Lokari

Valheellako lyhyet jäljet?

Nyt se on nähty: valehtelemalla pääsee vaikka USA:n presidentiksi. Toimittaja Saska Saarikoski analysoi (HS 24.1.) terävästi Donald Trumpin presidenttitietä valehtelijana.

Jo Machiavelli tiesi, että pieniä valheita ei kannata tarjoilla – niitä ei uskota – mutta suuria kyllä. Amerikan unohdettu kansa uskoi Trumpia, ja uskoo edelleen, kunnes lopulta se oikea todellisuus alkaa lyödä "vaihtoehtoisten faktojen" läpi. Samalla menetelmällä Hitler pääsi valtaan. Herroilla on kyllä eroavuutensa, mutta ainakin "suuren valheen retoriikka" yhdistää.

Trump uskoo menetelmänsä tehoon – vai onko se peräti luonteenpiirre? Kuitenkin myös pikkuasioita koskevat valheet kelpaavat hänen viestintäänsä, ja jopa sellaiset, jotka on dokumentein todistettavissa paikkansapitämättömiksi. Esimerkiksi valokuvat todistavat, että Obaman virkaanastujaisissa oli tuplasti enemmän yleisöä kuin Trumpin tilaisuudessa, mutta hän vain inttää vastaan.

Tällainen pikkuasioista kuittailu todistaa paitsi pikkumaista kaikentietäjän luonnetta, myös presidentille huolestuttavaa kyvyttömyyttä erotella toisistaan isoja ja pieniä asioita. Kaikki kelpaa twitter- iskuun, joita hän tehtailee neuvonantajiaan kuuntelematta. Tällainen ilmeisen harkitsematon sarjatulitus syö presidentin arvovaltaa – niissä piireissä, joissa sitä vielä on.

Valehtelusta tai Trumpin sanoin "totuudellisesta liioittelusta" on tullut uutta normaalia USA:ssa, missä poliitikkojen valehtelu oli aikaisemmin kuolemansynti. Presidentti Bill Clinton joutui kiipeliin, valehdeltuaan avioliiton ulkopuolisesta suhteestaan – ja se oli sentään yksityisasia.

Sen sijaan Trump vain porskuttaa valtion asioista koskevien valheittensa keskellä, ja presidentin tiedottajat joutuvat puolustelemaan esimiehensä oivalluksia kehittelemällä savuverhoja tyyliin "vaihtoehtoiset faktat".

Näinkö kasvatetaan maailmaan uusia kyynikkosukupolvia, jotka eivät usko mihinkään? Ja samalla tulee kuitenkin aina esiintymään joukkoja, jotka uskovat mitä vain, kunhan valhe on tarpeeksi iso ja sisällöltään toiveiden mukainen?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (84 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"Kaikki kelpaa twitter- iskuun, joita hän tehtailee neuvonantajiaan kuuntelematta."

Eikö juuri tuo ole rehellisyyttä. Trump sanoo oman mielipiteensä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ei ole rehellistä ihmiseltä jolla on iso neuvonantajastaabi ja mahdollisuus sekä velvollisuus ottaa selvää asioista.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Ei se ole rehellisyyttä, paitsi siltä osin kuin sinne sattuu tosiasia joukkon. Nyt keskityttiin Trumpin paljon puhutttuihin valheisiin.

Tosiaan, jos joku luulee tosissaan, että maa on pannukakku, niin hän on kyllä rehellinen (ja tyhmä). Kumpi on sitten pahempi vaihtoehto presidentiltä: valehtelu vai viaton tietämättömyys?

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Valehtelu olisi rehellistä, jos kertoisi rehellisesti valehtelevansa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Miten nuo eroa PS "Trumpin" -03-15 ajan valehtelusta?

"Hillotolppa" ulkoministerinä varmistui.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Taidatkos sen selkeämmin sanoa?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Länsimainen yhteiskunta suosii älykkäiden psykopaattien nousua johtoon. Jäämme odottamaan Sarasvuon seuraavaa kurssia: Löydä sisäinen psykopaattisi!

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Kun katsomme valtaan pyrkivää henkilöä, josta sanotaan hänen vievän mediaa ja ihmisiä kuin pässejä narussa, katsomme todennäköisesti henkilöä, jolla on narsistinen luonnehäiriö. Näitähän riittää.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kepulla on kaupunkilaisten "Lypsytalkoot" siltarumpu -Pekkarisen tapaan (siltarumpu=kotiinpäinveto)

lainaus:
Berner:
Liikenne- ja viestintäministeriö esittää yksityisten teiden käyttöä koskevia lakiuudistuksia.
— Jatkossa ulkopuolisten tienkäyttö olisi lähtökohtaisesti luvanvaraista ja tällaisesta käytöstä voitaisiin periä maksu,
US äsken.

Siis kesämökkiläisiltä?

Saako kaupunkilaiset vaatia katujen käyttömaksuja kun maaseudulta tullaan kaupunkiin ostoksille?
Kaupungin kiinteistöt ja sen asukkaathan katumaksut ja kunnossapidon maksaa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #56

Miten tämä liittyy Trumpiin?

Niko Sillanpää

Trump ei kyllä vaikuta keskimääräistä älykkäämmältä, populaationsa odotusarvo - +1SD sisällä kaikella todennäköisyydellä. Tai ehkä jopa pari pistettä alle odotusarvon, sellaista syrjähtelevää dadaa hänen spontaani viestintänsä on.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

#9
Ei vaikuta älyn jättiläiseltä. Melko vähällä järjellä, mutta suurella tarmolla ja röyhkeydellä päästään miljardööriksi mahdollisuuksien ihmemaassa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #15

Jos hän vain näyttelee hölmöä, "kansanomaista", kuten Claudius kuulemma teki. Caligulan murhapäivähän oli justiinsa...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #21

On siinä mukana teatteriakin, joka vetoaa "unohdettuihin amerikkalaisiin". Älykäs hän on, mutta ei liene kovin viisas. Sivistyneisyydestä nyt puhumattakaan.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #25

Teatteriesitys on menossa silloin, kun Trump sanoo jotain ymmärrettävää ("America first!" tms.). Haastatteluissahan Trump pääosin muodostelee lauseita, joissa ei ole mitään järkeä tai ajatusta, ja syrjähtelee koko ajan asioista toisiin asioihin, jotka eivät ole edes karkeasti samasta aihepiiristä, esim. puhuttaessa NATO:sta alkaa yht'äkkiä kertomaan anekdootteja isästään tai vastaavaa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #31

Mitähän psykiatri sanoisi tällaisesta sekoilusta?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #21

Silloin kuin vaalitulos paljastui ja Trump piti voitonpuheensa, Trump oli vähällä paljastaa että siellä taustalla saattaisi ehkä vähän järkeäkin, ei tosin paljon, mutta vähän.

Jpos sitä järkeä sittenkin olisi, niin aivan ilmeisesti Trump on sittemmin tullut siihen ajatukseen ettei sitä missään tapauksessa pidä näyttää ulos että sitä on.

--------------------------------

Todennäköiseltä kuitenkin tuntuu että sitä järkeäkin on pakko olla, vaikkei sen näy ulospäin. Järjen käyttö on kuitenkin siellä jossain taustalla ja se tulee näkyviin vasta myöhemmin.

Nyt Trump vain yrittää vakuuttaa äänestäjänsä siitä ettei sitä järkeä todellakaan ole, etteivät äänestäjät pettyisi.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Saska Saarikoski kirjoittaa kommentissaan mm.:

” Trumpin lakimies on paljastanut Trumpin uskovan Hitlerin suuren valheen teoriaan, jonka mukaan valehdella pitää aina tarpeeksi härskisti, sillä ihmiset epäilevät pieniä valheita, mutta suuret valheet menevät yli heidän ymmärryksensä.”

Saarikosken juttu on ehdottomasti lukemisen arvoinen.
Demokratian suurin heikkous on joskus demokratia itse. Uskomattomalla ja härskillä valehtelulla pääsee jopa Yhdysvaltain presidentiksi. ”Setä Samuli” ampui itseään omaan jalkaan ja se tulee tekemään vielä kipeää mahdollisesti seuraavat neljä vuotta.
Käsitykseni mukaan Trumpin lähipiiri on myös tietoinen tästä härskistä valehtelusta Trumpin luonteenpiirteissä ja he ovat siitä huolimatta valmiit palvelemaan ja toimimaan hänen esikunnassaan. Vanha kansanviisaus sanoo ”vakka kantensa valitsee.”

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Oikeistopopulismiin ehkä kuuluu että poimitaan oikeistolaisuudesta siinä aina piilevä vulgarismi. Samalla estetään oikeistolaisuuden liittoutuminen intellektuelleihin ja pietisteihin. Se estetään jatkuvalla sivistyneistön mollaamisella. Tällä tavalla oikeistopopulismi aiheuttaa oikeiston sisäisen identiteettikriisin.

Ilkka Huotari

"oikeistolaisuudesta siinä aina piilevä vulgarism"

Mikä se semmoinen piilevä vulgarismi on?

Onko tuo vasemmiston väkivaltainen riehuminen näissä mielenosoituksissa sitten sivistynyttä?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #22

Kun ihmisellä on enemmän rahaa kuin arvostelukykyä hän sortuu helposti vulgarismiin. Niukkuus on hyvä opettaja. Niukkuus laittaa ihmiset punnitsemaan valintojaan. Vulgaarit eleet ovat lyhyellä tähtäimellä tehokkaita ja kohauttelevia mutta niiden varaan ei voi mitään rakentaa.
Oikeistolaisuudelle ei ole vierasta myöskään aito vakavaraisuus joka on pohtivaa ja jonka sisällä on myös oikeita arvoja. Mutta oikeistolaisuuteen ei ole eksipliitisti kirjoitettu arvoja kuten vasemmistolaisuuteen, esim solidaarisuus, koulutusmyönteisyys, työn arvostus jne.
Voi olla että koko kapitalistinen monetäärinen järjestelmä jonka funktioita vasemmistolaisuus ja oikeistolaisuus ovat murenee silmiemme edessä ja räikeä oikeistopopulismi on oire tästä. Olemme ehkä siirtymässä vaihtotalouteen jossa mikrotaloudet ovat tärkeitä eikä suuria työllistäviä tahoja enää tule.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin Vastaus kommenttiin #33

Tässä kuviossa on huono puoli se että sitä osaa jonka pitäisi pyörittää tätä "vaihtotaloutta" kuritetaan ja kupataan valtion toimesta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #40

Kyllä valtio sitä tuleekin. Esim kuuluisa Kallion kupla jossa vaihtotaluos kukoistaa saa välillistä tukea kulttuurimäärärahoista, sosiaalisista tulonsiirroista, siitä että alueella on hyvä joukkoliikenne ja muu infra. Että peruskoulu on ilmainen ja terveydenhuolto vielä huokea ja julkinen on osa kuviota.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Itse en sanoisi, että oikeistolaisuuteen kuuluu aina vulgarismi, tai esimerkiksi avoin sivistyksen halveksunta. Kun seuraa etenkin anglo-amerikkalaisia Trumpin kannattajia verkossa, huomaa kyllä selvän eron vaikkapa suomalaiseen "kypäräpappi"-oikeistoon josta Karikin aikoinaan pilakuvia piirteli. Tavanomaiselta porvarilliselta oikeistolta löytyy edes jonkin verran caballerismo-tyyppistä herrasmiesmäisyyttä, joka voi vaikka näkyä haluna avata naislle ovi, kertoen heidän edes auttavasta kunnioituksesta myös naisia kohtaan. Heitäkin voi pitää maskuliinisina ja ehkä sovinisteinakin, mutta käytöstavat löytyvät sillä niiden ylläpitäminen on osa miehisyyttä ja siten kunnia-asia.

Toista on tämä uuden aallon trumppilainen oikeistolaisuus jossa Trumpin kourismispuheet kehystetään merkiksi hänen ylivertaisesta maskuliinisuudesta ja vahvuudesta. Tällainen uuden aallon oikeistolaisuus hylkää käytöstavat ja edes auttavaan toisten kunnioitukseen perustuvan länsimaisen kulttuurin. Ne korvautuvat toisten pilkkaamisella, alatyylisten törkeyksien heittämisenä ja kiusaamiskulttuurin ylistämisellä. Täydellinen myötätunnon puute vähänkin eri mieltä olevia kohtaan esitetään vahvuuden ja ylivertaisen maskuliinisuuden ilmentymänä.

Jos vuosien saatossa tämä toisten pahoinvointia ja mielipahaa ylistävä kulttuuri rantautuu Suomeenkin pysyvästi, saa nähdä kuinka käy esimerkiksi koulukiusaamisen. Jos yhä useampi vanhempi hyväksyy tällaisen suhtautumisen eri mieltä oleviin (tai ihan vaikka vain naisiin), voimmeko odottaa heidän lapsiltaan yhtään enempää? Kun myötätunnon ilmaisu jostain asiasta eri mieltä olevaa kohtaan on ainoastaan heikkouden merkki, sillä tulee olemaan hyvin kauaskantoisia yhteiskunnallisia seurauksia.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #52

Lyhyesti sanoen tämä on sivistymättömyyttä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Aivan hillitön tämä suoranainen tosiasioiden kertomisen kielto. Tällaista ei ole nähty rautaesiripun länsipuolella 70 vuoteen:

http://time.com/4645927/badlands-national-park-cli...?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Sepä olisikin melko hyvä löytö, kun löytäisi poliitokon, joka pitää vaalilupauksensa

Ei löydy Suomestakaan, oli sitten puolue mikä tahansa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Suurenkaan vaalilupauksen antaminen ei välttämättä ole valehtelua, vaikka se ei toteutuisikaan. Voihan ehdokas olla aidosti optimisti ja tietämätön realiteeteista. Tahallista liioittelua lupauksissa - eli valehtelua - on vaikea todistaa.

Selvät valheet tässä ja nyt, jotka voidaan faktoilla todistaa valheiksi (Trumpin katsojalukutiedot) ovat sn sijaan selviä tapauksia.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Vähemmälle huomiolle on jäänyt esim. virkaanastumisen sää. Obaman virkaanastumispäivänä nautittiin lämpimästä auringonpaisteesta ja Trumpin virkaanastujaisissa oli kolea ja sateinen harmaa päivä.

Melkoisen suurennuslasin alla ja tarmokkaasti on uusi presidentti virkakautensa aloittanut ja kritiikkiä esitetään varsinkin vasemmalta taholta, mutta mies on nyt kuitenkin ykköspaikalla, kaikesta huolimatta. Suomessa varsinkin meidän tulisi muistaa, että hän on kuitenkin amerikkalainen ja amerikkalaisten presidentti.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Sen takia kritiikkiä juuri esitetään, että tällainen mies on ykköspaikalla. Se tekee asian hyvin vakavaksi niin USA:n kuin koko muun maailmankin kannalta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Eihän tuo sää tee muuta kuin lisää ihmetyksen aihetta. Trump olisi voinut kertoa kuinka koleasta säästä huolimatta niin moni tuli paikalle, ja että aurinkoisella säällä... Hän kuitenkin päätti lähteä valehtelemaan häpeilemättä. Joku primitiivireaktio pakottaa Trumpin aina hyökkäämään, kun väistöliikkeellä selviäisi ilman taistelua. En lähde analysoimaan syytä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"En lähde analysoimaan syytä."

En minäkään sen kummemmin analysoi, mutta menetelmä on hyvin tuttu. Se on yleisessä käytössä somessa ja tälläkin alustalla. Hyökätään, vaikka ei olisi tarvetta ja mieluiten käydään käsiksi suoraan toisen kirjoittajan persoonaan. Näinhän Trump juuri menettelee.

Trump on perunut paljon uhkailujaan mm. Clintoneita kohtaan, jotka hän uhkasi panna vankilaan. Tämä tehosi äänestäjiin, mutta ilmeisesti mm. näiden uhkausten peruminen pakottaa Trumpin uusiin kohujuttuihin, jotta vanhat unohdettaisiin.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #51

Katsotaan kuinka käy.Jeff Sessions ei ole vielä vannonut virkavalaansa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Meillä siirryttiin post-truth kauteen jo kauan sitten. Tässä näyte vuodelta 2011 (Urpilainen):
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-200000043771...
Ja toinen samalta vuodelta (Katainen):
http://www.talouselama.fi/uutiset/katainen-eu-on-m...
Molemmat tiedettiin jo tuolloin post-truth'iksi, mutta siihen on nyt juututtu jo lähes 6 vuodeksi.

Myös EKP:n johtaja (Draghi) sanoi €:n olevan peruuttamaton kaikissa jäsenvaltioissa.
http://www.talouselama.fi/uutiset/draghi-euro-on-p...

Mutta äskettäin kävi ilmi, ettei asia ole niin koskaan ollutkaan:
http://www.reuters.com/article/us-ecb-eurozone-idU...

Ehkä populistien menestys johtuukin siitä, miten tämä luotettava joukko on toiminut?
Mutta eihän se Trumpin töppäilyjä paremmaksi tee. Hän vain suhteutuu hyvin tähän kontekstiin.:))

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Ehkä näinkin. Tosin luulen Urpilaisen ja Kataisen syyllistyneen ko. hehkutteluun lähinnä tyhmyyttään, eivätkä niinkään laskelmoinnista ala Trump.

Vielä voisi sarjaan lisätä Kataisen möläyksen, jonka mukaan EU selätti markkinavoimat.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Hehkuttelu vain pahensi asiaa tragi-koomisuuden suuntaan.

Katainen sai uskollisesta EU-palveluksistaan hyvän EU-viran, joten siinä suhteessa hän ei liene ollut ns. tyhmä.
Sen sijaan Suomelle hän oli historian kallein rauhan ajan (pää)ministeri - ikävä todeta. Sen hinnan maksamista me yhä jatkamme mitä moninaisimmin tavoin ja pitkään.
Jopa tutkijat uskalsivat lipsauttaa, että six-pack oli maamme historian surkeimpiin kuulunut hallituskoalitio. Tai itse asiassa hallitukset 2007-2015.
http://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/2015/02/08/uutis......

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #29

Ei hän niin tyhmä ollut, ettei olisi osannut omaa etuaan katsoa, mutta päättäjänä kyllä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Olen uskonut ottavani trumpismin haltuun ja jopa mukautuvani vaihtoehtoiseen todellisuuteen mallia 2017. Epäilys on kuitenkin herännyt; niin erilaista kaikki on.

Donald Trumpia arvosteltiin törkeästä käytöksestä hänen jäljiteltyään toimittaja Serge Kovaleskin käden pakkoliikettä.
https://tribktla.files.wordpress.com/2015/11/trump...

Trump torjui kritiikin: Paskat mä ketään matkin, mutta se kundi käyttää vammaisuuttaan hyväkseen, ja kerää irtopisteitä invaliditeetillaan!

Tuolloin Trump oli vasta ehdolla presidentin virkaan, johon äänestäjät hänet myös valitsivat. En ihmettele että näyttelijä Meryl Streep on asian vuoksi aivan tolaltaan.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Onhan tällä kaverilla luonteessaan yhtä ja toista toivomisen varaa - ja sanoisinko myös sivistyksen puutetta. Se on huolestuttavaa, kun kyseessä on suurvallan presidentti.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Taiteilijat ovat maailman surkeimpia poliitikkoja, se tiedettiin jo antiikin Kreikassa, joten en antaisi Meryl Streepin mielipiteille ihan älyttömästi painoarvoa.

Trumpin nysvääminen noiden täysin turhien asioiden kanssa on aika surullista.
Tosin ymmärrän Trumpin uusimman murheen siitä, että Hillary sai laittomia ääniä.
Todella moni osavaltio ei vaadi henkkareita äänestämisen yhteydessä, jolloin äänestää pystyi kuka vain. Laittomasti maassa olevat meksikolaiset tietysti äänestäisivät Hillaryä koska Trump meinaa lähettää heidät takaisin lähtöruutuun. Tosin on mahdotonta sanoa kuinka moni laiton maassaolija käytti tätä tilaisuutta hyväkseen, mutta ottaen huomioon että jenkeissä on muistaakseeni noin 11 miljoonaa laitonta maahanmuuttajaa, on ihan mahdollista, että he antoivat Hillarylle sen 2.9 miljoonan äänen etumatkan.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Trump ja Streep, Stremp ja Truup, jokaisella on oma mielipiteensä. Jokseenkin kaikki aikuiset ihmiset pitävät vamman imitoimista rumana temppuna, mutta Trumpille sekään ei aiheuttanut tahraa. Tätä ihmettelen!

Yhdysvaltain presidentti kääntyilee norsuna posliinikaupassa. "Mikä antiikkivaasi? Eihän tuossa ole kuin läjä sirpaleita! Katsokaa itse niin uskotte minua. Ja lasku lähtee Mexico Cityyn."

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Yhdysvalloissa äänioikeus edellyttä äänestäjäksi rekistöröitymistä.Se on tarkka syyni.Se on tehtävä henkilökohtaisesti..Miksi joku antaisi toisen äänestää nimissään.Heillä olisi luultavasti sama ehdokas kiikarissa.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen Vastaus kommenttiin #39

http://www.ncsl.org/research/elections-and-campaig...
Kuten näet, esim. Californiassa, joka on vahvasti demokraattipuolueen osavaltio ja sisältää runsaasti laittomia maahanmuuttajia, ei tarkista äänestävien henkilöllisyyksiä, joten siellä on voinut äänestää kuka tahansa ja aina niitä asiakirjoja voi väärentääkin.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #59

Et nyt ymmärtänyt. Kerrataan tarpeeksi monesti. Keskustelut henkilöntarkistuksista "at the polls" eivät koske rekisteröitymistä.

Rautalangasta:

Meillä kaikki äänioikeutetut saavat oikeudestaan automaattisesti tiedon. Äänestämään vain ilmaannutaan. Tällöin on tietenkin todistettava henkilöllisyys.

Yhdysvalloissa kukaan ei ole automaattisesti äänioikeutettu. Oikeuden saadakseen on jokaisen käytävä kutakin vaalia varten erikseen rekisteröitymässä. Tällöin tarkistetaan ikä, henkilöllisyys ja niin edelleen.

Joissakin valtioissa lisätään erityishankaluus: henkilöllisyyden tarkistaminen erikseen itse äänestystapahtuman yhteydessä. Joissakin ei, mutta yhtään ylimääräistä ääntä niissäkään ei siis voi antaa.

Trumpin jorina näistä miljoonista laittomista on törkeä, yksiselitteinen ja vähän yksinkertainenkin valhe. Ei ihme, että jopa Jake Tapperillakin rupesi keittämään:

http://nordic.businessinsider.com/jake-tapper-trum...

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #60

Yhdysvalloissa toisin kuin Suomessa äänestäjän tiedot kulkevat annetun äänen mukana ainakin ennakkoäänestyksissä.Seuraava asia vaihtelee osavaltioittain,jossain voi perua äänensä ja äänestää uudelleen.Trumphan vetosikin äänestäjiä tekemään niin.Tässä on takana halu tiukentaa ja hankaloittaa vähemmistöjen oikeuksia.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen Vastaus kommenttiin #60

Aivan, aivan. Trumpin mukaan tämä on kierretty esim. Käyttämällä kuolleiden henkkareita. Toinen mikä voi olla on se, että käsittääkseni suurin osa laittomista maahanmuuttajista oli aluksi laillisesti maassa mutta eivät poistuneet kun maassaololupa loppui, tämän laillisuuden aikana he olisivat saaneet henkkarit ja rekisteröityneet niillä äänestämään.

En tosiaan tiedä, vertaillaanko äänestämään rekisteröityviä esim. Maahanmuuttoviraston tai muiden virastojen rekisterien kautta vai kuitataanko ne vain hyväksytyksi jos sotu on olemassa. Aika duuni olisi vertailla yli sataa miljoonaa äänestävää henkilöä pitkin byrokratiaa. En ole jenkeissä koskaan äänestänyt enkä googlesta löytänyt vastausta.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #80

Ellet ymmärrä,että vain kansalaisuuden saaneilla on äänioikeus, niin herää kysymys, mitä oikeastaan ymmärrät.Se,että henkilö on rekisteröity kahteen osavaltioon ei ole laitonta.Äänestäminen on.Siitä jää aina jälki.Rekistöröineistä poistaminen ynnä kaikki muu asiaanliittyvä poikkeaa osavaltioittain.Mikäli asia(t) kiinnostavat niin ennen googlea kannattaa hankkia riittävät pohjatiedot.Suomi-Amerikka saattaisi tarjota kunnollisia kirjavinkkejä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #80

Tämän päiväisessä HS:issa tästä kirjoitetaan. Trumpin väitteiden alkuperä on osoittautumassa perättömäksi. Ei kannata ottaa hänen puheitaan kovin vakavasti...

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Ehkä tähän Trumpin aikakauteen on hyvä tuoda vertailun vuoksi esille, minkälaisia presidenttejä Yhdysvalloilla on ollut menneeseen aikaan. Yksi näistä oli presidentti Dwight D. Eisenhower. Tämä esimerkki suhteessa Trumpiin kertoo sen, mihin tässä maailmassa on nyt tultu. Yhdysvaltain presidentillä ovat laajat valtaoikeudet. Hän päättää mm. sodasta ja ydinaseiden käytöstä. Ydinaselaukku on nyt vähän eri ihmisen hallussa kuin Eisenhowerin aikaan.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Dwight_D._Eisenhower

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Ydinaselaukku on nyt vähän eri ihmisen hallussa kuin Eisenhowerin aikaan."

Sepä tässä juuri huolestuttaa.

PS. Nyt Washingtonin poliisi on pidättänyt Trumpin vastaisia mielenosoituksia seuranneita toimitttajia. Heitä uhkaa jopa kymmenen vuoden vankeustuomio. Onko Trumpin tie Erdoganin tie?

Jorma Kinnunen

Mielenosoituksiin liittyen: Mielestäni mieltään saa osoittaa ihan vapaasti, kun ei riko paikkoja tai heittäydy väkivaltaiseksi, mutta sitä en ymmärrä, mitä liikkuu noiden päässä, jotka mielenosoituksissa rikkovat paikkoja. Edistääkö se muka jotenkin ajettua asiaa.

Kun ottaa huomioon, että suurinosa Washingtonilaisista äänesti Clintonia, niin paikkojen tuhoajat suurella todennäköisuudella tuhosivat Clintonin kannattajien omaisuutta.

Clintonilla oli aikoinaan nuo ydinaseiden laukaisukoodit hukassa, liekkö kadonneet Lewinskyn pikkareihin:-)
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2012122116445708_...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Mikä Erdoganin tie ulkoministeri Soinin mukaan on lähellä suomalaista arvomaailmaa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #36

Se nyt oli Soinin perusteetonta kohteliaisuutta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #65

Harkittua median ja perustuslaillisuuden jahtaamista sanoisin minä.

Käyttäjän JaniMtt kuva
Artturi Määttä

Valheiden ja läntisen median monet standardit.
Medialla tuntuu olevan hyvin erikoinen kuva valehtelusta ja valheiden merkityksellisyyksistä.
https://www.youtube.com/watch?v=6Z8pnk2rvYo

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Voi olla, mutta Trumpin valheista on vaikea olla muuta kuin yhtä mieltä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Osuva kirjoitus. Piti oikein suositella, mitä teen todella harvoin.

Maailma on menossa pelottavaan suuntaan.

Pitkään näytti siltä että maailma olisi menossa paranemaan päin,
mutta eihän se tietenkään voi kauan kestää.

Kun historiaa tutkii, niin aina on ollut aikoja jolloin kaikki on ollut hyvin ja maailma on edistynyt. Mutta aina tällainen edistyksen aika on myös loppunut.

Kuten aurinkoista säätä seuraa aina myrsky ja sade, myös hyviä aikoja seuraa aina huonot ajat.

Ihmiskunta on maailmansotien jälkeen esistynyt ainakin kolme asekelta, nyt Trumpin, brexitin ja perussuomalaisten myötä ollaan ottamassa taka-askeleita.

Nähtäväksi jää seuraako kolmea askelta eteen yksi, kaksi, tai useampia askeleita taakse.

----------------

Mitä Trumpiin tulee, niin nyt näyttää aivan siltä että Trump on lähdössä takapakkia sellaisella vauhdilla että vastareaktio voi tulla varsin nopeasti.

Se on hatara toivo, mutta toivoa on syytä ylläpitää, vaikka se olisi hataraakin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kiitokset kommentistasi! Toivotaan parempaa, mutta kyllä Trumpia on siedettävä todennäköisesti neljä tai jopa kahdeksan vuotta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Siinä on se hyvä puoli ettei aika tule pitkäksi kun seuraa tämän koomikon kohelluksia.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #71

Näin on. Ja mediaväki viettää juhlaa.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Oletan, että "vaihtoehtoisilla faktoilla" viitataan keskusteluun väkijoukon määrästä jossain torikokouksessa.

Jos torilla on 100 ihmistä, kenen arvio ihmisten määrästä on fakta?

Väittäisin, ettei kenenkään. Ne ovat ennemminkin arvioita, joissa on tilaa poliittiselle vääristelylle.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Valokuvat paljastavat, että Trumpin tilaisuudessa oli väkeä selvästi vähemmän. Se on silmämääräinen arvio ja samalla fakta, vaikka emme tiedä ihmismäärää.

Jos joku tässä syyllistyi poliittiseen vääristelyyn, niin juuri Trump.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Fakta on täysin riippumaton yksilöllisestä käsityksestä. Selvästi vähemmän kuin missä?

Totta kai Trump syyllistyi poliittiseen vääristelyyn, ei siinä ole mitään ihmeellistä tai hämmästyttävää, sitähän se on tehnyt koko kampanjansa ajan ja jatkaa luultavasti hamaan tulevaisuuteen.

Mutta jos takana on ajatus, että Trumpia ammatikseen tai harrastuksena vastustavat eivät sellaiseen syyllisty, se taas on ei kuulosta kovin uskottavalta sekään.

Se on ihan normaalia settiä täällä meillä kotisuomessakin. Asioita vähätellään tai suurennellaan ja se ei kerro faktoista mitään, vaan kertojan ideologisesta tai uskonnollisesta kannasta.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #83

Wikipedia:

"Tosiasia (tosiseikka, fakta) on yksilöllisestä käsityksestä tai tulkinnasta riippumaton asia. Se on todellisuudessa olemassa oleva vastine todelle väittämälle, ja sen olemassaolo tekee väittämästä toden. Tosiasia on näin asioiden todellinen tila, asiaintila joka vallitsee."

Se, että Obaman tilaisuudessa oli kuvien mukaan enemmän väkeä kuin Trumpin, on fakta. Kuinka paljon enemmän, on arvionvaraista.

Se, mikä tässä on tai ei ole "ihmeellistä tai hämmästyttävää" perustuu jokaisen omaan arvioon.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #84

Tietysti faktoja voi puolesta riippumatta käyttää oman agendan kirkastamiseksi. Trumpin tapauksessa hän vaan antaa itsestään hassun kuvan kun alkaa tohkeana tekemään numeroa tilaisuutensa kävijämäärästä ja vielä heikoin faktoin.
Kysymys on kuinka ideologiaperäistä moinen käytös on. Tulee myös mieleen Halla-ahon suivaantuminen lehtikuvasta jossa mestarin posket rusottivat pakkasessa.
Kuuluuko hieman lapsellinen narsismi altrightideologiaan?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #85

Narsisti Trump aivan selvästi on. Lähipiiri on paljastanut (IL 24.1.), että Trunp kiihtyy aivan kohtuuttomasti häntä koskevista kielteisistä uutisista, vaikka kuinka pieneistäkin herjoista. Niinpä henkilökunta yrittää rajoittaa hänen tv-katseluaan - aivan kuin lapselta.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Aloitus: "valehtelemalla pääsee vaikka USA:n presidentiksi".

Mutta, mitä kiinnostavinta: valehtelemalla voit myös pysyä presidenttinä, kuten eräs Vladimir Vladimirovitsh meille kaikille oivallisesti havainnollistaa..(vihreät miehet eivät ole venäläisiä; maavoimat siirretty itärajasta 1500 km itään; venäläisurheilu ei koskaan syyllisty dopingiin jne, jne).

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Tässä on kaksi kaveria, joitka pelaavat kovin samanlaista peliä.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Turha sitä on syyttää, joka pyytää, vaan sitä, joka maksaa. Ettekö pidäkään enää USA:ta demokratian mallimaana? Trump on laillisesti valittu maailman mahtimaan USA:n presidentti, joten meidän on vain sopeuduttava hänen oikkuihinsa.

Mitä tulee valitukseen avajaisten osanottajamäärästä, niin siinä voi olla perääkin. Lehdistö on levittänyt vertailukuvia, joissa Trumpin avajaisista otettu kuva on selvästi otettu ennen tai jälkeen avajaisia. Itse tilaisuudesta otetuissa videoissa näkyy aivan toisenlainen kuva.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

No jos asia olisi niin sen voisi korjata näyttämällä kuva Trumpin tilaisuudessa sillä hetkellä kun väkimäärä on suuri.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Eiköhän tuo väkimääräasia ole pienimpiä Trumpin valheista.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

On aika lailla pahempaa jatkaa valehtelua miljoonien ihmisten olemattomasta vaalivilpistä.

Ja pahinta on kieltää tutkimukselle omistautuneita julkisia elimiä julkaisemasta tilastoja tai jatkaa tutkimuksiaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Ehkä sen tarkoitus onkin vain kääntää huomio pois niistä suurista valheista.

Myöskin valhe kokee inflaation, menettää osan painoarvostaan. jos sitä harrastetaan paljon, juuri kuten Trump tekee.

Jos hyväksymme pienen valheen, kuten yleisömäärän, on helpompi hyväksyä myös ne isot.

Taustalla on kyllä järkiajatteluakin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

#43
On vaikea pitää USA:ta demokratian mallimaana. Lehtiväkeäkin asetetaan syytteeseen, kun olivat paikalla selostamassa Trumpin vastaista mielenosoitusta.

Laillisesti valittu? Niin oli Hitler ja moni muu vastaava. Selvä se, että meidän on sopeuduttava Trumpin oikkuihinn. Mutta ei mukisematta.

Kuinka moni oli hiljaa, kun natsisaksassa perustettiin - epäilemättä aivan laillisesti - tuhoamisleirejä.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Trump on saanut USA:n talouden selvään nousukiitoon joka säteilee myös tänne Pohjolan perukoille.

Kun Venäjän talouspakotteista luovutaan niin tulevaisuus näyttää entistä paremmalta.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Pientä nousua on, mutta asiantuntijat ennustavat, että protektionismi tuottaa ennnen pitkää laman.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Käsillä ei vielä muuta kuin osakkeiden kurssinousu.Trump lupasi vähentää suuryritysten veroja.Samoin on tulossa vielä erittelemättömiä etuja.Tässä vaan on viime vuosina opittu pitämään näitä kurssivaihteluja enemmän symbolisina merkkeinä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kurssit nousevat ja laskevat... Mistään nousukiidosta ei ole merkkejä.

Jorma Kinnunen

Kyllähän täällä kotimaassakin on poliitikoilla hallussa faktojen keksiminen. Tuolla aiemmin oli jo muutama lueteltukin, mutta ei kannata unohtaa myöskään Stubbia, joka oli keksinyt prosentit omasta päästään.
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-200000104366...

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Laitoin tämän Eisenhower-vertailun aikaisempaan kommenttiini sen vuoksi, että ihmiset näkisivät paremmin ”metsää puilta.” Aika moni, varsinkin vähän ”elämänkoulua” käyneet, on joutunut Trumpin myötä euforian valtaan. Sitä sopii ihmetellä.

Toimittaja Saska Saarikoski kirjoittaa jutussaan ”Miksi Trump valehtelee?” Hesarissa 24.1.2016: ”Donald Trumpin koko ura on perustunut järjestelmälliselle valehtelulle. Trump on myöntänyt sen itsekin.”

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Kumma mies, saa ihmiset uskomaan, vaikka kaikki tietää että valehteleehan se, kun on aina valehdellut ja itsekin myöntää.

Valehtelemalla on toki kyllä helpompi saada vaaleissa kannatusta kuin totta puhumalla, sen kyllä suomalainenkin politikko hyvin tiettää.

Jotkut silti yrittää puhua totta.
Trump ei näköjään vaivaudu.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

On pakko epäillä äänestäjien tiedollista tasoa - kun viedään kuin pässejä narussa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

”Donald Trumpin koko ura on perustunut järjestelmälliselle valehtelulle. Trump on myöntänyt sen itsekin.”

En nyt tiedä,onko Trump todellisuudessa ja missä yhteydessä todennut näin.

Kuitenkin olisi varmasti paikallaan erottaa henkilöitymät kiinteistökehittäjä ja yrittäjä Trump ja presidentiksi äkkisiltään ryhtynyt Trump kokonaan toisistaan.
Trump on aivan varmasti intelligentti, sivistynyt, viisas ja kovin ekstroverttikin, mutta tässä predenttiyteen liittyvässä ( vaalit ja sen jälkeisnen aika ) hän on kyllä jostakin syystä aivan tarkoituksella luonut itselleen näyttävän uuden imagon, joka näyttää ärsyttävän varsin monia, mutta miellyttänee puoletaan joitakin muita.

Tällainen show-business valtionpäämieheltä on kyllä epätavallista ja outoa sen mittakaavaa ajatellen ja maailman rankingissa sijalla I.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

En ihmettelisi, vaikka Trump joutuisi luopumaan ennen seuraavia vaaleja hiipivän dementian takia. Tarkoitan tätä viileän kirjaimellisesti.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #58

Kyllä tähän joku ratkaisu tulee ennen kauden päättymistä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset