Lokari

Kuinka kauan Twitter-presidentti voi jatkaa?

Donald Trump on profiloitunut valtionpäämiehenä, joka lähettelee ahkerasti twitter-viestejä, kun jokin uutinen häntä ärsyttää. On meilläkin ollut teksti- ja sähköpostiviestejä tehtailevia poliitikkoja – tuoreimpana tapauksena Yleä viesteillään pommittanut pääministeri Sipilä. Presidentti Urho Kekkonen joutui tyytymään vanhanaikaiseen etanapostiin läksyttäessään poliitikkoja ja johtajia myllykirjeillään.

Trump on kuitenkin aivan omaa luokkaansa. Kun yökaudet televisiota seuraavan presidentin silmiin osuu kuohuttava uutinen tai ohjelma, singahtaa Valkoisesta talosta viesti maailmalle ilman minkäänlaista neuvonantajan tarjoamaa suodatinta. Twitter-iskun sisällössä ei niin sanotulla vanhanaikaisella totuudella ole välttämättä paljonkaan sijaa. Presidentin ja yksityishenkilön roolit menevät tässä iloisesti sekaisin.

Viestittely paljastaa yksityisyydestään aran ja kritiikkiin tottumattoman yritysjohtaja-omistajan. Hänelle ei ole koskaan sanottu vastaan, mutta nyt hän saa sietää sitä jatkuvasti. Eikä vastarannan kiiskiä voi edes erottaa. Tämä reagointi tuo mieleen ensi kertaa todellisuuden kohtaavan hemmotellun teini-ikäisen, joka on tähän asti saanut tahtonsa läpi kaikessa.

Herää kysymys, miten pitkään tällaisella mielenlaadulla varustettu henkilö voi toimia presidentin virassa, varsinkin kun hänen politiikan ja poliittisen elämän tuntemuksensa on olematon. Trump on viestittelyllään rakentanut itselleen kasvavan joukon viholliskuvia: media on kansan vihollinen, samoin oikeuslaitos, joka ei ymmärrä presidentin turvallisuusajattelua.

Trump ei ymmärrä, että median tehtävänä on toimia vallan vahtikoirana ja tiedottaa kansalle vallanpitäjien tekemisistä – poliittisille päättäjille ei todellakaan pidä antaa "työrauhaa".  Myös sen presidentti unohtaa, että tuomarien on pidettävä oikeusvaltiota pystyssä presidentin henkilökohtaisista näkemyksistä piittaamatta.

Rajojen takaakin löytyy vihollisia: Kiina, Meksiko, Ruotsi, Euroopan unioni ja joukko muslimimaita on jo twiitattu takajaloilleen. Myös Trumpin ja hänen perheensä liiketoimista on alkanut tulla riesaa – ja twiittauksia.

Löytyykö republikaanisesta puolueesta riittävästi poliittista tahtoa viheltää peli lopulta poikki? Valitettavasti oikeusvaltiossakin oikeudenkäynti on politiikkaa. Niin kauan kuin republikaanien senaattoreiden enemmistö katsoo Trumpin jatkamisen edulliseksi itselleen ja puolueelle, hän jatkaa, ehkä jopa selvistä lainrikkomuksistakin huolimatta.

Kannattajakunnan pysyminen ehdokkaansa takana on melko varma tae siitä, että republikaanisenaattorit eivät uskalla vetää presidentiltä tukeaan. Nykynäkymin kannattajiin eivät muiden esittämät tosiasiat juurikaan pure – vain oman presidentin "vaihtoehtoiset faktat" ovat käypää valuuttaa. Vasta silloin, kun vaalilupausten pettäminen alkaa näkyä omassa kukkarossa, on kannattajien totuuden hetki.

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (108 kommenttia)

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Lyhempiäkin ajanjaksoarvioita on esitetty...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Niin, USA:ssa presidentin vaalikausihan on 4 vuotta, joten jo v. 2021 on seuraavat vaalit, jolloin demokratia toimii. Näyttää ovea tai antaa jatkoaikaa.
Tarja Halonen - Putinin kaveri - oli Suomessa 2 x 6 vuotta, vaikkei hänkään ollut kaikkien presidentti. Nyt korjailemme hissukseen sen kauden vaurioita ja rakennamme uudelleen kuntoon puolustusta ja mm. länsisuhteita...

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #10
Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #11

Kuinka kauan Twitter-presidentti voi jatkaa?

Tammikuuhun 2021, jos ei asetu uudelleen ehdolle.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #10

Voipi olla, että Tarja oli ja on Putinin kaveri, eikä kaveruudessa ole sinänsä mitään pahaa. Meidän Sauli rooli tuntuu olevan toimiminen Putinin sanansaattajana länteen päin ja se rooli on itsenäisen Suomen kannalta kovin, kovin arveluttava.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #15

Sanansaattajahan se Sauli on, eikä sitä päätösvaltaa taida olla Venäjänpolitiikassa kuin sen parin prosentin verran, mikä on Suomen vaikutusvalta EU:ssa.

Mutta ei se mikään huono pesti ole, tärkeä pesti se on Saulille ja taitaa Sauli sen pestinsä osata hoitaa.

Toivoa vain sopii että EU pysyy yhtenäisenä Venäjään päin, mutta Putinilla on inhat lonkeronsa EU- maiden politiikassa, lahjontaa, salamurhia, trollausta netissä, valemedioita, valeuutisia, populistipuolueiden rahallista tukemista.

Jos Putin pelinsä voittaa, niin se tapahtuu näiden lonkeroiden avulla joilla EU pyritään hajoittamaan ja tuhoamaan.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila Vastaus kommenttiin #20

→20/AV: "Sanansaattajahan..."

Hermes oli jumalten sanansaattaja. Hermestä palvotaan muun muassa matkustajien, paimenten, kirjallisuuden, runoilijoiden, urheilijoiden, kauppiaiden ja varkaiden suojelijana sekä jumalten viestinviejänä. Sanansaattajalle ovet ovat auki moneen suuntaan. Joskus oli tapana, että viestintuoja tapettiin, ettei sisältö päässyt vuotamaan ulkopuolisille.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #15

Meillä on hyvä presidentti, joka ei höpertele. Keskusteluyhteys Putiniin on meille rajanaapurille tärkeä. Eristäytymiselllä ei voiteta mitään - synnytetään vain uusia epäluuloja.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #26

Keskusteluyhteys on erittäin tärkeä niin ystävien, naapureiden kuin vihollisten kanssa. Ilman sitä ei mitään rauhaa rakennetaan.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola Vastaus kommenttiin #10

Halonen on ilman muuta Putinin hyvä kaveri. Keskustelujakin käytiin kahden kesken ja Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta jätettiin pimentoon. Tämän silloinen valiokunnan puheenjohtaja Pertti Salolainen kertoi aikanaan jälkeenpäin tv:ssä. Oli siinä faktatiedossa hämmästeltävää. Halonen sai lahjaksi kissan ja käy nyt silloin tällöin ”kissanristiäisissä” itänaapurissa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #61

Joo, ihan toistahan se oli Kekkosen aikaan, jolloin Hesarin etusivuiltakin poistettiin makkaramainokset, että saatiin tilaa reaaliaikaisille uutisille Hrushtshovin vastauksesta Karjalan palauttamiskysymykseen.

Muutenkin Paasikiven ja Kekkosen aikana ulkoasiainvaliokunta päätti kaikesta. Hyvä, kun silloin tällöin presidentille muistettiin kertoa, mitä valiokunta nyt taas oli päättänyt Saimaan kanavasta tai ETY-kokouksesta.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Jep, 8 vuotta, kun kaksi kautta on maksimi.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Demokratia kuolee siihen paikkaan jos maan presidentti ei saa toimia virassaan somenviestien takia.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Ei ole kyse pelkästään someviesteistä, vaan nimenomaan demokratian ja oikeusvaltion halveksimisesta hänen viesteissään ja puheissaan. Puhumattakaan niin sanotusta totuudesta, jota Trump käsittelee varsin luovasti. Ei demokratiaa valheille rakenneta.

Ymmärrän kyllä joidenkin perussuomalaisten Trump-sympatiat hänen tiukkojen maahanmuuttokantojensa takia, mutta en heittäisi lasta (eli lakeja ja tosiasioita) pesuveden mukana pois.

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

No hui kauhea. Aika heikosti on asiat jos järjestelmä ei kestä yhtä äänekästä räyhähenkeä. On puheita ja sitten on tekoja.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #12

Kyllä äänekästä räyhähenkeä saa olla, mutta kun sitä räyhähenkeä lietsoo henkilö, jonka peukalon alla ovat ydinaseet, silloin ollaan vaaralisella tiellä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #12

Ei kyseessä ole pelkkä räyhähenki,vaan maan ylin päättäjä, jonka valta on todella suuri. Se punainen nappi mukaan luettuna.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen Vastaus kommenttiin #22

Seuraavaksi oletat Trumpin järjestävän twitterkyselyn siitä painetaanko sitä nappia tänään vaiko huomenna?

Siinähän maalailette niitä piruja seinille, mutta turha tulla ainakaan minulle niitä taiteena tai edes totuutena myymään.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #39

En oleta mitään. En myöskään yritä myydä kenellekään mitään.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Niin kauan kuin republikaanien senaattoreiden enemmistö katsoo Trumpin jatkamisen edulliseksi itselleen ja puolueelle, hän jatkaa, ehkä jopa selvistä lainrikkomuksistakin huolimatta."

Republikaanit katsovat ensin olisiko presidentti saatavissa hallintaan. Yksi konsti näyttää jo vähän niinkuin olevan käytössä. Presidentin avustajat ja ministerit eivät piitta presidentin puheista ja Twiiteistä vaan vetävät politiikassa omat linjansa presidentin puheiden ohi. Vähitellen muutkin lakkaavat panemasta painoa presidentin twiiteille ja puheille.

"Kannattajakunnan pysyminen ehdokkaansa takana on melko varma tae siitä, että republikaanisenaattorit eivät uskalla vetää presidentiltä tukeaan. Nykynäkymin kannattajiin eivät muiden esittämät tosiasiat juurikaan pure – vain oman presidentin "vaihtoehtoiset faktat" ovat käypää valuuttaa. Vasta silloin, kun vaalilupausten pettäminen alkaa näkyä omassa kukkarossa, on kannattajien totuuden hetki."

Tämä on totta, siksi presidentin avustajakunnan on vallankaappausta suunnitellessaan tarkkaan huomioitava presidentin kannattajakunta, mikä onkin presidentin ainut pelastus palatsivallankaappauksen ja määräysvallan menettämisen uhalta.

Nyt jo on ollut merkkejä siitä miten Trump yrittää puolustautua avustajakuntansa vallankaappaushankkeelta. Hän kääntyy kannattajiensa puoleen ja pitää vaalipuheidensa kaltaisia puheita yleisönsä edessä.

Valitettavaa presidentin kannalta on että kannattajien lisäksi Trumpilla on kansalaisten parissa myös vastustajia jotka pitää vastamielenosoituksia.

Se saatetaan hyvinkin päättää kaduilla mielenosoituksissa, kuka USA:ta todella johtaa Trumpin kaudella, Trump, vaiko Trumpin esikunta, siis republikaanit.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Republikaanit koettavat tosiaan sivuuttaa presidentin kannat tai ainakin lieventää niiitä, mutta loputtomiin se ei käy - paitsi jos senaattorit äänestävät Trumpin esityksiä vastaan senaatissa.

Jos kamppailu siirtyy kaduille, ollaan jo kuin banaanivaltiossa. Tällainenkin USA:n alennustila saatetaan kyllä nähdä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Jäi muuten tämä blogisi kehumatta.
Siinä on oikea aihe ja oikea asenne minun mielestäni.

Toivoa herättää minun mielestäni presidentin avustajien otteet tähän mennessä.

Toinen toivoa herättävä piirre, jonka jo mainitsin omassa blogissani, on se että esikunnassa on paljon sotilaita, upseereja, kenraaleita. Sotilailla on tiettävästi psykologisia keinoja saada kukkoilevia poikia sopeutumaan joukkoihin ja pelaamaan yhteen.

Vaikka kentsut ovat täässä tilanteessa tämän "kukkopojan" alaisia, niin luultavasti heillä kuitenkin on ne keinot hallussaan ja voivat soveltaa niitä käytäntöön myös ollessaan alisteisia tämän vallankäytölle.

En siis ole heittämässä pyyhettä kehään vielä.
Trumpin kausi voi olla jopa menstyksekäs, jos kaikki menee hyvin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #7

Kiitokset kehuista!

Avustajat ovat tosiaan koettaneet pehmentää Trumpin lausuntoja. Sotilaissa on muuten sekin ominaisuus, että he ovat tottuneet tottelemaan esimiehen käskyjä.

Saapahan nähdä, miten äijän - ja Amerikan - käy.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #16

"Sotilaissa on muuten sekin ominaisuus, että he ovat tottuneet tottelemaan esimiehen käskyjä."

Kenraalin tasoisen sotilaan pitää voida lausua myös oma painava sanansa. Hän voi siten vaikuttaa mielipiteillään käskyn sisältöön, ainakin jos käskijänä on joku tolkun mies. Trump ei taida sitä kylläkään olla.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #24

Toivotaan näin tapahtuvan. Historiassa on muuten esimerkkejä kenraali- ja everstijuntista, jotka kääntyivät (heidän käsityksensä mukaan)maalle vahingollista halitsijaa vastaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Trumpin valinta todistaa, että Amerikan presidenttinä voi toimia kuka tahansa. Ei tarvitse tietää mitään, ei tarvitse osata mitään, ei ylipäätään mitään vaatimuksia. Kelvottominkin saa jatkaa, vaikka hänet kyseenalaistettaisiin koko maailmanlaajuisesti. Onko kyseessä pellen virka? Sen kulloisenkin pellen kanssa sitten fiksummat virkamiehet ja avustajat koittavat parhain päin pärjätä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Niin sanottu populismi nostaa joskus tällaisiakin parrasvaloihin.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Toki herää kysymys siitäkin, kiinnostaako sotilasteollista kompleksia oikeastaan, kuka Twitter-pelle huomion kerää. Kaipaisin yksiselitteistä kuvausta siitä, mitä kaikkea siihen punaisen napin painamiseen täsmällisesti ottaen tarvitaan.

Ihan silkan arvojohtajan merkityksessä presidentti on kuitenkin niin tärkeä hahmo, että luulisi republikaanisimmankin bisnesmaailman vähitellen ryhtyvän järjestelyihin kansainvälisen maineensa puolesta.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Ihan silkan arvojohtajan merkityksessä presidentti on kuitenkin niin tärkeä hahmo, että luulisi republikaanisimmankin bisnesmaailman vähitellen ryhtyvän järjestelyihin kansainvälisen maineensa puolesta."

Niin luulisi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kysymys toimintavallasta on minunkin mieltäni askaruttanut, eräiden muidenkin valtiaiden kohdalla. Sitä yksiselitteistä kuvausta tuskin meille annetaan; sekin on eräs valtastrategia.
Twitter voi olla tehokas viestintäkeino ja jotkut osaavat käyttää sitä tehokkasti infon levittämiseen.
Mutta jos presidentti visertelee tunnereaktioitaan harkitsemattomasti, luulisin ettei hän pysy virassaan seuraaviin vaaleihin asti.
En paljonkaan ole seurannut herra Trumpin möhläyksiä, mutta arvelen, että hän saattaa itsekin kyllästyä presidentin roolin esittämiseen (tässä on paikallaan puhua "roolista") ja omasta halustaan luopua pelistä kun huomaa, ettei ollutkaan niin kiva leikki kuin kuvitteli.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #48

"Mutta jos presidentti visertelee tunnereaktioitaan harkitsemattomasti, luulisin ettei hän pysy virassaan seuraaviin vaaleihin asti.
En paljonkaan ole seurannut herra Trumpin möhläyksiä, mutta arvelen, että hän saattaa itsekin kyllästyä presidentin roolin esittämiseen (tässä on paikallaan puhua "roolista") ja omasta halustaan luopua pelistä...".

Pelkkä visertely ei vielä riitä erottamiseen, mutta saattaa olla, että ennen pitkää löytyy jotakin raskauttavaa esimerkiksi liiketoimien puolelta.

Saattaa hän kyllästyäkin, mutta kunnianhimo ja oikeassa olemisen tarve voivat estää vapaaehtoisen poistumisen kuvioista.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Noin tuo näyttää olevan. Trumpin arvovalta la luotto häneen ovat jo menneet, mutta maine: Se kasvaa samassa suhteessa ja sen turvin hän voi virassaan jatkaa. Uudelleen valintaa en veikkaa.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Twitter-viestit ja politiikan heikko tunteminen ovat epäilemättä ongelma, mutta paljon suurempi on se, että Trumpin kosketus todellisuuteen vaikuttaa vähintäänkin oudolta. Mediakritiikki kohdistuu niihin jotka ovat hänen kanssaan erimieltä, ei niihin joilla on huonoimmat väitteet tai joiden väitteet ovat helposti todistettavissa virheellisiksi. Tuossa asemassa ei pitäisi tehdä mutu-päätöksiä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Juuri twitter-viestit tuovat päivänvaloon kaikki nämä Trumpin puutteet ja kummmallisuuudet. Twitter on tässä vain väline, joka paljastaa reaaliajassa Trumpin spontaanit reaktiot.

Käyttäjän VilleVauhkonen kuva
Ville Vauhkonen

Obabakin käytti twitteriä. Niin presidenttinä kuin jo ehdokkaana. Silloin sitä pidettiin hyvänä juttuna, ei uhkana järjestelmälle. Miksi juuri tämä twitter olisi ongelma. Sitä on pidetty demokratiaa edistävänä asiana mm. arabikevään aikana. Jos presidentti Trump kirjoittaa puuta heinää, sai kaiketi on osoitettavissa puuksi ja heinäksi, mutta eikö se ole hyvä asia noin teoriassa, että presidentit twiittaa kansalaisille (vaikka Sauli Niinistö).

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kuten sanottu, twitter ei ole se pointti, vaan se mitä sen välityksellä singotaan maailmalle reaaliajassa, eli ilman sen kummempaa harkinta-aikaa - neuvonpidoista nyt puhumattakaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Ongelma taitaa tulla siitä että Presidentti twiittailee vähän kuin aikansa kuluksi puuta heinää, vähän kuin muutkin, mutta ei oikein pidä siitä että häntä kritisoidaan.

Minä en muuten ole oikein päässyt sisälle tuohon twiittailumaailmaan, se ei oikein sovi, kuten ei myöskään tämä facebook. Olen kyllä yrittänyt sopeutua siihen maailmaan, mutta tässä tapauksessa yrittäminen ei ole tuottanut tulosta.

Olisikoham mahdollista saada jostain sopeutumiskoulutusta, vähän kuten mamut saa oppia tähän suomalaiseen yhteiskuntaan sopeutumisessa.

Minusta ei taitaisi olla mamujen kouluttajaksi, kun en oikein itsekään tiedä mitä tämä suomalainen kulttuuri oikein on, ja vaikka tietäisin, en haluaisi yrittää sopeutumista siihen. Se on tuntunut minusta vieraalta siitä lähtien kun ennen koulua, siis pyhäkoulussa, yritettiin minuun juurruttaa körttiläisyyden alkeita. Vieraantumiseni alkoi varmaan sieltä, enkä ole koskaan kunnolla eheytynyt. :)

Mutta tähän twiittimaailmaan haluaisin vähän paremman kosketuksen ja ymmärryksen. Lähinnä minua risoo se että twiitit on yleensä aivan liian pintapuolisia. Mikä siinä pintapuolisuudessa oikein mahtaa kiehtoa muita ihmisiä?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Tämä puuta-heinää -twiittailu se asian ydin on minunkin mielestäni.

Googlesta löytää vaikkapa aloittelijan twiittaus-oppaan. En sitä tosin itse juurikan harrasta. Pinnallisuus johtunee (paitsi twiittaajista) paljolti siitä, että viestin laajuus on enintään 160 merkkiä.

Suomalaisesta kulttuurista: vaikea määritellä, mutta sen tunnistaa, kun sellaisen näkee - ja varsinkin jos näkee täällä sen puutteen.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Mister ”Twitterpresidentin” pään päällä tuntuu roikkuvan kaiken aikaa Damokleen miekka. Jouhen kestävyys tuntuu olevan samassa suhteessa käynnissä oleviin tutkimuksiin, joilla selvitetään Trumpin kytköksiä itänaapuriin. Yksi mielenkiintoinen asia voisi olla se, että hänen lähimiehiään kenraali Flynn mukaan lukien joutuisi kongressin kuultaviksi.
Trump tullee tuskin vähentämään tätä twiittaus-intoaan. Se kuuluu oleellisena osana tähän ”abcd-tautiin.” Häneltä pitäisi ottaa älypuhelin pois ja kukaan ei pysty sitä tekemään. Hänellä menee ”liian lujaa.” Pää kulkee sitä vauhtia, että varpaat eivät meinaa tulla mukaan.
Mister ”Twitterpresidentin” taival päättyy todennäköisesti viimeistään silloin, kun ”isot pojat” saavat hänestä jossain vaiheessa tarpeekseen. Saa nähdä, onko se edessä vielä tämän vuoden puolella.

Meidänkin oma ”twiittarimme” lähetti myös hänelle tietoa Ruotsin tilanteesta. Tietysti tämä tapahtui ex-pääministerin persoonassa. Aiheuttaako se mahdollisesti harmia Suomen ulkopolitiikalle tulevaisuudessa? Trumpin kaltaiset miehet eivät narsistina pidä neuvojista.
Ruotsin tilanteesta oltiin kyllä huolestuneita, mutta ei siitä, että kaatuneen aito avioliitto–äänestyksen myötä ei kannettu huolta lapsen edusta. Tästä professori Tapio Puolimatka kertoo ansiokkaasti omassa blogissaan ”Poliitikot hylkäsivät lapsen edun.” Kokoomuslaisista edustajista vain yksi ymmärsi tämän, että lasta on suojeltava. Jopa muinaismuistomerkeissä, kuten kivikautisissa kalliomaalauksissa, löytyy plakaatti, jossa lukee ”lain suojaama”.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Allekirjoitan pitkälti näkemyksesi "Damokseen miekasta".

Pidin Stubbin sekaantumista asiaan tarpeettomana ja vahingollisenakin. Ruotsalaiset ovat niin herkkänahkaisia varsinkin maahanmuuttoasioissa. Oli vain terveellistä, että "kuninkaallinen ruotsalainen tekopyhyys" sai Trumpilta hiukan ravistelua.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Olin juuri Tukholmassa, ja Ruotsissa todellakin säntäillään 'virallisesti' ympäri seiniä ja käytäviä siksi, että joku kehtaa sanoa heidän epäonnistuneen po. politiikassaan.

Toisaalta olen varma, että he tietävät erinomaisen hyvin, mistä on kyse ja mitä on tarkoitettu, mutta haluavat omalla tavallaan juosta päänsä ikiomaan ns. Karjalan mäntyyn. Siksi tuorein polttoitsemurhayritys Sergelin torilla ja Rinkebyn uusimmat levottomuudet sotkivat po. vakuutteluja turvallisuudesta.
Poliisit ja poliisijohto nokittelevat toisiaan, poliitikot ja jopa maahan muuttaneet kriittiset mittailevat kuviansa maan todellisuudesta jne.

Stubbin ei kannattaisi enempää pilata omaa ja Suomen mainetta Trump-liipasinherkkyydellään. Brexit-, Trump- ja lintukoto-lausunnot ovat jo menneet metsään...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #33

Voin kuvitella ruotsalaisten säntäilyn. Ollaan nyt niiiin loukkaantuneita.

Sattuikin Trumpin kannalta sopivasti nämä levottomuudet - hänellä oli vain väärä ajoitus.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #35

Pikku hotellissani oli joka huoneessa tällainen tervehdys, joka kertoo, että lintukodossa on uudenlaisia huolia entisten lisäksi.
https://scontent.fqlf1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/16...

Ruotsi joutunee säntäilemään tai loukkaantumaan vastaisuudessa yhä enemmän, koska osa virkakuntaakin on jo saanut mittansa täyteen siitä, että ns. korrektius on ajat sitten lipsahtanut itsepetoksen puolelle.

Maassa on jatkuva 'ongelmien ajoitus' päällä jokaiselle, joka kulkee silmät ja korvat auki. Siitä pitää huolen säännöllisesti toistuva kuulutus T-Centralenissa:
"Vahdi laukkuasi ja takkiasi sekä pidä lompakko ja kännykkä suojaisessa taskussa."

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #72

Tähän on tultu ja paluuta ei ole. Kyse on pohjimmiltaan ruotsalaisesta kuninkaallisesta helmasynnistä, naiviudesta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kansainvaellus ja haittamaahanmuutto ovat olleet tabu josta ei ole poikkipuolista sanaa saanut sanoa ilman että leimataan rasistiksi. On erinomaista että löytyy henkilö joka avaa luutuneita käsityksiä ja saa keskusteluun nämä haittapuoletkin. Toivottavasti Trump ottaa puheeksi myös ilmastonmuutoksen ja nämä massiiviset virheet mitä Eurooppa ja USA ovat typeryyksissään tehneet siirtäessään teollisuuden Aasiaan joka tuhoaa ilmastoa ja vesistöäkin moninkertaisesti.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Teot ratkaisevat. Toistaiseksi Putin "johtaa" niiden osalta 6-0. Hänkin on saattanut suututtaa muutamia ihmisiä, valtionpäämiehiä, jopa lehdistöäkin, vaikkei ole twiitannut.

Presidentin erottamiselle on korkea kynnys, mutta eroamisesta on kai vain Nixon esimerkkinä, koska uhkana oli rikosoikeudenkäynti Watergate-skandaaliin liittyen.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Teot ratkaisevat, mutta puheet enteilevät tekoja. Ennen kaikkea jo puheet paljastavat minkälainen ihminen on kysymyksessä.

Putin on aivan toista maata valtiomiehenä kuin höpertelevä Trump. Vaikka en Putinin ihailija suinkaan ole.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

On se Putinkin välillä höperehtiyt ja lisäksi hänellä on välillä tapana kadota. Epäilen että syynä katoamisiin voivat olla juopottelujaksot.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Vikansa kullakin, mutta Putinin viat eivät Trumpin vikoja mitätöi miltään osin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En usko hänen juopottelevan. Sellaisesta ei ole mitään merkkejä. Jeltsin sen sijaan kylläkin.

Eikä niitä katoamisia kovin usein tapahdu. Näyttävin viimeisin oli kaiketi parisen vuotta sitten kahden viikon ajan. Presidentin kanslia Venäjällä suhtautui ihmetteleviin kysymyksiin jotenkin huvittuneen leppoisasti. Jäi sellainen tunne, että Putinilla oli todellakin jotain kivaa privaattijuttua silloin meneillään eikä sitä saanut paljastaa. Huhuiltiin muun muassa kasvon kohotusleikkauksen jälkeisestä piiloutumisesta, kunnes uuden ja entistä ehomman naaman taas voi hehkuvana näyttää julkisuudessa.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #37

Myös oppimestari Stalin harrasti näitä katoamistemppuja. Se oli yksi keino testata lähipiirin lojaaliutta. Jos lähipiiriin kuuluva teki jotain minkä Stalin saattoi tulkita vallan hamuamiseksi katoamisperiodin aikana niin sittenpä tuli miehet aamuyöstä hakemaan. Mihail Zygar kertoo kirjassaan, että Putin on perinyt toisenkin periaatteen Stalinilta. Jos lakeija ansaitsee tulla kurmootetuksi niin rikkomuksen ja sitä seuraavan rangaistuksen välille jätetään sopivasti aikaa. Rangaistava luulee jo selvinneensä pälkähästä, kunnes....

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #37

#37

Tuskin Trump juopottelee, mutta hyvä olisi päästää maailmantelevisio zoomailemaan hänen lääkekaappiaan.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Miksi Trump katsoo mediaa kun tietää ettei mediaan voi luottaa?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Voidakseen oikaista virheet heti tuoreeltaan.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Argentiinan edellinen presidentti Cristina Elisabet Fernández de Kirchnerin twiittailusta käytettiin sanaa koski. Tuskin kuitenkin Trump on tältä tapansa oppinut. Todettakoon nyt kuitenkin, että Cristina nykyisin harrastaa juoksua. Hän nimittäin juoksee nykyisin oikeusistuimissa todistelemassa lastensa ja entisten avustajiensa rahanpesua. Vielä hän ei ole ainakaan vahvasti syytettyjen penkille kipuamassa. Saapi nähdä seuraako Trump hänen jalanjälkiään tarkemminkin.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Erinomainen kirjoitus Pekka Pihlannolta! Yhdysvalloissa niin demokraatti- kuin republikaanipuolueessakin sekä virkamiehistössä mukaanlukien turvallisuusviranomaiset pohditaan varmasti koko ajan miten Trump saataisiin pois virasta ja mitä seurauksia siitä olisi. Jos Trump ei nimittäin muuta äkkiä toimintaansa (eikä siitä näy mitään merkkejä toistaiseksi), Yhdysvaltain presidentin arvovalta alkaa olla samaa luokkaa kuin surullisenkuuluisan Italian ex-presidentin Silvio Berlusconin. Yhdysvallat saattaa tämän myötä tulla menettämään maailman johtavan valtion aseman Kiinalle.

Tolkullisimmat Trumpin hallinnon edustajat ovat toistaiseksi pystyneet estämään suurimmat vahingot esim. transatlanttisissa suhteissa ja jossain vaiheessa alkaakin hallinnon sisällä valtataistelu maltillisten ja hörhöjoukon, etunenässä Bannon, välillä. Mielenkiintoista nähdä, kummalle puolelle Trump asettuu.

Kestääpä Trumpin virkakausi sitten muutamia kuukausia tai peräti kahdeksan vuotta, historioitsijoilla tulee riittämään vuosikymmeniksi kirjoitettavaa tästä eriskummallisesta ajasta, jolloin maailman merkittävintä demokratiaa ja ydinasevaltaa pääsi johtamaan mieleltään epävakaa henkilö.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kiitokset! Presidentin arvovalta on tosiaan jo aika pitkälti mennyt, ja samalla USA:n imago on kokenut kolauksen.

Maa on jakautunut kahtia ja samoin ehkä on tilanne hallinnossa, joskin Trump nimittää omat virkamiehet. Tosin nämäkin voivat nousta kapinaan, jos aivan hulluksi menee; hekin voivat ajatella: America First (Trump Second).

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

#55
Eiköhän maa ollut jakautunut kahtia jo Obaman aikana. Ei Trump olis tullut valituksi jos ei niin olisi ollut.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #66

Tottakai oli. Tässä pohditaan nyt sitä, kuinka kauan järjellisin ja vastuullisin osa konservatiivipuoliskosta voi pitkin hampainkaan tukea maan maineen lokaan vetämistä.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Tässä kohtaa pitää muistaa, millainen älämölö nousi A. Stubbin twiiteistä. Jää kyllä Trumbille toiseksi.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

www.breitbart.com/video/2017/02/19/wallace-to-prie...

Viimeisen vaaliväittelyn isäntä Foxin Chris Wallece antaa oppitunnin, mitä merkitsee poliitikon hiillostaminen.Fox News on ainoa merkittävä selkänoja Trumpille maan kaupallisessa kaapeliverkossa.Trumpin itsesuojeluvaisto jättänee Wallacen rauhaan.
Suosittelen koko videon (14min) katsomista.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

USA on nykyisin jakautunut kansakunta. Isot jakolinjat voidaan vetää patrioottien ja avoimen globalisaation kannattajien väliin. Patriootit kannattavat ”Amerikka ensin” -tyyppistä ajattelua, jossa suoranaista protektionismiakaan ei kaihdeta oman kansan elinolosuhteiden kohentamiseksi. Globalisaatiopuoli on kerännyt alleen monenkirjavaa väkeä. Suuryritykset ovat näistä vaikutusvaltaisimpia ja näihin lukeutuu amerikkalainen valtamedia. Globalisaatiota kannattavat myös monet vasemmistolaisen ja liberaalin maailmankatsomuksen omaksuneet ihmiset, yleensä demokraatteja äänestävät ja suurissa kaupungeissa asuvat. Myös republikaaneissa on avoimen globalisaation kannattajia, tunnetuimpia näistä uuskonservatiivi-senaattorit John McCaine ja Lindsey Graham sekä edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan.

Tilanne on uusi ja patrioottiseksi julistautunut presidentti on joutunut globalisaatiota kannattavan median (muistakaamme, että ne ovat suuryrityksiä) saartoon ja media ei kaihda presidentin arvovaltaa heikentävien juttujen julkaisua. Tilanne USA:ssa etenee monessa suhteessa kohti sisällissotaa.
Blogistin näkökulma perustuu menneeseen aikaan, jolloin valtamedia oli jokseenkin riippumaton, mutta Trumpin tapauksessa presidentti-instituutio ja valtamedia ovat päätyneet kahteen toisilleen vihamieliseen leiriin.
Tässä suhteessa en pidä blogistin näkemystä tilanteesta erityisen valistuneena olkoonkin, että suomalainen media myötäilee Trump-uutisoinnissa niin vahvasti amerikkalaista valtavirtamediaa, että erehtyminen Trumpin suhteen on väistämätöntä ellei tutki myös vaihtoehtoisia tiedon lähteitä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Heh joo, sen tähden mekin täällä toisella puolen maapalloa tästä asiasta keskustelemme, että Trump on joutunut median "saartoon"...

Aika epätoivoinen kommentti, Borgman. Totta on, että "media ei kaihda presidentin arvovaltaa heikentävien juttujen julkaisua". Pitäisikö median mielestäsi kaihtaa tosijuttujen julkaisua tai valheista raportointia sillä perusteella, miten ne vaikuttavat jonkun arvovaltaan?

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Yhdysvallat on 25% demokraatteja ja 25% republikaaneja.Trumpin politiikka pakottaa ison osan jäljellejäävästä puolikkaasta valitsemaan puolensa.Trumpilla on jo lähtiessä ennätyksellisen heikot kannatusluvut.Tendenssi on koko ajan laskeva.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

"Tämä puuta-heinää -twiittailu se asian ydin on minunkin mielestäni." (#25)

Onko noin?

Jos nyt lukee Trumpin twiitit ...

https://twitter.com/realDonaldTrump

... eipä noissa niin ihmeellistä ole.

Muistaen myös sen, että niillä on Trumpin mediamaailmassa vain yksi ja tarkasti harkittu rooli - turha kuvitella, että ne ilmestyisivät hetken hurmoksessa, tuskin edes presidentin itsensä kirjoittamina.

Olisi hauska tietää kuinka moni täälläkään katsoi Trumpin puolitoistatuntisen soolo-lehdistötilaisuuden viime torstaina tai lauantaisen 'kampanjatilaisuuden'.

Vaikka tilanne on vielä sekava - niin se oli Bill Clintoninkin aloittaessa 1993 (ei päässyt Eurooppaankaan kuin vasta seuraavana syksynä) - niin ei kuitenkaan sellainen kuin suomalaisen valtamedian seuraaja luulee ...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Olisi todella hienoa, jos torstain puolitoistatuntinen näytettäisiin koko dementtisessä loistossaan vaikkapa kaikille maailman koululaisille.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

Mikä siinä oli "dementtistä" ?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tässähän tämä. Kilpailee viihteenä hyvin MM-kisojen avajaisten kanssa.

https://www.youtube.com/watch?v=LNnHnRRhY7E

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen Vastaus kommenttiin #68

Siinähän se on.

Kysymykseni(#63) sinulle oli/on "Mikä siinä oli "dementtistä" ?

Oletko liian dementoitunut vastaamaan vai liian dementoitunut edes ymmärtämään kysymyksen?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #74

Ei nyt siitä pidä hermostua, että joku on tutustunut asiaan, josta luulit ainoana kuulleesi. Muuten:

http://jpvuorela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/231902-h...

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen Vastaus kommenttiin #76

Ei kait kukaan hermostu.

Se olet sinä, joka väittää torstain esiintymisen olevan "dementtistä". Mutta et näköjään osaa/pysty yhtään esimerkkiä sellaisesta kertomaan.

Omapa on häpeäsi ...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #79

Voin toki kopioida tähän vaikka tämän verran, jos linkkien avaamisen taito alkaa jo unohtua:

"Sherman kehottaa etsimään alkavan Alzheimerin merkkejä muistiongelmien lisäksi tai oikeastaan jo ennen niitä kielenkäytön köyhtymisestä; sanavaraston yksipuolistumisesta ja tarinoiden pitkäpiimäistymisestä...

Jokuhan voisi tutkia tilastollisesti esimerkiksi sanojen "tremendous" ja "huge" yleistymistä jonkun paljon puhuvan lauseissa viimeisen kymmenen vuoden aikana; ja sitä, millaista sanavarastoa ne ovat vähitellen korvanneet."

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen Vastaus kommenttiin #80

Mielestäni kannattaa itse kirjoittaa pointti tiivistetynä mieluummin kuin viitata johonkin linkkeihin (toki niitäkin voi lisätietona olla).

Pätee myös tähän keskusteluun.

Edelleenkään, et kerro - käyttämällä noita kopioimiasi "diagnoosi-välineitä"? - mitä dementtistä esityksestä löysit.

Mutta anna olla, en jaksa jankata jos se kerran on noin ylivoimaisen vaikeaa ...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #80

#80
Hyvä, että otit esille tämän Azheimer-aspektin. Claes Anderson jo totesi, että Trump käyttäytyy kuin narsistinen psykopaatti.

Trumpin toiminta on niin poikkeuksellista ja omituista, että lääketieteellisetkin selitykset on syytä ottaa esille. Onhan tärkeää, että tällaisen "punaisen napin haltijan" käyttäytymisen kaikki mahdolliset selittäjät nostetaan arvioinnin kohteiksi.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Trumpin twiitit? Kehuu omia nimityksiään ja haukkuu FAKE NEWS. Kokonaisuus muodostuu Trumpin puheista, päätöksisstä ja twiiteistä. Se ei ole mairitteleva: "ns. tuomari", naurettava inttäminen virkaanastujaisten katojamääristä, jne.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

Ahaa .. nyt se onkin "kokonaisuus" johon haluat keskittyä, vaikka ylempänä(#25) nimenomaan osoitit twiitteihin.

Sinulla on erikoinen tapa siirtää maalintolppia ...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #75

Blogikeskustelu ei ole mitään sääntökirjan mukaista jalkapalloilua. Twitterit kuvaavat hyvin Trumpin luonteenlaatua, mutta ne ovat osa kokonaisuudesta, jota halusin tässä vaiheessa valottaa. Koeta keksiä joitakin asia-argumentteja tällaisen saivartelun sijaan.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Blogistin näkökulma perustuu menneeseen aikaan, jolloin valtamedia oli jokseenkin riippumaton, mutta Trumpin tapauksessa presidentti-instituutio ja valtamedia ovat päätyneet kahteen toisilleen vihamieliseen leiriin.
Tässä suhteessa en pidä blogistin näkemystä tilanteesta erityisen valistuneena olkoonkin, että suomalainen media myötäilee Trump-uutisoinnissa niin vahvasti amerikkalaista valtavirtamediaa, että erehtyminen Trumpin suhteen on väistämätöntä ellei tutki myös vaihtoehtoisia tiedon lähteitä."

Jos (kun) valtamedia ja Trump ovat vihamielisissä leireissä, miten se viittaa siihen, että valtamedia ei olisi edelleen "jokseenkin riippumaton"? Tiedämme, että USA:n media pystyy edelleen lyömään Trumpia kuin vierasta sikaa. Se on siis riittävän riippumaton (Trumpista).

Uskon, että suomalainen valtamedia (johon lähinnä nojaan tietoni) pystyy hankkimaan riittävän objektiivisen tiedon asiasta. Pitäisikö sen (ja minun) nojautua myös Trumpin vaihtoehtoisiin faktoihin, ollakseen (-kseni) valistunut?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Tiedämme, että USA:n media pystyy edelleen lyömään Trumpia kuin vierasta sikaa."

Näinhän media teki jo ennen vaaleja ja taisi osaltaan vaikuttaa Trumpin voittoon. Sokeakin näkee nämä median ylilyönnit ja suoranaiset valheet kuten Ruotsicase.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kuten Seth Meyers kommentoi, Muppet Show'n ruotsalaiskokkikin valitti, ettei tuon äijän puheesta saa mitään selvää...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

16.–21. helmikuuta tehdyn kyselyn perusteella näyttää siltä, että nyt 52% amerikkalaisista luottaa enemmän mediaan kuin Trumpiin, vain 37% päinvastoin.

https://www.washingtonpost.com/news/the-fix/wp/201...?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Veikkaan, että vuoteen 2025 asti.

Päivi Suikkanen

Itsekin olen pelolla seurannut Yhdysvaltojen presidentin ulostuloja. Ottamatta mitenkään tässä kantaa hänen poliittisiin näkemyksiinsä, hänestä välittyy kuva persoonasta, joka ei ole *sopivin* hoitamaan näin suurta poliittista virkaa maailmassa. Ajat ovat toki hyvin haasteelliset, ja paine on varmasti kova. Omat hermotkin olisi varmaan riekaleina, joten sinänsä en oikein koe haluavani liialti kritisoida. Mutta toisaalta en ole tähän virkaan itse hakeutunutkaan. Hän on selkeästi temperamenttinen yritysmaailman toiminnan mies, joka on kovalla vauhdilla ja voimakkain ottein alkanut hoitamaan johtotehtäväänsä laatimansa strategian mukaisesti. Hän puhuu sujuvasti dealeistä ja johtaa omalla otteellaan *yritystään*. Kansainvälinen politiikka on kuitenkin hienovaraista diplomatiaa, eikä äkkipikaista tunnereagointia. Hänen pitäisi ehkä luopua omien henkilökohtaisten tunteiden ilmaisusta oman twitterinsä välityksellä, ja ottaa vaikkapa tarpeen tullessa pieni happihyppely, ja odottaa kunnes tunne menee ohi. Huolestuttavaa tässä on kuitenkin se miten hän tulee pitämään asiat kasassa ja jonkinlaisen maailmanrauhan tällä planeetalla ilman ylisuurta myllerrystä. Toivon hartaasti , että tästä päästään mahdollisimman rauhallisin oloin yli. Toivon hänelle viisautta ja voimia! Hän on kuitenkin Yhdysvaltojen demokraattisesti valitsema rohkea presidentti, eikä muilla mailla ole siihen paljoa nokan koputtamista.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Itse olen jossain vaiheessa ennustanut Trumpin olevan vallassa 18 kuukautta. Korjaan arviotani ja ennakoin hänen olevan vallassa enintään 34 kuukautta.

On toki mahdollista, että Trumpille käy "reaganit". Reaganiahan turvallisuuspalvelu ja Pentagon veivät kuin sitä kuuluisaa litran mittaa. Älytetystä sotahullusta presidentistä tuli lopulta rauhan messias, mies joka johti maailman mahdottamalta tuntuneeseen tilanteeseen: kylmän sodan loppumiseen, Berliinin muurin sortumiseen ja Neuvostoliiton romahtamiseen.

Trump omaa juuri samanlaisen mielenlaadun. Oikeissa käsissä hän voi päätyä uudeksi messiaaksi.

Mutta toistan: otan kristallipallon esille ja ennustan, että Trump voisi olla vallassa enintään 34 kuukautta.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Reagan oli sentään tolkun mies. Sen sijaan Trump näyttäisi olevan siinä määrin luonteensa ajama, että en oikein usko hänen haluavan/pystyvän palaamaan ruotuun. Tämä on tietysti kaikki arvailua.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Se tullaan näkemään.

Minun nähdäkseni Reagan oli siinä määrin hyväuskoinen (hölmö), että tiedustelupalvelu ja Pentagon saivat hänet uskomaan, että "Tähtien sota" oli totta ja että USA pystyy lasersäteellä muutaman vuoden kuluttua räjäyttämään NL:n ydinohjukset jo ennen ilmaan nousua.

Tuollaisen "tiedon" kuuleminen presidentin suusta sai sitten Neuvostoliittoon vauhtia. Siellä pelättiin, että ydinasepelote ei olisi enää pelote. Strategisten aseiden vähentämisohjelma sai vauhtia. NL:n sotilasmenot kasvoivat räjähdysmäisesti, kun USAn "etumatka" yritettiin kuroa umpeen. Lopulta koko suurvalta kuivui kokoon.

Näin minä siis uskon asioiden tapahtuneen. Mitään todisteita ei näiden toimijoiden toimista jää. Enkä tietenkään edes yritä todistaa näin tapahtuneen.

Mutta siis riittää, että riittävän luotettava taho ohjaa hyväuskoista (ei välttämättä hyväntahtoista) hölmöä päättelemään "itse", mikä on parasta. Trumpilla on vain ikävä tapa haalia kabinettiinsa omia luottohenkilöitä. Voi olla ettei tämä strategia siis toimisi.

Ja tuo 34 kk. Se perustuu laskelmaan siitä, kuinka pitkään demokratian vartijat uskaltavat antaa vastavirtaan seilaavalle presidentille liikkumatilaa (vrt. JFK).

Ja tämäkin on puhtaasti arvailua.

Optimistisin arvioni (18 kk) puolestaan perustuu siihen, kuinka kauan uskon Trumpin kestävän maailman arvostelua ja yksinäistä taisteluaan Twitter-maailmassa. Tuo voisi toteutua niin, että Trump itse haluaa vetäytyä esimerkiksi terveydellisten syiden johdosta tai vaikkapa senaatin pakottamana.

Mutta yhtä kaikki: veikkaukseni on edelleen: enintään 34 kk.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #91

Jos Reagan oli hölmö, niin sokea kana löysi Tähtien sodassa jyvän: sai Neuvostoliiton talouden kuralle.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #96

Tai..... ehkä Reaganin esikunta innovoi tämän politiikan.

Ei toki Reagan, hän oli siihen aivan liian tyhmä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #98

Kiinnostuin Reaganin "tyhmyydestä" sen verran, että tein Wikipediasta seuraavan koosteen. Siitä jokainen halukas voi päätellä hänen mahdollisen tyhmyytensä. En ole Reaganin ihailija, mutta hän oli selvästi presidenttiaianesta (paremmin kuin Trump), ja niin monet amerikkalaisetkin kuuluvat päätelleen hänen kausiensa jälkeen. Vasemmistolaiset eivät tykänneet.

"Reagan valmistui high schoolista 1928. Hänen keskiarvonsa oli matala B. Reagan menestyi koulussa hyvän muistinsa ansiosta, jota hänen ystävänsä ovat kuvanneet valokuvamuistiksi. Reagan luki pääaineinaan sosiologiaa ja taloustieteitä Eureka Collegessa ja valmistui 1932.
Reagan palveli toisessa maailmansodassa luutnanttina. Huonon näkönsä vuoksi hän ei ollut taistelutehtävissä vaan teki koulutuselokuvia.
Reagania pidetään enemmän suurten linjojen visionäärinä kuin tarkkoihin yksityiskohtiin keskittyvänä poliitikkona. Reagan luotti usein vaistoonsa enemmän kuin analyyseihin. Suurpiirteisyytensä vuoksi Reagan teki usein nolojakin virheitä yksityiskohdissa, minkä johdosta moni arvostelija on pitänyt häntä tyhmänä ja aliarvioinut hänen mahdollisuuksiaan menestyä vaaleissa, jotka hän kuitenkin voitti. Vaikka Reagan ei ollut erityisen kirjaviisas, hänellä oli hyvät ihmistaidot. Diplomaatti Jaakko Iloniemen mukaan Reagan oli ”paitsi hyvä seuramies, myös uskomattoman hyvä kuuntelija”. Iloniemi on arvioinut Reagania ”hämmästyttävän selväpiirteiseksi ja suorasukaisen yksinkertaiseksi persoonallisuudeksi”. Tällä hän ei viitannut Reaganin älyn puutteeseen vaan tämän ajattelun pelkistyneisyyteen: Reagania kiinnostivat vain harvat asiat, mutta niihin hän keskittyi hyvin tiiviisti.
Reagan on aina jakanut mielipiteet. Tukijoidensa mielestä Reagan edusti amerikkalaisia hyveitä, kuten rehellisyyttä, luonteenlujuutta, rohkeutta, voimaa ja nöyryyttä. Vastustajat pitivät Reagania kokemattomana näyttelijänä ja jotkut oikeistolaisena hulluna. Arvostelijat ovat kutsuneet Reagania pelkäksi tarinoita kertovaksi symboliseksi keulakuvaksi, joka oli pätemätön presidentin virkaan. Reagan itse ja hänen tukijansa ovat olleet sitä mieltä, että Reaganin valitsema suuriin linjoihin keskittynyt johtamistyyli oli hyvin tehokas.
Max Jakobsonin mukaan Euroopassa Reaganiin suhtauduttiin yleisesti väheksyvästi. Suomessa hän oli etenkin ensimmäisen kautensa aikana epäsuosittu, ja vasemmisto piti häntä vaarallisena sodanlietsojana."

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #100

Ronald Reagan oli erinomainen puhuja, josta käytettiin muistaakseni nimitystä "great communicator". Päinvastoin kuin räyhäävä Trump, Reagan sai puheisiinsa lämpöä ja sellaista vakuuttavuutta, joka vetosi myös toisenmielisiin. Hänen ansionaan pidettiin myös kykyä delegoida asioita. Reagan oli aikoinaan vihattu liberaalien ja vasemmistolaisten keskuudessa, mutta aika on tainnut parantaa haavat ja kullannut muistoja. Kuollessaan hän oli amerikkalaisten yleisesti rakastama isähahmo, ehkä jonkinlainen nostalginen muisto menneiltä vuosikymmeniltä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #101

Hän hallitsi tosiaan ihmissuhdetaidot ja osasi valita pätevät neuvonantajat, ja myös kuunteli heitä. Trump on täysi raakile häneen verrattuna.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #100

"Kiinnostuin Reaganin "tyhmyydestä" sen verran, että tein Wikipediasta seuraavan koosteen. "

Kovan työn teit, enkä väitä vastaan siitä mitä sanot, koetan vain valottaa vähän sellaisia puolia joita et itse ottanut esiin.

Aistin myös lievää loukkaantuneisuutta tai närkästyneisyyttä Reiganiin kohdistamani tölväisyn johdosta, mistä olen pahoillani.

Se että on sosiaalisesti taitava ei välttämättä kerro mitään älykkyydestä tai erikoislahjakkuuksista. Tuollainen sosiaalinen tyyppi vain yksinkertaisesti on käyttänyt kaiken energiansa sosiaalisissa tilanteissa loistamisen opettelemiseen. Se käsittää juuri sen verran yleistietoa jota tarvitaan, mutta erikoisosaamista tarvitaan lisäksi lukuisten sivistyksen aukkojen peittelemiseen.
'
Näitä tyyppejä on tullut tavattua ja jossain tilanteessa, "hätätapauksissa", itsekin on pitänyt yrittää esittää sellaista tyyppiä. Luulisin että jokaisen pitää joskus yrittää esittää "Reagania", mutta Reagan on siis siinä hommassa ollut ilmeisesti erikoislahjakkuus.

Loppuajasta Reaganilla oli selviä dementian merkkejä, kuten eräällä meidänkin iäkkäällä presidentillämme oli. Hän unohti välillä missä maassa oli pitämässä puhetta ja sensellaista. Ilmeisesti hän toimi täysin avustajiensa varassa, mikä tietenkin antoi avustajille paljon valtaa.

En usko että Reaganin lahjat olisivat riittäneet sen strategian suunnittelemiseen joka pani Neuvostoliiton polvilleen. Se idea syntyi joko avustajakunnassa, tai se oli pelkkä vahinko.

Siitä huolimatta tämä suotuisa ihme tapahtui Reaganin kaudella, suotuisa siitä huolimatta että sen seurauksena Suomen talous romahti. Kyllä Reagania voidaan siitä syysta ihan aiheesta muistella lämmöllä. Suomikin selvisi sentään silloin Neuvostoliiton romahdusta seuranneen laman jälkiseurauksista.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #104

Kiitokset seikkaperäisestä selvityksestä. En ollut yhtään närkästynyt - halusin vain selvittää, mitä tietoa Reaganin älynlahjoista saa netistä. Hän ei ole minulle minkäänlainen idoli.

Joka tapauksessa hän oli hyvä presidentti, kuten amerikkalaisten yleinen näkemys näyttää olevan. Pienemmilläkin lahjoilla siis pärjää, jos osaa arvioida omat puutteensa ja käyttää neuvonantajia hyväkseen. Trumpin suuri ego estää tällaisen viisauden.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #105

Itse avasin keskustelun "Tähtien sodasta" ja siitä Reaganin yksinkertaisuudesta.

Olen teidän kummankin kanssa samaa mieltä siitä, että Reagan itse antoi valtaa asiantuntijoille ja neuvonantajille. Hän taisi tunnistaa omat puutteensa.

Suhtaudun toiveikkaasti siihen, että myös Trumpin taakse ilmestyy lopulta taho, joka opastaa tai painostaa presidentin oikeaan suuntaan. Mutta pessimistisenä ja yhtä todennäköisenä linjana pidän sitä, että Trump ajautuu tilanteeseen, josta ei saa itseään puhuttua ulos.

Hän voi myös saada hommasta tarpeekseen ihan itse. Joku analysoi hänen elekieltään ennen virkaannousupuhettaan. Asiantuntija päätteli eleiden perusteella, ettei presidentti Trump olisi halunnut ollenkaan olla paikalla. Kun hän aloitti puheensa, eleet vahvistuivat asiantuntijan mukaan määrätietoisiksi.

Minusta nuo koko puheen ajan toistetut molemmin puoliset kädennostot vaikuttivat enemmänkin hyvin harjoitellulta näytelmältä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #107

On toivottavaa, että avustajat ovat järkevämpiä ja harkitsevampia kuin Trump. Ja ennen kaikkea on toivottava, että Trump malttaa kuunnella heitä. Joitakin päätöksiäään ja käsityksiäään hän on kyllä jo pyörtänytkin.

Edelleen hiukan epäilen sitä, että näin määrätietoinen ja kunnianhimoinen mies vetäytyisi vapaaehtoisesti. Se olisi tappio, joita hän vihaa.

Kehonkieltä koskevat havainnot ovat mielenkiintoisia. Mutta voimmeko luottaa edes siihen, että tällaisen pinttyneen valehtelijan kehonkieli kertoisi totuuden. :-D

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #104

Amerikkalaisillekin päättäjille taisi tulla yllätyksenä Neuvostoliiton romahdus, tiedusteluelimet eivät yleisesti ottaen osanneet ennustaa sitä, päinvastoin. Ne muutamat oikeaan osuneet ennusteet on tietysti myöhemmin nostettu arvoon arvaamattomaan. Neuvostoliitto varustautui 70-luvulla kiivaasti mm. SS-18 ohjuksilla ja ydinsukellusvenelaivastolla ja USA katsoi vastaavansa tähän. Ns. tähtien sota -ohjuspuolustusjärjestelmääkin visioitiin, mutta sehän jäi vain suunnitteluasteelle. En usko, että Reaganilla sen enempää kuin hänen neuvonantajillaankaan oli mitään suurta suunnitelmaa kaataa neuvostojärjestelmä kilpavarustelulla, kumpikin osapuoli vain reagoi toisen muodostamaan joko todelliseen tai kuviteltuun uhkaan ja varustelukierre oli valmis.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Trump näyttää pärjäävän hyvin. Hän on jo saanut Euroopan ja Suomenkin sotakauhuun ja kasvattamaan asebudjettiaan. Tämä tietää suuria tilauksia USA:n aseteollisuudelle ja sitä palveleville aloille - siitä hyötyy Trumpia äänestäjäkunta. Muutkin suhdanteet sen vanavedessä elpyvät - aivan kuten mm. Hitlerin ajoilta tiedämme.
Sotakauhu näyttää Suomessa moninkertaistuneen Trumpin ensimmäusen kuukauden aikana. Jostakin on tullut "varmaa tietoa" Venäjän joukkojen liikkeistä. Liekö samasta lähteestä kuin tiedot Irakin joukkotuhoaseista? Nehän olivat valhetta, mutta "oikeuttivat" USA:n hyökkäyksen maahan, aiheuttaen neljännesmiljoonan ihmisen kuoleman.
Olisikohan asetilausten sijaan moraalisempaa asettaa USA:lle pakotteita kuten muille sotahulluille?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

On tuossa lähempänäkin näitä. Venäläisiä erikoisjoukkoja rajan tuntumassa Alakurtissa. Mitä ne siellä tekevät?

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Oletko nähnyt erikoisjoukkoja? Minä en ole reissuillani itärajan takana nähnyt ainuttakaan sotilasajoneuvoa enkä edes aseistettua sotilasta.
Venäjälle on kuitenkin asetettu pakotteet, mutta USA:ta vain pokkuroidaan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #92

Ehkä olet käynyt liian kaukana ;)

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #92

#92
Ja Pravdassakaan ei tainnut olla mitään mainintaa.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Mielenkiintoisinta on, kuinka populistit yrittävät puolustella Trumpia. Että hänellä on joku "salainen suunnitelma" jolla vie muka väkeä kuin pässiä narussa.

Kun on kuitenkin toisinpäin. Hän on lapsellinen riippuvainen siitä mitä hänestä julkisuudessa sanotaan, jopa siihen asti että epäolennaiset detaljitkin pitää yrittää oikaista valehtelemalla. Populistille tyypillistä "äitis oli"-räkyttämistä. Ja kun hän älämöi näistä epäolennaisuuksista, toisten pitää tehdä isot päätökset, kabinetti saa valtaa.

Yhdyn Jaakko Iloniemen näkemykseen, että jos tällainen suunnitelma on, niin hyvin se on salassa pysynyt. Että todennäköisempää on että isosta tyhjästä hihasta vetelee.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Ei Trumpilla mitään suunnitelmaa ole - paitsi ehkä omien ja sukulaisten bisnesten edistäminen. Twiittailee vain kun näkee jonkin kuohuttavan uutisen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Tältä se nyt vaikuttaa.

Mutta esikunnasta voi löytyä kyllä suunnitelmiakin. Niiden valmistumista voi kyllä joutua vähän odottelemaan.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #97

Näkkyypähän, sanoi Päätalo.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

VASTAUS KOMMENTTIIN 93:

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Alakurtti

Tuo kyläpahanen on keskellä korpea Sallan korkeudella. Kyllä sieltä voi olla vaikeampi löytää massiivisia "erikoisjoukkoja" kuin oli löytää Irakista jenkkejä uhkaavia massatuhoaseita.
Olen ajanut runsaan vuoden sisällä itään niin Raja-Joosepista kuin Kostamuksesta ja Niiralasta ja Ensosta. Mutta taidanpa käydä huvikseni ajelemassa vielä tuon väliin jääneen Alakurtin tienkin.
Sallan kautta Korvatunturilleko nyt tosiaan epäillään hyökättävän ja siksi Joulupukin puolustukseksi sotavoimiin velkarahaa investoidaan?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset