Lokari

Turkin kanssa on neuvoteltava

Turkki on ärsyttänyt EU:ta ihmisoikeusrikkomuksilla, jotka lisääntyivät vallankaappausyrityksen, vai pitäisikö kirjoittaa "vallankaappausyrityksen" jälkeen? Ongelmana on nyt se, että Turkki vaatii EU:lta kansalaisilleen viisumivapautta ja kiristää vaatimustaan  uhkaamalla irtisanoa EU:n kanssa solmimansa pakolaissopimuksen.

Tämän uhkauksen toteutuminen merkitsisi entisenlaista pakolaiskaaosta mm. Italiaan, joka ei pysty rajojaan valvomaan, eikä myöskään käsittelemään pakolaistulvaa. Näin ollen ihmisvirta valuisi muihin EU-maihin – aina Suomeen saakka.

EU:n edustajat ja myös pääministerimme ovat puheissaan osoittaneet tiukkuutta ja vaatineet Turkilta ihmisoikeussopimusten noudattamista. Tällainen puhe kaikuu kuuroille korville, sillä diktaattori, jolla on valtit käsissään, on huono kuuntelija. Presidentti Erdogan on nyt erityisen vahvoilla, koska hän on pääsemässä väleihin Venäjän kanssa.

Nyt EU:lla olisikin neuvottelun ja sovittelun paikka, koska se ei pysty hoitamaan omia ulkorajojaan – mikä on sinänsä häpeällinen tosiasia.  Nyt olisi tarve saada aikaan se kuuluisa "sopimus perkeleen kanssa", eikä hirttäydyttävä omaan erinomaisuuteensa ja moralismiinsa. Maailmanpolitiikassa ei uhittelu ja kiukuttelu auta, kun on altavastaajan asemassa.

Näin ollen Turkin kanssa olisi päästävä sopimukseen sekä lykättävä  maailmanparantajan tehtävä parempiin aikoihin. Diktaattorin käyttäytymistä ei EU:n kaltainen heikko tekijä pysty muuttamaan, joten mitä haittaa viisumivapauden myöntämisestä Turkille olisi? Mutta sen epäämisestä olisivat seurauksena mainitut pakolaisongelmat – eikä Turkin ihmisoikeustilanne siitä paranisi vähääkään.

EU:n on arvioitava oma tilansa ja asetettava sanansa ja liikkeensä sen mukaisesti. Vain typerys pyrkii puhumaan "suulla suuremmalla" ja näyttelemään vahvempaa kuin onkaan.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Itävalta osoitti rohkeutta ilmoittamalla, että se lopettaa Turkin jäsenyyspyrkimykset jatkossa. Niin kauan kuin Turkki saa vielä olla Natossa, Suomen ei kannata ärsyttää Turkkia vastaavilla lausunnoilla ja toimilla.

EU:n tulisi lopettaa keskustelut Turkin kanssa, koska maa ja sen kansa on osoittanut, ettei se ole muuta kuin surkean luokan kiristäjä ja häirikkövaltio. Mitä järkeä on ottaa EU:hun valtio, joka on Venäjän kanssa lähes samaa tasoa?

Mitä tulee pakolais- ja maahantulijaongelmaan, EU:n pitää sulkea ulkorajansa tai sen tekevät kohta jäsenvaltiot itsenäisesti. Maiden ei tarvitse noudattaa edes ihmisoikeussopimusta, jos valtion yleinen järjestys ja turvallisuus on uhattuna. Miljoonien tuntemattomien ja eri kulttuuria edustavien henkilöiden joukkotunkeutuminen mihin maahan tahansa on valtava turvallisuusuhka, johon tulee reagoida rohkeasti. Turkin uhkaus päästää kaikki halukkaat EU-alueelle on kiristysyritys, joka tulee ottaa todesta. Turkki kannattaa suosiolla jättää touhuilemaan muiden järjenriemuvoittovaltioiden, Venäjän ja Syyrian kanssa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Jos EU kykenee sulkemaan rajanssa, niin näin on tehtävä. Epäilen vain, että sillä ei riitä siihen halua sen enempää kuin kykyäkään.

Olen jo pitkään ollut sitä mieltä, että Turkkia ei pidä ottaa EU:hun. Tuskin edes Tarja Halonen on enää sitä mieltä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

YLE Ulkomaat 17.8.2016 klo 7:56 | päivitetty 17.8.2016 klo 10:20

"Saksan hallituksesta puolustetaan yhteistyötä Turkin Erdoğanin kanssa
Valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble sanoo, että yhteistyötä Turkin kanssa on jatkettava Euroopan pakolaiskriisin takia. Saksassa oppositio on vaatinut tiukempaa linjaa Turkkia vastaan viime kuun vallankaappausyrityksen jälkeisten pidätysten takia.
Schäublen mukaan yhteistyö Turkin kanssa on tärkeää, jotta Turkilta saadaan apua Euroopan pakolaiskriisin hoidossa. EU:n ja Turkin pakolaissopimuksen mukaan Turkin pitää pysäyttää muunmuassa Syyriasta ja Irakista lähteneiden siirtolaisten tulva Eurooppaan."

Juuri noin. Kiukuttelu ja ovien sulkeminen ei kuulu kansainväliseen politiikkaan - eikä kyllä mihinkään järkevään toimintaan.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

1) Eivät ne pakolaiset Turkista Italiaan mene kun Kreikkaan on (meri)matkaa 7 - 10 km.
2) Viisumivapaus voisi pian tarkoittaa sitä, että meillä olisi Turkin oppositio täällä + tietenkin Turkin Kurdit.
3) Katson joka päivä Kreikan telkkarin pakolaisuutisia, missä näitä kumiveneitä tulee ihan riittävästi jo nyt. Jos Erdogan antaa luvan sieltä alkaa todella lappaamaan väkeä.
4) Erdogan on vihainen koska vallankaappausyrityksen takana oli Jenkit. Ja siksi hän nyt pelaa Putin-korttia. Heitti välittömästi anteeksipyynnön ven. hävittäjän alasampumiseen ja Putsku tuli kylään.
5) Turkista pidetään kynsin hampain kiinni NATOssa ja jos välirikko tulee, se on nimenomaan Turkin aloituksesta.

Henry

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kiitokset oikaisusta.

Joillakin tahoilla arvellan, että vallankaappauksen takana on itse Erdogan. Logiikka on siinä, että näin hän sai syyn ryhtyä puhdistuksiin.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Juu tiedän, mutta muutama viikko vallankaappausyrityksestä on alettu kaivamaan lisää ja jäljet johtavat sylttytehtaalle.
Erdoganin ensimmäisiä määräyksiä oli muuten jenkkitukikohdan eristäminen ja sähkön katkaisu. Mutta kirjoittanen asiasta blogin lähteineen kunhan nämä olympialaiset joskus loppuvat. :)

Henry

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #5

Kuka tietänee totuuden? USA:lla on kuitenkin huoli tukikohdistaan. Kumpi turvaisi ne paremmin Erdogan vai vallankumoushallitus?

Odotan mielenkiinnolla blogiasi. Tosiaan, siellä on olympialaiset käynnissä.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #6

"Kumpi turvaisi ne paremmin Erdogan vai vallankumoushallitus?"

Vastaus: USAn uusi nukkehallitus. Ota huomioon, että Erdogan on myös islamisti, vaikka sehän ei tässä paljoa paina. Muuta katsotaan miten palaset putoavat paikalleen.
EUn kannalta tilanne on äärimmäisen hankala.

Henry

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #7

Henry

Kaiketi USA:n haukat olisivat tulleet paremmin toimen Turkin sotilashallituksen kanssa kuin muslimi-Erdoganin.

EU:n kannattaisi muistaa, että laiha sopu on parempi kuin lihava riita.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset