Lokari

Euroopan unioni on kriisissä

EU on kriisissä. Sitä osoittavat konkreettisesti Brexit sekä jäsenmaissa esiintyvä kasvava kritiikki unionia kohtaan. Jotakin yhteisössä on pielessä, koska näin laajaa kritiikkiä esitetään. Sitä ei voida yrityksistä huolimatta kuitata pelkästään populismina. Tosin osa arvostelusta voi olla epäoikeudenmukaista ja liioiteltua, mutta myös todellista aihetta siihen on.

Eräs EU-eliitin helmasynti on jo pitkään ollut ylimielisyys ja piittaamattomuus kansalaisten mielipiteistä. Heille EU on itseisarvo ja "ikuinen" niin kuin eurokin, joten kumpaakaan ei tarvitse erityisemmin parannella. Laajeneminen ja "enemmän EU:ta" on katsottu riittäviksi.

Eräs kriisin oire on eräiden nimekkäiden EU-virkamiesten ja kansallisten poliitikkojen sekä myös median järjestämät EU:n kasvojen kohotuskampanjat. Juuri niissä vilahtelevat populismia moittivat puheet ja osalla myös integraatiohankkeet, joilla tiivistettäisiin horjahtelevaa valtioliittoa. Tässä ei ole ymmärretty, että monien jäsenvaltioiden edustajat pitävät maataan edelleen kansallisvaltiona, ja samoin ajattelee niiden kansalaisten enemmistö. Vain harva katsoo olevansa ensisijaisesti eurooppalainen.

Sen sijaan komission puheenjohtaja Juncker pitää rajoja tarpeettomina: "valtioiden rajat ovat huonoin keksintö ikinä". Kun EU:ta ohjaillaan näin järjettömällä konseptilla, ristiriidat EU-kansalaisten kanssa ovat taattuja. Organisaation käsite on hyvin keskeinen kun pyritään ymmärtämään, miten ihminen tuli alas puusta ja siirtyi keräilystä kehittyneempiin talouksiin ja sivistykseen.

Erilaiset organisaatiot, kuten perheet, yritykset, yhdistykset, valtiot, jne. voivat tietysti tehdä vahinkoakin toisilleen, mutta ne ovat rajoineen ja jäsenineen ihmiskunnalle välttämättömiä koostumia, joista isommat kokonaisuudet muodostuvat. Koskahan Juncker esittää perheiden ja yritysten rajojen poistamista tarpeettomina?

Eräs EU:n kasvojen kohotuskampanjoissa esitetty argumentti väittää, että EU ei ole ongelma, vaan sen sijaan huippukokous eli jäsenvaltioiden johtohenkilöt. He eivät panee toimeen tehtyjä päätöksiä, mutta EU saa niskaansa syytökset, valitellaan. Kansallisella tasolla yhteisten päätösten toimeenpanosta saatetaan todellakin tinkiä, koska kansalaiset ovat niitä vastaan – eli kuunnellaan kansalaisia enemmän kuin EU-tasolla päätöksiä tehtäessä. Mutta sitä pitäisi nyt miettiä, miksi näin menetellään. Ja tehdä johtopäätökset.

Kantavana ideana tässä jäsenvaltioiden syyllistämisessä on se, että EU – itse asiassa EU-virkamiehistö – ei ole syyllinen mihinkään, vaan "me itse". EU on kuitenkin jäsenvaltioidensa muodostama valtioliitto, jolla ei ole mitään näistä erillistä  olemassaoloa. Jos toisin kuvitellaan, siinä on eräs syy EU:n kokemiseen etäiseksi ja myöskin EU:n tunnettuun demokratiavajeeseen.

Kaikesta huolimatta ei ole syytä toivoa EU:n hajoamista eikä edes euroalueen rakoilua. Nämä merkitsisivät meille hyppyä suureen epävarmuuteen. Mutta tärkeää olisi, että EU:ssa alettaisiin tajuta realiteetit, ja unohdettaisiin ideologiset haihattelut.

EU:n yhteiset päätökset olisi muotoiltava sellaisiksi, että ne kestävät kansalliset ja kansalaisten paineet. Heitähän varten unioni on olemassa, eikä EU-eliitin valtapyrkimysten palvelemiseksi. Huonolta kuitenkin näyttää, ellei nykyisistä  junckereista päästä eroon ja saada tilalle realistisia ja harkintakykyisiä poliitikkoja.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Itäinen Eurooppa on jo ehtinyt muodostaa yhteisen rintaman EU n itsevaltaisuutta vastustamaan, totalitarismin jo kerran kokeneena. Samoin monen maan hallitukset ovat itsenäisesti ryhtyneet viime vuoden kokemusten perusteella ohittamaan EU n omia sopimuksia mm ssa lisääntyneellä rajavalvonnalla. EU han kun ei edes noudata omia kiveen hakattuja sääntöjään. Mm ssa kannattamattomien ja tyhmästi johdettujen pankkien loputon tukeminen maksaa meille jäsenille ihan liikaa.

Koetun perusteella. Liian kallis pienille ja ( nyt ) köyhille maille tämä entinen vapaakauppaliitto, nykyinen keskushallintojohtoinen Kreml.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Itäinen Eurooppa on jo ehtinyt muodostaa yhteisen rintaman EU n itsevaltaisuutta vastustamaan, totalitarismin jo kerran kokeneena."

Hyvä heitto eritysiesti tämä viittaus totalitarismin kokemiseen. Kokemuksesta haistavat unionin totalitarismin, jota eivät vielä riittävän monet tajua.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Hyvä kirjoitus, paitsi loppuosaltaan. Suomi voisi ihan kepeesti erota sekä Eu:sta ,että eurosta. Suomi oli eurooppalainen valtio, jo ennen koko unionin perustamista ja ritolat otettuamme myöskin pysymme eurooppalaisina. Kartan vilkaiseminen riitttää tämän asiantilan todentamiseen.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Brexitin etenemisen seuraaminen tulee olemaan hyvä oppitunti siitä, mitä eroaminen todellisuudessa merkitsee. Ja huomattakoon, että Britannia on iso ja voimakas valtio verrattuna Suomeen.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Britit tietävät, että heidän hyvät transatlanttiset suhteensa jatkuvat ja Kansainyhteisön kaupallinen merkitys ei brexitin myötä katoa.
Turvallisuuden osalta maalla on vahva perinne ja NTATO-jäsenyys.
Suomen ja Britannian kaupalle olisi taattava jatkuvuus viisain sopimuksin, samoin Pohjolan maiden välinen yhteistyö, kuten tähänkin saakka.
Suomen oma asema on viisaudesta ja hyvistä neuvottelijoista kiinni. Ketteryydellä voi saada etuja, joita suuruus ei aina takaa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #28

Totta on, mitä kirjoitat. Mutta Britannialla on kuitenkin kova paikka neuvotellessaan EU:n kanssa. EU pitänee tiukasti kiinni mm. vapaasta liikkumisesta, joka oli eräs kipukohta Brexitiä kannattaneille.

Viisaudesta ja hyvistä neuvottelijoista: Suomella on ollut hyvä herraonni, mutta tämän hetkisestä tilanteesta en ole niin varma.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #29

Tällä (linkin) asenteella Juncker taitaa pelata itsensä ulos ja aiheuttaa EU:lle pitkäaikaisia imagotappioita, jotka voivat lisätä exit-haluja.
http://www.thetimes.co.uk/article/leave-eu-and-wel...

Vapaa liikkuvuus on osittain tulkintakysymys, joka liittyy moniin muihin ongelmiin, kuten väkimäärän, kustannusten ja työmarkkinoiden imukykyyn jne. Cameron jo neuvotteli briteille EU:n hyväksymiä poikkeuksia. (Saksakin yrittää rimpuilla ulos - jakaa taakkaansa - omasta Merkelin mamu-ongelmasta, joka ns. yllätti.
Jos EU vaatii brittien neuvottelemat edut poistettaviksi, sekin aiheuttaa muissa jäsenmaissa epäilyn siitä, ettei EU toimi johdonmukaisesti ja hyvän hallinnon mukaaan.

Britit taas hakevat sovinnollisempaa tapaa erota. On ihme, jos EU haluaisi tehdä "ugly divorce'n", kun tarjolla on siistimpiäkin vaihtoehtoja. Sellainen veisi vain EU:n hajoamisprosessia eteenpäin.

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth

Hyvä kirjoitus, erityisesti loppuosaltaan. Mielenkiintoista nähdä, onko EU:n laiva käännettävissä ilman ulkopuolista luotsia. Sen nuo virkamiehet ovat unohtaneet, että tuollaiset himmelit pysyvät pystyssä juuri niin kauan kun väestön enemmistöllä on romahduksessa enemmän hävittävää kuin voitettavaa. Enemmistö kun kuitenkin koostuu alle keskituloisista, niin näiden väestöryhmien nälkään näännyttäminen harvemmin enteilee mitään hyvää.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

EU:ssa vallitsee melkoinen demokratiavaje, mutta se ei voi kauan menestyä ilman laajaa kansalaisten tukea. Toisin kuin komissaarit kuvittelevat.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

EU:ssa on tosiaan ongelmia, johin se ei pysty tehokkaasti vastaamaan.

Kuten blogissasi mm. toteat, se muistuttaa melkoisesti Neuvostoliittoa.
Vrt. kirjoitukseni tästä aiheesta:

http://lokari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/219767-eu-m...

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Ennustan että lähitulevaisuudessa hajoaa ensin euro ja sitten EU. EU on poliittinen fiasko jota on lähdetty rakentamaan täysin väärin, eikä se noudata mitään luotuja sääntöjä, eikä täytä mitään demokraattista mittapuuta. Siksi koko EU hanke tulee epäonnistumaan ja kaatumaan lähitulevaisuudessa.

Elämme jännittäviä aikoja, saa nähdä järjestävätkö EU-johtajat jonkun valtavan katastrofin, välttyäkseen kansalaisten tuomiolta, sitten kun EU kaatuu. Sitähän tässä ilmiselvästi yritetään kaikin keinoin, haastetaan riitaa venäjän kanssa ja aiheutetaan maahanmuutolla valtavat ongelmat, jotka monessa EU-maassa ovat jo näkyvissä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Voihan tämä dystopia kyllä toteutuakin, mutta se merkitsisi kovia koettelemuksia koko Euroopalle. Venäjä käyttäisi tätä heikkoudentilaa hyväkseen.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Olisin hyvin kiinnostunut siitä, että miksi eurosta ja EU:sta lähteminen toisi kovia koettelemuksia, kuten myös siitä minkälaiset koettelemukset tulisivat olemaan ja miten venäjä käyttäisi tilannetta hhyväkseen?

Islannin ja Brittien ero eurosta on ollut kansallinen menestys ja olisi todella omituista etteikö sama kävisi meillekin?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #26

Kyllä markkinat olisivat sekaisin pitkän aikaa epävarmuuuden takia. Samoin syntyisi epävarmuutta siitä, miten Venäjä käyttäisi hyväkseen EU:n heikkoutta.

Emme voi tietää, mitä tapahtusisi, mutta ei hyvältä näytä. Brexitin koko kuvaaa ei vielä tiedetä. EU:n taholta on jo esitetty, että Britanniaa ei päästetä tässä savotassa helpolla, ettei se innostaisi muita exitejä.

Suomi on paljon heikompi toimija kuin Britannia. Meitä kohdeltaisiin todennäköisesti kuin vierasta sikaa. Ja Venäjä toivottaisi meidät tervetulleiksi etupiiriinsä.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #27

Hauskoja pelkokuvia. Markkinat menisivät sekaisin pitkäksi aikaa ja venäjä käyttäisi tilannetta hyväkseen. Muttet kuitenkaan pysty kertomaan miten markkinat sekoaisivat tai miten venäjä käyttäisi tilannetta hyväkseen. Eli aivan turhaa uhkakuvien luomista, joille ei edes blogistilla itsellään ole perusteluja.

Eu uhkailee aivan turhaan britanniaa ja islanti on meitäkin pienempi toimija.

Silloin kun aletaan luomaan uhkakuvia joistakin tapahtumista, pitäisi uhkakuvat yksilöidä ja perustella, muuten kyse on vain turhien pelkokuvien luomisesta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #32

"Muttet kuitenkaan pysty kertomaan miten markkinat sekoaisivat tai miten venäjä käyttäisi tilannetta hyväkseen."

Ehkä pelätään kaupan Venäjälle päin virkoavan.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #33

Sitä lienee tässä tilanteessa turha pelätä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #32

En näe näissä uhkakuvissa juuri mitään hauskaa. Mistä olet saanut päähäsi, että jos epävarmuuustilanne on niin ssuuri, että ei kannata ruveta spekuloimaan yksityiskohdilla, uhkakuvat ovat turhia?

Venäjän uhka on asiantuntijoittemme tuoreen arvion mukaan lisääntynyt, mutta silti ei sanota kovin tarkasti, miten Venäjä voisi reagoida. Arvamattomuuus on juuri osa heidän strategiaansa.

Mitä tulee Islantiin, se ei ole koskaan ollutkaan EU:n jäsen. Haki kyllä, mutta peruutti hakemuksensa, mikä on aivan eri asia kuin jäsenen eroaminen.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #34

Asianmukaista keskustelua yksityiskohdittain juuri kaipaisin näistä uhkakuvista, enkä mitään yleistä pelonlietsontaa. Euro tulee kaatumaan lähitulevaisuudessa, sitä tuskin estää mikään, koska EU maiden taloudet ovat liian erilaisia. Samoin EU jota on lähdetty rakentamaan väärin ja liian nopeasti, ja joka ei noudata edes omia sääntöjään tai edusta demokratiaa on tuhoon tuomittu juttu.

Siksi asianmukainen ja asiantunteva julkinen keskustelu olisi tarpeen, eikä yleinen pelonlietsonta ilman asianmukaisia perusteita.

Mitä tulee venäjän uhan lisääntymiseen, niin valitettavasti usko maan virallisiin poliittisin perustein valikoituihin virkamiehiin ja asiantuntijoihin on mennyt kokonaan. Poliitikot ja virkamiehet puhuvat nykyään niin paljon puuta heinää, että jos itsekään uskovat juttuihinsa, heidät tulisi sulkea johonkin suljettuun laitokseen, niin kaukana todellisuudesta heidän juttunsa nykyään ovat.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #41

Keskustelua uhkakuvista löydät vaikkapa eilisistä lehdistä.

Mitä tulee pelotteluväitteisiin, jos joku pelästyy jostakin tiedosta, se ei merkitse sitä eikä tätä tiedon luotettavuudesta. Pelko on tunnereaktio.

On jokaisen oma asia, luottaako omiin pelkoihnsa ja toiveisiinsa vai alan asiantuntijoiden arvioihin. Minä luotan varsin pitkälle asiantuntijoihin.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Hyvä blogi ja muistutus.
Kun joku toivoo EU:n hajoamista, ymmärtäisin hänen todennäköisesti tarkoittavan lähinnä nykyisen kaltaisen velka- ja yhteisvastuu-unionin ja sen tiiviiksi hitsaamispäämäärän torjumista, ei Euroopan valtioiden vapaakaupasta ja ihmisten vapaasta liikkumisesta luopumista. Turvallisuuden vuoksi moni kai hyväksyisi nopeat rajatarkastukset, joissa henkilöllisyys varmennetaan.

Moni kokee pohjoismaisen yhteistyön kaltaisen EU:n riittävän maanosaamme: se on antanut vuosikymmenten näytön toimivuudestaan. Ottakoon Bryssel siitä ja sen pienestä byrokratiasta mallia.

Tasapainon tulisi siirtyä huomattavan paljon keskuksesta takaisin sinne, missä asiat tapahtuvat ja missä päätösten seuraukset parhaiten tiedetään. Subsidiariteetti-periaate laajasti käyttöön.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Moni kokee pohjoismaisen yhteistyön kaltaisen EU:n riittävän maanosaamme: --- Tasapainon tulisi siirtyä huomattavan paljon keskuksesta takaisin sinne, missä asiat tapahtuvat --- Subsidiariteetti-periaate laajasti käyttöön."

Tähän suuntaan EU:ta olisi tosiaan kehitettävä. Kuitenkaan nykyisen EU-johdon idealismi ja kunnnianhimo eivät anna myöden. Siksi pitäisi saada uudet päättäjät, mikä on helpommin sanottu kuin tehty.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Valitettavasti EU-johdon reaktiot brexitiin olivat pääasiassa sen suuntaisia, että EU:ta on nyt tiivistettävä. On paljon mahdollista, että keskittäminen kiihtyy nyt, kun keskittämisen merkittävin jarruttaja, Britannia jää kuvioista pois. Pääsääntö lienee se, että keskusjohto haluaa aina keskittä valtaa itselleen. Olet valitettavan oikeassa siinä, että päättäjien vaihtaminen ei-keskittäviksi on helpommin sanottu kuin tehty.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #20

Brexitistä saatetaan tosiaan tehdä aivan väärät johtopäätökset eli rakenteen tiivistäminen - kun pitäisi tehdä aivan päin vastoin ja jakaa valtaa takaisin jäsenmaihin.

Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson

Otetaanpa hiukan pidemmän ajan näkökanta Brexit:iin.
WWI aikana Britit Churchill:in johdolla halusivat tuhota Saksan, ja kun eivät onnistuneet niin WWII oli seuraava yritys. No miltä heidän BREXIT nyt näyttää? Samaa jatkumo menossa hiukan muunneltuna. Mistä tuo Britannian syvä viha Saksaa kohtaan johtuu?

Hannu Rautomäki

WWI:n aikana Churchillin rooli oli varsin vaatimaton.
Käsittääkseni Britanniassa ei ole erityistä syvää vihaa Saksaa kohtaan historian raskaasta taakasta huolimatta, vaan britit eivät ole koskaan tunteneet kuuluvansa Eurooppaan, mikä ilmenee brittien käsitteissä "ne siellä mantereella." Britannia on maantieteestä huolimatta lähempänä USA:ta kuin Eurooppaa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Mistä tuo Britannian syvä viha Saksaa kohtaan johtuu?"

Englanti on historiansa aikana ollut sodassa myös Ranskan kanssa. Toisen maailmansodan jälkeen natsien varjo on ollut mm. brittien painajaisena.

Yleisesti ottaen saksalainen tehokkuus ja kurinalaisuus niin sodan kuin rauhankin toimissa pelottaa brittejä edelleen. Lisäksi kovin erilainen tiukkapipoinen kulttuuri aiheuttaa epäluuuloja.

Hannu Rautomäki

Merkelin toteamus Saksasta vuodelta 2010 laajentuikin koko maanosan kattavaksi.
Viite:
https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/103966-liittokan...

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Jokaisen organisaation johto uskoo itseensä ja usko oman valtansa kasvattamisen järkevyyteen.

Tämä tarkoittaa myös sitä, että vaikka Juncker siirtyisi syrjään, toisia "junckereita" riittää kyllä korvaamaan hänet johtopaikalla.

Idealistisesti ajattelevat nuoret rakentavat maailmankuvansa useimmiten siten, että luotetaan yhteen keskitettyyn ratkaisuun, joka toteuttaa kaikki tavoitellut ihanteet. Kun tähän keitokseen lisätään annos pragmaattisia johtopaikkojen tavoittelijoita, on soppa valmis. :-)

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Uusia junckereita voi tulla, mutta peräänkuulutin tarvetta päästä näistä junckereista eroon ja saada tilalle realistiset ja järkevät päättäjät nykyisten haihattelijoiden tilalle.

Saattaa olla, että EU on kuin se kuuluisa alokkaan asento, joka ei korjaamisesta parantunut, vaan piti tehdä uusi.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

En usko suurten organisaatioden sisäiseen uudistumiskykyyn kovinkaan paljoa. En toisaalta kansalaisten järkevään systemaattiseen äänestyskäyttäytymiseenkään. Mutta jotenkin koko järjeestelmä olisi tosiaan hyvä vempauttaa kokonaan uuteen asentoon. Toivottavasti hirstoria valitsee tässä jonkin lyhyen toimivan polun, eikä kierrä pitkää reittiä pohjien kautta.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #23

"En usko suurten organisaatioden sisäiseen uudistumiskykyyn kovinkaan paljoa. En toisaalta kansalaisten järkevään systemaattiseen äänestyskäyttäytymiseenkään."

En valitettavasti minäkään. Tämä on kuin tuuleen huutaisi...

Käyttäjän RistoNikander kuva
Risto Nikander

Liian kallis pienille ja (nyt) köyhille maille ei liene ihan totta, sillä entiset itä Euroopan maat saavat sieltä paljon tukia. Tuet menevät mm. siihen, että niihin raknennetaan EU rahoilla moderneja tehtaita jotka vievät työpaikat (pian entisiltä) rikkailta mailta. Sama koskee maataloutta, vaikka EU tukeekin mm. Englannin kuninkaallisia, Herliniä ja Wahlroosia. Lisäksi näihin uusiin maihin syntyy jopa uusia rikkaitten kaupungoinosia, EUn jakaman rahan ja siitä seuraavan korruption kautta. JA EU politiikkoeliittiähän kansa vihaa. Jyrki Katainen "parhaimpana" esimerkkinä Suomesta.
Tämä verran täytyy sanoa muuten niin erinomaistenm kommenttien lisäksi.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Rahaa on kieltämättä holvattu avokätisesti. Myös muun muassa Kreikalle ja sitä rahottaneillle pankeille. Ideologinen sokeus ja avokätisyys on pelotttava yhdistelmä niiden silmissä, jotka osallistuvat viulujen maksamiseen.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Markkinoilla pysyminen edellyttää sopeutumista vallitsevaan kilpailuympäristöön ja muuntumista tarvitaessa nopeasti, mikään kun ei ole pysyvää. EU n johdon muutosvastarintaisuus ja vallanhalu ajavat valitettavasti koko laivan karille. Mammuttitautiin on kaatunut ennenkin isoja lafkoja ja myös valtioliittoja sekä valtoita.

Näin yksinkertaista asiaa ei haluta vauhtisokeuskiimassa nähdä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset