Lokari

Pääministeri Sipilän suosio alamaissa

Pääministeri Juha Sipilän suosio mataa alamaissa. Helsingin Sanomien kyselyn mukaan enää 27 prosenttia suomalaisista pitää pääministerin aikaansaannoksia vähintään melko hyvinä. Vielä kesällä vastaava luku 39 prosenttia, kun taas hallituskauden alussa 58 prosenttia kansalaisista antoi pääministerille hyviä arvosanoja.

Tämä muutos ei ole mikään ihme, sillä Sipilän pääministeritie on ollut viime aikoina pelkkää kompurointia. Ensin Terrafame-jupakka jääviysepäilyineen ja siihen liittyen Ylen toimittajien ahdistelu öisellä sähköpostitulvalla, joka tulkittiin median painostukseksi. Tuskin tämä oli ehtinyt hämmästyttää mediaa kautta maailman, kun oikeuskansleri Jonkka lausui, että Sipilän hallituksella on ollut paljon perustuslakiongelmia. Sipilä puolestaan vastasi lausunnon tulleen yllätyksenä koko hallitukselle.

Yhteisenä nimittäjänä kaikille näille tapauksille näyttääkin olevan se, että pääministeri ei ole havainnut omassa toiminnassaan mitään moitittavaa. Sen sijaan media on puuttunut hänen ja hänen perheensä asioihin tunkeilevalla tavalla. Kaikessa paistaa kokemuksen puute politiikasta ja maan hallituksen johtamisesta. Yritysmaailmassa toimitusjohtajana ja omistajana hankittu kokemus ja taito eivät siis ole olleet siirrettävissä politiikkaan. Ne ovatkin kaksi aivan eri maailmaa. Yrityksessä omistaja-johtaja pääsee käskytyslinjalla pitkälle, mutta politiikka vaatii kärsivällisyyttä ja loppumattomia neuvotteluja eri eturyhmien kanssa.

Kiire ja tehokkuuden tavoittelu ovat leimanneet Sipilän hallituksen toimintaa. Ne ovat yritysmaailman piirteitä, mutta lähinnä myrkkyä politiikassa. Niinpä hallitus on joutunut tuon tuostakin perumaan päätöksiään, kun on havaittu, että hätäisesti kokoon runnottu päätös ei käytännössä toimikaan.

Kansalaiset odottavat kauhulla sote-päätöksen toteutusta. Sen keskeisiä piirteitä ovat keskustan hellimä maakuntamalli ja kokoomuksen ihannoima valinnanvapaus. Valinnanvapaus on jo paljastunut vähemmän vapaaksi, koska potilas joutuu hakemaan lupaa palvelun tuottajan vaihtamiseen peräti maakunnalta. Pääsääntö kun on, että valittua tuottajaa pitäisi käyttää yhden vuoden ajan. Mitä muita vastaavanlaisia miinoja paketista paljastuneekaan?

Kansa on nyt lausunut gallupissa tuomionsa Sipilälle ja hallitukselle. Tämä lienee sitä realisoitunutta poliittista vastuuta, johon poliitikot niin mielellään vetoavat. Poliittinen vastuu tarkoittaa siis lähinnä pahaa mieltä siitä, että kansalaiset eivät ymmärrä hallituksen ja ministereiden hyviä tarkoituksia.

Paha mieli on kuitenkin ohi menevää, sillä äänestäjien huono muisti takaa sen, että eduskuntavaalien ollessa edessä hallituksen ja ministereiden mokat alkavat kansan muistissa jo haalistua. Ja jos kävisi niin, että oppositio onnistuu pitämään nämä asiat esillä ja voittaa vaalit, niin viimeistään uudella vaalikaudella valtaan päässyt entinen oppositio vuorostaan munaa itsensä, ja kansa kääntää sille peukalonsa alaspäin. Oppositiosta astuvat jälleen esiin puhdistuneet haastajat. Näin politiikan ruletti pyörii.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (101 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kannatushissi näyttää olevan laskusuunnassa, mutta puolueenkannatus porskuttaa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

#1
Vastaajat ovat kaiketi havainneet, että kyse on ollut pikemminkin Sipilän henkilökohtaisista ominaisuuksista kuin puolueen.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Tekevälle sattuu, mutta naisten kanssa ei parane alkaa tekstailemaan oli sitten minkälainen ministeri tai kanisteri hyvänsä. Ilkka Kanerva joutui eroamaan ministerin paikalta ja Sipilän paineensietokyky paljastui tekstittelyn seurauksena heikoksi. Se asia muistetaan eikä sitä voi liioin korjata.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Ei tosiaan Sipilä naistoimittajaa kehunut - pikemminkin päin vastoin.

Outoa, että yritysjohtajana kunnostautunut ei hallinnut hermojaan.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Eroja on yritykseen nähden, kuten puheenvuorossasi toteat. Maan hallituksessa on paljolti kysymys lakien valmistelusta toisin kuin yrityksissä, joissa voidaan liidellä lakien äärirajoilla.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Lauri,
hyvä kirjoitus tuo blogisi aiheesta. Sipilän yksi merkittävä kompastuskivi vaikuttaa olevan arvostelu ja media. Ollessaan yrityksen toimitusjohtaja ja samalla pääomistaja oli päätökset loppupelissä hänen. Työntekijät eivät niitä päätöksiä oikein voineet arvostella eikä se edes yrityksissä ole tapana tehdyn päätöksen jälkeen. Homma toimi seuraavasti: päätös on tehty, pulinat pois ja hommiin. Harva työntekijä sitä vastaan nousee paitsi kenties luottamusmies, jolle ei voi antaa potkuja.

Median kiinnostuskin yritykseen on koko lailla vähäistä eikä yrityksen tarvitse paljastaa keskeneräisiä asioita ollenkaan.

Opposition ja median ristitulessa Sipilä näyttää menettävään rauhallisuutensa arvostelua kohdatessaan. Mutta tämä on politiikkaa..

Sipilä on muuten ollut ison yrityksen eli johdossa viimeksi vuonna 2005 eli hänellä on kymmenen vuoden tauko välissä. Välissä hän on pyörittänyt vain pientä sijoitusyhtiötään ja sitten luopui siitäkin. Ehkä tämä selittää sen, miksi nämä hallitukseen tuodut johtamisopit ovat niin ihastuttavan retroja. Suuri osa johtamisen periaatteista pysyy, mutta kehitystäkin tapahtuu - oman näkemykseni perusteella Sipilän johtamistapa menee kyllä aika lailla "vanhan liiton" mallien mukaan.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Onkos nyt sitten laisinkaan tietoa siitä millainen Sipilä oli yritysjohtajana. Vai oliko mielikuva menestyneestä yritysjohtajasta vain it-buumin ja onnistuneiden kauppojen tulosta. Sipilän käytös pääministerinä on herättänyt tämän kaltaisia kysymyksiä useampaankin kertaan.

Sipilän vaalikoneisto oli rakennettu menestyvä yritysjohtaja -teemalle. Se oli erinomaisen nokkela oivallus poliittisten broilerien maailmassa ja herätti ihmisten innostuksen. Se ei tietenkään auta niissä tilanteissa, joita nyt vastaan tulee, jos kysymyksessä oli vain pelkkä metafoora.

Trump on kokenut ja menestynytkin. Katsotaan miten hän toimii.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Onkos nyt sitten laisinkaan tietoa siitä millainen Sipilä oli yritysjohtajana."

Ei ole tosiaan tietoa. Joku tuossa kommentoi, että viimeksi hän oli yritysjohtajana 2005, sittemmin toimi vain finanssiensa parissa. Luulisi nykyisessä yritysmaailmassa tarvitttavan sentään jonkinlaista taitoa tulla toimeen (hankalienkin) ihmisten kanssa.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Pekka,

eipä näytä Sipilällä valitettavasti olevan b-to-b-kokemusta vaikeista talous- ym. neuvotteluista - saati win-win-tuloksista...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #42

Niin, ei ainakaan sellaista kokemusta, jota voisi hyödyntää poliittisessa päätöksenteossa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Jos Sipilän toimintatapa edustaa yrityselämän tomintatapoja niin minusta ne ovat terveemmät kuin politiikan yleiset toimintatavat. Sipilän tapa toimia on siis rehdimpää ja vähemmän luikurimaista kuin mitä politikoilla ja politiikassa yleensä.

Tähän pitää nyt laittaa sellainen varaus että en puhu yrityselämän toimintatavoista, koska en ole varma ovatko Sipilän toimintatavat yrityselämän toimintotapojen mukaisia, puhun siis nimenomaan Sipilän toimintatavoista, joista siis pidän. Pidän siksi että ne ovat suorempia, reilumpia ja rehdimpiä kuin politikoilla yleensä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Arto,
katsoppa vaikka tätä reilua meininkiä tämänpäiväisestä uutisoinnista:

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/211127-lakimies-i...

Tässäkään ei ole mitään rehtiä. En kyllä muutenkaan keksi, miten pääset ajatukseen erityisestä rehtiydestä Sipilän suhteen. Avoimuus on täysin hukassa.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Niko,

Sipilän ja hallituksen taustaan viitattuna : kuinka luotettavaa on antaa 2,4 miljardia Sipilän ohjaukseen ohi eduskunnan, kun:

"Työoikeuteen erikoistunut lakimies, SDP:n Helsingin piirihallituksen jäsen Valtteri Aaltonen arvostelee valtion omistajaohjauksen uuden organisoinnin seurauksena hallituksen lanseeraamaa suunnitelmaa uudesta valtion sijoitusyhtiöstä Valtion kehitysyhtiö Vake Oy:stä. Eduskunta hyväksyi lakiesityksen juuri ennen joulua.

Lakiestiyksen mukaan yhtiö ”kehittäisi salkkuunsa sijoitettuja valtion omistuksia, voisi myydä niitä ja voisi sijoittaa myynneistä tai osinkoina saatuja varoja uudelleen”. - ??

Mikä on Sipilän laki- ja taloustieteiden koulutus ja käytännön b-to-b- kokemus?

"Sitä ne Sipilän "kaikenmaailman dosentitkin" teettävät. - Valitettavasti tunnen perinteisenä keskustalaisena ja "puolivillaisena insinöörinä" jo vähintään myötähäpeää - sarjassamme milloin ne päättyvät??...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #44

Ilkka,
se ei ole ollenkaan luotettavaa eikä tätä tule sallia.

Alan olla todella huolestunut pääministerin tavasta hoitaa asioita. Trump- ja Berlusconi-viittaukset ammutaan nopeasti alas ihan ymmärrettvistä syistä, onhan hänen persoonansa kuitenkin aika lailla erilainen. Yhdistävänä tekijänä näyttäytyy kuitenkin pyrkimys omiin päämääriinsä keinolla millä hyvänsä.

Tuossa vertailevassa artikkelissa HS:ssa muistaakseni kommentoitiin tutkijoiden toimesta, että Sipilä näyttäisi näkevän itsensä esivallan edustajana, jota tulisi totella eikä hänen jaloja päämääriään saisi kyseenalaistaa. Vaikka Sipilä vastustaakin hänen vakaumuksensa puheeksi ottamista, niin ei sitä voi välttää tutkiessaan hänenn tapaansa toimia. Välillä tuntuu, että hän on Blues Brothers -leffan legendaarisen lauseeen tiellä: I'm on a mission from God.

Useissa asioissa vaikuttaa siltä, että hänen ajatusmaailmassaan tarkoitus pyhittää keinot. Hän uskoo että hänen päämääränsä ovat niin oikeutetut, että niihin mennään kaikien keinoin. Mieluiten hän varmaankin tekisi päätökset ilman julkisuutta, arvostelua ja perustuslakituomioistuinta. Mutta Sipilän Juha, se demokratia ei vaan nyt toimi niin.. Ja sekös ottaa pattiin ja alkaa hermostuttamaan - ja alkaa sähköpostit viuhua.

Jos asiaa jälkiviisaasti katsoo, niin merkit tästä olivat nähtävissä jo tuossa Sipilän TV-puheessa kansalle syyskuussa 2015:
"Poikkeuksellinen esiintyminen.”
Näin Ylen vastaavan päätoimittajan Atte Jääskeläisen allekirjoittamassa tiedotteessa mainostetaan pääministeri Juha Sipilän (kesk) Ylen kanavilla tänään ajettavaa puhetta. Eli Jääskeläinen oli jo tuolloin messissä.
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-200000099322...

Puheessa Sipilä nosti itsensä jalustalle ikäänkuin Suomen pelastajana ja puhui kansalle jaloista päämääristään. Iltasanomien artikkelissa kritisoitiin näin:
"Hankkeessa on vahvoja kaikuja 1970-luvun ”kekkosslovakiasta”, jossa tasavallan presidentti Urho Kekkonen käytti Yleisradiota omana tiedotuskanavanaan ilman minkäänlaista journalistista kritiikkiä.
Hanke on äärimmäisen kiusallinen niin Ylen kuin Sipilänkin kannalta. Se on sitä myös jokaisen kriittisen median käyttäjän näkökulmasta. Toivottavasti tällaisia kaikuja menneisyydestä ei kuulla eikä nähdä enää lisää."

Jännä ettei tätä olla linkitetty juurikaan nykyiseen YLE-kohuun, samat Jääskeläinen ja Sipilä hommissa hyvässä yhteistyössä. Eli kyllä niitä kritisoituja kaikuja on nähty lisää toimittajan toiveista huolimatta.

Nyt vaikuttaisi lisäksi siltä, että perustuslakiin kaatunutta sakkokorotusta ajetaan jälleen kiertotietä, tarkoitus jälleen pyhittää keinot. Kirjoitin tästä blogin aatonaattona, kun Yle julkaisi uutisen (Ylen uutinen jäi todella vähälle huomiolle ajankohdan vuoksi):.

http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/22...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #52

"Mutta Sipilän Juha, se demokratia ei vaan nyt toimi niin."

Parempi olisi vain tunnustaa se tosiasia että demokratia ei toimi, ainakaan kunnolla, ja pitäisikin aina valita johtoon joku sellainen joka osaa ottaa vallan omiin käsiinsä.

Nyt näyttää kovasti siltä että Sipilä ei ole saanut, eikä saa, valtaa käsiinsä toivomallaan tavalla ja minun toivomallani tavalla, mikä onkin suurin puute Sipilän kyvyissä minun mielestäni.

Siispä mitään ei taaskaan tapahdu, ei tälläkään vaalikaudella, sen vaatimattoman kiky- sopimuksen lisäksi, vaikka kovasti toivoin sitä.

Syy on sekä Sipilässä että niissä jotka panevat aina ja kaikessa hanttiin. Sipilän olisi pitänyt olla pystyvämpi panemaan kuriin nämä jotka aina panee kaikessa hanttiin, tavalla tai toisella.
-----------

Demokratia ei ole mikään ideaali tapa hallita maata, siitä on osoituksena ensinnäkin se että demokraattisesti asiat ei etene ja toisekseen se että kansa valitsee Berusconin tai Trumpin kaltaisia pellejä johtajikseen ja kolmanneksi se että jos kyvykäs johtaja, kuten Sipilä, sattumalta valittaisiinkin johtamaan, hänet pian kateuden tai jonkin muun epäselvän syyn takia revitään valtaistuimelta. Julkisuus riepottelee heidät ensin hajalle ja sitten he joko poistuvat tai poistetaan.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #54

Arto,
mielestäsi siis Sipilällä itselläään ei ole tähän osaa aikä arpaa?

Toteat: "jos kyvykäs johtaja, kuten Sipilä, sattumalta valittaisiinkin johtamaan, hänet pian kateuden tai jonkin muun epäselvän syyn takia revitään valtaistuimelta."

Minun silmissäni olet kaiken tapahtuneen valossa aika sokea uskossasi Sipilään, eivät kaikki uutisoinnit ole tuulesta temmattuja.

Demokratian toimivuudesta voisi puhua loputtomiin, kuten joku sanonut, niin se nyt on puutteellisista valtiomuodoista se paras.. Ei ollenkaan täydellinen, mutta en kyllä mielelläni näkisi niitä muita malleja Suomessa vaikkapa Turkin tapaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #56

"Minun silmissäni olet kaiken tapahtuneen valossa aika sokea uskossasi Sipilään, eivät kaikki uutisoinnit ole tuulesta temmattuja."

Siitä tässä juuri on kyse. Nämä uutisoinnit juuri repivät pohjaa Sipilän jalkojen alta ja myös siltä mitä hän aikoo tehdä.

Tuolla en halua väittää että Sipilällä olisi paljoakaan toivoa jäljellä saada tehtyä mitä halusi tehdä, mutta nämä otsikot repivät alas sen viimeisenkin toivon.

On ihan luonnollista että tekevälle sattuu virheitä ja että jokin menee aina pieleen ja jotain pitää korjata. On kuitenkin kovin helppo arvostella, se on sitten eri asia löytyisikö hommaan pystyvämpiä tekijöitä.

Haluaisin että demarit olisivat hallituksessa kokoomuksen ja persujen tilalla, mutta suhtaudun skeptisesti siihen että hommat hoituisivat jotenkin paremmin, ehkä kuitenkin oikeudenmukaisemmin köyhien kannalta katsottuna.

Uutisointeja löytyy ihan varmasti kaikista jotka valitaan johtajiksi ja nämä uutisoinnit juuri repivät lopullisesti pohjaa mahdolliselta hyvältä päätöksenteolta.

Kyse on mielestäni siitä pystyykö johtaja ottamaan ohjat käsiinsä ja viemään tavoitteensa perille huolimatta vastaanhangoittelijoista, huolimatta uutisoinneista ja otsikoista, huolimatta niistä kaikista jotka vain haluavat kaliffiksi kaliffin paikalle, populismilla tai muuten, piittaamatta mitään valtakunnan edusta.

Tässä johtajuuskysymyksessä Sipiläkin on osoittautunut minulle pettymykseksi. Hänen vaaliohjelmansa ja pyrkimyksensä ovat hyviä, hänen virheensä ovat odotusten mukaisia ja pahantahtoisten mutta epäoleellisten lööppien ja otsikoiden esiin tulo viimeistään tässä vaiheessa on aivan normaalia.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #52

#52
Harvinaista analyysia pääministerin käyttäytymisestä. Printtimedia ei tällaiseen rohkene.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #52

Niko,

kiitos laajasta ao. koosteestasi! - niinpä, "hyvä" tarkoitus kait pyhittää edelleenkin eräiden peitekeinot - valitettavasti...

Esimerkiksi ylinopeussakoilla keräillään vain mania pohjattomaan rahapussiin - liikenneturvallisuuden kustannuksella - Alikattonopeuksista oikein valvottuihin tilanne nopeuksiin : http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2237...

Niin - olisipa päättäjissämme edes alkuunsa oikeudenmukaisuuden ja kohtuuden jo alkeet hallitsevia kanssaihmisiä...

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Pieni medianlukutaito ei tee kenellekkään pahaa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

#9
Minusta tuntuu, että Sipilä haluaa antaa rehdin vaikutelman, mutta naamio putoaa, kun joku onkin eri linjoilla.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Itse olen ihmetellyt kuinka notkeaksi pääministerin selkäranka on osoittautunut vallassa ollessaan. Oletin jotenkin ryhdikästä toimintaa sekä hänen osoittavan päätöksissään moraalista selkärankaa, mutta kokemukset ovat kyllä päinvastaisia.

Esimerkiksi tuo tänään uutisoitu lakimiehen kommentti uudesta valtion sijoitusyhtiöstä, jonka tuottoihin hallitus saisi suoran käyttövallan ilman eduskuntaa, voisi aivan hyvin olla Trumpin ja Berlusconin toimia. Henkilöinä toki kovin erilaisia, mutta kaikki näyttäisivät mieluiten tekevän päätökset ilman turhaa demokratiaa ja kaiken maailman perustuslakivaliokuntia.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #27

#27
Hallituksen eräs ongelma onkin, että kukaan ministereistä ei ole oikeusoppinut - ei edes (työ ja) oikeusministeri. Ja kuitenkin hallituksen keskeisiä tehtäviä on lainsäädäntötyö. Kuulostaa jo vitsiltä, ja jälki onkin sitten sen mukaista.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #28

Pekka,

no, ylimielisyyskin käy aina lankeemuksen edellä. Mutta missä on poliitikkojen, Sipilänkin todelliset vastuut, miehen työt?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #45

Sitä voi hyvällä syyllä kysyä.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Arto,

rehdimpiä, reilumpia, asiallisempia? - niinkö?

"suorempia" = äkkijyrkkiä, painostavia, "korppeja"...

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Tutkijat vertaavat Sipilän johtamistapaa Berlusconiin ja Trumpiin:

”Olemme kiinnittäneet huomiota tapaan, jolla Sipilä suhtautuu siihen, että häntä ja hänen hyveellisyyttään edes kyseenalaistetaan”, Johanna Vuorelma sanoo.

"Samoja kaikuja on hänen mukaansa myös Yhdysvaltain tulevalla presidentillä Donald Trumpilla ja Italian entisellä pääministerillä Silvio Berlusconilla."

http://www.hs.fi/politiikka/art-2000004893029.html...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

#10
Mainituilla kolmella liikemiehellä on juuri tämä sama yhteinen taustansa, joka heidän toimintatyylejään yhdistää. Toki jokaisella on oma luonteensa, joka vaikuttaa, mutta kyllä bisnestausta ja omistajan rooli näkyvät toiminnassa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Mainituilla kolmella liikemiehellä on juuri tämä sama yhteinen taustansa, joka heidän toimintatyylejään yhdistää."

En kyllä vertaisi Sipilän ja noiden kahden keinoja. Sipilällä on ihan selvästi politiikan pohjana vanha ja koettu suomalainen konsensus- menettely, joka pohjautuu oikeastaan sosialidemokraattiseen ajatteluun.

Noista kahdesta muusta en tiedä mihin heidän politiikkansa mahtaa perustua. lähinnä se on kai populismia ja henkilökohtaisen vallan tavoittelua. Nämä asiat sai aikaan Trump puhumalla pehmeitä kansanomaisella tyylillä ja miellyttämällä mahdollisimman paljoin kansan syviä rivejä, joka ei politiikasta paljon ymmärrä tai piittaa.

Luulisin että Berlusconin kamppanjat on perustuneet pitkälle samoihin aiheisiin kuin Trumpilla, vaikken ole sitä niin tarkkaan seurannut, tai en ainakaan enää muista.

Berlusconin politiikka lisäksi epäonistui täysin ja Trumpin tulee epäonnistumaan. Samaa en sanoisi Sipilästä. Sipilä ei siis ole ihan kokonaan epäonnistunut.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #75

Onhan näillä huomattavia erojakin, mutta yhteinen yritysjohtaja-omistajatausta kuitenkin. Toisin sanoen liikemiesmäinen toimintatapa.

Minäkin uskon, että Trump tulee epäonnistumaan - miten se sitten mitattaneenkin. Muttta emme voi sitä vielä tietää, sen pareemmin kuin sitäkään, että Sipilä ei tulisi epäonnistumaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Mainituilla kolmella liikemiehellä on juuri tämä sama yhteinen taustansa, joka heidän toimintatyylejään yhdistää."

En kyllä vertaisi Sipilän ja noiden kahden keinoja. Sipilällä on ihan selvästi politiikan pohjana vanha ja koettu suomalainen konsensus- menettely, joka pohjautuu oikeastaan sosialidemokraattiseen ajatteluun.

Noista kahdesta muusta en tiedä mihin heidän politiikkansa mahtaa perustua. lähinnä se on kai populismia ja henkilökohtaisen vallan tavoittelua. Nämä asiat sai aikaan Trump puhumalla pehmeitä kansanomaisella tyylillä ja miellyttämällä mahdollisimman paljoin kansan syviä rivejä, joka ei politiikasta paljon ymmärrä tai piittaa.

Luulisin että Berlusconin kamppanjat on perustuneet pitkälle samoihin aiheisiin kuin Trumpilla, vaikken ole sitä niin tarkkaan seurannut, tai en ainakaan enää muista.

Berlusconin politiikka lisäksi epäonistui täysin ja Trumpin tulee epäonnistumaan. Samaa en sanoisi Sipilästä. Sipilä ei siis ole ihan kokonaan epäonnistunut.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Tutkijat vertaavat Sipilän johtamistapaa Berlusconiin ja Trumpiin:"

Kaikkea voidaan väittää ja tuhjästä on helppo nyhjäistä, kun kyse on uutisoinnista.

Minusta kyseisellä väitteellä ei ole mitään perusteita eikä yhteyttä todellisuuteen, pelkkää pahantahtoista panettelua siis.

Ainakaan minä en pidä Berlusconin ja Trumpin tyyleistä ja Sipilä on kyllä aivan toista maata kuin kyseiset herrasmiehet.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

"Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä korosti entisenä yrittäjänä, että yrityksen ja Suomen välillä on paljon samaa. Sipilä muistutti, että molemmilla on tulot ja menot, joiden pitää olla tasapainossa."

Käyttäjän tfhyvarinen kuva
Toivo F. Hyvärinen

Jos Sipilä on todella näin sanonut, että yrityksellä ja valtiolla on paljon samaa - tulot ja menot pitää olla tasapainossa, niin Sipilä ei ymmärrä makrotaloudesta juurikaan mitään.

Suhdanteista riippuen valtion kuuluukin tehdä vuoroin alijäämäisiä ja vuoroin yljäämäisiä budjetteja. Tällä kurin suhdannevaihteluja tasoitetaan eikä kiihdytetä.

Suomen pitäisi aivan ensimmäiseksi hankkiutua eurojärjestelmästä eroon. Euro on niin rikki, ettei sitä enää kyetä korjaamaan. Pahemmaksi vain on menossa koko ajan euron pakkopaidassa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #79

Tässä taas yksi esimerkki siitä, että Sipilä käsittelee valtion asioita kuin yrityksen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #79

Politikot tahtoo unohtaa sen että toimintaa pitää välillä tehostaa ja saneerata, että tulis välillä niitä positiivisia budjetteja.

Ei Sippiläkään näytä politiikassa olevan muita politikkoja parempi.

Tosin kyllä pääministeri ei ole mikään diktaattorimainen toimija, kuten toimitusjohtaja on. Sipilä ei siis joudu yksin syytettyjen penkille eikä tuomiolle ja ainakin Sipilä on yrittänyt vaikuttaa parempaan lopputulokseen, muiden pannessa kovasti hanttiin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #81

"Tosin kyllä pääministeri ei ole mikään diktaattorimainen toimija, kuten toimitusjohtaja on. Sipilä ei siis joudu yksin syytettyjen penkille eikä tuomiolle ja ainakin Sipilä on yrittänyt vaikuttaa parempaan lopputulokseen, muiden pannessa kovasti hanttiin."

Toisenlaistakin tietoa Sipilän toimintatavoista hallituksen sisäisissä palavereissa on julkisuudessa luettu.

Sipilän pyrkimyksistä ja muiden hanttiin panemisesta: Saattaa olla, että oli vain hyödyksi, jos jotkut hiukan toppuuttelivat pääministerin intoa. Jos tuo on Sipilän oma käsitys, se vain viitttaa siihen, että hänellä ei oikein ole taipumuksia aitoon ryhmäpäätöksentekoon.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #82

"Jos tuo on Sipilän oma käsitys, se vain viitttaa siihen, että hänellä ei oikein ole taipumuksia aitoon ryhmäpäätöksentekoon."

Niin, juuri tuosta johtajuuden, tai johtajan ominaisuuksien puutteestahan minäkin Sipilän laittaisin tilille. Jos muut panee hanttiin, niin se on sitten sen merkki ettei tarvittavia johtajanominaisuuksia ole.

Jos puhutaan puhtaasti ryhmähengestä, niin siitä on vastuussa myös alaiset, ei ainoastaan esimies, vaikka esimiehellä suurin vastuu siitä onkin. Johtajan ominaisuuksien puutteesta taas ei muilla ryhmän jäsenillä ole vastuuta.

Tosin, minun mielestäni, alaistaidot olisivat yhtä hyödyllisiä yhteistyölle kuin johtamistaidotkin. Alaistaitoja ei oikeastaan opeteta, johtamistaitoja vain, se on mielestäni väärä asenne koko ongelmaan.

"Alaistaitoihin" ei pitäisikään kuulua pelkkä alistuminen, vaan oikeanlaatuinen suhtautuminen johtamiseen ja johtamisen tukemiseen, tyyliin "kyllä Jeeves tietää" ja Wherra pääministeri". Nämä komediasarjat kertovat jotain siitä millaisia "alaistaotojen" tulisi olla.

Oman kokemukseni mukaan oikea johtamistapa kyllä johtaa suoraan myös hyvien "alaistaitojen" kehittymiseen, ainakin näin on käynyt omalla kohdalla. Kun ensin hyvän johtajan alaisuudessa ovat kehittyneet ne hyvät alaistaidot, niin niillä hyvillä "alaistaidoilla" pärjää sitten paremmin vaikka sattuisikin seuraavaksi saamaan idiootin johtajakseen.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #83

Hyvä johtaja saa yksikössään aikaan hyvän ilmapiirin ja motivaation. Työntekijöiden motivoitumista voinee kutsua alaistaidoksi - jos nyt sitä termiä halutaan välttämättä käyttää.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #84

"Työntekijöiden motivoitumista voinee kutsua alaistaidoksi"

Kyllä työntekijätkin voi vaikuttaa työpaikan ilmapiiriin.
Huono johtaja voi kyllä tehdä kaikki ponnistelut ilmapiirin parantamiseksi turhiksi.

Valitettavasti myös yksikin huonot alaistaidot omaava työntekijä voi pilata työpaikan hyvän ilmapiirin pysyvästi. Juuri tällaisessa tapauksessa tarvittaisiinkin niitä hyvän johtajan hyviä johtamistaitoja.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #85

Aina voi porukkaan eksyä jokin huono luonne, joka pilaa työilmapiirin. Pääsääntöisesti kuitenkin johdon tärkeimpiä tehtäviä on alaisten motivointi.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #86

Pekka,

niinpä - kirjoittelin aiheesta Iltalehteä myöten:

Kannustavaan työilmapiiriin :

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2144...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #88

Ilkka, kiitokset, hyvä kirjoitus!

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ihan samaa ininää käydän melkein jokaisen pääministerin ja hallituksen kohdalla.

Jotenkin niin lapsellista toimintaa ainainen hallituksen ja pääministerin haukkuminen, tietysti se sopii Suomalaiselle äänestäjäääliölle vallan hyvin tämä toiminta ja sehän mukavaa kun saa herroja haukkua.

Lyödäänkö vetoa, että jos Rinne on seuraava pääministeri, niin parin vuoden päästä on kauhea poru ja itku kun hallitus ja pääministeri sitä ja tätä.

Huoh, miten rasittavaa.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Olet pahasti väärässä. Sipilän lausunnot eroavat merkittävästi aikaisempien lausunnoista.

Politiikka on EI-yhteisten asioiden hoitoa, tuntematon asia entiselle yritysjohtajslle.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

#15
Ei se mitään haukkumista ole, vaan demokratiaan kuuluvaa johtajien kritiikkiä. Pitäisikö pääministerin ja muiden päättäjien virheet vain kuitata nöyrästi kunnioittavalla hiljaisuudella niin kuin vanhan ajan monarkioissa ja nykyajan diktatuureissa? Kansa kuitenkin maksaa päättäjien töppäilyt. Veronmaksaja on tavallaan edustajiensa työnantaja ja siksi puhevaltainen.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Juu huutaa ja haukkua saa, enhän minä mitään kieltämässä ollut, mutta huvittavaa se kuitenkin on, kun sama toistuu joka kerta pääministeristä ja puolueesta riippumatta.

Se ainoa paikka vaikuttaa on se äänestyskoppi, kaikki muu on tätä virtuaalihuutoa, jolla ei hallituksen tekemisiin ole mitään vaikututsta.

Niin kuin sanoin aina sama vitinä, kun hallitus on hetken ollut vallassa, hauskaahan tätä on seurata, ei siinä mitään.

Se on se Suomalaisten vihan kohde aina sama: Hallitus, Pääministeri ja Posti, hiukan järjestys välillä vaihtelee, mitään muuta muutosta ei ole.

Köyhää aina rikkaat sortaa yhyy....

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #30

Kuka nyt mistäkin huvittuu.

Ei suinkan sama toistu muutoin kuin ulkonaisen muodon osalta. Toteutus ja sisältö ovat aina erilaiset.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Petteri,

kuinka masentavaa - olisit edes sinä sitten nostanut ylös asiallisena, rakentavana kritiikkinä - tyhjän sarkasmisi sijaan - edes tämän:

Ehdotus Sipilän hallitukselle: yrittäjyysloikka näpertelyn asemesta:

http://minnaisoaho.puheenvuoro.uusisuomi.fi/199874...

Sanoisin että täysin tarpeetonta nyhjäämistä, tyhjäkäyntiä, oleellisuuksien puutetta koko eduskunnalta...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Mitä muuten tarkoittaa valinnanvapauden kannalta , että potilaan pitää käyttää "valittua tuottajaa" seuraavan vuoden ajan ?

Ensiapuun ambulanssilla kyyditettävä henkilö kun harvemmin pystyy ainakaan itse tekemään valintoja hoitopaikkansa suhteen.

P.S. Omalta kohdaltani en ole havainnut muutosta tuntemassani suosiossa pääministeri Sipilää kohtaan. Sitä ei ole ollut alussakaan.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Ainakaan päivystyssairaaloja ei yhtiöitetä eikä kilpailuteta, ensiapu toiminee suunnilleen kuten ennenkin - ei siinä tuottajaa ihmetellä. Lähinnä uudistus koskee ymmärtääkseni perusterveydenhuoltoa.

Tai sitten kaikille tatuoidaan käteen tuottaja, jotta voidaan tajuttomanakin viedä oikeaan paikkaan. ;-)

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Pekka,

kyllä alussa oli toiveita kovinkin muutoksista parempaan, valitettavasti olen pettynyt - ei tarvinne luetella...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kun mennään näihin aivan alkeellisiin perustavanlaatuisiin asetelmiin, voidaan todeta kaiken oleellisen ( kansalaisen kannalta ) olevan täysin auki ja perustuvan kabinettien poliittisestikin haparoivaan virkamiesajatteluun.

Pääministeri Sipilä alkaa yhä enemmän vaikuttaa tyhmältä teoriainsinööriltä itselleen täysin tuntemattoman suomalaisen reaalimaailman haasteissa .

Sipilän autotallissaan nikkaroima kakkara ei toimi.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Mitä huonomman kannatuksen pääministeri saa "kansan syviltä riveiltä" sitä paremmin pääministeri on onnistunut uudistamaan kangistuneita toimintatapoja sekä jälkeenjääneitä rakenteita.

Pääministerin tehtävänä ei ole kansan miellyttäminen vaan maan tulevaisuuden hallinta. Sitten suunta on todella oikea, kun kansa ryntää kadulle ja vaatii pääministerin eroa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Mitä huonomman kannatuksen pääministeri saa "kansan syviltä riveiltä" sitä paremmin pääministeri on onnistunut uudistamaan kangistuneita toimintatapoja sekä jälkeenjääneitä rakenteita."

Huono kriteeri pääministerin onnistumiselle. Mitään rakenteita ei ole kyetty uudistamaan. Päätöksiä on peruttu ja perustuslain noudattamisen suhteen on nostettu oikeuskanslerin toimesta kysymyksiä. Velkaantuminen jatkuu, jne. Suunnasta ei ole tietoakaan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Se etu Sipilällä tosiaan on, että hän pystyy palaamaan politiikasta muihin tehtäväiin milloin tahansa. Silloin voi keskittyä hakemaan toteuttamiskelpoisia ratkaisuja. Siihen kuuluu tarvittaessa peruuttaminenkin.

Edelleenkin arvelen hallituksen pysyvän täyden kauden pystyssä. Näyttää siltä, että Perussuomalaiset oli Sipilältä erinomainen valinta.

Sipilä tietää erinomaisesti työn tekemisen merkityksen. Niinpä oppositio onkin koko ajan askelen jäljessä ja ehtii vain yrittää vastustaa ilman ensimmäistäkään omaa ideaa. Sama vaiva tuntuu olevan monella muullakin.

JK. Sipilä ja Berner ovat ilmeisesti niin pahoja kirosanoja, että käytännössä loput ministerit saavat täyden työrauhan, kun kaikki keskittyvät jahtaamaan kaksikkoa, jolla on yritystausta.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Juho,
oletko lukenut vihreiden tai Demarien vaihtoehtobudjetit eduskunnan tietopalvelun tekemine laskelmineen vai toteatko vain hihasta, että eivät ne toimi eivätkä tarjoa mitään konkreettista vaihtoehtoa hallituksen linjalle?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #39

Mikään vaihtoehto ei muuta sitä tosiasiaa miksikään että budjetin tasapainottaminen vaatisi vieläkin lisää leikkauksia ja lisää veronkorotuksia.

On selvää että kun porvarikansa on antanut tukensa porvarieduskunnalle, porvarihallitus ei voi rangaista omia äänestäjiään veronkorotuksilla, vaan se rankaisee köyhiä lisäleikkauksilla. Tämä on demokratian ja kansan tahdon nimissä oikeaa politiikkaa.

Se on sitten eri asia onko tämä hallituksen toteuttama kansan tahdon mukainen politiikka oikeudenmukaista. Minusta se ei ole sitä, se on käyhien kurjistamisen ja rikkaiden rikastuttamisen politiikkaa.

Se on sitten taas eri asia ettei hallitus kuitenkaan halunnut kyykyttää köyhää tarpeeksi, jotta valtion budjetti saataisiin tasapainoon.

===========

Hallitus ei siis ole saanut valtion budjettia tasapainotettua, en usko että syy olisi Sipilän, vaan niiden broileripolitikkojen jotka haluaa säilyttää oman leipäpuunsa vielä seuraavissakin vaaleissa.

Toinen asia on sitten kilpailukyvyn parantaminen. Siinäkään asiassa Sipilä ei olisi voinut tehdä enempää, vaikka saavutettu kiky- sopimus ei vielä ratkaise kilpailukykyongelmaa. Se ei suinkaan ollut Sipilän vika ettei AY- väki halunnut sitä ratkaista, tarvitaan, tai ainakin tarvittaisiin pari kolme uutta kikyä, jos kilpailukyky haluttaisiin todella panna kohdalleen. Siihen suoritukseen ei kukaan muukaan pääministeri ei varmasti olisi sen paremmin pystynyt.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #40

"Hallitus ei siis ole saanut valtion budjettia tasapainotettua, en usko että syy olisi Sipilän, vaan niiden broileripolitikkojen jotka haluaa säilyttää oman leipäpuunsa vielä seuraavissakin vaaleissa. - ... tarvitaan, tai ainakin tarvittaisiin pari kolme uutta kikyä, jos kilpailukyky haluttaisiin todella panna kohdalleen. Siihen suoritukseen ei kukaan muukaan pääministeri ei varmasti olisi sen paremmin pystynyt."

Sipilä johtaa hallitusta, joten hänellä on suurempi vastuu sen tekemisistä kuin muilla ministereillä ja poliitikoilla. Mutta jos hän ei kykene pitämään joukkuettaan kurissa, silloin on vika johtamistaidoissa. - Mitä joku muu olisi voinut tehdä tai ei olisi voinut, on pelkkää spekulaatiota.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #58

"Mitä joku muu olisi voinut tehdä tai ei olisi voinut, on pelkkää spekulaatiota."

Juurikin niin. Siksi pääministerin vaihtaminenkin olisi puhdasta arpapeliä, enkä ainakaan minä vekkaisi että Hakkaraisesta tai Harakasta tulisi parempi pääministeri.
Vaihto olisi turha toinmi, ellei tlalle saada parempaa, vaikkapa joku Vapaavuori, mutta eihän siihen vaihtoon nyt olisi mahdollisuuksiakaan.

Vapaavuoresta olisi kenties tullut paras pääministeri, mutta kaikki hyväthän pelataan varmuuden vuoksi pois pelistä jo etukäteen, se on tämän demokraattisen järjestelmän kirous.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #65

Näyttää siltä, että Sipilä istuu pääministerinä vaalikauden loppuun.
Itse en usko, että pääministerin vaihtaminen toisi välttämättä parempaa politiikkaa. Toisenlaista kuitenkin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #67

"Näyttää siltä, että Sipilä istuu pääministerinä vaalikauden loppuun.
Itse en usko, että pääministerin vaihtaminen toisi välttämättä parempaa politiikkaa. Toisenlaista kuitenkin."

Parempaa politiikkaa olisi jos Sipilä saisi hoidettua asiat liikemiesmäisesti kuntoon, mutta se ei ole mahdollista kun siellä on niin paljon sellaisia broilereita mukana päättämässä joiden on pakko tulla valituiksi seuraavalle kaudelle, jotta saisivat asuntovelkansa maksuun ja särvintä leipänsä päälle, sekä pari Puketin reissua vuodessa.

Itse haluaisin enemmän verotusta ja vähemmän leikkausta, mutta se nyt on yksi lysti miten se homma hoituu. Itseasiassa käyhiltäkin on Suomessa varaa leikata, mutta rikkailta olisi vielä enemmän varaa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #68

Sipilän pitäisi kyetä sovittelemaan näiden "broilereiden" kanssa. Liikemiesmäisesti asioita ei voi hoitaa kuin yrityksissä.

Ei varakas Sipilä suurituloisten verotusta kiristä. Sen verran liikemiesmäinen hän on.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #72

"Ei varakas Sipilä suurituloisten verotusta kiristä. Sen verran liikemiesmäinen hän on."

Eihän se olisi edes demokratian mukainen ratkaisu, vaalitulos kun oli mikä oli.

Minun ei¨kuitenkaan tarvitse olla samaa mieltä suomalaisten enemmistön kanssa ja minunj mielestäni Suomessa varakkailla on kyllä millä mällätä, varattomilla taas ei.

Suurin osa suomalaisia näyttäisi siis olevan varakkaita ja äänestävät sen mukaisesti. Köyhät on vähemmistö ja jätetään heitteille, se on sitä demokratiaa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #73

Ei kai vaalituloksesta saa johtoa siihen, minkä tuloluokan veroja korotetaan?
Sipilä ei vain halua itse maksaa enemmän veroja. Otetaan siis köyhiltä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #39

En ole lukenut ja sikäli totean hihasta. Mutta yksi päätöksentekoon osallistumisen oleellisia osia on kyetä myymään ajatuksensa heille, jotka tekevät päätökset ja vastaavat toteutuksesta. Ja siinä Vihreät ja SDP ovat epäonnistuneet täydellisesti.

Turha sitä vaihtoehtobudjettia on myydä Uuden Suomen Puheenvuorossa. Täältä kyllä löytyy sille kannattajia mutta yksikään heistä ei ole ottamassa vastuuta budjetin toteutumisesta. Sama vaiva oli edellisellä kaudella Keskustan ja PS:n vaihtoehtobudjeteilla.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Mulle on muodostunut Sipilän toiminnasta kuva itsenäisiä ja itsekkäitä ratkaisuja tekevästä ja laskelmoivasta johtajasta. Siis vanhanajan patruunan otteita havaittavissa.

Hyvin muistissa olevana esimerkkinä itsekkyydestä on Sipilän ihan itse rouva pääministerin kanssa ideoima sähköinen kutsuhuuto maailmalle,( ilman hallituksen kanssa käytyä keskustelua ? ) ja sitten vielä perään röyhkeä takin kääntö. Seurauksista ja vastuusta täysin piittaamatta.

Jossain lafkassa noin tekemällä voidaan vaikka saneerata, tai sekoittaa sopivasti organisaatio, mutta julkisen viran haltijan on tekoa tehdessään syytä oikeasti ymmärtää jo etukäteen kerrannaisvaikutukset. Ne kun ulottuvat ohi pääministerin valtakauden ja tulevat muiden kannettavaksi.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Siis vanhanajan patruunan otteita havaittavissa. --- Jossain lafkassa noin tekemällä voidaan vaikka saneerata, tai sekoittaa sopivasti organisaatio, mutta julkisen viran haltijan on tekoa tehdessään syytä oikeasti ymmärtää jo etukäteen kerrannaisvaikutukset. Ne kun ulottuvat ohi pääministerin valtakauden ja tulevat muiden kannettavaksi."

Juuri näin. Patruunalla tosin oli silmää myös henkilökunnan hyvinvoinnille.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Sipilä on jo nyt poliittinen ruumis, josta Kepun pitäisi hankkiutua eroon siististi ja vähin äänin. Hänen toimintansa ns. Talvivaaran jupakassa oli poliittisesti hyvin tuhoisaa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Totta. Toinen asia on, miten hankkiutua eroon puheenjohtaja-pääministeristä. Kyllä vaalikausi on vain kärsittävä ja yritettävä selittää asiat parhain päin. Sitten kunniapuheenjohtajuus kiitosten kera ja aitioon Väyrysen seuraksi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Sitten kunniapuheenjohtajuus kiitosten kera ja vaihtoon."

Pitää miettiä sitäkin kehen vaihdetaan.

Viimeaikoina puheenjohtajina eri puolueissa on ollut vähän sen kaltaisia poliittisia broilereita joiden pääasialliset ansiot ovat liittyneet leukojen louskutukseen.

Sen tyyppisiä ovat olleet kokoomuksen Stubb ja Katainen, vihreiden niinistö, tai demareiden Urpiainen.

Ainakin demareiden puheenjohtajuutta on taas hakemassa yksi leukojen louskuttelija. Ei minulla sinänsä ole mitään Hakkaraista vastaan, vaikka aika jyrkästi olenkin hänen kanssaan eri mieltä vaikkapa EU- kysymyksissä. Erimielisyys mielipiteissä on eri asia kun se ettei Hakkaraisella ole juurikaan kokemusta muusta kuin mediatyöskentelystä. Jopa Rinteellä on kokemusta työelämän johtajuudesta, sillä kyllähän AY- liikkeen vetäminen on työelämään liittyvää jos mikä.

Sipilä on pitkästä aikaa ainut politikko joka on tullut politikkaan oikeasta työelämästä. On ihan selvä ettei Sipilä saa työelämän metodeja sellaisenaan käyttöön politiikassa, siellä on mukana liikaa ideologian tai populismin kyllästämiä poliittisia broileraita. Yksi mies ei voi muuttaa koko systeemiä, mutta toki Sipilä voi tuoda mukanaan jotain virkistäviä tuulahduksia yritysmaailmasta, missä ilma on raikasta eikä poliittisen kuplan unmmehtamaa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #36

Stubb, Katainen ja muuut mainitut ovat olleet jopa heikompia kuin Sipilä. Rinne ei vaikuta sopivalta - on liikaa kallellaan ammattiyhdistysmaailmaan.

Työelämän kokemusta ja yleistä elämänkokemusta pitäisi minunkin mielestäni ministereillä olla. Poliittiset broilerit ovat sieltä heikoimmasta päästä.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo Vastaus kommenttiin #37

#37 ... julistetaan sota Ruotsille ja antaudutaan samantien.

Ei se Löfven ehkä paras vaihtoehto olisi, mutta asiat Ruotsissa on ainakin hoidettu paremmin. :) se kyllä näkyy, ainakin työttömyysluvuissa ja taloudessa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #38

Itse kannatan sodanjulistusta USA:lle ja samalla USA:n seuraavan asevoimien ylipäällikkön Donald Trumpin johtamaa Suomen miehitystä maamme itsenäisyyden säilyttämiseksi.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #37

Pekka,

monielementtinen seniorirasismi on yksi pahimmista. Fiksu johtaja sietää ja vaatii joka sektorillaan - niin yrityksissä kuin yhteiskunnan asioidenkin hoidossa - itseään paljon taitavampia eri asioiden asianhoitajia ja - tuntijoita, nimenomaan ns. hiljaista tietotaitoa. - Mitenkäs olikaan Juha Sipilän laita, entä muiden ministerien? - Pelkillä jees- henkilöillä - Sipilän lailla vielä pelotelluilla!! - ei tätäkään maata rakenneta eikä kehitetä, päinvastoin.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #48

Se on juuri näin, uusia ja innovatiivisia keinoja syntyy, kun pohtimassa on erilaisia ihmisiä kunnioittaen toistensa mielipiteitä. Tarvitaan nuoria ja vanhoja, insinöörejä ja humanisteja jne.

Suomalaisissa yrityksissäkin usein syyllistytään siihen, että kootaan esimerkiksi joukko samanikäisiä, samanhenkisiä ja koulutukseltaa samankaltaisia yhteen. Tällöin syntyy aika perinteisiä ratkaisuja, kun niitä ei haasteta eri näkökulmista. Erilaisten ihmisten yhteistyönä saadaan parempia ratkaisuja kuin keräämällä jees-miehiä ja -naisia ympärilleen.

Organisaation ja johtamisen professsori Alf Rehn on puhunut tästä paljon ja häne kirjassaan "Vaarallisia ideoita" kerrotaan tästä laajalti.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #48

Jees-mies/nais-ongelma on vakava valtakunnan hallituksessa. Omistaja-johtaja on sellaiseen asetelmaan tottunut, ja luutavasti pyrkii politiikassakin samanlaiseen. Otetaan nuoria kokemattomia ministereitä hallitukseen, kuten Sipilä on tehnyt. Vanhat konkarit sivuutettiin, koska heillä on kokemusta ja oma vahva tahto.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #62

Pekka,

- liian vaarallisia "sujuvalle" etenemiselleen...

Kiitos tärkeän aiheen esillenostattamisestasi, parhain jatkoin uudellekin vuodelle 2017!

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #92

Ilkka,
kiitokset kommenteistasi ja toivotuksesta! Toivotan sinulle menestyksellistä uutta vuotta 2017!

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #96

Pekka,

kiitos monista tärkeistä blogeistasi ja kannanotoistasi A.D. mennellä kaudella! Parhainta jatkoa kaikessa itsellesi & co tällekin vuodelle 2017!, Siunauksin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #100

Ilkka, kiitokset, samoin sinulle!

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Viittaat tässä linkissä ilmeisesti Sipilän ja Soinin julkisesti ilmoittamaan uskonnolliseen vakaumukseen. On varsin selvää, että uskonnollinen (ja mikä muu tahansa) vakaumus on eräs tekijä, joka vaikuttaa yksilön ajatteluun ja toimintaan.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Pekka,

niinpä - jos ratsastetaan joko tietoisesti tai median nostattamana jollain uskonnollisuudella - eikä toteutetakaan esim. kristillisyyden peruslinjoja, hautaudutaan helposti syvälle vastenmielisyyttä ym. synnyttävään farisealaisuuteen, takinkäännöksiin, jne.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #89

Olen tavannut monia julkikristittyjä, joiden käyttäytyminen on ollut vähemmän humaania kuin monen ateistin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #94

Monen ateismi taitaakin perustua siihen että varsinaiset kristityt on niin ulkokullattuja.

Ateismi ei tarkoita mielestäni kristillisistä arvoista luopumista vaan usein nimenomaan niiden vahvistumista ja siihen vahvistumiseen kuuluu ulkokultaisesta kristillisyydestä luopuminen ja todellisten arvojen entistä suurempi kunnioittaminen.

Sanon näin ulkopuolisena tarkkailijana, sillä itse olen uskonnoton, eli en teisti enkä ateisti.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #97

Wikipedian mukaan:

"Ateismi eli jumalattomuus tarkoittaa jumalauskon puuttumista tai käsitystä, jonka mukaan jumalia ei ole olemassa. Ateismin vastakohta on jumalausko eli teismi."

Mielestäni on lähinnä sattuma, jos ateisti noudattaa kristillisä arvoja. On yleisiä eettisiä arvoja, jotka voivat muistuttaa kristillisiä. Toisaalta ihminen voi uskoa jumalaan, mutta toimii silti vastoin joitakin tai useitakin kristillisiä arvoja.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #94

Pekka,

niinpä - varovaisuus on tarpeen yhä enemmän kaikessa - etenkin "ketunhäntä kainaloilla"!...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kuka luottaa bisnesmieheen joka laittaa 100 miljoonaa vetoa ihmeen (Talvivaara) puolesta.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Toivottavasti ei kukaan. Hallituksessa odotetaan ihmeitä yleisemminkin - kuten kuulimme uuden ministerin haastattelusta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Välilillä tuntuu siltä että tämän palstan päätarkoitus olisi se että blogistit saa purkaa katkeruuttaan, katkeruuden syytä ei koskaan paljasteta ja kohteet on nämä yleiset kohteet, esillä olevat ihmiset.

Myönnän itsekin välillä purkavani katkeruuttani, jonka syytä en edes tiedä, mutta silloin kun itse ei ole katkera, tämä touhu kyllä kovasti kummastuttaa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Uuden Suomen blogisivu on vapaa foorumi, jolla ihmiset saavat tuuletella näkemyksiään (toimituksen antamien sääntöjen rajoissa). Painetuissa lehdissä toimitus karsii sen oman linjan vastaiset mielipiteet tilanpuutteeseen vedoten.

Jos itsellä on jokin vahva vakaumus, hän voi kokea ikävänä, jos se ei olekaan pyhä jollekin blogistille tai kommentoijalle. Tällaisella foorumilla esiintyy ihmismielen koko kirjo, katkeruuskin mukaan lukien.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Jos itsellä on jokin vahva vakaumus, hän voi kokea ikävänä, jos se ei olekaan pyhä jollekin blogistille tai kommentoijalle."

Tämä on totta. Itsekin myönnän valillä toisten pyhiä arvoja loukanneeni, joskus vahingossa, välillä jopa tahallani. Mikähän siinäkin hommassa niin kovasti kiinnostaa. :)

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Arto,

millä asiaperusteilla yleistät, jopa siten tuomitset tällä Pekan blogilla ko. kummastuttavia, asiaperusteltuja seikkoja esilletuovia monia kommentoijia "katkeruutensa purkajiksi", etten sanoisi "tuomareiksi", "vihapuheiden kylväjiksi", jne. - kuten monilla on monasti tapana esittää puoltaessaan kritiikin kohteita, tässä etenkin pääministerin outoja toimia ja/tai toimimattommuuksia esittämättä - kun siihen ei kyetä! - yhtäkään asiaperustelua puolueeellisuudelleen?

Ilman asiallista, asiaperusteltua kritiikkiä ei mikään asia kohene, ei edes Arton tunnottomat vihjailutkaan...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Jos johtajalla on jokin visio, kuten Sipilä ilmoittaa omaavansa, niin demokratiassa tuo olisi hyvä ilmoittaa alamaisillekin ettei tuntisi että viedään kuin pässiä narussa. Diktatuurissa johtajan ei tarvitse kertoa suunnitelmistaan mutta esimerkin vuoksi jopa USA:ssa ja Venäjällä johtaja kertoo vuosittain miten maa makaa ja minne ollaan menossa. Sipilä haluaa pitää Suomen asian valtionsalaisuutena ja niitä meillä on jo paljon, Halonen julistanut osan sadan vuoden salaisuuksiksi.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Hiljaista tietotaitoa aiheesta nuoremmille:

Tauno Matomäki :

https://areena.yle.fi/1-3260042

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kannattaa tutustua.

Hiljaisesta tiedosta: tulipa oltua mukana kirjoitttamassa aiheesta:

https://www.researchgate.net/publication/222409456...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Pekka,

hienoa! - Arvostettavaa!

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #102

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset