Lokari

Trumpin johdolla USA on liukumassa banaanivaltion luokkaan

Presidentti Trumpin viimeisimpiä tempauksia ovat syytökset, joiden mukaan presidentti Obama olisi määrännyt, että Trumpin puheluja kuunnellaan. Väite on vakava varsinkin presidentin esittämäksi.

Trump lienee saanut idean tähän epämääräiseltä uutissivustolta, jossa väitettiin, että FBI olisi anonut lupaa saada kuunnella Trumpia lähellä olevien henkilöiden käymiä keskusteluja venäläisten diplomaattien kanssa. Mitään tällaista lupaa ei ole myönnetty, eikä lain mukaan olisi voitukaan myöntää.

Liittovaltion keskusrikospoliisin FBI:n päällikkö onkin todennut, että tällaista pyyntöä ei ole koskaan esitetty ja vaatinut oikeusministeriötä korjaamaan väitteen julkisesti. Jää nähtäväksi, ryhtyykö Trumpin valitsema oikeusministeri tähän puuhaan – sitä sopii epäillä.

Koska Trump tarttui tähän ilmeisen perättömään väitteeseen, herää kysymys, kumpi lienee pahempi vaihtoehto: Se, että Trumpin esittää tietoisesti selvän valheen vai että hän uskoo näin hataria ja helposti kumottavia väitteitä. Usein puutteellisesti asioita tuntevat ihmiset uskovat kritiikittömästi sen, mitä pitävät toivottavana. Presidentille tämä on arveluttava taipumus – kuten ylenmääräinen valehtelukin.

Muiden kuin kannattajiensa näkemyksistä Trump ei selvästikään piittaa. Mutta miten kauan häntä äänestäneet nielevät presidenttinsä puheet? Luultavasti niin kauan kuin Trump näyttää toteuttavan vaalilupauksiaan ja kannattajat uskovat oman taloudellisen asemansa paranevan presidentin politiikan ansiosta.

Yhdysvaltain presidentinvaalit ja niiden jälkeinen tilanne ovat varsin poikkeuksellisia. Helsingin Sanomien toimittaja Petteri Tuohinen totesi (6.3.): "kuva totuuden jälkeisestä ajasta luo väistämättä mielikuvan afrikkalaisesta valtiosta, jossa vallanvaihto ei ole mennyt aivan demokratian kytkentäkaavioiden mukaisesti. Ei sinne päinkään".

Näyttääkin siltä, että demokratialla ja muilla arvoillaan aina ylpeilleen Yhdysvaltojen maine on liukumassa uuden presidenttinsä myötä banaanivaltion luokkaan.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Johtajan edellytys tehtäviensä hoitoon perustuu luottamukseen. Luottamusta tosiaan mitataankin ja osoittaa, että noin 40 % kansasta luottaa, siis Trumpia kannattaneet. Vaan kyllä hyvä johtaja tarvitsee ainakin sietokykyä myös poliittisilta vastustajiltaan ja etenkin ulkopolitiikka vaatisi luottamusta.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Totta. Luottamusta tarvitaan niin valtioita kuin yrityksiäkin johdettaessa. Trumpin tyylisellä vihapuheella ei luottamusta synnytetä, vaan lisätään vastakkainasetteluja.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Mistä tiedät, että Trumpin puheluja ei olisi kuunneltu. Eihän lain kirjain sellaista estä. Kuuntelihan Obaman hallinto kaikkia eurooppalaisia valtionjohtajia ja ties ketä. Miksi ei sitten kilpailevan puolueen ehdokasta.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Mediasta. Mitään muuta tietolähdettä meillä ei täällä kaukana Pohjolassa ole. Ripaus tervetttä järkeä auttaa johtopäätösten teossa.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

Trump taitaa olla liiankin kiinnostunut arvostelijoidensa mielipiteistä. Hän saa hepulin kaikista häntä arvostelevista kommenteista ja lehtijutuista ja leimaa niiden esittäjät epäluotettaviksi ja valemediaksi.

Epäilen tämän Obamaan kohdistuneen putkauksen johtuvan tapahtumasta, jossa Obama julkisesti nöyryytti Trumpia ns. syntymätodistuskohun jälkeen. Trump ei unohda eikä anna anteeksi, eikä totuus haittaa hänen sanomisiaan!

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Tieedotusvälineissä kerrotaan, että Trump on erittäin perso kehumiselle ja reagoi suhteettoman voimakkaasti kritiikkiin. Claes Anderson arvioikin hänen käyttäytyvän kuin narsistinen psykopaatti.

Voi olla, että Obaman suorittama nöyryytys jäytää. Kovasti hän näyttää inhoavan edeltäjäänsä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Trumpin syytökset voivat Bloombergin mukaan johtaa presidentin viraltapanoon:

https://www.bloomberg.com/view/articles/2017-03-06...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kas vain. Saa nähdä kuinka äijän käy. Trumpin kannattaisi kysyä joskus juristeilta, mitä voi sanoa ja mitä ei.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset