Lokari

Sailas synkkänä

Entinen valtiovarainministeriön valtiosihteeri Raimo Sailas kirjoittaa Helsingin Sanomissa (13.12.) liberaalin demokratian ja globalisaation jyrkkenevästä alamäestä, johon kytkeytyy populismin ja siihen liittyvien "vastenmielisten ilmiöiden" menestys – huipentumina Trumpin voitto ja Brexit. Myös Euroopan mantereella populistiset puolueet ovat nousussa Trumpin tapaan. "Öykkärimäiseen" nationalismin nousuun liittyy protektionismin lisääntyminen.

Mikä meni vikaan Euroopassa ja muualla? Sanoisin, että liberaali demokratia ja globalisaatio menivät tekemään sen, jota kansanmies kuvaisi, että asia "hyvvyyden kautta pilattiin". Liika on liikaa mitä tahansa maallista hyvää.

EU:ssa on juhlittu ihmisoikeuksilla ja muilla "perusarvoilla". On pyritty kohti liittovaltiota kansalaisten vastustuksesta huolimatta. Ihmisoikeudet ovat ydinasioita, mutta liika on liikaa niissäkin, kun ne johtivat esimerkiksi rajoittamattomaan pakolaistulvaan ja turvapaikkashoppailuun, jossa ei ollut enää kysymys turvasta vainoa vastaan vaan elintason kohottamisesta muiden kustannuksella. Ei tarvitse olla perussuomalainen tai populisti sen tajuamiseksi, että tässä on monesti jo kysymys hyväksikäytöstä. Raha ei riitä loputtomiin, kuten valtion menoleikkaukset osoittavat.

Valtakunnan rajat olisi pidettävä kansakunnan viranomaisten valvonnassa kuten ennenkin. Ei kenenkään ihmisoikeus voi olla valtakunnan rajan ylittäminen tuosta vain. Harjoituksen kustannukset tulevat veronmaksajien kontolle. Rajaton maailma on yhtä utopistinen ajatus kuin aseetonkin.

Kuten Sailas toteaa, EU vaikuttaa kovin hengettömältä ja voimattomalta. Miten EU-eliitti ilkeää moittia valtioita ja niiden kansalaisia "itseensä käpertymisestä" ja siitä että he eivät anna laajempia valtuuksia tällaiselle tuhlaaja- ja tunarijoukolle? On pakko todeta, että ideologia sokaisee uskoon tulleet todella tehokkaasti.

Entä sitten globalisaatio vapaakauppoineen? Rajat on poistettu tässäkin. Pääomat virtaavat esteittä yli valtakunnanrajojen ja tuottavat pikavoittoja omistajilleen. Rajaton vapaus ja ahneus luovat lopulta kuplia, joiden poksahdukset tulevat tunnetusti kalliiksi – jälleen maksajina veronmaksajat. Uusi finanssikriisi on muhimassa, mutta sen arkkitehdit ja rakennusmestarit ovat kuitenkin jo siirtäneet voittonsa turvaan ja jatkavat sitä niin kauan kunnes romahtaa. Ja sen jälkeen kaikki jatkuu niin kuin ennenkin.

Onko siis ihme, jos maksajat alkavat vähitellen kyllästyä ja ryhtyvät "öykkärimäisiksi nationalisteiksi" ja globalisaation vastustajiksi, kun sitä heille poliitikkojen taholta tarjotaan. On valheellista pöyristellä populismista ja nationalismista, kun syvemmät syyt ovat siinä ideologiassa, jota on itse kannattanut ja niistä hyötynyt.

Tyhmyyttä on monenlaista. Onko trumppien seireenilauluihin lankeaminen sen tyhmempää kuin jatkuva alistuminen idealistien ja saalistajien aiheuttamien vahinkojen maksamiseen? Budjettileikkausten kierre ei ole siitä kärsivien syytä, vaan nimenomaan näiden idealistien ja saalistajien sekä taitamattomien poliitikkojen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Mainio kirjoitus, kiitos siitä!

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Kiinnitin huomiota Sailaksen jeremiaadiin. Kenen tahansa on helppo päivitellä, kuinka asiat ovat menneet pieleen. Sailaksen kirjoituksesta on kai vedettävä johtopäätös, että "Hyvät kansalaiset, oppikaa ajattelemaan oikein ja oikean ideologian mukaisesti".

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Sailaksen kirjoituksesta on kai vedettävä johtopäätös, että "Hyvät kansalaiset, oppikaa ajattelemaan oikein ja oikean ideologian mukaisesti"."

Oppimestarimainen tämä jeremiadi tosiaan on.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Sailas on ollut pitkään johtavassa asemassa, onko hän tehnyt vääriä päätöksiä? Analyysissa olisi hyvä tietää mitä ne väärät päätökset ovat olleet jotta ne voidaan korjata.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kaiketi jokainen tekee joskus vääriä päätöksiä. Sailas kuitenkin toimi virassa olessaan ryhdikkäästi ja teki monesti tosiasiallisesti päätöksiä, joita poliitikot eivät uskaltaneet.

Kirjoituksessani en kuitenkaan arvostele Sailaksen tekemiä päätöksiä vaan globalisaatiota ja EU-eliitin ylenmääräistä intoilua. Samalla tulee ehkä joitakin piikkejä Sailaksen kirjoituksen suuntaan. Useimmiten olen kuitenkin ollut melko samaa mieltä Sailaksen kirjoituksissaan esittämien näkemysten kanssa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

En syytellyt Sailasta vaan esitin kysymyksen muodossa. Suomella on takanaan pitkä alamäki, olisi olut kohtuullista esittää sitä kritiikkiä jo ajat sitten kun vastuullisessa asemassa on pitkään ollut. En ole nähnyt vieläkään perusteltuja kokonaisvaltaisia korjausehdotuksia yhdeltäkään suomalaiselta poliitikolta.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila Vastaus kommenttiin #9

Pitkälle samaa mieltä. Mielestäni johtuu siitä, että eduskunnassa ei ole yhtään euro- ja/tai EU-vataista puoluetta. Ratkaisuja ei löydy näillä reunaehdoilla. Pelin sääntöjä pitää muuttaa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #9

#9
Sailaksen kirjoituksessa ei ole tosiaan korjausehdotuksia. Vain heränneitten vastavoimien kauhistelua ja demonisointia. Demokratia on vaikea laji...

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Olen samaa mieltä kuin blogisti.

Jo Frankfurtin koulukunnan filosofit varoittivat eurooppalaisia yliarvioimasta omaa hyvyyttään ja suvaitsevuuttaan.

He pitivät natsismin taannoista esiinnousua vastareaktiona sille, että eurooppalaiset ihmiset olivat luottaneet liikaa omaan idealismiinsa.

Traagisimmillaan tämän virheen toistaminen näkyy Angela Merkelin politiikassa. Hän kun pitää ovia Saksaan sepposen selällään pyrkien siten "hillitsemään nationalismia".

Hän ei ymmärrä sosiodynamiikkaa. Siitä ne nationalismi, protektionismi ja populismi vasta lentoon lähtevät, kun kantaväestöjen edut konflikoituvat muiden kanssa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#7.JSH. NÄIN on. Ulkoinen uhka, sota tai muu vaara yhdistää erimielisetkin kansalliset joukot taisteluun tuon ulkoisen vaaran torjumiseksi. Vrt. Suomi ja Talvisota.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Jo Frankfurtin koulukunnan filosofit varoittivat eurooppalaisia yliarvioimasta omaa hyvyyttään ja suvaitsevuuttaan."

Kiitokset! Viisaita olivat nuo frankfurtilaiset. Merkel on ollut luvattoman naiivi - ehkä Itä-Saksan rasitusta. Tulee mieleen pääministeri Sipilä, joka meni tarjoamaan taloaan maahanmuuttajien asumukseksi - ja sai aikaan melkoisen kiinnostuksen tähän Euroopan kolkkaan.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Niinpä; ja lisää rahaa Suomen mainostamiseen luvattuna maana!

Lisäpanostuksiin lukeutuu myös uusi panostus ”tiedotukseen turvapaikanhakijoiden lähtömaissa”. Valtiovarainvaliokunta esittää ulkoministeriön hallinnonalalle tähän tarkoitukseen 250 000 euron lisäystä. Tämän viestinnän tavoitteena on ”hillitä perusteetonta muuttoliikettä tarjoamalla potentiaalisille turvapaikanhakijoille oikeaa tietoa Suomesta ja Suomen turvapaikkakäytännöistä”.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #20

#20
Toivottavasti tuo raha sentään käytetään niin, että valheellinen tieto täällä muka odottavista eduista kumoutuu.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen Vastaus kommenttiin #21

Se olisi toivottavaa, mutta ongelma on se että, meidän "todellinenkin sosiaaliturvan taso ja edut" ovat heihin verrattuna majesteettilliset! Ollessani Afrikassa 1995 emme silloinkaan uskaltaneet kertoa läheskään "oikeaa tietoa ja totuutta siitä" ja silti joka ikinen tapaamamme oli väkisin tuppautumassa mukanamme Suomeen.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #22

Niin, Suomeen pääseminen ja jääminen olisi afrikkalaisille lottovoitto millä tuen tasolla tahansa. Siksi pitäisi tiedottaa, että oleskeluluvan ja turvapaikan saaminen on elintasopakolaiselle mahdoton. Ja niin pitäisi myös käytännössä olla.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#2. PP. - Erittäin hyvä, ajankohtainen ja totuudenmukainen kirjoitus!
Ahneuden, utopistinen "ideologia sokaisee uskoon tulleet todella tehokkaasti" kuin metsot soidimella. Hurahtaneisuutta pahimmillaan!

"On valheellista pöyristellä populismista ja nationalismista, kun syyt ovat siinä ideologiassa, jota on itse kannattanut ja niistä hyötynyt."

... Ja KAIKKI syyttömien jäsenvaltioiden ja niiden veronmaksajien kustannuksella. Mafiamaista rosvousta EU/EMU-eliitiltä!!

EI vika ole nationalismissa tai populismissa,vaan markkinaliberalismissa...Onko (epä)demokraattineen ja demokrativajeinen sekä pahoin kriisiytynyt EU-kapitalismi tullut matkansa päähän "ostetulla ajalla"? Olli Rehniä kehutaan...

http://alusta.uta.fi/artikkelit/2016/11/15/kirjast...

VRT: http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/227788-...

ONKO EU-demarien utopia ylikansallisesta, eurooppalaisesta supervaltiosta - EUROSTOLIITOSTA - romahtamassa valheisiin,huijauksiin, ahneuteen, demokratiavajeisiin, kriiseihin ja alkuperäisten arvojen ja ihanteiden romuttamisiin ja talouskuplien poksahtamisiin? - Lyhyesti: vikaa ja syyllistä etsitään projisoiden muista, eikä nähdä malkaa omassa silmässä: "Kuinkas tässä kävikään näin,vaikka varman päälle olevinaan pelattiinkin?"

http://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005004248...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

#8
Kiitokset! EU-utopia näyttää tosiaan tulleensa matkansa päähän. Ei kestänyt realismin testiä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

EUforiset ja euromaaniset vain eivät sitä uskalla tunnustaa. Periaatteet ja idealismi voittavat arkitotuuden ja järjen valon. Tällaistako on "poliittinen dynaamisuus" ja käytännön viisaus? Teoriat ja illuusiot voittavat haihattelijoilla ja pelureilla käytännön praxiksen sekä totuuden! O mores o tempora!

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

#16
Juuri niin. Ja Oodi ilolle soi.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

"Päivittäminen" ajan haasteisiin ja etenkin poliitikkojen "päivittely" ovat nykyhetken avainsanoja. Minne mennään ja missä mättää? Onko pallo ja hanskatkin hukassa...???

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Suomen Pankin mukaan taantuma on nujerrettu kuluttajien ansiosta.Mutta kotitalouksien velkaantuminen jatkuu vuoden 2000 64,3 prosentista vuoteen 2016 125,6 prosenttiin.

JA kerskakulttuuri ja elintasokilpa voivat oikein hyvin- joillakin huonosti! Tätä tämä tekaistu "Hyvinvointivaltio" ja "Hyvinvointikuntayhtymät" tarkoittavat täysin unohdetun kansallisen Pahoinvointikuntayhtymien" yhteydessä. Politiikkaa tehdään sanoilla eikä teoilla!

http://www.hs.fi/talous/art-2000005004909.html

MUTTA sähkönsiirto se vain nousee kuin hissi:
http://www.ess.fi/uutiset/talous/art2328449

Suomen velkakello se vain raksuttaa lisälukemia...

http://www.velkakello.fi

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset