvollisuus on - sikäli kuin se toimii Jumalan sille antamalla valtuutuksella - estää ja rajoittaa ulkonaista vääryyttä ja pahuutta sekä puolustaa vallankäyttöpiirissään olevia sellaiselta. Tätä tarkoitusta varten sille on uskottu myös miekka eli suvereeni oikeus käyttää väkivaltaa.

Demokraattisessa järjestelmässä äänestäjillä on oikeus valita päättäjät hoitamaan esivallan virkaa. Meidän tulee valita päättäjiä jotka hoitavat virkaansa tarmokkaasti oikein niin kuin kuuluu. Kristityt kaikkialla maailmassa rukoilevat yksityisesti ja julkisesti sellaisten päättäjien puolesta "että saisimme viettää rauhallista ja hiljaista elämää kaikessa jumalisuudessa ja kunniallisuudessa".

http://petterihiienkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Elät yhden totuuden maailmassa. Kuten monet muut, muslimitkin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

#14
Tuollainen väite vaatisi perusteluja. Jokaisella saattaa olla oma totuutensa, mutta entä sitten? Kyllä yhteiskuntaa suojelevien lakien, viranomaisten ja kansalaisten totuus on se, jonka mukaan tässä on toimittava.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

#12
Kommenttiisi liittämäsi linkki on kaikessa realismissaan valitettavan osuva.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Tappamiseen ei pidä tottua, kuten ei mihinkään muuhunkaan rikolliseen toimintaan. Lain ja järjestyksen noudattaminen on normitila länsimaisessa kulttuurissa.

Kun nykyinen tekeminen läntisessä Euroopassa johtaa koko ajan samaan lopputulokseen, niin tarttis varmaan tehrä jotain toisella tavalla. Lässytyksen asemasta vaikka vihdoinkin konkretiaa. Eipä niitä keinoja sen enempää tarvi toistella, kyllä ne jokainen tietää.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Kun nykyinen tekeminen läntisessä Euroopassa johtaa koko ajan samaan lopputulokseen, niin tarttis varmaan tehrä jotain toisella tavalla. Lässytyksen asemasta vaikka vihdoinkin konkretiaa. Eipä niitä keinoja sen enempää tarvi toistella, kyllä ne jokainen tietää."

Näin on, mutta niistä keinoista on kyllä syytä keskustella. Niitä kun on niin monenlaisia.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Halusimme tai emme niin meidän on jo nyt tunnustettava, että olemme tottumassa nopealla aikataululla terrori-iskuihin.

Jo nyt Euroopan ulkopuoliset terrori-iskut eivät meitä syvällisesti järkytä tai välttämättä edes kiinnosta, elleivät ne satu suomalaisten lomakohteina sijaitsevissa maissa.

Kehitys on huolestuttava.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kysymys on nyt siitä, mitä tarkoitamme tottumisella. Tietenkään mikään toistuva ilmiö ei vaikuta ihmisiin samalla tavalla kuin ensimmäiset tapaukset. Terrorismin suhteen tapahtuu samoin. Aina on ollut niin, että kaukana tapahtuvat asiat koskettavat vähemmän kuin lähellä tapahtuvat. Ihminen on sentään yleensä aika itsekäs olento. Terrorismiin tottuminen ei saa kuitenkaan merkitä alistumista ja turtumista "välttämättömään". Se on blogini pääsisältö.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset