Lokari

Piispa tarttui sanan säilään

Piispa Björn Wickström moitti HS:ien kirjoituksessaan suomalaisia itsekkyydestä ja ihmisoikeuksien polkemisesta sekä suomalaisten suosimisesta maahanmuuttajien kustannuksella. Jopa isänmaallisia symboleja on piispan harmiksi käytetty tässä toiminnassa osoittamassa ylpeyttä suomalaisuudesta. Suomalaisenhan kuuluu olla nöyrä.

Suomen virallista pakolaispolitiikkaa arvostelevaa tekstiä papisto on kirjoitellut aikaisemminkin arkkipiispaa myöden. Tietääkseni kuitenkin hallituksen päätökset ovat olleet lakien ja sopimusten mukaisia. Vain ihmisoikeusjuristit ja -aktivistit ovat kritisoineet niitä ikään kuin viran puolesta. Kansalaisten äärireaktiot on tietenkin syytä tuomita, mutta hallituksen politiikka liikkuu aivan eri tasolla.

Piispalta ja muiltakin kriitikoilta  unohtuu mm. se seikka, että kaikki tulijat eivät suinkaan ole avun tarvitsijoita ja hädässä olevia, vaan osa on liikkeellä taloudellisista syistä - ja muitakin motiiveja on havaittu. Pelkästään Afrikassa on satoja miljoonia kansalaisia, joiden elintaso on selvästi alhaisempi kuin eurooppalaisten.

Jo tämä asetelma osoittaa, miten mahdoton on piispan näkemys, että kaikki tänne saapuvat ovat vainottuja ja oikeutettuja turvapaikkaan. Ihmisoikeudet eivät tarkoita sitä, että kaikille maapallon asukkaille on taattava sama minimitulotaso. Yksittäisiä virheratkaisuja sattuu, mutta niitä ei ole syytä paisutella.

Juuri talouteen liittyy piispan ja kumppaneiden toinen unohdus: emme voi parhaalla tahdollammekaan ottaa vastaan kaikkia, jotka tänne haluaisivat tulla, sillä rahamme eivät siihen riitä - eikä velkaakaan voida ottaa rajattomasti. Lieventävänä asianhaarana on sanottava, että talous ei ole koskaan ollut kirkonmiesten vahva puoli.

Apua tarvitsevia on tietenkin sopimusten mukaisesti autettava. Mutta olisi asialle eduksi, että maahanmuuttoa ja ihmisoikeusongelmia käsiteltäisiin julkisuudessa käytävässä keskustelussa realistisesti, tasapuolisesti ja kiihkottomasti.

Jos näin ei menetellä esimerkiksi juuri maahanmuuttajien oikeuksia puolustettaessa, ei kannata ihmetellä, jos vastakkaista mieltä olevat ääriainekset aktivoituvat entisestään ja syyllistyvät ylilyönteihin. Ne eivät toki ole piispojen vastuulla, mutta syy-seuraussuhde on nähtävissä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

21Suosittele

21 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Eroa kirkosta kampanja ei voisi rahallakaan saada näitä piispoja parempia puhemiehiä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Näin on. Piispoilta puuttuvat paitsi taloustiedot, myös näkemys siitä, mitä kansa ajattelee.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Piispojen ja kaikkien nk. Kappalaisten kannattaisi herkällä korvalla kuunnella ihan ensiksi seurakunnan ääntä ja sitten oman heikon henkensä vahvistukseksi kysyä myös muidenkin, verovaroilla kirkkoa elättävien näkemyksiä. Saattais muuten jopa olla paikallaan kääntää katse nöyrästi alaspäin sieltä pylvään päästä ja fokusoida henkisen voivottelun asemasta auttamistyö konkretian kautta vaikka asunnottomien tilapäismajoitukseen.

Vinkvink. Suomen Kirkot ovat varmaan n. 90 % ajasta täysin tyhjän panttina. Lämmöt päällä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Totta. On tosiaan muistettava, että piispat elävät kansan rahoilla - verovaroin. Pieni ripaus nöyryyttä ei olisi haitaksi.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Voisi myös kääntää katseen ylöspäin ja pyytää sieltä viisautta.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

On ihmisiä, jotka tietävät kaikki hinnat, mutta eivät arvoa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kumpaan ryhmään itse mahdat kuulua?

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

Hankala kysymys, mutta raha on minut kiertänyt kaukaa, vaikken maksa edes kirkollisveroa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #7
Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #8

... mutta jotkut väittävät sen tuovan siitä hyvän kopion... ; )

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #10

Raha rauhoittaa, sanoi psykiatri, ja otti vastaan käteispalkkion.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #24

Psykoterapeutti puolestaan totesi työnsä antavan paljon, 100 €/h.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

'Pelkällä avemarialla kirkkoa ei johdeta' on katolisen pohjoisamerikkalaisen arkkipiispa Paul Marcinkusin kuuluisa lause. Hän oli Vatikaanissa IOR:n puheenjohtaja vuosina 1971-89. IOR tulee sanoista Insituto para las Obras Religiosas (uskontotoimien laitos).

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Ei avemarialla eikä haukkumalla kansalaisia, jotka piispankin palkan kustantavat.

Mitä jos arvon piispa menisi kunnon kenttätöihin Afrikkaan perinteisen pakanalähetyksen hengessä?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Mikä uskonto on hyötynyt Viagrasta eniten?

Vatikaani on suuri Pfizerin osakkeenomistaja...

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Käytännön järkeä ja hyvää tilannetajua osoittamalla nämä piispat antaisivat myönteisen kuvan myös edustamastaan uskosta. Suomalaiset ovat olleet jo pitkään huonojen uutisten pommituksessa. Moni on joutunut työttömäksi tai vaihtamaan toimeentulonsa lähteen hyvin niukkaan sellaisen. Turhautumista ja näköalattomuuttaa on paljon ilmassa. Tässä tilanteessa hyväpalkkaisen kirkonmiehen ylimielinen hurskastelu on suunnilleen viimeinen asia mitä halutaan kuulla. Ovelampi ja järkevämpi piispa voisi esittää hyviä ideoita, kuinka Suomen talous saadaan jälleen rullaamaan siihen tahtiin, että kansainvälinen auttamistyö ja pakolaisten vastaanotto olisi resurssien suhteen sujuvampaa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Tässä tilanteessa hyväpalkkaisen kirkonmiehen ylimielinen hurskastelu on suunnilleen viimeinen asia mitä halutaan kuulla. Ovelampi ja järkevämpi piispa voisi esittää hyviä ideoita, kuinka Suomen talous saadaan jälleen rullaamaan siihen tahtiin, että kansainvälinen auttamistyö ja pakolaisten vastaanotto olisi resurssien suhteen sujuvampaa."

Hurskastelu on oikea sana.

Kuten sanottu talous ei ole kirkonmiesten vahvoja puolia. - Piispalta puuttui kokonaisnäkemys - joka ministerien täytyy hallita. Hän keskittyi vain muutamiin yksittäistapauksiin. Sotaakaan ei voisi johtaa surkuttelemalla yksittäisten sotilaiden kohtaloa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllä kirkon talous on varmistettu, siuluttomatkin maksavat kirkollisveroa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Piispa Björn Vikström, Porvoon hiippakunta, lienee tämän blogikirjoituksen päähenkilö vastoin blogikirjoituksen ensimmäistä lausetta ( Björn Wickström).

Loppu sujuukin sitten jo totuuden hengessä.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Taas eroaa muutama tuhat ihmistä leipäpiispan ylimielisten sanojen takia.

Niko Sillanpää

Jaa, piispa vaatii globaalia soskua luukkua.

Ei tule kauppoja, koska palkaksi tarjoamansa ane on minulle arvoton eli en halua maksaa siitä mitään.

Jos tämä tarkoittaa piispan mielestä, että kehitysmaalaisen ihmisarvo on alempi ja että asetan suomalaisten ihmisoikeudet presedenssissä korkeammalle kuin kehitysmaalaisen, sitten se hänen mielestään tarkoittaa; I care not.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Varmaan jakaa mielipiteitä mutta taatusti on paljon niitäkin joiden mielestä piispan mielipide valaa uskoa kirkkoon.
Ne ovat tietysti blogistille haittakansalaisia mutta pitää muistaa että täällä pitäisi pystyä elämään keskenämme vaikka mielipiteet eivät aina kohtaamaan.
Itse seison kirkosta n. 30 vuotta sitten mutta tämä piispan ulosanti kertoo että uskovaisten kanssakin on mahdollista tehdä yhteistyötä yhteisten tavoitteiden eteen. Harmittaa varmaan niitä jotka haluaisivat sellaisen yhteistyön estää.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Ei ole mikään uutinen, että on erilaisia mielipiteitä. Juuri siksihän keskusteluja käydään.

Jos haluat käyttää sanaa 'haittakansalainen', siitä vaan, mutta minun sanastooni se ei kuulu.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Yritän miettiä, miltä niistä yli 400 000:sta työttömästä, syrjäytetystä tai vaatimattomasti elävästä pieneläkeläisestä tai asunto- ja leikkausjonossa odottavasta tuntuu, kun heitä sauvallaan kurittaa yli 10.000€/kk ansaitseva paimen?
Millaisen esimerkin piispa ja kirkko itsestään antavat?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kotimaan puutteenalaisten puolustamisessa ja auttamisessa ei taida olla sellaista hohtoa kuin eksoottisempien.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Aivan oikein, nämä mukauskovaiset piispat voisivat ottaa oppia vaikkapa Pelastusarmeijan avustustyöstä. Tekevät avustustyötä ja auttavat hädässä olevia. Oikeasti.

Mitä tekee samaan aikaan ev. lut. Kirkko ?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Pelastusarmeija tosiaan panee toimeksi, eikä vain saarnaa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Aivan. Siksi tähän PA:n perustajan henkilökohtainen sitoumus:

"While women weep, as they do now, I'll fight; while little children go hungry, as they do now, I'll fight; while men go to prison, in and out, in and out, as they do now, I'll fight; while there is a drunkard left, while there is a poor lost girl upon the streets, while there remains one dark soul without the light of God, I'll fight-I'll fight to the very end!"
- William Booth

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Varteen otettava ohje vieläkin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset