Lokari

Trumpin hämäys

Yhdysvaltain loppusuoralla olevat presidentinvaalit ovat ehdokasasettelultaan ja vaalikampanjaltaan ennen näkemättömät. Kaksi laajalti inhottua ehdokasta on heitellyt koko kampanjan ajan lokaa toistensa niskaan. Näistä Trump vaikuttaa täältä katsoen lähinnä poliittiselta pelleltä, joka on laukonut populistisia heittoja ja suoranaisia valheita. Mikä hämmästyttävää, lähes puolet gallupvastaajista antaisi äänensä tämäntasoiselle ehdokkaalle.

On varsinainen paradoksi, että Trump on duunareiden messias, jolta odotetaan pelastusta taloudelliseen ahdinkoon. Hänen kannattajansa ovat paljolti niitä vähäosaisia, jotka ovat kärsineet globaalin finanssitalouden menestyksestä Sen myötä työpaikkoja on siirtynyt ulkomaille.

Trumpin hämäys on nimen omaan siinä, että hän edustaa rahaeliittiä, jota monet hänen kannattajistaan haluavat vastustaa. Trump ei ehkä ole varsinaista finanssisektorin kermaa, joka tienaa omaisuuksia rahoitusinstrumenteilla ja muilla finanssioperaatioilla, mutta miljonäärieliittiin hän kiinteistöbisneksellä rikastuneena kuuluu.

Trump on siis eräänlainen poliittinen susi lampaiden vaatteissa. Kannattajat uskovat hänen puheisiinsa, eivätkä osaa tulkita selviä tosiasioita, jotka osoittaisivat hänen puheensa vähintäänkin epäuskottaviksi. Kyllä miljonääri ajaa miljonäärien etua. Ei hän esimerkiksi käynnistäisi kannattamattomia hiilikaivoksia, kuten pienissä kaivosyhteisöissä uskotaan.

Clinton kuuluu monien vihaamaan taloudellis-poliittiseen eliittiin. Lisäksi hän kantaa puolisonsa syntitaakkaa – ja on nainen. Siinä ehdokkaalle rasitusta kylliksi Amerikan olosuhteissa.

Huomenaamulla nähdään, miten äijän – ja rouvan – käy. Eurooppalaisten on syytä toivoa, että Trump ei voita, sillä jos hän pitää tältä osin puheensa, hän kääntäisi selkänsä maanosallemme. Näin syntyvän tyhjiön Venäjä täyttäisi varmasti mieluusti.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Erkki Tuomioja näkee Trumpin mahdollisessa valinnassa myönteisiäkin puolia. Kannattaako tällainen kaveri lähettää veronmaksajien rahoilla Amerikkaan?

https://demokraatti.fi/vaalit-usassa-seuraava-tuom...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Hukkaan taitavat rahat mennä. Kun Tuomioja kävi ministeriaikinaan USA:ssa, hän sai riidan aikaan varapresidentin kanssa. Sellaiset kaverit saisivat pysyä kotimaassa.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Persaukiset duunarit tietävät, että rahaeliitti maksaa palkat, eli Trump tuntuu järkevältä valinnalta.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto
Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on tullut yhdessä vaimonsa kanssa julkisuuteen jo jonkun aikaa näissä presidentinvaaleissa ja he ovat ruvenneet tukemaan voimakkaasti Hillary Clintonia. Syy tähän on hyvin yksiselitteinen. He ymmärtävät ne vaarat, jotka Donald Trumpin valinta toisi tullessaan.
MTV-uutisissa muutama päivä sitten presidentti Obama kuvasi Trumpin mahdollista valintaa osuvasti tilanteeksi, jossa hulluudesta olisi tulossa normaalia.
Demokratian suurin heikkous on joskus demokratia itse. Kauniisti sanottuna ymmärtämättömillä ihmisillä on yhtäläinen äänioikeus ymmärtävien ihmisten kanssa. Se voi saada aikaan katastrofin, kuten kävi 1930-luvun Saksassa Hitlerin valtaannousun myötä demokraattisilla vaaleilla.

Trump vähät välittää tavallisen ihmisen arjesta. He ovat vain höynäytettäviä ”hyödykkeitä” hänelle näissä vaaleissa. Yläluokkaan syntyneenä ja kasvaneena sekä siellä olevana hän ei ole kokenut tavallisen amerikkalaisen ihmisen arkea.
Yhdysvaltain presidentin entinen neuvonantaja David Plouffe kutsuu Donald Trumpia psykopaatiksi (Iltalehti 29.8.2016). Psykopaatin piirteisiin kuuluu mm. se, että totuus ei merkitse mitään ja valheen kertominen tai tarinan muuttaminen tapahtuu silmääkään räpäyttämättä. Tämä on tullut esille Trumpin tv-esiintymissä näiden vaalien yhteydessä.

Tutkija Mika Aaltolan haastattelu Ilta-Sanomien nettisivulta on katsomisen arvoinen. Siinä tulee selkeästi esille näiden vaalien merkitys Suomelle. Aaltola toteaa: Trump jättäisi Suomen Venäjän armoille – ”Historian tärkeimmät vaalit Suomelle”.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Yhdysvaltain presidentin entinen neuvonantaja David Plouffe kutsuu Donald Trumpia psykopaatiksi (Iltalehti 29.8.2016). Psykopaatin piirteisiin kuuluu mm. se, että totuus ei merkitse mitään ja valheen kertominen tai tarinan muuttaminen tapahtuu silmääkään räpäyttämättä. Tämä on tullut esille Trumpin tv-esiintymissä näiden vaalien yhteydessä."

Voisi olla hyvä, jos presidenttiehdokkaat joutuisivat lääkärin (mukaan lukien psykiatrin-) tarkastukseen. Tuntuu kolkolta ajatella, että psykopaatilla on ydinasenappi hallussaan.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Yksi hyvä puoli Trumpin voitosta olisi. Kun häntä äänestäneet, taloudelliselle eliitille pitkät antaneet, huomaavat ettei mikään muutukaan ja vaikeudet eivät häviä, vaikka Trump lupasi.

Puhkeaisi populismin kupla, niinkuin Suomessa ja Brexitissäkin on käynyt,

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Yksi hyvä puoli Trumpin voitosta olisi. Kun häntä äänestäneet, taloudelliselle eliitille pitkät antaneet, huomaavat ettei mikään muutukaan ja vaikeudet eivät häviä, vaikka Trump lupasi."

Tälle näytön hankinnalle saattaisi vain tulla liian kova hinta.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Yhdysvalloissa presidenttikin on neuvonantajiensa varassa. Vaikka tietty viimeinen päätösvalta tällä olisi, niin luulisi lähipiirin estävän kaikin voimin viimeiseen asti tietyt nyt jo luvatut populistiset päättömyydet.

Niin no, ongelma tulisi Trumpin osalta siitä, että todellinen valta pakenisi kulisseihin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #15

Kaiketi lähipiiri voi aivan tolkuttomat ylilyönnit ehkäistä. Taisipa Trump taipua avustajien antamaan twiittauskieltoonkin.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

"Tälle näytön hankinnalle saattaisi vain tulla liian kova hinta." Ei vain saata, vaan sillä on kova hinta, jos Trump voittaa. Trumpin valinta myös muuttaisi koko Amerikkaa ja Eurooppaakin, mutta ei lainkaan siihen suuntaan kuin kannattajat uskovat.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #27
Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

MUTTA mistähän se johtuu ylipäätään, että kansalaiset valitsevat luonnevikaisia psykopaatteja kansojensa johtajiksi kuten Hitler, Stalin, Mao jne?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Psykopaatit ovat mestarereita vaikuttamaan ihmisiin. He vaistoavat herkästi, mitä ihmiset ja ilmeisesti myös ihmisjoukot haluavat kuuulla.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Tai psykopaatit ovat hyviä kusettajia ?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto
Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #12

Presidenttikandidaatti Trump on samasta asiasta milloin mitäkin mieltä:

A Full List of Donald Trump's Rapidly Changing Policy Positions

http://www.nbcnews.com/politics/2016-election/full...

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen Vastaus kommenttiin #13

Trump etenee, kuin luonnonlaki. Tuulikin puhaltaa aina siihen suuntaan, missä on vähimmin vastapaineita. On toiminut jo miljoonia vuosia.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #17

Jos saa puolueensa kannattajat liikkeelle, sillä jos on USA jakaantunut niin ovat republikaanitkin, enemmän kuin demokraatit.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #13

Mielipide aina tilanteen mukaan...

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #20

#20. Propagandistisesti kaupallista toimintaa: puheet kuulijakunnan mukaan ja on hyvä puhuja.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen Vastaus kommenttiin #20
Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Stalin ja Mao eivät koskaan tulleet valituiksi demokraattisissa vaaleissa. Hitler kyllä sai paljon ääniä ja pääsi valtaan kvasi-laillisesti.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Silti Stalin ja Mao olivat rakastettuja kansanjohtajia, vaikka heidän vastuullaan oli miljoonien omien kansalaisten kuolema.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tässä voi toteutua sama ilmiö kuin Suomessa 2011, jolloin monet vallitsevaan politiikkaan ja valtapoliitikkoihin pettyneet lähtivät liikkeelle ja takasivat perussuomalaisten "jytkyn". Nyt tuosta ilmiöstä ei Suomessa ole enää paljoa jäljellä, kun näihin uusiinkin, vuonna 2015 hallitusvastuuseen päässeisiin, vallanpitäjiin on kyllästytty.

Trump-ilmiön kohdalla voi käydä samalla tavalla, että jos hänet valittaisiin, häneenkin kyllästyttäisiin nopeasti. Tosiasiassa hän tuskin maailmaa kovinkaan paljoa muuttaisi, vaikka onkin luvannut amerikkalaisille kuun taivaalta.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Niin, paljon Trumpin kannattajissa on nykymenoa vastaan protestoivia. Valitsijoille tulee kuitenkin ennen pitkää krapula voitonkin jälkeen, kun he huomaavat, että kovin vähän muuttui. Tietenkin tuollainen kansankiihoittaja voi pitää illuusioita yllä ehkä pitkäänkin, mutta lopulta kannattajien silmät avautuvat.

Risto Laine

"Aina kun huomaat olevasi enemmistön puolella, on aika pysähtyä ajattelemaan."

-Mark Twain-

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Näin sanotaan Erkki Tuomiojankin toimineen aikoinaan. Kun hän huomasi, että enemmistö kokouksessa alkoi olla hänen kannallaan, hän muutti näkemystään - sillä eihän hän itsenäisenä ajattelijana voinut olla samaa mieltä kuin kaikki muut.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#23. Monet haluavat kuitenkin aina pelata voittajajoukkueessa! Rinta rottingilla tietenkin.Voittajan on helppo hymyillä. Harva haluaa selitellä "voiteluvirheitä" eli sosiaalisen tason laskua muiden silmissä.

Petri Hämäläinen

Päätoimittaja Huusko tekee yllä ansiokkaan rinnastuksen Persujen ja Trumpin välillä ja liittää ne yhteen juuri yhtymäkohdassaan - valtakoneiston ja poliittisen eliitin kritiikissä.

Kuka tahansa joka katsoo alla olevan linkin Trumpin keskeisestä "Closing argument ad" vaalivideosta ymmärtää että nimenomaan ennennäkemätön valtakoneiston kritiikki - Persujen tapaan ("Tupu, Hupu, Lupu") - on Trumpin menestyksen takana.

Yhtäläistä on myös valtakoneiston kuuliaisen aisankannattajan - median - yhtäläinen suhtautuminen Trumpiin 2016 ja Persuihin 2011.

Päätoimittaja Huuskon arvio Trumpin ja Persujen yhtäläisestä menestyksestä 5 vuotta vaalien jälkeen jää nähtäväksi. Ja katsotaan voiko Trump edes voittaa ennennäkemättömän mediavihan vallitessa.

https://youtu.be/L7Scw6mZNFM

Käyttäjän ijix66 kuva
I.J. Ikavalko

"On varsinainen paradoksi, että Trump on duunareiden messias, jolta odotetaan pelastusta taloudelliseen ahdinkoon."

No, olen juuri lähdössä äänestämään (suomessa syntynyt USAn kansalainen, asunut täällä yli 50 vuotta, suurin osa maan pääkaupungissa), ja tarina siitä kuinka Amerikka on jakautunut kahdeksi eri maaksi, on lähes uskomatonta je sittenkin totta. Kysymys ei ole riidasta mielipiteiden tasolla. Täällä ei olla eri mielta samoista asioista, vaan asetetaan eri faktat esille-- asutaan eri todellisuuksissa joilla on eri uutislähteet, aivan toiset historiat, ja aivan toiset kylmät seikat.

Se kuinka tämä on tapahtunut -- kuinka se on voinut tapahtua-- on pitkä juttu, minkä kautta voi alkaa ymmärtämään kuinka "tavallisen duunarin" on saatu uskomaan että juuri ne poliittiset tahot ja toimijat jotka eniten ja erittäin kyynillisesti riistävät häneltä taloudelliset, poliittiset ja jopa henkiset mahdollisuudet, ovat hänen pelastaja, messiah ja ainoa, viimeinen toivo palautua menneisyyteen ("I'm here to make America great again"- Trump).

...

Ehkä voidaan palata asiaan...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Mukava kuulla näkemys paikan päältä. Täällä Euroopassa ihmetellään koko vaalitouhua ja sitä, ettei USA:n kaltaisesta supervallasta löytynyt tuon kummenpia ehdokkaita.

Suomen TV esitti äskettäin ohjelman Requiem for the American Dream.
http://www.imdb.com/title/tt3270538/
Se perustuu professori Noam Chomskyn haastatteluun. Siinä selvitettiin, miten finanssisektori vei voiton teollisuussektorista ja aiheutti mm. työpaikkojen katoamista ulkomaille. Tuloerot ovat koko ajan kasvaneet.

Trump on tässä kehityksessä voittajien puolella, mutta uskottelee presidenttinä pelastavansa häviäjät. Uskokoon ken voi.

Käyttäjän ijix66 kuva
I.J. Ikavalko

Pekka, no tietenkin täältä löytyisi fiksumpia, mutta Trumpin tapauksessa hän on enemmän kun parinkymmenen vuoden pitkän prosessin kulminaatio republikaaneille: maagillinen vastaus ja painajainen, Trumpin nousu oli odotettua tavallaan, ja toisaalta suuri shokki.

"The Donald" on noidan oppipojan luuta (Goethen runo, "The Sorcerer's Apprentice", saks. Der Zauberlehring) mikä pääsi käsistä ja mitä ei voitu hallita tai kieltää: juuri ne ideat ja kohteet mihin republikaanit olivat tähdänneet Newt Gingrichin "Republican Revolution" (1994) ajasta lähtien, nostettiin nyt kansan lavalle ilman verhoja tai naamioita -- Trumpin itseluottamus ja aistit olivat sitä luokkaa että hän ei yrittänyt piilotella rasismia, sexismiä ja kaltaisia piirteitä ollenkaan.

Gingrichin aikana, oikeestaan Persianlahden sodan (ykkösen) aikana oli oppittu kärjentämään retoriikkaa (ns. "sound bites" politiikkaa). ("You are with us, or you are an enemy of the State." "If you are not for this invasion, you are guilty of treason against the United States.") Demokraatit valittivat että heidän omat ideat olivat liian monipuolisia, syviä ja vivahderikkaita ja ehkä epävarmoja, että niistä ei voinut puristaa kolmen sekunnin tv-pähkinöitä. Gingrich kanssa opetti puoluettaan uskomaan että jos vaan sanotaan jotakin tarpeeksi usein, tarpeeksi kiihkeesti, vaikka ilman todisteita ("Hillary is a congenital liar" - kolumnisti Wm Safire 1996, New York Times), siitä tulee totuus, ja totuutta pitää palvoa.

Chomsky muuten on aivan oikeessa... rohkea kaveri. Taas pidempi juttu.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #32

Kiitokset kommenteistasi! Noinhan se on mennyt. Kansa on tyytymätön nykyiseen hallintoon ja halusi muutosta - ja uskoi liikaakin retoriikkaan.

Suomessa tapahtui samantapainen ilmiö, kun Timo Soinin Perussuomalaiset voittivat eduskuntavaalit. Soini käytti populismin keinoja hyväkseen (mm. maahanmuuttoa vastaan) ja kansa uskoi. Kun puolue meni nykyiseen hallituksen, sen gallup-kannnatus alkoi sulaa alle puoleen.

Näin täällä veikataan käyvän Trumpillekin. Kun kansa huomaa, että ei mitään oleellista muutosta heidän elämäänsä tulekaan, se pettyy ja vetää kannatuksensa pois. Ei populismillla voi kovin kauan hämätä: tarvitaan jo tekojakin.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Nyt Trump on USA,n presidentti, pelottavaa. Psykopaatti presidenttinä. Ulkomaisissa lehdissä on kerrottu, että hän sai suurimman osan isänsä perinnöstä. Kun veljen lapsi sairastui vakavasti hän ei suostunut maksamaan hoitoja, hän oli valmis jättämään lapsen kuolemaan jne. Miten kansalaiset Yhdysvalloissa kuvittelee että tällainen empatiakyvytön ihminen välittää heidän huolistaan. Trumpille kaikki on vain peliä...

Ihmiset ovat vielä tyhmempiä kuin uskoinkaan. Huonolla tuurilla hän aiheutaa maailmanlaajuisen laman (ainakin jos hän toteuttaa lausumansa suunnitelmat). Myös demokratia on vaarassa. Mikäli ihmisten poliittinen ja taloudellinen tietämys on heikko, on vaalijärjestelmää tulevaisuudessa ehkä pakko muuttaa, koska vaalit voivat aiheuttaa maailmanlaajuisia katastrofeja. Vrt. Hitlerin valintaa 30-luvulla. Diktaattorit ovat myös joskus vallassa kansan enemmistön tahdosta, esim. Putin, Erdogan. Kansat joutuvat maksamaan tyhmyydestään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset