Lokari

Pääministerin kaivospäätös puhuttaa

Pääministeri Juha Sipilä on joutunut julkisuuden hampaisiin. Syynä on se, että hänen sukulaistensa omistama yritys Katera Steel sai Terrafamelta eli entiseltä Talvivaaralta huomattavan tilauksen, ja pääministeri oli mukana päättämässä, että valtio panostaa Terrafameen 100 miljoonaa euroa. Päätös poikkesi hallituksen kesällä ilmoittamasta linjasta, jonka mukaan kaivos ajetaan alas, jos sen rahoittamiseen ei löydetä yksityistä rahaa. On esitetty ajatus, että pääministeri olisi ollut päätöksessään esteellinen, koska hänen sukulaisensa hyötyivät siitä, että Terrafame voi jatkaa toimintaansa.

Puoluetoverit ovat rientäneet pääministerin avuksi sanoen, että esteellisyyttä ei ole. Olli Rehn on jopa väittänyt, että sukulaisten yrityksen toimittamat malminkuljettimet olisi tilattu siinäkin tapauksessa, että kaivos olisi suljettu. Siten pääministerin päätös ei olisi vaikuttanut mitään sukulaisten yhtiön saamaan etuun. Tämä tekee asian vielä omituisemmaksi: mihin malminkuljettimia tarvittaisiin, jos malmia ei louhittaisi?

Pääministeri loukkaantui sukulaistensa puolesta, koska hänen mukaansa oli väitetty hänen vaikuttaneen siihen, että Katera Steel sai kyseisen tilauksen. Ylen haastattelija oli kyllä kysynyt Katera Steelin omistajalta: Oletteko keskustelleet Sipilän kanssa Terrafamesta? Mutta sehän oli vain kysymys, ei väite.

Kun julkisuudessa puhutaan esteellisyydestä, on kaiketi kysymys siitä, saattoiko  Sipilän mahdollinen tieto Katera Steelin liikesuhteista Terrafamen kanssa vaikuttaa hänen myönteiseen päätökseensä Terrafamen pääomittamisesta. Vaikuttaminen Terrafamen ja Katera Steelin sopimuksen syntymiseen olisikin paljon tätä vakavampi juttu. Pääministeri näyttää siis dramatisoineen asioita, joita hänestä julkisuudessa esitetään.

Miksi sitten Terrafamen pääomittamispäätöstä on käsitelty niin laajasti julkisuudessa? Kun on kyse pääministerin päätöksestä sijoittaa valtion varoja kannattavuuden rajoilla horjuvaan kaivokseen, joka on liikesuhteissa hänen sukulaistensa omistaman yrityksen kanssa, niin onhan se uutisarvoinen asia. Jos siitä ei olisi tehty uutisia, se olisi ollut todella arveluttavaa. Tuskinpa haluamme takaisin presidentti Kekkosen ajan käytäntöä, jolloin monen korkeassa asemassa olevan poliitikon yleistä mielenkiintoa herättävät tekemiset jätettäisiin uutisoimatta.

Pääministeri on ilmoittanut, että hän ei tiennyt sukulaistensa liiketoimista mitään, koska hän on virkansa takia tehnyt pesäeron omistamiinsa yrityksiin. Ulkopuolisten on tietenkin mahdotonta tarkistaa, onko hän puhunut asiasta lastensa tai muiden sukulaistensa kanssa vai ei, mutta luulisi Sipilän tienneen rahoituspäätöstä tehdessään, että kaivoksessa tarvitaan laitteita, joita Katera Steel valmistaa – olihan Katera Steel asiakassuhteissa Terrafamen edeltäjän kanssa jo silloin kun Sipilä omisti Katera Steeliä. Hänen täytyi siis aavistella, että Terrafamen rahoitusta koskeva päätös saattoi hyödyttää Katera Steeliä. 

Mitä opimme Terrafamen tapauksesta? Ainakin sen, että politiikkaan siirtyvä yrittäjä saa varautua esteellisyysongelmiin. USA:n presidentiksi valitulla Donald Trumpilla on samat ongelmat. Niistäkin tullaan varmasti vielä kuulemaan lisää, kunhan hänen virkakautensa pääsee kunnolla alkamaan.

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (125 kommenttia)

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Aika paljon outoja yhteensattumia on joka tapauksessa kasaantunut Sipilän Terrafame-päätöksen ympärille. Miten yleensäkään voi olla mahdollista, ettei hän ole tiennyt mitään lähisukulaistensa liiketoimista?

Voiko luottaa henkilöön, joka ei vaivaudu ottamaan selvää päätettävissä olevan asian taustoista. Vähintäänkin hän on hätäillyt päätöksensä teossa. Siten Sipilä on toiminut pääministerinä koko ajan. Siksi hän joutunut perääntymään tai vetämään takaisin suuren osan päätöksistään, ainakin niistä, jotka koskevat lakiesityksiä.

Sipilän toiminta Terrafamessa muistuttaa kovasti menettelyä, jota Mauri Pekkarinen on soveltanut tuulivoiman rakentamisessa. Pekkarisen lähisukulainen on hyötynyt melkoisesti tuulivoiman tukipäätöksistä. Ei Pekkarista oikeuteen ole haastettu. Tuskin Sipilääkään haastetaan, kun lahjonnan tai virka-aseman väärinkäytöksen tunnusmerkit eivät lain edellyttämällä tavalla täyty.

Kansalaisten silmissä ja tuntemuksissa päällimmäiseksi silti nousee epäilys, kuten entisen myllärin toimista. Jauhattaja totesi toiselle tietävänsä, että myllärillä on pulleita sikoja, mutta sitä hän ei tiennyt, kenen jauhoilla ne olivat lihoneet.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Sipilä saanee puhtaat paperit oikeuskanslerilta. Niin se vaan menee.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Niinpä niin. Ja mikä metakka on asian ympärillä käyty.Minua se on oksettanut koko ajan. Niin turhaa, niin turhaa

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #19

Norovirusta on ollut liikkeellä. Oksennuttaa ja tulee ripulia.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #31

Noroviruksen hoito-ohjeita:
"Jos saat norovirustartunnan, pyri välttämään sen tartuttamista muihin. Pese kädet saippualla säännöllisesti, etenkin WC-käyntien jälkeen. Ihannetilanteessa on myös hyvä desinfioida WC-istuin ja WC:n huuhtelupainike käynnin jälkeen. Pyri pysymään kotona oireiden päättymiseen saakka sekä vältä ruoan valmistamista ja tarjoilua." Vältä myös lukemasta mieltä kiihottavia blogikirjoituksia.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Päivän Hesarissa päätoimittaja Antero Mukka on kerallasi samoilla linjoilla:

Sipilän palomuuri petti Terrafame-päätöksessä - Eikö pääministeri hahmota hyvän hallinnon periatteita?
http://www.hs.fi/politiikka/a1480304651944?ref=hs-...

Sipilää ei toki ole (ainakaan vielä) tuomittu mistään, mutta hänen edesottamuksiaan, myös kyseenalaisia, on käsitelty aiemmin mm. näissä:

Sipilä loukkaantui bisneskysymyksistä
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013111117701481_u...

Kuka olet, Juha Sipilä?
http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/184448-kuka-...

Ketju ei näytä hyvältä: 1) kesällä lupaus ajaa koko historiansa tappiota tehnyt kaivos vuoden lopun jälkeen alas, ellei sijoittajia löydy, 2) yllättäen valtio sijoittaakin 100 miljoonaa euroa ja katsoo ihmeen tapahtuneen: kaivos saa jatkaa, 3) Katera Steel saa oitis liikevaihtoonsa nähden merkittävän tilauksen Terrafamelta.

Tässä vaiheessa epäily herää jokaisella asioita vähänkin seuraavalla ja on muistettava, että pelissä ovat yhteiset verovaramme.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Hyviä artikkeleita aiheesta. Esimerkiksi toimittaja Mukka toteaa:

"Tuorein Talvivaara-jupakka osoitti nimittäin taas kerran, että yritysmaailmasta tulleella pääministerillä on edelleen suuria vaikeuksia asettua tehtävänsä edellyttämiin saappaisiin. Hän ei selvästikään hahmota täysin hyvän hallinnon periaatteita. Hänen kyvyssään käsitellä toimintaansa kohdistuvaa kriittistä tarkastelua on niin ikään puutteita.
Pääministerin ei pitäisi ottaa normaalia vallankäytön valvontaa henkilökohtaisena loukkauksena.---
Kysymys ei ole siitä, onko Sipilä toiminut vilpillisesti, vaan siitä, ettei tällaista asetelmaa pitäisi ylipäänsä päästää syntymään. Siis tilannetta, jossa luottamus päätöksentekoon voi kansalaisten silmissä vaarantua.
Kysymys ei ole siitäkään, etteivätkö pääministerin sukulaiset saisi harjoittaa liiketoimintaa, vaan siitä ymmärtääkö pääministeri itse asemansa. Jos näyttää olevan vähäistäkään syytä epäillä, että tekeillä oleva päätös voi tuottaa taloudellista hyötyä hänelle itselleen tai hänen lähipiirillään, on päätöksenteosta alun perinkin syytä jättäytyä sivuun.
Jos tämä harkinta tapahtuu vasta jälkikäteen, on jotain jo mennyt pieleen."

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kokemus julkishallinnossa rajoittuu Kempeleen kunnanvaltuuston jäsenyyteen.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas Vastaus kommenttiin #32

No onhan meillä ollut valtiovarainministeri, jonka kokemus rajoittuu taloyhtiön varojen kavaltamiseen.

Itse asiassa, nythän tuo tyyppi halajaa pääministeriksi...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #32

#32
Kokemus Kempeleen kunnanvaltuustosta ei näytä riittävältä hallitustehtäviin edes täydennettynä diplomi-insinöörin tutkinnolla ja yritysjohtaja-omistajan kokemuksella.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Pitäisiko opposition mielestä päättäjien sukulaisten/lähipiirin liiketoiminta kieltää?
Jos, niin henkilö, jolla on yrittäjätausta, tai hänen sukulaisillaan/lähipiirillään on yritystoimintaa, on kelvoton yhteiskunnallisiin tehtäviin!
Vai pitäisikö päättäjän olla yhtä "tarkka" kuin seinäjokinen kuntapäättäjä,
hän jääväsi itsensä autoliikkeen tonttikaupasta päättämisestä. Perusteena se, että hänellä on liikkeeseen liikesuhde, hän oli ostanut sieltä joskus auton.
Voisi ajatella, että ammattiyhdistystaustaisen pitäisi jäävätä itsensä työmarkkinoihin liittyvissä asioissa, tuskin hänkään kaikkia suhteita entiseen työnantajaansa ja siellä oleviin henkilöihin on katkaissut.
En todellakaan kadehdi päättäjiä, tuskin on herkkua olla koko kansan "k--sitolppana" Mieleen tulee, että olemmeko pian tilanteessa, jossa riittävän hyvää päättäjäainesta ei enää haukuttavaksi lähde.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Kenenkään yrittäjyyttä ei saa kieltää. Siitä ei Terrafamen rahoituspäätöksessä ole kysymys, vaan siitä, ettei rahoitusjärjestelyjen saa tuottaa sukulaisille, tuttaville, eikä kenellekään toimijalle ansiotonta etua. Ansioton etu tulee Terrafamen tapauksessa sitä kautta, että malmin kuljetuskalustolle varmistetaan käyttöä, jonka tuotto suuntautuu päätöstä ennakoinneelle yrittäjälle. Kysymyksessä ei siis ollut aito kilpailu työsuorituksesta, vaan suunniteltu tapahtumaketju tietyn toimijan hyväksi.

Jos Sipilä ei ollut tästä tietoinen, ei hän ole ollut tehtäviensä tasalla. Jos on tiennyt ja silti toiminut, kuten on toiminut, on hän osallinen yhden toimijan suosimiseen ja se on paljon suurempi juttu, kuin nimellinen jäävääminen näennäisesti ulos päätöksenteosta. Kannattaa lukea myös Pasi Majurin kommentti.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

#3
Ei tässä ole kysymys mistään opposition näkemyksestä, vaan kaikkien hyvän hallinnon periaatteiden noudattamista toivovien kansalaisten huolesta.

Lue HS:n toimittaja Antero Mukan artikkeli, niin tiedät asiasta vähän enemmmän:

Sipilän palomuuri petti Terrafame-päätöksessä - Eikö pääministeri hahmota hyvän hallinnon periatteita?
http://www.hs.fi/politiikka/a1480304651944?ref=hs-...

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Sipilä on Katera Steelin yhteensä omistajana ja hallituksen neuvonantajana tiennyt, että Katera Steel on ollut Talvivaaran asiakkaita ainakin vuosina 2012 ja 2013. Kun Sipilä luovutti oman yrityksensä lapsilleen 2013, hänen yrityksensä jäi tuolloin Katera Steelin omistajaksi.

On täysin selvää, että Sipilän on pitänyt tarkastaa lapsensa ja muiden sukulaisten nykyiset sidonnaisuudet Terrafameen kun hän alkoi pääministerinä touhuta Terrafamen rahoituksen kanssa. Jäi kuitenkin tekemättä.

Olen professori Aurejärven kanssa samaa mieltä siinä että asiassa saattaa olla isompiakin asioita taustalla. Näitä ei eduskunnan oikeusasiamies kirjallisesti Sipilältä kyselemällä pysty selvittämään. Siksi poliisin pitäisi tutkia juttu. Heillä on melko kovat valtuudet tutkia juttua, johon voi liittyä jopa törkeä virka-aseman väärinkäyttö. Tähän nähden esteellisyystutkinnan pyytäminen oikeuskanslerilta on melko pieni juttu.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Kiinnitin huomioni siihen, että Juha Sipilä pyysi (nimenomaan) oikeuskanslerilta esteellisytensä tutkinnan. Professori Aurejärvi mainitsee blogitekstissään, että oikeuskansleri tulee pyörittelemään pääministerin vapauttavan lausunnon. Sipilä osasi kuitenkin kääntyä nimenomaan oikeuskanslerin puoleen tietäen, että oma-aloitteisesti tehtynä se näyttää hyvältä eikä vaaraa hänelle tätä kautta ole.

Mitä sitten pitäisi tapahtua, että poliisi saisi ryhtyä asian tutkintaan?

Sivistysvaltioissa merkittävässä asemassa oleva poliitikko pyytää omaehtoisesti eron tehtävistään, kun epäilys väärinkäytöksistä kohdistuu häneen, esimerkkeinä Mona Sahlin Ruotsista ja Christia Wulff Saksasta:

Kaksi Tobleronea ja muovikassi
http://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000002579203.html

https://sv.wikipedia.org/wiki/Tobleroneaff%C3%A4ren

Saksan presidentti eroaa – epäillään laittomista eduista
http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/art-200000...

Juha Sipilä on vapaa pyytämään eroa tehtävistään.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Sipilä oli siis nokkela. Kääntyipä vielä oikeuskanslerin puoleen ennen kuin poliitikkotoverit Rinne ja Orpo ehtivät sitä vaatia.

Mutta totta kai tämäkin käännetään Sipilälle viaksi...

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #51

KH: "Mutta totta kai tämäkin käännetään Sipilälle viaksi..."

Tässä on ja koko ajan on ollut kyse jääviyskysymyksestä ja luonnollisesti yhteisistä verovaroista sekä merkittävästä muutoksesta: 1) vain puoli vuotta aiemmin kaivokselle elonaikaa vuoden loppuun, 2) yhtäkkiä 100 miljoonaa verovarojamme koko historiansa tappiota tuottaneeseen kaivokseen ja ilmoitus, että kaivos jatkaa ilman muuta, 3) Katera Steel saa omaan liikevaihtoonsa nähden merkittävän noin puolen miljoonan euron tilauksen.

Sinun ei siis pidä myötäloukkaantua. Kyse kun on avoimesta yhteiskunnasta ja demokratian pelisääntöjen noudattamisesta.

Lue Tapio Keskisen kommentti numero 46 ketjun lopulla. Lue myös Pasi Majurin erinomainen kommentti.

Ja kyllä: voimme nähdä Sipilän menettelyssä pyrkimyksen minimoida tapahtunutta vahinkoa, päästä koirana veräjästä. Yksiselitteistä kun kuitenkin on, että nimenomaan Sipilä puheenjohtajana oli ja on päävastuullinen myönnetyn 100 miljoonan euron verovaroja myöntäminen kaivoksen (raskaasti) tappiollisen toiminnan jatkamisen. Tällaiset asiat on demokratiassa selvitettävä. Demokratuurissa (= demokratian ulkoinen muoto diktatorisella sisällöllä) ja varsinaisessa diktatuurissa tällä ei tietenkään ole merkitystä eikä juuri kukaan uskallakaan vaatia pelisääntöjen noudattamista.

Tahdotko sinä siis demokratiaa vai demokratuuria/diktatuuria?

Niin yksinkertaista se on.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

#47
Kokemus viittaa siihen, että oikeuskanslerin on usein vaikea havaita ongelmia ministereiden toimissa - toimiihan hän läheisessä yhteistyössä hallituksen kanssa. Ollaan ikään kuin työtovereita, sillä oikeuskansleri on läsnä valtioneuvoston yleisistunnoissa.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #53

Tästä, oikeuskanslerin soveltumattomuudesta arviointiin, Veikko Huuskan kaksi ansiokasta kommenttia Aurejärven blogitekstissä, vrt.

http://erkkiaurejarvi1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/22...
http://erkkiaurejarvi1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/22...

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas Vastaus kommenttiin #53

Voi hyvänen aika... TIEDÄTKÖ miksi oikeuskansleri on läsnä valtioneuvoston yleisistunnoissa?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #60

Tiedän: Oikeuskansleri ratkaisee erityisesti valtioneuvoston valvontaa koskevat asiat sekä periaatteelliset ja laajakantoiset asiat. Etkö sinä sitten tiennyt.

Kun ollaan yhdessä, niin syntyy parhaassa tapauksessa me-henki, joka voi olla haitallinen silloin kun on arvioitava ministereiden toimien laillisuutta. Puhdasta joukkopsykologiaa.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas Vastaus kommenttiin #64

Joten tuomari ei kelpaa, jos pitää tuomita asianajaja vai?

"Oikeuskansleri valvoo valtioneuvoston toimien lainmukaisuutta, ja hänellä on läsnäolo- ja puheoikeus valtioneuvoston istunnoissa. Hän myös antaa lainopillisia neuvoja valtioneuvostolle ja ottaa vastaan kansalaisten kanteluja lainvastaisesta viranomaistoiminnasta."

Aika turha valvoja ja virka, jos "kaveriperusteisella me-hengellä" ei voi työtään tehdä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #69

Täytyy sellainenkin virka olla oikeusvaltiossa. Miten se toimii, se on eri juttu. Sitä saa kai vapaassa maassa arvioida.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Päätöksen kaupasta teki Pöyry kilpailutuksen jälkeen, tässä kohtaa myös epäillään Pöyryn ammattitaitoa.
Mistähän syystä tässä asiassa ei kystä Pöyryltä yhtään mitään?

"3) Katera Steel saa oitis liikevaihtoonsa nähden merkittävän tilauksen Terrafamelta."

Milloin muuten Pöyry teki kilpailutuksen kuljettimesta ja milloin päätös kaupasta on tehty? Mikä on se oikea kauppahinta? Nyt tiedetään sen olevan alle puolimiljoona euroa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

#5
Oleellista ei tässä ole Pöyryn osuus vaan se, vaikuttiko Sipilän sukulaisten omistaman yrityksen liikesuhteet Terrafameen siihen, että Sipilä kannatti valtion lisäpanostusta Terrafameen. Tämä päätös poikkesi hallituksen aikaisemmasta kannasta, jonka mukaan Terrafame olisi ajettu alas, ellei riittävää yksityistä rahoitusta ilmaantuisi vuoden loppuun mennessä.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Sehän on tullut tässä tapauksessa selvästi ilmi että vaikka päätös olisi ollut kaivoksen sulkeminen olisi tuo laite siitä huolimatta tilattu. Tähän viittaa myös se että laitteen kilpailutus on selvästi ollut jo työn alla vaikka jatkosta ei Terrafamen kohdalla ollut vielä päätetty.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #29

#29
Kilpailutus on voinut olla päällä mm. siitä syystä, että joku on jo tiennyt, että valtiolta on tulossa rahaa.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala Vastaus kommenttiin #35

Joka tapauksessa sitä rahaa olisi tullut, ei se ilmaiseksi sulkeudu.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #80

Rahaa olisi tullut, mutta rahantarve olisi loppunut sentään joskus.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Päätöksen kaupasta teki Pöyry kilpailutuksen jälkeen"

Olisiko Pöyry tehnyt päätöstä ilman Sipilän lupaamaa rahaa? Pahinta on tietysti tappiollisen kaivoksen pyörittäminen verorahoilla.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Sipilän olisi siis pitänyt ennen päätöstä vaatia terrafamelta lista yrityksistä ja tahoista jotka urakoivat/toimittavat/ovat yhteistyössä sen kanssa. Hankalaa...
Jos Sipilä tiesi Kaiteran kaupasta olisi ilman muuta pitänyt jäävätä. Mutta jos ei tiennyt, mistä hänen olisi pitänyt tietää jääväämisen tarpeesta?

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Nimellinen jäävääminen taitaisi tällaisessa tapauksessa olla vain yhden lajin hämäys. Sipilä ei vaivautunut edes siihen. No, onhan tapaus siltä osin sen verran avoimempi. Nähtäväksi jää, kenellä tässä tapauksessa on pussissaan puhtaat jauhot, vain onko perimmältää kysymys vain valtion varojen ohjaamisesta yrittäjän voitoiksi.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Ongelma tässä on kehäpäätelmä. Jäävättävä, jos tiesi, mutta jos ei tiennyt, ei tiennyt myöskään jääväämisen tarpeesta.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

#7
"Jos Sipilä tiesi Kaiteran kaupasta olisi ilman muuta pitänyt jäävätä. Mutta jos ei tiennyt, mistä hänen olisi pitänyt tietää jääväämisen tarpeesta?"

Siinäpä se kysymys. Kuten edellä on monessakin kohdassa sanottu, Sipilän suvun sukulaisten yritys oli liikesuhteissa Terrafamen kanssa jo silloin, kun Sipilä omisti ko. yhtiötä. Olisiko se voinut vaikuttaa pääministerin päätökseensä pääomittaa Terrafamea, että hän tiesi Terrafamen olleen sukulaisten yrityksen vanha asiakas? Kuka uskoo, ettei tämä tullut Sipilän mieleen?

Tilanne vaikuttaa ulkopuolisista epäilyttävältä, minkä pitäisi riittää esteellisyyssuhteen syntymiseen.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

TOsin Sipilän olisi pitänyt etukäteen tietää, että tilanne vaikuttaa ulkopuolisista epäilyttävältä. Ja tätä hän ei olisi voinut tietää, ellei olisi esittänyt laajaa kysymyssarjaa Terrafamelle.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #42

#42
Sipilällä täytyi olla melko hyvät tiedot markkinatilanteesta, entisen oman yrityksensä tuotevalikoimista ja niiden sopivuudesta kaivosyhtiölle, johon se oli ollut liikesuhteissa jo hänen omistusaikanaan.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Eihän sitä kukaan etukäteen voi tietää kuka tarjouskilpailun voittaa.

Vaikea on tietää firmat ennen voittajan julistamista, vähän niinkuin juoksukilpailuissakin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

#81
Ei siinä ollut tarve tietää varmasti. Silloin kun käytetäään omaa rahaa, ollan tarkempia kuin valtion varojen kanssa.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Tästä salaliitosta putoo pohja kun tietää ette PM voi sitä rahaa noin vaan antaa vaan sen siunasi talouspolittinen ministeriövaliokunta.

Ja mistä PM sen olisi voinut tietää etukäteen, että Katera voittaa pöyryn tarjouskilpailun.

Liian paljon muuttujia kieroiluun.
Sen sijaan pekkarisen vävyn ja muksun rikastuttaminen tuulituilla onkin jo ihan toinen juttu.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

#9
Ei putoa. Pääministeri on talouspoliittisen ministerivaliokunnan puheenjohtaja. Sipilä ei äänestänyt vastaan. Jokaisen pitäisi ymmärtää, että eivät jäsenet (ministerit) voi ruveta vastustamaan puheenjohtajan kannattamaa asiaa. Se olisi merkinnyt avointa sodanjulistusta ja hallituksen rakoilua.

"Ja mistä PM sen olisi voinut tietää etukäteen, että Katera voittaa pöyryn tarjouskilpailun."
Sen tietää vain päääministeri itse. Hän kuitenkin tuntee Kateran tuotevalikoiman ja todennäköisesti myös Terrafamen tarpeet sekä markkinatilanteen. Eiköhän näillä aineksilla synny valistunut arvaus.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Heh, eli ministerivaliokunta on joojoo klubi ilman mitään virkaa joka vain monotonisesti hyväksyy PMn mielipiteet. :)

Jep jep. :)

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #27

Voi sen noinkin ilmaista, jos ei välitä tyylistä.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Kyllä porukat jaksaa jauhaa tätä asiaa. Nyt vieläpä professorin toimesta. Mitähän uutta tämä blogi tuo tähän keskusteluun, jota ei olisi jo tarpeeksi vatvottu.
Tämä on sitä suomalaista menttaliteettiä parhaimmillaan/pahimmillaan. Käännetään kaikki kivet ja kannot, että eikö jotain asiaa tai henkilöä päästää kivittämään.
Hallitus on tehnyt jatkorahoituspäätöksen itsenäisesti riippumatta minkään firman aikeista olla laitetoimittajana.
Ei pääministeri ala tekemään noin arvelluttavia tekoja kuin tahot väittävät.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Keskustelusta saa sellaisen käsityksen, että ihmiset luulevat tai haluavat ymmärtää, että nyt Terrafameen sijoitettu 100 miljoonaa euroa ohjautuisi kokonaan Sipilän sukulaisten omistaman firman käyttöön. Äly hoi älä jätä!

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kylläpä Tossavainen tuntee pääministerin aatokset kuin omansa.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Nyt käydään samanlaista keskustelua Sipilän ympärillä kuin aikanaan käytiin Paula Lehtomäen lähipiirin Talvivaaran osakkeista. Lehtomäen perhe hankki omistukseensa muistaakseni 500 000 €:n edestä Talvivaaran osakkeita. Sitä paheksuttiin ja Lehtomäkeä yritettiin kaikella tavalla kampittaa syyttämällä hän sisäpiirikaupoista.

Kukaan ei ole ottanut asiaa esille nyt, kun kyseisten osakkeiden arvo on 0 €.

Samoin voi tapahtua Sipilän sukulaisfirman urakoille. Yhtiö on saanut urakan halvimmalla tarjoushinnalla. Hyvin usein halvin tarjoushinta voi olla alihintainen ja yritys tekee urakallaan vain tappiota. Lehtitietojen mukaan yhtiö on tehnyt tappiota jo aikaisemminkin. Vaarana on, että tappiolliset urakat vievät koko yrityksen konkurssiin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Ei esteellisyysharkinta edellytä tulevaisuuden ennustamista. - Vähänpä luotat Katera Steelin johdon harkintakykyyn. He pelaavat tässä sentään omilla rahoillaan.

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola

Talouspoliittisen ministerivaliokunnan rahoituspäätöstä voi tietysti arvostella. Tuskin silti Katera Steelin saaman tilauksen johdosta. Eiköhän päätös ole aivan tarpeellinen muista syistä. Työllisyys, nikkelin hinnan suunta, ympäristöongelmissa näkyvissä oleva hyvä kehitys ym. mm. yleinen talouden viriäminen. Kyllä tässä haukutaan väärää puuta.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Merkittävää tässä on, että hallitus pyörsi aikaisemman päätöksensä, jonka mukaan Terrafame olisi ajettu alas, ellei yksityisiä pääomansijoittajia ilmaannu. - Nikkelin hintataso ei ole mitenkään radikaalisti noussut. Jo yksityisten sijoittajien loistaminen poissaolollaan osoittaa, että ei Terrafamesta mitään kultakaivosta odoteta tulevan. Valtion rahaa voidaan näköjään heittää heikompiinkin kohteisiin.

Tietenkin valtion sijoituspäätöksellä oli monia motiiveja: alueen työllisyys, joka on keskustan sydäntä lähellä, toiveajattelu, jne.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Terrafamea ei ole päätetty ajaa alas muuten kuin opposition mielestä. Valmistelua vain siihen suuntaan ja päätös tehdään myöhemmin.
Google talvivaara alasajo, niin ainoa mitä löytää on vihreiden ja arhinmäen blogi.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #39

Yle 14.11.:

"Terrafamen kaivoksen alasajo ei ole enää vaihtoehto – Sipilä: "Sotkamossa on tehty ihme". Sotkamon Talvivaaran entisen kaivoksen alasajo ei ole enää vaihtoehto, sanoo Terrafamessa vieraillut Juha Sipilä. Luotto ulkopuolisen rahoituksen löytymiseen on kova."

'Ei ole enää vaihtoehto', viittaa siihen, että on ollut aikaisemmin.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala Vastaus kommenttiin #40

Aina se vaihtoehto on ollutkin, mutta ei päätös. Ero on aika iso.
Jos vaihtoehto on oikea tai vasen, niin ei se tarkoita mitään vasemman poissaoloa.

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola

"Tietenkin valtion sijoituspäätöksellä oli monia motiiveja: alueen työllisyys, joka on keskustan sydäntä lähellä, toiveajattelu, jne."

En tiedä, onhan Sipilä keskustalainen pääministeri. Kyselytunnilla eduskunnassa kun asiaa käsiteltiin lähes kaikki muut, paitsi vihreät ja osa vasemmistosta, olivat rahoituksen kannalla. Entinen työministeri Lauri Ihalainen käytti hyvin voimakkaan puheenvuoron rahoituksen puolesta juuri työllisyysnäkökohdilla.

Tässä rahoituspäätöksessä on varmasti jotain sellaista tietoa takana jota emme vielä tiedä. Toisaalta rahaa tarvitsee se alasajokin. Kuljetinjärjestelmää luultavasti tarvitaan molemmissa tapauksissa.

Käyttäjän LasseEhrling kuva
Lasse Ehrling

Jos kilpailutus oli normien mukainen , hinta-laatusuhde kohdallaan ja tarjous halvin, niin mikä hemmetin kalapaliikki tässä on taas käynnissä.
Luulisi tärkeämpääkin itkemistä valtakunnasta löytyvän.
Tulee mieleen Vanhasen lautakasa, jota ei koskaan löytynyt, mutta parku oli mahtava.
Missähän puskissa sekin pupujussi-insinööri luuraa, jota tietosuojaan vedoten suojeltiin, mutta silloista pääministeriä lyötiin kuin vierasta sikaa.
Menestystä vaan Sipilän ajojahtiin media, ehkä taas onnistutte kun oikein kovin yritätte.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Jos kilpailutus oli normien mukainen , hinta-laatusuhde kohdallaan ja tarjous halvin, niin mikä hemmetin kalapaliikki tässä on taas käynnissä."

Tämä ei ole asian ydin vaan se, olisiko Sipilä ollut esteellinen päättämään Terrafamen pääomittamisesta tilanteessa, jossa yritys oli liikesuhteissa Sipilän lasten ja muiden sukulaisten omistaman yrityksen kanssa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Näitäkin hauskoja salaliittoteorioita on varmaan hauska lueskella vaikka vuoden päästä, päätöksenhän jokainen tervejärkinen jo tietää, ja se tulee olemaan, että ei moitittavaa pääministerin toimissa.

Tietysti sitä on hauskaa aina herravihassa vaatia sitä sun tätä, mutta kaipa siinäkin joku järki pitäisi olla.

Hyvää viihdettä kuitenkin nämä salaliittoteoriat on, kuluu se aika näinkin.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Kiitos Petteri. On sentään yksi joka ei alennu ala-arvoiseen syyttelyyn.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

On Sipilän etu, että asia tutkitaan ja on myös hyvä, että hyvään hallintoon, jonka eräs osa on jääviys, kiinnitetään huomiota. Varsinkin kunnallispolitiikassa jääviydelle usein annetaan piut paut ja näin mahdollistetaan "hyvä veli" järjestelmän "sulle mulle" toiminta.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

On hyvä ja välttämätöntäkin, että Sipilän mahdollinen jääviys tutkitaan edes jälkikäteen. Hänen olisi pitänyt itse olla selvillä jääviydestään (kertoo lakiasiantuntija tänään HS:ssa).

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Suomessa korruptio klobaalisti ottaen olematonta. Siis ei taida olla ongelmista suurin.
Olisikohan jo aika keskittyä tärkeimpienkin asioiden pohtimiseen.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Sinulla on täysi oikeus keskittyä mielestäsi tärkeämpien asioiden pohtimiseen.

Me muut seuraamme kiinnostuneina pääministeri ja bisnesmies Juha Sipilän ja hänen sukunsa tarinaa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

#45
Niin seuraamme. - On tyypillinen veruke kuitata kiusallinen keskustelunaihe vähemmän tärkeäksi. Ikään kuin olisi olemassa jokin universaali kriteeri, jolla voitaisiin määritellä aiheiden tärkeysjärjestykset.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen Vastaus kommenttiin #52

Minä en tarvitse mitään verukkeita, tämä ei ole minulle kiusallinen puheenaihe. Mutta se hinku mustamaalata pääministeri kummastuttaa.
Katsotaan, kun oikeuskanslerilta tulee lausunto. Onko ollut aihetta tällaiseen mustamaalaamiseen mitä täällä harrastetaan, vai ei.
Palataanpa näissä merkeissä sitten, kun tulee kanslerilta lausunto, joka vie todennäköisesti pohjan täällä esitetyiltä syytöksiltä. Maksoiko kaikki tämä sen vaivan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #59

Lausunto tulee aikanaan eduskunnan oikeusasiamieheltä, ei oikeuskanslerilta.

Tarkkuutta kritiikkiin !

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen Vastaus kommenttiin #63

Sallittakoon pieni epätarkkuus näin teknikolle, kun tuossa alempana professorimieskin syyllistyi samaan virheeseen.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #63

#63 ja 74
Pääministeri Sipilä pyysi o i k e u s k a n s l e r i l t a selvitystä esteellisyydestään Terrafame-päätöksissä (Iltalehti Lauantai 26.11.2016).

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen Vastaus kommenttiin #96

Menin Pekka Toivosen väärinkorjaukseen.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #106
Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #106

"Väärinkorjaus" ?

Sipilä pyysi oikeuskansleria tutkimaan asian, mutta esittelijäneuvos Pasi Pölönen on kertonut medialle asian siirtyvän eduskunnan oikeusasiamiehen tutkittavaksi, jolle on ensimmäisenä tehty kantelu kyseisestä asiasta.

Olen luonnollisesti median tietojen varassa. Itse en kuulu pääministerin, oikeuskanslerin tai eduskunnan oikeusasiamiehen lähipiiriin.

P.S. Eduskunnan oikeusasiamiehen tutkimuksesta puhuvat myös alan professorit tämän päivän lehdissä. Pihlannon ja Tossavaisen kannattaisi yhdessä soittaa mediaan ja korjata tämä julkisuudessa toistuvasti esiintyvä virhe.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #112

"Ensimmäisen kantelun osoite ratkaisi: Sipilä-kantelut tutkii sittenkin oikeusasiamies. Kanteluita on tehty tähän mennessä yli kymmenen."
YLE 28.11.2016.

Pääasia, että tutkii. Oikeusasiamies voi olla parempikin tässä yhteydessä, kun ei ole mukana valtioneuvoston työskentelyssä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #113

Juuri näin.

P.S. Pihlanto saa minulta kirjallisen varoituksen ja Tossavainen kirjallisen huomautuksen väärän tiedon levittämisestä mediassa.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen Vastaus kommenttiin #114

Otetaan huomautus nöyrästi vastaan. Pääsin kuitenkin vähemmällä kuin Pekka.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #114

#114
Kirjoita pehmeälle paperille sitten.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #59

Moni arvelee, että oikeuskanslerin päätös on vapauttava, mutta se on vain hänen mielipiteensä, joka tosin on hänen virka-asemansa johdosta ratkaiseva. Epäilys jää silti. Katsotaan, saako o-kansleri edes sanotuksi, että pääministerin olisi tällaisessa epäselvässä tapauksessa ollut jäävättävä itsensä varmuuden vuoksi. Ja se olisi ollut poliittisesti viisastakin.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen Vastaus kommenttiin #65

......mutta se on vain hänen mielipiteensä...Eikös oikeusasiamiehen ratkaisu ole pätevä. Ja pulinat sen jälkeen pois.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #79

Juridisesti se on periaatteessa pätevä kuin oikeuskanslerinkin päätös. Jokainen voi silti pelata jälkipeliä, jos jotakin jäi hampaankolooo. Monista kuuluisista tuomioista (esim. Palmen murha)riittää puhetta vuosikymmeniksi.

Tuo 'pulinat pois' oli muistaakseni Johannes Virolaisen murjaisu aikoinaan puolueen puheenjohtajan vaalista.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo Vastaus kommenttiin #52

Ehdottomasti hyvä, että tämä epäselvyys nostetaan tikun nokkaan ja tutkitaan. Miten ihmeessä muutamassa kuukaudessa saadaan musta valkoiseksi ja tappiot tuotoksi ? Nepotismista, tai oman jengin pussiin pelaamisesta voi olla taas kerran kysymys.

Kummasti näitä eturistiriitoja osuu juuri Kepun tontille. Muutama esimerkki alla linkkeinä lähihistoriasta muistin virkistäjiksi.

http://www.uusilahti.fi/jutut/kannanottoja_ja_kolu...
https://www.suomenuutiset.fi/sipila-kerasi-paskala...
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/104768-seitsikko-...

Jne.. ja sokerina pohjalla kulttuuria.

https://m.youtube.com/watch?v=7p0OufXG4Vo

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen Vastaus kommenttiin #61

Tekeeköhän se Kepu joitain asioita oikeinkin, vai mistä johtuu kannatusmittausten kärkipää kuukaudesta toiseen, vaikka on hallitusvastuussa.
Satojen ja taas satojen asioiden joukosta nostetaan yksittäisiä tapauksia sitten tikun nokkaan ja mustamaalataan näin henkilöt. Eiköhän Berner ja Sipilä ole tuonut sen verran suurelle porukalle leivän pöytään, että voisi olla ehkä joskus kiitoksenkin paikka kyseisille henkilöille.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo Vastaus kommenttiin #62

"Eiköhän Berner ja Sipilä ole tuonut sen verran suurelle porukalle leivän pöytään, että voisi olla ehkä joskus kiitoksenkin paikka kyseisille henkilöille."

Suomen työttömyys ei ole pienentynyt, eikä velka vähentynyt Sipilän PM kauden aikana. Että kiitoksia vaan.

Vai onko siis sittenkin niin, että jos tuo leipää jonkin pöytään, niin voi sitten laittaa pikkuisen omaankin fikkaan ? Onko se sellaista Kepulaista touhustamista ja logiikkaa ?

" Pannaan Suomi kuntoon, aloitetaan eka PM n taloudesta "

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #62

#62
Katsotko, että "leivän pöytään tuominen verraten suurelle porukalle" on niin suuri ansio, että hyvää hallintotapaa ei tarvitse noudattaa?

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen Vastaus kommenttiin #67

En tietenkään. Oikein pitää toimia. Mutta tuomittakoon vasta sitte, kun on syylliseksi todettu.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo Vastaus kommenttiin #72

Onneksi, ainakin osa vääryyksistä nousee nykyään päivänvaloon. . Kiitos yhteisöllisen tiedottamisen, joka ei puhuvia päitä kumartele. Pelkkä asian julkinen käsittely on merkittävä ja oikein hyvä juttu ja auttaa päättäjiä toimimaan oikein.

Ennen nämä kapiset siltarumpuilut ja kähminnät tehtiin pyhän hiljaisuuden vallitessa.

This is called 'Reilu Meininki' . Vai mitä :)

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #72

Nyt vasta asiaa selvitellään ja tutkitaan eri tahoilla. Se kuuluu demokratiaan. Eivät epäilyt tarkoita vielä tuomiota.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Lue tämä artikkeli Rakennuslehdestä ja kerro sitten onko Suomen korruptio todellakin olematonta. Tämä artikkeli käsittelee kotikaupunkiani Turkua ja ns "Turun tautia" eli virkamiesten ja grynderien korruptiovyyhdettä. Olen aivan varma että jos ruvetaan penkomaan asioita vähän syvemälle eri paikkakunnilla samat asiat putkahtavat esille.

http://www.rakennuslehti.fi/2016/11/turun-tauti-al...

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Minähän en tiedä, mitä missäkin tapahtuu kulissien takana. Kerroin vain, että ei suomalaiset ole tässä asiassa kaikkein pahimpia. Tietenkin jokainen tapaus on liikaa. Eikä siitä päästä eroon koskaan eikä missään.

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Sipilän sukulais firman liikevaihto herättää ihmettelyä. Vuonna -14 liikevaihto oli alle 150 00 euroa, vuonna -15 yllättäen jo 2,5 miljoonaa euroa ja tänä vuonna peräti 5,1 miljoonaa euroa.

Tässä jääviys casessa ei ehkä ole kyseessä vain yksittäinen kuljetin kauppa.

Toivottavasti asiaa tutkitaan muiltakin osin kuin vain kyseistä kauppaa arvioiden.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Eikö Yhtiön kehitys ole ollut onnittelemisen arvoinen? Mitä pahaa siinä on, jos yritys menestyy? Logiikkaasi käyttäen pitäisi tutkia kaikki suomalaiset yritykset, jotka ovat kasvattaneet liikevaihtoaan.

Käyttäjän UffeNordstrm kuva
Uffe Nordström

Totta turiset Jaakko. Varsinkin jos jollakin menestyvällä yrityksellä on kytköksiä yhteiseen verokirstuun.

Käyttäjän kkapela kuva
Kari Kapela

Ohhoh ... Olipa kikyloikka! Tavivaaran ihme?

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

No Katera Steelin liikevaihto kasvoi 25-kertaiseksi 2015 ja 51-kertaiseksi 2016. Kai se on ihme sekin.

Käyttäjän kkapela kuva
Kari Kapela Vastaus kommenttiin #77

Nyt mielestäni alkaa ihmeitä ilmaantumaan niissä määrin, että sen sijaan että pyydetään oikeusasiamiestä tutkimaan pääministerin toimet, pyytäisimmekin paavia selvittämään onko keskuudessamme ihka-aito pyhimys.

Totisesti minä sanon teille, sille olisi maassamme tilaus.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo Vastaus kommenttiin #77

Siis pyhä ihme. Kertakaikkiaan.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Kyllä nyt kaikenkarvaiset hallituksen ja Sipilän vastustajat ovat keksineet tikusta asiaa- ihmetellä täytyy.
Miten 100 milj. € voi olla verrannollinen noin 0,5 milj. asiaan, josta pääministeri ei ole tiennyt, koska Pöyry valitsi toimittajan. Ja Sipilä ei ole ollut sukulaistensa kanssa missään tekemisessä businesten kanssa. Näillä asioila ei ole tuantaivaallista tekemista 100milj. €:n talouspoliittisen ministerivaloikunnan ja hallituksen siunauksen kanssa saati Sipilän kanssa.
Erilaisilla asiantuntijoilla näyttää olevan oikean tekemisen puutetta.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Julistaudut sitten kaikkitietäväksi, Heikkiseni.

Eduskunnan oikeusasiamies antaa aikanaan lausuntonsa tästä asiakokonaisuudesta.

Kehotan sinua lukemaan Pasi Majurin kommentin ylempänä ketjussa, ks.

http://lokari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/226971-paam...

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Sitä paitsi missään kai ei ole kerrottu kaupan todellista arvoa. Ainoastaan se, että se on korkeintaan puoli miljoonaa.

Minuakin aikanaan Bottan naistentansseissa haetiin useammin kuin pöydän muita poikia yhteensä...

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Jouni

Ei mitään uutta Majurilta. Pysyn tiukasti kannassani.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Heikki, olet vapaa käsitykseesi, vaikka sitten kuinka virheelliseenkin.

Majurilla on tärkeä pointti: poliisin pitäisi saada tutkia tämä asia, koska sillä on riittävät mahdollisuudet selvittää asiayhteydet. Majuri muuten kertoo olevansa samaa mieltä professori Aurejärven kanssa: Sipilä on voinut syyllistyä törkeään virka-aseman väärinkäyttöön. On Sipilän oikeusturvan takaamista ja etunsa mukaista, että poliisi pääsee selvittämään asian. Näin selviää syyllisyys/syyttömyys.

Juha Sipilä ja sukulaisten etu
http://erkkiaurejarvi1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/22...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

100 miljoonaa ei ole pikkujuttu ja Suomessa on ollut laajaa korruptiota koko EU-ajan. Keskustalla on korruptionsa asuntosäätiöissä ja tuulivoimassa, muistin virkistämisesi kokoomuksen korruptiosta:

"Entinen liikenneministeri Kimmo Sasi (kok) kehuu yhä valtion 2003 tekemää kauppaa, jossa se sai katsastusyhtiönsä osakkeista 59 miljoonaa euroa. Vain kolme vuotta myöhemmin samat osakkeet myytiin eteenpäin sadoilla miljoonilla euroilla ja valtion leivistä yksityiseen kelkkaan lähteneet viisi johtajaa tienasivat vuonna 2006 yhteensä yli 44 miljoonaa euroa." (MOT)

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Niin, nyt ei ole kymysys 100miljoonasta vaan yhdestä diilistä Kateran kanssa. Arvo alle puoli miljoonaa.
Eli Sipilän 5% osuus jutusta olisi 25 000.
Voitto on näyttänyt olevan 5%
Luokkaa niin se jättää 1250€ viivan yläpuolelle koko Sipilän dynastialle.
Kyllä ihan varma sisäpiirin kauppa ja nepotismi tuolla summalla.
Voihan nenä.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

JMH: "Niin, nyt ei ole..."

Paitsi että on. Älä siis leiki tyhmää ja ymmärtämätöntä.

Kyse on edelleen ketjusta 1) kesällä Juha Sipilä esittää, että koko historiansa tappiota tuottanut kaivos ajetaan alas vuodenvaihteen jälkeen, jos yksityisiä sijoittajia ei ilmene, 2) nyt, talouspoliittinen ministeriryhmä puheenjohtajanaan Juha Sipilä myöntää kaivoksen toimintaan 100 miljoonaa euroa yhteisiä verovarojamme ja kertoo samantien, että ihme on tapahtunut ja että kaivos saa jatkaa vailla pelkoa alasajosta, 3) oitis tämän jälkeen Katera Steel, joka tietyllä, tuntemallamme tavalla, linkittyy Juha Sipilään, saa liikevaihtoonsa nähden merkittävän noin puolen miljoonan euron tilauksen.

Kyse on sekä sadasta miljoonasta että puolesta miljoonasta eurosta, sisäpiiritiedosta kilpailutuksen takana, mahdollisesta törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä, josta säädetään ns. ministerivastuulailla ja jonka käsittelypaikka on valtakunnanoikeus. Kyse on myös demokratian pelisäännöistä ja jos ne eivät kelpaa, osoitat tukesi jollekin päinvastaiselle eli demokratuurille (demokratian ulkoinen muoto diktatorisella sisällöllä) tai suoranaiselle diktatuurille.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala Vastaus kommenttiin #85

Hehehe, bildenberg ja illuminati sentään.

Katera voitti tarjouskilpailun, se diili olisi voinut mennä jonnekkin muuallekkin.

Kateran asiakas on myös mm. liikennevirasto, lujabetoni, sandvik, transtech.
Varmaan mansesterin sporatkin on joku sipilän diili, heh.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #88

Juha-Mattiseni, kuten totesin, typeryydet sikseen. Pysytään asiassa eli rahassa, sisäpiiritiedossa ja virka-aseman mahdollisessa väärinkäytössä ja jääviydessä.

Onko sinulla siis perusteltua asiaa vai ei? Jos on, kerro, jos ei, älä hölise turhia.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala Vastaus kommenttiin #90

Typeryyksiä tässä yritänkin hiukan korjailla.

Sisäpiiritietoa täältä ei löydy, rahan logiikka on selvä ja väärinkäyttöä ei ole. Olisi eri asia jos linjastoa ei olisi rakennettu ollenkaan ja/tai rahaa ei olisi tullut lisää suljettaessa ja/tai terrafame olisi ottanyt kateran suoraan ilman toisen firman tarjouskilpailua.

Hetken kun itsekseen miettii niin yhtälössä on liikaa muuttujia rotary klubin bisnesideaan.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala Vastaus kommenttiin #85
Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #85

#85
Juuri tästä on kysymys. Yksi ja toinen vain heittelee savuverhoa pääministerin suojaksi...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

#84
Ei summilla ole merkitystä vaan periaatteella. On kysymys siitä, että pääministeriin on voitava luottaa.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala Vastaus kommenttiin #95

Ymmärrän.

Mutta jokainen laskutaitoinen miettii minkätakia riskin ottaa jos jää kiinni. Minä köyhäkään en tuommoisen summan takia olisi mitään työtä riskeerannut, saatika 20x enemmän ansaitseva pääjehu.

Harva meistä tuon puolen miljoonan takia pankkia ryöstää, mutta 100miljoonaa varmasti kiinnostaisi jo monia.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #97

Vaikea on toisen ihmisen asemaan asettua. Kun päätöksiä tehdään tuollla tasollla, on tulenpalava kiire. Ei siinä aina ehditä kaikkia näkökohtia miettiä. Varsinkin jos on vielä hätäinen luonne.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #97

Yksi kaveri kerran sanoi, että sen pienempää rikosta ei kannata tehdä kuin sellaisen, jolla elää mukavasti koko loppuelämän.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #107

Kannattaisikohan vaihtaa kaveria?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #109

Miksi? Rehellinen, huumorintajuinen, työteliäs. Ja tuohan on juuri järkevä suhtautuminen rikoksiin... Ainakin omiin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #110

No, makuasia. Tuollaisesta rikoksesta joutuu todennnäköisesti kiinni ja saa ison kakun. :-)

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #110

JJ: "Miksi? Rehellinen, huumorintajuinen, työteliäs. Ja tuohan on juuri järkevä suhtautuminen rikoksiin... Ainakin omiin."

Jos pilailet, ei erityisen fiksua.

Jos olet tosissasi, muistan sanonnan: "Kerro minulle, ketkä ovat kavereitasi, ja minä kerron sinulle, kuka sinä olet". Seura tekee kaltaisekseen.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Voitto näkyy vasta tilinpäätöksessä. Jos tuo puolen millin kauppa jättää vain 25.000 Euroa on hinnoittelun kipuraja ylitetty aikoja sitten.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Täähän kiihtyy vaan edelleen, poliisi, palokunta, paavi ja valtakunnanoikeus. Kaikki mukaan Sipilä on tehnyt valtaisan kuprun. :)

Edelleen voin lyödä vetoa, että oikeusasiamiehen päätös on vapauttava ja niin pitää ollakin.

Elämme oikeusvaltiossa ja siihen päätökseen sitten pitää tyytyä, ja tottakai joillekin jää päähän pyörimään epäilys, mutta silloin sitä vikaa pitää hakea sieltä omien korvien välistä.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Typerintä haihattelua koko projekti, mitä pitkään aikaan olen seurannut; muka ns. viisaat asiantuntijat ja juristit saavat äänensä kuuluviin, se kai on vain tarkoituskin. Asialla nyt ei niin väliä. Paisuu kuin lehmän tissit ennen lypsyä ja kuivuu kokoon kuin lypsyn jälkeen.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Paisuu tosiaan:

"Suomen Kuvalehden tietojen mukaan [Ruben]Stiller sai varoituksen Ylen johdolta tiistaina 29. marraskuuta, koska oli valmistellut tämän viikon perjantain Pressiklubi-lähetystä ”uutis- ja ajankohtaistoiminnan johdon asettaman journalistisen linjan vastaisesti”. Suomen Kuvalehti kertoo, että Stilleriä uhattiin irtisanomisella. Stiller oli lisäksi johdon puhuttelussa tiistaina. Juontajan saama varoitus on lehden mukaan myöhemmin peruttu."
(Iltalehti Keskiviikko 30.11.2016)

"Vaiensiko pääministeri Ylen viesteillään? SK: Sipilän jääviysepäilyä koskevien juttujen julkaiseminen kiellettiin. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vaiensi Ylen viime viikolla Terrafame-asiassa, uutisoi Suomen Kuvalehti. Lehden tietojen mukaan Ylen uutistoiminnan johto päätti hyllyttää tekeillä olevat Sipilän mahdolliseen jääviyteen Terrafame-asiassa liittyvät jutut sen jälkeen, kun pääministeri oli lähettänyt perjantai-iltana kymmenkunta viestiä yhdelle Ylen toimittajalle.
Pääministeri oli lehden mukaan kirjoittanut, että ei luota Yleisradioon lainkaan."
(IltaSanomat 30.11.2016)

Pääministeri on siis lähtenyt ristiretkelle Ylea vastaan. Voiko poliitikko tehdä suurempaa virhettä kuin lähteä hanskaamaan median kanssa? Ja poliittisesti johdettu Yle taipuu päääministerin painostuksen alla. Ei hyvältä näytä sananvapauden kannalta.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

PP: ""Pääministeri oli lehden mukaan kirjoittanut, että ei luota Yleisradioon lainkaan.""

Johtopäätelmä: YLE:n on nautittava pääministerin luottamusta tai vaiettava.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #121

Sellaista on pääministerin demokratia. Toimitusjohtaja-omistaja on tottunut olemaan oikeassa...

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #122

Valtakunta on siis pääministerin firma ja kansa (sekä toiminnot kuten YLE) prosessikaavio, jota muokataan toimitusjohtajan mielen mukaan.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #123

Siltä näyttää, kun pääministeri toimii niin kuin hänelle on luontaista - ja Ylen päättäjät taipuvat (tosin kovasti selitellen, miten journalistinen heidän pääministeriä myötäilevä ratkaisunsa oli).

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #124

Ottaen huomioon YLE:n tehtävät kansallisena, verovaroin rahoitettuna yleisradioyhtiönä (ja mm. BBC:hen ja muihin kansallisiin yleisradioihin verrattavana) tämä on kestämätöntä.

Ihminen on luonnollisesti historiansa ja lähtökohtiensa tulos ja tämä pätee pääministeriinkin. Presidentiksi valittavalta edellytetään puolueen jäsenyydestä luopumista, vaikka tiedämmekin, että niin tehtäessä kuitenkaan puolue ja sen ohjelma ei irtoa ihmisestä. Pääministeri ei kykene irtautumaan tai edes ottamaan uskottavasti tehtäviensä hoidon kannalta etäisyyttä yrittäjä- ja insinööritaustaansa. Myönteisessä tapauksessa mikä tahansa järkevä tausta voi käsitykseni mukaan edesauttaa pääministerin tehtävien hoitoa, mutta (valtakuntamme vahingoksi) Sipilä on aiemman historiansa vanki - ja ohessa me hallintoalamaiset tätä tahtomattamme.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #126

Luottamus Yleen tiedonvälittäjänä meni pitkäksi aikaa. Onneksi on Uuden Suomen tapaisia vapaita foorumeja.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Sipilän sukusaaga ja Ylen painostaminen tiedonvälityksessä näkyvät varmasti gallupeissa Kepun kannalta kielteisesti.

Jotain hyvääkin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset